|
Konu kredi kartı alacağına ilişkin olup, 5464 sayılı kanunun 26/3. maddesinde "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, azami akdi ve gecikme faiz oranlarını tespit ve ilan etmeye yetkilidir." ifadelerine yer verilmiştir. TCMB aylık- 3 aylık - değişen sürelerde bu faiz oranlarını yayınlamaktadır. Somut olayda 2007 yılından gelen bir dosyada 2.500 TL lik bir alacağın günümüze 33.000 TL faiz işlediğini gördüm. Dosyayı incelediğimde icra emrinde %74'lük bir temerrüt faizi talep edildiğini fark ettim. Dosyanın icra takibine koyulduğundaki tarihteki TCMB'nin yayınladığı faiz oranının yıllık oranı gerçekten %74'e tekabül ediyordu. Ancak TCMB bu oranı 3 aylık süre için yayınlamış. Sonrasında oranlar sürekli değişmiştir. Kendim takibe koyulduğu tarihten günümüze faiz hesaplamasını TCMB'nin yayınladığı azami gecikme faizine göre hesapladığımda 33.000 TL civarı olan faizin aslında 13.500-14.000 arası olması gerektiğini tespit ettim. Yaklaşık 20.000 TL'lik fark söz konusu. Sormak istediğim; takibe koyulduğu tarihteki faiz oranı TCMB tarafından süreli yayınlanmıştır. Ancak somut olayda dosyada sanki bu oran süresiz gibi 18 yıl için uygulanmıştır. Alacaklı tarafın bu şekilde faiz talep etmesi hukuka aykırı mıdır? Hukuka aykırı olduğunun kabulü halinde gidilecek yol menfi tespit mi olacaktır? Nitekim dosya kesinleşmiştir. İcra mahkemesine başvurmak mümkün müdür? |
|

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler
kullanıcısına yanıt