Şimdi Ara

Kriptografi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
794
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bir dahaki dönem alacağım bitirme projemin ana başlığının kriptografi olmasını düşünüyorum.Elektronik mühendisliğinde kriptoloji ile ilgili bir bitirme sizce yabancı karşılanır mı?Sonuçta herkes devre vs yapmak zorunda değil dimi :)

    Ayrıca C ya da C++ kullanarak da bu konuda uygulama yapmayı düşünüyorum.Sırf bitirme yapmış olmak için değil en azından güvenlik konusunda hatırı sayılır düzeyde bilgi sahibi olmayı hedefliyorum.

    Bu konuda fikirlerini,tecrübelerini benimle paylaşabilecek arkadaşlar var mı?



  • Kriptoloji sadece bilgisayar mühendislerinin veya matematikçilerin değil aynı zamanda elektronikçilerin de işidir. Şöyleki; kimi şifreleme işleri tümdevre bazında gerçeklenmelidir. Yani yazılımsal olarak uygulamak için yavaş kalırlar. Bu durumda VLSI tasarımı ve FPGA ile gerçeklenirler (implement edilirler). Örneğin Tübitak AES algoritmasını tümdevre bazında gerçeklemişti. Bunun yanı sıra şifreleme algoritmalarının mikrodenetleyici/mikrodenetleyici kullanarak gerçekleştirmek gerekebilir. Bunu standart bir bilgisayar mühendisi yapamaz.

    Elektronik mühendislerini doğrudan ilgilendiren şu anda gelen örnek uygulamalar;

    - Şifreli tv yayını (digiturk): iligli kutu uydudan şifreli gelen video verisini uygun şifreleme yöntemi kullanarak çözer ve video işareti haline dönüştürür.

    - E-cüzdan uygulamaları: örneğin akbil sisteminde temelde özetleme (hashing) mantığı ile verilerin güvenliği sağlanır.

    - Şifreli haberleşmesi gereken her türlü donanım tasarımı/gerçeklemesi.

    Bitirme tezi noktasında önemli olan danışman bulmaktır. Eğer çalışacak bir danışman bulamazsan ve konu ile ilgilisiz birinden kriprografi konusunda tez alırsan zorlanabilirsin; hem tezini yapmakta hem de yaptığın tezin işe yarayan birşey olduğunu tez danışmanını ikna etme noktasında.

    Bu nedenle uygun bir danışman bulursan devre bazında hiç birşey yapmadan standart algoritmaların (RSA, ECC, DES, AES, PGP, MD-5, SHA-1) kodunu yazman bile yeterli olabilir.




  • kriptografi üzerine çalışmanda bir sakınca yok. bu konu üzerine üniversitelerde elektronik müh. bölümlerinde çalışma yapan arkadaşlarım var, hem lisansta, hem de lisans üstünde. zaten elektronik yüksek lisans programlarında da "çağdaş kriptografi" dersleri bile var.
  • Danışman konusu biraz dert olacak gibi ama yine de çok zevk alarak uğraşacağım bir konu olduğundan ve kaynak vs konusunda sıkıntı yaşamayacağımı düşündüğümden bu konu diğer seçenekler arasında biraz daha ön plana çıkıyor benim için.

    wreckly söylediklerini bilmiyordum öğrendiğim çok iyi oldu çok sağol.İlk bakışta daha çok matematik müh. ya da bilgisayar müh. ile daha çok alakalı gibi gelmişti bana,ama madem yüksek lisans dersi var artık bu iş tamamdır .Ayrıca HYP dediğin gibi şifreli uyfu yayınları,e-cüzdan uygulamalarını da aklımda tutucam tşk
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    OOP python
    geçen yıl açıldı
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.