Şimdi Ara

Liberalizm ve Kapitalizm Karşıtlığının Nedeni Kıskançlık mı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
1
Favori
193
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sen parayı kazanıyorsan banada vereceksin. Zenginsen yüzde 70 vergi ödeyeceksin. Herkese aynı parayı ödemek zorundasınız.

    Arkadaslar kapitalizm eleştirisinin altında büyük oranda bir kıskançlık basarili insanlardan nefret etme duygusu yattığını dusunuyorum bu konuda ne dusunuyorsunuz.

    Liberalizm ve liberalizmin bir uzantısı olan kapitalizmin getirdiği refahı hicbir baska ekonomik model saglayamamaktadir. Demokrasi dusuncesinin temelini olusturan ozgurluk ve herkesin istedigi gibi fikirlerini aciklamasi girisimlerde bulunmasi fikri kisaca ozgurluk anlayisi liberalizme dayanmaktadir.

    Demokrasi asigi sol dusunce ise en basta insanlarin nasil yasayacagini paralarini nereye vereceklerini kontrol etmeye calisan ozgurluk jarsiti bir hareket olarak ozgurlukcu gorunmeye calismaktadir. Yani Butun para kaynaklarini devlet denen bir aygita baglayacak , insanlara yiyeceklerini bu devlet aygiti verecek onlarin hepsini devlet okullarinda kendi ideolojilerine gore yetistirecek gerekirse baskalarindan topladigi paralari bu insanlara dagitip onlari devlete muhtac hale getirecek.

    Kisacasi bildiginiz Bigbrother olayini yaratmak isteyen insanlari kontrole dayanan bir dusunce yapisi ozgurlukcu sayilirken tam tersi insanlari girisimcilige yonelten onlara her devletin buyuklugunu azaltarak daha az karisilacak bir ortam yaratmaya calisan liberalizm ve kapitalizm ise ocu gibi gosteriliyor.

    Masallara inanmak yerine gerceklere bakilirsa ne demek isyedigim anlasilacaktir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Türkiye solcuları haricinde demokrasi naraları atan solcu yok sanıyorum.Sol düşüncede zaten demokrasi olmaz,yapısı gereği alternatif düşünce kabul etmez.Türkiye solcuları da zaten Marksizmi kaynaklarından değil romandan,şiirden öğrenip romantizmden beslenir.Bilmeden özgürlük,demokrasi çığlığı atmaları doğal tabii.Darbe gecesi demokrasi için sokağa çıktığını söyleyen hacı sakallı,şalvarlı şeriatçılar gibi absürt bir harekette bulunuyorlar.

    Soruya gelince kıskançlıktan çok bir davaya bağlanma,bireysellikten ve rekabetten uzaklaşma isteği, insanları sol düşünceye sevk ediyor diye düşünüyorum.Belki de idealleri temel bazı insani gereksinimlerin bir otorite tarafından karşılanmasının garanti edilmesinin verdiği rahatlık.Düşünüyor tabii adam ne kadar ortalama da olsa araba,ev,yiyecek,giyecek kaygım olmayacak neden böyle bir sistem istemeyeyim ki? Bu biraz tembellikten,kendine güvensizlikten ve ileriyi düşünememekten kaynaklanıyor zannediyorum.Halbuki kendisini belli bir kalıba sıkıştırdığının farkında değil.Böyle bir sistemde insanlığın ilerlemesinin imkanı yoktur.Sovyetlerin bile ilerleme nedenleri Batı bloku ile rekabet etme girişimi,rejimini üstün ve doğru gösterme çabasıdır.Bu ilerleme bile rekabetin sağladığı bir şeydir.Tamamen komünist olan bir Dünya'da rekabetten söz edilemez dolayısıyla bireysel bir ilerleme çabası insanlarda gözükmeyeceğinden insanlık da gelişemez kanaatindeyim.




  • Bilgisizlik.
  • Otoriter bir sosyalist rejimi görmedikleri için. Boş vaatler insana hoş geliyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Özgürlüğün aslında esaret olduğu lakin denklemin taraflarının uygunsuzluğu nedeniyle karşı çıkılan haklı davadır



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zodion -- 30 Nisan 2017; 5:2:6 >
  • teoride güzel uygulanabilirlik acisindan en vasat ideoloji sanırım. ayrıca komunizm'de demokrasi yoktur ozellikle proletarya diktatorlugu asamasinda demokrasi görülmez..



    Platon ne demis?



    Demokrasinin esas prensibi, halkın egemenliğidir. Ama milletin kendini yönetecekleri iyi seçebilmesi için, yetişkin ve iyi eğitim görmüş olması şarttır. Eğer bu sağlanamazsa demokrasi, otokrasiye geçebilir. Halk övülmeyi sever. Onun için, güzel sözlü demagoglar, kötü de olsalar, başa geçebilirler. Oy toplamasını bilen herkesin, devleti idare edebileceği zannedilir. Demokrasi, bir eğitim işidir. Eğitimsiz kitlelerle demokrasiye geçilirse oligarşi olur. Devam edilirse demagoglar türer. Demagoglardan da diktatörler çıkar.



    (Platon, Devlet)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kıskançlık çok dar bir bakış açısı olur. İlla ki bu karşıtlığının altında kıskançlık yatan vardır ama genelleme yapılacak kadar çok değildir.



    Assyria adlı üyenin yazdığı mesajın 2. paragrafına kısmen katılıyorum.

    Artı olarak kapitalizme müsade edildikçe kapitalizmin vahşi kapitalizme dönüşeceği bunun da köleliğe yol açacağı düşünüldüğü için de bu karşıtlık olabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 30 Nisan 2017; 18:0:50 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hocam dediğin çok mantıklı bu konuyu açarak olaylara daha geniş bakmamı sağlamış oldun. teşekkür ederim.

    türkiyede insanların haftada 72 saate kadar çalıştırılmasi ve çok az ücret ödenmesi insanların liberalizmi yanlış anlamalarına sebep oluyor. halbuki yurt dışında en vasifsiz insan bile haftada en fazla 35-40 saat çalışıyor ve geçinecek parayı kazaniyor. yani liberalizm iyi bir sistem. lakin maksimum çalişma saatleri ve minimum ücretler adam gibi uygulanirsa. türkiyedeki şekilde olursa kötü oluyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.