Şimdi Ara

'Kurululuş Ertuğrul' dizisi gerçek kayıtlara mı dayanıyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
1
Favori
550
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Netflix'e gelmiş geçen gün gördüm. Acaba bu dizi tarihsel gerçeklere mi dayanıyor yoksa iktidarın propaganda dizisi mi? heihöee osmanlı torunuyuz tarzı bir diziyse hiç başlamayım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E19076E5A -- 7 Mayıs 2021; 12:50:10 >



  • Dizilerden tarih öğrenilmez de bazıları tarihi daha da çok çarpıtıyor. Kuruluş Ertuğrul da sanırım onlardan birisi. Duyduğum kadarıyla dizide Subutay Noyan var ve öldürülüyor. Subutay hiçbir zaman Anadolu'ya gelmiyor. Gelmediği gibi gayet yaşını başını almış şekilde emekli olduğunda Asya bozkırlarında ölüyor; Küçük Asya'da Müslüman Türklerce öldürülmüyor. Bir yandan Subutay gerçekten Anadolu'ya gelmiş olsaydı Ertuğrul Gazi'nin de, Osman Gazi'nin de üzerine sofrasını kurup onlar ezilerek can verirken zaferini kutlardı... (Bknz; Kalka Savaşı) Çünkü Subutay'ın Moğol Tümenleri = Birleşik Devletler Ordusu, Ertuğrul ve Osman Gazi'nin Savaşçıları = Katar Ordusu, o dönemin tarihsel bağlamı içerisinde. Hem de Subutay'ın muhtemelen döneminin en yetenekli ve kurnaz Moğol generali olduğunu da söylemek gerekiyor. Cengiz Han'ın en iyi generali karşısında Müslüman uç beylerinin hiçbir şansı olmaz. Subutay Noyan Çinli, Türk, Fars, Afgan, Arap, Gürcü, Ermeni, Kıpçak, Rus, Macar, Leh, Alman, Frenk ayrımı bilmeden yüzlerce orduyu yok ederek binlerce kilometrekarelik alanı talan etti. Subutay akıl almaz sayıda taktik ve hileli diplomasiye başvurarak sayısız çeşitlilikte düşmanı alt edecek stratejiler inşa etti. Kendi döneminin savaş tanrısından söz ediyoruz yani. Bizim diziler ise gösteriş olsun diye böylesi karakterleri diziye koyup bizim tarihi şahsiyetlerimize öldürtüyor. Böylesi diziler olsa olsa fantastik sinema ürünü olur; böylesi çarpıtmalarla tarihten esinlenme kurgular olmaz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    Ertuğrul Gazi dizide Subutay'ı mı öldürmüş cidden : D Ertuğrul Gazi ve emrindekilerin yaman savaşçılar olduğu su götürmez bir gerçektir fakat kendileri altı üstü sınır bölgesinde birkaç ilçe boyutunda bir yerde yaşayan oba beyleriydi... Tarihi dizilerde belli bir esneme payı olmalıdır bunun kurmaca bir eser olmasından kaynaklı fakat bu tarihi yeniden yaratmak veya değiştirmekten ziyade gerçekte farklı zamanlarda gerçekleşmiş A ve B olayı arasında kalan olayların nasıl geliştiğini anlatan boşluğu doldurmak yönünde olmalı.


    Yani sonuçlar her zaman aynı olmak kaydıyla o sonuca gidiş yönünde dizinin bir yorum özgürlüğü olabilir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 7 Mayıs 2021; 22:3:23 >
  • TRT de "Diriliş Ertuğrul" olarak oynadı, "Kuruluş Osman" şu an ATV de devam ediyor.

    Tamamıyla tarihi gerçeklere dayanıyor demek hatalı olur. Tarih de bu şekilde öğrenilmez. 

    Evet, iktidar bu tarz dizilerle ortak değerler, geçmişteki ortak yaşam şekli üzerinden kendi eylem ve söylemleriyle senkronizeli bir senaryo ile propaganda aracı olarak kullanmak istediği gün gibi aşikar. O yönüyle etkilenen muhakkak olmuştur ki dirilişe kendini fazla kaptıranların komik hallerine dair bir çok görüntü ve video nette paylaşıldı.Benim gibi sadece dönem veya tarihi dizi ya da film severler için tv karşısında vakit geçirmek için izleyenler de olmuştur belki.


    Linkteki izleyiciler gibi bi potansiyel varsa izlemeye hiç başlamayın  

     





  • Evet gerçekten gerçek tarih

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Nat Alianovna

    Dizilerden tarih öğrenilmez de bazıları tarihi daha da çok çarpıtıyor. Kuruluş Ertuğrul da sanırım onlardan birisi. Duyduğum kadarıyla dizide Subutay Noyan var ve öldürülüyor. Subutay hiçbir zaman Anadolu'ya gelmiyor. Gelmediği gibi gayet yaşını başını almış şekilde emekli olduğunda Asya bozkırlarında ölüyor; Küçük Asya'da Müslüman Türklerce öldürülmüyor. Bir yandan Subutay gerçekten Anadolu'ya gelmiş olsaydı Ertuğrul Gazi'nin de, Osman Gazi'nin de üzerine sofrasını kurup onlar ezilerek can verirken zaferini kutlardı... (Bknz; Kalka Savaşı) Çünkü Subutay'ın Moğol Tümenleri = Birleşik Devletler Ordusu, Ertuğrul ve Osman Gazi'nin Savaşçıları = Katar Ordusu, o dönemin tarihsel bağlamı içerisinde. Hem de Subutay'ın muhtemelen döneminin en yetenekli ve kurnaz Moğol generali olduğunu da söylemek gerekiyor. Cengiz Han'ın en iyi generali karşısında Müslüman uç beylerinin hiçbir şansı olmaz. Subutay Noyan Çinli, Türk, Fars, Afgan, Arap, Gürcü, Ermeni, Kıpçak, Rus, Macar, Leh, Alman, Frenk ayrımı bilmeden yüzlerce orduyu yok ederek binlerce kilometrekarelik alanı talan etti. Subutay akıl almaz sayıda taktik ve hileli diplomasiye başvurarak sayısız çeşitlilikte düşmanı alt edecek stratejiler inşa etti. Kendi döneminin savaş tanrısından söz ediyoruz yani. Bizim diziler ise gösteriş olsun diye böylesi karakterleri diziye koyup bizim tarihi şahsiyetlerimize öldürtüyor. Böylesi diziler olsa olsa fantastik sinema ürünü olur; böylesi çarpıtmalarla tarihten esinlenme kurgular olmaz.

    Dizideki Söbetey Avrupa istilasını gerçekleştiren moğolların başındaki söbetey değil, dizidekinin sadece ismi söbetey.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • Evet İslam propagandası yapıyor.

  • Çok bir değişmiyor; sonuçta bir Moğol generalini öldürüyorlar. Bu Baycu Noyan da olabilirdi. Esas saçma olan sıradan uç beylerinin boyun eğmek yerine Moğol kuvvetlerinin hakkından gelmesi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.