Şimdi Ara

Lenovo Legion Y530 ve Kullanıcıları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
4
Favori
4.980
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Lenovo'nun orta düzey yeni nesil oyuncu bilgisayarlarından birisi olan Lenovo Legion Y530'ün özelliklerinin belirtildiği, önerilerinin yapıldığı ve kullanıcılarının buluştuğu, satın almak isteyenlerin sorularını soracağı bir başlık olması amacıyla oluşturulmuştur. Not: Fotoğrafların kaynakları Lenovo resmi web sitesidir.


    Lenovo Legion Y530

    Lenovo Legion Y530 ve Kullanıcıları


    Teknik Özellikler


    • 8. Nesil Intel Core i Serisi işlemciler (i7-8750H veya i5-8300H)

    • 15.6" FullHD(1920x1080) 144Hz IPS ekran

    • NVIDIA GeForce GTX 10 serisi ekran kartı (1050 veya 1050Ti veya 1060)

    • 32GB'a kadar bellek

    • 512GB'a kadar PCIe SSD ve 2TB'a kadar HDD

    • Harman Kardon Dolby Hoperlörler

    • 365mm x 260mm x 24,2mm boyuları 2,3kg ağırlık



    Bağlanabilirlik

    • 3 USB 3.1 Tip A
    • 1 USB 3.1 Tip C
    • 1 Mini DisplayPort (1.4)
    • 1 HDMI 2.0
    • 1 RJ-45 (Ethernet)
    • 1 Kulaklık+Mikrofon 3.5mm jak
    • 1 NOVO deliği


    Lenovo Legion Y530 ve Kullanıcıları


    Cihazı FreeDOS olarak satın alanlara öneriler ve yapılması gerekenler
    NOT: Cihaza Lenovo tarafından resmi olarak yalnızca Windows 10 desteği verilmekte ve yalnızca Windows 10 uyumlu sürücüler sunulmaktadır. Bu yüzden Windows 10 dışında bir Windows sürümü yüklemeniz önerilmez.


      [1] Windows kurulumunu yaptıktan sonra bilgisayarınızı ağa bağlayın ve Windows Update'i çalıştırın ve tüm güncellemeleri yükleyin. İlk kullanımda bilgisayarınız ağır gibi gelebilir, fare takılarak hareket edebilir. Eksik sürücüden dolayıdır. Windows Update yükleyecektir.

      [2] Aygıt Yöneticisini açın ve listedeki her şeyin normal olduğundan emin olun. (Sarı ünlem, kırmızı çarpı olmasın)

      [3] Nvidia web sitesinden GeForce Experience yazılımını yükleyin. Bu yazılım ekran kartınıza uyumlu daha yeni bir driver kuracaktır.

      [4] Microsoft Store'a giriş yapın veya bu bağlantıya tıklayarak Lenovo Vantage yazılımını yükleyin.

      [5] Lenovo Vantage'ı açın, güncelleştirmeleri kontrol edin. Bu yazılım hem driver güncellemeleri hem de BIOS güncellemeleri sağlayacak ve birçok özellik de sunacaktır.



    Sahip olduğum model
    i5 - 1050Ti - 16GB RAM - 128GB SSD - 1TB HDD FreeDOS

    Birinci Hafta İzlenimleri
    Cihazı aldığım gibi Windows 10 Pro yüklemesi gerçekleştirdim. Sorunsuz bir yüklemeydi, cihazda sürücülerin olduğu herhangi bir disk bölümü yok. Fakat Windows 10 güncellemeler ile gerekli sürücüler hemen bulunabiliyor. Yukarıdaki uyarıda belirtilen adımları uygularsanız sorunsuz kullanım elde edebilirsiniz. Bir haftalık izlenim olarak şunları paylaşabilirim:

      [1] Ekran kalitesi, renkler çok iyi bence. Parlaklık biraz daha fazla olabilirmiş ama yeterli. Ekranın ince çerçeve olması gerçekten cihazın görünümüne ayrı bir hava katıyor.

      [2] Siyah rengin tonu, iç kaplama ve dış kaplama çok güzel ve kaliteli duruyor. Masaya koyduğunuzda, ekranı açtığınızda gerçekten güzel bir cihaz. Cihaz diğer oyun bilgisayarları gibi rengarenk ve itici durmuyor. Sade cihaz sevenlere, abartı istemeyenlere göre tam. Arkada Legion yazısının O harfi içerisinde bir Y logosu var o beyaz olarak yanıyor sadece. Onun dışında iki parlaklık kademesine sahip ve sadece beyaz renk yanan klavye aydınlatması var.

      [3] Lenovo klavyelerini hep severdim bu da çok güzel bir klavye. Alışılması gereken tek nokta numerik tuş takımı kısmı. Oranın düzeni biraz farklı ama mantıklı bir düzen olmuş bence. Yön tuşlarını ayrık ve büyük tutmuşlar. Ayrıca fonksiyon tuşlarına atanan görevleri sevdim. Klavyede direkt ekran video kaydı alma düğmesi var fakat bunu kullanamadım bir türlü, sanırım kendi programımızı ayarlamamız gerekiyor bunun için.

      [4] Cihazın web kamerasının kalitesi ve konumu kötü. Kalitesi gerçekten çok kötü, ince çerçeveden dolayı alta yerleştirdikleri için de ekran normal bakış açısında iken kafanızın üstünü göremiyorsunuz, kamera kalitesi çoğu cihazda yok zaten ama olsun buraya not düşmek iyi olur.

      [5] Kapağı, duruşu kaliteli. Kapak 180 dereceye kadar düz yatırılabiliyor. Nasıl bir kullanım alanı olur bilmiyorum ama...

      [6] Mikrofon kalitesi çok iyi cihazın, uzaktan konuşsanız bile dibindeymişsiniz gibi oluyor. Vantage uygulamasında ve klavyede direkt mikrofonları kapatma özelliği var. Cihaz üzerinde birkaç mikrofon bulunmakta. Vantage yazılımında klavye sesi önleme özelliği var fakat çok efektif çalışmadı bende.

      [7] Touchpad'de tuşlar ayrı bulunuyor, alan çok büyük değil. Touchpad yeterli seviyede fakat bazen bende tutukluk yapıyor (touchpad kullanmayı severim önceki laptopumda da benzer tutukluk vardı beni buluyor hep sanırım), tuşlar ayrı olması kullanışlı bence fakat tuşlara basınca çok ses çıkıyor, rahatsız edici biraz.

      [8] Giriş çıkış portlarının çoğu arkada. Solda kulaklık + USB ve sağda USB çıkışları ayrıca bulunmakta. Masasütünde kullananlar için portların arkada olması temiz bir kullanım sağlıyor. PC şarja takılı iken, kapandığında USB'lere güç vermeye devam edebiliyor. Bu isteğe bağlı bir özellik. Eski cihazımdan alıştığım için geceleri telefonumu böyle şarj ederim.

      [9] Cihazın soğutması çok kuvvetil, çift fan bulunmakta. Otomatik olarak kendini yükseltiyor fakat Ctrl+Shift+F1 kombinasyonu yapıldığında kendini turboya alıyor. PC'i kapatmadan önce biraz çalıştırmak iyi olabilir bu modda.

      [10] Normal kullanımda ve pilde genelde fanlar devreye girmiyor. Ekran kartı devrede değilse fanlar hatta hiç devreye girmiyor bile denilebilir. Isındığında birazcık girse bile sessiz bir şekilde hemen duruyorlar.

      [11] Pilde fazla kullanmadım ama 2-3 kullanımda 4-5 saati rahatlıkla gördüm, (Chrome + Android Studio). Uzun süre şarjda durduğu durumlarda Vantage uygulaması pile giden elektriği kesiyor ve cihaz sadece prizden elektrik çekiyor. Pil %95 altına inince tekrar şarj ediliyor.

      [12] Performans konusunda çok ciddi yorumlar yapamayacağım. Oyun olarak ağır oyunlarım yok, Rainbow Six Siege oynadım ve hiçbir sıkıntı yaşamadım. Chrome'da çok fazla sekme ve Android Studio kullanıyorum ağırlıklı olarak ve hiçbir sıkıntısı yok

      [13] Benim gibi tamamen HDD'li bir PC'den geçiyorsanız SSD fazlasıyla tatmin edecektir. Windows 10 SSD ve HDD'de gerçekten çok farklı davranıp hızlı çalışıyor.




    ALACAK ARKADAŞLARA OLASI ARIZA UYARISI
    Cihazımın bugün (11.12) bir anda ekran arka ışığı gitti. Oyun oynadım, oyun bitti ve soğusun diye olduğu gibi bıraktım ve sadece Windows'u kilitledim. Geri geldiğimde ekran açılmıyordu, harici ekran bağladım ve Windows'un hala aktif olduğunu gördüm. Ekrana telefon ışığını tuttum ve laptop ekranının da açık olduğunu gördüm, görüntü var fakat arka ışık gitmiş vaziyette. Sanırım kronik bir sorun Lenovo forumlarında ve Reddit'de başlıkları var. Ne yazık ki servis yolu gözüktü...
    Lenovo forumu konusu
    Reddit konusu

    Arıza konusunda güncelleme: Cihaz servisten geldi, yurt dışından parça beklendi ama 1 hafta gibi bir sürede onardılar, parça geldiği gibi direkt onarımı tamamladılar ve tertemiz bir şekilde cihazı geri verdiler (İstanbul Mecidiyeköy'deki yetkili servis). Ekran paneli değişimi yapıldı, aygıt yöneticisinden baktığımda yine aynı LG ekranın modeli takılmış gibi gözüküyor ama 1 haftadır oyun vb. ısınacak şekilde takıldım ekranda problem gözükmüyor, umarım tekrarlamaz.

    Ubuntu (Linux) denemelerim
    Oyun bilgisayarına Ubuntu çok mantıklı durmasa da bu cihazda çoğunlukla oyun oynamadığım için ve yaptığım diğer işlerde Ubuntu'nun daha hızlı olduğunu düşündüğüm için Ubuntu'nun 18.04 sürümünü kurmayı denedim. Fakat Wi-Fi ile ilgili sürücü sorunları sebebiyle (Linux Kernel'inin Ubuntu 18.04'de kullanılan sürümünde bu laptopun Realtek Wi-Fi kartının sürücüleri olmadığı için) elle sürücü yüklemek gerekiyor ve çok uğraştırdı. Kısa bir serüvendi, Steam'in Proton'un performansını pek beğenmediğim için Windows'a geri döndüm. Geçtiğimiz ay ise Ubuntu 19.04 sürümünü denedim, Wi-Fi problemi çözülmüş, Nvidia'nın sürücülerini kurduktan sonra sistem tamamen hazır hale geliyor ve performansı gerçekten efsane. Oyun performansı da gayet iyiydi, fakat Nvidia'dan ve Gnome masaüstü ortamından kaynaklanan bir durum var. Nvidia ve Intel'in ekran kartları arasında otomatik geçiş yapılamıyor bu sebeple Nvidia ayarlarına girip ekran kartını seçmek gerekiyor ve bundan sonra Oturumu kapatıp tekrar açmak gerekiyor. Ekran kartını doğal olarak genelde Intel'e alıyorsunuz günlük kullanım için fakat bu durumda HDMI çalışmıyor, Nvidia'ı aktif etmeniz gerekiyor. Windows'da bu işler otomatik olarak yapıldığı için hissedilmiyor. Bir diğer sorun da pil ömrü oldu, 1:30-2:00 saat kadar gidiyor Ubuntu 19.04 pil ömrü maksimum. Windows 10 ne yapıyorsa gerçekten pil ömrünü mükemmel sürelere çıkartıyor. Üstelik yine Nvidia sürücüleri yüzünden 19.10 sürümü çıkmış olmasına rağmen güncelleme yapamadığım için iyice sıkıldım ve bu laptopu pilde kullanmam gerektiği için de Windows 10'a geri dönüş yaptım. Performans olarak Ubuntu çok daha iyiydi fakat bunun gibi ufak ama uğraştırıcı detaylar, ki bence çoğunlukla Nvidia yüzünden kaynaklanıyor, insanı soğutuyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yorumculuklar -- 3 Kasım 2019; 19:59:47 >







  • Hocam nasıl oldu şuan. Kullanıyor musunuz?
  • Panel değişimi yapıldı, memnunum. Bir sıkıntıyla karşılaşmadım.
  • yorumculuklar Y kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler hocam.
  • Yorumlar için teşekkürler. Şu an ben de bu bilgisayarı almayı düşünüyorum. Bu yazdıklarına eklemek istediğin yeni bir gelişme oldu mu? Cihaz boşta çalışırken fanların anlık olarak hızının artması gibi bir durumla karşılaştın mı? (Biri böyle bir yorum yapmış)
  • Yeni gelişme olarak WiFi bağlantı problemleri yaşadığımı belirtmek isterim. İlk aldığımda yoktu 2 ay önce bir driver güncellemesi geldikten sonra başladı driver güncellemesini de geri almakla uğraşmadım denedikten sonra yazmak daha doğru olur aslında. Sıkıntı şu, internete bağlıyım 1 saat sonra router'a bağlı gözükmeme rağmen sarı ünlem çıkıyor ve internet yok diyor, sorunu çözmek için Windows 10 ayarlardan Wi-Fi kapatıp açmak gerekiyor, bağlantıyı kesmek yetmiyor ne yazık ki... Bunu 2-3 farklı router'la farklı internet bağlantılarında da yaşadığım için suçu WiFi kartına, veya yeni drivera, atabiliyorum.

    Evet boşta dururken yapıyor, anlık olarak hız artıp 1-2 saniye çalıştıktan sonra duruyorlar. Bana anormal bir durum gibi gelmedi. Neticesinde "boşta" dediğimiz halde bile işletim sistemi kendi başına bir şeyler yapabiliyor veya ben arkaplanda bir şeyler indiriyor olabiliyorum ki işlemci belli bir sıcaklığa geliyordur. Bu durum çok sık olmuyor ama tam zaman aralığı da veremeyeceğim, normal çalışma senaryosu olarak düşünyorum, sorun değil.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: yorumculuklar

    Yeni gelişme olarak WiFi bağlantı problemleri yaşadığımı belirtmek isterim. İlk aldığımda yoktu 2 ay önce bir driver güncellemesi geldikten sonra başladı driver güncellemesini de geri almakla uğraşmadım denedikten sonra yazmak daha doğru olur aslında. Sıkıntı şu, internete bağlıyım 1 saat sonra router'a bağlı gözükmeme rağmen sarı ünlem çıkıyor ve internet yok diyor, sorunu çözmek için Windows 10 ayarlardan Wi-Fi kapatıp açmak gerekiyor, bağlantıyı kesmek yetmiyor ne yazık ki... Bunu 2-3 farklı router'la farklı internet bağlantılarında da yaşadığım için suçu WiFi kartına, veya yeni drivera, atabiliyorum.

    Evet boşta dururken yapıyor, anlık olarak hız artıp 1-2 saniye çalıştıktan sonra duruyorlar. Bana anormal bir durum gibi gelmedi. Neticesinde "boşta" dediğimiz halde bile işletim sistemi kendi başına bir şeyler yapabiliyor veya ben arkaplanda bir şeyler indiriyor olabiliyorum ki işlemci belli bir sıcaklığa geliyordur. Bu durum çok sık olmuyor ama tam zaman aralığı da veremeyeceğim, normal çalışma senaryosu olarak düşünyorum, sorun değil.
    Fan olayı için sorun denilemez o zaman haklsın. Wi-fi olayı kötüymüş. Umarım düzeltirler sorunu, bu tip sorunları duyunca insan çekiniyor bu cihazı almaktan. Mesela online oyun oynuyorum diyelim, oyunun ortasında gidecek internet; büyük sıkıntı. Bu bilgisayarda intelin üst seviye wi-fi modülü var. İnternet çekim gücü ve bağlantı hızı nasıl peki?




  • Evet ucuz bir ürün değil çünkü bu tip sorunlar sıkıntı hissetirebiliyor, cihazı orta-üst segment gibi düşünün üst segment olarak değil. Fazla oyun oynamadığım için bu soruna oyun oynarken denk gelmedim ama günlük kullanım sırasında rastladım, neyse ki büyük bir şeyler indiriyorken/yüklüyorken denk gelmedi. WiFi performansında aman aman bir fark göremedim önceki "ucuz" laptopumla. O farkı hissedirecek kadar gerçek zamanlı işler yapmadığımı düşünüyorum,
  • Lenovo y530 i5 8300 H 16gb 1tb+128 ssd gtx 1050 modeleni aldim. Tam inceleyemedim ama ilk izlenim olarak tasarimini cok begendim.
  • EsEs2687 E kullanıcısına yanıt
    Tasarımı güzel bir cihaz gerçekten, özellikle oyun bilgisayarlarının şu gökkuşağı renklerini veya kırmızı renklerini sevmeyen ve sade bir şey arayanlara göre tam.
  • Aynen hocam gokkusagi gibi olanlar gozumu yoruyor boyle sade ve zarif
  • Hocam çok oyun oynayan birisi değilim. Yazılım için kullanacağım daha çok. Şarj süresi düşük ayarlarda ne kadar acaba? Okula götürürken 4-5 saat için şarj adaptörünü de götürmek gerekir mi?
  • 4-4,5 saat civarı dayanıyor pili. Yanınızda sürekli taşımak için ağır bir cihaz, okulda da sık kullanacaksanız pili memnun etmeyebilir.
    Ben okuldaki işlerimi görmek için Acer E3-112 bilgisayarını almıştım, şarjı 8-9 saat gidiyordu, çok da hafif bir cihaz. Bu cihazı günlük kullanım ve genelde okul işleri için hem pahalı hem de kaba olarak görüyorum. Vakit gecireceginiz oyunlara göre daha düşük özellikli, hafif, ince ve ucuz cihazlar daha uygun olabilir sanki.
  • içerisindeki hdd yi çıkarıp ssd takmak garanti dışına çıkarır mı ürünü
  • Y530 i7 8765H 16GB RAM 1TB + 128GB SSD GTX1050TI FREEDOS 15.6 siparişini hb den vererek aranıza katılmış bulunmaktayım. Elime geçmesini sabırsızlıkla bekliyorum. Size sorularım var ilk defa freedos bilgisayar alıyorum. Ürün gelince win 10 pro yükleyip internetten alacağımız lisans keyi girmek yeterli değil mi? 15 ila 25 tl arasında satılıyor genelde nereden alsak daha iyi olur hepsi de olur mu ki sıkıntısız?
    Bir de aksesuar olarak fare klavye kulaklık vs. Orta seviye bütçeli önerebileceğiniz ürünler var mı sizler neler kullanıyorsunuz?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dmltnman -- 14 Haziran 2019; 20:8:48 >
  • dmltnman kullanıcısına yanıt
    O lisansları hiç kullanmadım, yazıda Windows kurduktan sonra driverlar ile ilgili bilgi var. Onun dışında ek bir şey yok. Bende masaüstü bilgisayarimdan kalma çok rahat Microsoft Wireless Desktop 3000 vardı ama masayı ferahlatmak adına kaldırdım, Lenovo'nun klavyeleri çok rahat ve güzel gerçekten. Fare olarak Logitech'in ucuz bir kablosuz faresini kullanıyorum. Fazla oyun oynamıyorum cihazda.
  • Lefrer kullanıcısına yanıt
    Lenovo CRU (Customer Replacement Unit) yani "Müşteri Değiştirilebilir Üniteler" isminde bir servis hizmetine sahip, yani bazı parçaları kendiniz değiştirebiliyorsunuz garantiyi bozmadan. CRU hizmeti Türkiye'de de sunulmakta yani garantiyi bozmaması lazım. Y530 modeli için değişimler videolu olarak aşağıdaki bağlantıdan anlatılmış

    Lenovo Y530 CRU Parça Değişim Videoları
  • yorumculuklar Y kullanıcısına yanıt
    10TL'ye bir siteden alıp lisansladım, sorunsuz.
  • dmltnman kullanıcısına yanıt
    Hayırlı olsun o tip lisanslar genelde bir anda toplu yok ediliyor belli dönemlerde, rastlamaz umarım.
  • Bilgisayar bekleme modunda veya kapalıyken telefonu usbden şarj edemiyor muyuz?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.