Şimdi Ara

LAPTOP BATARYASININ ETKİN KULLANIMI KONUSUNDA ÖNERİLER (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
162
Cevap
2
Favori
106.084
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Ben laptopumu alalı 1 hafta oluyor ve pil ömrü uzun olsun diye ve genelde hep evde kullandığım için pili çıkarıp elektriği sadece adaptörden alıyorum, burada çok çelişkili açıklamalar var. Acaba ben adaptörle de kullanacak olsam pil devamlı takılı mı olmalıdır??
  • ben bataryası takılı kullanıyorum hep elektrikli.hem elektrikten kullanıyorum hemde sarj ediyor .yani bir süre sonra bakıyorum bataryada dolmuş
  • pillerle ilgili en önemli ve kesin şey pilin üzerinde yazıyor.


    "500 defaya kadar şarj olabilir!"

    benim gibi ev kullanıcıları şarj da veya pilde kullanmayı buna göre kolayca karar verebilirler.
  • tekrar söyliyim. pil takılı iken eğer pil doluysa. enerji pile değil bilgisayara gider yani pili atlar. bunun nedeni hem pili doluyken tekrar şarj etmemek hem de bilgisayarı pile göre sonsuz ömürlü olan şebeke elektriği ile çalıştırmaktır. zaten bir çok laptopta laptop pile bağlı iken işlemci daha düşük performansta (pil tasarrufu için), adaptör takılı iken daha yüksek performansta çalışır.

    ve siz adaptöre bağlı iken fişi çektiğiniz anda pil devreye girerek bilgisayarı pille çalıştırmaya başlar.

    şayet pil takılı olmazsa elektrik kesildiği anda bilgisayar küt diye kapanacaktır.

    evet bir arkadaşın dediği gibi bunun zararı masaüstü bir bilgisayarda olabiliecek zarardan çok farklı değildir. ancak mesela anakartınız yanarsa bunun laptoptaki bedeli yaklaşık 800dolar+kdv dir.
    veya ekrana bi şey olsa bunun laptoptaki bedeli 700dolar+kdv dir. ve garanti dışıdır.

    işte bu nedenle asla pili çıkartmayın diyoruz. pil aslında bir ups görevi görür.

    adaptörü elektrikte bırakma olayına gelince; hem servisler, hem kullanım klavuzu hem de ben laptop kapalı iken ve pil şarj falan olmuyorsa adaptörü prizde bırakmayın diyoruz. ha "ben de unutup sabaha kadar elektrikte bıraktım ve hiç bir şey olmadı" ama ne zaman sorun olacağını bilemeyiz.

    ayrıca morsun dediğini ben de önermiştim: illa pili çıkartıp kullanıcam diyorsanız o zaman en ucuzundan 50 milyona bir ups alın ve bilgisayarı ups e bağlı kullanın.

    ayrıca ben de ilk zamanlar pili çıkartıp kullanıyordum ve sözde pil ömrünü uzatıyordum. şansıma da hiç elektrik kesintisi olmadı. ama toshibanın forumunda pilsiz kullanan birinin elektrik kesildiği anda anakartının yandığını okuyunca bir daha asla pilsiz kullanmadım.


    sonuç olarak buradaki tavsiyelerimizdeki amaç pilin değil laptopun ömrünü uzatmak.









    ha tabi isteyenler için pili uzatma konusunda öneriler de verebilirim
    pil ömrünü uzamak için pili çıkartın ve kuru ve serin bir ortamda tam dolu halde saklayın. isterseniz buzdolabına da koyabilirsiniz. bu süre içinde bilgisayarı adaptöre bağlı kullanın.
    ancak haftada bir mutlaka pili bilgisayara takın ve pili sonuna kadar bitirin ve sonra tekrar adaptör ile pili tam doldurun ve pili çıkartıp bir sonraki haftaya kadar tekrar serin ve kuru bir yerde saklayın.

    böyle yaparsanız yaklaşık 2 yıllık pil ömrünüz 3-3,5 yıla kadar çıkabilir.

    tabi bu arada elektrik kesintilerinde arıza olmaması için bilgisayarın bir tarafına ve wallpaper olarak ayetel kürsi veya karınca duası yapıştırabilirsiniz.



    tercih sizin ister üsteki ister alttaki yazıyı dikkate alın




  • ya ben laptopta eve geldiginde taktim sarja ama tam doldu mu bilmiyorum birde ben evde kulanirken laptopu her zaman sarja takili olarak kullaniyorum
    sorun olur mu?
  • en başta yeni laptopu eve getirince şarja takacaksın ve bilgisayar açık haldeyken kesintisiz 24 saat şarj edeceksin. bu arabanın motorunu açmak gibi bir şey. Bu yorum bahahakan'a ait.

    2) İlk şarjı mutlaka cihazınız kapalıyken yapın.Açıkken şarj etmek kesinlikle yanlıştır...!!! Bu da mors arkadaşın yorumu

    Hangisi doğru arkadaşlarrrrrrrrrrrr
  • Benim bahahakan arkadaşa bir kaç sorum olacak...

    Eğer pil dolduğunda gerilim pilden atlayıp direk notebooka gidiyorsa elektirik kesintisinde pilin devreye girme anındaki milisaniyelerle (eskiden saniyelerdi) ölçülen gerilimsiz kalma durumunu alet nasıl atlatıyor resetlemeden.Ayrıca bir arkadaşa sorduğum soruyu kendisine de sormak istiyorum...Piller regüle görevi görürmü??? Yoksa pillerin çıkarılmamasının cihaza faydası piller her zaman devrede olduğu için gerilim dalganmalarından etkilenmesinimi engeller aletin??? Eğer böyleyse nasıl oluyorda piller dolunca devre dışı kalıyor şarja takılıyken...Yine eğer piller tam doluyken gerilim pilleri atlayıp cihaza direk gidiyorsa nasıl oluyorda gerilim dalgalanmalarından koruyor cihazı piller???

    Şimdiden teşekkürler...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mors -- 14 Aralık 2005, 9:18:16 >
  • Ayrıca size bir örnek vermek istiyorum. Artık hemen hemen herkezin cep telefonu bulunmakta. Eğer çöpe atmak istediğiniz bir piliniz varsa lütfen arkadaşın dediği gibi cep açıkken vede ceble görüşerek ilk şarjı yapın bakalım ne kadar zamanda pili çöpe gönderiyorsunuz...!!! Serin ve kuru yerlerde buzdolapları değildir...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mors -- 14 Aralık 2005, 9:21:47 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: seryaft

    en başta yeni laptopu eve getirince şarja takacaksın ve bilgisayar açık haldeyken kesintisiz 24 saat şarj edeceksin. bu arabanın motorunu açmak gibi bir şey. Bu yorum bahahakan'a ait.

    2) İlk şarjı mutlaka cihazınız kapalıyken yapın.Açıkken şarj etmek kesinlikle yanlıştır...!!! Bu da mors arkadaşın yorumu

    Hangisi doğru arkadaşlarrrrrrrrrrrr


    Araba motorunu açar gibi açarsanız pillerinizi yakında sizin pillerinizde yağ yakmaya başlar arkadaşlar.Ayrıca bahahakan arkadaşın bahsettiği pil bios pili olup şarj olması için cihazın açık olması gerekmez.Gerilim takılı olsun yeterlidir...1.5 ytl lik pil için 180 usd lik pili daha ilk şarjında öldürmek niyetindeyseniz ilk şarjı 24 saat açıkken yapabilirsiniz...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mors -- 14 Aralık 2005, 9:40:35 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: mors
    ...1.5 ytl lik pil için 180 usd lik pili daha ilk şarjında öldürmek niyetindeyseniz ilk şarjı 24 saat açıkken yapabilirsiniz...

    Bu açıklamadan bir şey anlamadım.

    Piller lityumlu olduğundan beri aldığım(ız) hiç bir laptop yada cep telefonununda buna dikkat etmedim. Makinayı zaten merak ediyorum, almışım bir de 14 saatlik şarj boyu kapalı mı tutacağım? Sanırım ben çok şanslıyım. 3 sene kadar önce aldığım thinkpad, gündüzleri neredeyse hiç kapanmadı, kimi geceleri bile açık kaldı. Bir kaç yurtdışı yolcuğu ve elektrik kesintisi hariç pil sonuna kadar hiç boşalmadı. Elektrik olan heryerde prize takılı idi. Pil hep ısındı, soğusun diye asla çıkartmadım. Defalarca elektrik kesintisi ile karşılaştı. Hiç ömrünü arttırmak için doldur boşalt görmedi. Kısacası tavsiyelerin hiç birini yapmadım. Geçenlerde değiştirdiğim thinpad, ilk güngü kadar olmasa da hala pili ilk günküne yakın gidiyordu (2 saat civarı).



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gurol -- 14 Aralık 2005, 9:57:37 >




  • Evet hocam cidden şanslıymışsın...
  • Aslında benzer bir konu 2 ay kadar önce tartışılmıştı ve ben de şunu yazmıştım:
    http://forum.donanimhaber.com/m_3692625/tm.htm#4476210

    Görünen o ki laptop popüler oldukça bu konu sürekli karşımıza çıkacak. Bilimsel temele dayanan ve üreticilerin linklerine dayanan derleme yapmakta yarar görünüyor.
  • ben bu formda Gürolu tek geçerim yani Gürol ne dediyse doğrudur onun bilgilerine çok güveniyorum,bence Gürolun verdiği linke tıklayıp o Formda yazdığı yazıyı bir okuyun herşeyden önce..ben Bataryayı çıkarma taraftarıydım ancak o formadakileri okuyunca fikrimi değiştirdim ben Gürola tşk ederim bilgilendirdiği için...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: mors

    Benim bahahakan arkadaşa bir kaç sorum olacak...

    Eğer pil dolduğunda gerilim pilden atlayıp direk notebooka gidiyorsa elektirik kesintisinde pilin devreye girme anındaki milisaniyelerle (eskiden saniyelerdi) ölçülen gerilimsiz kalma durumunu alet nasıl atlatıyor resetlemeden.Ayrıca bir arkadaşa sorduğum soruyu kendisine de sormak istiyorum...Piller regüle görevi görürmü??? Yoksa pillerin çıkarılmamasının cihaza faydası piller her zaman devrede olduğu için gerilim dalganmalarından etkilenmesinimi engeller aletin??? Eğer böyleyse nasıl oluyorda piller dolunca devre dışı kalıyor şarja takılıyken...Yine eğer piller tam doluyken gerilim pilleri atlayıp cihaza direk gidiyorsa nasıl oluyorda gerilim dalgalanmalarından koruyor cihazı piller???

    Şimdiden teşekkürler...



    dostum o devre elle kolla çalışan bir devre değil. yani bilgisayarın içinde mekanik bir şey enerji hattını adaptöre veya pile yöneltmiyor. bu devre elektrik varken cilgisayar gücünü adaptörden sağlayan elektrik olmadığı anda herhangibir elektrik kesintisine mahal vermeden elektriği pilden sağlayan elektronik bir devre.
    pilleri çıkarmamanın espirisi pillerin elektrik kesintisi anında sigorta görevi görmesi veya bir ups görevi görmesi ve cihazın kapanmasına izin vermemesidir.


    VE ARKADAŞLAR ARTIK BUNU BİR KEZ DAHA SÖYLEMİYECEĞİM.
    İSTEYEN İSTEDİĞİNİ YAPMAKTA SERBESTTİR. PİLLERİ İSTER ÇIKARIN İSTER ÇIKARMAYIN. BİLGİSAYAR SİZİN BİLGİSAYARINIZ.
    benim pili çıkartmayın dememin tek nedeni elektrik kesintisi anında yaşanan ani kapanmalarda bilgisayarda bir arıza veya sorun oluşması riskinden korunmanız içindir.
    YOKSA BANA NE YANİ???
    HALA NEDEN PİLİ ÇIKARTMAYALIM DİYORSUNUZ madem siz pili çıkartmak istiyorsunuz o zaman çıkartın kardeşim.





    bazı arkadaşlar da ilk 24 saatlik şarjın bilgisayar kapalı iken yapılması gerekir demiş. dostum ben açıkken şarj yaptım ve şu an aylardır hiç sorunsuz kullanıyorum. pil süresi de aynen imzamda yazdığım gibi.




  • quote:



    Orjinalden alıntı: bahahakan

    adaptörü elektrikte bırakma olayına gelince; hem servisler, hem kullanım klavuzu hem de ben laptop kapalı iken ve pil şarj falan olmuyorsa adaptörü prizde bırakmayın diyoruz. ha "ben de unutup sabaha kadar elektrikte bıraktım ve hiç bir şey olmadı" ama ne zaman sorun olacağını bilemeyiz.


    Orjinalden alıntı: bahahakan

    bazı arkadaşlar da ilk 24 saatlik şarjın bilgisayar kapalı iken yapılması gerekir demiş. dostum ben açıkken şarj yaptım ve şu an aylardır hiç sorunsuz kullanıyorum. pil süresi de aynen imzamda yazdığım gibi.





    bahahakan Arkadaşım 2 yorumunun birincisinde ne zaman sorun olacağı belli olmaz demişsin ve ama ikincide aynı şekilde gereksiz bi hareketi yapıp "ben yaptım bişey olmadı demişin" Eğer sorun çıkaracak bişey varsa bu her zaman geçerlidir. Bütün elektronik aletlerin kullanma kılavuzlarında ilk şarjı makine kapalıyke yapın tarzı bi uyarı vardır. "Ben yaptım oldu" denecek bi durum değil. Bu mesajları okuyan biri dediğin gibi yapsa ve pilinde bi sorun çıksa sen mi hallediceksin sorunu?_




  • quote:

    Orjinalden alıntı: The_Kid
    bahahakan Arkadaşım 2 yorumunun birincisinde ne zaman sorun olacağı belli olmaz demişsin ve ama ikincide aynı şekilde gereksiz bi hareketi yapıp "ben yaptım bişey olmadı demişin" Eğer sorun çıkaracak bişey varsa bu her zaman geçerlidir. Bütün elektronik aletlerin kullanma kılavuzlarında ilk şarjı makine kapalıyke yapın tarzı bi uyarı vardır. "Ben yaptım oldu" denecek bi durum değil. Bu mesajları okuyan biri dediğin gibi yapsa ve pilinde bi sorun çıksa sen mi hallediceksin sorunu?_


    Arkadaşım,
    Burası forum.Paylaşım portalı.
    Biri birşey sorar,diğerleri cevap verir.Soranın kafasına yatıyorsa,uygular görür.Ha yatmıyorsa da uygulamaz.
    Bu bukadar basit bir olaydır.
    Burayı teknis servisle,bahahakan arkadaşımızıda, servis elemanı ile karıştırmayalım.
    Arkadaş bize tecrübelerini anlatmış.Beğenmessen uygulamassın.
    quote:

    Orjinalden alıntı: The_Kid
    Bütün elektronik aletlerin kullanma kılavuzlarında ilk şarjı makine kapalıyke yapın tarzı bi uyarı vardır


    Hemen hemen evdeki bulabildiğim tüm elektroniklerin klavuzlarına baktım.Laptop,telefon,diji foto mak.,mp3 ve diğerleri...
    İNG-FR-TR bu 3 dildede okudum fakat senin sölediğin gibi hiçbirşey yazmıyor.
    Arından Boğaziçi Bilg. aradım. Birol diye bir eleman ile görüştüm. Şefiyim teknik servisin dedi nekadar doğrudur bilmem.
    Elektronik cihazların hepsi açıkken şarj edilmelidir dedi(ben laptop için sordum oda bunun ilersinde bu cevabı verdi)

    Ailemdeki 2elektrik-elektronik mühendisine sordum.Farklılık gösterebilir,ama genelde açıkken şarj etmek gerekir dedi...

    Sen bu kapalıyken şarkı hangi klavuzda okudun acaba?
    Teşekkürler

    Saygılarımla,

    MERTŞENER




  • quote:

    Orjinalden alıntı: The_Kid


    quote:



    Orjinalden alıntı: bahahakan

    adaptörü elektrikte bırakma olayına gelince; hem servisler, hem kullanım klavuzu hem de ben laptop kapalı iken ve pil şarj falan olmuyorsa adaptörü prizde bırakmayın diyoruz. ha "ben de unutup sabaha kadar elektrikte bıraktım ve hiç bir şey olmadı" ama ne zaman sorun olacağını bilemeyiz.


    Orjinalden alıntı: bahahakan

    bazı arkadaşlar da ilk 24 saatlik şarjın bilgisayar kapalı iken yapılması gerekir demiş. dostum ben açıkken şarj yaptım ve şu an aylardır hiç sorunsuz kullanıyorum. pil süresi de aynen imzamda yazdığım gibi.





    bahahakan Arkadaşım 2 yorumunun birincisinde ne zaman sorun olacağı belli olmaz demişsin ve ama ikincide aynı şekilde gereksiz bi hareketi yapıp "ben yaptım bişey olmadı demişin" Eğer sorun çıkaracak bişey varsa bu her zaman geçerlidir. Bütün elektronik aletlerin kullanma kılavuzlarında ilk şarjı makine kapalıyke yapın tarzı bi uyarı vardır. "Ben yaptım oldu" denecek bi durum değil. Bu mesajları okuyan biri dediğin gibi yapsa ve pilinde bi sorun çıksa sen mi hallediceksin sorunu?_


    hocam benim bilgisayarın kullanım klavuzunda da tam tersi yazıyordu yani 24 saat şarjı açıkken yapın yazıyordu. ayrıca toshiba forumda servis yetkilileri de hep ilk 24 saatlik şarjı açıkken yapın diyor.
    ben yaptım oldu değil yani.

    ayrıca ben "bunları yapmazsanı kesin sorun çıkar demiyorum" "sorun çıkabilir diyorum" ve evet sorunun ne zaman çıkacağı belli olmaz. sen pilsiz kullanırsın 100 defa elektrik kesilir bi şey olmaz. ama başkasında 1 kere elektrik kesilnince bilgisayar uçar. yani önemli olan tedbirli olmak.

    mesela geçen hafta odamdaki televizyon sehpanın üstünden yere düştü (nasıl düştüğünü sormayın) ve hiç bir şey olmadı hala tıkır tıkır çalışıyor. ama şimdi bu "eğer bir televizyon sehpanın üstünden düşerse asla br şey olmaz" demek değildir tabi ki. değil mi?




  • quote:

    Orjinalden alıntı: bahahakan
    mesela geçen hafta odamdaki televizyon sehpanın üstünden yere düştü (nasıl düştüğünü sormayın) ve hiç bir şey olmadı hala tıkır tıkır çalışıyor. ama şimdi bu "eğer bir televizyon sehpanın üstünden düşerse asla br şey olmaz" demek değildir tabi ki. değil mi?


    Biraz agresfisin galiba?
    Geçmiş Olsun

    Saygılarımla,

    MERTŞENER




  • quote:

    Orjinalden alıntı: MertSener


    quote:

    Orjinalden alıntı: bahahakan
    mesela geçen hafta odamdaki televizyon sehpanın üstünden yere düştü (nasıl düştüğünü sormayın) ve hiç bir şey olmadı hala tıkır tıkır çalışıyor. ama şimdi bu "eğer bir televizyon sehpanın üstünden düşerse asla br şey olmaz" demek değildir tabi ki. değil mi?


    Biraz agresfisin galiba?
    Geçmiş Olsun

    Saygılarımla,

    MERTŞENER


    yok ya el varken ayak kullanınca böyle oluyor.
    sağol




  • quote:

    Orjinalden alıntı: bahahakan


    quote:

    Orjinalden alıntı: mors

    Benim bahahakan arkadaşa bir kaç sorum olacak...

    Eğer pil dolduğunda gerilim pilden atlayıp direk notebooka gidiyorsa elektirik kesintisinde pilin devreye girme anındaki milisaniyelerle (eskiden saniyelerdi) ölçülen gerilimsiz kalma durumunu alet nasıl atlatıyor resetlemeden.Ayrıca bir arkadaşa sorduğum soruyu kendisine de sormak istiyorum...Piller regüle görevi görürmü??? Yoksa pillerin çıkarılmamasının cihaza faydası piller her zaman devrede olduğu için gerilim dalganmalarından etkilenmesinimi engeller aletin??? Eğer böyleyse nasıl oluyorda piller dolunca devre dışı kalıyor şarja takılıyken...Yine eğer piller tam doluyken gerilim pilleri atlayıp cihaza direk gidiyorsa nasıl oluyorda gerilim dalgalanmalarından koruyor cihazı piller???

    Şimdiden teşekkürler...



    dostum o devre elle kolla çalışan bir devre değil. yani bilgisayarın içinde mekanik bir şey enerji hattını adaptöre veya pile yöneltmiyor. bu devre elektrik varken cilgisayar gücünü adaptörden sağlayan elektrik olmadığı anda herhangibir elektrik kesintisine mahal vermeden elektriği pilden sağlayan elektronik bir devre.
    pilleri çıkarmamanın espirisi pillerin elektrik kesintisi anında sigorta görevi görmesi veya bir ups görevi görmesi ve cihazın kapanmasına izin vermemesidir.


    VE ARKADAŞLAR ARTIK BUNU BİR KEZ DAHA SÖYLEMİYECEĞİM.
    İSTEYEN İSTEDİĞİNİ YAPMAKTA SERBESTTİR. PİLLERİ İSTER ÇIKARIN İSTER ÇIKARMAYIN. BİLGİSAYAR SİZİN BİLGİSAYARINIZ.
    benim pili çıkartmayın dememin tek nedeni elektrik kesintisi anında yaşanan ani kapanmalarda bilgisayarda bir arıza veya sorun oluşması riskinden korunmanız içindir.
    YOKSA BANA NE YANİ???
    HALA NEDEN PİLİ ÇIKARTMAYALIM DİYORSUNUZ madem siz pili çıkartmak istiyorsunuz o zaman çıkartın kardeşim.





    bazı arkadaşlar da ilk 24 saatlik şarjın bilgisayar kapalı iken yapılması gerekir demiş. dostum ben açıkken şarj yaptım ve şu an aylardır hiç sorunsuz kullanıyorum. pil süresi de aynen imzamda yazdığım gibi.


    Kardeş iyiki söyledin bende manuel elle yapılıyor sanıyordum...Bak arkadaşım ben sadece bir şey öğrenmek istiyorum eğer biraz elektirik ve elektronikten anlıyorsan sorumu net olarak anlayabilirsin. Şebeke gerilimi kesildiği anda aletin pile geçerkenki süre içerisinde resetlemesi gerekmezmi? Yani bu alet ups ler gibi çalışmıyormu??? upslerde gerilim pillerin üzerinden geçer her zaman ve zamanlada bu piller ölür vede değiştirilmesi gerekir.Eğer bu ufacık zımbırtılar bunu başarabildilerse o koca ups'ler nasıl başaramadı merak ediyorum..ayrıca kimseye pili çıkar diye tavsiyede bulunmadım ben.Sadece yanlış bir yanılgıyı ortadan kaldırmak amacındayım.Kimin ne dediği beni ilgilendirmiyor servislerde. Bu zımbırtılar pil dolduğu zaman direk şebekeye geçmezler geçemezler.Eğer öyle olsaydı şebeke gerilimi kesildiğinde pilin devreye girme süresi mili saniyelerle ölçülse bile alet ya kitlenme yada başka bir sorun çıkarırdı yada direk resetlerdi....İstiyen istediğine inanır amma....

    Bu piller regüle görevi görmez sadece kesintisizlik sağlar çünküüüü pillerin üzerindeki gerilim her zaman vardır doldukları zamanda bile azda olsa vardır......




  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.