Şimdi Ara

Klima Tavsiyeleri [ANA KONU] (924. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
15 Misafir (1 Mobil) - 14 Masaüstü1 Mobil
5 sn
57.179
Cevap
701
Favori
4.426.855
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
81 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 922923924925926
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: japon77

    Klima alımında sona geldim. bir kilima satıcısının Sharp'ı da değerlendir sözü üzerine şu iki klima üzerinde tercih yapacağım..Sharp AY-XP12FR/LSR Inverter Klima---Toshiba RAS 13 SKVR Inverter Daisaikai ... tercih yapacağım klima bu ikisi.sharpın anti bakteriyel özelliği olduğu söyleniyor...odam 19-20 m2...sizce hangisini tercih etmeliyim...bulunduğum ilçede iki klimanın da servisi yok.zaten sharpın montajını da kim yapıyor onu bilmiyorum.sessizlik ve verim açısından hangisi daha üstün..ısıtmada önemli benim için..hangisi daha iyi ısıtır ??? lütfen değerlendirme yapın.çok rica ediyorum...

    Toshiba SKVR.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tutankemon

    quote:

    Orijinalden alıntı: japon77

    Klima alımında sona geldim. bir kilima satıcısının Sharp'ı da değerlendir sözü üzerine şu iki klima üzerinde tercih yapacağım..Sharp AY-XP12FR/LSR Inverter Klima---Toshiba RAS 13 SKVR Inverter Daisaikai ... tercih yapacağım klima bu ikisi.sharpın anti bakteriyel özelliği olduğu söyleniyor...odam 19-20 m2...sizce hangisini tercih etmeliyim...bulunduğum ilçede iki klimanın da servisi yok.zaten sharpın montajını da kim yapıyor onu bilmiyorum.sessizlik ve verim açısından hangisi daha üstün..ısıtmada önemli benim için..hangisi daha iyi ısıtır ??? lütfen değerlendirme yapın.çok rica ediyorum...

    Toshiba SKVR.

    teşekkürler hocam




  • quote:

    Orijinalden alıntı: mbirol

    quote:

    Orijinalden alıntı: cengizgungor

    Merhaba arkadaşlar bir tavsiye isteyecektim sizlerden.
    Hepi topu 14m2 bir odada 9000 BTU Rubenis marka klimamızla birlikte yaşıyoruz.
    10 yıl falan oldu alalı, ısıtması yıllar önce gitti, zaten A sınıfı filan değil.
    14m2'ye 12000 BTU alınırsa saçma olur mu? Bazı "aklı evveller" sen büyük al diyor ama.
    Onlar da haklı belki, eskiden klima dediğin hemen ısıtıp dururdu. Belki o amaçla söylüyorlar.
    Inverter!lı klima alınca BTU'sunun büyük olması saçma geldi bana.
    Mitsubishi Electric Kirigamine Zen serisine baktım büyük COP değeri nedeniyle, eh güzel alet.
    Ama 9000 BTU filan yok galiba.
    Varsa yüksek verimli klima tavsiyesi alabilirim.
    Bu arada klima fiyatları düşer diye bekleyenlerdendim...
    Forumu baştan okmak çok zor, bir de yorumlar eskimiş...
    Artık Mitsubishi Electric ile Industrial arası fark pek kalmadı herhalde.
    Foruma emekleri geçenlere teşekkür ediyorum.


    9 luk yeter artar.Zibro SP 7526 COP 5,23 ,çalışma ralığı -15,+50 ^3D inverter.Fiyatı Mit. Elec. Zen nin neredeyse yarı fiyatına.24 saat kapatma aylık 75 TL yazmaz...

    Çok teşekkürler mbirol, inceleyeyim.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: mbirol

    quote:

    Orijinalden alıntı: cos65

    quote:

    Orijinalden alıntı: kocausta*

    quote:

    Orijinalden alıntı: cos65

    quote:

    Orijinalden alıntı: minmax

    arkadaşlar selamlar klima alacağım size danışayım dedim daha önce birkaç arkadaşla sohbet etmiştik zibro ve toshiba arasında gidip geliyorum izmir fuarında kampanyalı zibro SP 7535 super invertier klimayı sıkı bir pazarlık yaparak 2250 / 10 taksit fiyat aldım yanında birde 450 tl değerinde şömine görünümlü tablo gibi acaip bir ısıtıcı hediye edeceklermiş.... Aklımdaki diğer bir marka ise Toshiba SKVR 12000 lik inverter olanı onun fiyatıda aşağı yukarı 2400 tl civarı sizce hangisini alayım hangisini tavsiye edersiniz .. f/p olarak enerji tüketimi olarak ???????*

    http://www.ucuzu.com/klima-c3172/panasonic/kit-xe-12lke-p44668096/

    benim önerim


    Arkadaşım, aldığınız klimalardan memnuniyetinize seviniyoruz.

    Ama fiyat/kalite ve verimlilik olarak onlardan daha üstün aletler de var.

    Millete tavsiyede bulunacaksanız en azından diğer ürünleri/markaları da kullanıyor ve karşılaştırma yapabilir durumda olmanız gerekir.


    Sharp plasmacluster düz 18lik , 12lik inverter , mitsubishi heavy 18lik düz ve 7 adet pany inverter kliniklerimizde kullanıyoruz. Aynı zamanda yazlık olarak kullandığımız konyaalti lal sitesinde fujitsu general düz seri ( 6-7 yıllık ) kullanıyoruz , bir önceki taşındıgimiz evde 4 adet diamond electric ( 3tanesi 2006 model mitsubishi electric firmasının fabrikasında üretilen dsh q dijital serisi , birtanesi midea inverterin ürettiği 18rv 'idi. Birde küçük odaya arçelik art cool mirror serisi 9luk cihaz vardı. Yani birçok firmayı biliyorum , kullanıyoruz. ayvalik sirinkent yazlikta multi inverter mitsu heavy 3,1 cihaz var. 7 lik iki oda ve 18lik salon split. Aralarında parasini haketti dediğim suanda birtek pany var. Mitsubishi heavy şubat ayında bahçe Ye yapılacak bitkac iş için yazlikta kaldığında akrabalatim güzel bir ısınma sağlayamadılar. Birde ayvalık iklimsa bayiisinin iş bilmezligi sebebiyle yazligimiza klima tesisatini onlar çektiler , sıfırdan yazlık yapılırken cektikleri tesistta çift mantolu villanın yalitimini bozarak , kira doke ve delikleri yeterince macunlamayarak iş bitimi yaptıkları için parkelerin tamamı kaldırılıp yeniden yapılacak. Birde hatırlarsanız daha iki ay önce daikin klomalari çıkarıp bunları taktigimizi soylemistim. 8 yıllık olan klimalar hiç sogutamiuorlar diye panasonic klima aldik bütün eve. Antalya'ya yolunuz düşerse beklerim. Iki sharp bit mitsubishi heavy çalışan klinigimizdr elektrik faturası gectigimiz ay 780 lira geldi. Aynı bina aynı cephe sadce bir üst katı , 7 panasonic ayni çalışma ortalaması 26 derecede tüm odalarda açık 490 lira geldi. Ayhan kadam iş merkezi dört ve beşinci katlar. Yani evet. Bence ' bizim ' kullanimiza uygun olan cihazlar panasonic olduğu için panasonic dedim. Yoksa hiçbir firma babam değil anam değil. Yanlışım varsa affola , ama yeterince markayi denedigimi dusunuyorum. Tabiki aynı fiyata daha iyisi aliniyorsa keşke bende o sırada aceleci davranmayip alsaymiskm daha iyisini aynı fiyata. ama benim bulabildiğim pany 'idi , hiç pişman değilim.

    Elektrik faturasi farklarını 200m2 yi üç klima zorlandığı icin bukadar yüksek geldiğini düşünüyorum ama biz üst kattaki kliniğe büyük odaları da bolerek çok fazla oda haline getirdik , koca ustam. Kendinize iyi bakın. Fikirlerim tamamiyle kendi fikirlerimdir , kimseyi yanıltmak ya da yöneltmek istemem.

    Iyi günler :)

    Hocam kusura bakmayın ama ELMA ile ARMUTLAR karışmış birbirine.

    Şimdi öncelikle karşılaştırdığınız klimalar Pan. sıfır kilometre inv. ve anladığım kadarı ile 9-12 lik.

    Diğerleri ise 2 si 18 lik düz,1 tane inverter daha eski makinalar.

    Alan aynı ama biri düz biri inverter ,zaten hep diyoruzki iki sistemde aynı sınıf(A) olsa bile inv. sistem zaten %30 tasaruf sağlar.yani 780 TL nin %30 nu düşün 546 TL yapar. Ki sizin düz klimalar C sınıfıdır zaten %10 da o yapsa siz hesaplayın.

    Bunun yanında 3 klima yerine 7 adet daha düşük ve inv. kullanmanızda çok büyük avantaj.Nominalde EER 3,2 bile olsa 9 luk klimanız 3-4 bin btü ye düştümü EER 4 leri bulurki inv. asıl anlamı o zaman belli olur.

    Bir şeye daha dikkat çekelim,bölümlenmiş yerlerdeki klimaları 26 derece kullanırken,diğer makinaları 26 da kullanırsanız ilerilere yetmeyecektir.Bu nedenle 20 bile alaınıyordur ki zaten onlar soluksuz çalışıyordur.Antalya gibi nemi ve sıcaklığı yüksek olan bir yerde 200 m2 lerde 2 adet 18 lik ve 1 adet 12 lik nefes bile aldırabiliyorsa helal olsu derim ben o klimalara.Hakkını yemeyin onların.

    Sözün Özü ;

    Buradaki amacım sizin yazınızı eleştirmek değil sadece,aslında buradaki bilgilerin herkese faydası var.

    Aynı mekanı 2 adet 18 lik yerine,4 adet 9 luk klima ile iklimlendirirseniz tüketiminiz çok aşağılarda olur.Bu kullanım şeklinizde buna en iyi örnektir.Ço basit bir örnek vereyim.

    Zibro 75 xx serisinde 7526 nın nominalde soğutmadaki kapasite 2,93 kw ,tüketim 580 Watt x 2 adet için
    Toplam kapasite 5,86 kw, toplam tüketim 1160 Watt

    Aynı seri 7550 de ise Nominalde Kapasite 5,27 kw,Toplam tüketim ise 1540 Watt

    Bakın işte gerçek bu.Farklı marka veya farklı bir seri değil.İkiside iğneden ipliğe aynı ürün.Tek farkı kapasite.Bu yaptığımız karşılaştırmayı istediğiniz marka ile deneyin sonuç değişmez.

    Tek bir şey kalıyor geriye ,2 adet 7526 model 5500 TL iken 7550 ise 3000 TL.

    Gerisi size kalmış.

    Birde tavsiyem olsun size,yeni bir yer yapacak olursanız 7526 gibi yüksek EER ve COP li bir marka kullanın 490 TL faturanız 350 TL ye düşsün.

    Selamlar saygılar.....

    aynen mbirol hocam , bundan sonra benimde tercihim ya panasonic etherea almak olacak tümünü ya da aynı fiyata daha yüksek eer cop değerli ama panasonicten çok çok memnun olduğum için devam etmek istedim . pişman olmadığımı düşünüyorum ve olmayacağımı daha önemlisi . ama yeni bir işe girerken ya da yeni bir ev planlaması vs etherea dışında panasonic almak / aldırmak istemiyorum . sağolun bilgileriniz için




  • Klimayı alalı daha bir hafta oldu.Genel olarak çok memnunum yanlız fan 4 ila 5 te videoda dikkatli dinlediğiniz zaman duyacaksınız çok hafif homurtuya benzer ses çıkarıyor.Sizce bu normalmi?

  • Merhaba,

    mütahit yeni evimize sıva altı klima tesisatı yapmamıs. klima borusunun dogrudan oda icinde gorunmeden dısarı cıkabilecegi tek yer, resimdeki pencere yanı. Ancak 77,3 cm genisliginde duvarın o kısmı resimde de gorulebilecegi gibi kolon mudur ve oraya klima takılamaz mı? yine baca deligini kullanarak mobil klimaya mı talim edecegiz






  • quote:

    Orijinalden alıntı: B.AYAR

    Klimayı alalı daha bir hafta oldu.Genel olarak çok memnunum yanlız fan 4 ila 5 te videoda dikkatli dinlediğiniz zaman duyacaksınız çok hafif homurtuya benzer ses çıkarıyor.Sizce bu normalmi?



    ses normal görünüyor.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: lacinalper

    Merhaba,

    mütahit yeni evimize sıva altı klima tesisatı yapmamıs. klima borusunun dogrudan oda icinde gorunmeden dısarı cıkabilecegi tek yer, resimdeki pencere yanı. Ancak 77,3 cm genisliginde duvarın o kısmı resimde de gorulebilecegi gibi kolon mudur ve oraya klima takılamaz mı? yine baca deligini kullanarak mobil klimaya mı talim edecegiz




    Keşif için servis çağırın baksınlar duruma.




  • @lacinalper muhtemelen orası bir kolon çünkü sol üst tarafta bir taşıyıcı var ve o taşıyıcının bittiği yer mutlaka kolona bağlanır. dolayısıyla işin zor yinede emin olmak istiyorsan uzun uçlu bir matkap ile duvarın dibinden bi yerden denemelik bir delik açmayı deneyebilirsin eğer matkap gitmekte zorlanıyorsa yapacak hiçbirşey yok, o kolonu klima borusu için delmek ölüm, hele hele kolon demirine denk gelirsen vay haline.

    istersen klimayı sol üstteki taşıyıcının altına monte et hortumuna dışardan götür eğer dışarıdan çirkin bir görüntü oluşturmayacaksa.

    edit: Yada kapının tam üstüne montleyebilirsin eğer sığacaksa oraya..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi redboxer82 -- 16 Eylül 2012; 11:47:37 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cengizgungor

    Merhaba arkadaşlar bir tavsiye isteyecektim sizlerden.
    Hepi topu 14m2 bir odada 9000 BTU Rubenis marka klimamızla birlikte yaşıyoruz.
    10 yıl falan oldu alalı, ısıtması yıllar önce gitti, zaten A sınıfı filan değil.
    14m2'ye 12000 BTU alınırsa saçma olur mu? Bazı "aklı evveller" sen büyük al diyor ama.
    Onlar da haklı belki, eskiden klima dediğin hemen ısıtıp dururdu. Belki o amaçla söylüyorlar.
    Inverter!lı klima alınca BTU'sunun büyük olması saçma geldi bana.
    Mitsubishi Electric Kirigamine Zen serisine baktım büyük COP değeri nedeniyle, eh güzel alet.
    Ama 9000 BTU filan yok galiba.
    Varsa yüksek verimli klima tavsiyesi alabilirim.
    Bu arada klima fiyatları düşer diye bekleyenlerdendim...
    Forumu baştan okmak çok zor, bir de yorumlar eskimiş...
    Artık Mitsubishi Electric ile Industrial arası fark pek kalmadı herhalde.
    Foruma emekleri geçenlere teşekkür ediyorum.



    "Inverter!lı klima alınca BTU'sunun büyük olması saçma geldi bana." diye düşünmeyin, çünkü inverter tiplerde verimlilik özellikle seçilen kapasitenin yüksek veya düşük olması ile ilgili.

    Mesela, mekanın ihtiyacı 10 bin btu, siz oraya 10 binlik bir inverter koyarsanız; ortalama verimlilikte çalışır.
    Ama aynı yere 13 binlik bir klima koyarsanız çok daha yüksek verimlilikte çalışır ve fatura belirgin biçimde düşer.
    Tam tersine olarak, oraya örneğin 7 binlik bir inverter koyarsanız; bu klima düz tipten de çok fazla ceryan tüketir.

    Sizin oraya (14 m2) inverter olarak uygunu normal şartlarda 9 binlik (25'lik) olmalı, eğer olağandışı ısı kayıp/kazanç durumu yoksa.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: antısekurıt

    quote:

    Orijinalden alıntı: 9köy

    quote:

    Orijinalden alıntı: antısekurıt

    quote:

    Orijinalden alıntı: 07 note

    Fiyat ve performans olarak iki klima arasında kaldım.Fiyatları aynı sayılır.
    Toshiba 10 skvr ve Panasonic etheria modelini hakkkında olumlu ve olumsuz görüşlerinizi almak istiyorum.Bu iki arasından hangisi tercihiniz olurdu.
    Teşekkürler.





    Panasonic Etheria KIT-E9MKEW Inverter Klima

    Soğutma Kapasitesi : 8,530 Btu/h
    Isıtma Kapasitesi: 11,600 Btu/h
    Soğutma Sarfiyatı :0,535 kW
    Isıtma Sarfiyatı :0,735 kW
    Çalışma Akımı (Soğutma): 2,50 A
    Çalışma Akımı (Isıtma): 3,40 A
    EER : 4,67 W/W
    COP : 4,63 W/W


    Toshiba 10 skvr

    Cop: 4.07 soğutma , 4.21 ıstma

    http://www.alarko-carrier.com.tr/Urun/Montaj/Toshiba_DaiseikaiSKVR_tveri.pdf





    Arkadaşım nerden buluyosunuz böle yanlış değerleri doğrusu altta bak.

    Panasonic Etheria KIT-E9MKEW Inverter Klima

    Soğutma Kapasitesi : 10250 Btu/h
    Isıtma Kapasitesi: 17060 Btu/h

    sekurit dostum. sizlere karışmıyim genede diğer konularda..

    fakat bu klimanın değerleri konusunda. siz asıl yanlış yazmışsınız gibime geldi bir kalimanın nominali yazılır yükselebildiği max btu yazılmaz.

    kontrol etmedim ama makine eğer bu değerlere yükseliyorsa gerçekten süpermiş. şöye 1600 tl ye 12 taksitle fealan bulsak bu makineden.

    cevap veremediğim için kusura bakma,çok sevdiğim bi arkadaş yüzünden uzaklaştırıldım.Aslında bütün markalar inverter klimaların minimum,maksimum ve nominal değerlerini yazmak zorundalar ama dandik olanlar işlerine gelmeyenleri yazmıyorlar.Maksimum değer dururken neden nominal yazılsınki.

    anti kardeşim. kusur musur yok bende herzaman giremiyorum.

    fakat bu tür davranmamanı daha önce önermiştim. taş attığın kişileri biliyorum. ama onlar senin kadar düşmüyorlar bu işin üstüne gel sen bu abilerle iyi geçin. bu şekilde dalga geçmek iyi değil. bak gene ceza yazılmış. gel büyük sözü dinle fikirlerine katılmak zorunda değilsin. ama kavga etmek zorundada değilsin. yeri geliyor benide tefe koyuyorlar. ama ben kavga etmiyorum neden edimki. burda aslolan doğru bilgiyi vermek. düzgünce izah etmek varken. sonra karşındaki insanın aynen senin gibi düşünmesi mümkün değilki. ille herkezin fikrine aykırı fikriler olacak hatta yanlış fikirlerde olacak. olacakki, düzgün tartışma ile ortaya düzgün bilgi çıksın.

    hele bazı farklı nickler içinse çok fazla oldularmı basıyorum şikayet tuşuna. ama bu senin abiler öyle kendini bilmez abiler değilki. ben şahsen onalardan çok şeyler öğrendim aynı yolu seçmeni öneririm. çünkü insan ben bilyorum herşeyi derse yanılır yanlış üstüne yanlış yapar.

    max btu konusunda gelince zaten bunu her firma hemen hemen yazıyor. ben hemen hemen görmedim yazıldığını çok kalitesizler belki yazmaz. ama japon kore vs menşeili bilindik markalar bunu atlamazlar bir hata olmadıkça.

    klimanın max btu yüksek olması tabi daha avantajlı bunu kimse inkar etmez. ama max değerler dururken neden nominal yazılsın demeniz yanlış. minimum btu klimada yazılması gereken değişmezdir. çünkü klimanın verimli çalışmasının ana basamaığıdır minimum değer. bilmiyorum bazen sizin için klimacı yorumları çıkıyor hatta ben tüm klimacıları tanıyorum dediğinizi hatırlıyorum.

    klima kullanıcısı iseniz bu sözü söylemeniz gayet normal. ama klimacıysanız yanlış. çünkü hiçbir klima devamlı max btu da çalışmaz. max btu klimanın çabuk kısması belirli zamanlar için sanırım önemlidir. ne bilim, bende klimacı değilim sonuçta mesela hava çok sıcak veya çok soğukken klimanın çok çabuk şekilde bulunduğu ortamı iklimlendirerek çabuk tasarrufa geçmesi içinmi desem artık. sizin panasonicleri incelemedim hyper inverter ismi takılan durum varmıdır bilmiyorum. mesela hyper inverter denen klimaların genel olarak max btu su yüksektir. çok iyi hatırlıyorum eski sharplar bile bu kategorideydi 12000 btu klimanın max 20472 btu idi.

    zaten hyper sözü sonradan öne sürüldü. eskiden yoktu bu söz şimdilerde firmalar bu tipe yüksek performanslı var olan aletleri bile hyper şeklinde isimlendirmeye başladılar. neyse uzattım baya selamlar.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: kocausta*

    quote:

    Orijinalden alıntı: cengizgungor

    Merhaba arkadaşlar bir tavsiye isteyecektim sizlerden.
    Hepi topu 14m2 bir odada 9000 BTU Rubenis marka klimamızla birlikte yaşıyoruz.
    10 yıl falan oldu alalı, ısıtması yıllar önce gitti, zaten A sınıfı filan değil.
    14m2'ye 12000 BTU alınırsa saçma olur mu? Bazı "aklı evveller" sen büyük al diyor ama.
    Onlar da haklı belki, eskiden klima dediğin hemen ısıtıp dururdu. Belki o amaçla söylüyorlar.
    Inverter!lı klima alınca BTU'sunun büyük olması saçma geldi bana.
    Mitsubishi Electric Kirigamine Zen serisine baktım büyük COP değeri nedeniyle, eh güzel alet.
    Ama 9000 BTU filan yok galiba.
    Varsa yüksek verimli klima tavsiyesi alabilirim.
    Bu arada klima fiyatları düşer diye bekleyenlerdendim...
    Forumu baştan okmak çok zor, bir de yorumlar eskimiş...
    Artık Mitsubishi Electric ile Industrial arası fark pek kalmadı herhalde.
    Foruma emekleri geçenlere teşekkür ediyorum.



    "Inverter!lı klima alınca BTU'sunun büyük olması saçma geldi bana." diye düşünmeyin, çünkü inverter tiplerde verimlilik özellikle seçilen kapasitenin yüksek veya düşük olması ile ilgili.

    Mesela, mekanın ihtiyacı 10 bin btu, siz oraya 10 binlik bir inverter koyarsanız; ortalama verimlilikte çalışır.
    Ama aynı yere 13 binlik bir klima koyarsanız çok daha yüksek verimlilikte çalışır ve fatura belirgin biçimde düşer.
    Tam tersine olarak, oraya örneğin 7 binlik bir inverter koyarsanız; bu klima düz tipten de çok fazla ceryan tüketir.

    Sizin oraya (14 m2) inverter olarak uygunu normal şartlarda 9 binlik (25'lik) olmalı, eğer olağandışı ısı kayıp/kazanç durumu yoksa.

    kocaustam merhaba görünmüyorsunuz. gerçi bende çok görünmğyıorumda:))

    kocaustam, klimacılarla birlikte biraz fikir alışverişi yapalım bu konu önemli çünkü. kızmadan ama tokat atmak yok:)) sonuçta ben kendi düşüncelerimi sorup az çok deneyimlerimdeki yanlış olabilecek durumları düzeltmek istiyorum.

    Mesela, mekanın ihtiyacı 10 bin btu, siz oraya 10 binlik bir inverter koyarsanız; ortalama verimlilikte çalışır.
    Ama aynı yere 13 binlik bir klima koyarsanız çok daha yüksek verimlilikte çalışır ve fatura belirgin biçimde düşer.
    demişsiniz.

    hocam, size ve klimacı arkadaşlara soruyorum. bu ortam normal bir ara kat daire olsun. izolasyonuda çok süper olmasın. oraya 13000 takılırsa fatura belirgin bir şekilde demeniz doğru ama. ama o klimanın yaşatacağı konforsuzluk olmazmı. klimacı dostlar hep birlikte cevap. sonuçta makine büyük olduğu için çok çabuk kısıp durmazmı? (çünkü inverter ille durmaz diye bir şey yok) ben şahsen 10binlik yere 10 binlik takılmasından yanayım. belki 1000 btu çok zarar getirmez belki diyorum onada (ama 1000 btu bile önemsiz değildir) fakat fazladan 2000 btu orada kar değil yaşatacağı fazlalaıkla zarar getirebilir.


    Tam tersine olarak, oraya örneğin 7 binlik bir inverter koyarsanız; bu klima düz tipten de çok fazla ceryan tüketir. bu demiş olduğunuz sormak istediğim 2. konu.

    hocam bu konudada şunları sorsam size ve klimacı arkadaşlara. söz gelimi bu ortama 7000 btu taksak bana göre burada devamlı max btu uda çalışmaz. her ne olursa olsun kısar. canlı şahidi benim dalga geçsenizde.

    aynı şekilde tekirdağlıklimacı üstad da benzer şekilde klima kullanıyor. her nekadar büyük alanda kullandığım 12000 btu klima her yeri iklimlendirmesede.. klima kendini kısıyor. defalarca bunun videolarını yayınladım bir geniş zamanda bu videoları ayrı bir konu yapacağım.

    ben onun için sormak istiyorum klimanın bulunduğu alan 10000 btu ise buraya 7000 btu yeterlidir dersem çok yanlış olurmu. sonuçta ben ve tekirdağlı üstad kural dışı kullanıyoruz hatta bakın şimdi hatırladım nasıl unutmuşum. birol ustanında kural dışı kullandığı 2 adwet kliması var iyi hatırlıyorum. bizim burdaki başarımızı klimayı devamlı kullanmaktan geçtiğini daha evvelde açıkladım.

    bizler bu başarıyı yakalıyorsak. tam mekanı 10000 btu gereken klima 7000 btu yeterlidir. ve tasarruf açısından 13000 btu danda çok daha tasarruflu ve konforlu olur. görüşlerinize sunuyorum. kocasuta bağıra bilir. milleti yanlış yönlendirme diyebilir. klimacılar sizlerden el yorum.

    açıklama:

    her nekadar büyük mekanda 12000 btu klima kullansamda bu klimanın kurulu olduğu alan yaklaşık 20m2 bu klima evet diğer bölümleride idare ediyor ama sonuçta kurulu olduğu mekan kadar değil tabiki. son 4-5 gün istanbul gene çok sıcak oldu bugünse püfür püfür esiyor. daha dün odadaki klima çalırken bugün çalışmıyor ME yeterli geliyor. yani idare ediyor işte demek daha doğru. selamlar herkeze.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: lacinalper

    Merhaba,

    mütahit yeni evimize sıva altı klima tesisatı yapmamıs. klima borusunun dogrudan oda icinde gorunmeden dısarı cıkabilecegi tek yer, resimdeki pencere yanı. Ancak 77,3 cm genisliginde duvarın o kısmı resimde de gorulebilecegi gibi kolon mudur ve oraya klima takılamaz mı? yine baca deligini kullanarak mobil klimaya mı talim edecegiz




    Muhtemelen kolon gibi görünüyor, resimdeki pencere yada kapı neyse sol tarafında kolonun bittiği yer bile belli Emin olmak için sert bir cisimle hem kolon dediğimiz yere hemde pencere ile kolon arasındaki duvara vurursanız tık tıklarsanız değişik sesten anlarsınız.

    O kısıma klima mente edilir, çıkış kısmı boruların geçeceği yer sağ tarafa alınaraktam kolon bitimi ile pencere arasındaki yerden çıkacak şekildede ayarlanabilir. Sağ taraftan bakınca görünebilecek yere mdflamdan yada alçıpandan gizleme yapılabilir bence




  • Arkadaşlar sonunda klimamı aldım ama bu tartışmalar yine kafamı kurcalıyor.

    Oda yaklaşık 17-18 m2 ,ara kat ama camlar eski aliminyum ve kapılar çok eski.Yalıtım çok zayıf.Ben de buraya 18000 btu airfell inverter aldım.Bu sene kirada oldugumdan ısıtma amaçlı kulllanacagım.

    Sizce çok verimsiz mi çalışır büyük oldugundan ?

    12 lik alıcaktım ama seneye salonda soğutma amacı kullanıcam.Ev de almadım henüz.Büyük salonda iyi soğutsun diye almayı düşünüyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tutankemon

    quote:

    Orijinalden alıntı: lacinalper

    Merhaba,

    mütahit yeni evimize sıva altı klima tesisatı yapmamıs. klima borusunun dogrudan oda icinde gorunmeden dısarı cıkabilecegi tek yer, resimdeki pencere yanı. Ancak 77,3 cm genisliginde duvarın o kısmı resimde de gorulebilecegi gibi kolon mudur ve oraya klima takılamaz mı? yine baca deligini kullanarak mobil klimaya mı talim edecegiz




    Keşif için servis çağırın baksınlar duruma.


    quote:

    Orijinalden alıntı: redboxer82

    @lacinalper muhtemelen orası bir kolon çünkü sol üst tarafta bir taşıyıcı var ve o taşıyıcının bittiği yer mutlaka kolona bağlanır. dolayısıyla işin zor yinede emin olmak istiyorsan uzun uçlu bir matkap ile duvarın dibinden bi yerden denemelik bir delik açmayı deneyebilirsin eğer matkap gitmekte zorlanıyorsa yapacak hiçbirşey yok, o kolonu klima borusu için delmek ölüm, hele hele kolon demirine denk gelirsen vay haline.

    istersen klimayı sol üstteki taşıyıcının altına monte et hortumuna dışardan götür eğer dışarıdan çirkin bir görüntü oluşturmayacaksa.

    edit: Yada kapının tam üstüne montleyebilirsin eğer sığacaksa oraya..


    quote:

    Orijinalden alıntı: x-calibur


    Muhtemelen kolon gibi görünüyor, resimdeki pencere yada kapı neyse sol tarafında kolonun bittiği yer bile belli Emin olmak için sert bir cisimle hem kolon dediğimiz yere hemde pencere ile kolon arasındaki duvara vurursanız tık tıklarsanız değişik sesten anlarsınız.

    O kısıma klima mente edilir, çıkış kısmı boruların geçeceği yer sağ tarafa alınaraktam kolon bitimi ile pencere arasındaki yerden çıkacak şekildede ayarlanabilir. Sağ taraftan bakınca görünebilecek yere mdflamdan yada alçıpandan gizleme yapılabilir bence

    abiler ilginiz icin cok tesekkurler. hepinizle de aynı fikirdeyim. Niyetim oncelikle ucretsiz hizmet sunan arcelik gibi firmadan kesif yaptırmak oncelikle. sonrasında secim istedigim markadan bana kalmıs. kolonu klima hortumu icin delmek yerine sadece iç unite vidalarını tutturmak icin dusunuyorum aynen. klima hortumunu da, tam dusundugum gibi balkon kapısı ile kolon arasındaki duvardan gecirdim mi oldu bile. klima borusu da birazcık gorunse sorun degil, ilerde caresine bakarım. acaba kolona sadece vidaları tutturmak zorlar mı servisi diye ogrenmek icin, airfel ve arcelik servisi getireyim.

    iyi gunler dilerim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lacinalper -- 17 Eylül 2012; 0:19:20 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: lacinalper

    quote:

    Orijinalden alıntı: tutankemon

    quote:

    Orijinalden alıntı: lacinalper

    Merhaba,

    mütahit yeni evimize sıva altı klima tesisatı yapmamıs. klima borusunun dogrudan oda icinde gorunmeden dısarı cıkabilecegi tek yer, resimdeki pencere yanı. Ancak 77,3 cm genisliginde duvarın o kısmı resimde de gorulebilecegi gibi kolon mudur ve oraya klima takılamaz mı? yine baca deligini kullanarak mobil klimaya mı talim edecegiz




    Keşif için servis çağırın baksınlar duruma.


    quote:

    Orijinalden alıntı: redboxer82

    @lacinalper muhtemelen orası bir kolon çünkü sol üst tarafta bir taşıyıcı var ve o taşıyıcının bittiği yer mutlaka kolona bağlanır. dolayısıyla işin zor yinede emin olmak istiyorsan uzun uçlu bir matkap ile duvarın dibinden bi yerden denemelik bir delik açmayı deneyebilirsin eğer matkap gitmekte zorlanıyorsa yapacak hiçbirşey yok, o kolonu klima borusu için delmek ölüm, hele hele kolon demirine denk gelirsen vay haline.

    istersen klimayı sol üstteki taşıyıcının altına monte et hortumuna dışardan götür eğer dışarıdan çirkin bir görüntü oluşturmayacaksa.

    edit: Yada kapının tam üstüne montleyebilirsin eğer sığacaksa oraya..


    quote:

    Orijinalden alıntı: x-calibur


    Muhtemelen kolon gibi görünüyor, resimdeki pencere yada kapı neyse sol tarafında kolonun bittiği yer bile belli Emin olmak için sert bir cisimle hem kolon dediğimiz yere hemde pencere ile kolon arasındaki duvara vurursanız tık tıklarsanız değişik sesten anlarsınız.

    O kısıma klima mente edilir, çıkış kısmı boruların geçeceği yer sağ tarafa alınaraktam kolon bitimi ile pencere arasındaki yerden çıkacak şekildede ayarlanabilir. Sağ taraftan bakınca görünebilecek yere mdflamdan yada alçıpandan gizleme yapılabilir bence

    abiler ilginiz icin cok tesekkurler. hepinizle de aynı fikirdeyim. Niyetim oncelikle ucretsiz hizmet sunan arcelik gibi firmadan kesif yaptırmak oncelikle. sonrasında secim istedigim markadan bana kalmıs. kolonu klima hortumu icin delmek yerine sadece iç unite vidalarını tutturmak icin dusunuyorum aynen. klima hortumunu da, tam dusundugum gibi balkon kapısı ile kolon arasındaki duvardan gecirdim mi oldu bile. klima borusu da birazcık gorunse sorun degil, ilerde caresine bakarım. acaba kolona sadece vidaları tutturmak zorlar mı servisi diye ogrenmek icin, airfel ve arcelik servisi getireyim.

    iyi gunler dilerim.

    kolonu kıramazsınız ama ufak delikler zor değildir pek..




  • quote:

    Orijinalden alıntı: lacinalper
    abiler ilginiz icin cok tesekkurler. hepinizle de aynı fikirdeyim. Niyetim oncelikle ucretsiz hizmet sunan arcelik gibi firmadan kesif yaptırmak oncelikle. sonrasında secim istedigim markadan bana kalmıs. kolonu klima hortumu icin delmek yerine sadece iç unite vidalarını tutturmak icin dusunuyorum aynen. klima hortumunu da, tam dusundugum gibi balkon kapısı ile kolon arasındaki duvardan gecirdim mi oldu bile. klima borusu da birazcık gorunse sorun degil, ilerde caresine bakarım. acaba kolona sadece vidaları tutturmak zorlar mı servisi diye ogrenmek icin, airfel ve arcelik servisi getireyim.

    iyi gunler dilerim.

    Rica ederim :)

    Kolona vidaları tutturmak için matkapla delineceğinden zor olmaz ama Klimanın iç ünitesinin montajının yapılacağı o saç levhadaki delikleri tutturmaları delik olan yerlere kolon etriye ve ana donatılarının denk gelmemesi işi biraz şansınıza kalmış :)

    Donatı tespit cihazları yoktur herhalde servislerin varsa işiniz çok kolay, öncelikle donatıların yerlerini işaretlersiniz sonra saç tavayı duvara yerleştirisiniz

    Dikine aynı hizada ve yatayda aynı hizada delikler delmemeye çalışın, eğer matkap demire denk geldiyse Eviniz yeni bir eve benziyor, muhtemelen 10-20 cm arasında etriyeler vardır(yatay donatı) 70 cm kalınlıktaki kolonunuzdada 15 cm aralıklarla boyuna donatınız olması muhtemel




  • quote:

    Orijinalden alıntı: 9köy

    quote:

    Orijinalden alıntı: kocausta*

    quote:

    Orijinalden alıntı: cengizgungor

    Merhaba arkadaşlar bir tavsiye isteyecektim sizlerden.
    Hepi topu 14m2 bir odada 9000 BTU Rubenis marka klimamızla birlikte yaşıyoruz.
    10 yıl falan oldu alalı, ısıtması yıllar önce gitti, zaten A sınıfı filan değil.
    14m2'ye 12000 BTU alınırsa saçma olur mu? Bazı "aklı evveller" sen büyük al diyor ama.
    Onlar da haklı belki, eskiden klima dediğin hemen ısıtıp dururdu. Belki o amaçla söylüyorlar.
    Inverter!lı klima alınca BTU'sunun büyük olması saçma geldi bana.
    Mitsubishi Electric Kirigamine Zen serisine baktım büyük COP değeri nedeniyle, eh güzel alet.
    Ama 9000 BTU filan yok galiba.
    Varsa yüksek verimli klima tavsiyesi alabilirim.
    Bu arada klima fiyatları düşer diye bekleyenlerdendim...
    Forumu baştan okmak çok zor, bir de yorumlar eskimiş...
    Artık Mitsubishi Electric ile Industrial arası fark pek kalmadı herhalde.
    Foruma emekleri geçenlere teşekkür ediyorum.



    "Inverter!lı klima alınca BTU'sunun büyük olması saçma geldi bana." diye düşünmeyin, çünkü inverter tiplerde verimlilik özellikle seçilen kapasitenin yüksek veya düşük olması ile ilgili.

    Mesela, mekanın ihtiyacı 10 bin btu, siz oraya 10 binlik bir inverter koyarsanız; ortalama verimlilikte çalışır.
    Ama aynı yere 13 binlik bir klima koyarsanız çok daha yüksek verimlilikte çalışır ve fatura belirgin biçimde düşer.
    Tam tersine olarak, oraya örneğin 7 binlik bir inverter koyarsanız; bu klima düz tipten de çok fazla ceryan tüketir.

    Sizin oraya (14 m2) inverter olarak uygunu normal şartlarda 9 binlik (25'lik) olmalı, eğer olağandışı ısı kayıp/kazanç durumu yoksa.

    kocaustam merhaba görünmüyorsunuz. gerçi bende çok görünmğyıorumda:))

    kocaustam, klimacılarla birlikte biraz fikir alışverişi yapalım bu konu önemli çünkü. kızmadan ama tokat atmak yok:)) sonuçta ben kendi düşüncelerimi sorup az çok deneyimlerimdeki yanlış olabilecek durumları düzeltmek istiyorum.

    Mesela, mekanın ihtiyacı 10 bin btu, siz oraya 10 binlik bir inverter koyarsanız; ortalama verimlilikte çalışır.
    Ama aynı yere 13 binlik bir klima koyarsanız çok daha yüksek verimlilikte çalışır ve fatura belirgin biçimde düşer.
    demişsiniz.

    hocam, size ve klimacı arkadaşlara soruyorum. bu ortam normal bir ara kat daire olsun. izolasyonuda çok süper olmasın. oraya 13000 takılırsa fatura belirgin bir şekilde demeniz doğru ama. ama o klimanın yaşatacağı konforsuzluk olmazmı. klimacı dostlar hep birlikte cevap. sonuçta makine büyük olduğu için çok çabuk kısıp durmazmı? (çünkü inverter ille durmaz diye bir şey yok) ben şahsen 10binlik yere 10 binlik takılmasından yanayım. belki 1000 btu çok zarar getirmez belki diyorum onada (ama 1000 btu bile önemsiz değildir) fakat fazladan 2000 btu orada kar değil yaşatacağı fazlalaıkla zarar getirebilir.


    Tam tersine olarak, oraya örneğin 7 binlik bir inverter koyarsanız; bu klima düz tipten de çok fazla ceryan tüketir. bu demiş olduğunuz sormak istediğim 2. konu.

    hocam bu konudada şunları sorsam size ve klimacı arkadaşlara. söz gelimi bu ortama 7000 btu taksak bana göre burada devamlı max btu uda çalışmaz. her ne olursa olsun kısar. canlı şahidi benim dalga geçsenizde.

    aynı şekilde tekirdağlıklimacı üstad da benzer şekilde klima kullanıyor. her nekadar büyük alanda kullandığım 12000 btu klima her yeri iklimlendirmesede.. klima kendini kısıyor. defalarca bunun videolarını yayınladım bir geniş zamanda bu videoları ayrı bir konu yapacağım.

    ben onun için sormak istiyorum klimanın bulunduğu alan 10000 btu ise buraya 7000 btu yeterlidir dersem çok yanlış olurmu. sonuçta ben ve tekirdağlı üstad kural dışı kullanıyoruz hatta bakın şimdi hatırladım nasıl unutmuşum. birol ustanında kural dışı kullandığı 2 adwet kliması var iyi hatırlıyorum. bizim burdaki başarımızı klimayı devamlı kullanmaktan geçtiğini daha evvelde açıkladım.

    bizler bu başarıyı yakalıyorsak. tam mekanı 10000 btu gereken klima 7000 btu yeterlidir. ve tasarruf açısından 13000 btu danda çok daha tasarruflu ve konforlu olur. görüşlerinize sunuyorum. kocasuta bağıra bilir. milleti yanlış yönlendirme diyebilir. klimacılar sizlerden el yorum.

    açıklama:

    her nekadar büyük mekanda 12000 btu klima kullansamda bu klimanın kurulu olduğu alan yaklaşık 20m2 bu klima evet diğer bölümleride idare ediyor ama sonuçta kurulu olduğu mekan kadar değil tabiki. son 4-5 gün istanbul gene çok sıcak oldu bugünse püfür püfür esiyor. daha dün odadaki klima çalırken bugün çalışmıyor ME yeterli geliyor. yani idare ediyor işte demek daha doğru. selamlar herkeze.

    9köy hocam merhaba.
    sizin bu yazınızı okuyunca eski klimam geldi aklıma.
    daha önceki oturduğum evimde (mersin de) 25m2 salonda (üst kat çatı yok, düz beton dam tavanı acayip ısınırdı ve yalıtım yok) 9000 butu luk mitsıko marka (japon malıydı) klima ile (13yıl önce almış ve 10 yıl kullanmıştım.) yaz kış kullanmıştım. şu an piyasada yok. bulsam yine alırım. evi 3 yıl önce değiştirdiğimde klimayıda sökmedim öylece evi sattım. o eve klima keşif yaptırsanız kesin 18 lik önerirlerdi. fakat 9 luk klima yetiyordu. 3 senedir oturduğum evimde klima yok. geçen 2 sene yazı klimasız vantilatörle geçirdim ve bu sene sıcaklar yüzünden klima arayışına girdim. araştırdım ve araştırdıkça battım resmen. klima seçemiyorum. klima markasından geçtim kaç butuluk klima alacağımı şaşırdım resmen. evim çift cam pimapen ve panjurlu. yer parke duvar kalınlığı 25cm. den fazla, diğer evin durumunu düşününce burası zırhla kaplı diyebilirim. gelelim klima taktırmayı düşündüğüm salona. L sason ve amerikan mutfak. mutfak deyince yaz için düşünüldüğünde bir eksi fakat kaç saat ocak yakıyorsunuz ki 24 saat yemek pişmiyor nihayetinde. ben mutfağı sorun olarak görmüyorum. kışında bir avantaj gibi gözüksede oda bir avantaj değil. yani komple bir oda olarak düşünüyorum. salon 30m2 ve yükseklik 2,45m hacim 75m3. buraya klima keşfi yaptırsam 18000 butu diyecekler. fakat yaptığım araştırmalar neticesinde 1m3 ü ısıtmak için gerekli kcal hesaplamak için katsayının 30 veya 33 olduğunu ve 1kcal =4 butu= 0,0012 kw olduğundan, hesabı bu katsayıya göre yaptığımda,
    75X30=2250 kcal bir güce ihtitaç var bu 2,70kw ve =9000 butu luk bir güç yapar. yani bu 9000btu veya 2.7kw nominal değer oluyor. böyle hesaplara dalıncada gelde klima seç. siz ne öneriyorsunuz. hesapta bir yanlışım varmı.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: stunc63

    9köy hocam merhaba.
    sizin bu yazınızı okuyunca eski klimam geldi aklıma.
    daha önceki oturduğum evimde (mersin de) 25m2 salonda (üst kat çatı yok, düz beton dam tavanı acayip ısınırdı ve yalıtım yok) 9000 butu luk mitsıko marka (japon malıydı) klima ile (13yıl önce almış ve 10 yıl kullanmıştım.) yaz kış kullanmıştım. şu an piyasada yok. bulsam yine alırım. evi 3 yıl önce değiştirdiğimde klimayıda sökmedim öylece evi sattım. o eve klima keşif yaptırsanız kesin 18 lik önerirlerdi. fakat 9 luk klima yetiyordu. 3 senedir oturduğum evimde klima yok. geçen 2 sene yazı klimasız vantilatörle geçirdim ve bu sene sıcaklar yüzünden klima arayışına girdim. araştırdım ve araştırdıkça battım resmen. klima seçemiyorum. klima markasından geçtim kaç butuluk klima alacağımı şaşırdım resmen. evim çift cam pimapen ve panjurlu. yer parke duvar kalınlığı 25cm. den fazla, diğer evin durumunu düşününce burası zırhla kaplı diyebilirim. gelelim klima taktırmayı düşündüğüm salona. L sason ve amerikan mutfak. mutfak deyince yaz için düşünüldüğünde bir eksi fakat kaç saat ocak yakıyorsunuz ki 24 saat yemek pişmiyor nihayetinde. ben mutfağı sorun olarak görmüyorum. kışında bir avantaj gibi gözüksede oda bir avantaj değil. yani komple bir oda olarak düşünüyorum. salon 30m2 ve yükseklik 2,45m hacim 75m3. buraya klima keşfi yaptırsam 18000 butu diyecekler. fakat yaptığım araştırmalar neticesinde 1m3 ü ısıtmak için gerekli kcal hesaplamak için katsayının 30 veya 33 olduğunu ve 1kcal =4 butu= 0,0012 kw olduğundan, hesabı bu katsayıya göre yaptığımda,
    75X30=2250 kcal bir güce ihtitaç var bu 2,70kw ve =9000 butu luk bir güç yapar. yani bu 9000btu veya 2.7kw nominal değer oluyor. böyle hesaplara dalıncada gelde klima seç. siz ne öneriyorsunuz. hesapta bir yanlışım varmı.

    http://www.ahi-toshiba.com/buyer/

    Bu sitede hesaplama programı var en alttaki resime basarak görsel olarak BTU yu hesaplıyor hoş bir program ama banas BTU ları düşük gibi çıkıyor gibi geldi :)

    Hatta şimdi sizin salon gibi 30 metre karelik bir alan tanımladım 2,5 kw 8500 BTU/h lazım dedi, garip değilmi? acaba garip olan ne?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi x-calibur -- 17 Eylül 2012; 8:48:04 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: 9köy


    Mesela, mekanın ihtiyacı 10 bin btu, siz oraya 10 binlik bir inverter koyarsanız; ortalama verimlilikte çalışır.
    Ama aynı yere 13 binlik bir klima koyarsanız çok daha yüksek verimlilikte çalışır ve fatura belirgin biçimde düşer.
    demişsiniz.




    Daha öncede yazmış ve tablolarıda eklemiştim bu mesajım tekrar gibi olacak ama aynı şekilde tablo ekliyorum. Aynı seri makinenin bir 7000 lik olanı birde 18000 lik olanın güç tablosu. 7000 lik için olan tablodan dış 35C iken içeride 1600W -5460 btu- %80 soğutma gücünde çalışırken harcadığı enerji 260W verimlilik ise 6,15 w/w olmaktadır.

    Aynı serinin 18000 lik tablosundan aynı sıcaklık değerinde 1500W %30 gücü okursak , harcadığı enerji 240W verimlilik ise 6,25 w/w dır.

    Yani burada cihazın yüzdesel yük durumuna göre bir verimlilik artışı azalışı sözkonusu değildir. yaklaşık olarak 5500 btu için 250 W tüketmiştir ve ister 7000 lik olsun ister 18000 lik olsun farketmemiştir.

    Yani sarfiyat açısından cihaz kapasitesi sorun değildir. Sarfiyatı yapan ortamdaki ısıkazancı/ısıkaybı miktarı ve kullanım tarzıdır.

    Sizin ortamınızda düşük btu lar ile karşılanabilecek bir ısıkazancı varsa bu yüksek bir verimlilikle karşılanmakta, btu ihtiyacı artıkça verim düşmektedir.







  • 
Sayfa: önceki 922923924925926
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.