Şimdi Ara

DERS : KAMERADAN GÖRÜNTÜ AKTARMA (16. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
2.958
Cevap
14
Favori
845.656
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1415161718
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • F1 F1 F1 F1

    Yahu hep dijital kameralardan bahsedildi. Bende bir Sony analog kamera var. Ve inanın bana görüntü kalitesi DV lere göre daha iyi. ( Ama işin içine bilgisayar girmeden yani direk video ile VHS kasede kayıt yapıldığında). Ama benim de işim diğer Media lara düşüyor. Mesela ben VCD formatında kaydediyorum. FLY TV kartı kullanıyorum görüntüyü de anten girişinden FLY TV ye aktarıyorum (MPEG). Ve bilgisayarıma kaydediyorum. 640*480 formatında çünkü VCD formatında kaydettiğimde iğrenç bir görüntü veriyor. Benim ekran kartı 32 MB lık. Acaba bundan olabilir mi? Bundandır diye ekran kartımı değiştireceğim ve "Video In" girişli bir kart alsam FLY TV ekran kartıma gerek kalmadan bir yazılımla bu görüntüyü daha net alabilir miyim?? Lütfen bana yardım edin. Geçenlerde yine bana sorun çıkardı bu sistem (Ses ve görüntü eş zamanlı değil). Video In girişli bir ekran kartı mı yoksa normal ama yüksek kapasiteli bir ekran kartı ve FLY TV bana yeter mi? "AVI şeklinde kaydedin." deniliyor forumda AVI kaydedince daha mı net görüntü alacağım. Ya kafayı yiyeceğim. Eee onu bir de VCD formatına kodlamak gerek ne olacak ??? . AVS Video Converter kullanıyorum bu halledebilir mi acaba sorunu??
    Zaten yakalama(Capture) kartı almayı düşünmüyorum. Ekran kartı alacağım 128 lik bir ATI Radeon mesela (hem de oyun için aslında).
    Lütfen bana birazcık yardımcı olabilir misiniz?

    E-postam:h_era_ce@yahoo.com ya da h_resit_c@hotmail.com




  • eğer makinenizin yeterince güçlü olduğunu düşünüyorsanız MPEG-II (720*576@25 fps yani DVD PAL) olarak kayıt edin. 640*480 bir dosyayı divx olarak kodlayıp divx player.da izleyebilirsiniz ancak bu dosyayı ancak vcd yaparak bildiğimiz vcd player.larda oynatabilirsiniz. bu da yeniden kodlayarak 352*288.e düşürmek demek olacaktır. haliyle görüntü kalitesi kötüleşecektir.

    benim tavsiyem mpeg-ıı kayıt yapabilen capture cihazları almanız ya da mpeg-ıı kayıt yapabilen bir tv kartı.
  • h_era_ce arkadaşım...benim pinnacle moviebox usb capture aletim var...ama bunu almadan önce ben de senin gibi tv kartından ve ekran kartından aktarmalar yaptım...tv kartım avermedia marka eski bir kart ve ekran kartım msi geforce4 ti 4200 128mb video in girişli bir karttı...o zamanlar winproducer programını kullandım...tv ve ekran kartından defalarca ve değişik seçeneklerle(örneğin dvd pal,vcd pal,mpeg best,mpeg better,avi vb.) aktarmalar yaptım ve kalitelerini karşılaştırdım...sonuç olarak kalitede tv ve ekran kartım pek fark yaratmadı...ama dvd,vcd,avi gibi seçenekler arasında fark vardı normal olarak...avi harddiskte daha çok yer kaplıyor ama kaliteli görüntü veriyor...aynı şekilde mpeg2 formatı da kaliteli ama avi kadar yer kaplamıyor...zaten dijital tv yayıncılığında(türkiyede powerturktv dünyada mtv gibi) mpeg2 formatı kullanılıyor...sonuç olarak capture yaparkenki format önemli...capture yaparken en iyi formatta yap daha sonra vcd yap...ama sonuçta vcd formatına çevirirken mutlaka görüntü kalitesi düşer...çünkü yavuzun dediği gibi vcd formatı 352*288 çözünürlüğündedir... senin tvde izlediğin yayınlar ise 720*576 çözünürlüğünde...ayrıca vhs kameranın kalitesi dv'yle kıyaslanamaz...çünkü dv kameraların şu anda en düşüğü bile 800.000 piksel görüntü çekiyor...neyse inşallah yardımcı olmuşumdur...




  • Arkadaslar merhaba,
    elimde bir dcr-hc32E sony mini-dv kamera var.
    içinden çıkan cd deki driverları kullandığım halde,
    device manager da sony usb driverlarını göremiyorum.
    bilgisayarım kamerayı algılayamıyor.

    sony kitapçığında yazdığı gibi, bütün usb leri makinadan çıkarıyorum,
    driverları yükleyip makinayı restart edip, kamerayı takıyorum ama sonuç aynı.
    konu ile ilgili tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
  • deneme olarak aktardım ama hani dvdlerdeki gibi oynatırken çizgilenme yapıyor neden neyi yanlış yapıyorum
  • arkadaslar kameradan iee 1394 ile 1 saatlik görüntüyü pc ye aktarıyorum (yaklasık 12 gb)daha sınra bu video dosyasını ulead video studio 7,0 programı ile dvd yapıyorum 3,7 gb a düşüyor.bilindiği üzere bir dvd 4,7 gb 1 gb lık boşluk kalıyor.neden 4,7 gb a yakın bir büyüklük olmuyor 1 gb lık bosluk çok değil mi?yardımcı olursanız sevinirim..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: bayrak2268

    arkadaslar kameradan iee 1394 ile 1 saatlik görüntüyü pc ye aktarıyorum (yaklasık 12 gb)daha sınra bu video dosyasını ulead video studio 7,0 programı ile dvd yapıyorum 3,7 gb a düşüyor.bilindiği üzere bir dvd 4,7 gb 1 gb lık boşluk kalıyor.neden 4,7 gb a yakın bir büyüklük olmuyor 1 gb lık bosluk çok değil mi?yardımcı olursanız sevinirim..



    aynı soruyu bende soracaktım :)

    bende 3,7'de değil 3 GB gibi daha az boyut çıkıyor. tecrübesi olan arkadaşlar cevaplayacaklardır, ancak Ulead Video Studio'da Pal-dvd seçiminde yanılmıyorsam video bit rate 6000 kb gibi, bunun yükselmesi halinde (o zaman ayarları custom-manuel yapmamız gerekecektir.) zannediyorum daha yüksek boyutta ve biraz daha kaliteli dosya elde etmemiz mümkün olacaktır. henüz deneyemediğimi de belirteyim.

    syg.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cebor -- 18 Nisan 2005, 14:11:57 >




  • Bu sorunun cevabı için birçok seçenek söyleyebiliriz. Öncelikle belirtmem gerekirki kameranızın ccd çözünürlüğü ilk direkt etkendir. Yani 250.000 pixel bir kamera ile 800.000 pixel bir kameranın 1 saatlik dv kaydı büyüklük olarak farklı olacaktır.

    İkincisi kullandığınız programın parametreleri de önemlidir. Ancak bu fark custom seçeneğini kullandığınızda ortaya çıkar. İster pinnacle.de ister ulead.da yapın DVD compatible standardı bellidir ve aynı boyuttaki bir dv avi dosyası her iki programda da aynı boyuta indirgenecektir.

    Özetle en önemli fark ccd çözünürlüğüdür. Buna örnek olarak daha önce kullandığım 800.000 pixellik kamera ile şimdi kullandığım 1.7 video ccd çözünürlüğe sahip kameranın avi dosya çıktılarını gösterebilirim.

    Nasıl ki dijital fotoğraf makinelerinde ccd çözünürlüğü bir fark yaratıyor ve bu fark hem görüntü hem de dosya boyutuna yansıyorsa, dv kameralarda da ccd çözünürlüğü hem kayda hem de dosya boyutuna etki eder.

    Ayrıca dv kasetleri vhs gibi bir medya kayıt aracı olarak düşünmeyin. dv kasede de veriler aynı bilgisayarda olduğu gibi yazılır. dv kasetlere yapılan kaydın tarih, saat bilgileri kayıt edilir. Hatta bir programcıkla "dv in" girişi olan kameralarda (adını unuttum ve hala arıyorum aslında) bilgisayardaki veriler dv kasede yazılabilir yani belge yedekleri alınabilir.




  • ya ben bi soru sorucam bnde sony dcr hc 30 e var ve görüntü kaydederken ekrana yazı koyabildigimizi bilyorum peki küçük bi resimde koyabilirmiyiz koyamazsak bu bi program aracılığı ile yapılabilir mi yapılırsa hangisi ile yapılır veya moviemaker ile bunu gerçekleştirebilirmiyiz ... ayrıca bide görüntünün başına bi ses dosyası ekleme gibi bi şansım var mı teşekkürler



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi trasher -- 18 Nisan 2005, 21:48:01 >
  • Sorularıma hiç cevap gelmiyor acaba diyorum yanlış mı gönderiyorum.

    Bilgisi olan arkadaşlara

    Nasıl oluyor da 1 dakikalık bir görüntü yaklaşık 150-200 MB lik yer tutuyor da görüntü net olmuyor anlamakta zorluk çekiyorum. Capture yapıyorum bakıyorum bir dakikalık görüntüye 180 MB yazıyor fakat görüntüye bakıyorum netten download ettğim ve 5MB yer tutan görüntülerden daha kötü bir kalitede.
    artık bu işten gerçekten bıkkınlık geldi. Bilgisi olan arkadaşların sorunumu daha iyi analiz etmeleri için bir kaç bilgi daha vermek istiyorum. Capture yaptığım görüntü uzaktan izlendiğinde aslında iyi sayılabilir ama yakından izlediğinde ise çok kötü. Ekranda aslında kare kare görüntü oluşmuyor ama televizyonlar da genelde karıncalanıyor dediğimiz görüntü tipinde bir görüntü oluşuyor. Yakından baktığımda binlerce çok çok küçük noktacıklar görüyorum. Divx izlediğimdeki görüntü gibi net bir görüntü oluşmuyor. Ama bir fotoğrafı büyüttüğümüzde oluşan kare kare görüntüler gibi de değil. Ulead studio 8 in tam sürümü var elimde. ulead ın yada pinnacle ın ayarlarıyla birlikte nasıl capture yapacağımı ayrıntılı bi şekilde yazarsanız sevinirim. Ya da en azından sorunum ne olabilir buna cevap veriniz lütfen. Teşekkürler.




  • Bu sorununun tek bir cevabı olabilir : KULLANDIĞIN KAMERA. Bu tip sorunlarınızı yazarken lütfen kamera modelinizi her defasında belirtin. Belki daha önce yazmış olabilirsiniz kamera modelinizi ama inanın 6 sayfa yazı var burada. Her defasında sizin yazınızı aramak zorunda kalmamak için bunu belirtiyorum.

    Bir konuyu defalarca belirttik. O da filmlerin usta yönetmenlerin ellerinden çıktığı ve kullandıkları kameraların bizimkilerle kıyaslanamayacak derecede profesyonel oldukları, bunların yanında bir film veya enstantane çekmek için kamera yanında belkide yüzlerce yardımcı öğe kullandıklarını daha önce yazdık. Sizin yazdığınız problem tam bunu ifade ediyor. Çünkü kareler oluşmuyor diyorsunuz dolayısıyla çözünürlükle ilgili bir problem yok. Görüntüde oluşan o karıncalanma diye tabir ettiğiniz şeyler dijital fotoğrafçılık ve video.da sıkça karşımıza çıkana NOISE kavramıdır. Bunun da en temel nedeni IŞIK yetersizliğidir. Kullandığımız mini dv kameralar ancak ve ancak yeterli ve düzgün ışık ortamlarında güzel neticeler verebilir, hava biraz karardığında hemen noise oluştururlar.

    Ayrıca başka bir konuda da temas ettim kullandığınız makinenin ccd sensörü de çok önemli. Video çekerken kullandığı çözünürlük te diyebilirsiniz buna. Yani mini dv kameranız eğer fotoğraf çekme yeteneğine sahipse muhtemelen iki işlemci kullanacaktır. Birincisi fotoğraf çekimi için diğeri ise video çekimi için. Her ikisi içinde farklı çözünürlük kullanacaktır. Ayrıca eğer kameranız 800.000 pixelin altında bir çözünürlükle video kaydı yapıyorsa daha fazla noise (karıncalanma) oluşturması da çok doğal olacaktır.

    Ben daha önce kullandığım SONY DRC PC4e (800.000 pixel) ve şimdi kullandığım Canon MVX25i (video çekiminde 1.77 MP) ile yeterli ışıklı ortamlarında her zaman mükemmele yakın sonuçlar aldığımı (sizin söylediğiniz anlamda hiç karıncalanma olmaksızın) belirtmek isterim ancak ışıksız bir ortama girildiğinde her iki kamera da da bariz bir noise oluşumu söz konusu oldu. Bu noise oluşumunun sony.de daha fazla olduğunu da söylemem gerek.

    Ne tür ortamlarda çekim yaptığınızı bilmiyorum ayrıca kullandığınız tv.nin eski olup olmadığını da bilmiyorum. Dolayısıyla her ikisinin de marka ve model numaralarını verirseniz memnun olurum.

    Ayrıca ulead lisanslı olsun ya da olmasın önemli olan hangi standartta render yaptığınızdır. dvd standardı ulead.da da pinnacle.de de, adobe ya da başka bir programda da aynıdır. Eklemek isterimki kamera görüntülerinizi bilgisayara nasıl aktardığınız da başlı başına bir etken olacaktır. Firewire en kayıpsız yöntemdir. Bunun dışında kullandığınız yöntemlerde görüntüde daha fazla kayıp olması muhtemel olduğu gibi noise oluşumuna da neden olur.




  • Yavuz bey ilginizden ötürü çok teşekkür ederim. Ayrıca yeterl,i bilgi vermediğim için de kusuruma bakmamanızı rica ederim. Kullandığım kamera JVC GRD 200. Çözünürlük 800.000 piksel. Firewire kartı ile aktarım yapıyorum. Fakat söylediğiniz gibi gerçekten ışıktan kaynaklanıyor olabilir. Fakat ikinci bir sorun da görüntü duraksıyor. Sanıyorum bu ulead ile alakalı bir sorun. Çünkü pinnacle da bu sorun olmuyor fakat onda da kalite ulead daki kadar iyi olmuyor. Pinnacle da hiçbir ayar yapamıyorum. Bu programların herhangi birisinde aktarımı hangi ayarlarla nasıl yapacağımı anlatırsanız sevinirim. Ayrıca çekim yapmam gereken önemli bir olay var önümde. Lütfen ilginizin devamını rica ediyorum. 7 mayısa kadar bu sorunu çözmem gerekiyor.
  • arkadaşlar merhaba...ben bir tv kanalında çalışıyorum ve ayrıca kendi kameram da olduğu için işte ve evde bu tip capture ve edit işleriyle çok uğraşıyorum...tecrübelerime ve bilgilerime dayanarak şu açıklamayı yapmak istiyorum...öncelikle amacım kesinlikle yavuz arkadaşımızı zor duruma düşürmek değil, ben bilgilerin paylaşılmasıyla daha doğru sonuçlara ulaşacağımıza inanıyorum...

    herhangi bir kameradan,televizyondan,uydudan veya videoplayerdan bilgisayara görüntü aktarımında o aletin özellikleri değil bilgisayarda kullandığın capture-edit programının özellikleri önemlidir...yani kameranın pikseli ne olursa olsun -ister 250.000 piksel ister 3 mega piksel- edit programında aynı ayarları seçtiğiniz sürece boyut hep aynı olur...örneğin programlarda vcd compatible-svcd compatible-dvd compatible ve manuel gibi ya da bazı programlarda mpeg1-mpeg2-avi gibi birçok seçenekler vardır...örneğin 2 farklı kameradan yani mesela hi-8 ve dv kameradan edit programının(pinnacle studio9-ulead-adobe premiere-winproducer vs.) manuel modunda mpeg2-720*576 ve 5000 kbps(kbyte/sec) seçeneğiyle 30dk. görüntü aktarırsanız boyutları aynı olacaktır...ama mutlaka ve mutlaka görüntü kaliteleri farklı olacaktır...çünkü ham görüntü farklıdır... hi-8 yaklaşık 500.000 piksel, dv ise min. 800.000 piksel görüntü kaydeder...yani görüntüdeki nokta sayısı yani piksel ne kadar fazla ise kalite o kadar fazla olur...

    bayrak2268 ve cebor arkadaşlar ise muhtemelen dvd compatible ya da dvd pal seçeneğinde capture ediyorlar... tabii ki doğru yapıyorlar ama iş aktarılan görüntüyü dvd yaparken değişiyor...12gb'lık görüntü nasıl oluyor da birden 3-4 gb seviyelerine iniyor...tabii ki işin sırrı render olayında...bir dvd,standart görüntü kalitesinde 2 saat görüntü alabilir...burada önemli olan yine edit programının seçenekleri...eğer dvd'nin daha çok görüntü almasını isterseniz kaliteyi düşürürsünüz...bitrate oranının düşük veya yüksek olması da dosyanın boyutunu belirler...bunları aslında denemek ve bazı şeyleri deneye deneye tecrübe etmek en doğru yol...belki birkaç dvd harcarsınız ama sonunda öğrenirsiniz....




  • sevgili timuciny söylediğin birçok şeye katılıyorum, bahsettiğin şeylerin biçoğundan daha önceki sayfalarda bahsettik aslında. Benim de sürekli üzerinde durduğum, tekrarladığım ve sizin de yinelediğiniz gibi ccd çözünürlüğü farklı kameralarla aynı ayarlarla bile render yapsanız görüntü kalitesinin farklı olacağıdır.

    Ayrıca kesinlikle bilginin paylaştıkça çoğalacağına ve benim de hata yapabileceğimi belirtmek isterim. Ayrıca sizin gibi ilgili bir arkadaşı da bir seferliğine değil sürekli olarak forumumuzda görmek isterim.
  • bana cevap verebilcek kimse yok mu yardım ederseniz sevinirim...
    quote:

    Orjinalden alıntı: trasher

    ya ben bi soru sorucam bnde sony dcr hc 30 e var ve görüntü kaydederken ekrana yazı koyabildigimizi bilyorum peki küçük bi resimde koyabilirmiyiz koyamazsak bu bi program aracılığı ile yapılabilir mi yapılırsa hangisi ile yapılır veya moviemaker ile bunu gerçekleştirebilirmiyiz ... ayrıca bide görüntünün başına bi ses dosyası ekleme gibi bi şansım var mı teşekkürler
  • sony trv-255e kamera aldım.görüntü aktarmakta zorlanıyorum.adobe premiere programını.nereden bedava bulabilirim.teşekkürler
  • Buradan bedava bulamayacağınızı ya da bu forumda kimsenin size herhangi bir warez sitesi öneremeyeceğini belirtmek isterim. Ancak size özelden yardım etmek isteyen arkadaşlar olabilir. Forum kurallaımız gereği illegal isteklerde bulunmak, bulunanlara yardım etmek yasaktır ve görüldüğünde silinir.

    Yeni olduğunuz için uyarıyorum. Dikkate alacağınızdan eminim.
  • yahu bide bana cevap verin ya enazından pc ye aktardıgım görüntünün üzerine sağ üst köşeye nasıl bayrak remi koyabilirim sabit olarak film bitene kadar....(transparan da olabilir bayrak)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi trasher -- 19 Nisan 2005, 17:37:08 >
  • Pinnacle.de bunu yapabilirsin. Resmi eklersin, çift tıklayıp ne kadar süre kalacağını da ayarlarsın. Örneğin ister 10 dk. kalmasını istersen 1 saat kalmasını sağlayabilirsin. Bunun dışında bayrağı transparan bir şekilde koyman için bir ayar malesef yok.
  • Daha ayrıntılı şöyle anlatayım. Edit penceresine gel öncelikle. İlk frame.e çift tıkla. Solda açılan menüde ikinci seçenek title eklemek içindir. Ona tıkla. Sağda açılan menüde üçüncü olan picture.dır. Makineden istediğin resmi browse edip görüntünün istediğin noktasına bırak. resim seçiliyken sağ üst köşede ekranda ne kadar kalacağını belirlemen için bir zaman göstergesi vardır. Bunu da isteğine göre ayarla ve sağ alt köşede ok/tamam tuşuna bas.
  • 
Sayfa: önceki 1415161718
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.