Şimdi Ara

STEAK YAPIMI ve DÖKÜM TAVA ANA KONU

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.905
Cevap
315
Favori
128.277
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
63 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Maalesef bazı problemlerden dolayı Steak Yapımı konumuzu silmek zorunda kaldım. Topic et-steak vb. konuların tartışmasına açıktır. Sevgiler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CnnRose -- 16 Mayıs 2016; 2:17:25 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Lava döküm tava ucuz olduğu için lava döküm tava alın yazdık, 2 kişi de beni viral aldım sanıp burada laf yetiştirip moderatöre şikayet etmişler. Moderatör arkadaş da aklıevvel biri olduğu için konuyu farklı yere taşıdı falan filan. Özeti budur.

    Kurban bayramı yaklaştığı için 1-2 münasebetsizin yaptıklarını unutarak steak tarifi konusundaki ilk mesajı isteyenlere pm/mail aracılığıyla yollayacağım. Ayrıca kurbanlarınızı (toklu/kuzu/dana vs.) nasıl ayırttırmanız ve işlettirmeniz gerektiği hakkında detayları vereceğim.
    -Köfte için ben %80 dana döş ve %20 kaburgadan orta yağlı tek çekim kıyma alıyorum. Kıymayı kesinlikle yoğurmuyorum içine hiçbir şey koymuyorum. Kıymayı 1 gün dolapta bekletiyorum. Güvendiğiniz bir kasaptan alın en önemli kısmı et sonuçta kaliteli et lezzet düzeyini çok yukarı çekiyor. Şekillendirip dolaba koyun daha kolay olur. 1.5-2 parmak kalınlığında yapıyorum ben. Şekillendirmeyi elinizle de yapabilirsiniz çember, pres vs de kullanabilirsiniz.

    -Ekmek hamburger için çok önemli. Hatta et kadar önemli. Yumuşacık, yerken baymayacak, köfte ile büyüklüğü uyumlu olmalı.

    Ben şu videodaki ekmeği yapıyorum;
    https://www.youtube.com/watch?v=gTGSUYMu6Ns&list=FLx1jz5B1j-pZg5fV_O62v_w&index=6&t=0s

    Ekmekte Thangzoung (waterroux) tekniği kullanıyor. Ekmek yumuşacık oluyor. Eğer ingilizce istemezseniz;

    Danilonun tarifi var aynı teknik;https://www.youtube.com/watch?v=HWju16fXpzA&t=75s
    Veya Burger haritası kanalında da teknik var;https://www.youtube.com/watch?v=ykTKA4nwRlk

    Brioche ekmek kullananlar da var hiç denemedim ama teknik gereği yumuşak oluyor o da.

    -Et üzerine kaliteli bir peynir koymalısınız. Marketlerde paketlerdeki peynirler aslında sevmiyorum ama alternatif fazla yok. Ben köyden getirdiğim acı-küflü köy peyniri kullanıyorum çok hoş bir tat oluyor. Kaliteli kaşar da olur. Mesela gerçek kars kaşarı güzel gider.

    -Hamburgerde bence karamelize soğan kesinlikle olmalı. Hamburger hazırlamadan 3-4 saat önce 5-6 soğanı yeterli zeytinyağı ile tencereye koyup kısık ateşte karamelize olana kadar kavuruyorum. Yağını iyi ayarlamak, yapışmaz bir tencerede yapmak lazım. Ara sıra karıştırılmalı. Soğan miktarı ve ateşin kuvvetine göre değişir pişme süresi. Tadına bakarak karar verin. İçine şeker koymayın. Soğan zaten şekerlidir.Balzamik deneyebilirsiniz çok az.

    -Hamburger sosu olarak basit şekilde mayo-ketçap-hardal karıştırabilirsiniz. Ben bu üçüyle beraber çok küçük küp doğranmış turşu, yine küçük doğranmış iceberg, çok az tatlı toz biber koyuyorum. Ekmeğin altına üstüne sürüyorum. Bence çok hoş oluyor. Hatta birazcık turşu suyu koyabilirsiniz. Az ama.


    Hazırlanışı;

    -Köfteyi dolaptan alıp soğuk şekilde üstüne tuz karabiber yapıp, kızgın döküm tavaya atıyorum. Soğuk atınca hem dağılmıyor hem de iç tarafı benim istediğim gibi az pişmiş olarak kalıyor. Pişme isteğinize göre çevirebilirsiniz. tersini çevirince üzerine peynirini koyuyorum.

    -O sırada ekmeklerin iki yüzüne de tereyağ sürüp başka bir tavada iç taraflarını kızartıyorum. Sonra sos sürüyorum.

    Sırayla ekmeğin alt parçasına sos, üstüne köfte+peynir, üstüne karamelize soğan, üstüne ekmek. Hamburger olabildiğince sade olmalı. Ben domates, marul vs. hiç sevmiyorum içinde. Lezzeti tırmandırmak için tavada dana bacon, kuzu pancetta vs. kızartıp köftenin üzerine koyabilirsiniz. Hığmmm canım çekti :D

    Sonuç yukarıdaki fotoğraf.

    Afiyet olsun.
    Mevzuat mevzusu çözülmesine müteakiben,üretim çalışmalarına hız verdim.
    İlk prototip ürün hızlıca dökülüp kum kalıpta yapıldı,yani ürüne ait üretim yapılacak olan nihai alüminyum kalıp olmadan,sadece silisle kalıp alındı ve sonuç beklediğimden çok daha iyi çıktı.Bu fotolar kalıptan çıkarıldıktan sonra temizlenmeden daha sıcakken çekildi,yani son hali değil
    Ürün hurda değil,demir külçelerinden üretildi,bundan sonra laboratuvarda yapılacak inceleme var.Sağlığa zararlı herhangi bir madde olmadıgının anlaşılmasından sonra yerli marka ve emayesiz tava üretimi için bir engel kalmıyor :)


    İlk döküm tava deneyimim inanılmaz güzel oldu. Bir çok yerde duman vs oluyor diye yazmışlar ama aspiratörü en düşük kademede çalıştırmak yeterli oluyor.

    Bu yaptığım eti hiç bir yerde yemedim. İzninizle aşama aşama resim paylaşacağım.



















    Bu aşamalardan sonra mühürlenen eti birer parmak kalınlığında enine kesip her 2 tarafını birer dakika daha döküm tavada pişirdim. Pişerken üzerine bir çay şekeri kadar tereyağ ilave ettim. Yalnız dikkat edin, tabağa aldığınız eti hemen yemeyin. Tabak sıcak olsun ve 2 dakika bekledikten sonra afiyetle yiyin.
    Seasoning videosundan sonra tam 34.dk'lık çok bilgilendirici ve eğitici, kaplamasız ürünlerin temizliği videosunu çektim. Herkesin beğenisine :)

    19/07 edit:
    Ekşi hukuk dept. şikayetimiz üzerine bizi haklı bularak,yorumu silmiştir.

    -

    Dün ekşi'ye yazmış biri,acaba aynı şeyi yabancı markalar için yazar mıydı?Ya da yabancı uyruklu insanlar da kendi üreticilerine böyle mesajlar yazıyor mudur?

    Ülkede olmayan bir kültürü yarat,senelerce uğraş daha önce üretilmemiş bir kaliteyi üret,bu konuda fabrikalara,insanlara sayfalar dolusu know-how öğret ama gel gör ki daha ne aldığını bilmeyen,okumayan bir de üstüne böyle acayip bir dilde mesaj yazanlar türesin :)

    Kaplamasız ürünler doğası gereği paslanır arkadaşım,ekşi hesabım olmadığı için cevap yazamadım sana,İsviçre'den 200€ luk ürün de alsan paslanır,yapman gereken - tüm dünyanın yaptığı gibi- ıslak bırakmamak,paslandıysa da yağlamak.Maalesef hiç bilmediğin bir ürün alıp,nasıl kullanıldığını yazan minnacık kitapçığı bile okumadan bu mesajı yazmışsın,cidden şaşırıyorum sizin gibilere :)



    Hakikaten şirketlerin müşt. hizm. çalışan arkadaşları tebrik etmek lazım,çok sabır edilmesi gereken bir konumdalar,insanlarla uğraşmak gerçekten zor.
    Websiteme gelen bazı sorular çok güzel oluyor,tam nokta atışı,zorlayıcı ve detaylı açıklama yapmadan anlatılamayacak şeyler.

    Öyle olanları burada da paylaşıyorum ki herkes faydalansın.

    Soru;

    merhaba;
    seasoning tavada yağın zamanla polimer bir yapıya sahip oldugunu ve bu sekılde koruma katmanı olusturdugunu söylediniz.. polimerin gıda ile teması sakıncalı değilmi , bir nevi plastık gibi.. teflondan farkı yok ozman.. emaye kaplamanın cam bazlı oldugunu duydum.. bana daha saglıklı ve uzun ömürlü gibi geliyor..

    Cevap;

    xx Bey Merhabalar,

    Güzel ve teknik sorunuz için teşekkür ederiz.Bu bağlamda "POLİMER" sözcüğünü biraz açalım;Polimerin anlamı monomerlerin zincir olarak bir araya gelerek oluşturduğu yapıdır.DNA'mız buna en önemli örnek olarak verilebilir.Protein de bir polimerdir mesela,Dolayısıyla her polimer plastiktir diyemeyiz.Polimeri burada kullanma amacım oluşan bu katmanın polimerler gibi birkaç yapıtaşının tepkime ile bir araya gelerek yeni bir madde oluşturması sebebiyleydi.Burada ısı ile tepkimeye giren yağ,yanarak yağ halini kaybetmekte,yağ içerisinde bulunan serbest radikalleri salmakta ve zincir halde yeni bir madde oluşturmaktadır.Oluşan bu polimer benzeri katman,atmosfer koşullarına dirençli yani nem/su’ya karşıyı koruyucu bir katmandır.Bu kimyasal değişimi açıklamak adına polimer kelimesini kullandım.Kullanılan yağın iyot değeri ne kadar yüksek ise bu katman o kadar sıkı olur.Bu sebeple ham dökme demir ürünleri yağ ile kaplarken yani “seasoning” yaparken çoğunlukla iyot değeri yüksek olan keten tohumu yağı ya da soya yağı kullanılmaktadır.Dolayısıyla doğal yağlar/maddeler kullanılmaktadır.

    Yani ne kadar fazla iyot o kadar molekül,ne kadar molekül ,o kadar yoğun ve sağlam bir zincir katman diyebiliriz.

    Ham dökme demir ürünlerin kullanımı ülkemizde giderek artmakta,ben de bu işin öncülerinden olarak ısrarla anlatmaya ,bilgilendirmeye devam edeceğim.Bu ürünlerle ilgili youtube kalanımda da paylaştığım Canan Karatay ve ağır metal zehirlenmesi videolarını izleyebilirsiniz.





    Teflon ise bir markadır,ürün adı değildir.Kağıt mendile herkesin Selpak demesi gibi oturmuş bir kavram olmuştur.Teflonun ticari adı “Floropolimer”dir.En sık kullanılan çeşidi de herkesin bildiği “P.T.F.E (Polytetrafloretilen)” türüdür.Tamamen sentetiktir yani doğal olmayan,insan yapımı kimyasal bir bileşen.Flor gazı ve karbon atomlarının birleşimiyle oluşan bir polimerdir.Kolay anlaşılması açısından Teflon kelimesi üzerinden konuyu anlatmak gerekir ise,yapımında kullanılan PFOA(Perflorooktanoik Asit) insan sağlığına zararlıdır.Şu sıralar bu tehlikeden dolayı PFOA-Free ürünler çıkmaya başladı ancak teflonun uygulandığı alüminyum da sağlığımıza zararlı,iş sadece teflon kaplama ile bitmiyor.

    Teflon 250derecelerde bozulmaya,350derecelerde ise çözünmeye başlar.Bu sebeple günümüzde “YAPIŞMAZ DÖKÜM TAVA/TENCERE” kullanılarak yapılan –özellikle mühürleme işlemleri- kesinlikle çok tehlikelidir.
    Kullanıcılar etiket yazılarına ve uygun fiyat olmasına aldanarak “SERAMİK,GRANİT,TEFLON” kaplı “ALÜMİNYUM DÖKÜM” ürünleri “DÖKME DEMİR” zannetmekte ve bu tavaları ocak üzerinde aşırı derecede ısıtıp mühürleme yapmaktadır.Teflon kaplı ürünler kesinlikle boş olarak ocak üzerinde kızdırılmamalıdır,yemek pişirilmemelidir.

    Emaye ise inorganik maden tozlarının,Nikel kaplı (Nickel Flashing) alüminyum,çelik,demir vs. yüzeylere püskürtülmesi ile oluştur.İnorganik ve non-toxic olduğundan insan sağlığına zararlı değildir,en azından şu ana dek kanıtlanmış bir etki görülmemiştir.Bu sebeple sağlık açısından güvenle kullanabilir.Uzun ömürlülük konusuna ise katılmayacağım çünkü bana gelen sorular ve internetteki kaynaklarda gördüğüm kadarı ile -özellikle demir ürünlerde- aşırı derecede deformasyon mevcut.Kimi ürünler yer yer paslanmış kimisinde ise emayeleri atmış.Çünkü emaye kalitesi/işçiliği önemli olduğu kadar yüzey kalitesi de önemli.Stabil olmadığı zaman bu tür problemler olabiliyor.Onlar olmasa bile kullanım aşamasında çarpma,çizilme,sürtme ile bile zarar görebiliyor,aşınabiliyor.Telle temizleyemiyorsunuz,hatta süngerin yeşil olan sert kısmı bile önerilmiyor.

    Sağlık konusunda tabiki emaye kaplama için kötü konuşulmuyor,güvenle kullanın.Ancak ham dökme demir ürünlerinin artısı,pişen yemeğe az da olsa demir geçişi sağlaması.Bu bilimsel olarak kanıtlanmış ve hatta pişen yemeğin içine atılabilen demir külçeler bile satılmaktadır.Bu konuda çok uzun bir araştırma yapıp şu sayfada kaynakları ile beraber yayınlamıştım,okumanızı tavsiye ederim.

    https://dokumcubaba.com/dokum-tava-nedir-nasil-kullanilir-temizlenir/ham-demir-dokumde-pisen-yemeklere-gecen-demir-miktari/

    Kimya ya da maden mühendisi değilim,bu yorumlar tamamen kişisel araştırma ve çalışmalarım sonucu edindiğim bilgilerdir,hatalı bir yorum var ise lütfen müdahale edin,düzeltelim.
  • Bu tencere nasıldır, fiyatı uygun gibi 59 TL

    link

  • quote:

    Orijinalden alıntı: irsoy

    Bu tencere nasıldır, fiyatı uygun gibi 59 TL

    link



    carrefourda 35 TL idi 2 hafta önce




  • http://www.lavashops.com/lava-yuvarlak-dokum-demir-izgara-tava/
    Bende bu ürünü aldım evde pek kullanamam ama dışarıda kullanacağım sanırım,ateş yakıp üzerine bunu koyabilirim yada piknik tüple ısıtıp kullanabilirim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: omertr33

    http://www.lavashops.com/lava-yuvarlak-dokum-demir-izgara-tava/
    Bende bu ürünü aldım evde pek kullanamam ama dışarıda kullanacağım sanırım,ateş yakıp üzerine bunu koyabilirim yada piknik tüple ısıtıp kullanabilirim.

    Bende aynısını almıştım, köşeli ve dikdörtgenolanlara göre daha kompakt
  • http://www.hepsiburada.com/lava-izgara-tava-26x32-cm-metal-kulplu-ve-ahsap-stand-p-MTLVECOGT2632T3K4

    Bu şekil ahsap standlı olanından alabileceğimiz bir yer var mı?

    Metroda satılanın yarısı düz, yarısı tırtıklı. Yarısı farklı almak mantıklı mı?
  • CnnRose kullanıcısına yanıt
    Bende cok seviyorum Antrikotu ama bu anlatim cok guzel olmus.
    Bu anlattiginiz yontemi tam olarak deneyecegim.
    Emeginize saglik.

    Bende sundan var:
    http://m.ikea.com.tr/urun-katalogu/yemek-pisirme/pisirme/tencere-ve-tavalar/50055085/grilla-izgara-tavasi.aspx

    Bu dokum degil sanirim.
    Ben gidip metrodaki lavayi alayim bence :)
    Onun da bir tarafi duz olmasa iyimis.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bluemoon -- 10 Ocak 2016; 11:45:09 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kamaka

    http://www.hepsiburada.com/lava-izgara-tava-26x32-cm-metal-kulplu-ve-ahsap-stand-p-MTLVECOGT2632T3K4

    Bu şekil ahsap standlı olanından alabileceğimiz bir yer var mı?

    Metroda satılanın yarısı düz, yarısı tırtıklı. Yarısı farklı almak mantıklı mı?

    26*26cm olanı var 26-32 malesf yok evidea da 49 TL idi
  • https://www.carrefoursa.com/d/lava-dokum-izgara-tenceresi-26x32cm-standart burada standlısı 66 TL, ne diyorsunuz arkadaşlar alınır mı?
  • CnnRose kullanıcısına yanıt
    Gece yatmadan bu konu okundu.
    Rüyada çılgınlar gibi antrikot mühürlendi, pişirildi, afiyetle yenildi.
    Sabah gözler açıldı,direk kasabın yolu tutuldu
    Eve dönüldü ve rüyalar gerçek oldu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • antrikotun başka bi adı var mı? esk sitesinde göremedim

    http://www.esk.gov.tr/tr/12197/Satis-Fiyatlari
  • quote:

    Orijinalden alıntı: keremyan


    burda 39.99 lira 26*32 ölçü
    http://catalogues.metro-group.com/metro-promosyonlar/metropost-1-gida-disi-2/page/4-5

    ilk sayfadaki tava daha mantıklı, yakınlarda metro olsa gidip alırdım. Renk olarak kırmızısı da güzel görünüyor.

    http://catalogues.metro-group.com/metro-promosyonlar/metropost-1-gida-disi-2/page/1




  • Piyasadaki döküm tavalarin çoğu emaye kapli olduğu için deterjan kullanılabilir diye biliyorum. Benim aldığım tava bu boyner kampanyalariyla 35 liraya maletmistim :
    http://www.boyner.com.tr/urun/essenso-cast-iron-bomb%C3%A9-grill-tava-1869626-519444063-0-0.html

    Tavadan memnunum. Ama öyle istenildiği gibi yag damarları olan antrikot bulmak zor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: KruGmaN

    quote:

    Orijinalden alıntı: keremyan


    burda 39.99 lira 26*32 ölçü
    http://catalogues.metro-group.com/metro-promosyonlar/metropost-1-gida-disi-2/page/4-5

    ilk sayfadaki tava daha mantıklı, yakınlarda metro olsa gidip alırdım. Renk olarak kırmızısı da güzel görünüyor.

    http://catalogues.metro-group.com/metro-promosyonlar/metropost-1-gida-disi-2/page/1

    gercekten iyi fiyat.gidince bulabilirsem bunu alayım.teşekkürler.
    kendi sitesinde 144 tl.
    http://www.lavashops.com/lava-metal-sapli-dokum-demir-izgara-tava-26x26-cm-kirmizi/




  • quote:

    Orijinalden alıntı: CnnRose

    Evet arkadaşlar merhaba. Bu tavanın indirimde olduğu daha önce paylaşılmıştı.

    METRO 39.90 ( DIKKAT BU HYBRID MODELI, BIR KISMI IZGARA BIR KISMI DÜZ) http://catalogues.metro-group.com/metro-promosyonlar/metropost-1-gida-disi-2/page/4-5

    Kendi sitesinde de 59.90, full grill isteyenler için bu fiyat da uygun.http://m.lavashops.com/lava-metal-kulplu-dokum-demir-izgara-tava-26x32-cm/

    Bu da yuvarlak olanı, yine 59.90http://m.lavashops.com/lava-yuvarlak-dokum-demir-izgara-tava/

    Bu kısımdan sonrası da döküm tava sahibi olanlar ve döküm tava almayı düşünenler için gayet faydalı olacaktır diye düşünüyorum.

    Edit: Baya Steak meraklısı varmış vallahi pm coştu sorusu olanlar buraya ya da pm'ye yazabilirler.


    TV'lerde, Foursquare-INSTAGRAM gibi uygulamalarda gördüğünüz, iş adamlarının-ünlülerin-futbolcuların vazgeçemediği STEAK kültürü üzerine bir bilgilendirme yapmak istedim. Bulunduğu şehirde steakhouse olmayanlar, kişi başı hesabın üç haneli geldiği bu mekanlara para vermek istemeyen et tutkunları ve diğerleri. Eminim bu başlığı okuduktan sonra tavayı almayacak olanlar bile almayı düşüneceklerdir. Emek verdim inşallah faydalı olmuştur. (NOT: Tavanın Lava marka olması şart değil, döküm tava olması yeterli)

    Not: Şu gördüğünüz Antrikotu konu açacağım için az önce yaptım. Bi' bakın beğenirseniz öyle okuyun :)http://i.hizliresim.com/XLdNRO.jpg


    Döküm tavalar Etiler'de gördüğünüz Steakhouse'larda kullanılan döküm ızgaranın tavaya entegre edilmiş halidir. Döküm tavaları ayırteden önemli bir faktör de diğer tavalara göre çok ağır olmasıdır. Özelliği ise eti mühürlemesidir. Mühürleme demek etin suyunu (yani lezzetini) içinde saklamasıdır. Yüksek ısılara çıkabildiği için tercih edilir. Ocağı kapattıktan sonra da 5-10 dakika aynı ısıyı muhafaza eder, elinizi yakmayın dikkat edin.

    Döküm tavalarda yapabileceğiniz etler

    *Dana Pirzola (Rib Eye diye de geçer Macro Center gibi gurme marketlerde, Antrikotun kemiklisidir)http://i.hizliresim.com/7MAGA5.jpg
    *Antrikot (Dananın bonfileyle birlikte en lezzetli kısmıdır)http://i.hizliresim.com/4b0JVq.jpg
    *Bonfile (Antrikottan daha pahalı olmasına rağmen tavada antrikot daha güzel olur, sebebi ise Antrikotun daha yağlı olmasıdır)http://i.hizliresim.com/nLEqj0.jpg not:Sık sık bahsedilen "lokum" isimli steak türü bonfileden yapılmaktadır, nasıl yapılacağını merak edenler pm atabilir.
    *T-Bone Steak (sol kısmında bonfile, sağ kısmında kontrfile bulunur. ülkemizde tam t şeklinde bulunmaz, Amerika gibi yerlerde sığırları boğarak kestikleri için esas t bone orda yediklerimmiş aslında)http://i.hizliresim.com/nLEqMg.jpg
    *New York Steak ve diğerleri (bu gibi biftekleri bulmak zordur, macro center veya gurme kasaplarda bulunur)
    *Kontrfile (genelde antrikottan 3-4 lira daha ucuz olur, antrikota göre daha yağsız bir et olduğu için tercih edilmez.)


    Üstteki etler kolay ulaşılabilecek etler. Kaldı ki T-Bone Real'de, Migros'ta bile satılıyor. 2 sene öncesine kadar bir tek Macro Center'da vardı. Yukarıdaki etlerin hepsini imkan oldukça zamanla denersiniz. Başlangıç için antrikot idealdir. Et alırken dikkat edilecek hususlar ve bazı tüyolar:

    *Etinizi çok iyi tanıdığınız kasaptan ya da bilindik marketlerden alın.
    *Kasap veya marketlerde isimleri biftek olarak geçen etlerden almayın. Bu halkı söğüşleme tekniğidir. Eğer et antrikotsa antrikot yazar, t bone ise t bone. Bunu paket olarak satarken sık yapıyorlar.
    *Bifteğinizi kesinlikle dövdürmeyin. Burası çok önemli. Ete dokundurtmayın. Eti dövdürdüğünüz anda et bi işe yaramaz.
    *Etiniz en az 1 parmak kalınlığında olsun. Az pişmiş ve içi sulu yemek isteyenler daha kalın da kestirebilirler. Bundan kalın da kestirmeyin.http://i.hizliresim.com/1MNolp.jpg
    *Bifteğin yüzeyinde yağ damarlarının çok olmasına dikkat edin, burası da önemli bir husustur, ne kadar yağ damarları çok olursa o kadar lezzetli olur. Dünyadaki en pahalı ve en lezzetli biftek kabul edilen Kobe Beef'in bu ünvanı yağlı olmasından kaynaklıdır. Kasaplar böyle yağlı etleri özel müşterilerine ayırırlar.
    *İmkanınız varsa Dry-Aged biftek alın. Fakat yukarıda saydığımız biftekler zaten hayvanın en yumuşak yerleri. Yani dry-aged olmassa da hiç sıkıntı olmaz, zaten daha pahalı ve zor bulunur. Dry-Aged, eti kuru olarak dinlendirme olayı. Pahalı mekanların hepsi bu sistemi kullanırlar. 28-31 gün arası eti kemik üstünde özel dolabında dinlendirirler. Et bu arada daha lezzetlenir fakat hafiflediği için daha pahalıya satılırlar. Migros'ta bile dry aged satılıyor bazen. http://i.hizliresim.com/VvEJvV.jpg


    *Bu benim bugün Real'den aldığım antrikot.http://i.hizliresim.com/BD8baG.jpg
    Buna benzer alırsanız güzel olur. Mermerimsi yağ damarları çok olsun. Çok ince kestirmeyin tad alamazsınız.



    Evet şimdi eti aldınız. Hazır markette ya da kasaptayken DENIZ TUZU almanız da gerekli. Çok önemlidir, eti mühürlemek ve aroma için olmazsa olmazdır. Himalaya tuzu da olur fakat deniz tuzu alsanız kafi. Migros'ta 5-7 liraydı.

    Evet eti ve deniz tuzunu alıp eve geldiniz. Eti yaparken nelere dikkat edeceksiniz?

    *Et kesinlikle yapmadan önce buzdolabından çıkarılıp dışarıda en az 30 dk bekletilmeli. Etin ısısı oda sıcaklığına gelmeli. Çok önemli.
    *Biftek oda ısısına ulaştı. Tavaya atmadan 20 dk önceden her iki yüzünü de deniz tuzuyla terbiyeliyoruz. Isteğe göre tuzdan sonra karabiber de ekleyebilirsiniz.
    *Tavayı YÜKSEK ATEŞ'te ısıtıyoruz, yaklaşık 10 dk ısıtın. Ve altını hiç kısmayın etleri yapıncaya kadar. Eti yüksek ateşte yapacağız, ateşi kökleyin. Isı düşürmek etin suyunu hapsetmemizi engeller.

    Şimdi pişirme kısmına geldik. Eti tavaya atmadan önce hemen iki yüzüne zeytinyağı sürüyoruz. Çok sürmenize lüzum yok.

    *Kekik sevenler ete kesinlikle pişmeden kekik atmasınlar, kararma yapar. Tabağa aldıktan sonra "havadan" kekik serpebilirler.
    *Eskiden pişmeden ete tuz atarsan et sertleşir denirdi, fakat bu olay deniz tuzu için geçerli değil. İçiniz rahat olsun.

    UYARI: Az sonra tavadan çok fena duman çıkacak. Davlumbazı kökleyin hemen :)

    Pişirme seviyeleri var etin. Az pişmiş, orta-az pişmiş, orta pişmiş ve çok pişmiş.http://i.hizliresim.com/VvEOBB.jpg

    Şimdi şöyle bir açıklama yapayım, et ne kadar çok pişerse o derece lezzetini kaybeder. Onun için ne kadar az pişerse o kadar sulu ve lezzetli olur. Etten çıkan şeyi kan sanıp iğrenenler çıkıyor, o kan değil biyolojik bir ismi vardı fakat unuttum. Kan değil ama onu bilin :) edit: miyoglobinmiş, bilgi veren arkadaşa teşekkürler.

    ***Bu eti mühürleme konusunda yanlış bilinen bir olay var. Eti mühürlemek ayrı pişirmek ayrı bir olay değil. Bazı yerlerde okudum 1er dakika etin her iki yüzünü mühürleyip (!) sonra pişirin yazmışlar. Bu yanlış. 10 dk ısıtılmış döküm tavaya ya da döküm ızgaraya eti atarsanız zaten attığınız yüzeyi mühürlenir. Ekstradan bir işlem yok.

    Et orta az pişmiş olsun derseniz ki ben öyle yerim, 75 saniye bir tarafını, sonra aynı tarafını 90 derece çevirip bir 75 saniye daha pişiriyoruz, mühürlemek için :) sonra etin diğer yüzünü çevirip yine 75 saniye pişirip 90 derece çeviriyoruz 75 saniye daha pişiriyoruz. Bir yüzünü 150 saniye pişirmiş oluyorsunuz yani. Anlamayanlar için aşağıda link paylaştım izleyebilirsiniz.

    Işlem her pişmişlik seviyesinde aynı. Şimdi burayı niye kısa anlattın derseniz her et aynı kalınlıkta olmuyor, her ateş aynı sıcaklıkta olmuyor, onun için ben standart anlatıyorum siz 1-2 denemede kendi standartınızı yakalarsınız. Onun için orta pişmiş için 75 saniye yerine 90, çok az pişmiş için 60 saniye diyelim. Baya pişmiş olsun diyosanız ki ben tavsiye etmiyorum, saniyesini aynı doğrultuda arttırın.

    Eti koyacağınız tabak sıcak olsun. Püf noktadır. Genelde tahtada servis ederler zaten ısısını salmasın diye. Varsa ne alâ :) Ete tavada sakın çatal falan batırmayın. Eti sıcak tabağına aldıktan sonra 60-100 saniye bekleyin ki et kendine gelsin. Bu da önemli bir nokta :)

    Kekik de atabilirsiniz üstüne şimdi :) Ben iki üç dilim kestikten sonra pembe kısımlarına biraz daha deniz tuzu ve kekik serpip yiyorum. Mideye inmeden önce son hali bu gibi oluyor :)http://i.hizliresim.com/RoQqOo.jpg Afiyet olsun.

    Edit: Şu 75 saniye sonrasında 90 derece olayını özelden soranlar oldu. Şu videoda 2:32'te yaptığı çevirme hareketi anlatmak istediğimhttp://youtu.be/B4tpMI5kY4I , ayrıca bu abimiz de pişirme işini doğru anlatmış sadece yaptığı et orta-çok pişmiş, o orta pişmiş diyor oraya takılmayın. Faydalı bir video.

    Edit 2: Zamanı ve merakı olanlara birkaç video paylaşayım, yalnız aç karna izlemenizi tavsiye etmiyorum, benden söylemesi :)

    Vedat Milor-Günaydın Steakhttp://youtu.be/gSDWDG4BpHk
    Vedat Milor-Nusr-Ethttp://youtu.be/-b3ZxYkEJpU

    Hocam kaç kilosun ?

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: modülatör

    evidea da yine ahşap standlı 26cm model 49 tl+ 7 lira kargo ile satışa çıkmış bende almak istiyordum aldım. ama aynı sitede aynı model farklı fiyata da satılıyor aradaki fark ne onu bilemedim. ama benim tava gelince yorumu yazarım.

    https://guvenli.evidea.com/lava-izgara-tava-ve-ahsap-stand-moe016/p/501539

    Bende sipariş verdim. Fiyat çok iyi duruyor, umarım beklediğimiz ürün gelir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kamaka

    quote:

    Orijinalden alıntı: modülatör

    evidea da yine ahşap standlı 26cm model 49 tl+ 7 lira kargo ile satışa çıkmış bende almak istiyordum aldım. ama aynı sitede aynı model farklı fiyata da satılıyor aradaki fark ne onu bilemedim. ama benim tava gelince yorumu yazarım.

    https://guvenli.evidea.com/lava-izgara-tava-ve-ahsap-stand-moe016/p/501539

    Bende sipariş verdim. Fiyat çok iyi duruyor, umarım beklediğimiz ürün gelir.

    Beklediginiz ürün geliyor hocam ben aldın 26*26 ahşap standli orjinal ürün

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.