Şimdi Ara

Linux kullanmak için nedenler / Neden linux?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
179
Cevap
5
Favori
19.902
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Forumda buna benzer başlıklar açılmış olabilir ancak Linux son yıllarda oldukça değiştiği için yazılanların bir kısmı güncel olmayabilir. Programlamayla ve az-çok veb işleriyle uğraşan biri olarak linux kullanmak için gözlemlediğim nedenleri şöyle sıralayabilirim:

    1-Linux kullanmanız windowsu tamamen bırakacağınız anlamına gelmiyor. Bilgisayarınızı her açtığınızda karşınıza çıkan menüden linuxa mı yoksa windowsa mı gireceğinizi seçebiliyorsunuz.

    2-Bazı yazılımlarla windowsunuzu linux altında kurmanız da mümkün olduğu gibi windows kurmadan windowsta kullandığınız yazılımları kurup çalıştırmanıza imkan veren linux yazılımları bulunmaktadır.

    3-Linuxun kullandığı format farklı olduğu halde linux hard diskinizin windows formatındaki alanları üzerinde okuma-yazma işlemleri yapabilmektedir. Böylelikle windows altındaki dosyalarınızı kopyalamadan linux altında doğrudan onlara erişebiliyorsunuz.

    Bu 3 maddede açıkladığım nedenler windowstan kopmadan linux kullanabileceğiniz anlamına geliyor.

    4-Linux virüslere karşı windowsa göre kat kat daha güvenlidir. Bu durumu yazılım konusunda fazla bilgisi olmayan kişiler "linux kullananların sayısı windowsa göre az olduğu için kimse linuxa yönelik virüs yazmaya uğraşmıyordur" şeklinde yorumlayabiliyor. Fakat asıl neden linuxun açık kaynak kodlu olmasıdır. Linux kullanıcılarının indirdiği yazılımlar genellikle kullandıkları dağıtımın repository veya kısaca repo adı verilen kaynaklarından indirilip güncellendiği için linux yazılımları sürekli kontrol altındadır. Windowsta kullandığınız programlar derlenip makine koduna çevrildiği için yazılımın zararlı olup olmadığını anlayabilmek daha zordur; çoğunlukla makine kodundan assembly gibi alt düzey bir programlama diline çevrilerek kodlar incelenebilir. Linuxta ise kodlar çoğunlukla üst veya orta düzey bir programlama dili ile yazılmış ve derlenmemiş olarak bir yorumlayıcı vasıtasıyla kullanılmaktadır. Dolayısıyla sisteminize zarar verebilecek kodların bulunup silinmesi windowsa göre çok daha kolaydır.

    5-Linux programlarının açık kaynak kodlu olması nedeniyle programları değiştirebilmeniz mümkün olabiliyor. Örneğin windowsta kullandığım messenger programının linux versiyonunda 1 satırda değişiklik yaparak bütün sohbet kayıtlarının ve yapılan ayarların windows versiyonu ile aynı yere yazılmasını ayarlayabildim.

    6-Yorumlayıcı üzerinde çalışan programlar derlenmiş programlara göre daha az yer kaplamaktadır. Windows altında kullandığım bir uygulamanın linux altında linux versiyonunu kullandığımda sistem kaynaklarını daha az harcadığını görebiliyorum. Örneğin firefoxta windowstakine göre çok daha fazla sekme açıp kullanabiliyorum ve windowsun sanal bellek yetersiz uyarısı verebildiği bazı durumlarda linuxta sadece RAM yeterli olabiliyor.

    7-Linuxun değişik masaüstü seçenekleri bulunmaktadır. Görsel özelliklerine göre değişik masaüstlerinden birini seçip kullanabileceğiniz gibi sistem kaynaklarını az kullanması bakımından hafif bir masaüstü kullanmayı da düşünebilirsiniz.

    8-Dağıtımlara göre farklılık göstermekle birlikte bir çok linux dağıtımı yavaş bilgisayarlarda bile 1 saatten kısa bir süre içinde kurulabiliyor. Bu arada işletim sistemiyle birlikte office uygulamaları gibi pek çok uygulamayı da kurmuş oluyorsunuz. Kurulumu çalıştırılabilir CD'den yapıyorsanız kurulum sırasında bilgisayarınızda başka işler yapabilme imkanınız da olabiliyor.

    9-Linuxta sürücüsü bulunmayan bazı donanımların windows sürücüsünü linux altında kullanmak mümkündür. Örneğin kablosuz ethernet bağdaştırıcınız linux kurduğunuzda çalışmıyorsa windows sürücüsü ile linuxta çalıştırılabilmektedir.

    10-Linuxta hard disk bölünmesi olmamaktadır. Dolayısıyla disk birleştirme ile uğraşmıyorsunuz ve bölünmeye bağlı yavaşlama linuxta görülmüyor.

    11-Bir çok linux dağıtımın yeni sürümü çıktığında bütün bir işletim sistemi otomatik olarak güncellenebiliyor.

    Ve bütün bunlar bedava veya düşük maliyetle (linuxu indirirken kullandığınız elektrik, internet vs. maliyeti ile) oluyor.







  • Linuxta virusler cok vardir ama cogu zarar veremez ve zarar verenlerse root yani en yetkili kullanicida zarar verir ve root kullanicisini cok kullanan yoktur

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ya ben Lubuntu KUrdum ama kolay olsun diye tum harddiski yani 250gb tek sistemde.
    ikinci bir linux kurmak istesem nasıl olur yada Linux altında netten indirdigim .iso uzantılı dosyayi
    NAsil usb ye atar baslangic olarak ayarlanmasını saglarım

    Amac:Lubuntuyu sevmedim cok basit sade 2-3 linux deneyip usb den live olarak begendigimi kurmak istiyorum harddiske

    windowsda Universal Usb installer yada Lili ile iso dosyasını usb ye atıp mbr ile baslangicta calistirmak
  • quote:

    Orijinalden alıntı: senel2002

    Linuxta virusler cok vardir ama cogu zarar veremez ve zarar verenlerse root yani en yetkili kullanicida zarar verir ve root kullanicisini cok kullanan yoktur

    Güzel kardeşim linux üzerinde bilinen ve sisteme zarar vermiş herhangi bi virus henüz yok. Sana kim söylediyse yukarda yazdıklarını yanlış bilgi vermiş. Linux üzerinde malware,trojan ve virus bulaşabilmesi için öncelikle kurduğun programın güvensiz bi kaynaktan almış olman gerekir ama genelde populer linux dağıtımlarının hepsi paketlerini gpg ile şifreler ve bu paketlerle sistemine zarar gelmesi neredeyse imkansızdır.http://www.gnupg.org/




  • quote:

    Orijinalden alıntı: BeAr

    quote:

    Orijinalden alıntı: senel2002

    Linuxta virusler cok vardir ama cogu zarar veremez ve zarar verenlerse root yani en yetkili kullanicida zarar verir ve root kullanicisini cok kullanan yoktur

    Güzel kardeşim linux üzerinde bilinen ve sisteme zarar vermiş herhangi bi virus henüz yok. Sana kim söylediyse yukarda yazdıklarını yanlış bilgi vermiş. Linux üzerinde malware,trojan ve virus bulaşabilmesi için öncelikle kurduğun programın güvensiz bi kaynaktan almış olman gerekir ama genelde populer linux dağıtımlarının hepsi paketlerini gpg ile şifreler ve bu paketlerle sistemine zarar gelmesi neredeyse imkansızdır.http://www.gnupg.org/

    1997:
    Bliss adlı virüs daha zararlı idi. Kendini sistemdeki çalıştırılabilir dosyalara ekleyerek bunların çalışmasını engelliyordu. Virüsün etkili olabilmesi için kullanıcının root yetkisi ile oturum açması lazımdı. Debian bugün hala bu virüsün etkileyebildiği bir dağıtımdır. Kullanıcılar sisteme root olarak bağlanmadığı için Debian ciddi bir tehdit altında değildir.




  • Hadi onu vermişin gerisini ben vereyimhttp://www.debian.org/security/undated/1bliss.

    The infection must be done as root. Of course root can do anything (including 'rm -rf /') so most people don't see this as a problem. This is why people should do as little as possible under root.

    Sisteme sen bliss'i nasıl sokacaksın bende sana onu sorayim. Bliss'i sisteme sokabilmek için çalıştırman gerekiyor aklı başında olan kim bile bile lades der. Şehir efsanesinden başka birşey değil bliss.
  • bak ben sadece virüs var diyorum virüs etkiliyor demiyorum
  • Virusler çok vardır yazmışsın nerde bu virusler ? Gidip google'a linux viruses yazıp wikide 10-15 tane trojan,worm görünce gelip çok vardır yazman yanlış, sadece onu düzeltmek istedim bir işletim sistemi için bu kadar az zararlının olması senin yazıcağın kelimenin şu şekilde olmasını gerektirir; Linux üzerinde bilinen çok az zararlı vardır ama sisteme genel olarak zarar vermeleri zor. demeliydin bence, neyse boş yere uzatmayayım arkadaşın konusu kirlenmesin.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: BeAr

    Virusler çok vardır yazmışsın nerde bu virusler ? Gidip google'a linux viruses yazıp wikide 10-15 tane trojan,worm görünce gelip çok vardır yazman yanlış, sadece onu düzeltmek istedim bir işletim sistemi için bu kadar az zararlının olması senin yazıcağın kelimenin şu şekilde olmasını gerektirir; Linux üzerinde bilinen çok az zararlı vardır ama sisteme genel olarak zarar vermeleri zor. demeliydin bence, neyse boş yere uzatmayayım arkadaşın konusu kirlenmesin.

    hatamı düzelttiğiniz için teşekkürler
  • Ben şu disk parçalanma (fragment) olayını anlamıyorum..

    Hangisini kullanırsan kullan disk parçalanır. Ha linux ile mac te windows'a oranla daha az olabilir bu parçalanma dosya sistemi yapısı itibari ile ama hiç parçalanmaz diye bir durum söz konusu değil. Fark sadece linux ve mac'in boşta kaldıkları sürece biz farkında olmadan dosya sisteminde iyileştirmeler yapmasından kaynaklanıyor. Ayrıca iki işletim sistemi içinde ihtiyaç olmasa da defrag programları mevcut. En basitinden şu var, multi task OS larda bir uygulama bişey yazarken diğeri de bişey yazmaya zorlanabilir. Bunların sıralı yazılmasını beklemek pek mantıklı değil.

    Windows NTFS dosya sistemi şekillendirirken ki cluster büyüklüğünde ayar yapılarak daha az frag olması sağlanabilir. Ama bu sisteminizi ne amaçla kullanıcağınızla ilgili bir durum. Ufak dosyalar ile çalışıyorsanız cluster büyüklüğü küçük olmalı, Windows standart 4KB olarak ayarlamıştır bu durumu. Bu sayı büyüdükçe performans artar frag azalır ama bu sefer de ufak bir dosya büyük yer kaplayacaktır. Örneğin 32kb ye çıktığında bu değer sizin 3kb lik dosyanız, 32kb görünecektir. Dolasyısı ile bir denge söz konusu. Birde yeni windowslar eskisi gibi çok frag olmuyor. Boşta kalınca artık windows'ta iyileştirme yapabiliyor.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: 2smoke

    Ben şu disk parçalanma (fragment) olayını anlamıyorum..

    Hangisini kullanırsan kullan disk parçalanır. Ha linux ile mac te windows'a oranla daha az olabilir bu parçalanma dosya sistemi yapısı itibari ile ama hiç parçalanmaz diye bir durum söz konusu değil. Fark sadece linux ve mac'in boşta kaldıkları sürece biz farkında olmadan dosya sisteminde iyileştirmeler yapmasından kaynaklanıyor. Ayrıca iki işletim sistemi içinde ihtiyaç olmasa da defrag programları mevcut. En basitinden şu var, multi task OS larda bir uygulama bişey yazarken diğeri de bişey yazmaya zorlanabilir. Bunların sıralı yazılmasını beklemek pek mantıklı değil.

    Windows NTFS dosya sistemi şekillendirirken ki cluster büyüklüğünde ayar yapılarak daha az frag olması sağlanabilir. Ama bu sisteminizi ne amaçla kullanıcağınızla ilgili bir durum. Ufak dosyalar ile çalışıyorsanız cluster büyüklüğü küçük olmalı, Windows standart 4KB olarak ayarlamıştır bu durumu. Bu sayı büyüdükçe performans artar frag azalır ama bu sefer de ufak bir dosya büyük yer kaplayacaktır. Örneğin 32kb ye çıktığında bu değer sizin 3kb lik dosyanız, 32kb görünecektir. Dolasyısı ile bir denge söz konusu. Birde yeni windowslar eskisi gibi çok frag olmuyor. Boşta kalınca artık windows'ta iyileştirme yapabiliyor.

    Tekrar araştırdım reiserfs dışındaki sistemlerde disk neredeyse dolana kadar disk bölünmesi olmadığı söyleniyor.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: hbeton
    Tekrar araştırdım reiserfs dışındaki sistemlerde disk neredeyse dolana kadar disk bölünmesi olmadığı söyleniyor.

    Valla ben bilmem, sadece parçalanmaması imkansız gibi geliyor bana. Zaten dediğim gibi sistem boşta kalınca iyileştirme yapıyor os x de linux da. Disk dolduğunda yapamadığı için kalıyor öyle demekki. Çünkü bu iş için tampon bir alana ihtiyaç var.

    Herşeyin peşpeşe yazılma ihtimali yokki zaten. Düşünelim;

    herşey sıralı yazılsaydı;

    50 gb bir diskin 20 ile 21. GB larında falanca programımızın olduğunu varsyarak, bunu diskten silip, yerine 4 gB lik bir dosya yüklersek ne olurdu?

    İlk 1 GB ı 20 ile 21 arasına, geri kalan 3 Gb ı da boş bulduğu ilk yerden başlamak üzere yazılmayacakmıydı. Bu durumda parçalanma yok diyebilirmiyiz ?

    Ha ne oluydur, sistem boşta kalınca bu 20 ile 21 arasını alıp boş bir alana koyup, 21 den diğer parçaya kadar olan kısmı 20 ye geri çekip, sonra o tampona koyduğu 1gb ı diğer 3 gb nin yanına yazıyor olabilir. Belki bu manada defrag a gerek duymaz. Ama disk dolunca o 1 Gb ı taşıyacak yer bulamadığından apışıp kalıyor demekki. Hiç o kadar disk doldurmadığım için bilmiyorum doğrusu.

    Rakamlar sallama arkadaşlar, Gb değil MB de olabilir, size farklı olabilir. Sonuçta disk üzerinde herşey sektor sektor. Öyle düşünmek lazım birde bu örneği.




  • Ben de linux kullanmamak için nedenleri sayıyım.

    - internet bağlantınızın olmadığı bir bilgisayarda bilgisayara bir paket kurmak imkansızdır.
    - bir program indirmeniz gerektiğinde, muhakkak source kodunu verirler. Al derle kullan diye. O source kodu da derlenirken milyon tane hata verir sizi çileden çıkarır.
    - Notebook unuza bir linux kurarsınız, fanınız durmak bilmez. Laptop ateş gibi olur. Laptop un mouse kısmında tapping fonksiyonu default olarak kapalı gelebilir, neden çift tıklanmıyor vs. diye debelenirsiniz.
    - internete girersiniz, websayfasını aşağı kaydırırken takılır. Video izlemeye çalışırsınız, ileri geri fonksiyonu çalışmaz. Tam ekran tuşuna basarsınız bilgisayar 10 dakika geri gelmez.
    - Print alacaksınızdır, 4 sayfayı aynı anda bastırmaya çalışırsınız. Önizleme oluşturmak için 1 dakika bekletir
    - Ağda bir dosya silinmiştir. Ancak linux cache ini update etmedigi için o dosya orada gözükür, taa ki F5 e basana kadar.
    - Atıyorum linux versiyon 7.0.2.30 u bilgisayarınıza kurmuşsunuzdur. Elinizdeki dvd yi kaybetmiş, internetten 7.0.2.31 i indirmişsinizdir. DVD yi bilgisayarınıza takıp, 1-2 dosya update edersiniz. işletim sistemi çöker. Zırt pırt saçma sapan hatalar verir.
    - Windows un otomatik olarak tanıdığı bir driveri kurmak için en az 3-4 saat uğraşırsınız. Ya pes edersiniz, ya da zor güç çalışan bir driver elde etmiş olursunuz.

    ------------------------------------------
    - Diyecegim şu ki ev kullanıcıları için linux son derece külfetli, buglu bir işletim sistemidir. Sizi çileden çıkarır.

    - Ancak server olarak kullanacaksanız. Gömülü sistemlerde kullanacaksanız. Bedava ve işe en uygun çözümdür.
    - Bilgisayarınız çöktü ve dosyaları kurtarmanız gerekiyorsa, live linux cd si ile işleri halletmek epey kolaydır. Çünkü linux her türlü dosya tipini tanır ve güzel bir masaüstü ortamında dosyalarınızı kurtarmanıza imkan verir.


    Linux ne zaman güzel bir işletim sistemi haline gelir ? diye soracak olursanız.
    Benim şahsi düşünce 100lerce farklı linux tabanlı işletim sistemi geliştirmeye çalışmak yerine, bu geliştiricilerin toplanıp tek bir işletim sistemi üzerine yoğunlaşması ile olur.(linux x desktop, linux x server, linux x embedded vs. gibi her türden tek bir işletim sistemi) Böyle bir durumda eminim ki çok çok daha iyi bir işletim sistemi çıkacaktır.
    Yüzlerce farklı linux sürümü ile tekerleği yeniden icat etmeye gerek yok.




  • Şu an için ev kullanıcılarının Linux dağıtımlarını kullanmasında çok fazla sorun yok. Yazdıklarınızda bir kaç hatalı nokta mevcut.

    * İnternet bağlantısı olmadan Linux'a uygulama kurabilirsiniz. Synaptic Paket Yöneticisini açrsınız bir indirme betiği oluşturursunuz, internet bağlantısı olan bir PC'de bu betiği çalıştırarak tüm bağımlıkları ile uygulamayı indirip, kendi PC'nizde bu paketleri kurabilirsiniz.

    * Bir program indirmeniz gerektiğinde muhakkak kaynak kodunu vermezler, niye böyle bir zorunluluk olsun. Zaten ev kullanıcısına lazım olabilecek tüm uygulamalar yaygın dağıtımların depolarında mevcut.

    * Bahsettiğiniz ısınma problemi sizin sisteminizde karşılaştığınız ve büyük ihtimalle güncellemeler ile çözülebilecek bir problem. Bu probleme çoğunlukla kapalı kaynak ekran kartı sürücüleri sebep oluyor, Linux kurulumunda yüklenen açık kaynak sürücüler ile bu problem çok fazla yaşanmamakta. Pek çok arkadaşıma kurduğum için iyi biliyorum Linux kurduktan sonra sistemleri daha az ısınıyor ve daha tasarruflu pil kullanıyorlar. Bir arkadaşımın Ati ekran kartı olan taşınabilir sisteminde benzer bir problem yaşamıştı. Güncel sürücüleri elle yükleyince bu problemi çözülmüştü.

    * Kendi sistemimde yazıcı ile ilgili bu tip problemler yaşamıyorum.

    * Evde ve işte kullandığım 3 farklı sisteme sadece kapalı kaynak ekran kartı sürücülerini kuruyorum, diğer tüm sürücüler kurulum sırasında otomatik yükleniyor.

    * Kullandığınız Linux versiyonuna farklı bir versiyonun paketlerini kurduğunuzda bağımlılıklar değiştiği için hata alma olasılığınız mevcut. Elinizde internet bağlantısı varsa niye başaka bir versiyondaki dosyalarla güncelleme yapaılır ki. Açrsanız Güncelleme yöneticisini gerekli tüm paketleri kurarsınız. Elinizde internet bağlantısı güncelleme yapmak biraz zordur, ama imkansız değil. Aynı zorluk Windows içinde geçerli.

    * Ev kullanıcısı için Linux Windows'a göre daha zahmetsizdir. En azından 2-3 ayda bir format atma derdinden kurtulursunuz. Virus tehlikesi olmadan rahat rahat internette gezebilirsiniz. Yaşanan tüm zahmet başka bir işletim sistemine geçişten dolayı yaşanan acemiliklerdir. Bu tip acemilikleri aşmak için gerekli kaynaklar oldukça yaygın ve ulaşmak oldukça kolay.

    * Yaşadığınız problemlerin çoğu yardım aldığınız takdirde kolaylıkla üstesinden gelinebilecek cinsten gözüküyor.

    Vesselam.

    http://www.whylinuxisbetter.net/index_tr.php



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 5 Şubat 2012; 15:06:20 >




  • Ya abicim bende kullanıyorum linux, bazen çok saçmalıyorsunuz inanın ki.

    http://www.whylinuxisbetter.net/index_tr.php

    Bu nedir yahu. Ta windows 95 ile yapılmış kıyaslamayı koyuyorsunuz buraya. Sonra neden kişilerin beğenmediği veya hatalı dediği şeyleri hemen o kişinin sorunu haline getiriyorsunzu ki. Bende sorun yok, sorun sende diyorsunuz hemen.

    Adam gibi kullanılan bir windows, en az linux kadar sağlamdır. Bırakın bu virüs müş formatmış gibi basit ve önemsiz şeyleri. Bir şeyi överken asla diğerini küçümsemeyeceksiniz. Süper linux'u 1 sn de göçertmek için rm -rf / yazmak yetmez mi. Bunu netten okuyan cahil kullanıcı icabında kullanabilir bu komutu. Geçen forumda vardı. MAC OS X i ilk günkü haline döndürüyormuş diye sormuşlardı. rm -rf / komutunu :) Hadi windows'a yapalım del c:\*.* işlemini. Tüm sistem dosyaları kilitli olduğu için silmeyecektir.İster root olun, ister sap. Şimdi windows daha güvenli mi diyelim.??

    Her işletim sistemi kullanıcısının bilgisi kadar güvenli yada işlevseldir. Bunu unutmayın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 2smoke -- 5 Şubat 2012; 15:14:00 >




  • @Smoke çok kibarsınız.

    O linki uzun uzun yazmamak için verdim. Eski olmasına rağmen oldukça anlaşılır bir anlatımı mevcut.

    Evet benim kurduğum sistemlerde bu tip problemleri yaşamadım. Kendi deneyimimden bahsetmem neden saçma olsun.
    Kendi deneyimini genellemiş bir yorumu saçma bulmayıp beni yazdıklarımı saçma bulmanızda sizin saçmalığınız olsa gerek.

    Saygılar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 5 Şubat 2012; 15:26:01 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kelebekx3

    @Smoke çok kibarsınız.

    O linki uzun uzun yazmamak için verdim. Eski olmasına rağmen oldukça anlaşılır bir anlatımı mevcut.

    Evet benim kurduğum sistemlerde bu tip problemleri yaşamadım. Kendi deneyimimden bahsetmem neden saçma olsun.
    Kendi deneyimini genellemiş bir yorumu saçma bulmayıp beni yazdıklarımı saçma bulmanızda sizin saçmalığınız olsa gerek.

    Saygılar.

    Ben o yorum için bişey demedim ki ? o da saçmadır. Benim anlatmak istediğim linux kullanıcıları kullancının ötesine geçmiş artık. Öyle bir sahiplenme varki. Yani imkan olsa karşısındaki adamı dövecek nerdeyse.

    Hayır, bende böyle, öyle yapma, şöyle yap, ne gerek var, linux daha güzel, linux daha güvenli, daha görsel, daha kolay, ati olmaz nividia olur, o, şu, bu zart zurt.. Bu böyle gidiyor seneledir. Şahsınıza alınmanıza gerek yok. Tüm linux severler böyle. Ulan al işte kullanıyorum işimi görüyor, banane kim ne kullanıyorsa diyeni henüz görmedim kendimden başka.

    Kıssadan hisse, eleştirye açık değilsiniz. Yapılan her eleştiriyi ve olmusuz cümleyi saldırı olarak algılamaya şartandırmışınız kendinizi. Ben kendi adıma Linux kötü'mü dedim, hayır zaten kullanıyorum. Sürekli siz windows'tan iyi diye üsteleyen tarafsınız. Şu MS bölümüne geçelim varmı bakalım bitane neden windows daha iyi şeklinde bir konu. Aksine sürekli bu bölümde canı sıkılan neden linux diye konu açıyor.

    Ayrıca evet bu benim kibar hallerimden biri..Teşekkür ederim.




  • bende kisaca fikrimi yazayim dedim.
    Hem 5-6 yıldır windows Kullanıcısı Olarak win98-me-xp-7 ultimate kullandım.
    Linux ise 2 yıl evvel Bir derginin verdiği Knoppix Cd si ile Tanistim.

    *windows u Herseyi Dahil Driver-Programlar kurulu bir cd ye usb ye Kolayca Aktarip Kullanamazsiniz.
    *windowsta Linux Program Oyunlarını Çalıştıramazsınız ama Linux taki wine Programı cogu programı oyunu calıştırır.
    *Windowsu usb ye Kurup Persistance ayari ile degisiklikleri kaydedtip kullanabilirsiniz.
    *Linux kurulu bir bilgisayarda baska Linux u Deneyebilirsiniz Cd-Usb den Live modu ile Kurulumsuz test eder denersiniz.Donanımları (ethernet-wifi-3g) tanır calışmasında memnunsanız kurarsınız.windows ta bu yok.
    *Linux Kurulurken Windowsu gorur Tanir size yanina mı kurulsun (2si beraber kullanırsınız) yada tek mi kurulsun diye sorar.windows Linuxu gormez once Linux Sonra Windows kurmak zor zahmetlidir.
    *Virus olayı gercek ve hala var.daha gecen benim basima geldi ve oyle abuksubuk sitelere zararli sitelere girmiyorum ama geliyor bir yerden.3 farklı Antivirus kurdum Spyware-malware casus temizleme aracları kurdum temizlenmedi.
    *Pencere ,Masa ustu yonetici sistemi var Linuxta.KDE-Gnome3-Xfc-Lxde hangisini isterseniz kurarsanız.
    islemci Ram Hangisine uygunsa onu kurarsınız.windowsta bu kadar secenek yok.
    *

    Bilgisayar Teknik Servisinde Calismis bilgili Tecrubeli bir kullanici olarak Tavsiye ederim.
    Suan Winzort (windows) yok tek basina basit bir Linux Kurdum Gayet Hızlı ve stabil.
    Ne ısınma ne fanların guldur calismasi gibi olaylarla karsilasmadim.
    Bu 7 Neden Yeterlidir.
    Sonucta insanlar yeni bilgisayar alınca farkında olmadan windowsa da para veriyor.
    Yani Bilmeden Secemeden Aliyor.
    Sadece Haier marka Laptoplarda Hem Linux-Hem windows versiyonları var arada 100tl fark var.
    Sonucta Kurulum ve Menuler Turkce.Az Konuyu Anlayan lar windowsun yanına kurabilir alisabilir.
    Sonra direk kurulum deneyebilirsiniz.
    Anlayan Sadece Tek başına Linux Kursun-Az Anliyanlar windowsun yanına Kursunlar.Hic Anlamayanlar Usb veya cd den farklı Linux ları denesinler




  • haklısınız ibo83 isteyen tek linux kurar istemeyen live cd vb kullanır ben yaşında linuxa başlayıp korkmuştum şimdi 3 yıl geçti ve linux tekrar karşıma geçti ama 9 yaşındayken linuxtan korkmamın nedeni zor sanmamdı ama eğer bilgisayarı butonlara tıklayıp oyun oynamak için görüyorsanız linux kulanmak zordur ama eğer bilgisayar kullanmaktan kastınız gerçek anlamda bilgisayar kullanmaksa windows çok zordur ve linux kolaydır
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 2smoke

    quote:

    Orijinalden alıntı: hbeton
    Tekrar araştırdım reiserfs dışındaki sistemlerde disk neredeyse dolana kadar disk bölünmesi olmadığı söyleniyor.

    Valla ben bilmem, sadece parçalanmaması imkansız gibi geliyor bana. Zaten dediğim gibi sistem boşta kalınca iyileştirme yapıyor os x de linux da. Disk dolduğunda yapamadığı için kalıyor öyle demekki. Çünkü bu iş için tampon bir alana ihtiyaç var.

    Herşeyin peşpeşe yazılma ihtimali yokki zaten. Düşünelim;

    herşey sıralı yazılsaydı;

    50 gb bir diskin 20 ile 21. GB larında falanca programımızın olduğunu varsyarak, bunu diskten silip, yerine 4 gB lik bir dosya yüklersek ne olurdu?

    İlk 1 GB ı 20 ile 21 arasına, geri kalan 3 Gb ı da boş bulduğu ilk yerden başlamak üzere yazılmayacakmıydı. Bu durumda parçalanma yok diyebilirmiyiz ?

    Ha ne oluydur, sistem boşta kalınca bu 20 ile 21 arasını alıp boş bir alana koyup, 21 den diğer parçaya kadar olan kısmı 20 ye geri çekip, sonra o tampona koyduğu 1gb ı diğer 3 gb nin yanına yazıyor olabilir. Belki bu manada defrag a gerek duymaz. Ama disk dolunca o 1 Gb ı taşıyacak yer bulamadığından apışıp kalıyor demekki. Hiç o kadar disk doldurmadığım için bilmiyorum doğrusu.

    Rakamlar sallama arkadaşlar, Gb değil MB de olabilir, size farklı olabilir. Sonuçta disk üzerinde herşey sektor sektor. Öyle düşünmek lazım birde bu örneği.

    Yok, anlattığınız gibi değil. İlk önce Windowstan bir örnek vereyim. Vaktiyle FAT32 varken windows elektrik kesintisi gibi bir nedenden dolayı aniden kapandığında bilgisayarınızı açtığınızda hatalara karşı Scandisk çalışıyordu. Sonradan NTFS çıkınca bu durum ortadan kalktı. Nedeni NTFSde aniden kapanmalarda oluşabilecek hatalara karşı yeni bir sistem kullanılmasıdır. Linuxta kullanılan EXT3, EXT4 gibi sistemler ise windowstakinden farklı dosya sistemleridir. FAT32de ve NTFSdekinden farklı dosya yönetimi ile bu sistemlerde bölünmeler önlenebilmiştir. Yani linuxta okuma-yazma işlemleri için disk öyle bir ayarlanıyor ki bölünme olmuyor.




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.