Şimdi Ara

Kiyevskaya Rus: Tavuk mu yumurtadan çıkar yumurta mı tavuktan? Putin'in Tarihsel Retoriği Üzerine

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
2.205
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Ukrayna Rusya krizi herkesin malumu. Daha iyi anlaşılabilmesi için biraz tarihi arkaplandan ve Putin gibi politikacıların bunu kullanma çabasından söz edeceğim. Ukrayna'nın başkenti Kiev esasında oldukça bir eski şehir olup tarihi erken ortaçağlarda başlayan gevşek bir Slav - İskandinav federasyonunun kalbiydi ve Doğu Roma İmparatorluğu'nun etkisiyle Hıristiyanlaşmıştı (Ortodoksluk). Modern Ukrayna'nın başkenti Kiev ilk büyük yuvarlak kubbeli Ortodoks kiliselerinin ve manastırlarının kurulduğu ilgili "Rus" memleketinin en büyük rütbesi olan prensliğin (sonradan büyük prensliğin, velyky kniaz) bulunduğu bir merkezdi. Muhtelif kaynaklarda Kiev merkezli Slav prenslikler topluluğu Ros, Rus, Rusia, Russia gibi isimlerle anılıyor. Diğer bir ismi de Rutenya. Hem Ukrayna, hem Belarus hem de Rusya esasında bu kültürden türüyor ama esas itibarıyla Doğu Slavlarının kültürü ilkin modern Ukrayna topraklarında ve Kiev'de filizleniyor. "Rusya" adı Ukrayna'dan çıkıyor ve Doğu Slavlarının kültür havzasını ve antik ülkesini anlatıyor. Kiev Prensliği İskandinav işgalciler tarafından kurulup bölgede dominant Slavlar arasında Slavlaşmıştır tıpkı birkaç asır sonra Vikingleri işgalci olarak takip eden Moğolların (Tatarların) Kıpçak Türkleri arasında Türkleşmesi ve "Tatar" adıyla Rusya Türklerinin vuku bulması gibi. Modern Rusya'nın çıktığı Moskova Büyük Prensliği'nin kültürel ve siyasi arkaplanı da bu Kiev Prensliği ve Cengiz Moğollarıyla Kıpçak Türklerinin teşekkül ettiği Tatar Uluğ Orda (Altınordu) Hanlığı.


    Yani Putin eski çok milletli sosyalist federasyon Sovyetler Birliği'ni tamamen modern Rusya'ya sahiplendirip "komünist Rusya'nın" modern Ukrayna'yı kurduğunu söylerken kendi uygarlığı ve ülkesinin modern Ukrayna topraklarından ve isimlerden postacılık hizmeti gibi ilk teşkilatlanmalara geleneklere kadar pek çok açıdan da eski Türk Moğol Uluğ Orda Hanlığı'ndan filizlendiği argümanına karşı ne diyebilir gerçekten çok merak ediyorum. "Arkaplan veya kurma" konusunda daha da geriye gidersek vakti zamanında Slavlarca hakimler olarak kabul gören İskandinav Vikingleri ve özellikle din ile kültür konusunda Doğu Slavları üzerinde çok etkili olmuş İstanbul merkezli Ortodoks Roma İmparatorluğu'nu (yani Rumların Bizans devletini) görüyoruz. Özetle Putin'in argümantasyon tarzının bir sonu yok. Putin'in kafasıyla Ukrayna'yı kurucu babaları İskandinavların torunu ülkelere hatta onlara tarih yazıcılığı, Ortodoks Hıristiyanlığı, mozaiği ve sofistike yapısal mimariyi öğreten Ortodoks Rumlara vermeliyiz. Rusya'yı da Ruslardan alıp Ukraynalılara ve Tatarlara vermeliyiz. Kaldı ki "tarih" hiç kimseye bir yere konma hakkı vermemeli ve Putin'in yaptığı gibi böyle politisize edilmemeli. Günümüzü dikkate almadan geçip gitmiş bir tarihe bel bağlamak oldukça delice bir iş. Ukraynalılar Ruslarla ne kadar benzer olsa da ve bir tarih paylaşsalar da ayrı bir dil konuşan ayrı bir halk ve egemen bir devletleri var. Nasıl ki sırf tarihsel, kültürel ve kan bağı ilişkileri var diye Ruslar Tatar Türkü, Tatar Türkleri de Rus değilse Ukraynalılar da Rus değil, devletleri Rusya Federasyonu'na bağlı değil. Dışardan askeri bir müdahaleye ve işgale maruz kalmaları kabul edilebilir değil. Putin Ukraynalılara bizden (Ruslardan) farklı değilsiniz, vatandaşımızsınız diyor. Vatandaşının kafasına bomba atmazsın, değil mi? Sırf ayrılmak istiyor diye? Ayrılmak istiyorsa bir dönüp kendine bakarsın nerede yanlış, neyi eksik yapıyorum diye.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Bana kalırsa asıl konusulması gereken konu Putin'in işgaline gerekçe hazırlamak için oluşturduğu basit bir propaganda metninden öte batının savunduğu azınlıkların ve farklılıkların korunması gerektiğini savunan anlayışın defalarca kez iflas etmiş olmasıdır.

    Rusya'nın söylemi ise ne taraftan baktığınızda göre hem haklı hemde haksız olabilir örneğin bizde Azerbaycan ile birleşmeye kalksak Rusya'ya benzer bir söylem geliştirebilir ve Azerilerin ve Türklerin aynı olduğunu ikisininde Oğuz olduğunu dolayısıyla bu iki devletin varlığının yapay bir ayrım yarattığını iddia edebiliriz. Öte yandan karşıt argüman ise Azerilerin batı Türklerinden yani bizden 1000 yıl önce koparak farklı bir din ve çevre farklılaştıkklarını farklı bir topluma eveildiklerini iddia edebilir. Gerçekte bu ikisinin arasında bir noktada dır çünkü Gerçekten de Türkler ve Azeriler arasında çok derin bir bağ vardır kökdeşdirler fakat zaman içerisinde ayrı düştükleri içinde farklılaşmışlardır diyebiliriz.

    Dünyaya konjoktürüne din hakimken birbirlerinden nefret eden bu iki toplum konjokturün dinden milliyet kaydığı günümüzde birbirlerini çok yakın görür hale gelmişlerdir din kaynaklı geçmiş savaşların acıları hala canlı olmasına karşın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 27 Şubat 2022; 11:31:0 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ukraynalılar azınlık değil; egemen bir devlete sahip hem bağımsız hem de ayrı sınıflandırılabilecek kadar değişik (bir yandan kendi içerisinde çeşitlilik de barındıran) bir halk. Haliyle Ukraynalılar devletsiz bir azınlık statüsünün çok ötesindeler ve ne kadar yakın olsalar da Ruslardan farklılar. Azeri Türklerle Türkiye Türkleri de aynı şekilde akrabalar ama farklılar.

    Dediğiniz gibi ABD Başkanı Wilson'ın prensiplerinde gördüğümüz halkların veya azınlıkların kaderlerini tayin hakkı oldukça problematik, çelişkiler yaratmış bir kavram. Barış sağlayacağı düşünülse de Ukrayna Krizi de dahil birçok çatışmanın kaynağı oldu. Çatışmaları bağımsız ve egemen olabilecek derecede güçlenebilmiş ulus-devletlerin varlığına ve uyuşmaz çıkarlarına bağlayabiliriz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    Ukrayna'yı mudahale edilebilmesi in nedeni Putin'in taraflı tezlerinden ziyade ülke içerisindeki Rus azınlık ile Ukraynalılar arasında yasanan gerilimi. Zaten uzun suredir ciddi çatışmalar yasanıyor Du birde üstüne batı medyasında bahsedilmeyen aşırı sağcıların iktidara geldiği dönemde ve sonrasında çok ciddi olaylar yasandı Ukrayna']da. Örneğin Odessa'da Ukraynalı aşırı milliyetçiler tarafın 35 Rusya sempatizanı vatandaş canlı canlı yakıldı. Yani aslında Putin'in iddialarına da bir dogruluk payı vardı.


    Öte yandan yasanan bunca olay, bunca acı aslında ulkeleri geleceklerini güvence altına almak ve huzurlu bir toplum yaratmak istiyorlarsa farklılıkları sivtriltmek ve korumak yerine tam tersi entegrasyon ve farklılıkları azaltma törpülemeye yönelik bir program yürütmeleri gerektiğini gösteriyor.


    Türkiye olarak biz ne kadar farklı bir durumdayız Ukrayna'da bilmiyorum açıkçası aynı şekilde Türkiye'nin de bir dış güç tarafından rahatlıkla kurcalanabikevek ve kullanılabilecek bir azınlık sorunu var Malesef. Ülke siyasetinin ülkenin geleceği için bu azınlığı sivtriltmek yerine bu azınlığı esas toplum ile nasıl kaynaştırırız nasıl farklılıkları yokeder ve uzun vadede tek bir toplum yaratabilir düşüncesi üzerine egilmek gerektiğini düşünüyorum.


    Özellikle Anadolu'nun çok değil 1900lerden önce ne kadar bizim anavatanımız sayılabileveğini konuşmanın bile güç oldugunu düşünürsek. Çünkü Osmanlı'nın dağılma aşamasında azınlıkların kullanımı ile Anadolu'nun oldukça geniş parçalarının bizden kopartışabikeceği gereği gözönündeyken, Kurtuluş savası dönemi sonrası ve öncesi uygulanan bazı politikalar ve olaylar sonucu Anadolu'nun geniş bir bölümü artık hiçbir bölünme veya kaybedilen veya bir ayrılıkçı terorist organizasyon olmadan huzurlu biçimde Türkiye Cumhuriyetine dönüşmüş durumda.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 27 Şubat 2022; 22:20:12 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.