Şimdi Ara

Oz (1997-2003)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.906
Cevap
26
Favori
79.532
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • OZ'a Genel Bir Bakış

    DİKKAT:Bu yazı OZ hakkında spoiler içermektedir.

     Oz (1997-2003)


    Dizi Tom Fontana tarafından yaratılan, 1997-2003 yıllarında 6 sezon boyunca oynamış, yükselen dizi furyasının gölgesinde kalmış ama pek çok kişiye göre çok önemli bir seri olan ''OZ'' . Tam adı Oswald State Correctional Facility olan bu maksimum güvenlikli hapishaneye mahkumlar kısaca OZ adını vermiştir. HBO kanalında yayınlanan OZ acımasız hapishane koşullarını ve mahkumların psikolojisini ele alan oldukça sert ve herkese hitap etmeyen bir dizidir. 6 sezon boyunca hapishane ortamında geçen ve izleyenlere adeta hapisteymiş hissi yaşatan dizide oynayan hiçbir karakterin ne zaman öleceği belli değildir. En azılı mahkumların yer aldığı bu hapishanede her türlü pis iş dönmektedir. Uyuşturucu, seks, çete savaşları, rüşvet gibi olaylara mahkumların yanı sıra gardiyanlar da bulaşmaktadır.

    Hapishanedeki gruplaşmalar Amerikan Hapishanelerinde oluşan gruplaşmalardan esinlenerek Naziler, İrlandalılar, İtalyanlar, Latinler, Müslümanlar, Zenciler, motorcular, ve diğerleri olarak ayrılıyorlar. Her grubun karizmatik bir lideri olmakla beraber çete savaşlarında liderlerin sözü geçer ve çete ona göre hareket eder. Mahkumlar dışında OZ'u idare eden bir müdür (Ernie Hudson) ve mahkumların her şeyleriyle ilgilenen bir yöneticinin (Terry Kinney) yanı sıra rahibe (Rita Moreno) , rahip (B.D. Wong) , doktor (Lauren Vélez) ve gardiyanların rol aldığı dizide, bir de zaman zaman hapishane yönetimine ciddi zorluklar çıkaran bir vali de (Zeljko Ivanek) yer alır.

    Her bölüm tekerlekli sandalyedeki mahkum August Hill'in (Harold Perrineau) bölümdeki olayların açılımını yapan felsefi konuşmalarıyla başlar, bölüm aralarında tekrar girer ve bölümün finali bu konuşmalarla biter ve vurucu son gelir. Bu açıdan OZ aslında zorlu hapishane şartlarının yanı sıra yaşam, insan, dünya hatta din gibi tabu konular hakkında oldukça etkileyici şeyler söyleyen felsefi bir dizi olarak da görülebilir. Son olarak dizi ağır şiddet ve cinsel sahnelerde içerir.

    Kısaca;

    Oz geri kalmışlıktır. Oz hak edilen cezadır. Birisini cezalandırmak mı istiyorsun? Onu ailesinden, kendisinden ayır, kendi türündekilerle bir yere kapat.

    Emerald City

    Oz'da oluşturulan deneysel bir hücre birimidir. Mahkumların rehabilitasyonu, topluma geri kazandırılması amacıyla geliştirilen bir cezaevi tipinin. Oz'da pilot uygulama olarak denenen bir bölümüdür. Hikayenin asıl geçtiği mekan burasıdır. "Emerald City" Oz masalı'nda Oz ülkesinn başkenti olduğu için bu yeni birime bu isim verilmiştir. Mahkumlar arasındaki adı "Em City" dir.

    Gruplar-Çeteler

    Aryanlar(Brotherhood)

     Oz (1997-2003)


    Vern Schillinger

     Oz (1997-2003)


    Mahkum 92S110 Vern Schillinger 21 Ekim 1992'de birinci derecede ağır saldırıdan suçlu bulundu. Cezası 8 yıl, şartlı tahliye 5 yıl sonra. Vern Schillinger aşırı ırkçı düşüncelere sahip olan Nazi olarak biliniyor. Uyuşturucudan ve saf ırktan olmayan herkesten nefret ediyor. Çocuklarına uyuşturucu satarken yakaladığı zenci satıcıya yaptığı ağır saldırıdan dolayı mahkum edilmiştir. Hapishanede de düşüncelerini destekleyen hareketleri devam ettiren Schillinger, hücre arkadaşı Tobias Beecher'e defalarca tecavüz etmiş ve her türlü kötülüğün başına gelmesine neden olmuştur. Tobias'la yaptıklarıyla çelişerek, homoseksüellere karşı da büyük bir nefret besler. Bu özelliklerinin yanında çocuklarına çok önem veren Schillinger, onların uyuşturucudan uzak durması için her şeyi yapar. Güçlü ve karizmatik kişiliği sayesinde hapishanenin en acımasız çetesi olan Naziler'in lideri olmuştur. Çete elemanlarının davranışlarına yön verir ve çete toplantılarında Naziler'i temsil eder.

    James Robson

     Oz (1997-2003)


    Mahkum 97R492 James Robson. 7 Kasım 1997'de birinci dereceden cinayet, saldırıdan suçlu bulundu. Cezası ömür boyu hapis, şartlı tahliyesi 25 yıl sonra. Sadist bir ırkçı olan Robson, bir zenci çifti öldürmüştür Oz'da Nazilerin lideri Schillinger'ın sağ kolu olan Robson, çetenin ve hapishanenin en acımasız kişilerinden biridir.

    Jaz Hoyt

     Oz (1997-2003)


    Mahkum 98H432 Jaz Hoyt. 12 Ağustos 1998'de birinci derecede ağır saldırıdan suçlu bulundu. Cezası 8 yıl, şartlı tahliye 4 yıl sonra. Babası hapishanede öldükten sonra annesi tarafından bebekken yetimhaneye bırakılan Hoyt, varlıklı bir aile tarafından evlat edinilmiştir. İyi şartlarda yaşama şansı olmasına rağmen psikopat olacağını küçük yaşlarda belli etmiştir. Çocukken hayvanlara işkence eden ve öldüren Hoyt, onla geçmişte konuşmuş psikatriste göre arkadaşlarıyla da sapıkça ilişkilere girmiştir. En sonunda motorcularla birlikte takılmaya başlayan Hoyt, video mağazasında bir tezgahtara saldırarak mahkum olmuştur. Bunun yanı sıra bir grubu da olan Seinfeld'in dizide görünen dövmeleri arasında grubu Biohazard'ın dövmesi bulunur.


    İrlandalılar

     Oz (1997-2003)


    Ryan O'Reily

     Oz (1997-2003)


    Mahkum 97P904 Ryan O'Reily 12 Temmuz 1997'de 2 kez arabayla kasıtsız adam öldürme, 5 kez huzuru bozucu davranışta bulunmak, mülke zarar vermek, silah bulundurmak, şartlı tahliye hakkını bozmaktan suçlu bulundu. Cezası müebbet, şartlı tahliye 12 yıl sonra. O'Reily İrlandalı kökenli Amerikan gansteri olarak biliniyor. Hapishanede İrlandalılar'ın içinde olsa da duruma göre her şeyi yapabilen, yeri geldiğinde başka saflara geçebilen en zeki suçlulardan biridir. Amaca giden yolda herşey mübahtır düsturuyla hareket eden O'Reily'nin en değer verdiği varlık, anne ve babasını öldüren akli dengesi yerinde olmayan kardeşi Cyrill'dır. Hapishaneye kardeşinin düşmesiyle onu korumak için herşeyi yapar. Yine de kimi zaman acımasız Naziler'in bile düşünemeyeceği kadar hastalıklı planlarla düşmanlarını alt etmekten vazgeçmez.

    Cyril O'Reily

     Oz (1997-2003)


    Mahkum 98P284 Cyril O'Reily. 1 Temmuz 1998'de birinci derecede cinayetten suçlu bulundu. Cezası ömür boyu hapis, şartlı tahliye 60 yıl sonra. Kardeşi Ryan gibi (gerçekte de abisi olan Dean Winters) İrlanda kökenli Amerikalı olan Cyril, bir kavga esnasında kafasına yediği darbeden dolayı beyin hasarı almış ve aklı bir çocuğunkinden farksız hale gelmiştir. Abisinin isteğiyle cinayet işleyip hapishaneye düşen O'Reily, ilk başta Schillinger'ın yanına düşer ve tecavüze uğrar. Bu durumu öğrenen Ryan, kardeşinin derhal yanına transfer edilmesini ister. Hapishanede Ryan'ın koruması altında yaşayan Cyrill, bedenen çok güçlü olmasına rağmen aklının çocuk gibi olması nedeniyle son derece masum ve zararsız görünür. Zor durumda ve kendisine saldırıldığında ne yapacağını bilemeyen Cyrill, Ryan çevresinde olmadıkça zor zamanlar geçirir.


    Zenciler(Home Boys)

     Oz (1997-2003)


    Jefferson Keane

     Oz (1997-2003)


    Keane gerçek bir çete adamıdır. Simon Adebisi, Homeboys'ta Keane'in altında başlamıştır. Said'in Keane'in adamlarına yönelik uyuşturucu karşıtı konuşmalar yapması, bazı adamlarını kendi saflarına çekmesi, Keane'i Said'e meydan okumaya itmiştir. Bu meydan okuma Keane'in, Said'in etkisine girmeye başlamasına yol açacaktır. Said, Keane'in kişiliği ve hayatında olumlu değişiklikler yapmasını sağlayacaktır. Fakat kişiliğiniz de ki olumlu değişiklikler, her zaman olumlu sonuçlar doğurmayabilir. Özellikle Oz gibi bir cehennem de.

    Simon Adebisi



    Mahkum 93A234 Simon Adebisi 2 Mayıs 1993'te birinci derecede cinayetten suçlu bulunmuştur. Cezası, şartlı tahliye şansı olmadan müebbet. Gizli polisin kafasını kesmekten hapse giren Adebisi, hapisteki zenciler çetesinin (Homeboys) lideridir. İri ve korkutucu görüntüsü ve ortalama zekasıyla diğer çeteler için ciddi bir tehdit olan Adebisi hapisteki her türlü pis işin de içindedir. Uyuşturucu bağımlısı olarak hapisteki uyuşturucu trafiğine de yön verir. Afrika kökenli olan mahkumun, karakteristik özellikleri her zaman kulağında olan kulaklığı, kafasında yan yatmış şapkasıyla etrafta yarı çıplak dolaşması ve sıfıra vurulmuş dazlak kafası sayılabilir. Belli bir süre, Afrikalı köklerine döner gibi olsa da daha sonra yine uyuşturucuya kapılıp bilinen haline dönmüştür. Ne olursa olsun Adebisi, Oz'daki en çok korkulan ve ciddiye alınan mahkumlardan biri olmuştur.

    Kenny Wangler

     Oz (1997-2003)


    Mahkum 97W566 Kenny Wangler . 6 Temmuz 1997'de birinci derecede cinayetten suçlu bulundu. Cezası 20 yıl, şartlı tahliyesi 6 yıl sonra. 16 yaşında girdiği bir kavgada öldürdüğü öğrenci yüzünden hapse giren Wangler, hapishanenin en genç mahkumudur. Sabit düşünceleri, kabadayılık taslaması, önemli mahkumlara saygı göstermemesi, uyuşturucu bağımlılığı gibi özellikleri yüzünden hapishanede antipatik bir görüntü çizer. McManus defalarca uyuşturucuyu bırakması ve daha iyi bir duruma gelmesi için çaba harcasa da, hapishane şartları ve uyumsuz davranışlarıyla Wangler için bu imkansız bir durum olarak görülür.

    Arnold ''Şair'' Jackson

     Oz (1997-2003)


    Mahkum 96J352 Arnold Jackson. 16 Şubat 1996'da silahlı soygun, cinayete teşebbüs ve ölümcül silah bulundurmadan suçlu bulundu. Cezası 16 yıl, şartlı tahliye 9 yıl sonra. Eroin bağımlısı olan Jackson aynı zamanda ''şair'' olarak bilinir. Çetenin en yeteneksiz, sorunlarını diğerlerinin yardımı olmadan çözemeyen kişisidir. Ne uyuşturucu satışında, ne çete kavgalarında görülen bir başarısı olmayan Jackson, buna rağmen zekası ve ikna yeteneği sayesinde çetenin ikinci önemli kişisi olarak bilinir.

    Burr Redding

     Oz (1997-2003)


    01R289 Burr Redding. 11 Ocak 2001'da birinci dereceden cinayet, yedi kez cinayete teşebbüs. Cezası Şartlı tahliye hakkı olmadan ömür boyu hapis. Burr Redding'in ömrünün yarısı cezaevlerinde geçmiştir. Zorla vietnam savaşı için askere alınmış kendi deyimiyle O'na "kadın ve çocukları öldürme" öğretilmiştir. Arizona'dan Alabama'ya kadar bütün hapishanelerde yatmıştır. Yaşının "Gücü ve onuru" olduğunu söyler. Son derece kurnaz, zeki ve stratejik bir adamdır. Homeboys'u bir ordu, çete üyesi zencileride askerleri olarak görür. Oz'a gelişiyle çete liderliğini eline almış. Vakit kaybetmeden uyuşturucu işinin kontrolu için diğer çetelerin liderlerine karşı bir savaş planlamaya girişmiştir. Aynı zamanda, Augustus Hill'i büyüten kişidir. Augustus Hill'in babası öldükten sonra, Hill'in ailesine Redding bakmış. Hill büyüyünce, Redding'in askerlerinden birisi olmuştur. Bu yüzden Augustus Hill cezaevinde O'nun oğlu gibidir. Not olarak müthiş bir ses tonu vardır.

    Latinler(El Norte)

     Oz (1997-2003)


    Miguel Alvarez

     Oz (1997-2003)


    Mahkum 97A413 Miguel Alvarez 3 Şubat 1997'de ölümcül silah bulundurma ve ikinci derecede ciddi hasar vermeden tutuklanmıştır. Cezası 15 yıl, şartlı tahliyesi 2 yıl sonra.Alvarez latin kökenli suçlu olarak hapishaneye girdiğinde, hem babası hem dedesi müebbet hapis olarak Oz'da bulunurlar. Kız arkadaşı da aynı suçtan, kadınlar hapishanesinde bulunmaktadır. Latin mahallelerinin fakir ve zor şartlarında büyüyen Alvarez hayatta kalması için ne gerekiyosa yaparak, sonunda Oz'a düşmüştür. Kişiliği ve düşünce yapısından dolayı Latinler dahil bir çok kişiyle zıt düşmüş ve defalarca hücre hapsine gönderilmiştir. Aklını kaybedecek gibi olan Alvarez'in hala kurtarılabileceğine inan kişiler Tim McManus ve Peder Ray Mukada'dan başkası olmamıştır.

    Enrique Morales

     Oz (1997-2003)


    Mahkum 00M871 Enrique Morales, 6 Nisan 2000'de ikinci derecede cinayetten suçlu bulunmuştur. Cezası 25 yıl, şartlı tahliyesi 15 yıl sonra. Morales, Latinler'in Oz'daki en etkili adamıdır. Adam öldürmekten hapse giren Morales, El Norte çetesinin lideri konumuna gelmiştir. İtalyan ganster Chucky Pancamo'yla dostluk kuran Morales, çetenin geleceği için politik kararlar alabilen zeki bir liderdir.

    Carmen ''Chico'' Guerra

     Oz (1997-2003)


    Mahkum 96G522 Carmen Guerra . 4 Haziran 1996'da birinci derecede cinayetten suçlu bulundu. Cezası 53 yıl, şartlı tahliyesi 17 yıl sonra. Bir cüceyi çatıdan atmakla mahkum olan Guerra, Latinler'in El Norte çetesinde infazcı olarak görev alır. Hapishanede Latinlerin başında kim varsa onun himayesinde bulunan Guerra, başka bir Latin Miguel Alvarez'le bitmek bilmeyen bir anlaşmazlık içinde sürtüşür.

    Raoul ''El Cid'' Hernandez

     Oz (1997-2003)


    Mahkum 98H498 Raoul Hernandez. 10 Temmuz 1998'de ikinci derecede cinayetten suçlu bulundu. Cezası 36 yıl, şartlı tahliyesi 20 yıl sonra. Latin çetesinin en acımasız kişilerinden biri olan Hernandez, söylenen herhangi bir kişiye şiddet uygulamak veya öldürmek için fırsat bekler. Neredeyse hayatının çoğunu hapishanede geçirmiştir ve çete içinde yükselmekten gurur duyar. Latinler'in bir çoğu gibi o da Miguel Alvarez'le uyuşmazlıklar yaşamıştır.


    Müslümanlar

     Oz (1997-2003)


    Kareem Said

     Oz (1997-2003)


    Mahkum 97S444 Kareem Said 6 Haziran 1997'de ikinci derecede kundakçılıktan mahkum olmuştur. Cezası 18 yıl, şartlı tahliyesi 5 yıl sonra.Kareem Said, Oz'daki en etkili karakterlerden biri sayılabilir. Müslümanların lideri ve siyah ırkın haklarını savunan Kareem Said idealist biridir. Hem çeteler hem hapishane yönetimi tarafından saygı duyulur ve korkulur. Etkili hitap şekilleri ve manipüle gücüyle, Müslüman kitleyi etrafında toplayıp liderleri konumuna gelmiştir. Kendini, yoksulluk ve eşitsizlik içinde yaşayan müslüman siyah ırkın daha iyi şartlara ulaşmasına adamıştır. Liderlik konumu hapishanede çıkan isyanda tüm çeteleri temsil edecek şekilde yükselmiştir. Dizinin en karizmatik ve etkileyici karakterlerinden biridir.

    Zahir Arif

     Oz (1997-2003)


    Mahkum 97A622 Zahir Arif . 12 Mart 1997'de birinci derecede ağır saldırı ve çalıntı eşya bulundurmaktan suçlu bulundu. Cezası 18 yıl, şartlı tahliyesi 7 yıl sonra. Eski bir uyuşturucu bağımlısı olan Arif, hapiste müslümanlar çetesinin lideri Kareem Said sayesinde geçirdiği ruhsal değişimle hapishanenin en iyi davranışlı ve şiddete başvurmayan mahkumlarından birine dönüşür. Kareem Said'e en sadık kişilerden biri haline gelen Arif, onun himayesinde İslam'ın gereklerini yerine getirir. Güçlü bir kişiliği yoktur ve etkili bir özelliği görülmez.

    Hamid Khan

     Oz (1997-2003)


    Hamid Khan profesyonel bir boksördür. Sabah koşusu sırasında parkta tecavüze uğrayan bir genç kızı kurtarmış. Kaçmakta olan tecavüzcüyü yakalayıp beyin travması geçirene kadar dövmüştür. ABD'de profesyonel boksörlerin yumrukları bir silah olarak kabul edildiği için, silahla tehlikeli saldırı yapmaktan suçlu bulunup hüküm giymiş ve Oz'a gelmiştir. Oz'da Kareem Said'in yakın korumasıdır. Sadık bir asker olmasının yanında, Said'in beyazlara karşı hoşgörüsü ve ılımlı görüşleri, Hamid Khan'ın içindeki liderlik güdülerini harekete geçirme potansiyeli içermektedir. Çünkü Hamid Khan'ın beyazlara karşı olan öfkesi aşırıdır.


    İtalyanlar(Mafia)

     Oz (1997-2003)


    Nino Schibetta

     Oz (1997-2003)


    Mahkum 95S604 Nino Schibetta, 12 Aralık 1995'te iki kişinin ölümüne komplo kurarak neden olmaktan mahkum olmuştur. Cezası 120 yıl, şartlı tahliyesi 70 yıl sonra. Nino Schibetta, İtalyan mafyasının lideri konumunda Oz'da bulunur. Ölümüne kadar, İtalyanlar'ın her eylemine karar veren ve yöneten kişi olmuştur. Oz'da istediği her şey - Em City'de tek kişilik hücre gibi - sorgusuz kabul edilmiştir. Hapishanenin müdürü Glynn dahil herkes Schibetta'ya saygı gösterir ve isteklerini karşılarlar. Schibetta tipik mafya lideri olarak sessiz, düşünceli, kontrollü ve zeki bir karakter olarak karşımıza çıkar.

    Chucky ''Zorlayıcı'' Pancamo

     Oz (1997-2003)


    Mahkum 97P468 Chucky Pancamo . 4 Haziran 1997'de ikinci derecede cinayetten suçlu bulundu. Cezası 35 yıl, şartlı tahliyesi 15 yıl sonra. Chucky Pancamo sokakta bilinen adıyla ''zorlayıcı'', ikinci sezonda ortaya çıkıyor. İtalyan Amerikan gangsteri olan Chucky'nin ne kadar acımasız ve tehlikeli olduğunu bir kadını arabanın bagajına çanta içinde sokup, denize attığı sahneyle görüyoruz. Hapishanedeyse ilk olarak mafyanın infazcısı olarak görev yapsa da daha sonra Antonio Nappa'dan mafyanın liderliğini devralır. Oz'da kumar oynayarak ve uyuşturucu trafiğine yön vererek zaman geçirir. Oz'da en korkulan adamlardan biri olan Chucky, kimi zamanlar bazı yanlışlar yapsa da her durumdan bir şekilde kurtulmasını bilmiştir. Bir ayrıntı olarak Tom Fontana bu karakteri oynayan Zito'ya ''Seni ve karakterini yükseklere çıkaracağım. Seni daha önce hiç görmediğin yerlere götüreceğim!'' demiş. Zito buna karşılık ''Bu güzel! Ama bilmen gereken bir şey var. Asla tecavüz etmeyeceğim ve asla bana da etmeyecekler!'' diye cevap vermiştir.

    Antonio Nappa

     Oz (1997-2003)


    Mahkum 98N744 Antonia Nappa . 4 Haziran 1998'te ikinci derecede cinayetten suçlu bulundu. Cezası 80 yıl, şartlı tahliyesi 50 yıl sonra. İtalyan çetesinin lideri olarak sokaklarda yer alan Nappa striptiz bar'da bir adamı öldürmekten mahkum edilmiştir. Hapiste Peter Schibetta'dan sonra liderliği elen alan Nappa, uyuşturucu işinde Chucky Pancamo'nun tavsiyesiyle mutfakta zenci çetesinden Kenny Wangler'la birlikte çalışır.


    Diğerleri

     Oz (1997-2003)


    Tobias Beecher

     Oz (1997-2003)


    Mahkum 97B412 Tobias Beecher 5 Temmuz 1997'de alkollü araba kullanırken küçük bir kıza çarparak ölümüne sebep olmuştur. Cezası 15 yıl, şartlı tahliyesi 4 yıl sonra. Beecher, Oz'daki mahkumlardan en farklı olanıdır. Harvard'da hukuk okumuş ve avukat olarak görevini yaparken, alkol problemi yüzünden Oz'a düşmüştür. Tobias, iyi şartlarda yaşayan ve sokak yaşamına alışık olmayan biri olarak Oz'da en çok zorlanan, dolayısıyla en ciddi değişimi geçiren kişidir. İlk hücre arkadaşı Adebisi olmasına rağmen, Schillinger onu istemiş ve yeni hücre arkadaşı acımasız ırkçı Schillinger olmuştur. Bundan sonra Beecher'in hayatı tamamen değişmiş ve Oz'daki en dramatik karakterlerden birine dönüşmüştür. Hapishanede olduğu zaman boyunca, Schillinger'la mücadele etmek zorunda kalmıştır.

    Augustus Hill

     Oz (1997-2003)


    Mahkum 95H522 Augustus Hill, 6 Kasım 1995'te yasadışı madde bulundurma ve ikinci derecede cinayetten suçlu bulumuştur. Cezası müebbet, şartlı tahliyesi 20 yıl sonra. Akıl hocası Burr Redding'tir. Gençlik yıllarından beri uyuşturucu satan Hill, 1995 yılında yapılan muhbirlik sonucu yeri belirlenmiş ve SWAT ekibinin yaptığı baskınla yakalanmıştır. Yakalandığı sırada yüksek binanın tepesinden kasten yere atılan Hill, tekerlekli sandalyeye mahkum olmuştur. Bundan dolayı Oz'da çok fazla bulaşılmayan ve kendi halinde yaşayan bir mahkum olarak bilinir. Siyah ırktan olduğundan, onlara daha çok yaklaşan Hill yine de herkesle olabildiğince arkadaşça iletişim içerisindedir. OZ'un en yansız karakteri olduğundan onunla özdeşleşmek çok kolaydır. Bunun yanı sıra dizinin başında, ortasında ve sonunda konuyla ilgili anektodları Hill, Oz'dan bağımsız bir havada aktarır.

    Omar White

     Oz (1997-2003)


    Mahkum 01W711 Omar White. 4 Haziran 2001'de birinci dereceden cinayetten suçlu bulundu. Cezası 75 yıl, şartlı tahliye 20 yıl sonra. Afrika kökenli Amerikalı uyuşturucu satıcısı olan White, uyumsuz ve dengesiz yapısıyla çoğu zaman olay çıkararak tek kişilik hücrelere gönderilir. Tim McManus tarafından her defasında bir şans verilen ve bu şansı kötüye kullanan White, en sonunda McManus tarafından da dışlanır.

    Chris Keller

     Oz (1997-2003)


    Mahkum 98K514 Chris Keller. 16 Haziran 1998'de bir cinayet, iki kere cinayete teşebbüs, ölümcül silahla saldırı, soygun ve sarhoş araba kullanmaktan suçlu bulundu. Cezası 88 yıl, şartlı tahliyesi 50 yıl sonra. Ağır psikopat olan Chris Keller, içki dükkanı soymak ve kaçmaya kalkan görevliyi vurmaktan hapise girmiştir. Nazilerle dostluk kuran Keller, yinede ne tam bir Nazi olarak ne de başkalarının grubunda sayılır. Şahsına münhasır psikopatlardan biri olan Keller, Schilinger'ın isteğiyle Tobias Beecher'e yakınlaşır ve yaptıklarıyla Beecher'ın içten içe çökmesine neden olur.

    Shirley Bellinger

     Oz (1997-2003)


    Mahkum 97B642 Shirley Bellinger. 6 Aralık 1997'de birinci derecede cinayetten suçlu bulundu. Cezası İdam. Shirley Bellinger hapishanenin ilk ve tek kadın mahkumudur. İdam koğuşunda bulunan Bellinger, kızını göle giden arabanın içinde bırakarak kasten öldürmekten mahkum edilmiştir. Kazayla olduğunu belirtse de mahkemede suçu idam olarak belirlenmiştir. Utangaç ve çekici hareketlerinin yanı sıra ruhsal bozukluk belirtileride gösteren Shirley, koğuşunda karşısında bulunan mahkumlara kendini teşhir eder. Kimi mahkum ve gardiyanlara da fahişelik yapan Shirley bu hareketleri sayesinde ayrıcalıklı muamele görür. Son derece kibar ve sinirlerine hakim davranış biçimi göstermekle beraber hristiyanlık inancı içerisinde dinin gereklerini yerine getirir. Karakter gerçek çocuk katili Susan Smith üzerine uyarlanmıştır. İdam koğuşunda olduğundan James Robson'la birlikte Emerald City'de hiç bulunmayan iki karakterden biri olarak kalmıştır.

    Robert ''Bob'' Rebadow

     Oz (1997-2003)


    Mahkum 65R814 Bob Rebadow. 9 Eylül 1965'te birinci derece cinayetten suçlu bulundu. Cezası idam, hafifletilmiş hüküm ömür boyu hapis. Oz'daki en yaşlı mahkum olan Rebadow, çetelerden uzak kendi haline yaşayan ve hiç bir belaya bulaşmayan nadir karakterlerden biridir. 1960'ların ortasında genç bir mimar olan Rebadow, iş yemeğinde projesiyle dalga geçen partnerinin boynuna çatal saplayarak ölümüne neden olmuş ve mahkum olmuştur. Elektrikli sandalyede ölüm cezası alan Rebadow'un, infazı sırasında elektrik verilemez ve infaz geçici olarak durdurulur. Bu sırada ölüm cezası durdurulan mahkumun cezası şartlı tahliye şansı olmadan ömür boyu hapse çevrilir. Rebedow Oz'da tek başına takıldığı gibi garip düşünce ve hareketler de sergiler. Tanrı'nın kendisini düzenli olarak ziyaret ettiğini ve onla konuştuğunu söyler. Her ne kadar basit bir deli gibi gözükse de Oz'da olan bir çok olayı ve mahkumların çok özel ayrıntılarını bilmesiyle esrarengiz yönünü korur.

    Agamemnon Busmalis

     Oz (1997-2003)


    Mahkum 98B242 Agamemnon Busmalis. 10 Mart 1998'de büyük çaplı hırsızlık girişiminden suçlu bulundu. Cezası 10 yıl, şartlı tahliye 4 yıl sonra. Çocukluğundan beri ''kazma''ya karşı garip bir ilgisi bulunan Agamemnon, dışarıda köstebek olarak bilinir. Tünel kazmakta ve çeşitli soygunlar yapmakta uzman olan mahkum, hiç bir zaman bir kadınla beraber olmamış ve Oz'daki mahkumların favori programı Ms. Sally'nin Okul Bahçesi'nin en büyük hayranıdır. Çocuksu bir yönü olan ve neredeyse tüm hayatını yanlız geçiren Agamemnon, Oz'da hiç bir şeye bulaşmayan kendi halinde yaşayan karakterlerden biridir.

    Hapishane Görevlileri

    Müdür Leo Glynn

     Oz (1997-2003)


    Hapishanede eski moda ve muhafazakar Afrika kökenli Amerikan polis memuru olarak çalışmaya başlayan Glynn, Tim McManus'un aksine mahkumların daha iyi hale gelmeleri için değil, cezalarını çekmeleri için hapishanede kalmalarını düşünmektedir. Glynn, tüm hapishanenin sorumluluğunu, sağ görüşlü Vali James Devlin'e karşı sık sık çatışan fikirleriyle üstlenmektedir. Yine de tüm personel ve mahkumlar, olması gerektiği gibi müdür Glynn'e ciddi anlamda saygı duyarlar.

    Tim McManus

     Oz (1997-2003)


    Tim McManus, Oz'daki en iyi şartların olduğu Emerald City biriminin idealist yöneticisidir. Diğer hapishane görevli ve yöneticilerinin aksine, mahkumlara karşı asla inançsız olmamış ve onların değişip gelişebileceğine inanan yüksek eğitim görmüş yöneticisidir. Bir çok kez müdür Leo Glynn'le çatışsa da yine de mahkumlara olan inancından vazgeçmez. Aynı zamanda renkli bir seks hayatı da olan McManus, OZ'da çalışan bir çok kadın görevliyle ilişkiye girmiştir. Birçok olumlu tarafının olmasının yanı sıra, olumsuz yanları da fazladır. Olumsuz yanları aşırı egoist, aşırı idealist ve toy olmasıdır. Olumlu yanları ise adalete, erdemliliğe olan inancı ve insanlara yardım etmenin işleri daha iyi yapacağına inanmasıdır. Her ne kadar Emerald City'i çok sevse ve orayı mahkumların birlikte yaşayabileceği ideal bir hapishaneye çevirebileceğini düşünse de asla OZ'un derinliklerini ve karanlık taraflarını görememiş, kendi kurduğu ideal dünyada kaybolup gitmiştir.

    Rahibe Peter Marie Reimondo

     Oz (1997-2003)


    Hapishanede rahibe ve psikolog olarak görev yapan Peter Marie, OZ'un en etkili görevlilerinden biridir. Mahkumlarla son derece etkili iletişim kurabilen rahibe, aynı zamanda dediklerini dinlettirebilen başarılı bir psikologtur. İdam cezasına karşıdır ve genel olarak Tim McManus'un düşüncelerine yakın bir tavır sergiler.

    Rahip Ray Mukada

     Oz (1997-2003)


    Hapishanenin katolik rahibi Ray Mukada. Kardinal Francis Abgott hizmetinde görev yaparken onun aşırı muhafazakar düşünceleriyle çatışan Ray, bu durumdan ötürü OZ'a sürülür ve çalışmalarına oradaki azılı mahkumlarla devam eder. Mukada, Rahibe Peter Marie ile birlikte mahkumların sorunlarını dinler ve günah çıkartma işlerini yapar. Rahip, dizideki en iyi niyetli ve en yardımcı karakterlerinden biri olarak görülebilir. Bir çok mahkumu uyuşturucu kullanımından, cinayetlerden ve bunun gibi işlerden vazgeçirmiş başarılı bir karakterdir.

    Dr. Gloria Nathan

     Oz (1997-2003)


    Doktor Gloria, hapishane hastanesinde devamlı olan kavga ve yaralamalar sonucu gelen mahkum ve gardiyanlara ilk müdaheleyi ve gerekli tedaviyi yapan görevlidir. Çoğu zaman kontrollü ve sakin kalmaya çalışsa da çığrından çıktığı zamanlar da olmuştur. Mahkum Ryan O'Reily'e karşı hissettiği duyguları, kafasını karmakarışık yapmış ve hayatını değiştirmiştir.

    Diane Wittlesey

     Oz (1997-2003)


    OZ'daki ilk kadın gardiyan olan Diane, boşanmayla sonuçlanan bir evlilik, yoksulluk, alkolizm, uyuşturucu gibi bir çok kötü olayı geçirdiğinden suçluların ortamında çalışması zor olmamıştır. Hapishanenin içerisinde olaylara müdahale eden ceza memuru olarak çalışan Diane, başka bir iş bulamadığından orada çalışmak zorunda kalmıştır. Kanser olan annesine ve küçük çocuğuna bakabilmek için zorlu şartlarda çalışmayı kabul eden Diane, mahkumlarla devamlı içe içe olmanın getirdiği şartlarla bazı pis işlere de bulaşmıştır.

    Claire Howell

     Oz (1997-2003)


    Hapishanenin diğer kadın gardiyanı Claire, OZ'da bulunan kimi mahkumlardan bile daha kötü karakteriyle her türlü pis işe bulaşır. Potansiyeli olan mahkum ve gardiyanları, kendi çıkarları doğrultusunda bazen sadece zevkleri için kullanır. Şiddet olaylarında, durumu yatıştırmak yerine daha agresif davranmayı tercih eder.

    Sean Murphy

     Oz (1997-2003)


    İrlanda kökenli Amerikan ceza memuru Sean Murphy, dürüst ve güvenilir biridir. Murphy, OZ için McManus tarafından özenle seçilmiştir. Müdür Glynn'ın ve McManus'un en çok güvendikleri adam olan Murphy, barındırdığı adil, dürüst ve adalete olan inancı gibi özelliklerle diğer hapishane görevlilerinden ayrı bir yerde tutulabilir. İrlandalı olması sebebiyle O'Reilly'e karşılıklı saygı içerisinde ayrıcalıklı davranan Murphy, onun çevirdiği entrikaları gördükten sonra bu tutumuna da bir son vermiştir.


    Kaynak:
    http://www.thewhitetree.org/e107bb/viewtopic.php?t=8794

    Düzenleme:PHI
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >







  • Neler anlatılabilir ki bu dizi için... Çok sayıda dizi izleyen biri olarak The Wire ve Six Feet Under'dan sonra benim tüm zamanlar listemde 3.sıradadır ve yerinin de ilerleyen yıllarda değişeceğini sanmıyorum. Diziyle ilgili bir şeyler yazmak istiyorum, gerisi spoilerdır.


    Nereden başlasam ki... O kadar özel karakter var ki dizide... Çete çete ayırmak istiyorum.

    İtalyanlar : Senaristin diziler tarihinin en efsanevi karakteri olabilecek Dino Ortolani'yi daha ilk bölümden harcaması ciddi cesaret isteyen bir şey. Hoş bu vesileyle Ryan O'Reilly gibi çok daha iyi bir karakter yarattılar ama neyse. Çok ayrı bir efsane olarak kalplerde kalacak Dino. Lider olarak gidersek de Nino çok büyük kraldı ve yeri hiçbir zaman değişmedi bizim için. Ölümü ince ve ustaca işlendi ve açıkçası keyif aldım. Peter'dan pek ümidim yoktu zaten ve malum neler oldu biliyoruz, Antonio Nappa, Mark Margolis'e olan hayranlığımdan ötürü çok büyük beğeniyle takip ediyordum ancak Adebisi adamı harcadı. Pancamo'dan başka da lider olmadı zaten. Hastanede yattığı zamanlarda ölecek diye endişelenmiştim açıkçası, Pancamo diziye yakışan bir yüzdü ve esprileri çoğu zaman harika oluyordu sarıp sarıp izliyordum. Genel olarak iyi bir şekilde işlendi İtalyanlar ve memnun kaldım.

    Siyahiler : Yalan yok, en sevdiğim ekip bunlardı. Jefferson Keane karakteri çok erken aramızdan ayrıldı ve uzun vadeli bir plan yapılsaydı muazzam bir karakter ortaya çıkacağına inanıyordum ama yaşasa muhtemelen Adebisi gibi bir adamın liderliğiyle,çılgınlarıyla hiç tanışamayacaktık. Kenny,Poet,Rodney de diziye keyif katan elemanlardı. Burr Redding'in liderliğinde işler bir süre istenildiği gibi gitmedi ama o da çok babacan bir profil çizdi hep özellikle son bölümlere doğru uyuşturucuya açtığı savaş ayrıca anlamlıydı. Ama kesinlikle en sevdiğim her zaman ekibe dahil olmasa da Augustus Hil. Seni çok seviyorum Hill. Umarım bir yerlerde mutlusundur.

    Latinler : Miguel Alvarez hiçbirisi enine boyuna işlenmedi ancak keyif aldığım bir ekip oldular. Naçizane
    fikrim Enrique Morales'in çok basit harcandığı yönünde bence dizinin en karizmatik liderlerinden biri oydu.

    Motorcular : Sevmediğim bir gruplardı (özellikle Aryanlarla çalışmalarından dolayı) ancak Jaz Hoyt'a kimi
    zamanlar empati kurduğumda oluyordu. Diziye renk kattılar.

    Aryanlar : İnanılmaz bir nefret besliyorum bu ekibe. Robson, Wolfgang ve Vern... Oyunculuklarının muazzam
    olduğunun hakkını vererek karakterlerinin rezalet olduğunu söylemek istiyorum. Dizide ne kötülük varsa
    bunların altından çıktı ve bütün iğrençlikleri hep bunlar yaptılar. Vern'in ölüşüne de ayrıca sevinmiştim.

    Müslümanlar : Kareem Said... Bir efsane olarak Oz'a girdi bir efsane olarak veda etti. Gözyaşları,valinin
    kararını reddedişi, adalet ve iyilikten yana savaşması, her zaman doğruyu öğütlemesi, Omar,Poet,Augustus,
    Beecher ve Adebisi ile kısa dönemli arkadaşlıkları harikaydı ve bence dizinin en efsane sahnesinin de
    Adebisi ile beraber baş aktörüydü. Günümüzde Kareem Said gibi müslüman bir lider yoktur ona adım kadar
    eminim. Bu ekipten Arif'i hiç sevmiyordum başlarda ama sonlara doğru yoğun bir sevgim oluştu. Khan karakteri
    de sağlamdı ancak Said'e yamuk yapan bizden değildir.

    Ve ayrı ayrı değinmek istediklerim ;

    Tobias Beecher : Hapishaneye bütün saf duygularıyla girmiş kariyerli,naif ve iyilik yanlısı bir adamın
    bulunduğu çevreye adapte olarak adeta bir canavara dönüşmesi,dönüştürülmesi... Özellikle çocuklarının
    olaylarını yaşadığımız dönemlerde çoğu sahnesinde gözlerim doluyordu ve bir adamın eriyişinin bu kadar
    basit olamayacağı konusunda söyleniyordum kendime. İnanılmaz bir adamdı Beecher. Hapiste Keller gibi bir
    belaya bulaştı ve şartlı tahliyesini yine onun için yaktı. Sister Marie'ye "Tanrı bu kadar mükemmel bir duyguyu
    neden bu kadar zorlaştırıyor" diye yakındığı sahne benim için efsaneler arasındadır.

    Ryan O'Reilly : Dediğim gibi ilk bölümdeki Dino dalgasından dolayı muhtemelen çoğu insanın ısınamadığı
    bir karakter olmuştur ama daha sonralarında hepimizin en sevdiği adam olduğuna eminim, hapishanenin en zeki
    elemanıydı bence. Tutkusu yüksek, duygusu bol ve aşkı kuvvetli. Cyril'in idamının (ilk) yapılacağı bölümde
    Six Feet Under finalinde yaşadığım duyguları yaşamıştım. Kardeşlik kavramını bu kadar iyi yansıttıkları için.
    İnanılmaz bir bölümdü. Genel olarak en sevdiğim karakterler arasındaydı Ryan.

    Tim McManus : İdealist, ütopyacı ve her zaman iyinin yanında olan bir adam. Bütün sorunlu insanlarla
    uğraşması benim hayatıma başka bir açıdan bakmamı sağladı ve yine bir defasında Sister Marie'ye dediği
    'bu adamlardan birini düzgün yola sokmak her şeye değer' sözü benim başyapıtlarımdan birisidir. İnsana
    olduğu gibi değer veren çok güzel bir adamdı Tim.

    Ayrıca oyunculuklarıyla beni benden alan Cyril O'Reilly,Omar White,Bob Rebadow, Busmalis, Shirley Bellinger
    karakterleri... Bunlar için de çok uzun şeyler yazılabilir çünkü bu kadar çok karakteri ince ince detayına
    kadar işleyen 3 diziden birisidir Oz.

    Hiçbir şekilde sevmeyeceğim ve yoğun bir şekilde nefretimi kazanan karakterler ise Claire, Clayton Hughes,
    Devlin ve Lopresti. Epey antipatiksiniz ama Timmy Kirk gibi tüm zamanların en iğrenç karakterini yaratmayı
    başardıkları için nefret hakkımı saklı tutuyorum...


    Son olarak 2.sezondandı yanılmıyorsam, kimsenin hatırlamadığı bir sahnedir muhtemelen ama Poet'ın şiir
    töreninde söylediği "vücudumdaki her hücre için şiir yazdım ama tüm hayatımı bir hücrede çürüttüm" sözü
    diziyi en iyi anlatan sözdür.



    Böyle bir diziydi OZ. Ölmeden önce mutlaka izlenmesi gereken 10 dizi arasındadır ve benim için ilk 3'tedir. Oswald baby!
  • alla alla hiçmi kimse bilmez izlemez bu diziyi yaw
  • Biliyorum diziyi Bende çok istiyorum ama memlekete gidince



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Crabeinmorn -- 23 Ocak 2007; 21:36:52 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Santuary

    Biliyorum diziyi Bende çok istiyorum ama memlekete gidince




    altyazı problemi icin bi çözüm yolun varmı peki?
  • Bütün bölümlerini cine5 ten cuma günleri alt yazılı olarak izledim en sevdiğim karakter tobias beacherdı ama lat yazısı işine gelince olsa dükkan senin sen gene filmi bulmuşun bende o da yok
  • Bende izlerdim dizideki Müslümanlar çok dehşetti, hamit kağan vardı başları.

    ama benim en sevdiğim karakter Adebisiy di cok karizma bi abiydi
  • Bence prison break'den daha güzel bir diziydi cine-5'te yayınlandığı zaman izlerdim.O dizinin alt yazılarını bulmakta zor olsa gerek.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Robinson_Crusoe

    Bütün bölümlerini cine5 ten cuma günleri alt yazılı olarak izledim en sevdiğim karakter tobias beacherdı ama lat yazısı işine gelince olsa dükkan senin sen gene filmi bulmuşun bende o da yok


    bulmaya buldum torentte ama indirmedim,34gb altyazı olmayına bi işe yaramıyor,oturup hepsini ingilizce izliim diyorum zaten dizinin sonlarını izlerken ingilizceyi çözmüş olurum




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Manero

    Bence prison break'den daha güzel bir diziydi cine-5'te yayınlandığı zaman izlerdim.O dizinin alt yazılarını bulmakta zor olsa gerek.


    walla cok zor bulmak sadece 1.sezon ve 2.sezon yarısının var, bunları izleyip yarıda bırakmakda olmaz
    sanırım indirmeycem ve izleyemeycem




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Deep BluESeA

    Bende izlerdim dizideki Müslümanlar çok dehşetti, hamit kağan vardı başları.

    ama benim en sevdiğim karakter Adebisiy di cok karizma bi abiydi


    kareem sayid degil miydi başları..bnm favori karakterimdi..türkçe alt yazılar da 1. ve 2.sezon divxplanette mevcut..dizi ztn bana gore gelmiş geçmiş en iyi dizidir.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: waraxe


    quote:

    Orjinalden alıntı: Deep BluESeA

    Bende izlerdim dizideki Müslümanlar çok dehşetti, hamit kağan vardı başları.

    ama benim en sevdiğim karakter Adebisiy di cok karizma bi abiydi


    kareem sayid degil miydi başları..bnm favori karakterimdi..türkçe alt yazılar da 1. ve 2.sezon divxplanette mevcut..dizi ztn bana gore gelmiş geçmiş en iyi dizidir.

    belki de öyleydi,aradan cok zaman gecmiş




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Deep BluESeA


    quote:

    Orjinalden alıntı: waraxe


    quote:

    Orjinalden alıntı: Deep BluESeA

    Bende izlerdim dizideki Müslümanlar çok dehşetti, hamit kağan vardı başları.

    ama benim en sevdiğim karakter Adebisiy di cok karizma bi abiydi


    kareem sayid degil miydi başları..bnm favori karakterimdi..türkçe alt yazılar da 1. ve 2.sezon divxplanette mevcut..dizi ztn bana gore gelmiş geçmiş en iyi dizidir.

    belki de öyleydi,aradan cok zaman gecmiş



    Sayid hocaydı başları sonra arif geçmişti oda eline yüzüne bulaştırmıştı vay be ne kadar zaman geçmiş




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Robinson_Crusoe


    quote:

    Orjinalden alıntı: Deep BluESeA


    quote:

    Orjinalden alıntı: waraxe


    quote:

    Orjinalden alıntı: Deep BluESeA

    Bende izlerdim dizideki Müslümanlar çok dehşetti, hamit kağan vardı başları.

    ama benim en sevdiğim karakter Adebisiy di cok karizma bi abiydi


    kareem sayid degil miydi başları..bnm favori karakterimdi..türkçe alt yazılar da 1. ve 2.sezon divxplanette mevcut..dizi ztn bana gore gelmiş geçmiş en iyi dizidir.

    belki de öyleydi,aradan cok zaman gecmiş



    Sayid hocaydı başları sonra arif geçmişti oda eline yüzüne bulaştırmıştı vay be ne kadar zaman geçmiş



    hatırladım hamiti ...2.adamdı hep bi yerden sonra göz dikmeye başlamıştı sayidin yerine..
    spoiler--------
    sayidin öldüğünde de üzülmüştüm ne karizma adamdı rahmetli




  • ya deli olucam altyazı yok diye diziyi indiremiyoruz
  • ne diziydi bee, ama bazı malum sahneler vardı ki unutulmaz
  • Gerçekten ben de çok severdim. Her akşam okul dönüşünde izlerdim, Cine5 şifresiz yayınlardı. DVD'si var mıdır acaba Türkiye'de?
  • Güzel diziydi ama bazı sahneleri sinir bozuyordu. Ama sıkılmadan izldigim ender dizilerdendi.
  • dizi burayı okuyunca aklıma geldi, gerçekten süper diziydi..
  • maalesef dvdsini bulmak bile cok zor ben zar zor hong kong baskisi bulabildim ama kesinlikle
    bu gune kadar yapilmis en iyi ve gercekci hapishane dizisidir kesinlikle tavsiye ederim
  • vay be alt yazı sorduk,milleti maziye goturduk
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.