Şimdi Ara

Korona Sonrası Tat Ve Koku Kaybı

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
755
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Babam muzdarip bu sorundan dolayı. Testi pozitif çikali 2 hafta oldu. Şu an Sağlığı iyi. Ama koku ve tat kaybi var. Sadece baskın kokuları alabiliyor(nane vs) Tad olarak da aromayı vs alamıyormuş. Bu durumu nasıl aşabiliriz? Babamın psikoloji iyi değil çünkü.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • koku yitimi, burundaki koku alma dokusuna giden ince yolların tıkanmasından kaynaklı. Kalıcı bir yitim olmaktan cok geçici bir sorundur. Tat yitimi kendi başına ayrı bir sorun olmayıp koku yitiminin sonucudur.

    Ancak, Covid gerekçesyle cıkarılan maske kanunlarından sonra bu sorunun artış göstermesi anlamlı. Babanız cok maske takıyor muydu?

    Her durumda, burundaki koku yitimini iyileştirme için doğal yollardan ilerlelisiniz. Koku yitimini iyileştirme için ilaç verilirse o ilacı icerseniz bu sorunu yalnızca daha derinleştirecektir. Doğal yol ise burundaki koku yollarını rahatlatmak, açmak. Bunun için benim önerim cok az pişmiş balık yenilmesi. Teflon tavada hafif zeytinyagında yağını salıncaya dek pişirilmiş balık, derisi, yağları ile, cok az ekmek ile yenilmeli. Omega 3 yaglar başta olmak üzere balıktaki ögeler özellikle gözlerimiz ile burunumuzu rahatlatır, iyi gelir. Her tür baharat, kuru yiyecek (leblebi, patcips), keyif verici ögeler (çay kahve bira çikolata kek...) uzak durulmalı. kuru fasulye, nohut gibi soya grubu besinler, makarna gibi glutenli besinlerden de uzak durulmalı. pilav cok az, ekmek yerine alınabilir. balık yanında cok az sogan, limon, tuz, hem iyi gider hem saglıklıdır. Balık sonrası yarım limon sıkılarak suyla karıştırılıp içilebilir. Limon suyu içildikten sonra ağız kesinlikle suyla çalkalanmalıdır cunku limondaki asit diş minelerine yıkın verir (bu önemli ayrıntıyı hiçbir doktor söylemez) Burunu rahatlatmanın bir başka yolu, tükürük ile burun üstünü biraz ovalarsanız, burun rahatlar. Kış geceleri sıcak kalorifer peteğinin havasını kuruttugu odada burnunuz tıkanırsa parmagınızı tükürükleyip burunun üst kısmını ovalayın, tıkanıklığın rahatladığını kendiniz deneyimleyebilirsiniz.

    Türkler olarak aşırı baharatlı yiyeceklere ilgi gösteriyoruz. Örneğn çiğ köfte. Fazla yenildiğinde burun koku alma bölgesini felç eder. Koku alamazsınız. bir avuçtan fazla leblebi yediğiniz de de burun koku kapasitesi azalır.

    Ancak buruna en büyük darbeyi ilaçlar indirir. Birçok ilaçta burun ile gözlerimize yıkın veren etkileri vardır, bunlar prospektüste yazar. Her tür kimyasal burun spreyinden uzak durulmalı. Bir tek, okyanus suyu içeren basınçlı tüpte satılan spreyler kullanılabilir ki onu da abartmamak koşuluyla.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.