Şimdi Ara

Köye taşınacağım ve herkesi de taşınmaya davet ediyorum. (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
199
Cevap
9
Favori
11.354
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
86 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Normalde İstanbul’da doğdum büyüdüm orada yaşadım okul için Muğla’ya geldim ve kalmayı düşünüyorum. Bu kadar huzurlu medeni bir şehir TR de azdır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Köyü gram sevmem

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Kendi memleketim k.maraştan örnek vereyim. Masa başı çalışmaya alışkın birisi için tarla bahçe işleri, zor olabilir ama bunun artı yanları da var.


    Asma üzüm yoğun olarak üretiliyor. Pekmezini ayrı, üzümü ayrı, yaprağını ayrı satıyorlar. Elma şeftali erik vs. üretimin yanında süt, tereyağı gibi ürünler de çıkıyor.


    Genel olarak, sabah namazından sonra iki-üç saat arası çalışıyorlar. Güneş yükseldiği için sıcak diye evlerine çekiliyorlar. Akşama doğru yine bağ bahçe işi bazen derken günde 6 saat bile çalışmıyorlar. Günde 3 öğün yemek yiyorlar lan. Ben 2 ögünle günü bitiriyorum. Kış aylarında ise hayvanlar parayla alınan yem ile besleniyor ve onun haricinde bağ bahçe işleri yok. Ava gidilirse gidilir, onun haricinde evde soba başında ceviz tarhana yerler. Ne aç kaldılar ne de mutsuz oldular. Üstelik çiftçi sigortası da var. Yılın 8 ayı sahadalar, 4 ay el ense.


    Her işin bir zorluğu elbet vardır, ben bilgi birikimden bağımsız olarak yazdım. kolay değil tabi ama şehirden köye göçmenin zamanı geldi sanırım. Zaten daha rahat bir yaşam için çabalamıyor muyuz, bu şehir savaşının, lüks yaşam gayretinin anlaşılan sonu da yok.


    Ben sizi destekliyorum hocam. Cesaretinizin sonunun mutlulukla bitmesini dilerim. @Korkusuz Daredevil





  • ozbey08 kullanıcısına yanıt

    Çok bilmişlik yapma. O makinelerden o kadar aldık ki ama şuan hepsi depoda çürümeye durmuş. Çayın anasını belliyor onlar bir tonluk yerden 600 kilo alıyorsun. Ufak bi araştır Rizeli akraban varsa sor bakayım o makineden kaç tane alıp çöpe atıp makasa devam eden var. Biz bilmiyoruz dimi kolaylığı. Ayriyeten bunların benzinli olanı yasakladı elektrikli olanlar da çayı biçemiyor.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: PeerNet*

    aynen o yüzden o kadar çok uğraştın ki bu işi bulmak için evde epey beklemişsin. Diplomalılar alınıyor ben alınmıyorum diye ağlıyorsun evet maalesef cahilsin. Yüksek maaş almayı hava atmayla eş tutan birisi kör cahilden öteye gidemez. Neyse sen bu maaşlarla devam edersin bu kafayla, ağlamaya devam et  

    Diplomalılar alınıyor ben alınmıyorum diye ağlıyor muyum ? Siz Alice harikalar diyarında mı yaşıyorsunuz acaba ? Bana kendinizi geliştir diyorsunuz sizde okuma ve anlamada kendinizi geliştirseniz keşke gerçekten beni de yormazdınız.


    Öncelikle ben bilgisayar mühendisiyim bakın şeye anlatır gibi anlatıyorum. D İ P L O M A M var sonuç olarak D İ P L O M A L I L A R alınıyor ben alınmıyorum diye ağlayacağım bir saçmalık yok ortada. Neymiş tekrarlayınnnn. Şimdi yazdıklarımı anlayana kadar.


    T Ü R K İ Y E Torpil Cenneti insanlar aralara dayılarını amcalarını sokarak hiç bir bilgisi olmadan D İ P L O M A L A R I ile fabrikalara girebiliyor. Buna biz ağlamak değil de Ülkenin sorunlarını belirtmek diyoruz. Buraya size 5 tekrar veriyorum anlamanız açısından.


    İn-san-lar İ-şi-ni iyi yapanı ve bildiği bilgileri aldığı maaşa göre bilemez. Burası çok önemli bakın hayatınızın hiç bir köşesinde öğretmemişler bunu size, öğrenmenizde fayda var bunda da.


    Yazık freelance tanımını bilmiyorsunuz herhalde. "Bir kurumda işe girmek yerine kendi uzman oldukları alanlarda hizmet vermeyi tercih eden freelancer çalışanlar serbest olarak çalışır." Yani okuduğunuzdan anlamadığınız için çok uzun bir alıntı değil ama özet geçeyim. Ben yazılım projeleri alarak hiç bir işte çalışmadan hayatımı çok rahat idame ettirebiliyorum. Yani neymiş ? Benim ana gelir kaynağım mühendislik değil yazılım.


    Bu yüzdende istediğim, kendi projelerime odaklanabileceğim ve iş yükü fazla olmayan bir iş bulana kadar bırakın 1 yılı 5 yılda beklerim 10 yılda. Buna ağlamak, yakınmak demiyoruz.


    İnsanlar kendi projelerine emek sarf edip vizyonlu bir hareket yaptığında ve vizyonu ise bu sistemi tutturduktan sonra hiç bir efor sarf etmeden sırf bu proje ile aylık olarak bir para kazanmak istiyorsa. Biz bu kişilere ne demiyoruz ?? Evet duyar gibiyim. Maaşın çok azmış kendini geliştirememişsin demiyoruz.


    Gene anlamadıysanız yazdıklarımdan. İlkokullara misafir öğrenci olarak gidip okumayı ve anlamayı tekrardan bir gözden geçirmenizi şiddetle tavsiye ederim.





  • Önce sen bir git 5 sene sonra durum at.

    Tr de fakirsen her yer zordur. İster oku ister okuma. İstersen köyüne git. Mağara yaşantısı eski türk dizilerinde yer alan karakterlerin kaçamağıdır sadece.

    Ancak uzaktan çalışma varsa köy değilde başka yerler olabilir. Mesela ben muğlada çok merkezi olmayan bir yerde çalışmak isterim. Aslında öyle imkanımda var. Çok zor hayatı seçmeye gerek yok.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konuyu açan arkadaş sanırım pek iş bilen birisi değil, diplomam filan var diyor ama yazılım işi konusunda pek becerikli olduğunu sanmıyorum. Hangi okuldan mezun olduğunu merak etmeye başladım.


    Fındık bahçesi filan alcam para kasıcam filan diyor ama doğru düzgün hesap kitap yaptığını zannetmiyorum, ıslak rüyasını gelmiş anlatmış böyle yapıcam böyle edicem diye bu ve bunun gibilerin gazına gelmeyin arkadaşlar zarar ettiğinizle kalırsınız.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Yirikalische

    Mesajların büyük çoğunluğunu okudum ve kusura bakma ama bu kadar tartışmanın çıkmasının sebebi sensin.


    Şehirden bıkmışsındır, daha basit bir hayat istiyorsundur, doğa istiyorsundur, yapacağın şeyler ilgini çekiyordur, çok güzel, sana başarılar dilerim, ama şehir hayatı ile ilgili söylediklerinin tersini söyleyenlere saldırman saçma olmuş.


    Fark ettiysen sana neden köye gidiyorsun şehir çok güzel demiyor insanlar, dediklerin yanlış diyorlar, ki yanlış da. Ben de yazılımcıyım ve hem çalışma saatleri ve gereken emek konusunda hem de maaş konusunda hiçbir dediğine katılmıyorum.


    Radikal bir karar vermişsin, ki böyle kararları da desteklerim, ama neden diğer yazılımcılara maaş kölesi, hiçbir şey bilmeyen, kopyala yapıştırcı damgası yapıştırıyorsun? İnsanlar senin kararına laf atmıyor ki, kendi durumunu genel gibi göstermeni eleştiriyor, ki başlarda sert eleştirilmemiş, sen uzatıp olayı karşılıklı hakarete çevirmişsin.

    Sen kimsin kardeşim ? Benim bildiğim bilgileri nereden biliyorsun ki beni eleştirebilecek kafayı kendinde bulabiliyorsun ? Bana eğer aldığım maaşa göre eleştiri yapıp da kendinizi geliştirememişsiniz der iseniz benden ne dememi bekliyorsunuz acaba çok merak ettim gerçekten ? Haklısınız dememi mi bekliyorsunuz. Bunu deseydim çok fazla egonuz okşanacaktı değil mi ?


    Burada benim hakkımda hiç bir şey bilmeden, kendini geliştirememişsin aldığın maaş çok düşük diye eleştiri de bulunanlara değil de gene pusula niye bana dönüyor acaba ? Siz eğer insanları maaşlarına göre yargılarsanız bende bilgi konusunda bir eleştiri yaparım. Benim burada anlatmaya çalıştığım şey önemli olan şeyin maaş olmadığı, insanların bilgilerine göre değil de CV lerine yazdıkları bilgilere göre maaş aldıkları.


    Sizin deyiminizle ve düşünceleriniz ile tamamen sizin kafanızda düşünerek bir yorum yaptım, eleştiri yaptım. Tekrar okumanızı tavsiye ederim yazdıklarımı. Şöyle bir şey demişim "Siz maaşa göre yargılarsanız bende bilgilere göre yargılarım." Söylediklerimin de arkasındayım zaten yazılım şirketlerinde bu yüzden çalışmıyorum. Tüm projelerinde kopyala-yapıştır yaparak yazılımcılık hayatına devam eden kişiler ile aynı maaşı aldığımdan dolayı bana kölelik gibi geliyor. Benim kararımdır. Sizi bu kadar geren nedir anlamıyorum ?


    Ben burada bir karar vermişim. "Yazılım şirketlerinde çalışmak ve freelance proje almak istemiyorum. Kendi projelerimi yapmak istiyorum" diye. Siz bunu evirip çevirip egonuzu tatmin edecek bir tartışma haline getirirseniz eğer kusura bakmayın buradan size ekmek çıkmaz.


    Başlarda gayet sakindim. Arkadaşın niyetini anladıktan sonra üslubum değişti ki herhangi bir hakaret de bulunmadım. Sizi kafanızda düşünerek bir eleştiride bulundum.





  • Bir B planın olduğu sürece kesinlikle destekliyorum.

    B planı ile kastettiğim 1 sene sonunda tekrardan eski yaşantına dönmek istediğinde dönebilme durumun.

    Birde köy var köy var bazı köylerde beklediğin huzuru bulabilirken bazı köylerde hayat çekilmez olabiliyor.

    herkes bu konudaki deneyimlerini olabilecek olamayacak durumları illaki yazacaktır.

    Burda bence en önemlisi senin kendi deneyimlerin sonucu yaşayacakların. Bazıları bu hayata 3 ay dayanamazken bazıları bu hayattan vazgeçemeyebiliyor.

    Benim nacizane tavsiyem arazisiyle birlikte bir köy evi kiralayıp bu yaşantıyı test etmen yönünde olacaktır.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Korkusuz Daredevil

    @rotaszkorsn


    Hocam ben köye bir kazanç elde etmek için taşınmıyorum. Özellikle arazi olarak deniz gören bir yer seçtim bahçesi ise benim için bir artı sadece. Konu içeriğinde de belirttiğim gibi benim için beleş para yani işin bahçe kısmı. Niye beleş para anlatayım. Ben oldum olası bahçeleri sevmişimdir, kamp yapmayı sevmişimdir. Ağaçlarla ilgilenmeyi meyve sebze yetiştirmeyi sevmişimdir. Kafa dağıtmaya diye bahçeye çıkıp ağaçların bakımını yapıp bundan para kazanıyorsam benim için müthiş bir şey. Hem kafamı dağıtıyorum hem paramı kazanıyorum. Hiç bir gelirim olmasa bile köye taşınmayı düşünüyordum zaten.


    Bir gelir kazanma umudu ile köye taşınmıyorum tamamı ile kafamı dağıtmak insanlardan uzak olmak ve kendi işlerime çok daha zaman vermek için taşınıyorum. Büyük şehirlerde insana ne bileyim bir geçim sıkıntısı geliyor sürekli. Benim aylık gelirim freelance projeler aldığım zaman 25.000 TL yi bile bulmuşluğu var. Ama gene de hayatımdam memnun değilim. Yemin ediyorum 25.000 TL 1.5 hafta da yok olup gitti nereye gittiğini anlamadım bile. Zar zor köşeye 100.000 TL koyabildim. Bu kazancımın hepsini de arabamı sataraktan daha sakin ve huzurlu bir hayat yaşamak için köyde arazi alarak değerlendirmek istedim. Pişman olmayacağım da kesin hiç değilse denedim derim ve gidip gelebileceğim köyde bir arazim olmuş olur.


    Artı olarak köyde para kazanmak için illa hayvancılık ve tarım makinelerine ihtiyaç duyulduğunu düşünmüyorum. Maliyeti yüzünden de kimse buna yanaşmaz zaten. Ben aslen trabzonluyum bir sürü çay arazimiz varmış ama dedem sattı hepsini.Yani akrabalarımdan 1 yılda çay keserek 100.000 TL kazanan var. Öyle ahım şahım da bir arazisi yok. 100.000 TL kazancına ek olarak günlüğü 300 tl ye gidiyor sağa sola çay kesmeye. Daha sonra yan gelip yatıyor hiç bir yerde çalışmadan. Köyde para kazanmak isteyen şahsi görüşüm olarak her türlü kazanır. Devir teknoloji devri. Millet organik ürün almak için bir yerlerini yırtıyor. Herkesin görüşü farklıdır hocam. Ben çiftçinin ne kadar hakkının yendiğini biliyorum. Her şeyin farkındayım. Ama köy hayatının da hayvancılık ve tarım makineleri almaktan geçmediğini de biliyorum. Herkes bizim gibi düşünse köye taşınsa emin olun oralarda da iş imkanları doğacaktır. Aylık olarak gidip gelebileceğin. Geri kalan zaman da da köyünde işini yapabileceğin. Herkes Büyükşehirlere taşındığı için de işçi bulmak adına oralarda insanlar işlerini açıyor.


    Sizin dediğinizin önceden hasta hanelerde kuyruk vardı. Randevu alamıyorduk sıralarda bekliyorduk demenizden farkı yok. İnternet diye bir şey var ve bu internetin yelpazesi o kadar geniş ki organik köy bo*u diye bir ürün satsanız bile alıcısı çıkar. Yeter ki insanın içinde girişimci ruh olsun.


    Yani dediklerimi belki gene anlamayabilirsiniz. Alıştım çünkü ben sözlerimin anlaşılmamasına.

    @Tonight tonight tonight


    bakın alıntıladım size yazdığımı.


    Kendimi anlatmak için niye yırtınıyorsam artık ya gerçekten benim kabahatim. Aynen hiç bir şey bilmiyorum. Bir şeyden çaktığım yok.


    Sizin tavsiyeleriniz ile hemen kendimi geliştirmeye başladım. Her şey için çok teşekkürler.





  • daha da kimseye cevap vermiyorum.


    İyi dileklerinden dolayı herkese teşekkürler. İyi forumlar.

  • Korkusuz Daredevil kullanıcısına yanıt

    Aynen tüm sektör sorunlu sen bi tek düzgünsün. Ne kadar komik şeyler yazdığının farkında mısın?


    Bu kadar agresif bir şekilde tüm sektörü aşağılamanın ardında kendi beceriksizliğinin oluşturduğu bir ruhsal kriz olduğu kanısındayım. Proje, proje diye sayıklıyorsun yazık.

  • Ben de 25 yaşındayım, bilgisayar mühendisiyim ve şu an game developer olarak çalışıyorum. 5 sene İstanbul'da üniversite okudum, 1 sene de çalıştım. Şu anda memleketime geri döndüm ve full-remote olarak çalışıyorum. İstanbul'da yaşanmayacağı konusunda hemfikiriz fakat uzun süre şehir hayatı yaşayıp, üniversite eğitimi gördükten sonra köye gidip, senin yaşam bilginin %1'ini bile bilmeyen köylülerle hele hele karadeniz gibi aksi insanların bulunduğu, saçma sapan sebeplerden kavgaların çıktığı bir coğrafyaya yerleşmek ne kadar doğru? Yapabilecek misin? Evli olmadığını varsayıyorum, hayat arkadaşını köyden mi bulacaksın? Üreten, kod yazan bir developer olarak mesleğini zaten yapabiliyorken tüm hayatını oraya taşımak doğru mu?

  • @Tonight tonight tonight


    Adamlar beni maaşıma göre yargılıyor. Benim hakkımda hiç bir şey bilmeden beceriksizsin diyor. Kendini geliştir diyorlar. Siz diyorsunuz ki "Tüm sektörü aşağılıyorsun. Beceriksizliğinden dolayı ruhsal krizdesin." Bu ne biçim bir Aşağılık Kompleksidir ? Anlamadıkları için ısrarla projelerim olduğunu vurguluyorum bu yüzden de böyle bir işe giriştiğimi söylüyorum. Yani benim burada ısrarla proje proje diye sayıklamamın sebebi sizin gibi okuduğundan anlamayan insanlar var olduğundan dolayı.


    Ne oldu yani şimdi burada maaşımdan dem vurup beni karalayınca egonuz kabardı mı ? Sorun nedir hocam ? Gerçekten kafalarınızı anlamaya çalışıyorum.

  • Senin bu zamana kadar yaşadığın bölgeler de şehir değil ki hocam. Ümraniyeyi istanbul olarak kabul ediyorsan bilemiyorum tabi. Bence minyatur bir yozgat ümraniye.. İnsanı da çok farklı değil. İstanbul sarıyer-kadıkoy-beşiktaş-üsküdar-bakırköy dür. Bunun ötesi istanbulda yaşıyorum demesin sağda solda.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Persheid1903

    Ben de 25 yaşındayım, bilgisayar mühendisiyim ve şu an game developer olarak çalışıyorum. 5 sene İstanbul'da üniversite okudum, 1 sene de çalıştım. Şu anda memleketime geri döndüm ve full-remote olarak çalışıyorum. İstanbul'da yaşanmayacağı konusunda hemfikiriz fakat uzun süre şehir hayatı yaşayıp, üniversite eğitimi gördükten sonra köye gidip, senin yaşam bilginin %1'ini bile bilmeyen köylülerle hele hele karadeniz gibi aksi insanların bulunduğu, saçma sapan sebeplerden kavgaların çıktığı bir coğrafyaya yerleşmek ne kadar doğru? Yapabilecek misin? Evli olmadığını varsayıyorum, hayat arkadaşını köyden mi bulacaksın? Üreten, kod yazan bir developer olarak mesleğini zaten yapabiliyorken tüm hayatını oraya taşımak doğru mu?

    Hocam bakın gerçekten bunların sorgulanması lazım. Fakat insanlar egolarını tatmin etmek için saçma sapan polemiğe giriyor benimle. Gerçekten tebrik ederim sizi.


    Ben böyle riskli bir karar verdim hocam. Bu kararı hayata geçirmek için de son 1 yıl içinde köşeye para koymaya başladım. Yani şöyle örnek vereyim ; Ben keyfime düşkün bir insanım. Projeler yapayım kahrını 4 - 5 yıl çekeyim daha sonra oturduğum yerden geliştirerek para kazanayım kafasındayım. Kesinlikle bir kariyer falan düşünmüyorum. İnsanlar ile yüz yüze görüşmeden bile uzaktan cüzi miktarlarda para kazanabiliyorum. Büyükşehirlerden de sıkıldığım için kafamı toplamak adına ve rahatlamak adına köye taşınma kararı aldım. Yani doğru bir karar mı yanlış bir karar mı orasını zaman gösterecek. Ama kesinlikle pişman olacağım bir girişim değil. Yapamazsam gene taşınırım şehre. Yazları gidip gelebileceğim bir arazim olmuş olur.





  • Korkusuz Daredevil kullanıcısına yanıt
    sen önce yazma dersi al sonra bana cevap yazarsın

    quote:

    hocam ne 10 bin tl si gözünüzü seveyim aynı ülke de mi yaşıyoruz ? Şu an 6 bin tl maaş alıyorum. 2 bin tl si zaten yol masrafına gidiyor. Tekirdağdan Silivriye gidiyorum her gün. Bu işi de bulmak için yıllarca bekledim



    Bu işi de bulmak için yıllarca bekledim. E madem kötü madem freelance var neden bekliyorsun bu kadar? Bir şirket çıksa da senin gibi rezil birini alsın diye mi Resmen uzanamadığın ciğere mundar diyorsun

    İkinci olarak da
    quote:

    Bilgisayar Mühendisliği okuyup zerre bilgisi olmayanlar var ve bu insanları sırf diploması var diye işe alıyorlar. Araya dayılarını sokuyor olan gene bize oluyor. Ben bu yaşıma kadar kendi imkanlarım ile yazılım öğrendim


    önce yazdığını oku, bilgisayar mühendisliği diploması olanlardan bahsedip daha sonra ben kendi imkanlarımla öğrendim ne demek?
    Şimdi anlaşılıyor neden seni kimsenin almadığı. Git kendini geliştir burada boş boş durma

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: PeerNet*

    sen önce yazma dersi al sonra bana cevap yazarsın

    quote:

    hocam ne 10 bin tl si gözünüzü seveyim aynı ülke de mi yaşıyoruz ? Şu an 6 bin tl maaş alıyorum. 2 bin tl si zaten yol masrafına gidiyor. Tekirdağdan Silivriye gidiyorum her gün. Bu işi de bulmak için yıllarca bekledim



    Bu işi de bulmak için yıllarca bekledim. E madem kötü madem freelance var neden bekliyorsun bu kadar? Bir şirket çıksa da senin gibi rezil birini alsın diye mi Resmen uzanamadığın ciğere mundar diyorsun

    İkinci olarak da
    quote:

    Bilgisayar Mühendisliği okuyup zerre bilgisi olmayanlar var ve bu insanları sırf diploması var diye işe alıyorlar. Araya dayılarını sokuyor olan gene bize oluyor. Ben bu yaşıma kadar kendi imkanlarım ile yazılım öğrendim


    önce yazdığını oku, bilgisayar mühendisliği diploması olanlardan bahsedip daha sonra ben kendi imkanlarımla öğrendim ne demek?
    Şimdi anlaşılıyor neden seni kimsenin almadığı. Git kendini geliştir burada boş boş durma

    Ben internette türkçe kaynağın zerresi yokken kendi imkanlarımla yazılım öğrendim. Bilgisayar Mühendisliğini kazanmadan önce bile yazılım biliyordum. Son alıntıladığınızı anlamadım ne alaka şimdi ? Ne saçmalıyorsunuz acaba ?


    "Bu yüzdende istediğim, kendi projelerime odaklanabileceğim ve iş yükü fazla olmayan bir iş bulana kadar bırakın 1 yılı 5 yılda beklerim 10 yılda. Buna ağlamak, yakınmak demiyoruz."


    Bakın ne yazmışım. Okuduğunuzdan anlamadığınızı 1 kere daha anladım. Beni haklı çıkardığınız için teşekkürler.


    Tamamdır hemen kendimi geliştirmeye başlıyorum. Teşekkürler tavsiyeleriniz için. Bir zahmet kaybolun sizde.





  • Korkusuz Daredevil kullanıcısına yanıt
    aynen iş bulamayınca öyle olur zaten. Bence sen yazılımı bırak çünkü gelişmen imkansız. Ben juniorken bile 6k almıyordum, yazık sana acıyorum.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: PeerNet*

    aynen iş bulamayınca öyle olur zaten. Bence sen yazılımı bırak çünkü gelişmen imkansız. Ben juniorken bile 6k almıyordum, yazık sana acıyorum.

    tamamdır hemen bırakıyorum geldi mi ?

  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.