Şimdi Ara

Küçük esnaftaki fiyatlar niçin bu kadar yüksek? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
73
Cevap
0
Favori
2.825
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
30 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • leftercan1907 L kullanıcısına yanıt

    Kimin ne kadar kâr yaptığı umrumda değil,ben nekadar ucuz alabiliyorum ona bakarım.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • KISKANIYORLAR K kullanıcısına yanıt

    doğru esnafında umrunda değil nekadar ucuza çalıştırabilirim işci onun için yabncı işçi çalıştırıyorlar.esnafında umrunda değil.yarın öbür gün bir yasa cıkar yabancı işciler kurumsal marketlerde heryerde çalışma izni çıktı mı asıl görücem ozaman ben 

  • teknoloji sayesinde tüm işler ölüyor artık.her sektöre girdikçe teknoloji orada insan gücü azalıyor ve gelecekte sende malasef işsiz kalacaksın..yarın öbürgün bu senide etkileyecek .asıl bomba yabncılara kurumsal yerlerde yabancılara calışma izni çıkınca asıl bomba o zaten denetleyen yok.yarın öbür gün bakkalar ölünce zaten tekel olacaklar ve ucuz diye birşey kalmayacak.istedikleri fiyatı belirleyecek.


    benim demek istediğim sen nasıl ucuz marketse oradan alırım diyorsan

    esnafta ucuz olan yabancı işçi çalıştırabilir.burad cok kızıyorlar ondan diyorum.

  • leftercan1907 L kullanıcısına yanıt

    Konuya yanlış yerden yaklaşıyorsun. Marketlerin ucuza satmaları kanuna aykırı bir durum değil. Kayıtsız suriyeli çalıştırmak ise kanunlara göre yasak. Yakalanmayanlar ceza ödemiyor, orası ayrı konu.


    Herkes cebini düşünmek durumunda. İnsanlar kıt kanaat geçinmeye çalışırken neden küçük esnafı koruyayım diye daha fazla para versin? Yok cebinde paran olmadığında zincir market sana ekmek vermez, yok küçük esnaf düğününe geliyor gibi dramatik, demagojik saçmasapan şeylerle gelmeyin ama. Vatandaşın geliri ortada. Enflasyon ortada, alım gücü her gün düşüyor. Neden daha fazla ödesin.

  • bal974 B kullanıcısına yanıt

    isteyen istediği yerden alabilir ister marketten ister bakkaldan.ama aynı konuyu zırt pırt acılması sacma.tamam anladık market ucuz oradan alın.her ay konu mu acılır.millet biliyor zaten.isteyen marketten alır istemeyen bakkaldan serbest piyasa.ikide bir esnaf günah keçisi oluyor .o sacma.millte zorla mı alın diyorlar market dışındaki yerlerden.bu kin niye onu anlamadım.

  • leftercan1907 L kullanıcısına yanıt

    Esnaf günah keçisi falan değil, ben esnafın pahalı satmasına kızmıyorum, çünkü giderleri farklı, alış fiyatları farklı çünkü alım miktarları düşük, ciroları düşük.. Tabii ki daha yüksek kar marjı ile çalışmak zorunda.


    Ben esnafın, "düğününüze geliyoruz biz", "paranız olmadığında gidin zincir marketlerden ekmek isteyin ne yapacaklar" şeklinde demagoji yapmasına kızıyorum.


    Esnaf marketlere göre pahalı oluyor ve hep pahalı olacak. Yurtdışında da öyle, marketlerde fiyatlar daha düşük. İsteyen marketten alır, isteyen küçük esnaftan.


    Bu arada ben küçük esnaftan alışverişi daha çok seven biriyim, eti kasaptan, peyniri şarküteriden almayı tercih ederim. Ama bakkal konusunda marketleri tercih ediyorum, çünkü bakkalların çoğunun esnaflığını beğenmiyorum, en azından evimin çevresindekiler. İçerisi dar, karanlık, elektrik faturaları yüzünden ışıkları yakmıyorlar. Girip birşeyler alasım gelmiyor. Sebebi pahalı olması falan değil.





  • bal974 B kullanıcısına yanıt

    katılıyorum.zaten düğün olayı filan kalmayacak bu gidişle bırak esnafı akrabalar arkadaşlar birbirine düğüne gitmiyor.birde düğünü olanda benimki oldu deyip sonraki düğünlere gitmiyor.diğer konularda katılıyorum

  • AREryilmaz kullanıcısına yanıt

    Yav bırak ne serbest piyasası aynı ürünü kimisi 30 tl den kimisi 50 den veriyor 50 tl verenin ürününde altın varda bizmi bilmiyoruz? resmen müşteri kazıklamak bu yaptıkları.


    Bak sana bir örnek daha vereyim. Geçen ay https://www.hepsiburada.com/head-shoulders-men-ultra-erkeklere-ozel-kepek-karsiti-sampuan-old-spice-360-ml-x-3-p-HBCV000003YQM3?magaza=MaD%20e-shop


    Bu ürünü başka bir satıcıdan 130 tl ye aldın bir ay sonra ürünün fiyatı linkte. İşin gücün boş boş konuşmak serbest piyasa var diye 130 tl lik ürünü başka satan olmadığı için 275 tl den satmak resmen ahlaksızlıktır esnafın ne olduğu ortada bir sürü esnaf arkadaşım ve tanıdığım var benim ve ne fırsatçı olduklarına birebir şahit olmuşluğumda vardır.





  • Belli bir sektörün perakende kısmını iyi bildiğimden, konu başlığında sorulan soruya cevap verip, muhtemel nedenleri sıralıyalım.

    Her ne kadar 2 kata kadar fark olmasının sebeplerini oluşturacak olsa da sıralayacaklarım, daha fazlası art niyetli bir satıcı olduğunu gösterir diyebiliriz.


    1. E-Ticaret ortamında genelde toptancıların yer alması


    Perakende satış yapan bayiler, dükkanlar toptancılardan satabilecekleri kadar malzemeyi alırlar. (İmalatçı ya da distribütörden alamıyor, şartlardan ve miktardan ötürü.)

    Sektörden sektöre değişmek ile beraber kar marjını % 50 kabul edelim.

    Perakendecilere mal veren toptancılar muhtelif E-Ticaret sitelerinden perakendecilere verdiği malın fiyatına satış yapıyor. Perakendeciler zaten toptancılardan almak zorunda, bazı toptancılar bunu alenen söylüyor, kimisi de ad değiştirip Anonim bir şekilde satışlarını yapıyorlar. Toptancılar 2 yerden de para kazanma derdinde. Perakendeci batarsa benim de satışlarım düşer kaygısı genelde çok geri planda kalıyor. Bu örnekte olduğu gibi internet fiyatı ile perakende fiyatı arasında %50 gibi bir fark oluştu bile.


    2. Ürün miktarına gören yapılan iskontolar


    Esnaf ile kurumsal işletmeler kıyaslandığında da fiyat farkları kaçınılmaz olmakta. Esnaf düşük tutarda mal aldığından herhangi bir iskonto alamıyorken, kurumsal firmalar misalen %20-30 iskonto ile mal çekebilir. Bunun yanında alış yapacağını taahhüt eden çeklerle iskonto payını daha da artırabilir. Ayrıca nakit/havale ödemelerinde fazladan %5-10 iskonto da alabilir. Çünkü ülkemizdeki ticarette vadesiz işlem yapmak çok zor. Nakit çok değerli.


    3. Stoksuz / Az stoklu fiyatlamalar


    E-Ticaret sitelerinde satışa koyulan ürünlerin çok az sayıda (1-10) arası stokları olabiliyor. Bu gösterge ilanlar da çok yanıltıcı. Firmalar rekabet için bunu çok rahatça yapabiliyorlar. Herkesin bildiği gibi stoğu olmayan malın fiyatı da olmaz. Herhangi biriniz bir sitede bir ilan açarak bir ürünü alış fiyatına satabilir. Perakendecide elinde olan stok kadar talep edip alışverişinizi tamamlarsınız.


    4. Maliyet (Kira/Eleman Gideri/Muhtelif Fatura-Giderler)


    İşletme kiraları, personel ödemeleri, belediyeye verilen harçlar, stopajlar, elektrik faturası ve bilimum giderler, perakendeciler ve esnafların ekstra bir kar marjını da eklemesini gerektiyor.


    5. Kar marjları hakkında


    Bazı sektörlerde (konfeksiyon gibi) kar marjları %100' e yakın olabiliyor. Burada marj yüksek görünse dahi birçok husus bu marjı etkiliyor.


    - Ürünlerdeki defo,hasar miktarı

    - Kalan ürünlerin atıl olması, renk atması, trend/moda nın geçmesi

    - Alınan çeşit ile müşteriye daha cazip bir ürün yelpazesi sunulması


    Yapılan giderler ve satış miktarları düşünüldüğü zaman bu marjda bir işletme bile, kar edip işletmesini çevirebilmek için malının en az yarısını, muhtemelen batmamak için en az %70'ini satması gerekiyor. Bu kısa örnek bile aslında marjların çok makul olduğunu gösteriyor.


    Tabi ki temel gıda gibi sektörlerde marjlar çok da az, sürüm çok fazla olduğundan.


    6. Sektör Dışı Satışlar


    Perakendeciler hem diğer perakendecilerin hem E-Ticaret içindeki diğer aktörlerin alanı/uzmanlığı olmamasına karşın farklı alanlarda satış yapmasından muzdarip oluyor.

    Kendi sektörü harici trend olan, toptancı elinde kalan, ya da çok sorulan 3-5 ürünü , alanı olan işletmeden daha ucuza satarak karşı tarafta kötü bir intiba bırakmakta. Bu da perakendeciler hakkında müşterilerin önyargılı olmalarına sebep oluyor.


    Örneğin müşteri oyuncağı kırtasiyeden, kırtasiyeyi oyuncakçıdan almak istiyor. Bu bir alışkanlık haline dönüşmüş malesef.


    Burada bahsettiklerim aslında art niyetli olmayan perakendeci/esnaflar içindi. Tabi ki fahiş fiyat artışı ile geleni öpeyim anlayışında olan kişiler için bir mazeret değil.


    Burada bahsettiklerim de 'Küçük Esnaf Ölüyor' klişesini canlandırmak için değil esasen.


    Tabi ki bir alıcı olarak en ucuz, en güvenli ,en hızlı alışverişi yapmak istiyoruz.


    Dikkat çekmek istediğim nokta, bunları bilmeden belki yüzlerine , genel de arkalarından insanlar hakkında suizan yapmanın yanlış olduğu.


    Perakendeci genelde bunlardan bahsetmek, uzun uzun anlatmak yerine, yalan söyleyerek alıcıyı ikna etmeye çalışıyor. (Kesinlikle karşıyım.)


    - İnternete güvenme, felanca aldı bozuk geldi.

    - Abla o aynı ürün değildir.

    - Valla bana gelişi bu, çok kazanmıyorum.


    Aslında bu tip söylemlerin de sebebi. alıcıya dese ki, - Ya zaten marjım düşük %50 dese, alıcı diyecek ki, -O çok fazla sen benden %20 al yeter. (Bahsettiğim onca maliyet ne olacak?)

    Yani iki taraf da birbirini anlamak yerine, sadece kendi penceresinden olaya bakacak, biri yalan söyleyecek, öbürü atıp tutacak sen çok kazanıyorsun diye.


    Tabi ki günümüzde ticaret çok değişti.


    - Kurumsal firmalar,

    - Hızlı kuryeler, vs.


    Perakendecilik uzun zamandır daralıyor zaten, daralmaya da devam edecek.

    Belki çok acil ihtiyaç harici (o gün alınması gereken) alışverişler internet üzerinden yapılacak, olabilir zaten buradaki çoğu forumdaş da böyle yapıyordur muhtelemen.


    Çok uzattım, lafın kısası bu konuları değerlendirirken bu parametreler ile birlikte değerlendirme yapmanızdır.


    Saygılar,

     





  • alex59 kullanıcısına yanıt

    güzel kardeşim, ALMAZSIN OLUR BİTER. Serbest piyasa budur. İsteyen istediği fiyattan satar. Alıcı da istiyorsa alır. Alıcı almıyorsa satıcı fiyat düşürür, yoksa satamaz.

    Ahlaksızlık mesela mal hakkında yalan beyanda bulunmaktır.

  • mrmeram kullanıcısına yanıt

    Kardeş çok güzel yazmışsın da görüyorsun ortamı, anlamazlar seni, boşa gitmiş anlattıkların.

  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.