Şimdi Ara

Xbox Scorpio, PC dünyası için yeni bir dönem olabilir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
115
Cevap
2
Favori
2.215
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Microsoft, 2012 sonlarında kullanıma sunulan Windows 8'den bu yana sadece masaüstü bilgisayarlar ve dizüstüler için değil cep telefonlarından oyun konsollarına kadar geniş bir alanda tek çekirdek tek market söylemini kullanıyor.

     

    Xbox Scorpio, PC dünyası için yeni bir dönem olabilir mi? 

     

    Microsoft'un ütopyasında geliştiricilerin yazdığı kodun, platform fark etmeksizin her cihazda çalışacağı varsayılıyor. Kısacası Windows PC için geliştirdiğiniz bir uygulama, bir kaç tıklama ile Windows yüklü telefonda veya oyun konsolunda daha da ötesi Windows çekirdeği üzerinde işleyen buzdolabında dahi çalışacak.

     

    2015 yılına  hayatımıza giren Windows 10 da aynı ütopyanın bir parçası olarak lanse edilmiş olsa da işler hala istendiği gibi gitmiyor gibi görünüyor. Uygulama geliştiricilerin soğuk durduğu tek platform tek market fantezisi, Microsoft'un korkunç bir tekel canavarına dönüşeceği endişesi ile sektörde de tepkilere neden oluyor.

     

    Xbox Scorpio, PC dünyası için yeni bir dönem olabilir mi? 

     

    Tepkiler dile getirilse de firma bu hayalinden vazgeçmiş değil. Tek platform tek market konusunda son kullanıcıya dokunan en dişli adım geride bıraktığımız Haziran ayında gerçekleştirilen E3 konferansında açıklanan Xbox veya Microsoft marketten alınan oyunların hem Xbox hem de PC'den oynanabilecek olması oldu. Kısacası şu anda geçerli olan ve oyunların Xbox versiyonları için ayrı PC versiyonları için ayrı para ödeme devri kapanıyor; yerini bir kere öde istediğin yerde oyna devri alıyor.

     

    Tabi bu şu an için Microsoft Oyun Stüdyoları tarafından geliştirilen belli oyunlar için geçerli bir özellik olacak olsa da oyuncuların vazgeçmek istemeyecekleri bir teklif olduğu açık.

     

    Peki Xbox Scorpio projesi Microsoft'un dünyayı ele geçirme planında nasıl bir rol oynayabilir?


    Xbox Scorpio, PC dünyası için yeni bir dönem olabilir mi? 
     
     Şu açık ki PC'ler ve PC oyunculuğu artık hiç olmadığı kadar güçlü ve uygun fiyatlı donanımlar kullanılarak oluşturulacak bir sistemle oyun oynamanın yanında videolarınızı işlemek, kod yazmak, gelişmiş grafik uygulamaları ile fotoğraflarınızı düzenlemek ve benzeri konsolların yapamayacağı bir çok şeyi gerçekleştirebiliyorsunuz.
     
    Sadece bu da değil, bir süre sonra sistem yavaşladığında bilgisayarınızın bir kaç parçasını değiştirerek güncel gereksinimlere uygun hale getirmek de mümkün. Durum böyle olunca oyun konsolları için çember hızla daralıyor. Daha önceki jenerasyonda  5 ile 10 yıl arasında ömür biçilen konsolların artık 4. yılları tamamlanmadan yeni versiyonları konuşulur hale geldi.
     
    Şu anki durum gösteriyor ki; eski tarz hareketle yani sadece oyun oynatma ve belli başlı çoklu ortam görevlerini yürütme işini üstlenen sabit donanımlı cihazlarla, bu nesil bir nebze kurtarılmış olsa da gelecek nesil konsolların şansı yok.

    Peki ne yapılabilir?

    Microsoft için Scorpio projesi Windows 10'u her eve sokmanın ve tek market algısını güçlendirmenin en iyi yolu olabilir.  Şu anki bilinen teknik özellikleri şle Scorpio projesi sonunda ortaya konacak cihazın aşağı yukarı AMD RX 480 ekran kartı gücünde bir grafik işleme kabiliyetine, yüksek hızda bellekleri sayesinde önümüzdeki bir kaç yıl yetecek sistem bant genişliğine ve modern çağın gerektirdiği görüntü çıkış yeteneklerine sahip olacağını biliyoruz.
     
    En kötü tahminle 8GB sistem belleğine 2TB depolama alanına ve genişletilebilirlik seçeneklerine sahip olacak konsolda  AMD'nin yeni nesil işlemci mimarisini taşıyan bir merkezi işlem birimi de yer alacaktır. Tabi Windows 10 işletim sistemini de unutmamak gerek. 
     
    Hayır yanlış yazmadım. Yeni konsol Windows 10 yüklü olarak gelecek. Teknolojiyi yakından takip edenler şaşırmamışlardır elbet zira Xbox One geçtiğimiz sene sonunda aldığı güncelleme ile Windows 10 çekirdeği üzerinde çalışmaya başladı bile.
     
    Çekirdeği diyorum zira arayüz tamamen farklı ve ortak uygulama kısmında fantezileri süsleyen Photoshop'u oyun konsolunda kullanma gibi bir imkan söz konusu değil.

    Fakat Scorpio projesi ile neden olmasın? 

     Xbox Scorpio, PC dünyası için yeni bir dönem olabilir mi?
     
    Elinizde bunca güç ve imkan varken tüm bunları sadece oyun ve bir kaç kısıtlı uygulama için kullanmak hiç mantıklı görünmüyor değil mi? Açıkçası işte ben de tam burada hayal kurmaya başlıyorum ve Microsoft, bütün tabuları kırarak masaüstü deneyimini neden bir konsol ile birleştirmesin diyorum.
     
    Yani klavyenizi ve farenizi bağlayarak standart Windows 10 masaüstüne ulaşacağınız bununla kalmayıp şu anda PC'lerde çalışan bütün uygulamaları kurup kullanabileceğiniz ve eğlence istediğiniz zamanlarda da Xbox dünyasının kapılarını sonuna kadar size açabilecek bir ortak yapı düşlüyorum.
     
    Öyle ki oturma odanızdan çalışma odanıza hatta ofisinize kadar her alanda tek kutu, tek platform tek market ile dilediğiniz her şeyi yapabileceğiniz bir platform.
     
    Genişletilebilirlik seçenekleri sayesinde daha fazla iş isteyenlere daha fazla iş, daha fazla oyun isteyenlere daha fazla oyun sunabilecek kabiliyetler kazanabilen bir platform düşlüyorum.

    Bu cep telefonunda Windows kullanmanın ötesinde bir hayal

    Bu PC donanım dünyasını baştan aşağı şekillendirecek her firmaya kendi Scorpio uyumlu cihazını yapma şansı verecek kadar açık bir dünya olabilir. Kullanıcılar markete gittiklerinde ne aldıklarından ve aldıkları ürünle ne yapabileceklerinden %100 emin bir şekilde eve dönerek konsolu kutudan çıkarttıkları gibi oyun, çoklu ortam, internet ve ofis uygulamalarının tadını çıkartabilirler.
     
    Özetle Scorpio Projesi, Windows'un sınırsız imkanları her şeyin nasıl olacağı baştan belirlenmiş ve milyonlara ulaştığı için de büyük bir geliştirici kitlesinin etrafında kitlendiği ortak bir kutu olun ister miydiniz?
     
    Ne yalan söyleyeyim beni düşüncesi bile çok heyecanlandırıyor. Ortak platform ortak market aslında ortak bir kutu ile başlayabilir. 







  • Olabilir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Windows Phone projesini nasıl ellerine yüzlerine bulaştırdılarsa yıllardan beri dile getirdikleri tüm cihazların aynı platformu kullandığı bu projeyi de ellerine yüzlerine bulaştıracaklarına inanıyorum.Bu projenin başarılı olmasının son kullanıcı olarak bana birçok fayda getireceğine inansamda Microsoft gibi yazılım devi bir şirketin bu projesini ve diğer atılımlarını yıllardan beri başarıya ulaştıramamış olması beni bir hayli şaşırtıyor.Demekki tüm ekosisteme sahip olmak yazılım işini halletmekle bile çözülemiyor.

  • Foruma Safari üzerinden girince sürekli sıkıntı yaşıyoruz. Düzeltme gelmeyecek mi, yazılımcı ne yapıyor?

  • 2017 nin sonunda cihaz cıkınca bu cihazıda beğenmiyeceksin sonrada güçsüz cihaz için 4k yeter mi diyip konsollara sallıyacaksın detay seviyesi o şu bu diyeceksin konsolları eleştiripte konsol almak için kuyruğa giren bir adamsın sonuçta

  • google ve oyunlarından iyi olacağı kesin.

  • çok iyimser bir yazı olmuş. mevzu bahis donanımsa microsoft bir şekilde işin içine eder ve bir çuval inciri berbat eder. hiç merak etmeyin.

  • Hayaller IOS gerçekler Windows

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: prototype91

    2017 nin sonunda cihaz cıkınca bu cihazıda beğenmiyeceksin sonrada güçsüz cihaz için 4k yeter mi diyip konsollara sallıyacaksın detay seviyesi o şu bu diyeceksin konsolları eleştiripte konsol almak için kuyruğa giren bir adamsın sonuçta

    Merhaba,

    Kullanmadığı cihaz hakkında yorum yapana sallıyor denir. Kullandığı cihaz hakkında yorum yapana da eleştiriyor denir.

    Alıp, kullanıp, görüp sonra eleştirmemin nesi yanlış anlayamadım :)

    Görmeden, kullanmadan, 2 video izleyip yazsam daha çok mu mutlu olacaksınız?

    Sevgiler,
    Mesut Çevik
  • Her ne kadar sony microsofttan fazla konsol oyun vs.. satsada microsoftun eli daha guzlu. Ama amd 480 ile 4k hayal. 4k 30 fps medium/low ayarlarda oyun oynatacaksa hic yapmasinlar.

  • Mesut abi seni sitede bu tarz yazılar yazarken pek göremiyoruz. Meydanlara güzel bir yorum getirmişsiniz. Teşekkür ederiz :). Bekleyip göreceğiz elinize sağlık.

  • Şu konsolların kullanım sürelerine bu kadar takmaniz, teknoloji editörü olmanıza rağmen garip geliyor bana. İnsanlar telefonlarını bile 3 yıl kullanıcı tamam değiştirme zamanı geldi diyip 2-3 bine telefon alıyor. 4 yılda bir olsa da yeni konsol almak hele ki 1.500 2.000 civarında olduğunu var sayarsak, bir oyun tutkunu için sorun olmaz diye düşünüyorum. Kaldı ki yeni konsola para verme konusunda çoğu kullanıcı da şikayetçi değil. Asıl şikayet edilen konu oyun fiyatları. Mobil sektör aldı başını gidiyor zaten. 10 yıla kalmaz artık kendi konsol donanımına içinde barındıran tvlerde çıkar. Konsol tarih olur. Konsolların ömrünün daha uzun olmasının tek sebebi sanal gerçeklik olur. Malum ne kadar teknoloji ilerlerse de vr deneyimini destekleyecek ucuz donanım kolay ulaşılamayacak yakın zamanda. Bu çerçevede konsolların vr a çok önem vermesi gerekiyor.

  • Exe çalıştırmayı unutalım da marketini açabilir xbox'a. Microsoft'un şuanki en büyük arzusu şimdiki program yükleme konseptini kaldırıp telefonlardaki market sistemine geçip her satın almadan para kazanmak.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: pisrabbit

    Şu konsolların kullanım sürelerine bu kadar takmaniz, teknoloji editörü olmanıza rağmen garip geliyor bana. İnsanlar telefonlarını bile 3 yıl kullanıcı tamam değiştirme zamanı geldi diyip 2-3 bine telefon alıyor. 4 yılda bir olsa da yeni konsol almak hele ki 1.500 2.000 civarında olduğunu var sayarsak, bir oyun tutkunu için sorun olmaz diye düşünüyorum. Kaldı ki yeni konsola para verme konusunda çoğu kullanıcı da şikayetçi değil. Asıl şikayet edilen konu oyun fiyatları. Mobil sektör aldı başını gidiyor zaten. 10 yıla kalmaz artık kendi konsol donanımına içinde barındıran tvlerde çıkar. Konsol tarih olur. Konsolların ömrünün daha uzun olmasının tek sebebi sanal gerçeklik olur. Malum ne kadar teknoloji ilerlerse de vr deneyimini destekleyecek ucuz donanım kolay ulaşılamayacak yakın zamanda. Bu çerçevede konsolların vr a çok önem vermesi gerekiyor.

    Merhaba,

    Konsolların ömürlerinin uzun olması önemli. Hem de çok önemli. Zira şu ana kadar çıkan konsolların oyun döngüsüne baktığımızda; konsol sattıran olarak tabir edebileceğimiz oyunlar, bir konsolun çıkışından 3 veya 4 yıl sonra kendilerini göstermeye başlıyorlar.

    Şu anki konsollar için "Konsol sattıran" olarak tabir edebileceğimiz oyunlar henüz bir elin parmaklarını geçmezken biz yeni konsolları konuşmaya başladık.

    Bu koşullarda yıllarca oyun üzerinde çalışacak stüdyolar oyunun grafik seviyesini ve gerek duyduğu işlem gücünü sizce neyi baz alarak hazırlayacaklar?

    Oyun konsollarını oyunları değerli kılar. İyi oyunlar için de geliştiricilere zaman ve sabit platformlar gerekli.

    PC'de durum böyle değil zira PC için oyun, yapabildiği yüzlerce şey içinde sadece 1 kalem oluyor. Konsollara çıkan oyunlar en kötü konsol ile aynı grafikte PC kullanıcılarına da sunuluyorlar.

    Kısacası olay para harcamak değil :) Para harcamak olsa çoğu kişi konsoldan uzak durur zira oyun fiyatlarını geçtim online için aldıkları yıllı üyelik ücreti bile oldukça yüksek.

    Sevgiler,
    Mesut Çevik
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • Speed-Step kullanıcısına yanıt
    iosta safari, chrome gibi tarayıcılarda forum açılmıyor binbir türlü hata geliyor bunu düzeltebilir misiniz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Uygulama geliştiricileri ve diğer insanların kaygılarını anlıyorum ama ben sadece oyuncu olduğum için benim başka sıkıntılarım var. Windows Store şu an rezalet o kadar kötü bir durumda ki yani arada fiyat farkı olsa Windows Store da daha ucuz bile olsa gider Steam den alırım. Satın alma, dizayn, oyun için verilen destek her şey yetersiz. Ben yaşamadım ama oyun satın alamayanlar bile var. SLI desteği yok VSYNC otomatik açık gibi sorunlar var. Frame rate de alamıyorduk ama onu çözdüler iyi ki. Tabi Windows, Steam'e de rakip olmaya çalışıyor zaten diğer firmalar yüzünden Origin, uPlay gibi uygulamalar kullanmak zorunda kalıyoruz bir de Store eklenecek. Xbox'ın oyunlarını oynayacak olmamız gayet iyi fakat zaten çalışan, alıştığımız iyi bir sistem varken Steam gibi keşke oraya da gelse. Bu arada tek satın almayla hem Xbox One hem PC versiyonu geliyor ama bunun Xbox One'ı olmayana bir faydası yok hatta zararı var diye düşünüyorum.Fiyatları da yüksek tutuyorlar bu sebepten dolayı olduğunu düşünüyorum. 189 TL Quantum Break fiyatı ve bu fiyat biz Türkiyeye özel değil diğer ülkelerde de fiyat oldukça yüksek. Xbox One almayı düşünüyordum ama şu an düşünmüyorum ve hiç bir oyuncunun iyi bir PC'si varken konsolu tercih etceğini düşünmüyorum. Yani hem Xbox One'ı hem iyi bir PC'si olan bir oyuncu gidip PC'de 60 FPS belki daha yüksek ile oynadım gideyim Xbox One'da da oynayayım diye düşünmesi pek olası değil. EX. oyunlarda aradan çıkınca satışları etkilenecektir bunun için ne planları var ve ne düşünüyorlar merak ediyorum.




  • scorpio is bites pony

  • Microsoft'un böyle bir şey yapacağını düşünmüyorum yaparsada hata yapmış olur çünkü konsolu konsol yapan ona çıkan özel oyunlardır. Konsola çıkan bütün iyi oyunlar PC'e çıksa gidip konsol yerine miniITX sistem toplarım hem istediğim donanımları kullanırım hemde donanımı güncelleme imkanım olur.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: mehmetelmas82

    Her ne kadar sony microsofttan fazla konsol oyun vs.. satsada microsoftun eli daha guzlu. Ama amd 480 ile 4k hayal. 4k 30 fps medium/low ayarlarda oyun oynatacaksa hic yapmasinlar.

    Microsoft'un 4K sayıklaması pazarlama stratejisinden başka bir şey değil. Evet aynen dediğin gibi grafikten kısarak oyunları 4K ölçeğinde oynatacaklar. Gerçek 4K deneyimi yine PC üzerinde olacak, yani aslında hayatımızda Microsoft'un fantezisinden başka değişen hiçbir şey olmayacak.
  • Adamlar dakika başı platformda köklü değişiklikler yapıyor. Windows Mağazasına uygulama geliştirmek isteyen birisi UWP platformunu kullanmak zorunda. Windows 8.1 ile girdi hayatımıza. 10 ile köklü bir değişiklik oldu ve 8 uygulamaları saçma durmaya başladı sistemde, işlevsiz haldeler. Windows 10 içinde bile UWP de köklü değişiklikler yapıyorlar. Dün yazdığınız kod bugün eski oluyor ki bunu Microsoft hep yapmıştır. Bu mağaza işi de hızlıca geçer gider. Başarısız olduğu gibi de Microsoft unutur.

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.