Şimdi Ara

Halk Oyunları(Güzel Ülkemin Oyunları) Şasıracaksınız!!

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
74
Cevap
0
Favori
21.612
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Türk Folklorunun temelini halkoyunları oluşturmaktadır. Bu yüzden de Folklor, Halkoyunları anlamında kullanılmaktadır. Fakat bu yanlış bir tanımlamadır. Folklor bütün halk kültürünü (yemek,efsane,türkü vb.) kapsar. Halkoyunları sadece yöresel dans ve giyimi kapsayan bir bölümüdür.

    Türk Halkoyunları çeşitlilik ve kapsam bakımından dünyada en dikkat çeken folklorik olgulardan birisidir. Şu kadar ki, Türk Halkoyunları derlemeleri hala bitirilememiştir. Fakat çalışmalar devam etmektedir.Her köyün kendine has oyunları olması bunu güçleştirmektedir.


    Halk oyunları düğünlerde, nişanlarda, askere uğurlamada, yaylaya çıkış ve inişte, doğumda, dini ve milli bayramlarda, kazanılan zaferin sonucunda, ferfene, barana, sıra gezmesi, yaren sohbeti gibi toplantılarda oynanmaktadır. Oyunlar genellikle oyun oynamaya elverişli açık alanlarda oynandığı gibi kapalı yerlerde oynanır.


    Halk oyunları taklidi oyunlar (doğa oyunlarını,günlük yaşamı vb.) olabileceği gibi,toplumsal olayları,aşkı sevgiyi de konu alan oyunlar vardır.Mesela Urfa Kımıl oyunu,ekine zarar veren bir haşare yüzünden halkın yaşadığı sıkıntıyı dile getirir ve bu oyunda olduğu gibi diğer oyunlar için de çeşitli anlatılar vardır.



    Oyun oynamayı gerektiren nedene bağlı olarak insanlar günlük kıyafet veya özel gün kıyafeti giyerler. Bunun için bakınız giyim-kuşam maddesine.Türkiye'de halk oyunlarına mutlaka bir müzik aleti eşlik etmektedir (Bu konuda müzik bölümüne bakınız.).Kimi yerlerde, özellikle kadınlar türküyle de oynamaktadırlar. Oyunlar isimlerini, yaratıcısı kişinin adından, coğrafi bölge adından, tabiat olaylarından, içerdiği konudan vb. alır.


    Konularına Göre Halk Oyunları



    İnsan tabiat ilişkisini konu alan oyunlar.Yağmur, sis, akarsuyu konu alan oyunlar.Bitkileri konu alan halk oyunları.Rakamlarla ifade edilen oyunlar.İnsan hayvan ilişkilerini konu alan halk oyunları.

    Toplumsal olayları konu alan halk oyunları; kavgayı konu alan oyunlar, savaşı konu alan oyunlar, aşkı ve sevgiyi konu alan oyunlar, kızla erkeğin birbirine kur yapmasını konu alan oyunlar.

    Askere uğurlamayı konu alan oyunlar.Tarımı konu alan oyunlar, ekin biçimi konu alan oyunlar, ürünün zarar görmesini konu alan oyunlar.Meslekleri konu alan oyunlar, çobanlarla ilgili oyunlar, kadınların yapmış olduğu günlük işleri taklit ederek erkeklerin oynadığı oyunlar, ekmek yapımı inek sağılması gibi teşbih edilen oyunlar.Bir iş üretimi ile ilgili oyunlar ip eğirme gibi.




    Türk Halkoyunları genel olarak türleri şu şekilde ayrılmaktadır:

    Hora Bölgesi;Trakya.

    Zeybek Bölgesi;Ege,Güney Marmara,İçbatı Anadolu.

    Teke Bölgesi; Göller Yöresi, Batı Akdeniz.

    Kaşık-Karşılama Bölgesi; Konya Bölümü, Batı Karadeniz, Güney Marmara, Doğu Akdeniz.

    Horon Bölgesi; Orta ve Doğu Karadeniz.

    Halay Bölgesi; Doğu ve Güneydoğu Bölgeleri, İç Anadolu'nun Doğusu.

    Bar Bölgesi; Kuzeydoğu Anadolu.

    Kafkas Bölgesi; Kuzeydoğu Anadolu


    Not: TC. Kültür Bakanlığı sitesinden ve Vikipedia dan alıntıdır.....





    Videolar benden!!!


    Muğla Zeybek.
    [DHTUBE=http://www.youtube.com/watch?v=_WzILFx8svY ]

    Fethiye
    [DHTUBE=http://www.youtube.com/watch?v=r0pK6ZJxJ4w&mode=related&search= ]

    İzmir Zeybek


    Horon


    Horon(Artvin)


    Adıyaman


    Guzel ulkemizin guzel oyunlarını burada konusalım tartısalım!!

    ve hatta izleyelim tanıtalım!!


    Evet arkadaslar katılımın artması dileğiyle!!!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kahve uzmanı -- 6 Ağustos 2007; 1:40:53 >



  • Kerimoglu Zeybeği


    Harmandalı


    Burdur


    Hakkari


    Silifke


    buyrun akkadaslar yeni videolar!!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kahve uzmanı -- 12 Nisan 2007; 3:07:30 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: E1965

    Arkadaşlar bende bitlis yöresini oynuyorum..Daha doğrusu eğitimini görüyorumm.. Videosu elinde olan varsa bi link atabilirse sevinirim...

    Çok güzel çalışmalar..Teşekkürler herkese..


    buyur arkadasım!!

    Bitlis
  • Merhabalar harika bir topic.. emeği geçen herkese teşekkürler.. arkadaşlar haberleşelim. ve bu halkoyunlarımızı üst konu yapmak için girişimlerde bulunalım.. bu arada yanlış anlamazsanız bir duyuru yapmak istiyorum... zaten bu duyuruyu yaparken bu sizin konunuza rastladım ve çok sevindim.. çok emek vermişsiniz... ilgili ve ilgilenebilecek arkadaşlar ile bu konuyu daha yukarılara sabit hale getirelim..
    şimdi duyurum:

    Arkadaşlar Halk Dansları ile ilgilenenler ve ilgilenmek isteyenler.. Geçen yıl T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Hacı Ömer Sabancı Vakfı 'nın ortaklaşa düzenlediği Türkiye 15. Halk Dansları Yarışmasında İstanbul' u temsil eden derneğimiz yeni dönem kurs kayıtlarına başlamıştır ilgilenenleri bekliyoruz...

    www.yedirenkfolk.com


    tüm bilgileri siteden öğrenebilirsiniz..

    not: bu site reklamı değildir. Sitemizden bilgi alıp kayıt yaptırabilirsiniz.

    iyi günler...
  • 
Sayfa: 1

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.