Şimdi Ara

140+ katmanlı 3D NAND bellekler en erken 2021 yılında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
254
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • SSD sektörü özellikle 3D NAND dediğimiz yığın şeklindeki bellek modülü teknolojisi ile birlikte yeni bir döneme geçiş yapmıştı. Aradan geçen yaklaşık 10 yılda 3D NAND bellekler yaygınlaştı ve daha çok tercih edilir oldu. Şimdi asıl yarış daha fazla katman istiflemede.


     


    Yatırımlar sürüyor


     


    Önümüzdeki dönemde ana akım olarak yaygınlık anlamında 3D NAND bellek teknolojisinin yerini alabilecek başka bir teknoloji olması beklenmiyor. Yeni teknolojiler mevcut ancak bunlar belirli bir kitle ile kısıtlı kalacak. Bu bakımdan üreticiler 3D NAND teknolojisini en iyi hale getirmenin mücadelesini veriyor.


     


    İlk olarak 16 katmanla başlayan NAND bellek istifleme yarışı bugün 96 katmana kadar gelmiş durumda. Aynı zar alanında daha fazla depolama alanı kullanmaya imkan veren istifleme teknolojisi diğer taraftan enerji tüketimini arttırıyor ve üretim sürecinin de büyümesine neden oluyor. Üreticiler her yeni katman gelişiminde bu iki dezavantajı da ortadan kaldıracak çözümler ortaya koyuyor.


     


    Ayrıca Bkz.Yerli baz istasyonu ULAK yarın hizmete giriyor

    Applied Materials tarafından yayınlanan yol haritası 3D NAND teknolojilerinin önümüzdeki yıllarda nasıl bir süreç izleyeceğini gösteriyor. Hali hazırda 96 katmanlı NAND belleklerin 5.5 mikron metre kalınlığa ulaştıklarını ve 55nm sürecinde üretildiklerini görüyoruz. 2020 yılına kadar 120 katmanlı bellekler de mümkün olacak.


     


    2020 yılında 120 katman üzeri bellekler bizi bekliyor. Kalınlık 7 mikron metre olurken üretim süreci de 50nm seviyesine çekiliyor. 2021 yılında ise 140 katman ve üzerine çıkılıyor. Üretim süreci ise 45-50nm arasında seyrediyor. Ne var ki aynı 10nm sonrası üretim süreçlerinde karşımıza çıkan silikon problemi burada da mevcut. Yol haritası 140 katman sonrası için fiziksel sınırlar nedeniyle artık yeni materyaller bulunması gerektiğini belirtiyor.


     


    Haritada kapasitelerin hangi sınırlara çıkacağına dair bir bilgi verilmemiş zira daha çok rekabete ve üreticilerin ilerlemesine bağlı bir değer. Yine de hali hazırda 1TB veya 4TB gibi kapasiteler sunan SSD sürücülerin aynı boyutlarda 8TB üzerine çıkabileceği tahmin ediliyor.






     







  • GB başına 50 lira veririz herhalde o zamana
  • 200$ türkiyede 1100-1200 civarinda teknoloji ilerliyor ama bu ilerleme halkina zarar elin gavuruna kar sagliyorr..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.