Şimdi Ara

Kurban Fırsatları 2021 (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
388
Cevap
14
Favori
45.310
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Akhenatonnn kullanıcısına yanıt

    beşli çeteyi doyuramam kusura bakma, işin latifesi bi tarafa afrikadaki insanlar açlık tehlikesi ile karşı karşıyalar bizde durum afrikaya göre bi nebze iyi

  • Market ve vakıflar aracılığıyla kurban kesecekler için işin içinde olan birisi tarafından yazılmış alıntı bir yazı ekliyorum, okumakta fayda var. Geçen sene malum Kızılay kurban bedeli olarak topladığı paraları kurban kesmeden malum vakıflara aktarmıştı, bunun yanında zincir marketlerin kurbanı nasıl aldığı kestiği dağıttığı ve kesilenin ibadet hükmü kalmadığı ile ilgili bilgiler mevcut:


    GÖRKEMLİ ET İHALELERİ İÇİN KUTSAL GÜN

    Bildiğiniz üzere ben et sektöründe faaliyet gösteriyorum. Kurban bayramı geldiğinde firmalar; ulusal zincir marketlerin, devasa vakıfların, derneklerin ve kursların, kamu kuruluşlarının kurban kesim ihalelerini alabilmek için yarışır. Bu günlerde yapılan ciro ve kazançlar neredeyse yılın tamamına yakın zamanda yapılan ticaretlere eş değerdir.

    İşte bugün size kurban bayramlarında yaşanan durumları anlatacağım. İşleyiş şöyle başlar. Bilinen dernek vakıf kuruluş belediye ve kit ler her yıl belli oranda bağışçıları tarafından toplanan kurban paralarıyla bu işi yapacak firmalar ararlar. Bizim gibi firmaların görevi büyükbaş hayvanda 7 hisseye tekabül edecek kilogram ortalamasında hayvanları bulunduğumuz bölgede köylerden mal meydanlarından toplamak, bayram öncesi kesime hazır hale getirmek, bayram günü kesmek hisselemek ve dağıtmaktır. Burda saydığım her bir iş için ayrı ücretlendirme yapılır. Örneğin malları toplar keseriz ayrı bir fiyat, hisse yaparsak ayrı bir fiyat, dağıtım yaparsak da ayrı bir fiyat işler. Buraya kadar olan kısım da esasında bir sorun yok. Kestik verdik hisse sahipleri kurbanlarını teslim aldılar olay bitti. Fakat büyük ihalelerde işler böyle dönmüyor. Gelin size bu dünyanın karanlık yüzünden biraz bahsedeyim.

    Büyük ihaleler de bi kere 2bin baş ve üzeri kesim yapılacaksa onun dayısı bunun amcası derken bir rant başlıyor. O tanıdık firma ile geliyor bu tanıdık bir firma ile geliyor bu sebeple rekabet oluşuyor arada rantçılar bu rekabetten haklarını güzelce alıyorlar. Diyelim ihale size kaldı. Bu sefer malı tedarik süreci başlıyor. Köy köy mezra mezra dolaşıp topluyorsunuz. Burada sizin itibarınız devreye giriyor. Çünkü paranızı ancak kurban bayramından sonra alabiliyorsunuz ihaleyi yapanlardan. Sizde o kadar malı parayla alamayacağınıza göre çevrenizi itibarınızı kullanıp topluyorsunuz. Topladınız malı örnek verelim ikibin adet büyükbaş hayvan. Ya adet üzerinden ya canlı kilogram üzerinden bu kurbanlıkları ihaleyi yapan firmaya fatura ediyorsunuz. Şimdi hangi durumdasınız?? ALACAKLI.

    Kesim günü geliyor kesim başlıyor. İsim listesi tutanlar biraz daha hassas olan dernekler kurumlar her kesimde 7 adet bağışçının ismini okuyor kasap BİSMİLLAHUALAHUEKBER deyip deviriyor hayvanı. Kesim bitiyorrrr. İhale tarafı ve kesim firması karşılıklı masaya oturuyor. İhaleyi yapan dernek vakıf kurum diyor ki kestik bitirdik amma biz bu kadar eti bu kadar hayvanı nereye götüreceğiz kime dağıtacağız siz bu etleri bizden satın alın diyor. Hoppala hani ALACAKLI idik. Bir anda birsürü borcunuz ve elinizde satılmayı bekleyen tonlarca etiniz oluyor. Kesim yapan firmanın kocaman şok depoları ve bu etleri satacak değerlendirecek müşterileri varsa etin fiyatı piyasanında altında bir fiyatla hesaplanıyor alacaklı olduğunuz kısım düşülüyor kalanı da kuruma derneğe vakıfa nakit olarak ödüyorsunuz. Etçiler arasında bu yapılan işleme makas deniliyor.


    Gelelim ulusal zincir marketlerin 12 taksitli kurban kampanyalarına. Bölge bölge hayvan tedariği yapacak kesim yapacak firmalarla anlaşıyorlar. Fakat burada canlı kg olarak yada hayvan başı alım yapmıyorlar. Hisse sayısınca sana hayvan tedarik ettiriyorlar. Kurban günü kesiyorsun et kilo üzerinden sana para ödüyorlar. Kestin hisseledin işte büyükbaş kolisi 25kg diyelim buradan et alan kurban sahipleri kolilerini alıp gidiyor. Fakat hangi et hangi 7 kişinin kimin kurbanının eti kime gitti hiç kimsenin haberi yok. İşte dostlar birçok şey bu kutsal ibadetin ruhuna aslına aykırı. Fakat kapitalizm kendi kurallarını bu dinin önüne geçirmiş. Ee insanlarda da para hırsı üst düzey olunca gözleri hakikati görmüyor.

    Şimdiye kadar ihaleyi verenlerin olumsuz yönlerini anlattım. Şimdide kesim yapan firmaların üçkağıtlarına bakalım. Bir kere kesim yapan çoğu firma dini vecibe yerine gelmişmi gelmemişmi çok bakmaz. Onları paralı asker gibi düşünün tak tak keser geçer. Tam bi görev bilinciyle çalışırlar. Esasında zor iştir.

    İki bin hayvanı tek mezbahanede üç gün içinde kesmek parçalamak en az 50 kişilik bir konvoy kasap kadrosuna ayrıca bir o o kadar da sakatatçı ve ara elemana ihtiyaç var demektir. Zaten et daha konvoyda iken kendini bilmez bir kaç kasap tarafından çalınmaya başlar. Biri vurur gerdandan bir kilo alır diğeri ciğer etini götürmeye çalışır. Kesim sahibi firma bunlara dikkat etmek zorundadır. Biz çoook kasabın çizmesinden et çıkardık 🤭. Yüklenici firma bu görev bilinciyle çalışırken bir yandan malı tedarik ettiği köylüden ucuza almaya çalışır bir yandan köylünün malını tartaklar bir yandan da et olarak hesap görecekse tartıda alaveredalavere yapmaya çalışır. Yok eğer canlı kilodan hesap görecekse tartıma çekmeden önceki günlerde hayvanları su ve küspe ile öyle besler ki ihaleyi veren kurum dernek vakıf canlı baskül et değil işkembe alır da haberi olmaz.


    Dostlar bu anlattığım olumsuzlukların yanında işini hakkıyla yapan küçük büyük firmalarda elbette vardır. Onlarada bu dürüstlüklerinin ödülü olarak ya birkaç kırıntı ihale düşer yada düşmez.

    En güzel kurban şöyle süslü boynuzlu bir koçu evin önünde bahçende kesmendir. Şimdiden kurban bayramınızı kutlarım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Arkadaşlar benim sorum biraz başka olacak. En son 8-9 sene evvel küçükbaş kesmiştim ve lastik gibiydi eti,dağıttığımız kişiler bile söylüyordu. Sonrasında 5 li grubumuz vardı gayet güzel büyükbaş kestik ancak bu sene grup dağıldı.

    Küçükbaşı en düzgün nasıl seçmem gerekir?

    Beylikdüzündeyim sizce nereye gidip kestireyim?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Shafter -- 15 Temmuz 2021; 9:27:44 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bana göre insanlar bu ruhu bu bayramin özünü hissetmeli..gidin pazara, pazarliginizi yapın ve kurbanınizi kestirin.. marketlerin nasıl kestiği belli değil...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bugün sabah gittim kurban pazarına normalde büyükbaş keserdik bu sene fiyatlar çok yüksek diye küçükbaş baktım pazarlık vs 2300e anlaştım kesim dahil. Koç 40 45 kilo civarı et çıkar dediler. Allah kabul etsin bu sene de nasip olacak inşallah. İsteyen herkese nasip etsin rabbim..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • cumhurfatih C kullanıcısına yanıt

    kac yasinda hayvan aldiniz acaba ? alirken farkli bir ozelligi var miydi ve canli kac kg?

  • Ankara bağlum alkanlardan hisse aldık 2800 tlye 57 58 kg et kemik geliyor,yerleri çok güzel mezbaları var,tertemiz kesip hazırlıyorlar elinizi vurmuyorsunuz bayramın 2.günü 2 saatte halledecekler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • tufanvolkan99 T kullanıcısına yanıt
    Hisse aldık derken, tanımadığınız gruba mı ortak oldunuz yani..nasıl oluyor sistem tam olarak?

    48-49 TL ye geliyor kilosu pahalı değil mi?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bella Ciao -- 15 Temmuz 2021; 23:38:27 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aynen öyle hocam dananın büyüklüğüne göre 6 veya 7 hisseye bölüyorlar hisse satıyorlar diğer hissedarlarının bayram günü görüyorsun,bir de ev yapmışlar kurban kesilip paketlenene kadar orada oturup yemeğini yiyorsun içeceğini içiyorsun çok güzel sistem kurmuşlar


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bella Ciao kullanıcısına yanıt

    Hocam uygun bile,yorumlarda gördüm 18 kg ete 1500 tl 23 24 kg ete 2000 isteyen yerler var ,geçen seneden bu seneye fiyatlar çok arttı


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tufanvolkan99

    Ankara bağlum alkanlardan hisse aldık 2800 tlye 57 58 kg et kemik geliyor,yerleri çok güzel mezbaları var,tertemiz kesip hazırlıyorlar elinizi vurmuyorsunuz bayramın 2.günü 2 saatte halledecekler

    madem girdik hesap kitaba, ben de sorayım:


    kaç ortak?

    hayvanın canlı ağırlığı ne?

  • 7 hisse 650 700kg


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • fiyat iyi sayılır o zaman.. kazan'da çiftlikte 550 kg hayvana 19bin çektiler.. onlar da herşeyi hazırlayıp kutuda teslim ediyor..

    işkembe ve kelleye karışmıyorlar.. büyük bir masada tek kurban parçalanıyor.. antrikot, ciğer vs nizami bir şekilde pay ediliyor.. 7 ayrı elektronik tartıda da ayrı ayrı tartılıyor vs.. ama bu rahatlığın bedelini de alıyorlar haliyle..

  • grimer kullanıcısına yanıt

    Migros ta etler kutulu halde geliyor mağzada rasgele etiketlenip veriliyor yani sizin hisseniz başkasına gidiyor baskasının hissesi size eğer kurbanım dine uygun olsun diyorsanız kesinlikle zincir marketlerden uzak durun.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kurban bayramının son günü gidin en ucuz fiyata alırsınız kurbanı, daha bayram başlamadan fiyatlar yüksek olur, son gün adam memleketine geri götüreceğine daha hesaplı fiyata verecektir

  • tufanvolkan99 T kullanıcısına yanıt
    1500 / 18 = 83₺ ye geliyor kilosu. Pahalı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-380B9FCD3 -- 16 Temmuz 2021; 17:59:37 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • sahibitanıdık kullanıcısına yanıt
    Geçen sene İstanbul da 2. Günde %95 bitmişti. Geriye kalanlar ya çok pahalı yada fiyatı yüksek küçük hayvanlardı. Tesadüfen bir tane bütçeye uygun bulmuştum. Bu senede niyetim 2. Gün pazarları gezmek.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • tufanvolkan99 T kullanıcısına yanıt
    İstanbul da daha yüksek. 51 54 e 3100 çektiler. Diyanete bağlı Kur an kursu yapıyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Trakya kıvırcığı çok güzel yine Silivri tarafından alacağız. Anadolu hayvanı nedense eti çok yağlı geliyor.

  • m-99 M kullanıcısına yanıt

    aldiginiz bir yer var mi ? bende beylikduzundeyim.demin beylikduzu modern kurban pazarini gezdim.


    40 tl diyorlar inmiyorlar 1 lira bile


    birde sanki kaziklanacak misim hissi var bir garip esnaf

  • 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.