Şimdi Ara

LAPTOP BATARYASININ ETKİN KULLANIMI KONUSUNDA ÖNERİLER (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
163
Cevap
2
Favori
106.081
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • öfff! iyice karıştı şimdi, herkes bişey söylüyor!!!
  • Laptopumu ilk aldığım zamanlarda en çok merak ettiğim şey bu konuydu.Batarya pahalı diye nasıl ömrünü uzatabilirim sorusu kafamı kurcalardı.Ama bilgisayar daha pahalı.Ben bu konuda BAHAHAKAN gibi düşünüyorum.Pil çıkararak kullanmak bence pek sağlıklı bir şey değil.Bilgisayarların ani kapanmaları hiç de hoş olmuyor çünkü.Masaüstü sistemimde UPS kullanıyorum çünkü ani elektrik kesintilerinden dilim yandı.Anakart ve hardiskler bundan pek hoşlanmıyor.Aynı şeyi Notebookda düşünmek bile istemiyorum.Notebooku UPS ye bağlayarak kullanmak de bir çözüm olabilir belki ama ben çok pratik görmüyorum bunu.Laptop belli bir yerde masaüstü gibi sabit duracaksa tabiiki çok güzel bir fikir..Ama ben bilgisayarımı oda oda gezdiriyorum.Bu bana uymuyor.

    Benim kullanma yöntemim şu :Bilgisayarı tam şarj ediyorum.Bu şekilde tutuyorum.Şarjdan kullanmaya başlıyorum adaptör takılı ama şebekeye bağlı değil.Şarj %20 lara falan gelince şebekeye bağlıyorum ve işim bitene kadara şebekede kalıyor.Öyle kullanmaya devam ediyorum.rtık işim ne kadar sürerse..Bazan 2-3 saat bazan 7-8 saat şabekede kalıyor makine..Benim makine centrino falan değil p4 2.8 HT. 128 mb ekran kartlı 512 ram li pil düşmanı yani.Aldığımda batarya optimum kullanımda(ekran en karanlık ayarda,basit masaüstü işlemlerinde) 2.5 saat ..normal kullanımda(ekran parlak iken) 2 saat dayanıyordu.Alalı 1.5 yıl geçti şu anda optimum kullanımda 90 dakika normal kullanımda 40-60 dakika dayanıyor.

    Bilgisayarı ilk aldığım aylarda böyle kullanıyordum.Batarya ömrü 6-7 ay aynı seviyede devam etti.Sonra bir yerlerde bataryayı elektriğe bağlı iken kullanmak ömrünü azaltır diye duydum hemen uygulamaya başladım.Uygulamaz olaydım.2 ay içinde batarya kapasitesinde belirgin azalma oldu.Çünkü şarj-deşarj sayısı artmıştı.Bir gün içinde 5-6 defa batarya şarj-deşarjı iyi gelmedi yani.Sonra tekrar eski yöntemime döndüm.Yani Bahahakanın dediği gibi kullanıyorum ve o zamandan beri kapasitede çok fazla değişme olmadı.

    Tabii ki en önemlisi ani elektrik kesintisinde olması muhtemel arızalar.Ben bataryanın bunu koruduğuna inanıyorum.Neticede laptop kullanıyorsan 2-3 yıl da bir 100-150 dolar batarya parası vermek çok da anormal değil.Ama 1600 dolarlık bilgisayarın anakartını 1 yılda yakmak pek e hoş olmaz sanırım...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LokmanHekim -- 21 Aralık 2005 10:56:06 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: gurol


    quote:

    Orjinalden alıntı: mors
    Sadece şunu diyeceğim 20 yıldır it sektöründeyim ama o saydığın işlerin hepsini gerek meslek gerekse staj olarak bende yaptım hemde lisanslı olarak...Yanlız bir şeyi senden öğrenmek isterim aşırı akımı biliyorumda aşırı gerilim nedir hatırlayamadım..?

    Mors, ironi yapmaya gerek yok. Sanırım bunu AA örneğim için yapıyorsun, ben yine de cevap vereyim;

    Milli Eğitim Bakanlığının yayınladığı Ali Özdemir'in yazdığı Mesleki ve Teknik Öğretim Okulları için ELEKTRİK BİLGİSİ kitabından alıntıdır:

    Sayfa 75, konu 6.2 Kaçak Akım Koruma Rölesi

    Elektrikli alıcıların gövdesinde 30mA'lik akım kaçağı olması anında devreyi açan elemanlara kaçak akım koruma rölesi denir.

    Sayfa 118, Motor Koruma metodlarında, Konu 1.8 Aşırı Akım Röleleri

    DC ya da AC ile çalışan motorlar herhangi bir nedenle normal değerin üzerinde akım çektiğinde sargıların ve tesisatın zarar görmemesi için akımın en kısa sürede kesilmesi gerekir. Motorun akımını kesme işleminde kullanılan aşırı akım röleleri manyetik ve termik esaslı olmaı üzere iki çeşittir.

    Sayfa 123, aynı bölümde, konu 1.12 Aşırı ve Düşük gerilim röleleri

    Asenkron motorlar +-%10'luk gerilim değişmelerinde normal çalışırlar. Gerilimin daha fazla yükselmesi yada düşmesi halinde, motor akımı artar. Bu durum sargılarda oluşan ısıyı arttırır..... Aşırı gerilim rölesi, gerilimin, %10 fazla artması halinde devreyi açar.

    Tüm bunlara not: Gerilim Volt, Akım ise Amper ile ölçülür.

    Artık birbirimizi bırakıp konuya dönelim, derim.

    quote:



    Şimdi genelden tekele gelelim ve konumuza dönelim bence, tam okumadım ama o bahsettiğin pil üzerine makaleler sadece pillerin dolduğu zaman dolduklarını anlayabildiğini yada anlatabildiğini yazıyor. Ama dolunca by-pass olur öylece bekleriz taaki şebeke gerilimi kesilene kadar anca o zaman devreye gireriz hemde 3-5 mili saniye filan tanımadan demiyor....Yanlışsam düzelt lütfen...Birde biz piller aynı zamanda regüle görevide görürür cihazınızı şebekedeki ani dalgalanmalardan koruruz da demiyorlar sanırım...

    Teşekkürler,


    Evet, akıllı piller ne zaman ve ne kadar şarj olduklarının farkındalar. Bunu bios veya windows aracılığı ile öğrenmek mümkün. Zaten o linklerdeki konularda gayet ayrıntılı açıklamalar mevcut. Herhangi bir yerde net olarak yazmasa da bu teknoloji varken pili tamamen yada kısmen devreden çıkartmak olası. Nasıl yapıldığına dair net bir yazı bulamadım. Elektronik bilgim bunun olası olduğunu anlamama yetiyor. Ancak bunu pratiğe dökecek yada kanıtlayacak kadar etkin bilgim yok.

    Regüle kosu biraz farklı. Elbette pilde regüleötr görevi olamaz. Ancak çalışma aralığı dışına çıkıldığında devreye girerek kesintiye engel olabilir. Zaten halihazırda hemen her makinanın adaptörü 100-240V arasında çalışıyor. Ki bu gerilim düşmesinde dahi çalışacağını gösteriyor. Yani regülatöre pek de ihtiyacı yok gibi.

    Ani dalgalanmalar bambaşka. Gerilimin aşırı düşmesi sadece elektrik kesilmesi gibi algılanabilir ve sorun olmaz. Ancak aşırı gerilim olursa (mesela 300V) adaptör bozulur gibi geliyor bana. Belki de sade bir cam sigorta ile atlatılabilir (tabi adaptörde klasik bir cam sigorta varsa). Aşırı gerilim adaptörü geçip bilgisayara gelirse nasıl bir hasar verir bilemiyorum.

    şöyle bir bilgiye daha ulaştım:

    http://www.mpoweruk.com/chargers.htm

    Mesela burda senin de bahsettiğin UPS deki sistemden bahsedilmiş;

    Float charge. The battery and the load are permanently connected in parallel across the DC charging source and held at a constant voltage below the battery's upper voltage limit. Used for emergency power back up systems. Mainly used with lead acid batteries.

    Ancak açıkça belirtiyor ki, Lead Acid yani bildiğimiz akü ile kullanılan bir sistem bu. Sistemde aküler sürekli DC gerilim altındalar. Bu da senin bilgini doğruluyor ki UPS aküleri kötü ömürleriyle nam salmıştır.


    Hay allah senden razı olsun sabah sabah aydınlandım...Keşke bende okul kitaplarımı bağışlamasaydım.Her neyse ben yine kafamdan cevap vermeye devam edeceğim.

    Sayfa 75, konu 6.2 Kaçak Akım Koruma Rölesi

    Elektrikli alıcıların gövdesinde 30mA'lik akım kaçağı olması anında devreyi açan elemanlara kaçak akım koruma rölesi denir.


    Ani akım rölesidir.Bu illa motor gövdesinde kullanılmaz. Belli bir ampere ayarlıdır. Bulunduğu line üzerinde akım ani bir şekilde yada kararlı bir şekilde sınırı olan amperi aşarsa yada sonuza doğru gitmeye kalkarsa (kısa devre gibi) devreyi ayırır...Benzeri büyük ayırcılar şehir semtlerine dağılan şebekelerde ilk bağlantı direğinde çok büyük boyutlarda bulunurlar tamamen mekanik vede kurmalıdırlar termal olarak çalışırlar ve aynı işlemi görürler, kısa devre yada kaçak anında akım kritik seviyelere gelince açarlar.Hepside evlerimizde kullanılan otomatların halk arasındaki tabiri ile sigortaların prensibiyle aynıdır (Bu arada ben hala notebooklarla ilgisini anlamış değilim....)

    Sayfa 123, aynı bölümde, konu 1.12 Aşırı ve Düşük gerilim röleleri

    Asenkron motorlar +-%10'luk gerilim değişmelerinde normal çalışırlar. Gerilimin daha fazla yükselmesi yada düşmesi halinde, motor akımı artar. Bu durum sargılarda oluşan ısıyı arttırır..... Aşırı gerilim rölesi, gerilimin, %10 fazla artması halinde devreyi açar.


    Bu açıklama dada belirttiği gibi akımın artmasını kontrol eder gerilimi değil.Çünkü zarar veren gerilim değil akımdır.(Hatta insanı gerilim değil akım çarpar...Örnek arabaların ateşleme tesissatları, hatta elektirik tellerine konan ve de tek tele dokunduğu sürece ölmeyen kuşlarıda dahil edebiliriz.) Aşırı gerilim rölesi kitapta bahsettiği tesisattaki uydurma adıdır...Sanırım sende lise kitaplarındaki yanlışlıkları duymuşsundur bol bol.Biz her sene hocalarımızın isteği üzerine bu tip hataları kitaplarımızın üzerinden değiştirirdik...Çalışma prensibi yine aynıdır sigortalarla, akım belli bir seviyeye gelince röle devreyi keser...Benim bildiğim aşırı gerilim komponentleri farklı yerlerde kullanılırlar ve mekanizmaları bayağı farklıdır.Her neyse (Bu arada ben hala notebooklarla ilgisini anlamış değilim...)

    Tüm bunlara not: Gerilim Volt, Akım ise Amper ile ölçülür.

    Bak dediğim gibi bende senden bir şeyler öğrendim mesela akım amperle gerilim voltla ölçülürmüş...

    Ben her ne kadar konuya dönmeye çalışsamda sen rahat durmuyorsun üstat...Yıllar önce ups imalatında hatta tasarımında bulunmuş biri olarak zatalinizin pilllerin üzerindeki gerilim konusunda benimle hemfikir olmasına ayrıca sevindiğimi belirtmek isterim...

    Regüle kosu biraz farklı. Elbette pilde regüleötr görevi olamaz. Ancak çalışma aralığı dışına çıkıldığında devreye girerek kesintiye engel olabilir. Zaten halihazırda hemen her makinanın adaptörü 100-240V arasında çalışıyor. Ki bu gerilim düşmesinde dahi çalışacağını gösteriyor. Yani regülatöre pek de ihtiyacı yok gibi.


    Masa üstü makinaların gerilim kablolarının takıldığı basit bir güç tevzii apartı vardır bizler buna power suppley deriz...Bu cihazlarında çalışma gerilimi genelde 115-230 voltturdur.Acaba bırak taşrayı istanbul da bile (Mesela samandıra, iki telli gibi sanayi bölgeleri) günde kaç tane power suppley yanıyor yada sigortası atıyor bir fikrin varmı yada kaç tane monitörün sigortası atıyor..??? Gerilimin ani çıkması yada düşmesi akımın anlık yükselmesi yada düşmesine neden olacağı için kesinlikle bağlı bulunduğu elektirikli cihazların bir çoğuna zarar verir...!!!! Sen bu kadar ünvanın ve bilginle bunu nasıl söyleyebiliyorsun üstad...??? O bahsettiğin aralık kararlı gerilim-amperler için, mesela kalkıp amerikaya gider ve orda kullanırsan ok....!!!. Peki Türkiye de sık sık başımıza geldiği gibi şebeke gerilimi 220 yada 240 ın üzerine çıkarsa..???? O zaman ne olacak madem regülatöre ihtiyaç yok..!!! Ani dalgalanmalar da her zaman elektirikli cihazlarımız tehlike altındadır maalesef...!!!!!!!!!!

    Son olarak ben hala ac de kullanılan yarı yada tam mekanik kesicilerin konumuzdaki notebook pilleri ile olan alakasını anlamış değilim ve defalarca sormama rağmen cevap alamadım sizden, neyse bu kadar uzun uzadıya cevap verebilecek zamanım yok maalesef o yüzden ben bu kısır döngüye dönüşen aşıklar atışmasını kesip işlerime dönme durumundayım...Umarım kimse kırılmamıştır...Bir kusur ettimse affola...

    Saygılar,




  • Çok enteresan şeyler sölüyorsunuz...
    Ben diyorum Anakartı yakma ihtimaliniz yok diye ama siz hala nasıl bir elektrik bilgisine sahipseniz anakartı yakmaktan bahsediyorsunuz...
    Tamam kardeşim herkes pili ile kullansın. Aman çıkarayım demeyin... Malum anakartı yakarsınız. Hatta belki ekran yanar kül olur... (Anakartın yanma riski ile ekranın yanma riski eşit nasılsa...)
  • Ben hemen hemen herzaman dizüstü makineleri power düğmesine basarak kapatırım:(genelde bi yerlere yetişmem yada çıkmam gerekiyor)Çünkü windowsun kapanması(özellikle sorunlu yada dolu bir sistemse) uzun sürüyor. Bu güne kadar makinemi sizlerin tabiriyle şak die kapadığım için donanımsal sorun yaşamadım. Ayrıca yazılanlar sadece öneri niteliği taşıyor.hiç birimiz gelip evinizdeki makinenin bataryasını çıkarmicaz.herkes aklına, mantığına uygun geleni yapabilir.
    Ben hem kullanıcıyım hemde dizüstü sektöründe çalışıyorum.bataryamı dolduktan sonra çıkarıyorum. 800$ lık anakartım elektrik kesintilerinden sonrada takır takır çalışmaya devam ediyor.(du grafik kartım bozuldu ama elektirikle alakası yok tabi) ve bataryamla hala 120 dk lık bir dvd izleyebiliyorum.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: tolgatokuc

    Çok enteresan şeyler sölüyorsunuz...
    Ben diyorum Anakartı yakma ihtimaliniz yok diye ama siz hala nasıl bir elektrik bilgisine sahipseniz anakartı yakmaktan bahsediyorsunuz...
    Tamam kardeşim herkes pili ile kullansın. Aman çıkarayım demeyin... Malum anakartı yakarsınız. Hatta belki ekran yanar kül olur... (Anakartın yanma riski ile ekranın yanma riski eşit nasılsa...)


    aman sen de iyi sakla pilini ne de olsa torunlarına falan bırakacaksın onu
  • ben de toshiba teknik servisinden aldığım bilgi doğrultusunda şunu diyorum.'Laptop ilk şarjında kapalı olarak 24 saat şarj edilmeli.'.Ayrıca kullanırken pilin çıkarılmaması öneriliyor.Haftada bir kere pili boşaltıp şarj edin diyorlar. Bu söylediklerim toshiba teknik servis call center çalışanının söyledikleri.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: seryaft

    ben de toshiba teknik servisinden aldığım bilgi doğrultusunda şunu diyorum.'Laptop ilk şarjında kapalı olarak 24 saat şarj edilmeli.'.Ayrıca kullanırken pilin çıkarılmaması öneriliyor.Haftada bir kere pili boşaltıp şarj edin diyorlar. Bu söylediklerim toshiba teknik servis call center çalışanının söyledikleri.


    ben de toshiba yetkililerinden öğrendiğim bu şeyleri söyledim ama arkadaşlar bunları kabul etmiyor. hatta bunların tam tersini söylüyorlar
    servisteki en yetkili adam (boğaziçinde hoca aynı zamanda) bunları söylerken bazı arkadaşlar, 24 saat şarj saçmalık ve pili çıkartmanın hiçbir saıncası yoktur diyor. ben de bunun üstüne bir şey diyemiyorum artık




  • quote:

    Orjinalden alıntı: mors


    quote:

    Orjinalden alıntı: gurol

    Sayfa 118, Motor Koruma metodlarında, Konu 1.8 Aşırı Akım Röleleri

    DC ya da AC ile çalışan motorlar herhangi bir nedenle normal değerin üzerinde akım çektiğinde sargıların ve tesisatın zarar görmemesi için akımın en kısa sürede kesilmesi gerekir. Motorun akımını kesme işleminde kullanılan aşırı akım röleleri manyetik ve termik esaslı olmaı üzere iki çeşittir.

    Sayfa 123, aynı bölümde, konu 1.12 Aşırı ve Düşük gerilim röleleri

    Asenkron motorlar +-%10'luk gerilim değişmelerinde normal çalışırlar. Gerilimin daha fazla yükselmesi yada düşmesi halinde, motor akımı artar. Bu durum sargılarda oluşan ısıyı arttırır..... Aşırı gerilim rölesi, gerilimin, %10 fazla artması halinde devreyi açar.

    Tüm bunlara not: Gerilim Volt, Akım ise Amper ile ölçülür.
    quote:



    Sayfa 123, aynı bölümde, konu 1.12 Aşırı ve Düşük gerilim röleleri

    Asenkron motorlar +-%10'luk gerilim değişmelerinde normal çalışırlar. Gerilimin daha fazla yükselmesi yada düşmesi halinde, motor akımı artar. Bu durum sargılarda oluşan ısıyı arttırır..... Aşırı gerilim rölesi, gerilimin, %10 fazla artması halinde devreyi açar.


    Bu açıklama dada belirttiği gibi akımın artmasını kontrol eder gerilimi değil.Çünkü zarar veren gerilim değil akımdır.(Hatta insanı gerilim değil akım çarpar...Örnek arabaların ateşleme tesissatları, hatta elektirik tellerine konan ve de tek tele dokunduğu sürece ölmeyen kuşlarıda dahil edebiliriz.) Aşırı gerilim rölesi kitapta bahsettiği tesisattaki uydurma adıdır...Sanırım sende lise kitaplarındaki yanlışlıkları duymuşsundur bol bol.Biz her sene hocalarımızın isteği üzerine bu tip hataları kitaplarımızın üzerinden değiştirirdik...Çalışma prensibi yine aynıdır sigortalarla, akım belli bir seviyeye gelince röle devreyi keser...Benim bildiğim aşırı gerilim komponentleri farklı yerlerde kullanılırlar ve mekanizmaları bayağı farklıdır.Her neyse (Bu arada ben hala notebooklarla ilgisini anlamış değilim...)

    Neden ısrar ediyorsun ki? Kanıt olsun diye özellikle kitaptan örnek verdik. Onu dahi kabul etmemişsin. Aşırı akım başka aşırı gerilim başka.

    Sistem/motorda fazla akım çekme durumunda korumaya aşırı akım deniyor. Elektrik motorunu durdurmaya çalışan bir etken çektiği akımın artmasına sebep olur. Bu da kullandığı akımı (amper) aşmasına sebep olur. Devre kesilir.

    Elektrik voltajının artması ise aşırı gerilim. Amperle alakası yok bunun, volt ile ölçülür. Trifaz kontrol sistemleri ile uğraşanlar iyi bilirler.

    quote:

    Hay allah senden razı olsun sabah sabah aydınlandım...Keşke bende okul kitaplarımı bağışlamasaydım.Her neyse ben yine kafamdan cevap vermeye devam edeceğim.


    Demekki bağışlamakla hata etmişsin, gerekiyormuş.

    quote:

    Orjinalden alıntı: mors
    Son olarak ben hala ac de kullanılan yarı yada tam mekanik kesicilerin konumuzdaki notebook pilleri ile olan alakasını anlamış değilim ve defalarca sormama rağmen cevap alamadım sizden, neyse bu kadar uzun uzadıya cevap verebilecek zamanım yok maalesef o yüzden ben bu kısır döngüye dönüşen aşıklar atışmasını kesip işlerime dönme durumundayım...Umarım kimse kırılmamıştır...Bir kusur ettimse affola...

    Şu mekanik kesicilerle ilgili konuya geri dönelim. O 30mA kesici örneğini vermemin sebebi; eğer mekanikle bile bu yapılıyorsa elektronik olarak bunun daha rahat yapılacağıdır. Sanıyorum anlatımım yeterince açık olmamış. Zaten okuduğum makalalerdeki current-sensing metodlarına göre bu oldukça kolay bir işlem ve kullanımda.

    Daha önce de değindiğim gibi. Pilin şarjının kesildiğini açıklayan örnekler ve teknik yazılar var. Ancak herhangi bir üreticinin bunu açıklayan yazısını bulamadım. Yani laptoplarda pilin üzerinde sürekli bir gerilim yok. Dolayısı ile UPS deki gibi sürekli olan negatif etki azaltılmış.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gurol -- 22 Aralık 2005 11:29:29 >




  • Arkadaşlar casper marka yeni bir notebook aldım.
    ilk şarjdan sonra. pil ile bir deneyeyim dedim. 2 saatte kapandı. bu süre ilk şarjda normal mi? yoksa batarya da bir sorun olabilir mi?
    birde pilin süresi birçok programın aynı anda çalışması ile orantılı mı?
    teşekkürler...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: mustafakilic

    Arkadaşlar casper marka yeni bir notebook aldım.
    ilk şarjdan sonra. pil ile bir deneyeyim dedim. 2 saatte kapandı. bu süre ilk şarjda normal mi? yoksa batarya da bir sorun olabilir mi?
    birde pilin süresi birçok programın aynı anda çalışması ile orantılı mı?
    teşekkürler...

    bilgisayarın özelliklerinde pilin ortalama veya maksimum ne kadar gittiği yazıyor? o rakamla kıyaslaman lazım.
  • Bahahakan: Sorun torunlarıma pil bırakmak değil, ön yargılarınızdan kurtularak adam gibi optimum kullanabilmek...
    Yanlış yunluş bilgilerle burada bişeyler söylüyorsunuz sonra da size inanan bilgisayara uzak arkadaşlar size inanıyor ve bunu uyguluyorlar.
    Neymiş efendim anakart yanarmış elektrik gelince... Neymiş efendim 14 saat şarj etmezseniz bataryanın Allah belasını verirmiş... Yani duyduğum zaman kendimden geçiyorum söylenenleri...
    14 (veya 24) saat şarj etmek neye yarayacakmış? O çok bilmiş arkadaş (öğretim üyesiymiş, neyi öğretiyorsa, adını ve telefonunu verirsen kendisi ile görüşmek isterim eğer uydurmuyorsak tabi ) 2.5 saat sonra şarj bittiğinde adaptor üzerinden akım geçmediğini sölediğinde ne diyor, bir sorsanıza??? Elektriksiz olarak da şarja devam mı ediyormuş makina?
    Neyse sen bataryanı takılı olarak tutarak kullanmaya devam et. Ben de çıkararak kullanayım sorun ortadan kalksın.
    Amaaaa burada kalkıp arada adaptor varken, elektrik kesilmesinde anakart yanar gibi saçma şeyler de yazmayalım. Biliyorsak bildiğimizi paylaşalım. Bilmiyorsak şehir efsaneleri anlatmayalım, susup oturalım...




  •  LAPTOP BATARYASININ ETKİN KULLANIMI KONUSUNDA ÖNERİLER


    Mors, yukardaki resim bir Gerilim Koruma Rölesidir. Ayrıca linkten çalışma prensibini de okuyabilirsin, Aşırı ve Düşük gerilim için olan modeller var. Hem ingilizce hem de türkçe.

    http://www.entes.com.tr/pdf/gkr-dgr%20serisi_TR.pdf





    Bu da Aşırı Akım Korumaya örnek.
    http://catalog.moeller.net/en/default.asp?PRGRLINK=i00492&FORM=6

    (soldaki menüden) Motor-Protection/overload relays/ZB/ZB12 secersen açıklamalr mevcut.




  • Konu buralara kadar geldiği için diğer okuyanlardan özür dilerim. Ancak yazılanların kaynağa ve bir temele dayanması gerekir. Mors'un yazdığı/iddiasının aksine Akım ve Gerilim Koruma farklı şeyler. Yukardaki mesajla bunu göstermiş oldum. Biraz konu dışı oldu kimse kusura bakmasın.

    Aynı şekilde Mors'un iddiasının aksine pil üzerinde sürekli akım yok. Aslında bir açıdan haklı çünkü UPS'ler bu biçimde çalışıyor. Ama laptop pilleri çok farklı. Üzerlerindeki şarj yükü tamamen kesilebiliyorlar, bu süre sınırlı yada sürekli olabiliyor. Bu da söylendiği gibi pilin takılı iken ömrünü tüketmesinin pek de gerçek olmadığının kanıtı. Pilin ömrü ile ilgili en önemli bilgi kere-dolum (cycle). Tekrar şarj ile ilgili sayı sınırları var ki bunun örneği yukarda verilmiş. Bu durumda pili her hafta deşarj edip tekrar boşaltmak pek de akıllıca değil. Bu şarjların hepsi kere-doluma eklenir.

    14 saat şarj olayının da büyük ihtimal açıklaması şöyle; yavaş-şarj diye bir terim var. Bunda 10-18 saat sürelerden bahsediliyor. Ancak bunun olabilmesi için şarj cihazının bu tipte olması gerekir. Şunun farkını görüyoruz, mesela benim cep telefonunun 2 tip şarj cihazı var. Farklı sürelerde şarj ediyorlar, biri kısa biri uzun. Yani her zaman kullandığımız şarj adaptörü ile yavaş şarj yani 14 saat yapmamız olası değil.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: tolgatokuc

    Bahahakan: Sorun torunlarıma pil bırakmak değil, ön yargılarınızdan kurtularak adam gibi optimum kullanabilmek...
    Yanlış yunluş bilgilerle burada bişeyler söylüyorsunuz sonra da size inanan bilgisayara uzak arkadaşlar size inanıyor ve bunu uyguluyorlar.
    Neymiş efendim anakart yanarmış elektrik gelince... Neymiş efendim 14 saat şarj etmezseniz bataryanın Allah belasını verirmiş... Yani duyduğum zaman kendimden geçiyorum söylenenleri...
    14 (veya 24) saat şarj etmek neye yarayacakmış? O çok bilmiş arkadaş (öğretim üyesiymiş, neyi öğretiyorsa, adını ve telefonunu verirsen kendisi ile görüşmek isterim eğer uydurmuyorsak tabi ) 2.5 saat sonra şarj bittiğinde adaptor üzerinden akım geçmediğini sölediğinde ne diyor, bir sorsanıza??? Elektriksiz olarak da şarja devam mı ediyormuş makina?
    Neyse sen bataryanı takılı olarak tutarak kullanmaya devam et. Ben de çıkararak kullanayım sorun ortadan kalksın.
    Amaaaa burada kalkıp arada adaptor varken, elektrik kesilmesinde anakart yanar gibi saçma şeyler de yazmayalım. Biliyorsak bildiğimizi paylaşalım. Bilmiyorsak şehir efsaneleri anlatmayalım, susup oturalım...



    24 saat meselesi şarj değil bilgisayarın 24 saat açık kalması ile ilgili. yani diyorlar ki; ilk aldığınızda bilgisayarı 24 saat açık tutun. bu içindeki sanırım bios pili denen pilin şarj olması içinmiş.

    bu adamın adını unuttum ama soyadı "kurnaz" ve boğaziçinde hoca. toshibanın merkezini arayıp sorabilir hatta kendisiyle konuşabilirsin.

    bu arada peki sen nerden biliyorsun laptoplarda elektrik kesintisinde hiçbir şey olmayacağını? bu konuda bir araştırma mı yaptın hocam? bir laptop alıp 1000 defa elektrik kesintisine maruz bıraktın da bir şey olmadı mı? yoksa senin söylediğin de biraz hurafe veya şehir efsanesi olmaz mı? sen nasıl bu kadar emin konuşabiliyorsun yani?




  • quote:

    Orjinalden alıntı: gurol

    Konu buralara kadar geldiği için diğer okuyanlardan özür dilerim. Ancak yazılanların kaynağa ve bir temele dayanması gerekir. Mors'un yazdığı/iddiasının aksine Akım ve Gerilim Koruma farklı şeyler. Yukardaki mesajla bunu göstermiş oldum. Biraz konu dışı oldu kimse kusura bakmasın.

    Aynı şekilde Mors'un iddiasının aksine pil üzerinde sürekli akım yok. Aslında bir açıdan haklı çünkü UPS'ler bu biçimde çalışıyor. Ama laptop pilleri çok farklı. Üzerlerindeki şarj yükü tamamen kesilebiliyorlar, bu süre sınırlı yada sürekli olabiliyor. Bu da söylendiği gibi pilin takılı iken ömrünü tüketmesinin pek de gerçek olmadığının kanıtı. Pilin ömrü ile ilgili en önemli bilgi kere-dolum (cycle). Tekrar şarj ile ilgili sayı sınırları var ki bunun örneği yukarda verilmiş. Bu durumda pili her hafta deşarj edip tekrar boşaltmak pek de akıllıca değil. Bu şarjların hepsi kere-doluma eklenir.

    14 saat şarj olayının da büyük ihtimal açıklaması şöyle; yavaş-şarj diye bir terim var. Bunda 10-18 saat sürelerden bahsediliyor. Ancak bunun olabilmesi için şarj cihazının bu tipte olması gerekir. Şunun farkını görüyoruz, mesela benim cep telefonunun 2 tip şarj cihazı var. Farklı sürelerde şarj ediyorlar, biri kısa biri uzun. Yani her zaman kullandığımız şarj adaptörü ile yavaş şarj yani 14 saat yapmamız olası değil.


    Hoca sen kendine göre cevaplar yazıp duruyorsun ama ne hikmetse benim savunduklarımı benim karşıma getirip duruyorsun. Benim bu senin kısır döngüne cevap yazacak ne sabrım ne de zamanım var.O yüzden seni kendinle bırakıyorum ben, yazışmalarımızı okuyan bilgili insanlar anlar zaten neyin ne olduğunu...Hadi kal sağlıcakla...




  • quote:

    Orjinalden alıntı: bahahakan


    quote:

    Orjinalden alıntı: tolgatokuc

    Bahahakan: Sorun torunlarıma pil bırakmak değil, ön yargılarınızdan kurtularak adam gibi optimum kullanabilmek...
    Yanlış yunluş bilgilerle burada bişeyler söylüyorsunuz sonra da size inanan bilgisayara uzak arkadaşlar size inanıyor ve bunu uyguluyorlar.
    Neymiş efendim anakart yanarmış elektrik gelince... Neymiş efendim 14 saat şarj etmezseniz bataryanın Allah belasını verirmiş... Yani duyduğum zaman kendimden geçiyorum söylenenleri...
    14 (veya 24) saat şarj etmek neye yarayacakmış? O çok bilmiş arkadaş (öğretim üyesiymiş, neyi öğretiyorsa, adını ve telefonunu verirsen kendisi ile görüşmek isterim eğer uydurmuyorsak tabi ) 2.5 saat sonra şarj bittiğinde adaptor üzerinden akım geçmediğini sölediğinde ne diyor, bir sorsanıza??? Elektriksiz olarak da şarja devam mı ediyormuş makina?
    Neyse sen bataryanı takılı olarak tutarak kullanmaya devam et. Ben de çıkararak kullanayım sorun ortadan kalksın.
    Amaaaa burada kalkıp arada adaptor varken, elektrik kesilmesinde anakart yanar gibi saçma şeyler de yazmayalım. Biliyorsak bildiğimizi paylaşalım. Bilmiyorsak şehir efsaneleri anlatmayalım, susup oturalım...



    24 saat meselesi şarj değil bilgisayarın 24 saat açık kalması ile ilgili. yani diyorlar ki; ilk aldığınızda bilgisayarı 24 saat açık tutun. bu içindeki sanırım bios pili denen pilin şarj olması içinmiş.

    bu adamın adını unuttum ama soyadı "kurnaz" ve boğaziçinde hoca. toshibanın merkezini arayıp sorabilir hatta kendisiyle konuşabilirsin.

    bu arada peki sen nerden biliyorsun laptoplarda elektrik kesintisinde hiçbir şey olmayacağını? bu konuda bir araştırma mı yaptın hocam? bir laptop alıp 1000 defa elektrik kesintisine maruz bıraktın da bir şey olmadı mı? yoksa senin söylediğin de biraz hurafe veya şehir efsanesi olmaz mı? sen nasıl bu kadar emin konuşabiliyorsun yani?

    Hoca sende o hocana selam söyle bizden. Uyduruk bir saat pilini şarj etmek için 24 saat açık kalacak diyorsa vah haline onun öğrencilerinin. Daha kaç kere yazmalıyız ki anlamadım.!!! O pil bios pilidir.Büyükçe bir saat pilidir.Eskiden digital databanklarda aynı pilden kullanırdı.Piyasa da en babası 1.5 YTl ye satılır vede onun ilk şarjı için 24 saat gerekmez...




  • quote:

    Orjinalden alıntı: tolgatokuc

    Çok enteresan şeyler sölüyorsunuz...
    Ben diyorum Anakartı yakma ihtimaliniz yok diye ama siz hala nasıl bir elektrik bilgisine sahipseniz anakartı yakmaktan bahsediyorsunuz...
    Tamam kardeşim herkes pili ile kullansın. Aman çıkarayım demeyin... Malum anakartı yakarsınız. Hatta belki ekran yanar kül olur... (Anakartın yanma riski ile ekranın yanma riski eşit nasılsa...)

    Hoca ben anakartı yakmaktan bahsetmiyorum bir daha oku bence yazdıklarımı...Ondan sonra karar ver kimin elektirik-elektronik bilgisinin ne kadar olduğuna.Ama mevzuun oysa ana kartı yakmakta mümkün bunu bil. Eğer topraklama yoksa tesisatında vede cihazının adaptöründeki koruma-regüle yeterli değilse alırsın board ı eline.Tecrübe ile de sabittir.Hatta açık alanda bir networkünüz varsa vede fiber değilse kablolamanız ethernet kartı ile bütünleşmiş bir board görebilme şansın bile çok yüksek yıldırımlı havalarda buda tecrübe ile sabittir...Hatta hatta vakti zamanında eski mekanik santrallar varken telekomda ordaki şahısların hatları kontrol etmek için verdikleri 220 volt yüzünden hem modemi hemde anakartı uçanlarıda gördük...




  • quote:

    Orjinalden alıntı: mors
    Hoca sen kendine göre cevaplar yazıp duruyorsun ama ne hikmetse benim savunduklarımı benim karşıma getirip duruyorsun. Benim bu senin kısır döngüne cevap yazacak ne sabrım ne de zamanım var.O yüzden seni kendinle bırakıyorum ben, yazışmalarımızı okuyan bilgili insanlar anlar zaten neyin ne olduğunu...Hadi kal sağlıcakla...

    Desene senin için boşa yazdım o mesajları. Aşırı gerilim ve aşırı akım arasındaki konuda haklılığımı kabul edip öyle git bari. O kadar resim koyduk, uğraştık.

    Şu konuda kesinlikle katılıyorum sana. Yazışmaları okuyan bilgili insanlar neyin ne olduğunu anlarlar. Okumasalar bile en azından resimlere bakınca anlarlar.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: mors
    Evet yineliyorum...Piller dolsa bile şarjı keserler ama üzerindeki gerilim kesilmez...Bu anca kaliteli ups lerde olduğu gibi pillerden önce kullanılabilecek bir kapasitör sayesinde olabilir ki anlık gerilim kesilmesinde pillerin devreye girme süresini absorbe edebilsin...

    Bununla ilgili kesin bilgileri buldum. Bir gerçek var ki senin söylediklerin kesinlikle yanlış. Okul kitaplarını bağışlamanın talihsizlik olduğunu düşündüğüm gibi, araştırmadan eksik bilgilerine dayanarak yazdıklarınla da okuyanlara yanlış bilgi vermiş oldun.

    Derleyince pillerle ilgili uzun bir mesaj atacağım.
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.