Şimdi Ara

Laiklik kadar güzel birşey var mı ? Kaybetmeden değerini bilin (5. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
123
Cevap
1
Favori
5.931
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
172 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Miraclescape

    .

    28 şubat sürecinde benim ilkokul öğretmenim başörtülüydü.

    ayrıca yaz aylarında kur'an kursunu yine bu dönemde aldım. 28 şubat zulm yapıldı diyen islamcılar gücü eline geçirdiğinde neler yaptıklarına 20 yıldır şahit oluyoruz

    Talibanın siyası uzantılarından ne bekliyorsunuz ki?

  • yaman01 Y kullanıcısına yanıt

    Reçeteniz: Sizin sorununuz okuduğunu anlamamak, okuduğu metindeki ana fikri kavrayamamak ve okuduğunu başka yönlere çekmek.

  • atade28 A kullanıcısına yanıt

    Valla kusura bakma da hocam senin dediğin Müslümanlık ve şer'i hukukta Peygamber Efendimiz döneminde kaldı.. Vefatından sonra herkes kendince haklı olduğu ama nihayetinde herkesin dinin getirdiği hakimiyet gücünün peşinden koştuğu, bu uğur da aynı inanca sahip insanların yıllarca birbirlerini katlettiklerini de tarih sayfalarında gördük..


    Osmanlı döneminden biraz dem vurmuşsun ve "isyan ettiğimiz toplumsal ahlak çökmesinin temelleri laiklik ile atıldı" diyerek aklınca da Cumhuriyet'e getirmişsin olayı..


    Osmanlı döneminde uygulanan kanun ve yasaklarla devlet adamları rüşvet almıyor, iftira ve entrikalarla birbirlerinin kellelerini yada koltuklarını almıyor, kafa kağıdın da Müslüman yazanlar meyhane ve genelevlere arka kapıdan girmiyor; herkes kitaba uygun Allah korkusuyla, kul hakkı yemeden, dini bütün bir şekilde yaşayıp gidiyordu sanıyorsun galiba.. Sonra laiklik geldi, yasaklar kaldı, din elden gitti ve toplum bu yüzden bozuldu diyorsun yani.. Komik.. İnsanların içindeki yozlaşmışlığın suçunu laiklik gibi göstermek arsızlıktan başka bir şey değil kusura bakma..


    Sistemden önce bireylerin ahlaklandırılması lazım ve bunu da illa dini temeller üzerinden yapmak zorunda da değilsin.. Misal Japonya.. Laiklik ilkesini Japonya 1946 yılında Anayasası'nın 20. Maddesin de kabul etti... Ayrıca bu adamların tarih boyunca ne kitapları ne de Peygamberleri oldu.. Ellerinde olan tek şey önce kendilerine sonra etraflarına olan saygı.. Yaptıkları işlerde, günlük hayatlarında, çevreye ve başkalarına yaklaşımların da saygılarından gram taviz vermiyorlar..



    Onun için bu işi evirip çevirip eskiden çok doğru bir toplumduk; laiklik geldi ondan bozulduk muhabbeti yapmayın..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alaturcamawzer -- 20 Ağustos 2021; 11:58:56 >
  • En önde kadınların savunması lazım laikliği

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Afganistanın ve bilumum ortadoğu ülkelerinin hali ortada. Kadın taşlamak, sokak ortasında insanları öldürmek, özgürlükle alakalı her türlü girişime engel olmak vs. Cumhuriyet ve Laiklik bu millet başına gelmiş en güzel, en doğru şeydir. Sapkın ortadoğu toplumlarından bizi ayıran şeydir.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Krone K kullanıcısına yanıt
    %100 doğru eğer bu ülke medeni ise herkes istediği dini yaşayabiliyor ise ve din tercih etmeyenler de aynı toplumda birlikte hareket edebiliyor ise bunun birinci sebebi laikliktir. Öyle olmasa biri diyecek ben muslumanim musluman olmayanlar kafirdir katlı vaciptir, diğeri diyecek ben hiristiyanim hiristiyan olmayanın katlı vaciptir diğeri diyecek ben aleviyim bir diğeri ben ateistim ülke aynı Afganistan ırak vs. Gibi ülkelerinde olanların daha fazlası bu ülkede olurdu. Çünkü hala ülkede yobaz çok eğitim düşük kimisinde beyin yok boş kafayla geziyor vs. Kimsenin kimseye tahammülü yok herkes en iyi inanç yada benim benimsediğim şey en doğrusu bozulmamış diğerleri tu ka ka derdinde

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Battlefield Maşuku B kullanıcısına yanıt
    Kızın olduğunda tekrar düşünürsün 15 yaşın ne demek olduğunu. Hangi "medeni" ülkede 13-14 yaşmış, yaz da öğrenelim.

    Faiz olmasın demişsin de sen paranı faizsiz olarak birine verir misin? Uygulanabilirliği yok, veya bu zamana hitap etmiyor, bu kadar basit.

    Kölelik ve cariyelik yasak değil. Cariyelik ne demek hiç araştırdın mı? Işidin ve şimdi talibanın yaptığı, kız çocuklarınızı bize verin demesi de, "işi bitince" satması da şeriata, yani senin dinine uygun. Mantıklı diyorsan lafım yok.

    Bir defa en basitinden senin dini kuralların "göreceli". İsteyen istediği gibi esnetebiliyor. Bu bile kötü bir sistem olduğunun kanıtı. Sen anadolu islamını gerçek sanıyorsun, gerçek islam dediğin araplarınki. Sen islamın "budanıp", türk gelenekleriyle yontulmuş halini seviyorsun. İslam dediğin o değil işte.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hopdediks-Dediğimdediks kullanıcısına yanıt
    Bir dönem Türkiye de kutsal kitapların sakladığı, okutulması ve öğretilmesi yasaklandığını söyleyenler var, laiklik adı altında yapıldıysa İslam düşmanlığı ve engellemedir. Bilgi yanlışsa siz haklısınız.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • akbulut011 A kullanıcısına yanıt

    O iddiaların tamamı yalan. Bin kere yazıldı bin kere yalanlandı. Laiklik tam manasıyla uyguşansaydı ne 15 temmuz olurdu ne de AKP gibi bir parti iktidar olurdu.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Battlefield Maşuku B kullanıcısına yanıt
    Şunu da yazayım:

    Verdiğin yaş örneğinden sana islam şeriati ile laiklik arasındaki en büyük farkı yazayım.

    Şeriatta evlenme için adet görme yaşı esastır. DEĞİŞTİRİLEMEZ. 650 yılında da aynı, 2020de de, 3500 yılında da.

    Ama bir dine bağlı kalmayıp aklı esas alırsan, toplumun genel ahlak, zeka, sosyal, eğitim, ömür gibi şartlarına göre bunu 18 yaş da yapabilirsin, 15 de, 25 de.

    O günün, zamanın, ülkenin, toplumun şartlarına göre ekonomiyi de ayarlarsın, yönetimi de, askeriyeyi de sosyal hayatı da eğitimi de. Ama senin zihniyetinde güncelleme yapılamaz, 1400 yıl önceki arap toplumunun şartlarını her millete, her ülkeye, her zamana dayatmak zorunda kalırsın. Mantığını kullanabilen için her şey apaçık ortada.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hopdediks-Dediğimdediks kullanıcısına yanıt
    Hocam peki sizin AKP ve seriattan nefret etmeniz için sahip olduğunuz nedenlerin kesin doğru ve haklı nedenler olduğunu, bunun da tartışmasız uygulanması gerektiğini ve karşı görüşün ise kesin yanlış ve tartışmasız kabul edilemez olduğunu düşündüren mutlak mekanizma nedir? Sizin ya da sizin gibi düşünen herhangi birinin yada bir toplumun fikri ya da sözleri mi? Tarihsel Yaşanmışlıklar ve toplumsal gözlem diyebilirsiniz ancak siz nasıl ki az önce bazı bilgilerin yalan yanlış olduğu konusunda eminseniz ve buna 1 desek karşı görüş o 1 in karşına eşdeğer bir yalan yanlış bilgi koyabilecektir. Ve bu binleri yuzbinleri bulana kadar da devam edecektir.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • asderty A kullanıcısına yanıt
    Hocam peki topluma, çağa, döneme, ana uygun kararlar dediniz. Bu kararları kuralları kim koyacak. Örneğin bugün tüm dünya dediki inançları unutun ve tüm kural kanunları sil baştan sadece ve sadece dönemin şartlarına göre koyacagiz hadi başlayalım...
    Kac zamanda kimler neye kime göre bu hüküm ve sınırları çizecek, ikincisi Her kim ya da kimler kaç zamanda bu hükmü koydu ise ben neden ona uymak zorunda olayım. O neden doğru olmuş olsun. Kaç zamanda bir değişmeli bu hükümler değişim zamanının geldiğini kim söyleyecek o söyleyenlerin aklı başında çıkar gözetmeyen olduğunu nerden bileceğiz bu sefer de bu kural koyucu kişi yada toplum Tanrı yerine geçmiş olmuyor mu? Toplumdaki her fert bu işe girisirse de muhteşem bir kaos ortaya çıkmaz mı?
    Edit: Amacım tartışmak değil sadece düşünce alışverişi :) gerçekten merak ettiklerimi yazdım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi akbulut011 -- 20 Ağustos 2021; 13:42:21 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • asderty A kullanıcısına yanıt

    Avusturya-Avustralya’da aile rızası ile 16 yaş Kolombiya’da gene aile rızası ile 12 yaş, Bulgaristan’da 16 yaş, Belarus 14 yaş, Estonya 15 vs vs diye gidiyor. Güney amerika ülkelerinde kızlar daha çabuk erginliğe ulaşıyor sanırım onlarda daha düşük.

    Eğer şartlar uygunsa 15 yaşındaki bir kızımı müslüman bir gence niye evermiyeyim ki? Lisede oynaşmasından daha mı iyi. Ki artık oynaşma çok saf kalıyor. Ortaokula kadar indi. Ailesinden emin olduğun çocuğun da ahlaklı olduğunu gördüğün biriyle maddi olanaklar da tamamsa neden evlendirmeyeyim ?

    Cariye meselesi ise farklı bir konu. Müslüman birini sen cariye olarak alamazsın köle olarak da alamazsın. İlk önce bu kural vardır. Sen bir kafir kavimle savaşa giriyorsun orayı feth ediyorsun ve savaşan kişinin bak orada oturanları değil savaşan kişilerin eşlerini varsa reşit kızlarını cariye olarak alabiliyorsun. Kendine sahipleniyorsun o kişiyi. Ortada fahişe gibi dolanması mı iyi olur ? Ya da Almanlar yenilince Alman kadınların çoğunun ırzına geçen rus askerleri gibi mi olmalı ? Öyle pazarda çırılçıplak al sat bu peygamberin emri İslamiyetin emri olabilir mi ? Emevilerden itibaren İslamiyet ne zaman gerçek anlamıyla uygulandı ki ? İnsanlar yönetenler çıkarları neyi uygun görüyorsa onu kendine göre yorumlatıyor. Zaten hadisler de emevi döneminde yazılmadı mı ? Kurana uymayan Allahın emrine uymayan hiçbir hadise ben inanmıyorum. Ama insanların çoğunun işine gelmiyor bu durum


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • akbulut011 A kullanıcısına yanıt

    Dine dayalı devlet düzeninin olmayacağını ben değil tarih söylüyor. Yaşadığımız toplumda birbirinden farklı inanışlar ve inançsızlar var. İslam'ın içinde bile pek çok farklı yorum var. Dine dayalı bir devlet düzeninde bir görüş temel alınır ve diğer görüşlere, inançlara ve inançsızlara baskı uygulanır. Fikir özgürlüğü yok olur, insan hakları göz ardı edilir ve baskı ortamı oluşur. Kısaca demokrasiye ters bir durum şeriat. Bu yüzden tarihte bu köhne ideolojiler yok oldu.


    Taliban'da , Suud rejimi'de , İran rejimi de yok olacak. O rejimler yok olmazsa halkları helak olacak. Yaşadığımız çağ bilim çağı binlerce yıl öncesinin dogmatik düşüncelerini dayatma çağı değil.


    Bu savaş da yeni değil. Türk modernleşmesi daima iki temel grup arasında geçmiştir. Yine aynı konumdayız. Daha derine battık tabii ama buradan çıkmasını da biliriz.


    Şeriat belki senin için gerekli olabilir ama demokrasi hepimiz için gerekli. hangisi daha önemli sen mi hepimiz mi?

  • akbulut011 A kullanıcısına yanıt

    Olayları ele alış ve bakış açını değiştirebilirsen kendi sorduğun sorulara cevap bulman kolaylaşır.. İlla birilerinden emir veya hüküm almana, buna bağlı bir sistem oluşturmana gerek yok.. İnsanoğlu var olduğu günden bugüne kadar hala kan'a veya belli bir soy'a kul olma arzusundan kurtulamadığı için illa birilerinin gütmesini bekliyoruz.. Yarısı İslamiyet'ten yarısı Şamanizm'den gelen adetlerimiz öylesine içimize işlemiş ki Cumhuriyet'in bize kazandırdıklarını idrak bile edemiyoruz.. Yaşanmış birçok münferit olayı tüm sisteme bağlayıp yerine teslimiyeti savunanlar olayları kavrayamayanlardır.. Mesela şuanda dünya üzerinde hırsızlığın, yolsuzluğun, tecavüzün, cinayetin suç olmadığı bir toplum veya din var mı? Bu ve buna benzer tüm dünya'da bütün toplumlar tarafından kabul görmüş genel prensipleri alıp kendine ait gelenek ve göreneklerinle harmanlayıp bilimin ve ilimin ışığında, haksızlığa fırsat tanımadan genel ahlak kuralları doğrultusunda oluşturarak yapabilirsin.. Yıllarca kula kulluk etmiş, belli bir soy'u ve kan'ı kendisine hükümdar, kral, padişah etmiş, osursa da sıçsa da yanlış kararlar alıp hakka girse de doğru diye kabul etmiş bir millete Cumhuriyet fazla geldi..

  • Her şeyi Atatürke yıkmanın anlamı yok. Türklerde kadın zaten her daim değerliydi. Hatun denilen liderler vardı. En basitinden Araplar Saniye Rabia diye sayı isimleri verirken biz Gülbahar Hatun, Çicek Hatun isimleri ile sesleniyorduk kadınlarımıza. Ama İslam yerine yobazlığı seçersen kadınları kısıtlarsın.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hopdediks-Dediğimdediks kullanıcısına yanıt
    Ben yazımda hiç bir şeyi savunmadim ki hocam :) size sizin görüşünüzü belki de kuvvetlendirin, soru işaretlerini giderin diye birkaç şey sordum ama siz o yobaz dediğiniz gerici zihniyet gibi sadece suçlar kötüler ve nefret söylemleriyle cevap verdiniz. Hiç fikir alışverişi yapamadık.. Din oghk kaka pis yaşasın demokrasi dedin geçtin.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Battlefield Maşuku B kullanıcısına yanıt

    Bir konuyu tartışırken bir diğer konuyu atlamak olmaz.. Mesela Cariye meselesinden girmişsin mevzuya ve kılıç hakkı olarak "Sen bir kafir kavimle savaşa giriyorsun orayı feth ediyorsun ve savaşan kişinin bak orada oturanları değil savaşan kişilerin eşlerini varsa reşit kızlarını cariye olarak alabiliyorsun. Kendine sahipleniyorsun o kişiyi. Ortada fahişe gibi dolanması mı iyi olur ?" aynen dediğin gibi hatta fazlası var.. Ev işlerinde, gönül işlerinde kullanabilirsin; arzu edersen cariye olarak aldığın kadını bir başkasına hediye gibi onun himayesine verebiliyorsun..


    Şey gibi aynı, hani 40 yıllık Sekreter'e şimdi Asistan diyoruz ya; savaş ganimeti adı altında gayrimüslim kadınlara Köle yerine Cariye denmesi gibi... Zina olayını dinen nasıl kapatıyorsunuz..


    Aralarında İmam Akdî (Nikâhı) olmayan kişilerin yaşadığı her türlü cinsel ilişki dinimiz de Zina'dır.. Müslüman kadından Cariye olmuyor; Cariye'ye de Müslüman olmadığı için imam nikahı kıyamıyorsun ama maşallah pompalamaya gelince de "Ortada fahişe gibi dolanması mı iyi olur ?" diyorsun..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alaturcamawzer -- 20 Ağustos 2021; 16:35:41 >
  • Alaturcamawzer A kullanıcısına yanıt

    Şimdi düşününce daha doğrusu bu zamanın feminen düşünceleriyle olaya bakınca büyük haksızlık gibi gözüküyor. Ama kadınların olayı zaten cinsellik ve çocuk yapmak değil mi ? Şimdi herkes bunu reddediyor beni cinsel bir obje olarak görme ben çocuk yapma makinesi değilim vs vs bir ton zırva ama yaşananlar tam zıddı. Herke ikiyüzlü bu konuda kusura bakma. Şu an kadınların durumu o zamanki durumlardan daha mı iyi. Hepsi bir güzellik yarışındalar. Neden sence ? Evet cinsellik çekimlerini artırıp daha zengin erkeklerle yatabilmek için.

    İslamiyet demiyor ki kadının hakkı yok. Herkesin yerini belirliyor. Kadınların görevi fiziksel şartları ve erkeklerinki farklıdır diyor. Kadın erkeğine hizmet etmeli erkek de kadınına sahip çıkmalı dışarıda gözü namahreme bakmamalı diyor. Bunu yapan kaç kişi kaldı çevrende ? Kadınlar başına buyruk erkekler her hoşuna giden kadına aşağılıkça göz atıp yürüyor sonra da elhamdulillah müslümanım diyor erkeği de kadını da.

    Bir de cariye meselesinde Savaştan eline geçen kadınları kimle evereceksin ? Zaten kadın bolluğu var erkekler az. Bir zamanların rusyası gibi. Kadın fazla oldu mu orada sahipsiz çocuklar ölümle yüz yüze olur ve bu durum yaygınlaşır önlem alınmazsa. Önlem olarak da İslamiyet 4 eşe kadar izin vermiş erkeğe. Cariye meselesi de bahsettiğim gibi. Yok iki gün ona hediye et sonra geri gelsin sana vs. Böyle saçmalık olabilir mi ? Hani nerede bunun emri. Cariyenin hiçbir hakkı yok mu sanıyorsun ? Sanırım senin aklın fransızların amerikalıların zenci kadınlara yaptıklarına gitti. Biz İslamiyetten bahsediyoruz ve öyle bir şey yok. Yapan da müslüman değildir. Allah cariyeyi hak görmüştür ama kural getirmiştir. Bu kadar basit. Zaten bunu bu zamana indirgiyemezsin ki ? Zamanın şartlarına uygun olarak indirilen ayetlerden bunlar. Kölelik cariye vs bunlar savaşlar olduğu müddetçe ve buhar makinesi bulunana kadar hüküm süren şeylerdi.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Alaturcamawzer A kullanıcısına yanıt
    Emir ve hükümlerde kastım evlenme yaşıdır, ahlak sınırlarıdır, hırsızlığın insan öldürmenin sınırları nelerdir, özgürlük sınırları nelerdir, anlaşmazlıklarda hakim kim olacak kimin belirlediği kurallara göre yargılama olacak. Yaratıcı nin kurallarına göre diyen adama öyle saçmalık olmaz diyorsun, ya da yaratıcı yoktur onuda insan yazdı diyorsun buna inanılmaz saçma buluyorsun bir başka homo sapiens in koyacağı uyduracagi adına demokrasi monarşi krallık prenslik vs vs koyacağı ve yasa kitabı diye yazacağı kurallara uymayı kabul edeceksin. Bu da bana saçma geliyor olabilir.

    Su an hiç bir şeyi savunmadim. Bana bir gruba bir dine mensupmusum gibi cevap vermezsen sevinirim. Ben soru soruyorum sadece.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.