Şimdi Ara

Lambalı amfiye kulaklık bağlamak.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
1.304
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar, derdim, başlıkta da yazdığım gibi, lambalı amfi kullanarak, kulaklıkla müzik dinlemek. Bu başlığı açmamdaki sebep, hem sorularıma yanıt bulmak, hem de kendi bildiklerimi paylaşıp, yanlış bildiğim varsa doğrusunu öğrenmek.

    Malum, evde çocuğumuz olunca, onun uyku saatinde müzik dinlemek sıkıntı olabiliyor. Bunu aşmanın tek yolu kulaklık kullanmak. Bu durumda, ses kalitesinden olabildiğince az ödün vermek için, lambalı amfimi kulaklıkla da kullanabilmek istiyorum. Hatta gerekirse, bu amfiyi sadece kulaklıkla kullanılacak şekilde özelleştirebilirim de.

    Kulaklık çıkışı olmayan, sadece 4ohm ve 8ohm hoparlörler için çıkışları olan, 10W gücünde (muhtemelen 4ohm'dadır), lambalarını Tungsol 6V6GT ile değiştirdiğim, Dynavox VR-20 model bir lambalı amfim var. Bu amfinin hoparlör çıkışlarıyla, 600ohm empedanslı (gerçekte 570ohm ölçtüm) Beyerdynamic DT990 kulaklığımı sürmek istiyorum.

    Amfinin sesini çok beğeniyorum. Daha önce lambalı amfi kullanmadım. Bu amfiyi alırken de, 10W'lık gücü benim için soru işaretiydi. Ancak kullandığım Klipsch RF-7II'lerin yüksek hassasiyet değerlerine güvenip, gözümü karartıp amfiyi satın aldım. Konumuz bu olmadığı için ayrıntıya girmeyeyim, kısaca sonuç beklentilerimin çok çok üzerinde oldu. Hatta büyük konuşmayayım ama, artık müzik dinlemek için alacağım bir sonraki amfi de lambalı olur. Açıkçası, kulaklıkla da lambalı amfi kullanmak istememin sebebi bu memnuniyet. Aslında, lambalı amfi ile kulaklık birlikteliğinin de böyle iyi sonuç verip vermeyeceğini bilmiyorum. Bu konuda tecrubesi olan arkadaşların tecrubelerini de öğrenmek isterim.

    İşin biraz da teknik yönüne bakacak olursak; Maksimum gücü 100 wattlarla ifade edilen "kocaman" hoparlörlerin bağlandığı çıkışlara, maksimum gücü miliwattlarla ifade edilen "küçücük" kulaklığı bağlayınca, insanın aklına hemen kulaklığın yanıp kavrulacağı geliyor ama, 600ohm empedans söz konusu olunca durum öyle olmuyor tabii. Söz konusu amfi solid state bir amfi olsaydı, bakılması gereken tek büyüklük, amfinin kulaklığa uygulayacağı güç olacaktı. Mesela benim amfim transistörlü olsaydı, 4ohm'da 10W veren hoparlör çıkışlarına bağladığım 570ohm'luk kulaklığıma, 70 miliwatt civarı güç verebilecekti. Kulaklığın power ratingi 100 miliwatt olduğu için de herhangi bir yanma riski olmadan kullanabilecektim. Bu arada, "kulaklık 100 miliwatt, sen 70 miliwatt veriyorsun, yani tam besleyemeyecek misin?" diyecek arkadaşlar için bir açıklama ekleyeyim: Kulaklıklar için verilen bu güç değerleri, dayanabilecekleri max gücü ifade ediyor. Gerçekte ihtiyaç duyulan güç değerlerini benim kulaklık için söyleyecek olursam: 90db için 0,40 miliwatt (bakın watt değil miliwatt), 105db için 12,58 miliwatt) Zaten verebileceği max ses şiddeti 114db olarak ölçüldüğü için, 70 miliwatt benim kulaklığım için gayet yeterli gelecektir.

    Yanlız amfi transistörlüden lambalıya dönünce işler biraz karışıyor. Lambalı amfilerin çıkışlarında çıkış trafoları var. Bu trafoların sekonlerlerine bağlanacak yüklerin yani hoparlörlerin empedansı önem taşıyor. 4ohm ve 8ohm için bile 2 farklı hoparlör çıkışı olan bir amfiye 570ohm'luk bir kulaklığın bağlanıp bağlanamayacağı, eğer bağlanırsa ne şekilde bağlanacağı konusunda konunun uzmanı arkadaşlardan yardım bekliyorum.

    Şimdiden teşekkürler.



  • Selamunakeyküm

    Doğrudan kulaklıklar için yapılmış lambalı amfileri neden düşünmüyorsunuz?

    Mesela Kirikkale'de bu işlerle uğraşan Ahmet Çekirdek abimiz var. Bütçe 250 civarında ise aşağıdaki model var. 1000 civarı çok daha güzel modelleri olduğunu hatırlıyorum. Bir araştırın.
    https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-muzik-dj-ekipmanlari-lambali-kulaklik-amfisi-se-iii-yeni-254624253/detay

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aslinda dediginiz gibi, lambali kulaklik amfilerine de bakindim ama, hem elimde memnun oldugum mevcut bir amfi olmasi, hem kulakliklarimin yuksek empedans nedeniyle goreceli olarak yuksek guc ihtiyaci olmasi, hem de alacagim bir kulaklik amfisinin nasil sonuc verecegini bilemedigim icin oncelikle bu yolu deneyeyim dedim. Olmadi, dediginiz alternatifi de arastiririm. Tesekkurler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • coyote kullanıcısına yanıt
    amfiyi kulaklığa direk bağlamayın zaten amfiniz 60 sene öncesinin bir klonu yanılmıyorsam kulaklıktan alacağı Feedback ile nasıl bir cevap verir bilemeyiz.

    Kullanmanız gereken adaptör bu mutlaka daha ucuzları da vardır.
    Speaker Level to Headphone Adapter yazınca çıkacaktır...


    http://www.divertech.com/asluhcsignature.html

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • HI-DEF-MAN kullanıcısına yanıt
    Değerli hocam muhalif gibi görünmek istemem. :) görüşümü yazacagim. 6v6 çıkışlı ampliye direk kulaklık takılabilir. güzelde olur. tek şartla volumun dikkatsizlikle açılıp kulaklığı patlatmamak şartıyla. bu dikkat garantisi varsa no problem.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • @HI-DEF-MAN, linkini verdiginiz cihazin isminden,kulakliga paralel direnc ekleyerek, amfi girisindeki esdeger direnci 4-8 ohm gibi kabul edilebilir seviyeye getiriyor diye tahmin ettim, dusuncem dogru mu bilmiyorum. Durum buysa, acaba bunun sese olumsuz etkisi olur mu? Bir de, sanirim amfinin uzerinde oynama yapilmasi goze alindiysa, bu cihazin yaptigi is, amfinin trafo cikisina icerden direnc eklenerek de yapilabilir sanirim. Tesekkurler.
  • @the_cantan, acikcasi sizin fikriniz ek bir maliyet getirmedigi icin cok daha hosuma gitti :) Konuya hakim olmadigim icin bir sorum olacak. Dogrudan kullanilabilecegini dusunmenize sebep lambanin 6v6 olmasi mi, yani lambalida kulaklik empedansinin sikinti olabilmesi, amfinin cikis trafolu olup olmamasina degil de lambanin turune (gucunu kastetmiyorum, yapisi) mi bagli. Bir de, guce dikkat etmek gerekir demissiniz, benim ilk mesajimda da yazdigim gibi, kulakligin 570 ohmluk empedansi nedeniyle, zaten amfinin kulakliga ancak 70 miliwatt guc verebilecegini yazmistim, acaba oradaki dusunce seklim ve hesabim yanlis midir? Tesekkurler.
  • coyote kullanıcısına yanıt
    Sn. Coyote, ben sahsen onerdigim sekilde kullanırdım. Tabi tercihlere saygım sonsuz. Ancak ampli sesini düşürüp line seviyesine indiren adaptörler var. Oto ses sistemlerinde sürekli görürüm.buna benzer zayıflatıcı sistem sesde boğukluk yapıyor. Bence. Ustad Hi-def-man' ın onerisini denemedim bilmiyorum.
    güç konusuna gelirsek vt, ss, hybrid tüm ampli cikislarına kulaklık takılabilir. Ister EL86 olsun ister 6v6 veya baska solid state çıkış katı.
    Kulaklik gücü ise anma gücü neyse o kadarını kullanabilir. yani kapasite yahut watt kadar dayanır. misal verelim. devrede orneğin hop. filtresinde 70 ohms 10watt olan direncin yerine 70 ohms 0,25W çeyrek watt direnc takarsam dayanamaz kavrulur...gibi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kulaklığın, sağ sol hoparlör eksisi ortak.. Anfinin sağ sol hoparlör eksisi ortak değilse, ses çıkışındaki eksi alternansı nasıl birleştireceğiz.
  • Emin-Firtina kullanıcısına yanıt
    Amfinin sag ve sol cikislarinin - uclari da ortak. Bias ayari yaparken kontrol ettim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hepsi ortak zaten..
  • the_cantan kullanıcısına yanıt
    Doğrudur Cantan hocam, hatta amfideki hoparlörlerin (-) ucu, amfi gövdesiyle de kısa devre. Bias ayarı yaparken, ölçüm noktası ile hoparlör (-) uç ve ölçüm noktası ile amfi gövdesi arasında birebir aynı gerilimi okudum.
  • coyote kullanıcısına yanıt
    evet hocam kısaca şase(GND) diyoruz. ve ölçümde şaseden alıyoruz.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.