Şimdi Ara

Muharrem Taç ile konuştuk: Yazılımcı olmak isteyen gençlere tavsiyeler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
2
Favori
569
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Hack'n Break etkinliği kapsamında İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde Muharrem Taç ile sohbet ettik. Yazılım dünyasının tanıdığı isim, gençlere tavsiyelerde bulundu ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. 
     



  • Muharrem Taş'ı tanıma zamanım arduino ve IoT kısmına ilgi duymamla başladı. Açıkçası android kısmıyla ilgilendiğini bilmiyordum ve bunu öğrenmek güzel oldu. Değerli bir hocamızdır.

    Hack'n Break etkinliği gibi etkinlikler ve şu anda içinde bulunduğumuz teknolojinin yükselme evresinde geri kaldığımızdan ve yeterli ölçüde gelişme sağlayamadığımızdan bahsediyoruz ki burası doğru fakat bana kalırsa bu gelişmenin hızlanması için yeterli etkinlikler yapılmıyor. MEB, üniversite yönetimleri ve sektörde önde gelen firmaların veya gelecek vaadeden start up şirketlerin birlikte hareket ederek bu ve bunun gibi etkinlikleri tüm halkın sıklıkla erişebileceği bir olay haline getirmesi gerekiyor. Eventbrite veya meetup gibi ortamlarda evet sürekli workshop veya konferans etkinlikleri, eğer takip ederseniz yeni ve ses getirecek ürünlerin lansmanları yapılıyor fakat bu bilgiler sınırlı bir kitle ile kalıyor ve bu kitle asla yeterli olmayacak.

    Muharrem Hocamın değindiği başka bir konu ise küçük yaşta bu işe belirli kurslar eşliğinde başlayan küçük kardeşlerimizin bu işleri hızlıca kavradığı ve yaşlarından ötürü gelen o yaratıcılıklarını bu işe rahatlıkla yansıtabilmeleriydi. Bu kurslar bildiğiniz gibi belirli bir ücret karşılığı ve çoğunlukla ailelerimiz bilmedikleri veya tam anlamı ile kavrayamadıkları bir iş için çocuklarını bu kurslara vermek istemiyorlar. Devlet eli ile belirli dönemlerde çocuklar için hatta büyükler için bu tarz etkinliklerin yapılması, basının ilgisini bu etkinlikler üzerine yoğunlaştırması hem aileleri, hem çocukları, hemde teknolojik gelişmemizi uzun vadede olumlu bir şekilde etkiler.

    Umarım gün geldiğinde bu etkinlikleri çok rahat yapan ve sektöre yön verebilen bir ülke oluruz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Astekiv -- 25 Ağustos 2016; 0:41:38 >




  • Takip ettiğim değerli bir insanın bu kadar alçak gönüllü olduğunu bilmiyordum sevgim bir kat daha arttı bir yazlım mühendisliği öğrencisi olarak inşallah bir gün yüz yüze de tanışırız
  • ''hololensten bahsetçez'' diye diye videoyu hololensten bahsetmeden bitirdin valla bravo !

  • "Lise, Ünv yıllarında çocuklarımızda bu isteği öldürüyoruz bir şekilde. Nedenini bilmiyorum" dedi. Ben hemen o kısma açıklama getireyim. Liseye gidiyosunuz öğretmenlerinize yaptığınız hiçbişeyi anlatamıyosun, herifler anlamıyorlar. Staja gidiyosunuz, çay taşıyosunuz. Ünv gidiyosunuz, sınav sorusu programını istedikleri kodlarla yapmadığınız için dersten bırakılıyorsunuz. İş görüşmesine gidiyosunuz, projelerini gösteriyosunuz hepsinin çöp olduğunu söylüyorlar. Bunlarla para kazanamayacağınızı söylüyor hevesinizi kırıyorlar. Ben ilkokul yıllarımdan beri programlamaya çok hevesli birisiyim. Ve insanlar benim hevesimi kırmaya çalıştıkları süre direndim. Hiçbir zaman bu aşktan vazgeçmedim. Benim için meslek değildi bir oyundu her zaman. Ama birgün geliyo arkadaşlar, aileniz artık para kazanmanızı bekliyor. İşte o son damla. Malesef öyle. Kpss zorluyorum artık tamamen bıraktım sayılır. Çok üzgünüm memur olmak istemiyorum programcı olmak istiyorum ama yapabileceğim birşey kalmadı. Hayat.





  • Bir cisim yaklaşıyor efendim adlı çalışma Erdi Reyizden.

  • Çok güzel bir röportaj olmuş keyifle izledim :)

  • Neredeyse ortaokuldan beri hayalim yazılımlarla, arayüzlerle uğraşmak ama Türkiye'de kime bilgisayar mühendisliği desem kötü bir fikirleri var. Böyle insanları dinledikçe, okudukça bir an umutlanıyorum ama bu sektörün bu kadar mezun verdiğini, yazılımla, tasarımla çok alakası olmayan Fizik, Biyoloji, Türkçe çözenleri, bölümüne PC Mühendisliği diyenleri (Kişisel Bilgisayar Mühendisliği ne demekse?!), "okuduk sakın okumayın asgari ücret alıyoruz, KPSS'ye talim", "ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi kazanmadan olmaz" diyenleri gördükçe kafamı monitörlere vuruyorum.

    Tamam, üniversitede kendimi geliştiririm, MSP olurum, bunun gibi etkinliklere giderim, freelancer işler yaparım, yabancı dilimi geliştiririm diye düşünürken ailemin bana destek değil köstek olacağını, giderimi çıkartmak için belki okurken çalışmam gerekeceğini, üniversiteyi bitirdikten sonra belki kardeşlerime yardım etmem gerekeceğini, yurtdışına belki asla gidemeyecek, çalışmayı, yüksek lisansı bırak, turistik olarak gitmeyi hayal dahi edemeyeceğimi, bu kadar çileli bir üniversite macerasının sonunda onun bunun maskarası olup devlet kapısında sürünmek zorunda olacağımı düşünüyorum.

    Sonra bunları nasıl hayal ettiğimi, hedefim olan İzmir'de üniversite kazanıp kazanamayacağımın bile belli olmadığını, ders başarımın yeterli olmadığını, kazanamazsam mezuna kalma şansım olmadığını düşünüyorum.

    Zaten şansım bu gibi konularda genelde yaver gitmez, bunları buraya neden yazdım bilmiyorum, herhalde bana kısa süre de olsa umut verdiği için galiba.

    Herkes zengin olmak ister, ama bana geliştirme ortamı, kendimi gösterme fırsatı ve birkaç hobimi yapacak kadar ücret yeterdi, Anadolu topraklarında doğmuş biri olarak burada çok şey istiyorum galiba.

    Öyle işte. Acaba kaç azimli insan eğitim sistemi ve fırsatsızlıktan dolayı heba oluyor...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Su isle ugrasip kpss girmeye calismayani daha gormek nasip olmadi sanirim aile baskisi agir geliyor. Ama hak veriyorum bu isleri yapabilmek icin xaman gerekli ve bu surede ailenizin sizi sık bogaz etmemeleri icin oncelikle ailenizin gelir duzeyi cok iyi olmali ana baba doktor, muhendis yada avukat gibi bir isleri olmali.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alemburda34 -- 25 Ağustos 2016; 7:44:24 >
  • yazılımcı olmak isteyen genclere tavsiyeler kısmında "yeteneksizseniz uzak durun" dışında bir şey bulamadım. gençler hangi trende yönelsinler sorusunda ise soruya cevap hariç hertürlü şeyi söylemiş. bi hevesle açtım.

  • bizler çabuk heveslenen aynı şekildede vazgeçen insanlarız.
    şahsım adına çok tembel olduğumu itiraf etmeliyim.
    asıl ihtiyaç kendi kendimizi dürtmemimz birini bunu yapmasını beklememek.

  • Muharrem hocam çok çok mütevazi ve çok sempatik bir insan. Kendisini facebook'tan takip ediyorum size de tavsiye ederim. Açıkçası kendisiyle tanışmak isterdim.

  • Zaten ülkede eğitim doğru düzgün seviyede olsa herkes yeteğini meslek edinse Türkiye uçar ama öğrenci olan herkes eğitimin ne durumda olduğunu görüyor işte malesef

  • milletçe geri kafalı olduğumuz için bu tür şeylere yönelemiyoruz.
  • Çocukluğumdan beri her zaman teknolojiye meraklı bir oyun tutkunuydum kontrol edilebilen her cihaza hala aşırı ilgim var misal arabaların tüm aksamını öğrenmek isterim robotların hareketlerini öğrenmek ve kontrol etmek isterim akıllı telefonların ekran kartlarının parçalarını söküp daha iyileri ile modifiye etmek isterim evimdeki elektriği kendim üretmek isterim yağmur suyundan güneş enerjisinden rüzgardan faydalanmak isterim ancak bunların hepsi sadece ya beklentiniz olarak kalır ya da hobiniz olur ancak hepsi para ve zaman ister mesela elektrik üretmek için bile önce kendi evinizin olması gerekir.

    Bir gün ''Bu zamana kadar okuttuk artık sıra sende'', diyecekler ve her şeyi bırakıp çalışacaksınız. Ne sevdiğiniz mesleği yapmanıza ne de maddi imkanlara sahip olacaksınız hayat acımasızdır gardınızı asla indiremezsiniz , birileri sizin o beğenmediğiniz işte bile size köstek olmak için kendi akrabasını yerleştirmek için çabalayacak. Yalakalık yapmak zorunda kalacaksınız çünkü çalışanların çoğu böyle reddederseniz işinizden olacaksınız. En yakın okul arkadaşlarınız sizi rakip olarak görecek bazı iş fırsatlarında karşılaşacaksınız gerçi çok görmemek gerek siz de aramadınız sonuçta hayat böyle bir koşturmaca ve yalan dolanlar bütünü.

    Özel de iş ararken ve çalışırken gerçeklerin farkına varacaksınız, en sonunda kendinize Kamuya girmek son çare diyeceksiniz ama genelde iş işten geçmek üzere olacak yaş yüzünden tabii ki.

    Ben ODTÜ mezunuyum yinede birkaç defa şans güldü bana , hayatta elinize bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar şans güler bunları yanlış tercihler yaparsanız teker teker elinizin altından kayar gider. Ben izledim hepsini kayarken bazen dibe vurursunuz çıkmak istersiniz ancak bunun için çok fazla çaba gerekir çabalamayı bırakmak ile az çabalamak arasında kalırsınız ben az çabalamayı tercih ettim son bir şansım kaldı bu KPSS ile de o fırsatın kaçıp kaçmadığını göreceğim.

    Eğitim sistemi berbat, özel sektör içler acısı, sevdiğiniz meslekler para gerektiriyorsa da sevmediğiniz bir işte çalışsanız da biriktirip yine de o kursu ya da eğitimi alın, yurt dışına gitmek istiyorsanız para biriktirip gidin görün mümkün ise eğitim görün oralarda çalışarak da olsa ve istediğiniz mesleği yapmaya çalışın ancak geleceği parlak olmasına da bakın geç kalmayın yoksa...

    Etkinliklere gelince olması gereken , düzenli ve çok sayıda yazılım firmasının katılması ve ödüllü yarışmalar ile teşvik edilmeleri. Ayrıca okulların birbiri ile sürekli yarışmalarla rekabet içinde olmaları ,kazananların teşvik edici ödül almaları gerekir. Misal oyun yapımı için ücretsiz eğitim verilmeli aynı zamanda yüksek potansiyeli olanlara ücretli kurslar için ücretsiz burs verilmeli. Bu kurslarda da başarılı olanların prestijli yarışmalara ekip kurup yarışabilmesi sağlanmalı çeşitli türlerde misal robot teknolojisi, araç teknolojisi ,oyun veya yazılım yaratma ve geliştirme katılımcılara çeşitli yardımlar yapılmalı sıralamaya girenlere o bölüm ile alakalı ödüller verilmeli daha iyi gelişmeleri için misal ücretli geliştirme programları verilmeli ve bir miktar para ödülü olmalı araç gereç alabilmeleri için vs. Yurt dışında bu işler böyle yürüyor ve bazılarına çeşitli okullarda eğitim almalarına imkan tanınıyor bazı yarışmaların derece sahiplerine okullar kontenjan veriyor vs. biz de daha sportif anlamda bile işler böyle yürümüyor doğru dürüst spor akademileri bile yok ülkemizde olimpiyat sonuçları; 1 altın madalya, 3 gümüş ve 4 bronz sahibiyiz rezalet resmen. Hollanda 8 ,Macaristan 8, Hırvatistan 5, Yeni zelanda 4 ,Küba 5, Yunanistan 3 altın madalya almışlar bu ülkelerin hepsi 5-10-15 milyon nüfuslu ülkeler biz yaklaşık 80 milyon nüfus ile 1 altın madalya alıyoruz...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tobepeople -- 25 Ağustos 2016; 12:46:33 >




  • Arkadaşlar bence ilk başta önemli olan bilgisayarların nasıl çalıştığını anlamak ve programlamanın mantığını kapmak.

    Temel mantığı anladıktan sonra programlama dilini bir araç olarak kullanıyorsunuz.
    Geliştireceğiniz şeyin bilgisayar ortamında nasıl çalışması gerektiğini anladıktan sonra gerisi kolay.

    Ben profosyonel programcı değilim bunlar kendi düşüncem.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: tobepeople
    <-- --> doğru dürüst spor akademileri bile yok ülkemizde olimpiyat sonuçları; 1 altın madalya, 3 gümüş ve 4 bronz sahibiyiz rezalet resmen. Hollanda 8 ,Macaristan 8, Hırvatistan 5, Yeni zelanda 4 ,Küba 5, Yunanistan 3 altın madalya almışlar bu ülkelerin hepsi 5-10-15 milyon nüfuslu ülkeler biz yaklaşık 80 milyon nüfus ile 1 altın madalya alıyoruz...



    Spor alanından Wikipedia alanında da benzer manzara var: 279 bin Türkçe makale ile Türkiye'den ileride şu ülkeler var:

    Vietnam, Ukrayna, İran, Polonya Norveç, Arabistan, Hırvatistan, Endonezya, Sırbistan, Malezya, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Macaristan...

    Türkçe Wikipedia , teknoloji konularını en iyi anlatabilecek ortam fakat örneğin Ruby dilinin tasarımcısı Japon Yukihiro Matsumoto veya Rails Framework'ün tasarımcısı Danimarkalı David Heinemeier 'ın sayfaları 3'er satırdan ibaret iken Bouba, Daouda, Lubambo, , Mongongu gibi afrikalı futbolculara sayfalar dolusu makaleler hibe edilmiş. Saysan futbol basketbol üzerine belki 100bin makale cıkar. Fransız futbolcu Jerome Rothen için yazılan en uzun ve kapsamlı Wikipedia sayfası Türkçe'de (bakınız) Jerome Rothen kimdir, bize ne faydası vardır, hangi sorunumuzu çözmüştür? Futbolcular ilah gibi görülüyor ancak ülkede bir savaş, bir eko kriz çıksa ilk terkedecekler de onlar, gemiyi ilk terkeden fareler misali.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Matheson

    milletçe geri kafalı olduğumuz için bu tür şeylere yönelemiyoruz.

    çok kötümsersiniz arkadaşlar. kötümser olmayın, azim edin başarın. Her mesleğin iyi ve kötü örnekleri var. Eğer hayalleriniz varsa onların peşinden koşun (çok mantıksız değilse). Hocanın söyledikleri çok soyut ama çok değerli ve tavsiyeleri altın değerinde. Eğer ülkenin kötü bir durumda olduğunu düşünüyorsanız, kişisel olarak ülkeyi geliştirmeye çalışın. Ufak bir adım da olsa işe yarayacaktır.Çabalayın, azmedin, sabredin, çalışın bir şeyler olacaktır. Sadece biraz gaza gelmeniz lazım

    Bunları bir mühendis olarak söylüyorum




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Night_Blade

    quote:

    Orijinalden alıntı: Matheson

    milletçe geri kafalı olduğumuz için bu tür şeylere yönelemiyoruz.

    çok kötümsersiniz arkadaşlar. kötümser olmayın, azim edin başarın. Her mesleğin iyi ve kötü örnekleri var. Eğer hayalleriniz varsa onların peşinden koşun (çok mantıksız değilse). Hocanın söyledikleri çok soyut ama çok değerli ve tavsiyeleri altın değerinde. Eğer ülkenin kötü bir durumda olduğunu düşünüyorsanız, kişisel olarak ülkeyi geliştirmeye çalışın. Ufak bir adım da olsa işe yarayacaktır.Çabalayın, azmedin, sabredin, çalışın bir şeyler olacaktır. Sadece biraz gaza gelmeniz lazım

    Bunları bir mühendis olarak söylüyorum

    hocam kötümser değilim ben lise öğrencisiyim ben kafamda hallettim bu tür şeyleri önyargıları vs. hani kimsenin lafıyla vazgeçmiyorum hayallerimden ama milletimiz maalesef biraz geri kafalı olduğu için çoğu arkadaşımız daha ilk başta kaybediyor mesela benim ailemde doktor ol falan diyor ama ben takmıyorum maalesef kafasında halledemeyenlere yazık oluyor

    siz ne mühendisisiniz




  • Hocam soru sormuş arada, bu çocuklara ne oluyor da kaybediyoruz?



    Bir idareci ile olan sohbetimi aktarayım;

    -Hocam okulumuzda programcılık ile ilgili bir bölümün açılması için gerekli yerlere başvuruda bulunalım.



    -Gerek yok hocam. O tür vasıfsız(!) bölümlerin ticaret liseleri gibi yerlerde açılması daha makul.



    Başka ülkeler, programcılığın temellerini ilkokulda atmak için çaba sarfediyor ancak ülkemizde ise yeri geldiğinde çok kurcalamayın işin içinden bir daha çıkamazsınız deniliyor.



    Hal böyle olunca, geleceğimizi 3 5 kişinin dar vizyonuna bırakırsak daha çok kaybederiz iş yapacak, ülkemize değer kazandıracak gençliği...

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.