Şimdi Ara

Led sayıları ve uygulanacak dirençler hk.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
1.317
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhabalar ledlerde takıldığım bir yer var.Şuan 93 adet ledden oluşan bir şekil yapmam gerekli 2v ile çalışan 93 adet kırmızı ledim var elimde ben diyorum ki direk prizden 220v elektrik versem 93 led'e bir sorun olur mu ? yada direnç takmam gerekirse kaç tanede bir takayım mesela 10 tanede bir mi direnç takayım kaç ohmluk olsun ? ilk olarak 24v adaptörle istiyordum ama 93 tane ledi yakamayacağı için vazgeçtim bu konu için tavsiyelerinizi bekliyorum...

Teşekkürler...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neçayevx -- 7 Eylül 2012; 20:20:06 >

93ledi seri baglayıp şebeke gerilimi uygularsan led telefi olur + bu ledlere seri 2.2k 1w(2w) lık bir direnç baglamalısın.. +Şebeke ile çalışmak dikkat gerektirir !!..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VRMS -- 7 Eylül 2012; 21:08:23 >

Orijinalden alıntı: FucsioN

Merhabalar ledlerde takıldığım bir yer var.Şuan 93 adet ledden oluşan bir şekil yapmam gerekli 2v ile çalışan 93 adet kırmızı ledim var elimde ben diyorum ki direk prizden 220v elektrik versem 93 led'e bir sorun olur mu ? yada direnç takmam gerekirse kaç tanede bir takayım mesela 10 tanede bir mi direnç takayım kaç ohmluk olsun ? ilk olarak 24v adaptörle istiyordum ama 93 tane ledi yakamayacağı için vazgeçtim bu konu için tavsiyelerinizi bekliyorum...

Teşekkürler...

http://320volt.com/led-calistirmak-icin-seri-direnc-hesaplari/

• quote:

Orijinalden alıntı: berke2011

24 ile çalıştır
    11ledi seri baglayıp buna 100Ω 1/4W bir direnç eklemen güvenlik açısından daha iyi olacaktır..

93ledi seri baglayıp şebeke gerilimi uygularsan led telefi olur + bu ledlere seri 2.2k 1w(2w) lık bir direnç baglamalısın.. +Şebeke ile çalışmak dikkat gerektirir !!..

Bunu deneyeceğim umarım 24 volt 500ma adaptör ile düzgün ışık verir 93 tane led var sonuçta...
    Başka önerisi olan varmı ?

Orijinalden alıntı: egealtay

220volt ile hepisini çalıştırabilirsin .

Diğer arkadaş tehlikeli olabilir dedi onu için ama bilmiyorum bunla ilgili tecrübesi olan varmı ben daha önce hiç şebeke ile çalışmadım hep güç kaynaklarıyla uğraştım :)

Orijinalden alıntı: boşyok

Seri kondansatör ve köprü diyotlada 220 volttan ledleri yakabilirsiniz geçecek akıma göre kondansatör kullanırsınız. Örneğin 10 miliamperle çalıştırmak isterseniz hesaplayıp kondansatör kapasitesini bulursunuz. 220 volt ile çalışmada izolasyon ve topraklama işleri dikkatli olmalı. 1 vat 2200 ohm dirençle 220 volta 93 ledi seri bağlayarak kullanabilirsiniz. 4 adet 1n4007 diyot ile köprü doğrultucu yaptıktan sonra kondansatör kullanmadan ledlerinizi çalıştırabilirsiniz. Yaklaşık 15 miliamper ledlerinizden geçecektir berke2011 doğrultmayı atlamış. Akım düşük ise 1800 ohm 1 vat olabilir. yüksek ise 2700 ohm 1 vat kullanabilirsiniz. Kondansatörle yapmak isterseniz kapasitesinide hesaplayabilirim.
    Selamlar.

Yani 1 watt 2200 ohm direnç ile 93 adet seri ledi yakabilirim diyorsunuz bunu deneyeceğim yarın cevabınız için çok teşekkürler kondansatör kullanmak istemiyorum. direnci ne akdar sıklıkta koymalıyım acaba kaç tane direnç kullanmalıyım bu hesap işlerinde pek iyi değilimde :)

Birde sizce 24 v 500ma adaptörle verim nasıl olur ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neçayevx -- 7 Eylül 2012; 22:42:30 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: boşyok

Bir adet 2200 ohm 1 vat yeterli köprü diyottan sonra seri bağlayacaksınız. Bulamazsanız 8 adet 18.000 ohm yani 18 kiloohm (çeyrek vatlık yada da düşük güçlü 1/8 vatta olabilir) dirençleri paralel bağlayarak kullanın. Adaptörle kullanmanızın da avantajları var. 220 voltta kullanırken herhangi bir led bozulup açık devre olduğunda bütün ledleriniz söner hangisi olduğunu bulabilmek için bulana kadar sırayla ölçmeniz gerekir. Adaptörde ise arıza olduğunda 12 li gurupta ölçüm yaparsınız yani en kötü ihtimalde 12.ölçümde bulursunuz. Diğerinde ise en kötü ihtimal 93.de bulursunuz. Ayrıca adaptörde çarpılma riskiniz yoktur. Verim ise güç yetermi anlamında soruyorsanız fazlasıyla yeter. Enerji verimliiği açısından soruyorsanız kondansatörlü 220 volt sistem verimlidir. Direnç üzerindede aktif olarak yaklaşık 1 vat enerji harcanır günde 24 vat saat yaklaşık yılda 9 - 10 kilovatsaat faturanıza eklenir. Kilovatsaati 30 kuruş olsa yılda ilave 3 tl elektrik harcaması demektir. Nasıl hesap ama.. Adaptöründe verimine göre onunda kayıpları olacaktır. Tercih sizin adaptörün kendiside ayrıca bir yer işgal edecek.
    Selamlar.

Gerçekten çok teşekkürler , bu fikri yaptığımda buraya tekrar yazacağım bir kaç farklı şekilde deneyeceğim 220v ile ve 24lük adaptörle ve farklı dirençlerle :)

• -"..ilk olarak 24v adaptörle istiyordum ama 93 tane ledi yakamayacağı için vazgeçtim bu konu için tavsiyelerinizi bekliyorum..."

İşte bağlantı şeması...24v ~80 mA ile beslenecek...500mA rahat rahat karşılar.

Led sayıları ve uygulanacak dirençler hk.

220v ile devre denemesi yapmamanı öneririm.
  • Arkadaşlar ledin ne renk olduğunu ne soruyu soran arkadaş sormuş , ne de cevap veren arkadaşlar sormuş. Led başına kaç Volt ve kaç mA akım gerektiği belirlenmeden vereceğiniz cevaplar net sonuç vermeyecektir. FucsioN arkadaşım , bir tane ledi alıp dirençle voltaj vererek çalıştırın. Değişik dirençlerle istediğiniz parlaklık seviyesine ulaştığınızda , ledim üzerindeki voltajı ve o anda çektiği akımı ölçün ve rengini de belirtin ki net ve sorun çıkarmayacak bir şey önerelim. Bu önerilerin hepsi havada. Led kırmızı ise farklı , beyaz ise farklı değerler vb. uygulanması gerekecektir çünkü.
    Saygılar.

Orijinalden alıntı: untayk

Arkadaşlar ledin ne renk olduğunu ne soruyu soran arkadaş sormuş , ne de cevap veren arkadaşlar sormuş. Led başına kaç Volt ve kaç mA akım gerektiği belirlenmeden vereceğiniz cevaplar net sonuç vermeyecektir. FucsioN arkadaşım , bir tane ledi alıp dirençle voltaj vererek çalıştırın. Değişik dirençlerle istediğiniz parlaklık seviyesine ulaştığınızda , ledim üzerindeki voltajı ve o anda çektiği akımı ölçün ve rengini de belirtin ki net ve sorun çıkarmayacak bir şey önerelim. Bu önerilerin hepsi havada. Led kırmızı ise farklı , beyaz ise farklı değerler vb. uygulanması gerekecektir çünkü.
    Saygılar.

12 volt 2A adaptörle paralel bağlantıda 92 adet ledimi yakabildim 2voltluk kırmızı ledlerden kullandım her biri 15-20ma ben 20ma olarak aldım 92x0,02 = 1,8 amper ediyor buda rahatlıkla karşıladı her bir sırada 6 led olacağı için akım tam geldi zaten sadece güvenlik için 1 ohm direnç koydum aralarına başka zaman daha farklı şeyler deneyeceğim 220 volt ile denemedim daha...

• quote:

Merhabalar ledlerde takıldığım bir yer var.Şuan 93 adet ledden oluşan bir şekil yapmam gerekli 2v ile çalışan 93 adet kırmızı ledim var elimde ben diyorum ki direk prizden 220v elektrik versem 93 led'e bir sorun olur mu ? yada direnç takmam gerekirse kaç tanede bir takayım mesela 10 tanede bir mi direnç takayım kaç ohmluk olsun ? ilk olarak 24v adaptörle istiyordum ama 93 tane ledi yakamayacağı için vazgeçtim bu konu için tavsiyelerinizi bekliyorum...

Teşekkürler...

http://www.gezginler.net/indir/led-seri-direnc-bulma.html

burdaki programı indirerek hesaplama yapabilirsin. program çok küçük

• FucsioN arkadaşım , sizin yazdığınız çok daha anlamlı oldu. Hesabınız doğru ve uygun. Şayet ledlerin tümü aynı anda yanmayacaksa ( mesela yanıp sönse veya yürüyen yazı tarzında vs ise ) daha düşük güçlü bir adaptör de iş görebilirdi ki anladığım kadarı ile siz tümünü direkt olarak aynı anda yakacak şekilde bir cihaz tasarlamışsınız. Güle güle kullanınız.
    220VAC ile de yapılabilir. Dikkat edilecek husus , yüksek voltaj ve mümkün olduğunca çok adet ledin kullanılması olmalıdır. Ne kadar az led voltajı olursa , konulacak seri direnci Watt ı o kadar yüksek ve ısısı da o oranda fazla olacaktır. Ben 220 ile illa çalışmak istesem , her bir led e 1 direnç takmayı tercih edersim. İşçilik ve maliyet biraz artardı belki ama daha sağlam olurdu. Seri onlarca led bağlamak bana hiçbir zaman sıcak gelmemiştir. Arada 1 led bozulsa o onlarca led ard arda yanıyor çünkü ( genelde bir led arızalandığında , şayet paramparça olmadı ise kısadevre oluyor. Bu sefer diğer ledlere gelen voltaj da artıyor doğal olarak ). Ve diğerleri daha parlak yanıyor. Şayet bu artan voltaj belli bir değeri aşarsa da ledin biri açık devre oluveriyor ve o onlarca led bir anda sönüveriyor. Led tabelaların çoğuna dikkat ediniz , ya bazı karakterler diğerlerine göre daha parlak , ya da arada bazı karakterler hiç yanmıyor. İşte bu yüzden tekil bağımsız dirençler bana daima daha sıcak gelmiştir.
    Saygılar.

• quote:

Orijinalden alıntı: untayk

Arkadaşlar ledin ne renk olduğunu ne soruyu soran arkadaş sormuş , ne de cevap veren arkadaşlar sormuş. Led başına kaç Volt ve kaç mA akım gerektiği belirlenmeden vereceğiniz cevaplar net sonuç vermeyecektir. FucsioN arkadaşım , bir tane ledi alıp dirençle voltaj vererek çalıştırın. Değişik dirençlerle istediğiniz parlaklık seviyesine ulaştığınızda , ledim üzerindeki voltajı ve o anda çektiği akımı ölçün ve rengini de belirtin ki net ve sorun çıkarmayacak bir şey önerelim. Bu önerilerin hepsi havada. Led kırmızı ise farklı , beyaz ise farklı değerler vb. uygulanması gerekecektir çünkü.
    Saygılar.

quote:

Teşekkürler...

İlk mesajda buradaki bilgiler verilmişti. -"..2v ile çalışan 93 adet kırmızı ledim var... Gözden kaçtı galiba.." Sadece mA verilmemişti. Bunun değerinide en çok bilinen haliyle ~15mA almak, çok yanlış olmayacaktır.

• Evet haklısınız , verilmiş... Herhalde gözlük takma zamanımız geldi geçiyor. Dikkatimden kaçmış , özür dilerim...
    Şayet 220 ye tek dirençle verilmek istenirse 2volt 15mA olmak kaydı ile 2W lık 7k5 direnç yeterli olacaktır.
    24VDC ile beslenecekse sizinki gibi yapılmalı.
    12VDC ile beslenecekse de ledler 6lı yapılıp 15+1 lik sıralar yapılmalı ve bu durumda da 16x15=240mA olduğundan yine 12x,24=2.88W olacağından 4W bir trafo rahatlıkla yetecektir. +1 olan 3 led lik sıraya konacak direnç de 390-410 Ohm ( aslında 400Ohm ama bulunamayabilir... ) çeyrek W bir direnç yeterli olacaktır.
    Saygılar.
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.