Şimdi Ara

Küresel Isınma karşısında yapılabilecek önlemler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
1.609
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sön günlerde insanların en çok kafasını karıştıran küresel ısınmaya karşı yapılabilecek şeyler neler olabilir?



  • önlem yapılmaz, alınır.
  • Biraz beklenirse kendiliğinden düzele(de)bilir. Hiç birşey olmaya(da)bilir.
  • mesela şu önlemler alınabilir:

    Araç vergisini belirlemede aracın havayı kirletme oranı baz alınabilir.

    Fabrikaların bacalarından çıkan kimyasalları önleyici Filitre kullanma şartı konabilir. Neticede bunun masrafını vergiden düşürebilirler.

    Kömür kullanımından mümkün mertebe hızla uzaklaşılmalı ve doğalgaza geçilmeli yada evlerin ısı muhafaza tekniğine geçmeleri teşvik edilmeli.

    evlerde kalorifer yanarken evi havalandırmak için pencereler açılmamalı. Bu zaten en saçma şey. Apartmanlarda her dairenin yakıt hesabı yaktığına orantılı değilde ortak bir hesabın payına düşeni olduğu için herkes birbirine zıt sonuna kadar kaloriferi açarsa bu iş zor. Çaresi kalorifer ısı sayaçları kullanmak. Böylece herkes ne kadar ısındıysa o kadar hesap ödeyecektir. Batıda olduğu gibi.

    İnsanlarımız işsiz işsiz dolaşıyor. Getirsinler yukarda saydığım teknikleri. Kalorifer sayaçları o kadar karmaşık bir teknikmi sanki. Pazarmı yok, koca ülke pazar.

    Çok israfkarız. Millet olarak genimize işlemiş bu. Açıkcası benim milletimizin düzelmesi konusundaki umudum şununla kıyas edilebilir; gökten alevler içinde yere düşmekte olan bir uçağın pilotunda bile o uçağı kurtarma umudu müthiştir. Oysaki mantıkmen kurtulması %0,0001 bile değildir belki. Ama o bu ufacık paya kendini paralarcasına sarılmıştır.

    İşte bendeki umutta bu kadar...

    Amaaaaan işte. Ne yapalım millet bizim vatan bizim. Başka bir çaremiz varmı?

    Bu işin tek bir tatbike geçiş sırrı vardır. Oda çevreci tekniği sektör haline getirmektir. Hani??? Parası olupta yapılacak iş arayanlara sesleniyorum. Çevrecilik lafla olmaz, icraatla olur. Reklamlar yapılmalı... Eminim çevre bakanının bunlardan haberi bile yok... İş detaylarda gizli. Her ev ısıda tasarrufa geçerse toplam olarak müthiş bir oran çıkar. Yanlışmıyım arkadaşlar.




  • Bir ropörtajda küresel ısınmanın durdurulamayacağı ya da yok edilemeyeceğini söylenmişti. Bundan sonra önlem alınırsa anca geciktirilebilirmiş. Durum vahim.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: dasdasq

    1- üretim - tüketim planmanmalı sınırlanmalı.

    2- nüfus artışı sınırlanabilir.

    3- toplu taşıma geçilmeli ,%90 ulaşım toplu olmalı.

    4- savaş uçaklarının fuzuli uçması sınırlanmalı.



    Bu çok zor işte.
  • derhal başka bir gezegen bulunmalı ...

    ay basamak için kullanılabilir ...

    hatta en son basamak gezegenlikten atılma pluton da olabilir. ne de olsa bir zamanlar sistemimizin en son gezegeni idi ...

    şaka bir yana

    kaynaklarımızı doğal yollardan üretip tüketirsek ve israf yapmazsak düzelebilir ...

    bu arada

    LINK de küresel ısınma ile ilgili güzel bir ekran koruyucu mevcut ...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: kaotika

    Biraz beklenirse kendiliğinden düzele(de)bilir. Hiç birşey olmaya(da)bilir.


    Ben bu yazdıklarımda şaka ya da ironi yapmıyordum. Amerikalı bilimadamlarına göre küresel ısınmanın doğal bir süreç olduğu konusunda geçmişte de bazı şeyler yazmıştım. Dünyada yüzyıllar boyu gözlenen sıcaklık iniş çıkışlarının, dünyanın iç dinamiklerinden kaynaklanan kaotik bir olay olduğu hakkında fikirlerimi söylemiştim.

    Ohio State Üniversitesi araştırmacılarına göre küresel ısınma 10 ya da 20 yıl içerisinde kendiliğinden tersinebilir. Sıcaklık artışlarının "sera gazı" ismi takılan karbondioksit artışından kaynaklandığı kanıtlanmış değil. Dünyadaki su çevrimi ve bitki faliyetleri sonucu insanın ürettiği karbondioksiten kat kat fazlası devirdaim yapıyor.

    Ayrıntılı bilgiler aşağıda
    http://www.sciencedaily.com/releases/2001/06/010615071248.htm
    http://www.cgfi.org/cgficommentary/two-new-books-confirm-global-warming-is-natural-moderate



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaotika -- 18 Mart 2007; 5:32:46 >




  • Arkadaşlar bende küresel ısınmanın medyanın uydurduğu büyük bir yalan olduğunu okudum.Sera gazı etkisi,ısınmalar,soğumalar...Bunlar normal olan doğa döngüleriymiş.Dünyada ki insan nüfusunun böyle büyük bir değişim yapabilmesi imkansızmış.Sadece okudum bunları kendime ait fikirler değil.Bir profesörün yaptığı açıklamalar...
  • küresel ısınmaya alternatif bir bakış açısı

    http://ekonomiturk.blogspot.com/2007/02/kuresel-isinma.html



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vese -- 18 Mart 2007; 11:56:21 >
  • @dasdasq

    kimse küresel ısınma yok demiyor,

    söylenen:

    bu ısınmanın, dünyanın ortalama sıcaklığının binlerce yıldır süregelen doğal dalgalanmasının sıradan bir parçası olduğu.

    "bilimsel tezler" gibi ışıltılı ya da "bişşey olmaz" gibi alaycı ifadeler kullanmadan önce muhatabınızın ne demek istediğini anlamaya çalışmanızı tavsiye ederim.

    Verdiğim linke dikkatli baksaydınız, ortalama sıcaklığın daha öncede bundan çok daha büyük iniş çıkışlar yaptığını farkedebilirdiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vese -- 18 Mart 2007; 12:35:42 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: dasdasq

    bu doğal dalgalanmanın , endüstriyel döneme denk gelmesi, ya da sera gazlarının aşırı salınımının neresi doğal.

    ...

    yapmayı bırakalım , biz hala var mı yok mu noktasındayız. bana saçma geliyor.


    2 şeyin aynı anda olması her zaman neden-sonuç belirtmez.

    Kadınlara oy verme hakkı tanınmasıyla, nükleer silahların geliştirilip kullanılması aşağı yukarı aynı döneme denk geliyor. şimdi bunlar birbirinin sebebi mi?


    Bu ısınmanın tamemen CO2 emisyonları gibi insani faktörlerin sonucu olduğu kanıtlanmış değil,
    verdiğim linkte aşırı salınım vs. olmadığı dönemlerde de sıcaklık yükseliş-inişleri olduğundan bahsediliyor.

    ve tekrar söylüyorum:

    kimse küresel ısınma yok demiyor,
    söylenen:
    bu ısınmanın, dünyanın ortalama sıcaklığının binlerce yıldır süregelen doğal dalgalanmasının sıradan bir parçası olduğu.


    ve eğer böyleyse bizim alacağımız tedbirler hiç fayda etmeyebilir.

    anlamadan dinlemeden, bilimsel veri bilim tez filan tekrarlayıp duruyorsunuz ama ne benim söylediklerimi ne de linkteki grafikleri (herhalde onlar bilimsel veri sınıfına girer) anlamaya çalışmıyorsunuz.

    Herkese hayırlı traşlar...




  • tartışacak bişey yok.

    körler-sağırlar a dönüyor burası. ben yine mesajlarımı siliyorum. haybeye konuşuyoruz çünkü.
  • Ya gerçekten susuz kalsak Mars'ta buz kütleleri bulunmuş onları getirebilirler mi sizce? Böyle bir teknolojiye sahip miyiz? Gerçi getirseler de sadece zengin insanlar kullanır sanırım. Çok pahalı olur herhalde. Artık kızlar evlenirken tek taş değil bir depo su isterler.
  • Bir de bu dönem önceden de yaşanmış ya şöyle düşünüyorum: Hani küresel ısınma sonucunda belli yerlerde buzul çağı yaşanacak ve belli yerlerde kuraklık hakim olacak. Geçmişte de böyle bir dönem yaşandığında buzul çağı oldu ve kutup bölgesi dediğimiz bölge oluştu. Daha sonra iklim normale döndü ve yavaş yavaş kutup bölgesi küçüldü. O küçülmenin belki sonlarını (son 80 yıl belki) yaşıyoruz ve tekrar aynı döngü yaşanacak. Ama tabi bu durumda zorluklar yaşanıcak sonuçta bu da bir doğal afet deprem gibi, sel gibi, fırtına gibi diye düşünüyorum.
  • Ben Çevre Mühendisliği okuyorum, bu konuyla ilgili bazı şeyler anlatılıyor bize.

    Doğal bir dalgalanma olduğu doğru, dünya çok uzun bir süreç boyunca ısınıyor daha sonra çok uzun bir süreç boyunca soğuma dönemine giriyor.
    Ancak sorun olan yaşadığımız şu dönemde dünyanın soğuma sürecine girmesi gerekirken tam tersine ısınıyor olması.

    Neler yapılabileceği konusunda da şöyle ön görüler var.

    Tabi ki insanlar enerji ve su israfını azaltmalılar ama bu da bir yere kadar. Isınmaya çok fazla etki etmeyecek malesef.

    Temiz enerji kaynakları bulunmalı, hidrojenden yakıt üretebilme teknolojisini üretmek gerekiyor, ülkelerin elektrik üretirken enerji kaynağı olarak rüzgarı çok iyi değerlendirmesi gerekiyor. Temiz kaynaklar oldukları için sera gazı bırakmayacaklardır.

    İkinci olarak da şimdiye kadar açılmış ve içindeki petrolün tamamı alınmış olan boş petrol kuyularını sıvılaştırılmış sera gazlarıyla doldurmak. Örneğin karbondioksiti sıvılaştırıp tankerlerle bu kuyulara doldurulması ya da sıvılaştırılmış gazların okyanusa boşaltılması düşünülüyor.
    Ancak boş petrol kuyularına boşaltma olayının yer altındaki canlı yaşama ne tip zararlar verebileceği tam olarak kestirilemiyor.
    Okyanusa bırakılırsa da suda oluşacak karbondioksit derişimi ile su içinde çözünecek oksijen birbirini dengeleyebilecek mi bu belirsiz.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.