Şimdi Ara

Lise ve Üniversite İçin Laptop Seçim Rehberi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
74
Cevap
28
Favori
3.415
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
25 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yazdıklarım tamamen şahsi fikirlerimdir. Daha iyi ya da daha kötüsünü alsanız bile işinizi görecektir. Sadece kendi deneyimlerimden yola çıkarak akıcı bir deneyim için uygun gördüğüm özellikleri listeledim.

    1) İşlemci (CPU)
    Lise ve Üniversite İçin Laptop Seçim Rehberi
    Yeni nesil tüm işlemciler (i3 bile) işinizi fazlasıyla görecektir. Fakat akıcı bir deneyim için Intel tarafında i5 8. Nesil ve üstü AMD tarafında Ryzen 5 3500U ve üstü işlemcileri öneririm.
    İşlemcilerin model numarısının sonunda "U" bulunanlar (i5 10210U vb.) düşük güç tüketimine sahiptir fakat performansları biraz daha düşüktür, "H" ile bitenlerin performansı daha yüksektir (i5 9300H vb.).
    Bu sitede işlemcileri (ve diğer tüm parçaları) birbiri ile kıyaslayabilirsiniz.https://cpu.userbenchmark.com/page/ipblacklisted
    Genelde en baştaki rakam kaçıncı nesil olduğunu gösterir. İstisna bir durum olmadıkça yeni olan eskiye göre daha performanslıdır. Ryzen 3500U (3. nesil) > Ryzen 2500U (2. nesil) gibi.
    2) Bellek (RAM)
    Lise ve Üniversite İçin Laptop Seçim Rehberi
    En az 8GB ve DDR4 (bazı ultrabooklarda hala LPDDR3 var, sorun olmaz).
    Bazı modellerde sonradan RAM yükseltilebilir (kendiniz takıp çıkarabilirsiniz) bazılarında yükseltilemez (anakarta lehimli oluyor) -ya da meşakkatli olur-
    3) Ekran
    Lise ve Üniversite İçin Laptop Seçim Rehberi
    Minimum 1920x1080 çözünürlük.
    Panel tipleri görüntü kalitesi olarak Mat IPS > Parlak IPS > TN
    TN panelde renkler soluk ve cansız olur ayrıca görüş açısı da dardır. Parlak (yansıma yapan) ekranlar güneş altında ya da dışarıda kullanımda rahatsız edebilir.
    13-14 inç ekranlar yaklaşık A4 defter boyutlarında oluyor ve çantada daha rahat taşınıyor. 17 inç ve üzerini taşımakta güçlük çekersiniz.
    Yenileme hızı bütçeniz uygunsa 120-144Hz olabilir.
    4) Ekran Kartı (GPU)
    Lise ve Üniversite İçin Laptop Seçim Rehberi
    Oyun oynarım diyorsanız GTX 1650 ve üstü
    Ara sıra basit oyunlar (CSGO, LOL) oynarım diyorsanız MX230 ve üstü
    Oyun oynamam diyorsanız işlemcinin dahili grafik birimi (Intel UHD 620, AMD Vega 8 gibi) yeterli olacaktır.
    Yapay zeka çalışmalarında Tensorflow diye bir uygulama kullanılıyor, bu uygulamayı işlemci yerine Nvidia ekran kartlarında çalıştırırsanız daha hızlı oluyor. Bu yüzden YZ çalışması yapmayı düşünenler NVIDIA GPU'lu bilgisayarlar tercih edebilir.
    5) Depolama
    Lise ve Üniversite İçin Laptop Seçim Rehberi
    En azından işletim sistemini SSD'ye kurarsanız rahat edersiniz. Bütçe durumunuza göre 128GB SSD+1TB HDD yada tamamen SSD'li kombinasyonları (kendi önerim sadece SSD ve en az 500GB olması yönünde) tercih edebilirsiniz. Depolama boyutu size kalmış fakat harici diskiniz vs. yoksa en az 500GB olsa iyi olur. NVME ya da SATA SSD'ler arasındaki fark günlük hayatta pek fark edilmez. Bütçeniz yetiyorsa NVME bütçeyi biraz kısmak istiyorsanız SATA SSD'li modelleri tercih edebilirsiniz.
    6) Taşınabilirlik ve Malzeme Kalitesi
    Lise ve Üniversite İçin Laptop Seçim Rehberi
    Burada en önemli faktör bütçe. İki bilgisayarın teknik özellikleri tamamen aynı olabilir fakat biri daha ince ve hafif-sağlam kasalı ve pili daha uzun ömürlü ise daha pahalı olacaktır. Bütçeniz yetiyorsa en taşınabilir olanı tercih edin.
    7) İşletim Sistemi
    Lise ve Üniversite İçin Laptop Seçim Rehberi
    İşletim sistemi yüklü olmadan satılan (FREEDOS yazar) bilgisayarlar biraz daha ucuz oluyor bunlardan birini satın alıp işletim sistemini kendiniz kurarsınız. 15-20 liraya orijinal Windows 10 PRO lisans kodları satılıyor. Ayrıca Microsoft, Office programlarını üniversite öğrencilerine (Her üniversiteyi kapsamıyor olabilir.) ücretsiz veriyor, para ile almayın.
    8) Bağlantı Portları
    Lise ve Üniversite İçin Laptop Seçim Rehberi
    Biliyorsunuz yeni nesil birçok cihaz artık USB Type-C portunu kullanıyor. Bilgisayarınızda bulunması iyi olur.
    9) Diğer Faktörler
    Lise ve Üniversite İçin Laptop Seçim Rehberi
    Ses kalitesi, touchpad kalitesi, klavye düzeni, parmak izi okuyucu gibi unsurları ben pek önemsemediğim için son sıraya koydum. Mesela teknik özellikleri aynı iki bilgisayar arasında kaldıysanız hangisinin klavyesini beğendiyseniz onu seçebilirsiniz.

    İnternet incelemelerine bakarken mümkün olduğunca gerçek kullanıcıları bulmaya çalışın. Büyük kanalların çoğu paralı tanıtım yapıyor.
    Notebookcheck.net sitesinde birçok bilgisayarın incelemesi var. Oyun performansını, pil süresini merak ediyorsanız bakabilirsiniz.

    Pandemi yüzünden üretimlerin aksaması ve uzaktan eğitim ile birlikte gelen talep artışı ile birlikte bilgisayar fiyatları artmış. Aceleniz yoksa dolarda bekleyip daha sonra alabilirsiniz.

    Örnek bilgisayarlar:https://www.akakce.com/laptop-notebook,1,2.html/1112821,1112830,46516,46519,153675,153685,153677
    (Link açılmazsa metni kopyalayıp adres çubuğuna yapıştırın.)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-4h062020 -- 31 Temmuz 2021; 12:26:8 >







  • Hocam üniversiteye geçen çoğu kişi burayı takip ediyor diğer forumlarda pek gören olmaz, umarım silmezler.
  • Konuyu öne çıkarırsanız sevinirim.
  • faydalı up ama bana yine de en iyisi mac gibi geliyor..
  • guzel konu hocam fanı da ekleyin bence yeri cok oenmli bazi notebooklarda fani ekrana veriyorlar

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Carl Gallagher kullanıcısına yanıt
    Macbooklar güzel fakat Windows kurmanız gerekecekse bir anlamı kalmıyor.
  • Monster goo pırrr

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Güzel konu,

    İşlemcilerdeki U harfi meselesi intel için yalnız, ultrabook modeller için işlemciler. Amd tarafında ryzen serisinde u yazmayan yok zaten.

    Ayrıca ekran işlemci ram ekran kartı felan tamamen amacınıza yönelik olsun bence. Sadece slayt bakıp film izleyecekseniz 5 6 bin tl bilgisayara gömülmez bu dönemde. 2.5k ya ryzen işlemcili basit bi model bulun ,kalan parayla gezersiniz.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • uzun sure sarjda oyun oynarsan ekrani cok ısıtıyor zarar verebiliyor

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Hocam matbook d 14 huawei nasıl sence

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • an agony A kullanıcısına yanıt
    quote:

    İşlemcilerdeki U harfi meselesi intel için yalnız, ultrabook modeller için işlemciler. Amd tarafında ryzen serisinde u yazmayan yok zaten.


    Düzelttim.
  • Güzel bence. Kendim de Matebook 13 (2019) kullanıyorum.
  • Faydalı konu.
    Msi gf serisi kullanıyorum, öneririm

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Guest-4h062020 G kullanıcısına yanıt
    ben de matebook 13 (2020) amd versiyonunu almayı düşünüyorum ryzen 3500u var. kendi mağazasında indirimli bir de indirim kuponu falan da veriyorlar. Bir de sadece slaytlar, dizi film office programları vs. için almayı düşünüyorum şarjı uzun süre gider mi parlaklık falan orta seviyelerdeyken

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Sosyal bilimler okuyorsanız, mühendislik veya diğer teknik bir bölümde değilseniz macbook alın uzun ömürlü olsun. 3 yıldır macbook air kullanıyorum oldukça yoğun kullanmama, pil devrinin 1100'ü geçmesine ve depolamasının %80'i dolu olmasına rağmen hala taş gibi sorunsuz.
  • Ekran kısmına kesinlikle katılmıyor geri kalan her şeyiyle mükemmel olmuş. Tabi biraz acı verici ama ileride pişmanlık istenmiyorsa 500 gbden daha yukarı ssd almak gibi.

    Ekran kısmına şu yüzden katılmıyorum geri kalan tüm özellikleri kısıp 120-144 hz monitör almak sadece pilini hızlıca bitirir başka bir işe yaramaz. Ek olarak filmler 30 fps, youtubeda bazen 60 fps videolar oluyor. Oyun oynasanız laptopta 60 üstü fps demek cayır cayır yanmak demek. Bu sebeple zaten 60 fps sabitlesem mi diye düşüneceksiniz ve yapacaksınız da. O sebeple 60hz ya da üstü tercih mantıklı olur.

    IPS ve TN ekranlar hakkında internette araştırma yapmanızda fayda var. Eğer ev içinde ya da akşamları hatta dışarıda bir mekanda ancak kafenin içi gibi bir yerde kullanacaksanız TN almanız mantıklı olabilir. Çünkü "gözümü ağrıtıyor" diye IPS'i bırakıp TN'ye geçen bir sürü yabancı kullanıcı bulabilirsiniz. Ancak IPS 0 yansıtma yapar, her açıdan görüş sağlar. Yurtta kullanacaksanız TN seçiminize yabancı kaynakta gördüğüm yorumla yardımcı olayım: Hmm p.rno izleyeceksem benim için TN daha iyi bir tercih çünkü başka açılardan bakıldığında ekran pek görünmüyor.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Disenchantment

    Sosyal bilimler okuyorsanız, mühendislik veya diğer teknik bir bölümde değilseniz macbook alın uzun ömürlü olsun. 3 yıldır macbook air kullanıyorum oldukça yoğun kullanmama, pil devrinin 1100'ü geçmesine ve depolamasının %80'i dolu olmasına rağmen hala taş gibi sorunsuz.
    Arkadaşlar buraya 50 sayfa almamanız için yazabilirdim ama vaktim yok, siz manipüle olmadan kısa ve öz söylüyorum: ALMAYIN


    Dell XPS serilerinin Macbook ile karşılaştırma videolarını izleyin. Hem daha ucuz, hem de Apple'in dayattığı type-c muhabbetinden kurtulmuş olursunuz.
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.