Şimdi Ara

Liberal yalan: 'Serbest piyasa ve Özgürlük Yanılgısı'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
236
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
2 oy
Sayfa: 1
Giriş

Argüman: Kapitalizmde her şey serbest ve özgürdür. Piyasa kendi dengesini bulur.

Fiyat serbest, alıp almamak serbest, sermaye serbest. İşçi de iş seçmekte serbest.

1. Fiyatlar hakikaten serbest. İstenen fiyat konur; isteyen alır, istemeyen almaz.

2. Sermaye hakikaten serbest, isteyen istediği ülkeye sermayeyi götürüp daha ucuza üretim yapabilir.

3. Çalışan için istifa etmek serbest, kendisine daha iyi ücret verilen ülkeye göç edebilir… HAYIR EDEMEZ. Dananın kuyruğu burada kopuyor.

BU SİSTEMDE İNSAN HARİÇ HER ŞEY SERBEST.

SERMAYE VİZE ALMAZ, BİR TELEFONLA DAHA UCUZA ÜRETİM YAPACAĞI YERE PARAYI, MALI AKTARABİLİR.

FİYATLARA VİZE İŞLEMEZ, İSTEDİĞİ GİBİ FİYAT BELİRLER.

AMA ÇALIŞAN VİZESİZ GEÇEMEZ! GEÇEMİYOR.

EĞER İŞÇİLER UCUZA ÇALIŞMAMAK İÇİN MISIR'DAN ABD'YE GÖÇ EDEBİLSEYDİ, O ZAMAN İDEAL LİBERAL DÜNYA OLURDU.

ZATEN BÖYLESİ BİR DÜNYADA MAAŞLAR DA BİR DENGEYE YAKLAŞACAKTI. BU DA DOLAYLI BİR SOSYALİZMDİR.

LİBERAL YANILGI:

Mesele rakamlarsa, rakamlar serbest.

Bu sistemde yalnız insan tutsak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PhD MD -- 1 Mayıs 2025; 1:18:55 >

• Abi dünya böyle oldu, maymun çıktı derler, şeytan çıktı derler, bir taraftan az bi maaş verirler, öteki taraftan fatura, kira, market derken onu da ay sonu gelmeden cebinden alırlar, yani boğaz tokluğuna yaşarsın. Esasında böyle yapacaklarına, herşey dahil, yemek falan, maaş vermesinler yaşayıp gidelim, hiç farkı yok, para artmayınca!

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mısır'daki Bangladeş 'deki adam kolayca Amerika'ya gidebilse Amerikan firmaları niye Bangladeş 'te fabrika kursun ki? Liberalizm varsa ülke içinde olabilir sadece yada dünya tek devlet olduğunda olabilir

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

kardeşim benim, şu anlattığım şeyi anlamıyorsun, Amerikan firmalarına muhtaç olmazsın ki böyle bir durumda, herkesin şirketleri daha dengeli olur.

Liberalizm için bisiklet binerken ilk başta fazla efor sarfetmek gerektiği gibi ilk başta sermaye birikimi için ya düşük ücret yada kölelik -sömürü gibi birşey gerekiyor yoksa fabrikalar için kurulması mümkün olmayabilir . Çin'de Mısır'da bangladeste Vietnam'da fabrika kurulması için ilk başta düşük ücretin olması gerekiyor yada Amerika- Avrupa'da yüksek ücret için sömürü yada kölelik geçmişi olması gerekiyor ( ki oda yetmiyor Avrupa'da artık maaşlar eriyor büyüme yavaşlıyor nüfus yaşlanıyor )

ezberletilmiş sınırların dışında düşünemiyorsun hâlâ.

Liberalizmden bahsetmiyorum. Dediğin şeyler doğru, elbette önce öyle olacak. Yalnız liberalizmin etrafa yaydığı pozitif "özgürlük fikrini" eleştiriyorum ben.

Bu bir hayal. Çünkü paraya, para sahibine, mallara ve mal sahibine özgürlük varken, maaşlı çalışana özgürlük tanınmıyor.

Bunun da en önemli delili "vize" uygulamasıdır.

Mutlak manada İnsan özgür bir varlık değildir bana göre. Yaptığı seçimler belli bir bağlam içindedir ve o bağlamı bireyin kendisi yaratamaz.

Liberalizme gelirsek, çoğunuk için hayalden öteye geçmez, Özgürlük senin de bahsettiğin gibi belli sınıflar için geçerlidir. 2nci dünya savaşı sonrası kurulan düzende Görece olarak Belli bir refah olduğu doğrudur ama bu her ülkeye ve ülke içindeki ekonomik ve sosyal dengelere göre değişmektedir.

Dünyanın kahir ekseriyeti halinden memnun değildir ve olamaz , çünkü kaynaklar, üretilen artı değer adaletsz şekilde belli ellerde toplanmaktadır.

Konuşmamaız gereken değer Özgürlük değil Adalettir . Adalet olmaz ise hiç bir değeri koruyamazsın, Ahlak ta olmaz, Özgürlük te..

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Güzel bir konu bu fakat biz halkız, halkın bunlardan haber olmaz, olmamalı :)

----

120 yıl önce cebimizceki altınları aldılar, yerine aslında hiç bir değeri olmayan kağıt paraları (banknote) verdiler. Bu kağıt paralar karşılığında da insanı tüm gün ışığında hatta geceleri bile çalıştırdılar. Bunlar işçi sınıfı, kendi işlerini yapmadılar, başkalarının işlerine ırgatlık yaparak gündelik geçimlerini sağladılar ve asla zengin olmadılar, olamazlar.

yakın bir gelecek zamanda bu kağıt paraları da alıp blockchain tabanlı dijital paraları önümüze sürecekler. Bu defa, elimizde kağıt da kalmayacak. Devlet açısından çok iyi ama halk için biraz daha kötü bir gelecek bu.

Ama herkes alışacak. Herkes oyunlarda sanal paraları kullanmaya alıştırıldılar zaten. Kimse yabancı değil buna:)

----

Halen yönetim olarak mükemmeli bulamadık insanoğlu olarak, kıyamete dek denemeye devam.

• FEYyoutube
    Katıl abonesi olup beni desteklerseniz çok mutlu olurum 😍😍😍 https://www.youtube.com/channel/UCXDPGKBmtGAjIaUrd7nYEOg/join Mustafa Kemal Atatürk kurtuluş savaşını kazanıp cumhuriyeti kurduğunda ülke berbat bir haldeydi. 200 yıl geri kalmış bir Osmanlının mirası kalmıştı. Sanayileşememiş, borç batağına batmış, duyunu umumiye ile gelirlerine el konulan bir Osmanlı vardı. Bu şartlara göre Türkiye Cumhuriyeti 100 yıllık serüveninde çok iyi ilerledi. Muasır medeniyetler seviyesine gelemesekte yaklaştık diyebiliriz. O yıllarda Osmanlı'nın ne kadar geri kaldığını ve Atatürk'ün ne büyük bir iş başardığını anlayabilmeniz için Türkiye'yi Amerika ile karşılaştırdım. Sanayi devrimini yapmış olan Batının ne kadar gerisinde kaldığımızı bu videoda görebilirsiniz.
    https://www.youtube.com/watch?si=3isWXpZ3FkQDmbLM&v=1cumihx9Bww&feature=youtu.be
  • PhD MD kullanıcısına yanıt

Fransa, Amerika vd sömürü ve kölelik ile elde ettiği zenginliği niye beleşe diğer halklar ile paylaşsın ki? Fransa'da le pen gibi liderler zenginliğin eski sömürge vatandaşlarıyla bile paylaşmak istemiyorlar artık ve Afrikalıların geri gönderilmesini isteyebiliyor. Almanya bir şekilde oluşturduğu zenginliği göçmenlerle paylaşmak istemediği için aşırı sağ devamlı güçleniyor ... Vize işte bu zenginliğin kolayca dağılmasını engellemek için var ve zenginliği yaratan ülkeler tarafından katı şekilde uygulanıyor. Ayrıca maaşlı çalışana yok sermayeye var diye birşey yok . Bugün 4 milyon Türk almanyada yaşıyor ve hâlâ Almanya çalışacak insan arıyor bir mesleğin varsa Almanya Kanada vs işçi aramakta

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.