Sıkça Sorulan Sorular 1- Klimanın Btu ’su ne demektir ? 2- BTU Nasıl Hesaplanır ? 3- Evime ya da ofisime klima satın alırken hangi kapasitedeki klima ihtiyacıma uygundur ? 4- Klimamın filtresini ne kadar sıklıkla temizlemeli ya da değiştirmeliyim ? 5- Klima satın alırken o klimada kullanılan soğutucu gazı dikkate alacak mıyım ? 6- Inverter teknolojisi ne demektir, ne gibi avantajları vardır ? 7- Klimanın çalışırken ortaya çıkarttığı gürültü seviyesinin kullanıcıları rahatsız etmemesi için gürültü seviyesi kaç db olmalıdır, db ne anlama gelir ? 8- Kullandığımız klimalar ne kadar enerji tüketiyor ? 9- Öneriler 10- Sitenizdeki Saatler Garantili mi ?
Klimanın btu’su ne demektir? İngilizce “British Thermal Unit” (İngiliz Isı Birimi) sözcüklerinin kısaltılması. Bir libre suyun sıcaklığını bir fahrenhayt değiştirmek için gereken ısı miktarıdır. Btu/h (saat) ülkemizde yaygın olarak klimalarda ısıtma-soğutma kapasiteleri için kullanılan İngiliz birim sistemidir. Metrik birim sistemine göre de kcal/h kullanılabilir. Kcal/h 1 kg. suyun sıcaklığını 10C değiştirmek için gereken ısı miktarıdır.
Evime ya da ofisime klima satın alırken hangi kapasitedeki klima ihtiyacıma uygundur? Klima seçiminde en uygun tip ve modeli seçebilmek için, öncelikle soğutma ihtiyacının doğru olarak saptanması gerekmektedir. Klima seçiminin doğru bir şekilde tespit edilebilmesi için aşağıda verilen bölgesel katsayılar ve 3 önemli etken dikkate alınmalıdır.
BÖLGESEL KATSAYILAR
Soğutma ihtiyacı (Btu/h) = Bölge Katsayısı x Soğutulacak alan (m2)
BÖLGE KATSAYILARI
Akdeniz 445 Doğu Anadolu 308 Ege 423 Güney Doğu Anadolu 462 İç Anadolu 346 Karadeniz 385 Marmara 385
1- KLİMAYI COĞRAFİ OLARAK TÜRKİYE’NİN HANGİ BÖLGESİNDE KULLANACAKSINIZ?
2- SOĞUTULACAK ALAN KAÇ M2’DİR?
3- KLİMANIN KULLANILACAĞI ORTAMDAKİ KİŞİ SAYISI (KİŞİ SAYISI 4’ÜN ÜZERİNDE İSE HER FAZLA KİŞİ İÇİN 600BTU/h’LIK BİR DEĞERİ SOĞUTMA İHTİYACINIZA EKLEYİN.
4- KLİMANIN KULLANILACAĞI ORTAMDA 500 WATT’IN ÜZERİNDE BİR AYDINLATMA VAR MI? VAR İSE 500 WATT’IN ÜZERİNDEKİ AYDINLATMA DEĞERİNİ 3.4 KATSAYISIYLA ÇARPIP SOĞUTMA İHTİYACINIZA EKLEYİNİZ.
A) YOK B) VAR
varsa lütfen değerini belirtiniz.
Yukarıda verilen etkenlere karşılık bulacağınız sonuç klimayı kullanacağınız ortamın soğutma ihtiyacını verecektir.
NOT : Yukarıda belirtilen hesap yönetimi: 3m.tavan yüksekliği olan standart betonarme binalar için geçerlidir.
Ege Bölgesi için bir örnek vermek istersek: Soğutulacak alan 35 m2, klimanın bulunduğu ortamda 5 kişi, 500 watt ekstra aydınlatma olduğunu varsayarsak hesaplama aşağıdaki gibi olacaktır.
Ege Bölgesi Katsayısı (423) x Soğutulacak alan 35 m2 = 14.805 1 kişi x 600 Btu/h : 600
Örneğin oda aydınlatmanız 800 watt ise ekstra aydınlatma 300 watt’dır.(800-500)
Ekstra aydınlatma 300 watt x 3.4 : 1.020
Soğutma ihtiyacı : 14.805 + 600 + 1.020 = 16.425 Btu/h olacaktır.
Değer 20.500’ün üzerinde çıktığında klimanın salon, gömme, tavan veya asılı tavan modellerinden hangisi ihtiyacınıza ve iç dekorasyonunuza uygunsa o modeli tercih edebilirsiniz.
Yukarıdaki hesaplamalar yaklaşık değerlere göre yapılan hesaplardır. Daha detaylı ve ihtiyacınız olan en doğru kapasite ve cihaz modelinin seçiminde yetkili Rubenis klima satış bayilerimize müracaat etmelisiniz.
Klimamın filtresini ne kadar sıklıkla temizlemeli ya da değiştirmeliyim? Ortamın tozluluk derecesine göre filtre temizlik işareti yandığında duvar tipi ve multi sistem klima cihazlarının filtreleri 15 günde bir, tavan tipi klima cihazlarının filtreleri ise yılda bir kez temizlenmelidir. Bu süreler ortamın tozluluk derecesine göre değişebilir.
Split ve Multi tip klima cihazlarının ön tarafında yer alan ve havayı temizleyen elektrostatik filtreyi her 3 ayda bir değiştirmelisiniz.
Klima satın alırken o klimada kullanılan soğutucu gazı dikkate alacak mıyım? Şu anda ev tipi klimalarda kullanılan gaz buzdolaplarında da kullanılan FREON-22 (R-22) gazıdır. Şu anda bu gaz bilinen gazlar içerisinde çevreye en az zarar veren ve en verimli gazdır. Bu gaza göre çevreye daha az zarar veren alternatif gaz üretme ve bu gazın kullanıldığı klimaların tasarım çalışmaları üretici firmalarca sürdürülmektedir. Montrö anlaşmasına göre tüm dünya ülkelerinde 2005 yılında R-22 gazı kullanılan klima cihazlarının üretimi durdurulacaktır. Mevcut çalışan cihazlarda ihtiyaca cevap vermek için R-22 gazının üretimi ise her yıl azaltılarak 2020 yılında durdurulacaktır.
Inverter teknolojisi ne demektir, ne gibi avantajları vardır? Evinize ofisinize klima almaya karar verdiğinizde, klima cihazının kapasitesi maksimum ihtiyaç olabilecek şekilde belirlenir. Halbuki bir gün içerisinde örneğin bir odaya 9.000 Btu/h’lık cihaz konulmuş ise bir gün içerisinde 24 saat veya 1 yıl içerisinde her ay 9.000 Btu/h’lık kapasiteye ihtiyaç yoktur. Set edilen oda sıcaklığına göre mekanın ihtiyacı olan kapasitede klima cihazınızın kompresörünün dönme hızı ayarlanarak frekans kontrolü ile klima cihazınız çalıştırılıyorsa ihtiyaç olan kapasitede ve o oranda elektrik enerjisi tüketerek çalıştırılan klimalar inverter teknolojine sahiptir.
Inverter Fonksiyonunun En Önemli Üç Faydası:
1.Enerji verimliliği: Yıllık çalışma giderlerinde %30’ a varan tasarruf aktif
2.Hassas kontrol: Oda sıcaklığında sıcaklık dalgalanmalarının giderilmesi aktif
3.Güçlü Çalışma: Inverter olmayan tipte klima cihazlarına kıyasla daha kısa sürede ısıtma/soğutma aktif
a: Enerji verimliliği: Yıllık çalışma giderlerinde %30’ a varan tasarruf aktif Inverter olmayan tipteki klima cihazları sadece sabit frekans da çalışır ve kapasitelerini değiştiremezler. Bununla birlikte, inverter klima cihazları çalıştırma anında ayarlanan oda sıcaklığına daha kısa sürede ulaşmak için kapasitelerini maksimize ederler. Ayarlanan oda sıcaklığına bir kez erişildikten sonra, kapasite azaltılır. Dahası, ayarlanan sıcaklığı sabit tutmak için genellikle ünite düşük kapasitede çalışır. Inverter klima cihazları düşük kapasitede çalıştıklarında en yüksek enerji verimliliğine sahiptir. Bu özellik yıllık çalışma giderlerinde %30’a varan tasarruf sağlar.
b: Hassas kontrol: Oda sıcaklığında sıcaklık dalgalanmalarının giderilmesi aktif Bir inverter klima cihazı, oda sıcaklığı düşük olduğu zaman maksimum kapasitede çalışır. Fakat, oda sıcaklığı ön ayar seviyesine ulaşır ulaşmaz, inverter kontrol herhangi bir değişikliğe göre kapasiteyi ayarlar. Bu daha az sıcaklık dalgalanması demektir ve bu sayede yüksek konfor sağlanır.
c: Güçlü Çalışma: Inverter olmayan tipte klima cihazlarına kıyasla daha kısa sürede ısıtma/soğutma aktif
Inverter klima cihazları başlangıçta kapasitelerini maksimize ederler. Bu ayarlanan sıcaklığa daha çabuk erişebilmek için gerekli olan en yüksek kapasitenin olduğu zamandır. İlave olarak, inverter klima cihazlarının maksimum kapasitesi inverter olmayan tiplere göre daha yüksektir. Bu özellikler odanızı daha kısa zamanda ısıtıp/soğutmanızı sağlar.
Klimanın çalışırken ortaya çıkarttığı gürültü seviyesinin kullanıcıları rahatsız etmemesi için gürültü seviyesi kaç db olmalıdır, db ne anlama gelir?
Klima satın alırken emsallerine göre gürültü seviyesi en düşük olan seçilmelidir. Uyurken, bilinçaltımızdan sesleri fark ederiz. 40 dB civarı ses seviyesi rahatsız bir uykuya neden olur. İyi bir uyku için ses seviyesinin 40 dB’in altında olması gerekir.
0 10 20 30 40 50 60
20 dB : Saatin tik-tak sesini duyabilirsiniz. 30 dB : Yatak odası için uygun ses seviyesi 40 dB : Rahatsız bir uykuya neden olur 55 dB : Normal konuşmayı duyamazsınız, çalışma veriminiz azalır
-3 dB ses yoğunluğunda yarı yarıya azalmayı gösterir. Örneğin 40 dB ile 37 dB gürültü seviyesi arasındaki 3 dB’lik fark gürültünün 40 dB’lik orijinal şiddetine göre 37 dB’de yarı yarıya az işitilmesi demektir.
Bu skalada ses şiddeti 50 dB 1’e eşittir. 45 dB’e 5 dB azalma tüm sesin 1/3 oranında azaldığını gösterir.
Kullandığımız klimalar ne kadar elektrik tüketiyor? Bir klima çalışırken belli bir miktar soğutma enerjisini elde edebilmek için elektrik enerjisi harcamaktadır. Alınan soğutma enerjisinin verilen elektrik enerjisine bölünmesiyle ortaya çıkan olan sabit sayı ne kadar büyük olursa klima cihazının enerji verimliliği o kadar iyi olur. COP denilen bu sabit sayı 2,5’un altında olmamalıdır. Aynı zamanda az enerji tüketen klima kullanıcıları doğal olarak daha az elektrik faturası ödeyeceklerdir.
ÖNERİLER Klima İçin Öneriler:
Sorun Kontrol edilecek noktalar:
Yeterince Soğutmuyor 1- Hava filtresinin temiz olduğunu kontrol edin. 2- Hava girişi veya çıkışının önünün kapalı olmadığını kontrol edin. bir engel var ise, kaldırın. 3- Odada açık kapı ve pencere olmamasına dikkat edin. var ise, kapatın. 4- Soğutma esnasında camdan direkt güneş ışığı giriyorsa, perdelerinizi kapatın. 5- Soğutma esnasında odada fazla sayıda kişi veya ısı kaynağı olmadığını kontrol edin. 6- Isı ayarının doğru olduğunu kontrol edin.
Yanış Bozuklukları 1- Çalışma esnasında duyulan çıtırdama sesi, klima gövdesinin sıcaklık değişimi sebebiyle genleşmesinden veya büzüşmesinden kaynaklanır. 2- Çalışma esnasında veya kapattığınızda duyulan lıkırdı/hışırtı benzeri ses, klima Sisteminin içinde dolaşan suyundan kaynaklanır. 2-3 dakika süresince duyulur, normaldir. 3- Çalışma esnasında hava üfleme sesi çok ise, hava filtrenizi temizlemeniz gereklidir. 4- Filtrenin aşırı kirli olması halinde bu ses meydana çıkar. Sesli Çalışıyor İlk önce fişin prizde olduğu kontrol edilmeli.
Uzaktan Kumanda Çalışmıyor 1- Kumandanın üzerindeki kilitleme düğmesinin (lock) basılı olmadığını kontrol edin. 2- Kumandanın içinde pil olduğunu kontrol edin. Pillerin taze olmasına dikkat edin, değilse yenisi ile değiştirin.
Zaman Ayarlı Çalışmıyor 1- Saat ayarının doğru olduğuna dikkat edin, pm akşam saatini, am sabah saatlerini ifade eder. 2- Ayar yapıldıktan sonra elektrik kesintisi olmadığını kontrol edin.
Klima Çalışmıyor 1- Fişin takılı olduğunu kontrol edin. 2- Elektrik kesintisi olmadığını kontrol edin. 3- Sigortanın atmamış olduğunu kontrol edin. 4- Uzaktan kumandanın çalıştığını kontrol edin. 5- Acil durum anahtarını kullanarak cihazı çalıştırın, çalışıyorsa, sorun kumandadır.
Sistem Hemen Devreye Girmiyor Klima durdurulduktan veya fiş çekildikten sonra hemen açılması halinde 3 dakika klima sistem koruması devreye girmekte, bu sebeple cihaz çalışmamaktadır.
Koku Oluşuyor Klima iç ortamda mevcut havayı sirküler ettiği için, iç ortamda mevcut sigara dumanı, mobilya kokuları vb. gibi kokuların olması normaldir.
Buhar/Buğu Oluşuyor İç ortam sıcaklığının ani düşüşü halinde, soğutma veya nem alma konumunda iken içi ünite buğu oluşturabilir.
BTU HESAPLAMA
Bölgelere Göre Detaylı BTU Hesabı
Alan Genişliği 1 Metre 2 Metre 3 Metre 4 Metre 5 Metre 6 Metre 7 Metre 8 Metre 9 Metre
Alan Uzunluğu 1 Metre 2 Metre 3 Metre 4 Metre 5 Metre 6 Metre 7 Metre 8 Metre 9 Metre
Alandaki İnsan Sayısı 1 Kişi 2 Kişi 3 Kişi 4 Kişi 5 Kişi