Şimdi Ara

Öğretmenlerimizin Geldiği Durum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
220
Cevap
1
Favori
15.713
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
101 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Eğitim sistemimizin geldiği durum, yazıklar olsun biz hangi öğretmenlere güvenip çocuklarımızı emanet ediyoruz.
    Bugün oğlum sosyal bilgiler dersi öğretmeni gelene kadar Şeytanın çırağı (Yazar: Kenneth Bogh Andersen) macera kitapını okur.Ögretmeni kitabı alır ve ramazan ayında böyle şeytanlı kitap mı okunur diye geri vermez.


    17.05.2019 saat 10:00
    Müdürle konuştum yarım saatlik bir görüşme oldu.Genel olarak burada yazdıklarımdan bahsettim.Müdür bey'de bana hak verdi böyle bir olayın uyarı vermeden bırakmayacağını ,kendisininde böyle olaylara karşı olduğunu söyledi.Biraz olsun rahatladım fakat bu olayın takipçisi olacağımı bildirdim.

    18.05.2019
    Başlıktan dolayı; yaşı'da kurunun yanında yaktığımdan,her meslekte olduğu gibi bu meslekte de çürük elmaların olabileceği için öğretmenlerimizden özür dilerim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi en-ata -- 18 Mayıs 2019; 9:38:19 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >



  • Ya böyle yazanları da aklım almıyor, annem babam öğretmen diyen biri üstüne iki öğretmen maaşı 4 'er k 'dan 8 k yapar hadi acıdım 7 k yapsın daha nasıl düşüreyim bilmiyorum biraz daha düşürsem düz memurun aldığı eş maaşlarına ineceğim neyseeee bir eve 7 8 k para girsin ve o aile 150 bin kişilik bir nüfus olsun ki Tekirdağ misal 183.000 nüfusa sahip merkez olarak neyseeeeeeee bir gitar 100 tl 'ye de var hadi 1500 tl 'lik almak istiyor bizim çocuğumız diyelim ona da 3 5 taksit yaparlar onu geçtim bu aile istese evladına 1500 tl 'lik gitarı şakkadana diye de alır bak 7 8 k eve giren paradan bahsediyorum buna binaennnn hala bir gitar alamıyoruz hem de annem babam öğretmen diyebiliyorsa biri o ailenin bir tarafı ciddi açılmıştır artık yüksek evler için kredi mi çekildi ev de kumar oynayan birileri mi var yoksa paso krediler çekip tatillere gidip çek karttan çek karttan diye diye borçlar almış başını mı denir bilemiyorum.

    Şaka gibi ya annem babam öğretmen ve gitar alamıyoruz diyen bir üye. Asgari ücret kazanan insanlar ölsün o zaman ne diyeyim. Ya da ölmüşler haberimiz yok. :)

    Kaç para la bu gitar. :) Aklıma deli deli şeyler geliyor artık. Bu kadar da ağlanmaz. :)
    Ailemi tanımadan gelip boş yapma. Hiçbir kötü alışkanlığı yok ailede birinin.
    7 - 8 k para dediğin çok para değil. Özel ders alıyorum, dershaneye gidiyorum. 4 kişilik bir aileyiz, tamam 7 - 8 k türkiye şartlarında ortalamanın üstü bir para ama sana söyleyeyim, cidden çok büyük bir para değil.
    Elektro gitar ve amfi fiyatlarından haberin var mı ? 100 tl ye gitar varmış, 2007 de mi yaşıyorsun :D?
    Arkadaşın yazdıklarını görünce biraz abarttım ama adam ne yazmış gördün mü ? Trilyonluk evler yazmış bmw yazmış ? Hangi kafa bu ? Karı koca matematik öğretmeni değilse mümkün değil bu saydığı iki şey de .
    Bazıları öğretmenleri milyoner sanıyor. Oysa tek başına bir öğretmenin aldığı maaş 1000 $ bile değil.
    Evet kötü öğretmenler de vardır. Ama bu bütüne yayılamaz. Heryerde olduğu gibi kötü insanlar var. Sadece öğretmenlikte değil bu. He ama çocukları emanet ettiğimiz için daha bir göze batıyor doğru. Yoksa sadece öğretmenlerde bir yozlaşma yok insanlıkta var.

    Öğretmenlik de kolay kazanılmaz. Kazanılır diyenin dünyadan haberi yoktur.

    Dışarıdan öğretmenlik kolay gözükür. Evde 2 çocukla uğraşamazsınız okula gönderirsiniz. Biz 30uyla bir uğraşırız. Hepsini ayrı takip ederiz. Hem onlar çocuk, illa ki konuşacaklar. Enerji dolular. Sen onları susturacaksın, konuya dikkatlerini çekeceksin ve bir şey öğreteceksin. Salan takmayan öğretmenler, yani sorumsuz kişiler her yerde olduğu gibi öğrermenlikte de vardır evet. Ama genelleme yaparsanız işe yeni başlayan öğretmenlerin umudunun kaybolmasına da neden olursunuz. İşini ciddiye alan öğretmenler de var. Onlar da çocuklar sınavlara iyi hazırlansın. Düzgün yerlere gelsin. Ülkeyi kalkındırsın diye uğraşıyor.

    Yine söyleyeyim. Öğretmenlik dışarıdan kolay gözükür. Bir kere yaz tatili 3 ay değil 2 ay. Öğrenciler sizde olduğu için 3 ay sanıyorsunuz. Çoğu veli öğretmeleri bakıcı olarak görüyor. Yazın çocuklar ona kalınca üzülüyor.

    Sonra işini evine getiren bir meslektir öğretmenlik. Sınav hazırla evde, sınavları oku evde, e okula gir evde, ne bileyim yıllık planını hazırla, günlük planını hazırla, sosyal faaliyet raporu hazırla, kulüp çalışmalarını hazırla, değerler eğitimini evraklarını hazırla vs.

    Tatil sadece öğretmenlikte yok. Bırakın da bazen biraz dinlenelim. Bir imam 7/24 namaz mı kıldırıyor? Bir itfaiyeci 7/24 yangın mı söndürüyor? Bir polis 7/24 suçlu mı kovalıyor? Vs. Ama öğretmenler oturunca olmaz oturamaz. Çocuğa baksın.

    Bir başka husus da öğretmenliğin ayaklar altına alınması. Kabul edin etmeyin. Öğretmen yaramaz bir çocuğa yan baktı da çocuğun psikolojisi bozuldu diye şikayet edilen bir toplumda, canı sıkılınca öğretmen bıçaklayan bir toplumda, çocukların şımartıldığı, öğretmen sınıftayken öğrencilerin yapmadıkları saygısızlık kalmadığı bir toplumda öğretmenlere değer verilmiyordur. Öğretmenlere değer verilmeyen bir toplumda da eğitim gelişmez.

    Daha yazılır da neyse.
    Sondan başlayayım, öğretmenin aldığı maaş 1000 dolar falan edebiyatı yapma bana banane bin dolardan benim ülkemde bir öğretmen kadrosu vardır ve aldığı maaşta Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre belirlenmiştir 4 k 6 k arası daha da çıkar yukarılara müdür cart curt biz 4 k diyelim daha aşağı inersem düz memur bile solda bırakmış olur öğretmenleri neyseee aileni tanımıyorum zaten tahminler yürütüyorum ama senin annem babam öğretmen deyip bir gitar alamıyorum demen accccccaaayippppp sinir bozucu yuhhhhh dedirtecek cinsten ve 100 tl 'ye de var dedim ama dedim de hadi 1500 tl lik alsın dedim 100 'tl 'ye alınacak gitardan gitar olmaz gitarcı da kimse olmaz o yüzden dedim hadi 1500 tl olsun ve bunu bile istese o aile rahat peşin gider alır özel ders dershaneye gidiyorumları yapsan bile yine o aileye 1500 tl denilen para rahat kalır hadi bir ay olmasın 2 ay kenara at gene alırsın ama çok yüksek standartlarda yaşıyorsan kusura bakma değil 8 k 80 k alsan yine cebin her ay sonu boş kalıyor olur.

    Trilyonluk evler olayına gelince yer yer bazı öğretmenlerde bunlar görülüyor ben nelerini gördüm adam pintinin teki sigara içmiyor para gitmesin cebinden diye arabasını ev de yatırıyor yaşlanmasın ve çocuklar okulda çizmesin not kırıyor diye üstüne değeri düşmesinmiş ileride iyi fiyata elden çıkarırmış ikinci el arabanın bile suyunu çıkaracak seviyede eeee bebeleri istiyor dershane cart curt benim verdiğim bilgiler ile bir yere gelin öğretmen arkadaşlarım size yardımcı olur size dershane için para vermem diyen bir öğretmen baba sıkıyor sıkıyor sıkıyor zamanında uygun fiyatlı ev de bulup alınca gün gelip ev fiyatlarıda coşunca al sana 600 1 milyon arası ev sahibi oluveriyorsun ha bu bütün öğretmenleri kapsar mı kapsamaz tabiki küçük bir geneli içerebilir ama böyle bir şeylerin olmadığı da yok denemez. Bir tanıdığım ise 25 yıl polislik yapıp ve hemen emekli olup günü doldurunca bugün 5 k maaş alan polis emekli olunca 3 3,5 k emekliye belki daha aza ayrılıyor ya onunda yıllar önce aynısı başına geliyor ve 25 yılı doldurup kuru maaşa emekli oluyor ve ne oluyor 25 yıl sürede yıllarca hep kiraya para vermişler lojmanlara para vermişler ve iyi hayat yaşamışlar yemeleri içmeleri elbise almaları yüksek olunca ve karısı da çalışmayınca ne olmuş bir polis memuru emekli oluyor ve ev alamadan aramızdan göçüyor yani iki memur örneği verdim kimisi pintilikte arşa çıkar milyonluk ev sahibi olur kimisi yaşarken yer içer lüks harcar ama ev sahibi bile olamadan bu hayattan göçer gider, ve babama hep derim bugüne kadar içtiğin sigaraları kenara koysa idik bugün ya passat ya da başlangıç paket mercedes c serisi araç sahibi olabilirdik diye adam dile kolay günde iki pakete yakın 40 50 sigara arası ve şimdi fiyatı 11,5 tl de oldu yaklaşık 40 yıldan fazla oldu içiyor ve eğer paraları biriktirip faiz dolar altında tutsa idik bu dediğim araçlardan bir tanesini rahat rahat sahibi olmuştuk ya da ortalama bir ev sahibi. Ha işte hem özel ders hem dershane hem gitar üstüne anfisi de olacak olmazsa olmaz bir de buna bir kardeş daha da var herhalde 4 kişilik aile dendiği için bunlar eklenirse kusura bakma da 8 değil 20 k maaş alsanız sen o gitarı zor görürsün bu harcama mantığı ile.

    Azıcık sıktım 2 3 ay da 2 k 'lık bilgisayar parçaları alıp bilgisayarımı daha yüksek bir donanıma yükselttim yani yapacağım dedikten sonra yapılır. Hem de ortalama 4 k ile geçinen bir aile iken.
    Sana katılıyorum
    Benim amcam da öğretmen eşi de özel bir firmada müşteri temsilcisi.Evlerine bildiğim kadar 7.5 k maaş giriyor her ay. 2 çocukları var ve 4 sene evvel aferdesin bok gibi daire aldılar 2+1 şehir merkezinden 225 bine.Aldıkları daireye eşya sığmıyor.
    Neyse bunlar ikisi kredi çekti evi aldı aylık 1.2 k fix ödeme yapıyorlar. Geriye dünya kadar maaş kalmasına rağmen bize gelip ' yaa maaşlar yetmiyor bu devirde ' diye ağlıyorlar.
    Geçen Kurbanda dedim ki amcama ' amca 6 kişiyiz 1 kişi eksik gel sende gir bize çok girecek 1,3k vereceksin alt tarafı ' diye..Anaaaa demez olaydım .Bu başladı evin kredisinden aldığı çoraba kadar..La allah seni bildiği gibi yapsın deyip çektim gittim.Aramızda 4 yaş var.Biz kurbanı kestik dağıttık eve ayırdığımızı da pişirdik.Sofraya koyduk ilk oturanlar kimdi sence ? Fıkara amcam..
    Hava atmayı çok seviyorlar.Ellerinde son model samsunglar çocuklarda tabletler lüks takım elbiseleri falan filan(şimdi bi tanesi kıskanma lan yazacak) ee biz yardım isteyince Yook valla kredi ödüyoz ailecek..
    Valla aldığım 3.5 k ile dünya iş yapıyorum ama bir kez bile ağlamadım kimseye.
  • aydınayhan kullanıcısına yanıt
    Hayatımda eline kitap almamış hayal dünyası sıfır olan bu kişilerden çocuklarımıza birşey öğretmesini bekliyoruz

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Kafayı yedim bu olayı erken saatlerde öğrenseydim ilk işim o okula gitmek olurdu.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Hocam okula yine de gidin bence ve evet malesef böyle ben de lisede sevmedigim derslerde sevdigim dersi calisirkan demediklerini birakmazlardi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam kesin gidecem ve bunun hesabını soracam.İçeriğini bilmeden sadece şeytan yazdığı için bir kitap alınır mı.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • troll olsun de lütfen

    trollse komik değilse trajikomik
  • Hocam banyo terliği kadar gerçek.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 4 yıllık fakultede eline kitap almamis it oglu itin oglu Allah'tan kork be ulan hic mi utanma arlanma yok bu insanlarda be kardesim ogretmene bak cay demle

    Artik kabullendigim ve kabullendigimden beri cok daha huzurlu oldugum bir gercek var=Bu ülkeden bir cacık olmaz

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Einar Solberg

    Bu mesaj silindi.
    Ya böyle yazanları da aklım almıyor, annem babam öğretmen diyen biri üstüne iki öğretmen maaşı 4 'er k 'dan 8 k yapar hadi acıdım 7 k yapsın daha nasıl düşüreyim bilmiyorum biraz daha düşürsem düz memurun aldığı eş maaşlarına ineceğim neyseeee bir eve 7 8 k para girsin ve o aile 150 bin kişilik bir nüfus olsun ki Tekirdağ misal 183.000 nüfusa sahip merkez olarak neyseeeeeeee bir gitar 100 tl 'ye de var hadi 1500 tl 'lik almak istiyor bizim çocuğumız diyelim ona da 3 5 taksit yaparlar onu geçtim bu aile istese evladına 1500 tl 'lik gitarı şakkadana diye de alır bak 7 8 k eve giren paradan bahsediyorum buna binaennnn hala bir gitar alamıyoruz hem de annem babam öğretmen diyebiliyorsa biri o ailenin bir tarafı ciddi açılmıştır artık yüksek evler için kredi mi çekildi ev de kumar oynayan birileri mi var yoksa paso krediler çekip tatillere gidip çek karttan çek karttan diye diye borçlar almış başını mı denir bilemiyorum.

    Şaka gibi ya annem babam öğretmen ve gitar alamıyoruz diyen bir üye. Asgari ücret kazanan insanlar ölsün o zaman ne diyeyim. Ya da ölmüşler haberimiz yok. :)

    Kaç para la bu gitar. :) Aklıma deli deli şeyler geliyor artık. Bu kadar da ağlanmaz. :)




  • x2yk X kullanıcısına yanıt
    Ailemi tanımadan gelip boş yapma. Hiçbir kötü alışkanlığı yok ailede birinin.
    7 - 8 k para dediğin çok para değil. Özel ders alıyorum, dershaneye gidiyorum. 4 kişilik bir aileyiz, tamam 7 - 8 k türkiye şartlarında ortalamanın üstü bir para ama sana söyleyeyim, cidden çok büyük bir para değil.
    Elektro gitar ve amfi fiyatlarından haberin var mı ? 100 tl ye gitar varmış, 2007 de mi yaşıyorsun :D?
    Arkadaşın yazdıklarını görünce biraz abarttım ama adam ne yazmış gördün mü ? Trilyonluk evler yazmış bmw yazmış ? Hangi kafa bu ? Karı koca matematik öğretmeni değilse mümkün değil bu saydığı iki şey de .
    Bazıları öğretmenleri milyoner sanıyor. Oysa tek başına bir öğretmenin aldığı maaş 1000 $ bile değil.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Okula gidip öğretmenle konuşun düzgün biri değilse müdüre gidin. On binlerce öğretmen var çoğu boş, öğretmenler arası kitap okuma oranı zaten %5 mi neydi..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İyi de "hayal dünyası sıfır olan bu kisilerden çocuklarımıza bir sey öğrenmesini bekliyoruz" demissinde, devlet okulu'nda, hatta ozel okullar da bile bunu yapmalarını bekleme. Ayrıca türkiyede sadece dini öğreti baskıları yok, bilmem anlatabildim mi sana diger öğreti baskısınıda :)

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Einar Solberg

    Ailemi tanımadan gelip boş yapma. Hiçbir kötü alışkanlığı yok ailede birinin.
    7 - 8 k para dediğin çok para değil. Özel ders alıyorum, dershaneye gidiyorum. 4 kişilik bir aileyiz, tamam 7 - 8 k türkiye şartlarında ortalamanın üstü bir para ama sana söyleyeyim, cidden çok büyük bir para değil.
    Elektro gitar ve amfi fiyatlarından haberin var mı ? 100 tl ye gitar varmış, 2007 de mi yaşıyorsun :D?
    Arkadaşın yazdıklarını görünce biraz abarttım ama adam ne yazmış gördün mü ? Trilyonluk evler yazmış bmw yazmış ? Hangi kafa bu ? Karı koca matematik öğretmeni değilse mümkün değil bu saydığı iki şey de .
    Bazıları öğretmenleri milyoner sanıyor. Oysa tek başına bir öğretmenin aldığı maaş 1000 $ bile değil.
    Sondan başlayayım, öğretmenin aldığı maaş 1000 dolar falan edebiyatı yapma bana banane bin dolardan benim ülkemde bir öğretmen kadrosu vardır ve aldığı maaşta Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre belirlenmiştir 4 k 6 k arası daha da çıkar yukarılara müdür cart curt biz 4 k diyelim daha aşağı inersem düz memur bile solda bırakmış olur öğretmenleri neyseee aileni tanımıyorum zaten tahminler yürütüyorum ama senin annem babam öğretmen deyip bir gitar alamıyorum demen accccccaaayippppp sinir bozucu yuhhhhh dedirtecek cinsten ve 100 tl 'ye de var dedim ama dedim de hadi 1500 tl lik alsın dedim 100 'tl 'ye alınacak gitardan gitar olmaz gitarcı da kimse olmaz o yüzden dedim hadi 1500 tl olsun ve bunu bile istese o aile rahat peşin gider alır özel ders dershaneye gidiyorumları yapsan bile yine o aileye 1500 tl denilen para rahat kalır hadi bir ay olmasın 2 ay kenara at gene alırsın ama çok yüksek standartlarda yaşıyorsan kusura bakma değil 8 k 80 k alsan yine cebin her ay sonu boş kalıyor olur.

    Trilyonluk evler olayına gelince yer yer bazı öğretmenlerde bunlar görülüyor ben nelerini gördüm adam pintinin teki sigara içmiyor para gitmesin cebinden diye arabasını ev de yatırıyor yaşlanmasın ve çocuklar okulda çizmesin not kırıyor diye üstüne değeri düşmesinmiş ileride iyi fiyata elden çıkarırmış ikinci el arabanın bile suyunu çıkaracak seviyede eeee bebeleri istiyor dershane cart curt benim verdiğim bilgiler ile bir yere gelin öğretmen arkadaşlarım size yardımcı olur size dershane için para vermem diyen bir öğretmen baba sıkıyor sıkıyor sıkıyor zamanında uygun fiyatlı ev de bulup alınca gün gelip ev fiyatlarıda coşunca al sana 600 1 milyon arası ev sahibi oluveriyorsun ha bu bütün öğretmenleri kapsar mı kapsamaz tabiki küçük bir geneli içerebilir ama böyle bir şeylerin olmadığı da yok denemez. Bir tanıdığım ise 25 yıl polislik yapıp ve hemen emekli olup günü doldurunca bugün 5 k maaş alan polis emekli olunca 3 3,5 k emekliye belki daha aza ayrılıyor ya onunda yıllar önce aynısı başına geliyor ve 25 yılı doldurup kuru maaşa emekli oluyor ve ne oluyor 25 yıl sürede yıllarca hep kiraya para vermişler lojmanlara para vermişler ve iyi hayat yaşamışlar yemeleri içmeleri elbise almaları yüksek olunca ve karısı da çalışmayınca ne olmuş bir polis memuru emekli oluyor ve ev alamadan aramızdan göçüyor yani iki memur örneği verdim kimisi pintilikte arşa çıkar milyonluk ev sahibi olur kimisi yaşarken yer içer lüks harcar ama ev sahibi bile olamadan bu hayattan göçer gider, ve babama hep derim bugüne kadar içtiğin sigaraları kenara koysa idik bugün ya passat ya da başlangıç paket mercedes c serisi araç sahibi olabilirdik diye adam dile kolay günde iki pakete yakın 40 50 sigara arası ve şimdi fiyatı 11,5 tl de oldu yaklaşık 40 yıldan fazla oldu içiyor ve eğer paraları biriktirip faiz dolar altında tutsa idik bu dediğim araçlardan bir tanesini rahat rahat sahibi olmuştuk ya da ortalama bir ev sahibi. Ha işte hem özel ders hem dershane hem gitar üstüne anfisi de olacak olmazsa olmaz bir de buna bir kardeş daha da var herhalde 4 kişilik aile dendiği için bunlar eklenirse kusura bakma da 8 değil 20 k maaş alsanız sen o gitarı zor görürsün bu harcama mantığı ile.

    Azıcık sıktım 2 3 ay da 2 k 'lık bilgisayar parçaları alıp bilgisayarımı daha yüksek bir donanıma yükselttim yani yapacağım dedikten sonra yapılır. Hem de ortalama 4 k ile geçinen bir aile iken.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi x2yk -- 17 Mayıs 2019; 8:30:35 >




  • Demacia kullanıcısına yanıt
    Birazdan okula gidecem o öğretmeni kaile bile almam direk müdürün yanına gidecem.Gerçi sistem baştan bozuk müdürden bu yüzü almasalar böyle at koşturamazlar.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • x2yk X kullanıcısına yanıt
    Azıcık abartı olmuş anlattıklarınız. İlk olarak günümüz şartlarında 8.000 TL ile kimse refah içinde yaşayamaz. Benim tanıdığım öğretmenler şunu alıyor bunu alıyor derseniz aynısını her meslek için yapabiliriz. Bir mühendis tanıyorum aylık 200 bin dolar alıyor, bir doktor tanıyorum ameliyat basına 10000 alıyor bir seyyar satıcı tanıyorum günde 1000 döner satıyor vesaire vesaire. Öğretmenlerin bana kalırsa kalitesi ve maaşları arttırılmalıdır ve de aldıkları maaş çok olmamakla beraber yaptıkları tatil fazladır sadece.
  • Hocam sadece kendi işlerini yapmalarını bekliyorum artı bir beklentim yok.Benim başıma bu geldi ve sessiz kalmak istemedim.Herkez hoşuna gitmeyen olaylara medeni şekilde tepkisni gösterse bunlar bu kadar cesaret bulamaz.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • en-ata kullanıcısına yanıt
    Herkes.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.