Şimdi Ara

''Küçük su bile 1 Lira oldu!'' diyorduk ama şimdi...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
291
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Ya arkadaşlar, bugün Kadıköy'deki o seyyar simitçilerden birine gidip ''Su ne kadar'' diye sorduğumda aldığım 2 Lira yanıtına cevap olarak ''Şu aradaki büfelerde az önce 1 buçuğa aldım'' dememe karşın bey amca öyle bir tepki koydu ki, bir an bıçak ya da silah çıkaracak sandım!

    O tekerlekli dolaplardaki seyyar simitçiler yakın geçmişte ''Su 1 Lira'' diye bağırıyorlardı ama bu yaz 2 lira yapmışlar.

    Bu ülke nereye gidiyor? Bu insanlar nereye gidiyor?


    Geçen yaz Bosna'da iken en lüks mekanda büyük birayı 2 Mark'a içiyorduk. Süper marketlerde 1,60 olan Karlovacko şişe birayı gittiğiniz lüks mekanlarda 2 Mark'a içiyorsunuz.

    Yani, adamlarda öyle bir ticaret anlayışı ve ahlakı var ki, sattıkları şeye belli bir yüzde koyuyorlar ve asla misli-misli kazanç yapma peşinde olmuyorlar.

    Bizde ticaret yapan bir insan yüzde ile değil, misli ile kazanç yapmayı kovalar. Sonra az satınca ''İş olmuyor'' diyerek ağlar.

    İstanbul'da iki kişi ekmek arası bir şey yiyoruz, yanında ayran ya da kola derken 30 Lira'dan fazla para veriyoruz. Şöyle çorbalı, salatalı ve sulu bir yemek yiyelim dersen bunun kaç katını vermek zorunda olduğunu biliyorsun.

    Birçok farklı ülkeden arkadaşım var. Genelde sorar hep ayrıntıları alırım. Adamlarda bir şeyin fiyatı 3 yıl önce ne ise, şu an da aynı!

    Bizde 2 yıl önce yaz aylarında küçük su 1 Lira, sonraki yıl 1,50 ve bu yıl 2,00.

    Her yıl katlaya katlaya artıyor.

    Adam 50 kuruşa aldığı suyu 2 Lira'ya satarak 4 katı kar elde etme peşinde. Diğer dükkanlarda adamın kira, stopaj, vergi, elektrik, vs. vs. bir yığın gideri varken 1,50'a satıyor ama seyyar arabadaki adam 2'ye satıp bir de soru alınca üzerine hücum ediyor.

    Yarın bir gün bu adam gariban olarak mağdur olacak, dimi?


    Bu ülke insanı öyle bir zıvanadan çıktı ki, bence mesele artık yönetim falan da değil. Dönüşü zor bir genetik bozukluğun içindeyiz. Baştakiler neden bozuklar? Çünkü onlar gibi olan insanlar onları oraya getiriyorlar. Toplum kendine yakın karakterdeki insanları başa getiriyor ve ülke o şekilde şekilleniyor.


    Hazır açmışken konuyu farklı yerlere çektim. Fakat burada birçok altın karakterli genç insanlar görüyorum. Bazı başlıkları ara-ara takip edip okuyorum ve görüyorum ki aranızda batıdakilere on basacak derecede karakterli ve bilgili gençler var. İmkanınız olduğu zaman bu ülkeden çıkıp insanca yaşayacağınız yerlere demir atın. Herhangi bir şey size umut vermesin, kimseye aldanmayın! Lisan geliştirin ve kendinizi dışarı atın.

    Bu ülkenin ve toplumun bir yere varacağı yok!


    Öğlen mağaza önünden geçiyorum, mağaza sahibi adam dükkandan çıkıp kapısının önüne sigara izmariti atıyor. Birkaç saat sonrasında başka bir yerde telefoncunun önünden geçiyorum, dükkan çalışanı elindeki izmariti kapı önüne atıp içeri geri giriyor.

    Kendi kapısının önüne pisleyen insanlardan umutlu olabilir misin? Bu mümkün mü?








  • 25 kuruşa alıp 2 liraya kakalıyorlar

    Deli para

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: lazer__

    25 kuruşa alıp 2 liraya kakalıyorlar

    Deli para
    al sen de sat kardesim, gidip muhendis olarak maasli kole olmayin haftalik bir gram altin parasina

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • yakında suya da kilit takmaya başlayacaklar  

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.