Şimdi Ara

Kontör Yerine TL'ye Dayalı Ücretlendirme Geliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
993
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • http://turk.internet.com/haber/yazigoster.php3?yaziid=24981

    BTK tarafından Telekom sektöründe tarifelerde karmaşıklığa yol açan kontöre dayalı ücretlendirilmenin kaldırılması ve yerine TL bazlı ücretlendirilmenin konulması yönünde karar açıklandı. Bu karar BTK'nın tüketici lehine gerçekleştirdiği en önemli kararlardan birisi.

    Telekom sektöründeki karmaşık tarifelerin en önemli bileşenlerinden birisi kontör, öyle ki, 2003'de Türk Telekom indirim yaptığı iddiası ile kontör sürelerini uzatınca yazdığımız "bu bir zamdır" başlıklı yazı okuyucularımızca anlaşılamamış, yanlış yazdığımız zannedilmişti[1].

    Oysa doğruydu, çünkü kontör telekom sektörünün teknolojisinin eski olduğu dönemlerde, her saniyenin hesaplanmasının teknik zorluğu nedeniyle geliştirilmiş bir birimdir. Bu birimin bir ücreti, bir de içerdiği süre olur. O sürenin başında, ortasında ya da sonunda, neresinde olursanız olun, belirlenmiş ücretin tamamı tahakkuk eder.

    Bunun anlamı, kontör süresi uzun olan telekom firmalarının kullanıcılarının, kısa olanlara nazaran daha çok para ödeyeceğidir. Örneğin 15 saniyelik kontör süresi (görece fiyatı daha düşüktür) olan bir konuşma 16.cı sanıyede bitmişse, kullanıcı aslında konuşmadığı 14 saniyenin parasını da ödeyecektir. Aynı örneği 61 saniyelik konuşma için ele alalım, 15 saniyelik kontör süresi olan kullanıcı 61.saniyede kapattığı konuşması için yine 5.kontörün konuşmadığı 14 saniyesini ödemek zorundadır. Diğer yandan kontör mesela 60 saniyelik ise, 61 saniyede kesilen bir konuşmada kullanıcı konuşmadığı 59 saniyeyi ödemek durumunda kalacaktır.

    İşte böylesine önemli ve sürekli tartışma yaratan bu konuda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) bir karar aldığı açıklandı. Karara göre, 6 ay içinde operatörler ücretlendirme sistemini kontör yerine TL-krş/dak-sn'ye göre ayarlayacaklar.

    Tüm operatörler 1 nisan 2010'a kadar tarifelerini bu yeni sisteme göre ayarlarken, sadece kontörlü kullanan ankesörlü telefonlar için Türk Telekom'a verilen süre 1 ocak 2011.

    Ücretlendirme sistemi değişikliği sadece sesli aramalar için değil, yanısıra SMS-MMS ve diğer hizmetler için de yapılacak ve kontörle ücretlendirme sistemi Türkiye'de tarihe karışacak. Bu BTK'nın kuruluşundan itibaren tüketiciler lehine aldığı en olumlu kararlardan birisi.

    Diğer yandan BTK, GSM operatörlerinin ön ödemeli hat sahibi abonelere detaylı fatura göndermesi konusunda da çalışma yapıyor.







  • daha önce sabah gazetesinde haber çıkmıştı ve kontör yerine dakika satışı olacağını söyleyen bir haberdi. ancak bu sistem çok mantıksız olurdu zaten yapılan yorumların % 99 u bu yönde olumsuz oldu. benim tahminim sabah gazetesinin bu haberinde bi yanlışlık olduğu yönünde. şimdi de turk.internet.com da kontör yerine tl şeklinde yükleme yapılacağını söyleyen bir haber çıkmış. ancak bu sistem doğru olur zaten. muhtemelen de yapılacak yeni düzenleme kontör yerine tl yükleme şeklinde olacak. turk.internet.com un bugüne kadar yanlış haber yayınladığını görmedim.
  • Kontör yerine dakika uygulamasına çoktan geçilmesi lazım zaten. Ancak aradığım zaman dakikanın düşüş şekli çok önemli. Mesela ben 20 saniye konuştum diyelim eğer bu benim hesabımdan 60 saniye götürecekse dakika gelmiş benim neyime durumu olur. Bu nedenle dakika uygulaması ile ücretlendirme periyodunu aynı anda ayarlayan bir düzenlemeye ihtiyaç var bence.
  • Adı kontor olmuş, dakika olmuş fareden birşey yok.

    Önemli olan ücretlendirme periyodunun 6sn, 15sn, 30sn, 60sn ..vb gibi farklı farklı olmaması hepsinin ücretlendirme periyodunun 1 saniye olmasıdır.

    Bu durumda tüm faturalı tariflerin çoğu 6 saniye olan bu değer 1 saniyeye çekilir. Kontorlu hatlara da kusurlu kontur kavramı gelir, 5 saniye konuşan kişiden 5/60 * dakika kontor ücreti kadar konturu kusuratlı düşer.
  • 20 tl yüklü kartı aldığımızda 100 kontör almış gibi olacağız. Vodafone ilk türkiye piyasasına girdiği sıralarda bu yöntemi kullandı. Fakat rağbet olmayınca ve abonelerin kafası karışınca kontörlü sisteme geçmek zorunda kaldı.
  • Kuruş kuruş hesaplarız..

    Sende sms paketi 6,65 lira
    Bende 6,60 lira
  • kontor transfer ne olacak .. TL transfer edecek miyiz acaba?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.