Şimdi Ara

Koskoca ABD'nin Afganistan'ı kurtaramaması (2. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
1.043
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Amaç kurtarmak değil ki. Amaç arka planda yönetebildigi civarındaki ülkelere korku salan ama asıl amacı uyuşturucu ticaretini güvence altına aldığı Bir yapı oluşturmak.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şaka maka kabilde düşüyor.


    Vay be 20 yıllık devrin sonu geldi...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Long Nightt

    Talibanı yok etmek istemedi.Yoksa Amerika gibi bir gücün Talibanı yok edememesi gibi bir durum olmaz,olamaz.


    Talibanı nasıl yok edebilirdi peki?


    Afganistanda modern okullar açılmasını destekleyerek ve halkın bu okullarda okumasını sağlayarak.Gerekirse güvenliklerini sağlayabilirlerdi.Böylece 20 yılda Batılı değerleri benimsemiş,modern görüşlü,Taliban zihniyetine uzak nesiller yetiştirilebilirdi.


    Ancak Amerika bunu yapmadı...2001'de Afganistanı işgal ederken Bush Afganistanı modern Dünya'ya entegre edeceklerini söylemişlerdi ama bu ancak lafta kaldı.Afgan halkını tamamen Taliban kontrolündeki okullarda ve medreselerde beyinlerinin yıkanmasına göz yumdu.Afganistada kurulan hükümetlerin yolsuzluklara bulaşmasına,halkı sömürmesine mani olmadı.Hatta destek oldu.Afgan ordusunu da doğru dürüst eğitmedi.


    Kısacası Amerika Afganistanı sadece sömürdü.Şimdi de çekilerek bölgeyi tekrar kaosun ortasına bırakıyor.Muhtemelen Çin ve Rusyanın başına bela olsunlar diye bunu yapıyor.


    Ha elbette ''Afganistanı ancak Afganlar kurtarabilir'' diyenler olacaktır...Onlarda haklılar lakin unuttukları nokta bu ülkenin 20 yıl boyunca Amerikan işgalinde kaldığı gerçeğidir.Eğer Afgan halkı cahil kaldıysa,Taliban zihniyetinden kurtulamadıysa bu Amerika'nın kasten böyle olmalarını istemesindendir.Yoksa Amerikan işgalinde de aydın ve modern görüşlü birçok Afgan Taliban tarafından katledildi,kadınlar recm edildi vs...Amerika ise 2001'de Afganistanı işgal ederken Afgan halkını bunlardan kurtaracağını ileri sürmüştü..


    Yani işin özü Amerika Talibanın bitmesini istemedi...

    aslında vitrinde görünen kısım, rusya ve çinin afganistanı yemesi gibi görünsede ben öyle düşünmüyorum.Bugün özellikle çinin taliban hükümetini tanıyacağını açıklaması tabloyu net şekilde ortaya koyuyor.


    ABD 2001 den sonra afganistan topraklarını adeta uyuştucu üretim merkezi haline gelitirdi zira ABD nin askeri ve gizli operasyonlar için 2001 sonrası her yıl ayıracağı bütçe şiştikçe şişti.ABD nin kendi ekonomisinden bunu ayırması mümkün değildi.ABD de soğuk savaş yıllarında yaptığı gibi kara para ekonomisini afganistan üzerinde kendisi kurarak örtülü ödeneklerini çıkarmaya başldı.ABD 2001 sonrası bu kurduğu düzen hızlı şekilde işleyince talibana karşı şiddetli bir uygulama yapmadı.Sadece kendisine kısa-orta vadede tehtid oluşturacak grupları yok etti.Yaklaşık 360 hektarlık ( 3 milyon 600 bin km2) bölgede ekilen afyon ve benzeri uyuşturucu maddelerinden vazgeçilmesi afganistan içindeki ekonomik çarklarıda yerle bir eder.Bu durum belli kesimi sırf bu işler devam etsin diye radikal oluşumlarada iter.


    Ancak son yıllarda değişen dünya konjonktürü ve salgından kaynaklı çok ciddi ekonomik sorunlar ABD nin afganistanı uzun vadede yönetmeye imkan tanımıyordu.Başka bir stratejide bölgeyi kontrollü kaos ortamında bırakarak çıkmayı planladılar zira afganistan çin için bir kuşak bir yol projesi kapsamında çok önemli bir ülke.ABD ise bu projenin hayata geçmesini kesinlikle istemiyor.Ülkede sürekliliği olacak bir kaos ortamında bir kuşak bir yol projesi sağlıklı işlemez ve taliban gibi bir güç bu hattı sürekli olarak tehtid edebilir.ABD nin afganistandan çıkması ise çinle karşı karşıya gelmesininde önüne geçer.Gelecek süreçte taliban içindede daha radikal örgütlenmeler türeyebilir ve bunun finansmanlığını ABD üstlenebilir.Afganistanda en kolay para kazanma şekli uyuşturucu ticareti olduğundan ülke içinde bir iç savaş yaşanması durumuda olası.Bildiğimiz şekliyle taliban muhtemelen uyuşturucu bölgelerinin işletilmesi konusunda fikir ayrılıkları yaşayıp kendi içlerinde parçalanacak ve ışid benzeri daha uç kesimlerde radikal örgütler afganistan içinde bölge kontrolleri için savaşa tutuşacak.ABD de seyredip çinin hayata geçirmeye çalıştığı bir kuşak bir yok projesinin baltalanmasını kolaylaştıracak.


    Çin ise afganistana askeri bir operasyon yapmak yerine olayı toprak satın almayla ve ticaret avantajıyla bölge kontrolü şekliyle ilerletmeyi düşünüyor zira güney çin denizi oldukça ısınmış durumda,çinin afganistana bir harekat yada savaş açması söz konusu olmaz.çinin isteği kendi projelerinin hayata geçmesi,afganistanı kimin yönettiği ile alakalı bir endişeleri yok.Ekonomik anlamda zaten gelecek yıllarda farklı şekillerde afganistan topraklarını satın almaya başlar çin.

    Rusya ise aynı suriye ekseninde olduğu gibi afganistana silah pazarında tekel oluşturmak ve güvenlik maksatlı bir askeri üs kurma niyeti var.Bunuda eski sovyetler zamanındaki gibi hard power olarak değil,tamamiyle soft power düşüncesinde yapacak.Rusyanında afganistanı kimin yönettiği ile alakalı bir endişesi yok ancak afganistan uzun bir zaman kaos içinde olacağı kesin.

    Bir noktada talibanın terliği ABD demokrasisini yendi ancak kaosda yeni başladı,bunu fark etmeleride çok sürmeyecektir.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: LaciRomantik

    Toprak parçasına hükmetmek istiyorsan orda yaşayan herkesi katletmen gerekiyor. Amerika ve Avustralya'daki gibi Kızılderili katliamı mesela.
    Aynen öyle balkanlardan bu yuzden sürüldük hoşgörü demek zayiflik demektir

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ABD Afganistan'ı niye kurtarsın. ABD'nin istediği tam olarak bu zaten.

  • ABD Afganistan'ı kurtaramadı değil. Kurtarmadı.

  • Lol ne kurtarmasından bahsediyorsunuz. Plan işliyor.


    Amerikanın silahları ve mermisi ile bir ordu hareket ediyor, Taliban. Taliban liderlerinden biri Guantanamo hapishanesinde kaldım diyor. Askerlerin hepsi eğitimli, silah tutuşlarından belli. Bunların bu paralar, silahlar, eğitim nereden geliyor? ABD burada bir plan döndürüyor gene.


    Musul'da, Irak 2003 savaşında olan senaryo aynı devam gene. Kimse de demiyor bu niye böyle.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sniper23 -- 15 Ağustos 2021; 23:19:25 >
  • Taliban eğer eylemlerine özellikle ABD topraklarında başlarsa Amerika fırsat bu fırsat diyerek tekrar girer ve halk malk sivil falan dinlemeden dümdüz eder
    Bu planın parçası olabilir bile . Yani “şimdilik “ kaybetmiş , çekilmiş görünüyor olabilirler . Diğer yandan ise göçmen mülteci ne ise bu konuda hem ABD hem Avrupa bize muhtaç daha doğrusu muhtaç demek komik geliyor çünkü parayı verdikleri an 10 milyon 15 milyon daha gelir zaten . Bu yüzden bize ihtiyaçları var , biz zaten istediklerini rahat rahat yapıyoruz bunların . Çünkü gelecek olan 5 liraya bile muhtacız çünkü 10 yıl sonrası için başka planlar var

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.