Şimdi Ara

Otomobil Bebek/Çocuk Koltukları [İlk Sayfa Güncel] (13.03.2017)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
6.206
Cevap
272
Favori
617.473
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
38 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Geçenlerde bir kavşaktan hizla geçerken aracın biri sagimdan fırlayıverdi. Tatil dönüşüydü ve saat gece yarısı saat 1 civari olduğu için trafik ışıkları yanmiyordu. Neyse, neredeyse 80 km hizla giderken ani ve çok sert fren yaptim. Kil payi diğer araca çarpmadan kurtardık. Araçta bebek dahil 5 kişiydik. Herkes çok sarsıldı. Arka koltukta oturan eşim kemer takmadıği için ön koltuğa yapıştı. Sadece koltuğunda oturan oğlum uyanmadı. Rahatsız bile olmadı. Çocuğu olan herkes kullanmalı oto koltuğu, ne zaman kaza yapacağımız belli olmaz. En güzel arabalara biniyoruz. En iyi telefonlari kullaniyoruz. Çocuk koltuğuna gelince mi paraya kiyamiyoruz! Onlardan daha değerli ne var?
    Isofix'li be safe kullanıyoruz ve çok beğeniyor oğlan. Ilk bir ay sürekli ağladı, binmek istemedi, şimdi ise oto koltuğu olmayan arabaya binmek isyemiyor. Size tavsiyem çocuk oturmuyor deyip koltuğu sökmeyin. Eninde sonunda alışıyorlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bahaman -- 30 Ocak 2016; 12:01:27 >




  • Geçenlerde bir kavşaktan hizla geçerken aracın biri sagimdan fırlayıverdi. Tatil dönüşüydü ve saat gece yarısı saat 1 civari olduğu için trafik ışıkları yanmiyordu. Neyse, neredeyse 80 km hizla giderken ani ve çok sert fren yaptim. Kil payi diğer araca çarpmadan kurtardık. Araçta bebek dahil 5 kişiydik. Herkes çok sarsıldı. Arka koltukta oturan eşim kemer takmadıği için ön koltuğa yapıştı. Sadece koltuğunda oturan oğlum uyanmadı. Rahatsız bile olmadı. Çocuğu olan herkes kullanmalı oto koltuğu, ne zaman kaza yapacağımız belli olmaz. En güzel arabalara biniyoruz. En iyi telefonlari kullaniyoruz. Çocuk koltuğuna gelince mi paraya kiyamiyoruz! Onlardan daha değerli ne var?
    Isofix'li be safe kullanıyoruz ve çok beğeniyor oğlan. Ilk bir ay sürekli ağladı, binmek istemedi, şimdi ise oto koltuğu olmayan arabaya binmek isyemiyor. Size tavsiyem çocuk oturmuyor deyip koltuğu sökmeyin. Eninde sonunda alışıyorlar.
    Ben çoğul zamirler kullanırken bana tekil zamirler kullanmazsanız sevinirim.

    Ben Black Edition satmıyorum. Özel serilerin fiyatlarına bakıp ürünlerin fiyatlarını karıştırıyor ve yanlış bilgi sahibi oluyorsunuz.

    Bebeğinize değer biçen sizsiniz. Burada bir sürü aydınlatıcı yorum varken hiçbirini okumadan hala burada 500 TL olan güvensiz mi diye soruyorsunuz. Demekki sizin için çocuğunuzun güvenliğinin bir değeri var.

    Çok basit bir hesaplama yaptım. 4 yıl için cansız arabanızı korumaya 2700 lira verirken çocuğunuzu korusun diye 500 lira harcamayı düşünüyorsanız, tekrar söylüyorum kusura bakmayın ama bebeğinize siz fiyat biçiyorsunuz.

    Ayrıca ben sinirlenmiyorum. Burada da herkesi bilgilendiriyorum. Ünlem işareti sadece sinir ifade etmez.

    İyi günler.

    Not: Atlamışım, 'ben yemem' demişsiniz. Ben burada kimseyi kandırmıyorum. Ben doğrusunu anlatırım ister yersiniz, ister yemezsiniz.
    Merhaba,

    Öncelikle rica ederim ve sizinle birlikte daha önce değinmeyi unuttuğum konuya da açıklık getireyim.


    Müşteri ve kullanıcılardan gelen sorular ve kullanım şekillleri genellikle yanlış.

    - Dönebilen koltukların amacı, ürünü kolay kullanmanız içindir.
    - Seyahat sırasında koltuk yönü değiştirilmez. Çünkü kazalar anlık hadiselerdir. Siz yön değiştirirken kaza geçirirseniz...
    - Koltuk yan dönebiliyor diye yan kullanım şekli yoktur. Yok arabada giderken annesi de mama yedirsin diye yan çeviriyorum. Yok canı sıkılıyor kendime baktırıyorum.. Bunlar yanlış.
    - Çocuk rahat etsin diye kemeri bol bağlamak, kemer bağlamamak tamamen kazaya davetiye çıkarmaktır.
    - Koltukların çocukları koruma mekanizması ayrı ayrı özellikler olarak ürüne konmamıştır. Ürün bütün olarak doğru kullanılmalıdır. Koltuğu aldık bol bağlasak da olur, koltuk az yatıyor çocuğun sırtına havlu koyalım, kemer canını yakıyor bağlamayalım gibi şeyler düşünülmemeli ve yapılmamalıdır.


    Aslında kim ne derse desin, tüm bunlar bizim 3. sınıf dünya ülkesi olduğumuzun kanıtı. Kendimiz emniyet kemerine güvenmeyen bir toplum olarak, alınan çocuk koltuğuna da güvenmiyoruz. Herşeyi çok iyi biliyoruz ve uyguluyoruz. Kafamıza yatmayan herşey yanlış ve gereksiz.

    Lütfen bu tarz konularda sağduyulu olalım. Biraz mantıklı yaklaşalım.


    He bir de yeri gelmişken;

    Burada verdiğim örnekleri ben kendi sıcak satış yaptığım mağazada da veriyorum. Bilen bilir. Kasko bedeli örneğinde bazen dini inanç doğrultusunda kasko yaptırmayanlara ve bu verdiğim örneğe kızanlara, kaza yaptıktan sonra koltuk mu koruyacak Allah bilir diyenlere, benim aracım zaten güvenli dandik birşey alsam da olur diye düşünenlere hep denk geliyorum. Bu konudaki hassasiyetimi sinirlenerek gösterebiliyorum. Hem yüzyüze hem de burada. Darılan gücenen olsun istemem. Ben sadece bildiğim önemli bir konu hakkında bilgilerimi paylaşıyorum ki, insanlar bilinçlensin. Bunun çeyreği kadar önemli mevzulara gösterilen hassasiyet bu konuya da gösterilsin.

    Saygılar.

    Arkadaşlar buradan bi tecrübe ve araştırmamı aktarmak istiyorum, 6 aylık oğlum artık taşımaya sığmadığı için oto koltuğu araştırmaya başladım, nitekim çok pimpirikli biriyimdir, (taşımayı da yaklaşık 3 aylık araştırmadan sonra almıştım) yukarı görselde gördüğünüz üç ürüne odaklandım, fiyat avantajından ve yerli olmasından dolayı, yaptığım araştırmada bu üç ürünün birbirinin tamamen aynısı olduğunu öğrendim, zaten görsellerde aynı şeyi söylüyor, hepsini aynı fabrika üretiyor, hiç bir malzeme veya özellik farkı yok, kumaş fonksiyon vs her şeyi tıpatıp aynı, sadece fiyatları değişiyor, buraya kadar bi sorun yok. bu anlatacaklarım yorum değil araştırma sonucu edindiğim bilgilerdir, fakat esas önemli konu buradan sonra başlıyor


    Convers airmax 0-36 kg isofixli dönebilen oto koltuğu, yorumları


    Baby home 900 dualfix 360' dönebilen isofixli 0-36 kg 9 ay - 12 yaş bebek oto koltuğu, yorumları


    Jusso Concorde Fix 0-36 kg 360 derece dönebilen isofixli oto koltuğu, yorumları


    almaya karar verdikten sonra satıcıdan test raporlarını istedim nitekim ürün açıklamalarında ECE R44 sertifikası (AB den onaylı test kuruluşları tarafından ürünün güvenli olduğuna dair yapılan testlerden sonra verilen sertifika) bulunduğunu söylemişler, üründe top tether (üstten bağlama kemeri) olmaması beni baya bi işkillendirdi, önce sorunlarımı epeyce bi vakit görmezden geldi satıcı firma (satıcı ile üretici aynı firmaymış) aradan geçen bir haftadan sonra ısrarıma dayanamayıp bana bi evrak attılar, ben bir gümrük çalışanıyım, prosedürün nasıl işlediğini iyi bilirim, evrakın üzerinde verilen test raporuna istinaden bir numara bulunuyor, raporu veren laboratuvarın da iletişim bilgileri mevcut, erinmedim o numara ile test kuruluşuna mail attım, bu numara ile verilen test sonucu ve raporunuzu bana iletir misiniz diye, test kuruluşuna da biraz ısrarcı olmam gerekti, aradan geçen bir hafta sonra BUŞEKİLDE BİR TEST YAPILMADIĞI ve BÖYLE BİR EVRAK TANZİM ETMEDİKLERİNİ söylediler,


    Sözün özü, üretici firma hiç bir şekilde test yaptırmamış, yerli ürün olduğu için de hiç bir yerde kontrol edilmiyor bu durum, adamın oğlu bi atölyede bidon basar gibi oto koltuğu basıyor, hiç bir test kontrol güvenlik kontrolüne tabi olmadan piyasaya sunuyor, kimse de gel bakalım bilader bu ürüne gözümüzden sakındığımız çocuğumuzu emanet ediyoruz, sen bu ürün için nereden onay aldın demiyor. kemerleri, kumaşı, isofixleri hepsi normalde AB onaylı testlere tabi iken, firma bunların hiç birini sallamıyor, çocuklarımızın can güvenliğini hiçe sayarak, üç beş kazanacağız diye ver ediyor piyasaya. eğer buradan bu yazdıklarımı bu atölye sahipleri görüyorsa hodri meydan çıkarsınlar test raporlarını, herkes de benim yaptığım gibi sorgulayabilsin, biz de istiyoruz ki yerli üretim olsun para başka yere gitmesin, fakat adamlar ne yapıyor! çok acı, bu yazı aynı zamanda bir suç duyurusudur. kullananlar da görür umarım bu yazıyı, markaların sattığı diğer modellerin de farklı olduğunu zannetmiyorum.

    Arkadaşlar belki 2 yıl oldu konuyu takip ediyorum. Yorumlarda canla başla bıkmadan usanmadan öneri veren arkadaşlar var. Çok teşekkür ediyorum o arkadaşlara. Bu konu bize yakışmıyor. Oto koltuğu konusunda uzman birkaç arkadaşımız DH yönetimden izin alıp bu konunun ilk mesajına Türkiye'de satılan oto koltuklarını fiyat/performans olarak sıralasa fotoğrafları ile hatta gerekiyorsa satış linkleri ile birlikte herkesin görebileceği, hemen bulabileceği bir yerde daha iyi olmaz mı? Bu konuyu kim açtı bilmiyorum, belki konuyu açan arkadaş aramızda yoktur. DH yönetiminden yardım istesek gönüllü öneri verebilecek arkadaş ilk mesaja bahsettiğim şekilde bir sıralama yapabilir? Yada konuyu yenileyip yapabiliriz.

    Bu fikir neden aklıma geldi?

    Herhangi bir ürün alırken öncelikle DH forumdan kullanıcı yorumlarına bakarım ben. Birçok kişi de aynı şeyi yapıyordur eminim. mini uydu alıcısı almayı düşünüyordum. Foruma girdim vatandaşın birisi piyasada ne kadar uydu alıcısı varsa normal/mini ayırmış, bunları kendi aralarında f/p olarak sınıflandırmış, her ürünün artılarını/eksilerini belirtmiş. Yani özet olarak bu kadar emek vermiş arkadaşın önerdiği en pahalı cihaz 150-200 TL civarında. Bunun gibi birçok ürünün kullanıcı sayfaları var, ana konuları var, kulüpleri var. Bence gerçekten kalıcı bir hizmet vermek istiyorsak bizde yapmalıyız. Bu bahsettiğim şeyi burada yapan arkadaşlar illaki oldu. Fakat sayfa aralarında kaybolup gitti yazdıkları.

    En değerli varlıklarımız olan evlatlarımızın araçtaki güvenliği, rahatlığı, konforu için 300 TL ile 3000 TL arasında fiyatlarla oto koltukları alıyoruz, almaya çalışıyoruz, almayı düşünüyoruz. Birçoğumuz hangi koltuğu alacağımıza aylarca karar veremiyoruz. Ülkemiz piyasası o kadar berbat bir piyasa ki çin malı ürün rağbet görüyor, satış sitelerinde göklere çıkarılıyor, öve öve bitirilemiyor. Ama sadece ucuz olduğu için. Kimse o koltuğun Adac testini geçip geçmediğine bakmıyor. Hatta birçoğu Adac'ın ne olduğunu bilmiyor. Kanunlarımız, denetleme mekanizmamız biraz gevşek olunca uyanık tüccarlarımız çin piyasasının en ucuz koltuklarını bu sayede piyasamıza sürüyor. Sonra 1-2 satış sitesinde kullanıcı yorumlarında şişirilip 5 yıldız verilen çin malı ürünleri alıp bakmaya kıyamadığımız evlatlarımızı güvenli olduğunu düşünüp oturtuyoruz.

    Sonuç olarak 10 TL arasına satılan ürünlerin bile kullanıcı sayfaları, öneri konuları varken bu konunun da bir öneri listesi tarzında bir konusu olmalı diye düşünüyorum.
    Evet uzmanım. Konuyu boş yere devralmadım. Buradaki bu kadar insan da boşuna bana sormuyor bazı şeyleri. Elimden geldiğince yardımcı oluyorum. Yanlış koltuk öneriyorsun. Öneri yapabilmen için test etmen yada başkası tarafından test edilmiş olmalı ürün. Tişört değil çünkü bu.

    Yanlış ürün alıp yiğitliğe yağ sürdürmemeye çalışmana gerek yok.
    Oto koltuğu ile ilgili yaptığım araştırmadan, belki faydalanan olur diye bahsetmek isterim. Ben epey zaman harcadım, belki başkasının zamanını bir nebze kurtarırım :)

    Benim öncelikli kriterim güvenlik konusunda en iyi ve güncel modellerden olmasıydı. Bu sebeple ADAC’ın yalnızca 2015-2018 arası test sonuçlarını inceledim. Bizim oğlan 6,5 aylık olduğu için “4 yaşa kadar” (0-18 ve 9-18 kg) bölümündeki ve buradaki safety-güvenlik testinden “+” (yani “iyi” notu) ile geçmiş modelleri incelemeye aldım.

    Bir kere alayım, bir daha hem uğraşmayayım hem de tasarruf sağlayayım diye düşünenler için “7 yaşa kadar (9-25 kg) ve “12 yaşa kadar” (9-36 kg) bölümlerinde de güzel ve güvenlik testinden başarıyla geçmiş modeller (özellikle Cybex’in) var ancak ben birçok arkadaşta da bulunan “9 aylık çocuk ile 11 yaşındaki çocuğu aynı koltuğa oturtmanın güvenli olmayacağı” düşüncesiyle ve bu koltuklar yalnızca sürüş yönüne monte edilebildiği için bu modellere hiç bakmadım.

    Bütçe tabi ki herkes gibi benim de kısıtlı ama gerekirse 12 taksitte öderim, buradan kısacağıma kendi giderlerimden kısarım düşüncesiyle bir üst limit belirlemedim. Yalnızca seçim yaparken fiyatı da göz önünde bulundurmaya karar verdim.

    Yine güvenlik kapsamında 2013’ten beri uygulanmaya başlanan ancak geçiş döneminde olduğu için henüz üreticilere zorunlu tutulmayan, yakın zamanda muhtemelen zorunlu hale getirileceği düşünülen “i-size” yönetmeliğine uygunluk da mutlaka olması gerektiğini düşündüğüm bir özellikti. Bu yönetmelikte ne değişiyor diye düşünenler için kısaca şunu söyleyebilirim: eskiden 6 aya kadar olan ters yönde seyahat zorunluluğu, bu yönetmelikle 15 aya kadar zorunlu oluyor (4 yaşa kadar da tavsiye ediliyor) ve özellikle yandan çarpışmalar için bazı ekstra kriterler getiriliyor. Ayrıca isofix kullanımı da zorunlu hale geliyor. Bu yönetmelik, R-129 standardı olarak da geçiyor. (Bundan önceki standart ECE R44/04)

    Bu düşünce ve kriterlerle incelediğim modeller hakkındaki düşüncelerim şu şekilde:

    -Britax Römer Trifix2 i-size: Sadece sürüş yönüne monte edilebildiği için eledim. (Nasıl i-size yönetmeliğine uygun oluyor derseniz, inanın ben de bilmiyorum) **DÜZELTME: Bu model, yani Trifix2 i-size, piyasada Trifix i-size olarak da satılmakta. Ancak bu model 9-18 kg ya da 9 ay-4 yaş değil; 76-105cm veya 15 ay-4 yaş için uygundur. i-size yönetmeliği, ters yönde monte edilmeyi 15 aya kadar zorunlu tuttuğu için bu modelin sürüş yönüne monte edilmesi, i-size uygunluğuna mahsur yaratmamıştır. Britax Romer Trifix modeli ise daha eski bir model olup 9-18 kg ya da 9 ay-4 yaş için uygundur ancak bu modelin i-size uygunluğu yoktur.

    -Britax Römer King 2 ATS: ADAC testinden güvenlik kategorisinde “O” (yeterli) notu almış. Önden çarpışmalarda ortalama riske sahip olduğu belirtilmiş. Güvenlik kategorisinde en az “+” notu istediğim için eledim.

    -Maxi-Cosi 2way Pearl: ADAC testinden güvenlik kategorisinde “+” (iyi) notu almış. Ancak alttaki iyi ve kötü yönlerinin belirtildiği kısımda yandan çarpışmalarda ortalama riske sahip olduğu belirtilmiş. Bu yüzden biraz fazla pimpirikli olmamın da etkisiyle biraz geri planda kaldı. Mağazada incelediğim kadarıyla şunu söyleyebilirim: 360 derece dönmüyor. Ama sürüş yönüne ters montajda yatış özelliği oldukça iyi. Fiyatı da Babymall mağazasında kampanya vardı: koltuk 1497 TL, baza 1167 TL idi. E-toker sitesinde ise baza dahil toplam fiyat 2500TL idi.

    -Cybex Sırona M2 i-Size: Mağazada göremedim. İnternetten incelediğim kadarıyla güzel bir koltuk. ....(Bu bölüm düzeltildi)..... Fiyatı az değil, operaistanbul sitesinde 4000TL, başka sitelerde ise en az 3500-4000TL civarı. Bir eksiği 360 derece dönme özelliği olmaması. Bu özellik Cybex Sirona’da var ama bu koltuk da hem 5500TL civarı hem de i-size yönetmeliğine uygun değil. Bu nedenle Cybex modellerini de deneyemeden elemiş oldum.
    Maxi-Cosi AxissFix Plus: Plus’ın Axissfix’ten farkının sadece 9-18 için olduğu söylense de ADAC 2015-2018 testinde yalnızca Plus ve Air modelleri var. Belki önceki senelerde teste girmiş olabilir, bakmadım açıkçası. Air modelinin farkı ise kemer kısmında çarpışma anında açılan hava yastığı olması. Hem bu özellik pek kafama yatmadığı hem de 5000TL üzeri bir fiyatı olduğu için Air modelini incelemedim bile. AxissFix Plus büyük mağazalarda yalnızca teşhir olarak kalmış. İnternet üzerindeki satıcılarda ise 2800-4000Tl arası fiyatlarda satılıyordu. AxissFix Plus’ın güvenlik test sonuçları iyi olmasına karşın yalnızca 2 yaşa (aslında 87cm’e kadar) sürüş yönü tersine monte edilebilmesi, bu modelden de soğumama neden oldu. Eğer her şey yolunda gidiyorsa, çocuk ters gitme konusunda sorun çıkarmıyorsa sırf koltuk böyle tasarlandı diye niye düz yöne çevirmek zorunda kalayım ki? Evet belli bir yaştan sonra ters gitmek çok kolay olmayabilir, belki 2 yaşa kalmadan çevireceğiz bizim çocuğu da ama yine de böyle kısıtlamalı bir koltuk almak istemedim açıkçası

    -Britax Römer Dualfix i-size: Güvenlik açısından herhangi bir eksiği yok. Ters sürüş yönünde 4 yaşa kadar kullanılabiliyor. 360 derece dönebiliyor. Ancak mağazada incelediğim kadarıyla bu tip koltukların genel problemi olan koltuğun yatma fonksiyonu çok az. Uzun yolculuk pek yapmayan, kısa mesafe şehiriçi ..vs için kullanacak olanlar tarafından düşünülebilir. Fakat satan mağaza pek bulamadım, sadece teşhir bulunuyor şu an piyasada. İnternette bir satıcı vardı ancak o da 5200TL gibi saçma bir fiyat yazmıştı.

    -Recaro Zero i-size: Özellikleri Dualfix modelinin aynısı aslında. Ters yönde kullanabiliyorsunuz, 360 derece döndürebiliyorsunuz, güvenlik eksiği yok ve yatma özelliği çok az. Ancak daha rahat gözüküyor, daha şık ve daha ucuz. E-bebekte kampanya ile 2219 TL’ye satılıyordu. Britax, Maxi-cosi, Besafe üçgeni kısıtında kalmayanlar için kesinlikle düşünülebilir bir koltuk.

    -Besafe İzi Modular i-size: Güvenlikle ilgili hiçbir eksik yönü yok. Her iki yönde kullanılabiliyor. Ancak bu koltuğun eksiği de 360 derece dönmemesi. Bu özelliğin olmamasının da etkisiyle sanırım, yatış fonksiyonu mükemmel. Bacak mesafesi de oldukça iyi. Bebeğin rahat etmemesi ihtimali düşük diye düşünüyorum. Fiyatı daha tuzlu. Baza ve koltuk ayrı satılıyor. Babymall ve e-bebek kampanyalı fiyatı koltuk 2600 TL, baza 1600TL. Yani kampanyalı hali bile 4200’e geliyor. Ancak onlineavm diye bir sitede de satılıyor. Koltuk 2075TL, baza 1140TL. Toplam 3215TL. Firma yeni, 2018 Nisan ayında kurulmuş. Telefon ettim, stokta var mı sipariş versem hemen gelir mi diye sordum. Stoktan hem koltuğa hem bazaya baktı ve 3 adet kaldığını söyledi. Bana güvenilir gibi geldi ama risk alıp almamak gerektiğini diğer sitelerle olan fiyat farkını da göz önünde tutarak değerlendirmek lazım.

    -GB (Goodbaby) Vaya i-size: Hiç duymadığım bu markayı ADAC sonuçları arasında görmeme rağmen incelememiştim. İnternette bir kullanıcı tavsiyesi üzerine araştırmaya başladım. Ters yönde kullanabiliyorsunuz, 360 derece döndürebiliyorsunuz, güvenlik eksiği yok ve yatma özelliği çok az da olsa daha iyi. Jokerde teşhirini bizim hanım inceledi ve beğendi. Benim gidip inceleme şansım olmadı ne yazık ki. Bu model operaistanbul’da da satılıyor gözüküyor ancak arayıp konuştum ve öğrendim ki stoklarında yokmuş. Yakın zamanda (1-2 ay içinde) tedarik edilecekmiş. Fiyatı da en son 3500TL’ymiş ancak dövizdeki artış nedeniyle zam gelme olasılığı bulunuyor. Hanımın talebi üzerine bu modeli beklemeye ve eğer tedarik beklenenden uzun sürer veya koltuk ihtiyacımız aciliyet kazanırsa Besafe almaya karar verdik.

    Son olarak belirtmek isterim ki güvenlik açısından elediğim modeller kesinlikle güvensiz ya da kötü modeller değil. Hepsi de ADAC testini başarıyla geçmiş ve en az “yeterli” notu almış modeller. Sadece yazı içinde de belirttiğim gibi ben biraz pimpirikliyim ve ağırlığı tamamen güvenliğe verdim, hepsi bu.

    Umarım birilerinin işine yarar bu yazdıklarım. Herkese güvenli seyahatler dilerim.

    Merhaba,


    15-36 kg için yerinde 3 koltuk inceledim. Hepsi güzel markalar ADAC testleri başarılı.


    besafe izi flex fix i-size, Görüş açısı başarılı, büyüdükçe herhangi bir açıklık, boşluk yok. Bunu aldık.

    britax Römer Kidfix III M, Görüş açısını çocuğumuz sevmedi.

    maxi-cosi rodifix, Büyüdükçe sırt kısmında bir açıklık kalıyor.


    Kazasız günler herkese.

  • Bu yazı doğru bilgilendirme ve doğru yönlendirme amaçlıdır. Herhangi bir ticari amaç gütmez.

    Otomobiliniz varsa ve bebek sahibi olduysanız en önemli ihtiyacınız çocuk otomobil koltuğudur. Ani frenlerde, kaza anlarında, araç kontrol kaybında bebeğinizi en iyi koruyan üründür. Bu ürünler testlere girer. Bu testler bağımsız kuruluşlar tarafından yapılır ve bir puan sistemine göre puanlanır. Bu test kuruluşları ADAC, Stiftung Warentest, Öamtc, tcs, AutoBild ve PlusTest tir.

    Bu testlere bakarak, aldığınız veya almayı düşündüğünüz ürünün güvenilirliğini, konforunu ve özelliklerini inceleyebilirsiniz.

    Çocuk otomobil koltukları, çocuğunuzun doğumundan 135 cm boya ulaşıncaya kadar olan süreç için kesinlikle gerekli bir üründür. Bu süre zarfında alınabilecek koltukların yaş, boy, kilo bazında ayrı ayrı grupları vardır. Bunlar;

    0-13 kg arası ana kucakları,
    9-18 kg arası bebek koltukları,
    15-36 kg arası çocuk koltukları

    olarak 3'e ayrılır.

    Bunların dışında iki adet de kombine oto koltuğu grubu bulunmaktadır. Bunlar;

    0-18 kg arası bebek koltukları,
    9-36 kg arası bebek-çocuk koltukları dır.

    Normal şartlardaki süreç ilk 3 seçenektir. Bunlar çocuğun gelişim aşamasına göre üretilmiş ürünler olup, çocuğunuza en iyi güvenliği ve konforu sağlayacak ürünlerdir.
    Şayet, çocuk sahibi olduktan 2 sene sonra otomobiliniz oldu. 9-18 alsanız bile çok az süre kullanacaksınız. Bu yüzden 9-36 seçeneği sizin için daha uygun olacaktır. Yani ürün grubu seçilirken önce fiyattan ziyade çocuğunuzun yaşı, boyu, kilosu gibi durumlara bakılarak hareket edilmelidir.

    Gelelim grupları tanıtmaya.

    0-13 kg Ana Kucakları:

    Doğumun ilk anından ortalama 8-9 ay kullanılan bu ürün, bebeğinizin anne karnındaki pozisyonu ile, onu ilk kucağınıza aldığınızda tuttuğunuz pozisyon arasında bir pozisyon sağlayarak, bebeğinizin şimdiye kadar tek bildiği ve yabancılık çekmeyeceği uyku pozisyonunu sunar. Otomobiliniz yoksa bile bebeğinizi minimum 6 ay ana kucağında tutmak, hem onun uyumasını kolaylaştıracak hem de güvende hissetmesini sağlayacaktır. 3-4 seneden beri çoğu hastane, doğum sonrası sizden ana kucağı istemekte ve bebeğinizi ana kucağına koyduktan sonra size teslim etmektedirler.

    Ana kucakları otomobil içerisinde arka cama bakacak şekilde, ters olarak bağlanmaktadırlar. Bunun sebebi, fiziğin eylemsizlik kuralıyla alakalıdır. Otomobil öne doğru giderken kaza ve fren anında vücudumuz öne gitmeye devam etmek isteyecek ve emniyet kemeri göğüs kafesimize baskı uygulayacaktır. Bu kuvveti daha kaburgaları ve göğüs kafesi sertleşmemiş bir bebeğe uygulatmak, tamamıyla zarar vereceğinden ana kucakları ters takılır ve baskı sırta yayılır. Bunun dışında yeni doğan bir bebeğin vücuduna oranla kafası çok ağırdır. Aynı şekilde öne baskı ciddi kafa ve boyun zedelenmelerine sebebiyet verecektir. Bu yüzden bazı ülkelerde 2-3 yaşına kadar ters seyahat zorunludur.

    https://www.youtube.com/watch?v=Sg5i9YInU64


    9-18 kg Bebek Koltukları:

    Minimum 6. aydan (yani bebeğiniz oturma yetisi kazandıktan sonra) itibaren ortalama 4 yaşına kadar kullanılan gruptur. Bu grupta yatış pozisyonu ayarlanabilir, baş boyun destekleri bulunur, isofixli ve isofixsiz modeller olarak 2'ye ayrılırlar. Bu grupta terse yönelimli, öne yönelimli, 360° dönebilen, iç kemerli veya ön barlı kullanılan modeller vardır. Bunların ayrımına da değineceğim.


    15-36 kg Çocuk Koltukları:

    Çocuğunuz 90 cm boya kavuştuğu andan itibaren 135 cm oluncaya kadar kullanabileceğiniz grup. İsofix bağlantısının en çok gerektiği ürün grubu budur. Çünkü, bu grupta iç kemer desteği bulunmaz. Çocuğunuz yetişkinler gibi, araç içi emniyet kemeri ile bağlanır. Hal böyle olunca, isofixsiz bir 15-36 yı araca yerleştirirsiniz, çocuğunuzu oturtursunuz ve emniyet kemerini bağlarsınız. Koltukta isofix olmadığı için, emniyet kemeri hem çocuğu hem koltuğu tutar. bu da güvenlik kaybına yol açar.
    Ancak isofixli bir 15-36 da, çocuk koltuğunu isofixle araca sabitlersiniz. Emniyet kemeri sadece çocuğu tutar. Tıpkı bizi tuttuğu gibi.

    Kombine Gruplar:
    0-18 kg arası Bebek Koltuğu:

    Bu grup doğumdan 4 yaşa kadar kullanılır. Genellikle doğumdan itibaren kullanılmak için alınmazlar. Doğumdan itibaren kullanmak isteyenler de ana kucağı olmayan bebek arabaları ile beraber kullanırlar. Çift yönlü oluşları 9-18 şeklinde satın alınmasını sağlamaktadır. Bu grupta isofixsiz ürün çok azdır.

    9-36 kg Bebek-Çocuk Koltuğu:

    Türkiye'de en çok alınmak istenen ve en çok tercih edilen gruptur. Tabii bu demek değildir ki bu doğrudur. Bu ürün normalde, bizim garson boy diye adlandırdığımız, ara dönemdeki çocuklar için ve ikinci araçlarda kullanılması için üretilmiş ürünlerdir. Bir kere alayım kurtulayım mantığı doğru değildir. Çünkü bu koltuğun içine 6 aylık bebek de sığar, 12 yaşındaki çocuk da. Sizce güvenliği bir olabilir mi? Ayrıca, bu ürün grubundaki tüm isofixli ve orjinal markalı ürünlerde ön bar vardır, iç kemerli olarak Römer markası tarafından denenmiş ve birinci deneme başarısız sonuçlanmıştır. Bu yıl Römer tekrar denemiş ve düşük puan ile ADAC testini geçmiştir.(2016)

    Testler:

    ECE R44/04 : Bir Avrupa onay standardıdır. Çarpışma test mankenleri kullanılarak yapılır ve çocuk araç koltukları, önden çarpışmalar için 50km/sa ve arkadan çarpışmalar için 30km/sa hızlarda test edildikten sonra ölçüm cihazları ile test mankenlerinin ne kadar iyi korunduğu tespit edilmektedir.


    Stiftung Warentest : Almanya'daki tüketici konseyidir. Uluslararası Tüketici Araştırma ve Test Organizasyonu, ICRT adına testler uygular ve yürütür. Stiftung Warentest ADAC ile işbirliği yaparak kendi testlerini yürütmektedir. Test dahilinde kullanılan çarpışma hızı 64km/sa dir.


    ADAC : Almanya'da araba sahiplerinin çıkarlarını temsil eden ve çocuk araç koltukları testleri organize eden bir kuruluştur. Yürütülen testler, ECE R44/04 standartlarına göre yaklaşık %50 daha katı veya daha
    sıkı gereksinimleri şart koşmaktadır. Bu testlerden skorun %50'si çarpışma sonuçlarına, diğer %50 ise kullanıcı dostluğu, rahatlık, kullanım yönergeleri ve montaj yöntemleri gibi kriterlere göre verilmektedir. En düşük sonuçlar geçerlidir. Araçlara önden ve yandan çarpışma yaptırılmaktadır. Bu özellik çok önemlidir, çünkü çocuklar yandan olan çarpışmalarda önden olanlara nazaran daha ciddi şekilde yaralanabilirler.


    Plus Test : VTI ve NTF Plus Test 2009 yılında İsveç'te tanıtılmıştır. Bu test, İsveç'te tavsiye edilecek kadar iyi olan koltuklar için bir kalite damgası sağlamaktadır. Plus Test'in o kadar sıkı kriterleri vardır ki; yüzü ön tarafa bakan araç koltuklarının bu kriterlere uyum sağlaması mümkün değildir.
    Plus Test onaylı bir çocuk araç koltuğunda oturan çocukların hiçbiri, kaza anında herhangi bir ciddi veya yaşamı tehdit edici yaralanmalara maruz kalmayacaktır.

    I-Size yönetmeliği : Bu yönetmelik otomobil koltuklarına bir kaç yeni düzenleme getirerek, optimum güvenlik unsurlarını revize etmek için çıkarılmıştır. Bu yönetmeliğe göre, bir çocuk koltuğunun i-size yönetmeliğine uyabilmesi için;
    - Isofix bağlantılı olmalıdır.
    - 15 kg'a kadar geriye dönük yolculuğa elverişli olmalıdır.
    - Hep bahsettiğim, boy kriterine göre üretilmiş olmalıdır (105 cm).
    - Bebeğin baş, boyun ve sırt kısmına ekstra güvenlik sağlamalıdır.
    - Hataya yer vermeyecek şekilde, doğru veya yanlış bağlantıda uyarı mekanizmasına sahip olmalıdır.

    Markalar; (Alfabetik)

    Britax-Römer

    Britax ve Römer ortaklığı 1978 yılında gerçekleşmiştir. Yani Britax-Römer markası Alman markası değildir. İngiliz-Alman ortaklığıdır. 1938 yılında güvenlik koltukları ve motor üretimi üzerine kurulan İngiliz şirket Britax, şuan tüm dünyada, oto koltuğu dalında lider firmalardan biridir. 26 yıldır ülkemizde satılan markanın tüm koltukları 'Avrupa Güvenlik Testleri'ne girer ve genellikle başarı ile geçer. Başarısız ve ya başarısında şüphe duyulan ürünlerinin üretimi durdurularak yenileneme çalışmaları yapılır.

    Distiribütor : İTAMEKS

    Cybex

    Cybex, diğer markalara göre daha yeni olmasına karşın güvenlik sıralamasında ilk 5'e hızla yükselmiş bir otomobil güvenlik koltuğu üreticisidir. Kurucusu, bebek markası Concord'un bölge müdürlüğünü, daha sonra Maclaren markasının Almanya distiribütörlüğünü yapmış ve Maclaren markasından daha iyisini yapabileceğine inanarak Cybex markasını kurmuştur. Cybex, ilk olarak Almanya'da kurulan bir Alman markası olsa da 2014 yılında Uzak Doğu'nun en büyük bebek arabası üreticisi olan Çin menşeili 'Goodbaby' tarafından, 70.7 milyon Euro karşılığında satın alınmıştır. Kalite standartları düşmemiştir. Sadece şirketin sahibi değişmiştir. Tabi gelecek yıllarda marka ne olur, ne hale gelir bilinmez ama şuan hala ilk 5'teki yerini korumaktadır.

    Distiribütör : OPERA

    Dorel - Maxi Cosi

    Dorel, 1962 yılında Hollanda'da kurulmuş bir şirkettir. Bünyesinde bir çok marka bulunmaktadır. Bunlar; Maxi Cosi, Safety 1st, Bébé Confort, Quinny, Tiny Love gibi tanınmış markalardır. Maxi Cosi, ana kucağı (0-13) grubunda tartışmasız Dünya lideridir. Hatta ve hatta, ülkemizde kağıt mendile 'Selpak', yüzey temizleyiciye 'Cif' demek aklımıza nasıl kazınmışsa, tüm dünyada Maxi Cosi dendiğinde akla 0-13 ana kucağı gelmektedir. Son yıllarda ana kucağı grubunda Cybex ve Besafe in gerisinde kalmış olsa da, hala bilinen ve tercih edilen bir markadır.

    Ditiribütör : GRUP BABY (Maxi Cosi,Quinny)
    JOKER (Bébé Confort)

    HTS BeSafe

    HTS firması Norveç'te 1930 yılından bu yana at eyeri, otomobil koltuğu vb ürünler üretmiş, 1963 yılında da ilk bebek güvenlik oto koltuğunu 'BeSafe' markası adıyla piyasaya sürmüştür. İskandinavların en titiz olduğu noktalardan biri olan güvenlik konusunda, dünyadaki öncü markalardan biri olmuş ve bu ününü günümüze kadar sürdürerek korumuştur. An itibari ile Dünya sıralamasında en güvenli bebek oto koltuğuna sahip olan BeSafe (Plus Test - iZi Kid), Türkiye piyasasında yeni sayılır, 5 yıldır ülkemizde ürünlerini satışa sunmaktadır.

    Distiribütör : BEBEK YAŞAM

    Recaro

    1906 yılında Almanya'da kurulan şirket 108 yıldır uçak ve otomobil koltuğu üretmektedir. Bebek ve Çocuk grubu güvenlik koltuklarını yaklaşık 30 yıldır üretmektedir. Kendimce eksik gördüğüm tek yanı, gri köpükte ısrarcı olmalarıdır.

    Distiribütör : E-BEBEK

    Bu saydığım markalar çocuk koltuğu markalarıdır.
    Bunlar ise Türk fasoncuların bazıları;

    Kraft

    Yüzde yüz Türk olan bu firmamız, senelerdir bizi Alman olduğuna inandırmış, ancak gerçek yüzü ortaya çıkmıştır. ATAK DIŞ TİC' e bağlı olan markamız Çin Halk Cumhuriyeti'nde fabrikası olmaksızın fason olarak üretim yaptırılarak dünyada sadece ülkemizde satılmaktadır. İnternetten araştırdığınızda kendi sitesi olmadığını göreceksiniz. Girdiği herhangi bir test yok.

    Bizim kraft :http://www.kraftbaby.com/
    Orjinali :https://www.kolcraft.com/

    Sahip Firma : ATAK DIŞ TİCARET

    Koala

    Britax-Römer'in Türkiye Distiribütörü İTAMEKS tarafından ürettirilen Koala markamız, ülkemizin en kaliteli üretimlerindendir. Ancak yalnızca ülkemizde satıldığından testlere girmemektedir. Piyasada Römer'in yan ürünü diye tanıttıkları bu marka tamamen Türk olup, bu tanıtım şeklinden İTAMEKS'te oldukça rahatsızdır. Kumaşlar tamamen İtameksin kendi üretimidir.

    Sahip Firma : İTAMEKS

    Ve Çin markalarını tanıyalım:
    - Kraft
    - Prego
    - Koala
    - Pierre Cardin
    - Kanz
    - Tripper
    - Casual
    - Sunny Baby

    Bu saydığım markalar sadece döküm plastikten ibaret olup, sizde aynılarını herhangi bir bebek fuarından satın alabileceğiniz plastik kalıplar sayesinde bir atölyeye yaptırabileceğiniz ürünleri sizlere satmaktadır. Bir güvenliği olmamakla beraber, kaza anında çocuğunuza daha bile fazla zarar verebilirler. Çünkü dayanımları çok düşüktür. Sağlam bir darbede kırılıp bıçak etkisi yaratabilirler.

    Gelelim koltuklara;

    1 - Ana kucakları:

    Ülkemizde bulunan en güvenli ve en konforlu ürünleri, Maxi Cosi, Cybexve Besafe markaları üretmektedir. Güvenlik testlerinden başarı ile geçen, Peg Perego, Chicco, Recaro gibi markaların da ürünleri bulunmakta ancak, bu son saydıklarımı her bebek arabasıyla kombin edemediğiniz için satışları daha az tercih edilir. Inglesina Huggy nin ADAC testi bulunmamaktadır. Bununla beraber, Inglesina ve Peg Perego'nun anakucakları olması gerekenden daha dik bir pozisyona sahiptir. Bazı doktor arkadaşlar tarafından uygunsuz bulunmuştur.

    - Kullanırken yapılan hatalar:

    Ana kucakları kullanılırken yapılan en büyük hata, otomobile düz bağlamaya çalışmaktır.

    Ana kucakları sadece ve sadece arka cama yönelimli bağlanır!

    Bağlantısı basittir. Koltuğu aracın içerisine ters bakacak pozisyonda koyarsınız, emniyet kemerinizi kendimizi bağladığımız gibi (bir bel bir boyun kemeri) hazırlarsınız. Bizim belimizden geçen kemer anakucağının ayak kısmından geçer, bizim boyun-omuz kemerimiz de anakucağının arka dış kısmından geçer. Kemerlerin yerleşimleri için kasadan farklı renkte indikatörler bulunur. Bunlar genelde mavi olurlar.

    https://www.youtube.com/watch?v=3Gu7ZQe8koA bu da genel bir video.

    İkinci büyük hata, otomobil içerisinde, tutma kolu sandığımız bariyeri çocuk dışarıyı görsün diye geriye almak.

    Bizim taşımak için kullandığımız kol, aslında taşımak için yapılmamıştır. Otomobilde oto koltuğu olarak bağlıyken, ters olarak monte edileceğinden o kol güvenlik unsurudur. Çünkü; koltuk kemerle bağlanır, kemer kaza veya ani frende eylemsizlik prensibine karşı koyarak kendini kitler ve koltuğun öne gitmesini engeller. Ama kemer daha sonra kendini toplayacaktır. Kemer kendini toplarken (yani kısalırken yada sıkışırken) ana kucağı tepetaklak koltuğa vurmasın diye o kol vardır. O kol anakucağının ters bir hareketinde koltuğa çarparak, anakucağının alabora* olmasını engeller.

    *Bununla ilgili video bulamadım, uygun bir zamanda kendim çekip yayınlayacağım.

    Diğer bir hata, çocuk bunda iki büklüm kalıyor altına destek verelim battaniye koyalım vs diye çıldırmak.

    Arkadaşlar, bu ürünlerin hepsi aynı şekilde üretiliyor. Çoğu marka dünyanın 140 ülkesinde satılıyor. İki büklüm diye bir siz mi düşünüyorsunuz? Öncelikle ürünün açısı, hem bebeğin anne karnındaki cenin pozisyonudur hem de, bebeği doğar doğmaz kucağınıza aldığınızda da tamı tamına bu açıda tutarsınız bebeği. İsteyen bebeğini kucağına alıp fotoğraflayıp karşılaştırsın.
    Bebeğiniz dünyaya geldiğinde bildiği tek uyuma pozisyonu bu olacak. Zaten ebeveyn olanlar bilirler ki, yeni doğan bebeği dümdüz yatağa yatırınca da kıvrılarak uyurlar. Ayrıca, bebeğiniz rahatsız olduğunda size ağlayarak sinyal verir. Yani rahatlığı konusunda ondan bilgi alın, kendi kendinize iş yapıp, teste tabi tutulmuş ürünlere bezler battaniyeler sıkıştırıp ergonomisini bozup, bebeğinizin omurgasına zarar verme riskine girmeyin.

    Bebeğinizin refleks sistemi yeni doğduğunda oturmadığı için, anakucaklarında maksimum 2 saat tutun. Daha sonra uyuyor olsa bile uyandırıp düz bir zemine yatırın yada kucağınıza alın. Bu bebeğinizin yavaşlayan kan dolaşımını hızlandıracak ve vücudun uyuşmasını engelleyecektir. Portbebe isimli ürünlerin çıkış amacı budur.

    - Peki ana kucağı seçerken nelere dikkat edeceğiz?

    Öncelikle güvenlik testlerine, kumaşına ve ergonomisine bakılmalı. Mesela her ana kucağı güvenlik testinde başarılı diye ergonomisi süper olacak diye bir kaide yok. Peg Perego örneği gibi. Her konuda değerlendirmelisiniz. Eğer universal girişli bir anakucağı bakıyorsanız da (Cybex, Maxi cosi, Besafe) ona uyumlu bebek arabası almanız gerektiğini bilmelisiniz.

    Universal Modeller: (Markaya göre alfabetik)

    Besafe iZi Go X1:

    Besafe markasının en çok satan ana kucağı modelidir. Diğer anakucaklarından farklı olarak 5 nokta emniyet kemer sistemi vardır. Bel desteği, kafalık ve koldan bağımsız tenteye sahiptir. Kemer pedleri altta kalmasın diye mıktanıslı bölümleri bulunur. Komple darbe emici köpükle kaplıdır. 2016 sonu itibarı ile 800 TL PSF'ye sahiptir. (Stokke ve Mima anakucaklarını Besafe'e ürettirmektedir.)

    Besafe iZi Sleep:

    Besafe'in devrim yaratan yatış pozisyonlu anakucağı modelidir. Güvenlik kolunu arkaya aldığınızda ürün yatış pozisyonuna geçer. Bel desteği, kafa desteği bulunur. Tentesi sabittir(Stokke için ürettikleri farklı). Türkiye distiribütörü artık ürünü getirmemektedir. Joker mağazalarında Stokke markalı bebek arabasına uyumlu hali satılmaya devam etmektedir.

    Cybex Aton Basic:

    Cybex markasının ilk ve en basit modelidir. Yurtdışında Aton adıyla satılır ve tentesi koldan bağımsızdır. Yani Avrupa'da aynı ürün farklı şekilde satılıyor. Testi başarılı en hafif ürünlerden bir tanesidir. Komple darbe emici köpük kaplıdır. Bel desteği ve kafalık yoktur. Baş düzleşmesini engelleyici ortası delik yastığı mevcuttur. 2016 sonu itibarı ile 500 TL PSF'ye sahiptir.

    Cybex Aton 4:

    Cybex markasının en çok satan modelidir. Koldan bağımsız ve körüklü bir tenteye sahiptir. Komple darbe emici köpükle kaplıdır. Bel desteği ve kafalık mevcuttur. Kumaşlarındaki pamuk oranı biraz daha yüksektir ve daha yumuşak bir dokumaya sahiptir. Kafalık çocuğun boyuna göre ayarlanabilir. Oldukça konforlu ve oldukça güvenli bir üründür. 2016 sonu itibarı ile 800 TL PSF'ye sahiptir.

    Cybex Aton Q:

    Cybex'in Platinum serisine ait anakucağı modelidir. Aton 4 ile tek farkı emniyet kemeri noktaları gümüş renkte ve tente ana renkle aynı renktir. Yani Kırmızı anakucağının tentesi de kırmızıdır. Görsel fark dışında Aton 4 ile bir farkı yoktur. 2016 sonu PSF'si 1000 TL'dir.

    Cybex Cloud Q:

    Cybex'in şimdiye kadarki en başarılı modelidir. Ürün tam yatabilme özelliğine sahiptir. Bu yeteneğe sahip olarak üretilmiş 2. koltuktur (İlk Besafe izi Sleep). iZi Sleep modelinden farklı olarak, yatış pozisyonuna geçmesi için ayrı bir mekanizması vardır. Bel desteği, kafalık, körüklü ve renk uyumlu tentesi ile tüm özellikleri bir arada bulunduran bir modeldir. Yatış pozisyonunda oto koltuğu olarak bağlanamasın diye, yatış pozisyonuna aldığınızda kemer geçiş yerlerini otomatik kilitler. Hataya yer bırakmaz. 2016 sonu itibarı ile 1100 TL PSF'ye sahiptir.

    Maxi Cosi Cabriofix:

    Maxi Cosi markasının en çok satan modelidir. Kafa yastığı ve bel desteği bulunur. Tente, kol ile bağımlıdır. Yalnızca üst kısımda darbe emici köpük bulunur. 2016 itibarı ile 745 TL PSF'ye sahiptir.

    Maxi Cosi Pebble:

    Maxi Cosi'nin bu modelinde Cabriofix'ten farklı olarak, pilot kemer sistemi vardır. Kafa yastığı farklıdır. Yine bel desteği mevcuttur ve tente yine kol ile bağımlıdır. 2016 itibarı ile 995 TL PSF'si bulunuyor.

    Maxi Cosi Pebble Plus:

    Maxi cosi Pebble modelinin i-size uyumlu halidir. İç destekler artmış ve kafalık desteği bununla beraber değişmiştir. Başka bir farkı yoktur. 75 cm'e kadar kullanılabilir. 2016 PSF'si 1135 TL'dir.

    Bu yukarda tanıtmış olduğum universal adaptör sistemli ana kucaklarını, birçok marka bebek arabasıyla kombin edebilir, adaptör yardımıyla bebek arabasına oturtabilirsiniz. Adaptör piyasada 'Maxi Cosi Adaptörü' diye geçer. Ama o adaptöre Maxi Cosi, Cybex ve Besafe markaları uyumludur.

    Sadece kendi markasında bebek arabasına uyumlu modeller:

    Römer Baby Safe Plus SHR II:

    Römer'in en başarılı oto koltuğudur. ADAC'tan tam puan almıştır(isofix bazasıyla).https://www.adac.de/infotestrat/tests/kindersicherung/kindersitz-test/detail.aspx?KisiID=143&nc=True&info=R%C3%96MER+Baby-Safe+Plus+SHR+II+mit+ISOFIX+Base&ergo=False
    Üründe bel desteği yoktur. Ayarlanabilen kafalık, bağımsız tente mevcuttur. Tek tuşla bebek arabasından çıkarma opsiyonları ile çok güvenli ve çok kullanışlı bir üründür. Genellikle Britax-Römer markalı travel setler ile birlikte satılmaktadır.

    Peg Perego Primo Viaggio SL:

    Peg Perego'nun en başarılı koltuğudur. ADAC'tan 'Çok İyi' puanını almıştır. Ayarlanabilir kafalık ve bel desteği bulunur. Kumaşları renge göre farklılık gösterebilir, ama dokuması gayet iyidir. Şahsi fikrim çocuğun konumu diğer marka ve modellere göre daha dik. Ancak yine de iyi puan almış bir üründür. Bu ürün de Peg Perego markalı travel setler ile birlikte satılmaktadır.

    Birebir inceleme fırsatımın olmadığı ancak iyi puan almış ana kucakları;
    -Kiddy Evo Luna i size
    -Joie I Gemm i size
    -Recaro Privia
    -Concord Airsafe

    NOT: Uçaklarda kabul edilen ana kucakları listesini ekliyorum.
    http://www.tuv.com/de/germanyinfothek/infothek/kindersitze_flugzeug/hersteller_kindersitze/hersteller_kindersitze.html?utm_campaign=DonanimHaber&utm_medium=referral&utm_source=DonanimHaber


    2 - 9-18 kg Oto Koltukları :

    9-18 Grubu, bebek için en önemli gruptur. Ana kucağına artık sığmıyorsa, geçmeniz gereken grup bu gruptur. Yatış pozisyonları, iç ergonomisi ve gerekli bel ve kafa destekleriyle bebeğinizin yaşına göre üretilmiş ve o yaş grubuna en uygun modellerdir. Başlıca markalar;

    - Besafe
    - Britax-Römer
    - Cybex
    - Maxi-Cosi dir.

    Bu markaların hemen hemen her modeli, tüm güvenlik testlerinden başarıyla geçmiş ürünlerdir. Gönül rahatlığıyla alınabilirler. Buna rağmen, özünde bu işi yapmayan ancak başarılı koltuklara sahip markalar da bulunur. Modeller kısmında değineceğim.

    - 9-18kg aralığında oto koltuğu seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

    Öncelikle en bilindik ve ücretsiz sonuç gösteren nadir sitelerden olan ADAC kuruluşunun sitesinden ürünlere bakmalıyız.https://www.adac.de/infotestrat/tests/kindersicherung/kindersitz-test/default.aspx?amp Bu site Almanca ancak, Google Chrome kullanıyorsanız, otomatik olarak çeviri isteyip istemediğinizi soracak. Türkçe çeviri biraz saçma olabiliyor. tavsiyem İngilizce'ye çevirmeniz.

    Daha sonra, seçtiğimiz ürünleri canlı görmeli ve çocuğumuzu koltuk içerisinde denemeliyiz. Bu niçin önemli, her çocuğun gelişimi bir değil ve her çocuk standart büyümüyor. Yaşına göre toplu veya boylu olabilir. Bu da koltuk seçiminde önemli bir etkendir.

    9-18 Grubunun en önemli özelliği yatış pozisyonudur. Yatış pozisyonları, çocuğun seyahat anında rahat edebileceği, uyuyabileceği, camdan dışarıyı rahat görüp, sizi darlamayacağı şekilde olmalıdır. Çünkü hem araba kullanıp hem de çocukla ilgilenmeye çalışmak, gerçekten bir kaza sebebidir.

    Bu grupta isofixli ve isofixsiz olarak modeller ayrılır. Isofix kullanmayan modeller, güvensiz değillerdir. Bu grup için isofix;
    - Kesin bağlantıdır. Yani ya %100 doğru bağlarsınız yada %100 yanlış( yani %0 doğru)
    - Isofixsiz bağlantıda kemeri tam germezseniz, kuvvetinize ve otomobil koltuğunuzun(bizim oturduğumuz) esnekliğine bağlı olarak, %0-100 arası bir değerde doğru bağlantı yapabilirsiniz. Tam doğru yaparsanız %95 lere çıkmanız mümkün.
    - Isofix ile kemer bağlantısının ikinci farkı, yan darbelerdir. Emniyet kemerleri öne doğru ani harekette kitlenir. Ancak yanal bir esneklikle kitlenme mekanizması daha paylıdır. Yani daha geç kitlenir. Bunu kendinizi bağlayıp da deneyebilirsiniz. Yani, yanal kazalarda isofixsiz koltuklar, emniyet kemerinin insan için yapıldığından ötürü, çocuk koltuğunu tam stabil tutmayabilir. Bununla beraber çok büyük bir salınım da yapmaz. Kemerli koltukların isofixliler kadar iyi puan aldıklarını unutmayın.
    Zamanında okuduğum AutoBild tarafından yazılmış bir makaleye göre, isofixli bağlantı ile kemerli bağlantı arasında genel olarak %3 ile %8 arasında bağlantı noksanlığı tespit edilmiştir. Tabi bu doğru bir kemer bağlantısı ile belirlenen fark. %5 lik fark ise darbenin şiddeti.

    Isofixsiz modeller : (Markaya göre alfabetik)

    Besafe iZi Comfort X3:

    Besafe markası 0-18 ve 9-18 olarak tek kabin kullanan bir marka. Isofixli yada çift yönlü kullanılan modeli arasında sadece alt kasa değişiyor. Baş koruması eylemsizliğe uyumlu, yani çocuğun kafasıyla beraber öne gitme hareketi mevcut. Bel ve sırt destekli olan ürün, komple darbe emici köpükle kaplı. Kemerlerin altta kalmaması için sağda ve solda magnet bölgeleri mevcut. Kılıfı çıkarması gayet basit. Sınıfın en çok yatan ve en yüksekte duran modeli.

    Ancak, belirtmem gereken noktalar mevcut. X3'teki X=jenerasyon demek. Yani X3 = 3. Jenerasyon. X1 ile X3 farkı kafalık. X1 modelinde yastık şeklinde yumuşak bir kafalık bulunurken, X3 modeli geliştirilerek sert ve daha korunaklı bir kafa koruması haline getirilmiş. Fakat, X1 modelinin çeşitli testleri bulunurken, X3 ün herhangi bir testi bulunmuyor. Bunun nedenini Norveç'e kadar mail attım, adamlar gayet nazik bir şekilde TR dist. bilgi al dediler. TR dist. nden bir bilgi alamadım maalesef.
    Fikrimce sebebi, Avrupa'da pek satılmıyor oluşu olabilir. Ama neden testi yok, net ve kesin bir bilgim yok maalesef.

    Ürünün 2016 itibarı ile PSF'si 1200TL.

    Britax-Römer King 2 :

    Römer'in efsaneleşmiş kemer bağlantısı, kasa açılarak yapılır. Çok çok basit ve sağlamdır. Bel desteği bulunmuyor, kafa desteği gayet güzel. Kumaşlar son derece kolay çıkarılabiliyor. Everyday modeli hariç LS ve ATS modellerinde göğüs kafesi darbe emici padleri mevcut. Tamamı değil, belden yukarısı darbe emici köpük ile kaplı.
    Adac testleri başarılı ve güvenli. 2016 PSF'leri 749-849-899(Everyday-LS-ATS).

    Maxi-Cosi Tobi :

    Maxi Cosi'nin bence Cabriofix'ten sonraki en önemli amiral gemisi. En çok satan modeller arasında. Kullanım kolaylığı, bağlantısı, konforu gayet iyi. Benim sevmediğim, eski modellerinde pilot kemer sistemini tel ile yapmışlardı. Omzu zarar gören bebek müşterilerim oldu. Daha sonra teli kaldırıp kaucuğumsu bir madde ile gerçekleştirdiler bu sistemi ve tekrar teste girdi. Sonuç gerçekten çok güzel. Tmamaında darbe emici köpük yok, belden yukarısı ve kafa bölgesinde mevcut. Kumaşlar çıkıp yıkanabiliyor. Bel desteği yok, kafalık yeterli ve görme engeli yaratmıyor çocuğa. Yatış pozisyonu Besafe gibi, yüksek ve iyi açılı. 2016 PSF'si 1200TL.



    Düzenleme devam edecek...

    Bu arada blog baya hit almış. DH ile eş zamanlı güncellemeye çalışacağım. Dileyen inceleyebilir.

    bebekvecocukgerecleri.blogspot.com.tr



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ermantpc -- 13 Mart 2017; 9:12:20 >







  • erka1907 kullanıcısına yanıt
    Ben çoğul zamirler kullanırken bana tekil zamirler kullanmazsanız sevinirim.

    Ben Black Edition satmıyorum. Özel serilerin fiyatlarına bakıp ürünlerin fiyatlarını karıştırıyor ve yanlış bilgi sahibi oluyorsunuz.

    Bebeğinize değer biçen sizsiniz. Burada bir sürü aydınlatıcı yorum varken hiçbirini okumadan hala burada 500 TL olan güvensiz mi diye soruyorsunuz. Demekki sizin için çocuğunuzun güvenliğinin bir değeri var.

    Çok basit bir hesaplama yaptım. 4 yıl için cansız arabanızı korumaya 2700 lira verirken çocuğunuzu korusun diye 500 lira harcamayı düşünüyorsanız, tekrar söylüyorum kusura bakmayın ama bebeğinize siz fiyat biçiyorsunuz.

    Ayrıca ben sinirlenmiyorum. Burada da herkesi bilgilendiriyorum. Ünlem işareti sadece sinir ifade etmez.

    İyi günler.

    Not: Atlamışım, 'ben yemem' demişsiniz. Ben burada kimseyi kandırmıyorum. Ben doğrusunu anlatırım ister yersiniz, ister yemezsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ermantpc -- 14 Temmuz 2016; 13:59:10 >




  • omerozgur O kullanıcısına yanıt
    Merhaba,

    Öncelikle rica ederim ve sizinle birlikte daha önce değinmeyi unuttuğum konuya da açıklık getireyim.


    Müşteri ve kullanıcılardan gelen sorular ve kullanım şekillleri genellikle yanlış.

    - Dönebilen koltukların amacı, ürünü kolay kullanmanız içindir.
    - Seyahat sırasında koltuk yönü değiştirilmez. Çünkü kazalar anlık hadiselerdir. Siz yön değiştirirken kaza geçirirseniz...
    - Koltuk yan dönebiliyor diye yan kullanım şekli yoktur. Yok arabada giderken annesi de mama yedirsin diye yan çeviriyorum. Yok canı sıkılıyor kendime baktırıyorum.. Bunlar yanlış.
    - Çocuk rahat etsin diye kemeri bol bağlamak, kemer bağlamamak tamamen kazaya davetiye çıkarmaktır.
    - Koltukların çocukları koruma mekanizması ayrı ayrı özellikler olarak ürüne konmamıştır. Ürün bütün olarak doğru kullanılmalıdır. Koltuğu aldık bol bağlasak da olur, koltuk az yatıyor çocuğun sırtına havlu koyalım, kemer canını yakıyor bağlamayalım gibi şeyler düşünülmemeli ve yapılmamalıdır.


    Aslında kim ne derse desin, tüm bunlar bizim 3. sınıf dünya ülkesi olduğumuzun kanıtı. Kendimiz emniyet kemerine güvenmeyen bir toplum olarak, alınan çocuk koltuğuna da güvenmiyoruz. Herşeyi çok iyi biliyoruz ve uyguluyoruz. Kafamıza yatmayan herşey yanlış ve gereksiz.

    Lütfen bu tarz konularda sağduyulu olalım. Biraz mantıklı yaklaşalım.


    He bir de yeri gelmişken;

    Burada verdiğim örnekleri ben kendi sıcak satış yaptığım mağazada da veriyorum. Bilen bilir. Kasko bedeli örneğinde bazen dini inanç doğrultusunda kasko yaptırmayanlara ve bu verdiğim örneğe kızanlara, kaza yaptıktan sonra koltuk mu koruyacak Allah bilir diyenlere, benim aracım zaten güvenli dandik birşey alsam da olur diye düşünenlere hep denk geliyorum. Bu konudaki hassasiyetimi sinirlenerek gösterebiliyorum. Hem yüzyüze hem de burada. Darılan gücenen olsun istemem. Ben sadece bildiğim önemli bir konu hakkında bilgilerimi paylaşıyorum ki, insanlar bilinçlensin. Bunun çeyreği kadar önemli mevzulara gösterilen hassasiyet bu konuya da gösterilsin.

    Saygılar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ermantpc -- 25 Mayıs 2016; 1:21:58 >




  • Otomobil Bebek/Çocuk Koltukları [İlk Sayfa Güncel] (13.03.2017)

    Arkadaşlar buradan bi tecrübe ve araştırmamı aktarmak istiyorum, 6 aylık oğlum artık taşımaya sığmadığı için oto koltuğu araştırmaya başladım, nitekim çok pimpirikli biriyimdir, (taşımayı da yaklaşık 3 aylık araştırmadan sonra almıştım) yukarı görselde gördüğünüz üç ürüne odaklandım, fiyat avantajından ve yerli olmasından dolayı, yaptığım araştırmada bu üç ürünün birbirinin tamamen aynısı olduğunu öğrendim, zaten görsellerde aynı şeyi söylüyor, hepsini aynı fabrika üretiyor, hiç bir malzeme veya özellik farkı yok, kumaş fonksiyon vs her şeyi tıpatıp aynı, sadece fiyatları değişiyor, buraya kadar bi sorun yok. bu anlatacaklarım yorum değil araştırma sonucu edindiğim bilgilerdir, fakat esas önemli konu buradan sonra başlıyor


    Convers airmax 0-36 kg isofixli dönebilen oto koltuğu, yorumları


    Baby home 900 dualfix 360' dönebilen isofixli 0-36 kg 9 ay - 12 yaş bebek oto koltuğu, yorumları


    Jusso Concorde Fix 0-36 kg 360 derece dönebilen isofixli oto koltuğu, yorumları


    almaya karar verdikten sonra satıcıdan test raporlarını istedim nitekim ürün açıklamalarında ECE R44 sertifikası (AB den onaylı test kuruluşları tarafından ürünün güvenli olduğuna dair yapılan testlerden sonra verilen sertifika) bulunduğunu söylemişler, üründe top tether (üstten bağlama kemeri) olmaması beni baya bi işkillendirdi, önce sorunlarımı epeyce bi vakit görmezden geldi satıcı firma (satıcı ile üretici aynı firmaymış) aradan geçen bir haftadan sonra ısrarıma dayanamayıp bana bi evrak attılar, ben bir gümrük çalışanıyım, prosedürün nasıl işlediğini iyi bilirim, evrakın üzerinde verilen test raporuna istinaden bir numara bulunuyor, raporu veren laboratuvarın da iletişim bilgileri mevcut, erinmedim o numara ile test kuruluşuna mail attım, bu numara ile verilen test sonucu ve raporunuzu bana iletir misiniz diye, test kuruluşuna da biraz ısrarcı olmam gerekti, aradan geçen bir hafta sonra BUŞEKİLDE BİR TEST YAPILMADIĞI ve BÖYLE BİR EVRAK TANZİM ETMEDİKLERİNİ söylediler,


    Sözün özü, üretici firma hiç bir şekilde test yaptırmamış, yerli ürün olduğu için de hiç bir yerde kontrol edilmiyor bu durum, adamın oğlu bi atölyede bidon basar gibi oto koltuğu basıyor, hiç bir test kontrol güvenlik kontrolüne tabi olmadan piyasaya sunuyor, kimse de gel bakalım bilader bu ürüne gözümüzden sakındığımız çocuğumuzu emanet ediyoruz, sen bu ürün için nereden onay aldın demiyor. kemerleri, kumaşı, isofixleri hepsi normalde AB onaylı testlere tabi iken, firma bunların hiç birini sallamıyor, çocuklarımızın can güvenliğini hiçe sayarak, üç beş kazanacağız diye ver ediyor piyasaya. eğer buradan bu yazdıklarımı bu atölye sahipleri görüyorsa hodri meydan çıkarsınlar test raporlarını, herkes de benim yaptığım gibi sorgulayabilsin, biz de istiyoruz ki yerli üretim olsun para başka yere gitmesin, fakat adamlar ne yapıyor! çok acı, bu yazı aynı zamanda bir suç duyurusudur. kullananlar da görür umarım bu yazıyı, markaların sattığı diğer modellerin de farklı olduğunu zannetmiyorum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozgekc -- 22 Mart 2021; 16:37:49 >




  • claouse kullanıcısına yanıt
    Merhabalar,

    Bu ürünlerin hepsi güvenlik seviyesine sahip değil. Yarın isterseniz bir plastik kalıp alalım beraber, seri üretime geçelim. Sadece kalıba plastik dökelim ve montaj yapalım. Test etmeyelim. Plastiği elde ederken dayanımına esnekliğine bakmayalım. Sadece maaliyet ve satış düşünelim ve piyasaya sürelim. Fiyatını da 1000 TL yapalım. Her yere de reklam verelim.

    Sonra sizin gibi her satıcının yalan söylediğini, sadece satış yapmak için sizi kazıklamaya çalıştığını düşünen ebeveynlerde ''Aynı koltuk işte bak üçte bir fiyatına. Enayi değilim ben aynı koltuk'' işte diye alsınlar, inansınlar, çocuklarını emanet etsinler. Sonra da buraya yazıp bununla övünsünler.

    Yanlışlar içerisinde bir yorum.


    Gelelim yazının devamındaki saçma argümanlara,

    Hangi markanın 1700-1800 liraya ürünü varken teste girmeyen bir ürünü 650 lira? Lütfen söyleyin, onu da göstereyim.
    Sertifika ücreti diye bir şey yok. Test firmaları bağımsız firmalardır. Dergi ve katalog satışından pay alırlar. Dünyadaki her kuruluşu Türk temelli sanıp, kesin bu işte bir hile hurda var diye düşünmeyin. Yanlış yaparsınız.
    Örneğin bir ADAC yetkilisi, Berlin'de bir bebek mağazasına girer, yeni gelmiş koltukları satın alır ve test merkezine götürür. Ürünleri test ederler ve firmaya fatura edip test sonuçlarını yayınlarlar. Firma da yeni gönderilecek ürünlere ADAC mührü ve test sonucunu basar. İşlem budur. Dilerseniz bunu sizdewww.adac.de den, twitter.com/adac 'tan yada facebook üzerinden sorarak bilgi alabilir, süreci öğrenebilirsiniz.

    Mühim olan çok araştırmak değil, doğru araştırmaktır.

    Aracınıza yaptığınız veya yapacağınız 4 senelik masraf ile 9-18 yani ort 4 yıl kullanılan oto koltuğunun masrafını kıyaslayın. Çocuğunuza arabanızdan daha az değer mi veriyorsunuz acaba diye kendinize sorun.
    Ya da, o saçma bulduğunuz köpükler ne işe yarıyor, buzdolabının paket köpüğü bile 6 ayda bir niye değişiyor? diye sorun. Sonra aldığınız 2. el koltuktaki köpüklerin kaç senedir o koltuğun içinde olduğunu bir düşünün. Artık köpük değildir zaten o.

    Lütfen, şu güvenlik mevzusunda insanları bilgisizce yönlendirmeyin. Cümlenin başına 'bence' yazınca, verdiğiniz zarar değişmiyor. Yapmayın!




  • Arkadaşlar belki 2 yıl oldu konuyu takip ediyorum. Yorumlarda canla başla bıkmadan usanmadan öneri veren arkadaşlar var. Çok teşekkür ediyorum o arkadaşlara. Bu konu bize yakışmıyor. Oto koltuğu konusunda uzman birkaç arkadaşımız DH yönetimden izin alıp bu konunun ilk mesajına Türkiye'de satılan oto koltuklarını fiyat/performans olarak sıralasa fotoğrafları ile hatta gerekiyorsa satış linkleri ile birlikte herkesin görebileceği, hemen bulabileceği bir yerde daha iyi olmaz mı? Bu konuyu kim açtı bilmiyorum, belki konuyu açan arkadaş aramızda yoktur. DH yönetiminden yardım istesek gönüllü öneri verebilecek arkadaş ilk mesaja bahsettiğim şekilde bir sıralama yapabilir? Yada konuyu yenileyip yapabiliriz.

    Bu fikir neden aklıma geldi?

    Herhangi bir ürün alırken öncelikle DH forumdan kullanıcı yorumlarına bakarım ben. Birçok kişi de aynı şeyi yapıyordur eminim. mini uydu alıcısı almayı düşünüyordum. Foruma girdim vatandaşın birisi piyasada ne kadar uydu alıcısı varsa normal/mini ayırmış, bunları kendi aralarında f/p olarak sınıflandırmış, her ürünün artılarını/eksilerini belirtmiş. Yani özet olarak bu kadar emek vermiş arkadaşın önerdiği en pahalı cihaz 150-200 TL civarında. Bunun gibi birçok ürünün kullanıcı sayfaları var, ana konuları var, kulüpleri var. Bence gerçekten kalıcı bir hizmet vermek istiyorsak bizde yapmalıyız. Bu bahsettiğim şeyi burada yapan arkadaşlar illaki oldu. Fakat sayfa aralarında kaybolup gitti yazdıkları.

    En değerli varlıklarımız olan evlatlarımızın araçtaki güvenliği, rahatlığı, konforu için 300 TL ile 3000 TL arasında fiyatlarla oto koltukları alıyoruz, almaya çalışıyoruz, almayı düşünüyoruz. Birçoğumuz hangi koltuğu alacağımıza aylarca karar veremiyoruz. Ülkemiz piyasası o kadar berbat bir piyasa ki çin malı ürün rağbet görüyor, satış sitelerinde göklere çıkarılıyor, öve öve bitirilemiyor. Ama sadece ucuz olduğu için. Kimse o koltuğun Adac testini geçip geçmediğine bakmıyor. Hatta birçoğu Adac'ın ne olduğunu bilmiyor. Kanunlarımız, denetleme mekanizmamız biraz gevşek olunca uyanık tüccarlarımız çin piyasasının en ucuz koltuklarını bu sayede piyasamıza sürüyor. Sonra 1-2 satış sitesinde kullanıcı yorumlarında şişirilip 5 yıldız verilen çin malı ürünleri alıp bakmaya kıyamadığımız evlatlarımızı güvenli olduğunu düşünüp oturtuyoruz.

    Sonuç olarak 10 TL arasına satılan ürünlerin bile kullanıcı sayfaları, öneri konuları varken bu konunun da bir öneri listesi tarzında bir konusu olmalı diye düşünüyorum.




  • Evet uzmanım. Konuyu boş yere devralmadım. Buradaki bu kadar insan da boşuna bana sormuyor bazı şeyleri. Elimden geldiğince yardımcı oluyorum. Yanlış koltuk öneriyorsun. Öneri yapabilmen için test etmen yada başkası tarafından test edilmiş olmalı ürün. Tişört değil çünkü bu.

    Yanlış ürün alıp yiğitliğe yağ sürdürmemeye çalışmana gerek yok.
  • Oto koltuğu ile ilgili yaptığım araştırmadan, belki faydalanan olur diye bahsetmek isterim. Ben epey zaman harcadım, belki başkasının zamanını bir nebze kurtarırım :)

    Benim öncelikli kriterim güvenlik konusunda en iyi ve güncel modellerden olmasıydı. Bu sebeple ADAC’ın yalnızca 2015-2018 arası test sonuçlarını inceledim. Bizim oğlan 6,5 aylık olduğu için “4 yaşa kadar” (0-18 ve 9-18 kg) bölümündeki ve buradaki safety-güvenlik testinden “+” (yani “iyi” notu) ile geçmiş modelleri incelemeye aldım.

    Bir kere alayım, bir daha hem uğraşmayayım hem de tasarruf sağlayayım diye düşünenler için “7 yaşa kadar (9-25 kg) ve “12 yaşa kadar” (9-36 kg) bölümlerinde de güzel ve güvenlik testinden başarıyla geçmiş modeller (özellikle Cybex’in) var ancak ben birçok arkadaşta da bulunan “9 aylık çocuk ile 11 yaşındaki çocuğu aynı koltuğa oturtmanın güvenli olmayacağı” düşüncesiyle ve bu koltuklar yalnızca sürüş yönüne monte edilebildiği için bu modellere hiç bakmadım.

    Bütçe tabi ki herkes gibi benim de kısıtlı ama gerekirse 12 taksitte öderim, buradan kısacağıma kendi giderlerimden kısarım düşüncesiyle bir üst limit belirlemedim. Yalnızca seçim yaparken fiyatı da göz önünde bulundurmaya karar verdim.

    Yine güvenlik kapsamında 2013’ten beri uygulanmaya başlanan ancak geçiş döneminde olduğu için henüz üreticilere zorunlu tutulmayan, yakın zamanda muhtemelen zorunlu hale getirileceği düşünülen “i-size” yönetmeliğine uygunluk da mutlaka olması gerektiğini düşündüğüm bir özellikti. Bu yönetmelikte ne değişiyor diye düşünenler için kısaca şunu söyleyebilirim: eskiden 6 aya kadar olan ters yönde seyahat zorunluluğu, bu yönetmelikle 15 aya kadar zorunlu oluyor (4 yaşa kadar da tavsiye ediliyor) ve özellikle yandan çarpışmalar için bazı ekstra kriterler getiriliyor. Ayrıca isofix kullanımı da zorunlu hale geliyor. Bu yönetmelik, R-129 standardı olarak da geçiyor. (Bundan önceki standart ECE R44/04)

    Bu düşünce ve kriterlerle incelediğim modeller hakkındaki düşüncelerim şu şekilde:

    -Britax Römer Trifix2 i-size: Sadece sürüş yönüne monte edilebildiği için eledim. (Nasıl i-size yönetmeliğine uygun oluyor derseniz, inanın ben de bilmiyorum) **DÜZELTME: Bu model, yani Trifix2 i-size, piyasada Trifix i-size olarak da satılmakta. Ancak bu model 9-18 kg ya da 9 ay-4 yaş değil; 76-105cm veya 15 ay-4 yaş için uygundur. i-size yönetmeliği, ters yönde monte edilmeyi 15 aya kadar zorunlu tuttuğu için bu modelin sürüş yönüne monte edilmesi, i-size uygunluğuna mahsur yaratmamıştır. Britax Romer Trifix modeli ise daha eski bir model olup 9-18 kg ya da 9 ay-4 yaş için uygundur ancak bu modelin i-size uygunluğu yoktur.

    -Britax Römer King 2 ATS: ADAC testinden güvenlik kategorisinde “O” (yeterli) notu almış. Önden çarpışmalarda ortalama riske sahip olduğu belirtilmiş. Güvenlik kategorisinde en az “+” notu istediğim için eledim.

    -Maxi-Cosi 2way Pearl: ADAC testinden güvenlik kategorisinde “+” (iyi) notu almış. Ancak alttaki iyi ve kötü yönlerinin belirtildiği kısımda yandan çarpışmalarda ortalama riske sahip olduğu belirtilmiş. Bu yüzden biraz fazla pimpirikli olmamın da etkisiyle biraz geri planda kaldı. Mağazada incelediğim kadarıyla şunu söyleyebilirim: 360 derece dönmüyor. Ama sürüş yönüne ters montajda yatış özelliği oldukça iyi. Fiyatı da Babymall mağazasında kampanya vardı: koltuk 1497 TL, baza 1167 TL idi. E-toker sitesinde ise baza dahil toplam fiyat 2500TL idi.

    -Cybex Sırona M2 i-Size: Mağazada göremedim. İnternetten incelediğim kadarıyla güzel bir koltuk. ....(Bu bölüm düzeltildi)..... Fiyatı az değil, operaistanbul sitesinde 4000TL, başka sitelerde ise en az 3500-4000TL civarı. Bir eksiği 360 derece dönme özelliği olmaması. Bu özellik Cybex Sirona’da var ama bu koltuk da hem 5500TL civarı hem de i-size yönetmeliğine uygun değil. Bu nedenle Cybex modellerini de deneyemeden elemiş oldum.
    Maxi-Cosi AxissFix Plus: Plus’ın Axissfix’ten farkının sadece 9-18 için olduğu söylense de ADAC 2015-2018 testinde yalnızca Plus ve Air modelleri var. Belki önceki senelerde teste girmiş olabilir, bakmadım açıkçası. Air modelinin farkı ise kemer kısmında çarpışma anında açılan hava yastığı olması. Hem bu özellik pek kafama yatmadığı hem de 5000TL üzeri bir fiyatı olduğu için Air modelini incelemedim bile. AxissFix Plus büyük mağazalarda yalnızca teşhir olarak kalmış. İnternet üzerindeki satıcılarda ise 2800-4000Tl arası fiyatlarda satılıyordu. AxissFix Plus’ın güvenlik test sonuçları iyi olmasına karşın yalnızca 2 yaşa (aslında 87cm’e kadar) sürüş yönü tersine monte edilebilmesi, bu modelden de soğumama neden oldu. Eğer her şey yolunda gidiyorsa, çocuk ters gitme konusunda sorun çıkarmıyorsa sırf koltuk böyle tasarlandı diye niye düz yöne çevirmek zorunda kalayım ki? Evet belli bir yaştan sonra ters gitmek çok kolay olmayabilir, belki 2 yaşa kalmadan çevireceğiz bizim çocuğu da ama yine de böyle kısıtlamalı bir koltuk almak istemedim açıkçası

    -Britax Römer Dualfix i-size: Güvenlik açısından herhangi bir eksiği yok. Ters sürüş yönünde 4 yaşa kadar kullanılabiliyor. 360 derece dönebiliyor. Ancak mağazada incelediğim kadarıyla bu tip koltukların genel problemi olan koltuğun yatma fonksiyonu çok az. Uzun yolculuk pek yapmayan, kısa mesafe şehiriçi ..vs için kullanacak olanlar tarafından düşünülebilir. Fakat satan mağaza pek bulamadım, sadece teşhir bulunuyor şu an piyasada. İnternette bir satıcı vardı ancak o da 5200TL gibi saçma bir fiyat yazmıştı.

    -Recaro Zero i-size: Özellikleri Dualfix modelinin aynısı aslında. Ters yönde kullanabiliyorsunuz, 360 derece döndürebiliyorsunuz, güvenlik eksiği yok ve yatma özelliği çok az. Ancak daha rahat gözüküyor, daha şık ve daha ucuz. E-bebekte kampanya ile 2219 TL’ye satılıyordu. Britax, Maxi-cosi, Besafe üçgeni kısıtında kalmayanlar için kesinlikle düşünülebilir bir koltuk.

    -Besafe İzi Modular i-size: Güvenlikle ilgili hiçbir eksik yönü yok. Her iki yönde kullanılabiliyor. Ancak bu koltuğun eksiği de 360 derece dönmemesi. Bu özelliğin olmamasının da etkisiyle sanırım, yatış fonksiyonu mükemmel. Bacak mesafesi de oldukça iyi. Bebeğin rahat etmemesi ihtimali düşük diye düşünüyorum. Fiyatı daha tuzlu. Baza ve koltuk ayrı satılıyor. Babymall ve e-bebek kampanyalı fiyatı koltuk 2600 TL, baza 1600TL. Yani kampanyalı hali bile 4200’e geliyor. Ancak onlineavm diye bir sitede de satılıyor. Koltuk 2075TL, baza 1140TL. Toplam 3215TL. Firma yeni, 2018 Nisan ayında kurulmuş. Telefon ettim, stokta var mı sipariş versem hemen gelir mi diye sordum. Stoktan hem koltuğa hem bazaya baktı ve 3 adet kaldığını söyledi. Bana güvenilir gibi geldi ama risk alıp almamak gerektiğini diğer sitelerle olan fiyat farkını da göz önünde tutarak değerlendirmek lazım.

    -GB (Goodbaby) Vaya i-size: Hiç duymadığım bu markayı ADAC sonuçları arasında görmeme rağmen incelememiştim. İnternette bir kullanıcı tavsiyesi üzerine araştırmaya başladım. Ters yönde kullanabiliyorsunuz, 360 derece döndürebiliyorsunuz, güvenlik eksiği yok ve yatma özelliği çok az da olsa daha iyi. Jokerde teşhirini bizim hanım inceledi ve beğendi. Benim gidip inceleme şansım olmadı ne yazık ki. Bu model operaistanbul’da da satılıyor gözüküyor ancak arayıp konuştum ve öğrendim ki stoklarında yokmuş. Yakın zamanda (1-2 ay içinde) tedarik edilecekmiş. Fiyatı da en son 3500TL’ymiş ancak dövizdeki artış nedeniyle zam gelme olasılığı bulunuyor. Hanımın talebi üzerine bu modeli beklemeye ve eğer tedarik beklenenden uzun sürer veya koltuk ihtiyacımız aciliyet kazanırsa Besafe almaya karar verdik.

    Son olarak belirtmek isterim ki güvenlik açısından elediğim modeller kesinlikle güvensiz ya da kötü modeller değil. Hepsi de ADAC testini başarıyla geçmiş ve en az “yeterli” notu almış modeller. Sadece yazı içinde de belirttiğim gibi ben biraz pimpirikliyim ve ağırlığı tamamen güvenliğe verdim, hepsi bu.

    Umarım birilerinin işine yarar bu yazdıklarım. Herkese güvenli seyahatler dilerim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yasinmend -- 23 Ocak 2019; 15:23:57 >




  • Bu arada yeri gelmişken söyliyeyim,

    ADAC, TCS vb test kuruluşlarına Casual hakkında yaptığım şikayetler sonuç vermiş gibi duruyor. Sitelerinden ADAC vb tüm test ibareleri kaldırılmış.


    Saygılar.
  • aliriza81 kullanıcısına yanıt
    Bu işten çok anlayan biri değilim , sadece birkaç gündür çocuğum için araştırma yapıyorum . Burdaki arkadaşlardan ve yabancı forumlardan öğrendiğim kadarıyla :



    1 - Çocuk oturabildiği kadar geriye dönük oturtulmalı . Bu yüzden geri dönük pozisyonda ayak mesafesi uzun olan koltuklara öncelik verilmeli . Öne yönelimli koltuklarda Ani bir frende Allah korusun çocuğun boyun , omuz ve omuriliği zarar görme ihtimali çok daha yüksektir ..



    2 - İmkan varsa testlere girmiş ve olumlu puan almış koltuklara öncelik verilmeli . Nuna Rebl 360 koltuğun bağlantı yerinden koptuğunu teste girmese göremezdik . testlerde en çok sadece geri oturuşu olan koltukların daha yüksek puan alabildiklerini gördüm . 360 dönebilenler ve sadece öne dönebilenler çok yüksek güvenlik puanı alamıyorlar ancak kullanım rahatlıkları - ergonomi puanları yüksek oluyor . İsveç plus test öne dönük ve 360 derece koltukları yeterince güvenli bulmadığı için teste bile sokmuyor ..





    3 - Koltuğun malzemesi önemli . Allah korusun kaza anında kırılan bir koltuk parçası bir bıçak görevi görebilir ..



    4 - Doğru bağlandığında isofix ve kemer arasında güvenlik farkı yok denecek kadar az . Bazı koltuklarda kemerin doğru bağlandığını gösteren uyarılar var ancak yanlış bağlanırsa sıkıntı olabilir . İsofixte yanlış bağlama riski yok denecek kadar az . Ya bağlamışsınızdır ya bağlamamışsınızdır . O yüzden isofix daha güvenli deniliyor ..Yanılmıyorsam Besafe izi Plus sadece geri dönük ve kemerle kullanılabiliyor ve isofixle bağlanan bir çok koltuktan daha yüksek puan almış testlerden ..



    5 - 0 - 1 yaş arası bebekler için 0-18 ya da 9 - 18 koltuklar daha uygun görülüyor . 9-36 çok tavsiye edilmiyor ...



    Herkese kazasız sürüşler dilerim . Allah evlatlarımıza sağlıklı sıhhatli uzun ömürler versin . Amin




  • Merhaba,


    15-36 kg için yerinde 3 koltuk inceledim. Hepsi güzel markalar ADAC testleri başarılı.


    besafe izi flex fix i-size, Görüş açısı başarılı, büyüdükçe herhangi bir açıklık, boşluk yok. Bunu aldık.

    britax Römer Kidfix III M, Görüş açısını çocuğumuz sevmedi.

    maxi-cosi rodifix, Büyüdükçe sırt kısmında bir açıklık kalıyor.


    Kazasız günler herkese.

  • Çok gerekli. Şu şekilde düşünmek lazım kendimiz bir kaza anında kurtulma ümidiyle kemerimizi bağlıyoruz. Çocuklarımız ne yapacaklar. Bu sebeple çocuk koltuğu gerekli. Eğer yaşı çocuk koltuğuna göre büyük ama araç koltuğuna göre küçükse o zaman da yükseltme koltuklarını kullanmak gerekir.
    Uzun yolculuklarda ortaya, normal günlük kullanımda şoför arkasına takıyorum.
    Graco marka yılbaşında 140ytl Ankara'dan aldım.
    Ayrıca Türkiye için de cezası olması lazım ancak fazla üstüne düşülmüyordu. Yılbaşına doğru bir ara uyarmaya başlamışlardı. Şu anda durum nedir bilmiyorum.
  • çekirdekten yetiştiriyoruz

    Otomobil Bebek/Çocuk Koltukları [İlk Sayfa Güncel] (13.03.2017)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ermantpc

    İstediğiniz her sektörden örnek verebilirim.

    Bu iş güvenlik işi. Cebinize 1000 TL den aşağı telefon koymayıp, 1500-2000 TL arası yıl bazında kaskoya verip, 40.000-100.000 'e otomobil alacak parası olan adamın, çocuğuna koltuk alacak parası da olmalı.

    Ayrıca 8 senedir bu işi yapıyorum 3500 TL olan koltuğu bana bi gösterir misiniz? Ben daha görmedim çünkü.

    ben de diyorum ki güvenlik işi deyip işi soyguna çevirmemek lazım.
    cebimde 100 liralık blackberry telefon var. (telefona 2-3 yıl için tonla para bayılacak kadar enayi değilim.)
    kasko 679 lira.
    aracım 37 bin lira. 2015 model.
    bu da link; 3.499 lira
    http://www.hepsiburada.com/britax-romer-trifix-the-black-edition-p-AILEBBGLDBR1446

    500 liralık olan güvensiz mi oluyor.
    neyse başka sorum yok.




  • Cybex sirona havlu kılıfı merak eden, almayı düşünen varsa diye yazıyorum. Boşuna almayın. 2 aydır kullanıyoruz, koltuğun daha az kirlenmesi dışında bir yararını görmedik
  • Merhaba;

    Dün akşam hanımı ve kızımı alıp gimart tokere gittim.

    Önce besafe modular i-size modele oturttuk. besafe'in iç kısmında destek minderleri var. destek minderleriyle oturtunca sanki küçük gibi geldi ama minderler çok rahat.
    Bu şekilde oturttuk. baktık. hanım da kızımda incelediler :) Kızım hiç bir rahatsızlık belirtisi göstermedi.

    Sonra cybex sirona 360 derece dönebilene oturttuk. bu koltuk gerçekten geniş hacimli duruyor. ama destek minderleri yok. kızımı oturttuğumuzda yanlardan boşluklar kaldı.
    Allah korusun bi yan çarpışmada yanları boş olacak ve sarsılacak gibi geldi. bu noktada satış temsilcisine destek minderleri olup olmadığını sordum. yok dedi.

    daha sonra besafe modular i-size modele geri döndük. iç destek minderlerini çıkarttık. cybex sironaya yakın ama biraz daha küçük bir iç hacme sahip olduğunu gördük.

    ben zaten cybex sironadan vazgeçmiştim. besafe modular i-size ile izi combi x4 arasında kalmıştım.
    Hanım besafe diyince ve kızım da rahatça oturunca besafe modular'i aldık.

    Toker kampanyası her 200 TL'ye 50 TL indirim olacak şekildeydi. baza 1199 TL, koltuk 1800 TL, toplamda 2999 tl oldu.
    her hangi bir ürün alarak 3000 tl'ye tamamlayıp 50 tl daha indirim alamıyormuşuz. yürüteç, hoppala gibi ürünler olabilir dedi.
    bunun üstüne besafe'in araç kiti var. bunu deneyelim olursa alacaktım. o da olmadı.

    Sonuç olarak 2299 tl, world card 3+2 taksit ile aldım.


    Eve dönüşte kullandık. Kızım gayet rahat bir şekilde oturdu araba içinde.
    Burada belirtmek istediğim bir nokta var.

    Arka koltuklarım yukarı doğru hafif eğimli. bu durum koltuğu araca bağladığımızda yatış açısını biraz etkiledi. mağazalardaki gibi düz koltuk olursa daha yatay açı olacaktır.
    Pusete göre daha yüksek olduğu için sıkılmadı. benzinliğe girdiğimizde kızımın etrafa baktığını gördüm ve beni fark edip güldü.
    izi combi x4 modeli biraz daha yüksek olduğu için bu konuda modulardan daha kullanışlı olacaktır. inşallah uzunca bir süre sıkılmadan arkaya yönelimli gidecek kızım :)

    biraz uzun oldu ama arayış içindeki arkadaşlara yardımı olabilir diye yazdım.

    -------------------
    Not: BeSafe Modular i-size ve izi combi x4 için azami ölçüler yanlış hatırlamıyorsam şöyleymiş : (Distribütörden aldığım bilgi)

    • Modular i-size : 49 cm - 31 cm
    • izi combi x4 : 51 cm - 32 cm

    küçük arabalarda geriye dönük kullanımda ön koltuk durumu için ihtiyaç olabilir.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ermantpc

    Mühim olan boyu. Boyu kaç cm?

    önemli olan işlevi diyenlere tokat gibi bir cevap vermişsiniz, tebrikler
  • * Allah sağ salim kucağınıza almayı nasip etsin inşallah.

    * Bu tarz ürünler bildiğiniz derya deniz şu anda. Yüzlerce markanın binlerce ürünü var.

    * İhtiyaçlarınızı, beklentilerinizi ve imkanlarınızı iyi belirleyip onlara hitap eden ürünlere odaklanmak lazım.

    * Bebek arabası konusunda mesela bizim için pratiklik, ağırlık ve kapladığı yer çok önemliydi. Ayrıca onu sök bunu tak yapmadan doğumdan itibaren kullanılabilir baston tarzı bir ürün düşünüyorduk.

    * @ermantpc Beyin tavsiyesiyle Cybex Onyx modelini aldık. 3 ay kadar önce indirim kuponuyla n11 den 520 TL ye mal etmiştik.

    * Gerçekten çok çok isabetli bir tercih oldu bizim için zira gerek kalitesi, gerek pratikliği ile çok hoşumuza gitti.

    * Baston tarzı bir araba olmasına rağmen C sınıfı aracımızın bagajında hatırı sayılır bir yer işgal ediyor. Aracımız 2013 model i30 ve kapandığı halde benim bagajıma sığmayan arabalar var piyasada. Yada ancak 2 kişinin taşıyabileceği ağırlıklara çıkan modller de mevcut

    * Elimizde yeğenimizden kalma bir ana kucağı mevcuttu. Gerek ürünün kalitesizliği gerekse kullanım şeklinin bize hitap etmemesi dolayısıyla hem bu ürünü ikame edecek hem de güvenle seyahati temin edecek ürün olarak Cybex Sirona modelini tercih ettik.

    * Pahalı bir koltuk evet. Lakin bu noktada pek bir şansınız yok. Eğer gerçekten çocuğunuzun güvenliğini amaçlıyorsanız, ki bu koltukların amacı GÜVENLİK tir, konfor veya f/p ürünü olarak değerlendirmek çok yanlış bu açıdan, en kötü ihtimalle 3 yıl kullanacağınız bir koltuğa, çocuğunuzu emanet ettiğiniz bu koltuğa, 2-3 bin tl vermek lafı bile edilemeyecek kadar normal. Kaldı ki kıçı kırık araçlarımızın yıllık kaskosuna bile binlerce lira öderken gözbebeğinizi emanet edeceğiniz bir ekipmanda f/p ürünü vb. saçma arayışlara girmeyin lütfen.

    * Bu noktada gerek tavsiyeleriyle, gerek koltuğu alırken ki fiyat ve ödeme kolaylığıyla, gerek daha sonrasında kendinden bir ürün almak istediğimde "Hocam burada daha ucuz, benden alma sen buradan al" diyecek kadar adamlığıyla @ermantpc beye teşekkürlerimi ve saygılarımı iletiyorum.




  • alks kullanıcısına yanıt
    palanagar P kullanıcısına yanıt
    M_aTRa_X kullanıcısına yanıt
    ermantpc kullanıcısına yanıt
    * Ana kucağı (0-9) ile Bebek koltuğu (0-18) araç içinde aynı görevi görüyor hocam.

    * Eğer Travel Set diye tabir edilen bir bebek arabası setine dahil değilse veya elinizdeki bebek arabasına monte edilemiyorsa şahsen tek başına ana kucağı denen melaneti kesinlikle tavsiye etmiyorum ben.

    * Öyle kulplu falan görünce insan çanta gibi elimde gezdiririm diye düşünüyor ama öyle bi dünya yok.

    * Ortalama bir Türk erkeği, içinde 2 aylık bir bebek varken, ana kucağını en fazla 50-60 metre taşıyabilir. Sonrası tam bir Çin işkencesi oluyor.

    * Bir akrabamızdan hediye olarak gelmişti bize ana kucağı. 2 defa hastaneye giderken kullandık.

    * Evden (2.kat) arabaya indirmek, hastane otoparkından doktora çıkartmak bile tüketti beni.

    * Bi yerde bi çay içelim dedik; yere koysan olmuyor, sandalyeye koysan sığmıyor. Mecburen masanın falan üstüne koyduk.

    * Eve gelince de kaldırıp çöpe attım direk. Mübalağa falan etmiyorum yanlış anlaşılmasın aynen çöpe attım.

    * Doğumdan itibaren kullanılabilen baston puset (Cybex Onyx) ve 0-18 bebek koltuğu (Cybex Sirona) bizim tüm ihtiyaçlarımızın çözümü oldu.

    * Yok ama bebek arabası ile uyumlu bir ana kucağınız vardır arabadan alır direk bebek arabasına monte edersiniz falan ona birşey diyemem.

    * Oto koltuğu noktasında ise bu ürünlerin ne için kullanıldığını ve evladınızın güvenliği noktasında nereye tekabül ettiğini çok iyi kavramanız önemli.


    * Bakın bu Nuna gibi bebek gereçlerinde önde gelen global bir firmanın 1.000 TL civarında satılan bebek koltuğunun çarpışma testi.



    * Durum böyleyken markası, üreticisi belli olmayan Çin malı fason koltukların lüzumu anında görevini ne kadar yerine getirebileceğini ve hatta aksine evladınızı korumak yerine zarar verebileceğini siz de tahayyül edebilmişsinizdir sanırım.

    * Zira merak edip araştırırsanız bu tip koltuklarında çarpışma videoları mevcut internette.

    * Forumdaki arkadaşlar @ermantpc ve @M_aTRa_X ihtiyaçlarınızı, çocuğunuz yaş, kilo, boy bilgilerini paylaşırsanız sizlere uygun olan ürünü işaret edecekleridir.

    * Bu arkadaşların tavsiyelerini kesinlikle dikkate alın ve tavsiyelerinden şaşmayın.

    * Naçizane kişisel tavsiyem ne idüğü belirsiz koltukları alarak paranızı çöpe atmayın.




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.