Şimdi Ara

TR uzantılı alan adları ODTÜ’nün elinden alınacak mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
171
Cevap
0
Favori
2.368
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Anonymous tarafından Aralık ayından itibaren sürdürülen saldırılar, hizmet alt yapısı Orta Doğu Teknik Üniversitesi tarafından sağlanan TR uzantılı alan adlarına erişimi sekteye uğratmıştı. Bu konuda bir açıklama yapan Ulaştırma Bakanlığı, ODTÜ’nün risk yönetimi noktasında başarısız olmuş olabileceğine atıfta bulunmuştu.



    Türk Bankaları saldırı altında!



    27 Aralık 2015 Pazar gecesi itibariyle de saldırıların boyutu daha da artmış ve Anonymous’un resmi Twitter hesabından da paylaşılan bilgilere göre 5 nic.tr sunucusuna eş zamanlı olarak saldırılar gerçekleştirilmiş. TR uzantılı sitelere erişimi neredeyse durma noktasına getiren bu saldırı 5 sunucuda aynı anda 40Gbps trafik oluşturan saldırılar toplamda 200Gbps seviyelerine yakın bir değer ile sunucuları yanıt veremez hale getirmiş.



    TR uzantılı alan adları ODTÜ’nün elinden alınacak mı?



    2000 yılından bu yana Ulaştırma Bakanlığı bünyesindeki İnternet Kurulu’na bağlı olarak görevini sürdüren DNS Çalışma Grubu, .tr alan adlarına ilişkin politikaları ve kuralları belirleme noktasında yetkilendirilmiş durumda. Alan adlarının tahsisi noktasında yürütüme görevini uygulama işi ise işin en başından itibaren olduğu gibi ODTÜ’nün elinde. Teknik alt yapı da haliyle ODTÜ tarafından sağlanıyor. Türkiye’nin internete bağlandığı 1991 yılından bu yana ICANN ve ODTÜ .tr uzantılı alan adı sağlamakta yetkili durumda.



    Son dönemde ODTÜ’nün böylesine sert eleştirilere maruz kalmasının altında ise saldırılar noktasında kurumun gerekli tedbirleri alamadığına yönelik iddialar yatıyor. Devlet eliyle yürütülen bir hizmet olmadığı için de alt yapının verimliliği noktasında hesap sorulamayacağı düşünülüyor.



    Kim Yetkilendirilecek?



    Nic.tr sisteminin tahsis yetkisini elinde bulundura ODTÜ olsa da aslında yetki BTK’nın elinde. Yani bir anlamda ODTÜ işi BTK’nin yerine gerçekleştiriyor. Devir halinde ise Nic.tr alt yapısı tamamen BTK’ya geçecek ve teknik alt yapıdan, hizmet sağlayan personele kadar kapsamlı bir değişim yaşanacak. Bu süreçte hizmetteki olası bir aksamanın boyutları çok ciddi olabileceği için aslında önemli bir risk unsuru da söz konusu.



    Yıllardır bu işi sağlayan ODTÜ, hem bilgi birikimi hem de oturmuş alt yapısı sayesinde küçük aksaklıkların dışında sorunsuz bir şekilde hizmet sunuyordu. Şimdi hükümet ile üniversite arasındaki bir restleşme, ön görülemeyecek problemlere de sebep olabilir. Önümüzdeki günlerde bu konuda bir çalışmanın yapılması hükümetin gündemine gelecektir.



  • taktılar kafayı ODTÜ ye
  • Isin garibi disardan gelen tehtitler ile ilgili birsey söylenmiyor. Bu Saldiriyi gerceklestirenler ne olacak. Güvenligin yetersiz kaldigini söylemek akabinde firca atmak gibi olmus. Ne olacak güvenligi artititsiniz.

  • DDOS saldırısı sonrasında sistemin tıkanması altyapıda ve tecrübede ciddi eksiklik olduğunu gösteriyor odtü bunlara daha saldırı gerçekleştirmeden kafa yormalıydı saldırı sonrası ne yapacaklarını şaşırdılar bence bunlar ne odtüye verilsin nede btk ya çok daha profesyonel bir birim kurulsun çünkü bu çok önemli bir konu.

  • bu odtü işe yaramaz kirli kafaların yuvası haline gelmiş... acilen dağıtılmalı bu üniversite.. ülkemiz işgal altında olsa gelenleri alkışlayacak tipler çogu özüne yabancı halkına yabancı nerede anarşist hepsi orada



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Parola_18 -- 28 Aralık 2015; 15:19:02 >
  • Şimdi de ODTÜ ye taktılar

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: EnemyDestroyeD

    taktılar kafayı ODTÜ ye

    O iş öyle değil ama siz öyle bilin.

    Ayrıca alt yapı ayrı şey satış ayrı şey. Satış işini yine odtü yspsın ama güvenlik btk da olmalı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: VeZiLay

    DDOS saldırısı sonrasında sistemin tıkanması altyapıda ve tecrübede ciddi eksiklik olduğunu gösteriyor odtü bunlara daha saldırı gerçekleştirmeden kafa yormalıydı saldırı sonrası ne yapacaklarını şaşırdılar bence bunlar ne odtüye verilsin nede btk ya çok daha profesyonel bir birim kurulsun çünkü bu çok önemli bir konu.

    3–5cdn den hizmet almak çokmu zor yahu ulusal prestij söz konusu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Odtüye solculuk verelim onunla oynasın m. ülkenin önünde ciddi problem olmaya başladı

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Parola_18

    bu odtü işe yaramaz kirli kafaların yuvası haline gelmiş... acilen dağıtılmalı bu üniversite.. ülkemiz işgal altında olsa gelenleri alkışlayacak tipler çogu özüne yabancı halkına yabancı nerede anarşist hepsi orada

    hocam siz birde İstanbul Üniversitesinin halini görün malasef devlet üniversiteleri yavaş yavaş pkk sempatizanı gençlerin yuvası haline geliyor.
  • ODTÜ deki düşünce sırf bazılarının çıkarlarına ters düşünce allem ettiler kallem ettiler kampüsünde 3-4 olay çıkardılar sonra vay efendim gördünüz mü ODTÜ böyle bir üniversite işte.nedenini söyliyeyim ODTÜ de bilginin yanında düşünmeyi de öğretiyorlar bundan korkuyorlar.yoksa Türkiyedeki üniversitelerin yarısını toplasan ODTÜ etmezler diye düşünüyorum.bide o toplasan yarısı etmez dediğim üniversitelerdeki öğrencilerin bazıları "ODTÜ yıkılsın yerine üniversite yapılsın" diye eylem yapmazlar mı,insanın yüzünde bir tebessüm beliriyor :)

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • İnternet hızında da düşme var ama yeterli

    TR uzantılı alan adları ODTÜ’nün elinden alınacak mı?
  • tübitaka verilsin hayvanat bahçesi müdürü çözer anında :)

  • Anlaşılan recep ve sakallıları oradaki nevaleye'de göz koymuşlar

  • odtü vermeden devlet alamıyor bildiğim kadarıyla ama bu çok saçma değil mi bu alan adını odtü değilde başka bir şirket de alabilir miydi yani devlet ıcann a bunu biz yönetmek istiyoruz derse alma şansı var mı biri bizi aydınlatsın mesaj veya alıntı yoluyla çünkü yarın final var uğraşmak istemiyorum google da.
  • yetki namık kemal üniversitesine verilmelidir .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi javaprof -- 28 Aralık 2015; 16:16:24 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: teramit

    tübitaka verilsin hayvanat bahçesi müdürü çözer anında :)

    kardeş tübitak başkanı dediğin adam öyle yenilir yutulur cinsten biri değil donanımlı bir adam

    1970 Ankara doğumlu olan Prof. Dr. Arif ERGİN, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Elektrik ve Elektronik Mühendisliği diplomasına, Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği dalındaki Yüksek Lisans ve Doktora derecelerine de University of Illinois at Urbana-Champain (ABD)’de hak kazandı. Akademik hayatına Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde (yeni adı ile Gebze Teknik Üniversitesi’nde) devam etti. Bu kurumda Rektör Yardımcılığı da dahil olmak üzere çeşitli görevlerde bulundu. Bahçeşehir Üniversitesi ve Deniz Harp Okulunda kısmi zamanlı öğretim üyeliği görevlerini icra etti. Prof. ERGİN günümüze kadar 3 kitap bölümü ve 35 uluslararası makale ve 50’nin üzerinde uluslararası tebliğe imza atmış ve 18 Yüksek Lisans ve 8 Doktora öğrencisi yetiştirmiştir. Türkiye’nin ilk elektromanyetik açık alan ölçüm sahasını Gebze Teknik Üniversitesi’nde kurmuş ve işletmiştir. Akademik uzmanlık alanı radar dalgaları ve mühendislik akustiği olan Prof. ERGİN’in yapmış olduğu bilimsel çalışmalar ile MİLGEM, SOM ve Milli Muharip Uçak da dahil olmak üzere savunma sektöründe çok sayıda projede yer almıştır.

    Mühendislik hayatına ASELSAN’da başlayan Prof. ERGİN, TÜBİTAK Gebze yerleşkesindeki askeri ve sivil projelerde 2001 yılından beri Uzman Araştırmacı ve Başuzman Araştırmacı sıfatları ile çeşitli görevlerde bulunmuştur. Ayrıca TAI, Roketsan, STM, Yonca Onuk ve TÜBİTAK SAGE’deki projelere mühendislik hizmeti vermiştir. Teknoloji geliştirme bölgeleri kanunu çerçevesinde çeşitli teknokent şirketlerinde mesleki ve idari görevler icra etmiştir.

    Prof. ERGİN’e takdir edilen ödüller arasında Türkiye Bilimler Akademisi tarafından verilen Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (GEBİP) Ödülü (2007), TÜBİTAK Bilim Teşvik Ödülü (2008) ve GYTE Yılın Lisans Eğitimcisi Ödülü (2008) yer almaktadır. Prof. Arif ERGİN Şubat 2014’ten itibaren TÜBİTAK BİLGEM Başkanlığı’nı ve TÜBİTAK Marmara Teknokent Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürütmekteydi.
  • sizin dagıtılmalı hainler yuvası diye bahsettiginiz okul dünyadaki en iyi 100 üniversite arasına girebien tek üniversitemiz.dagıtılmalı dediginiz okul türkiyenin teknoloji bilim ve ilerlemelerinin yüzde 50 den fazlasını oluşturuyor.sayın sözde milliyetçi insanlar o üniversitedekiler ülkemizmin her alanda gelişmesi için senden çok çabalıyo bil istedim sen napıyorsun ulusal imajdan bahsedip klavye delikanlılıpı yapmaktan başka

  • quote:

    Orijinalden alıntı: VeZiLay

    DDOS saldırısı sonrasında sistemin tıkanması altyapıda ve tecrübede ciddi eksiklik olduğunu gösteriyor odtü bunlara daha saldırı gerçekleştirmeden kafa yormalıydı saldırı sonrası ne yapacaklarını şaşırdılar bence bunlar ne odtüye verilsin nede btk ya çok daha profesyonel bir birim kurulsun çünkü bu çok önemli bir konu.

    Işid ve el kaideyi destekleyen devlet yöneticileri hukuk önünde vatan hainliğinden hesap vermeli mi?
  • protokol belli servis belli yani eksik olan neyki btk tamamlayacak.. ddos saldırılardan herkes maruz kalabilir koruması yoktur odtü nün ne eksik yapmışta BTK tamamlayacak çok merak ediyorum.. koskoca bankalar dağılmış durumda adamlarda deli gibi para var önüne geçemiyorda üniversite kendi birikimi ile yapmış olduğu önlemlerle yapamaması çok normal servis belli protokol belli.. ddos saldırılardan kimse korunamaz NET...

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.