Şimdi Ara

Kitap Okumanın Zararları

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
16
Cevap
0
Favori
1.334
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Schopenhauer'a göre çok kitap okumak zararlıdır, zihni tembelleştirir: İnsan ne kadar çok kitap okursa o kadar çok başkalarının düşüncelerini düşünmüş olur; böylece kendisi özgün biçimde düşünmeyi unutur, hatta büsbütün kendisi düşünmeyi unutur, başkalarının düşüncesini düşünür olmaya alışır. O yüzden fazla kitap okumak daima yanlıştır.

    Bu düşünce hakkında fikriniz nedir?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >



  • Bir konu üzerinde 5 farklı yazarın 5 farklı yorumlama tarzını okuyor olsak varsayımsal olarak bence bunun bir zararı dokunmaz aksine geniş düşünme şansımız olur.

    Ancak 5 yazardan sadece birinin düşüncelerini çok sevip ona kendimizi yakın görüp hep onu okursak sanırım bu bizi aşağı çeker ve düşüncelerimizin gelişmesini engeller.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bence algıladığımız her şey bizi özümüzden uzaklaştırıyor. okuduklarımız, dinlediklerimiz, izlediklerimiz. kitaplar televizyon internet sosyal medya... insan farkında olmadan sürekli bi değişim dönüşüm halinde bence. ve okuduklarımız dinlediklerimiz izlediklerimiz zihnimize biz fark etmesekte gömülüyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • çoğu zarar azı karar dedi birisi ya ortası ne olur diye düşününce sesli.

    birden atıldı adamın biri, demek ki ortası da yarar insanı ortadan ikiye diye.

    bir anda açılır bir kitap içinden ve ortaya çıkar insan.

    şimdi okudukça öğrendim zararı yararı çoğu azı, zira bildim ortadan ikiye yarılıp da kitap olanı.

    herkes içresinde taşır defter-i amalını.

    bence dedi birisi adamın birine, senin dediğin gibi ise okumak okutmaktır aslında kendini size bize.

    içrenden bir kitap çıksın diye yazmış olmalı bi kalem bi kitabı.

    kitap kaleme muhtaç sen bi kitaba gebe yararken kendini ortadan anlamış olmalı içre.

    karar verdi birisi adamın biriyle, azı karar çoğu zarar ya ortası ne diye.
  • Bir yerde mantıklı. Kitap okumak ya da herhangi bir materyali okumak farklı bir bakış açısı kazandırıyorsa düşüncelere itip ilham kaynağı oluyorsa yararlıdır. Değilse denildiği gibi zararlı olabilir. Olay yaratıcı düşünceden, özgün düşünce üretmekten düşünce ezberlemeye doğru kayıyorsa zararlıdır. Bu sadece kitap okumak içi geçerli değil; içinde bir fikir barındıran filmler, diziler, resimler, müzikler ve hatta video oyunları için bile geçerli.
  • Tamamıyla başkalarının düşüncelerinden oluşan felsefe kitaplarını ya da Bestseller havasındaki yorum ağırlıklı kitapların herhangi bir yararını ben de göremiyorum. Bireyler, adam akıllı teknik bilgi sahibi olmadan entellektüellik kasmaya çalışıyorlar. Elde teknik bilgi olmadığından geçmiş ya da günümüz hakkında, yaşananlar olaylar veya gelişmeler hakkında sağlıklı yorumlamalarda bulunamıyorlar.

    Günümüzün, kitap okumamasıyla, hayatı boyunca ne kadar az sayfa okuduğuyla, başladığı kitabı ne kadar çabuk bıraktığıyla falan övünen değişik bir durumdaki gençliği ile bu tarz okuyucular arasında pek bir fark göremiyorum.

    Şahsen bilgi içerikli kitapları tercih ediyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Anomalist -- 16 Temmuz 2017; 17:29:16 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Schopenhauer'ın kitaptan kastı felsefi kitaplar olsa gerek yoksa roman,hikaye vs. bunlarda çok kişisel düşünce olmadığı gibi hayal gücünü de geliştirir.Kitap var kitap var biraz saçma geldi açıkçası.
  • Schopenhauer'ı çok okudum ama böyle bir fikir belirttiğine denk gelmedim. Demişse bile muhtemelen Kant'a çakmak için, alay etmek için söylemiş olabilir. İleri düzey bir fikir adamının bu safhada saçmalayabileceğini hiç zannetmiyorum zira.



    Kitap okumak insanın kendisine yapabileceği en sağlam ve güçlü yatırımdır. Wattpad ve dizüstü edebiyatı olarak adlandırılan, içi boş ve gerizekalı kitleye hitap eden sabun köpüğü tarzları bunlara katamıyorum tabi ki. Fakat ilgi alanları ve merak edilen konuların yanında edebiyat başlıbaşına bir şaheserdir. Çok okumanın ve incelemenin beyni körelttiğine ve motonlaştırdığına inanmıyorum kendimce iyi bir okur olarak.



    Okumayan, bilgiden kaçan toplumların pür-i hali meydanda iken, böyle bir konuyu tartışmak biraz gereksiz olmuş.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kitap okumak dememiş çok kitap okumak demiş.
  • Kitabı okurken, kendi fikirlerimizi geliştirmeyi ve farklı fikirleri görmeyi veya edebi olarak zevk almayı isteriz. Böyle de olması için okuruz.

    Bir kitap fikirlerimizde rol oynar elbetteki çünkü insan her zaman farklı etkenlerin etkisi içinde kendisi olur. Bir insan tüm etkenlerden asla ayrı tutulamaz, ki hiçbir etkenin olmaması da boşluk etkenini yaratır.

    Hangimiz bir kitabı okuduktan sonra o kitabın yazarı olduk? Olmadık, olamayız da. Çünkü hepimiz farklı etkilerle ve farklı özelliklerle gelişiyoruz. Bireyin karakteri biriciktir, asla kopyası olamaz (her daim yan yana olan tek yumurta ikizleri konusunda bir şey diyemiyorum tabi). Schopenhauer böyle dedi diye böyle mi oldu yani her şey? Oğuz Atay okuyan Mehmet, artık Oğuz Atay mı oldu?

    Çok kitap okumayan kişi, aksine, kendi fikirlerini özgün olarak oluşturmaya başlar çünkü hangi fikirlerin var olduğunu bilir ve olmayanı yapar.

    Ayrıca Barış Özcan, asıl yaratıcılığın iki farklı şeyi birleştirmek olduğundan bahseder. Ben de (o söylemeden önce de) böyle düşünüyorum. Bunun için de var olanları bilmek gerekir: çok okumak gerekir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cok gariptir ki su an cahiliye donemini yasayan muslumanlarin cogunlukta bulundugu cografya'da, dustur edindikleri kitaplarinin ilk emri -OKU! dur.

    Oku. Allah'in adiyla oku. O insani bir kan pihtisindan yaratti.

    Islam'in en sevdigim emridir. En basa konulmus. Not: Musluman degilim.
  • Gözünüzü bozmak dışında hiçbir zararı yoktur, elinizden geldiği kadar okuyun. Elinizden gelmese de okuyun.
  • Konuyu açan arkadaşın bu konu hakkında fikri ne bilmiyorum ama açtıgın başlık ne yazık ki günümüz Türk cahil kesimin sonuna kadar arkasında durduğu bir başlıktır.

    İşin çok fazla felsefesini girmek istemiyorum ama düşünmeyi unutur derken bundan önce kendine bence düşünce nedir diye sormalısın..

    İnsan sosyal varlıktır ve senin bu düşünce diye adlandırdığın bir felsefi görüş bir siyasi görüş bir yaşam tarzı vs.. dünyada hep birilerinden bir toplumdan yada belirli isimlerden çıkma bir şeydir..Yani sen atıyorum bir siyasi parti kurmadıkça yapabileceğin tek şey var olan düşünceleri desteklemek yada onlara inanmamamak olucakdır..Yani sen sıfırdan bir şey oluşturmucaksan mesela geçmişteki önemli felsefeciler ve onarlın bu düşüncelernin bilimi ortaya çıkarması gibi,olan şeyler hakkında düşünüp inanım yada inanamamayı seçiceksin...Böyle bir seçim içinde fikir ve karşı fikir hakkında ne kadar iyi bir bilgin olursa o kadar iyi seçim yapabilirsin yada ikisini bir birine karıştırıp kendin özgün bir fikir düşünce bir şey yapabilirsin..Bunun içinde öce bilim tarih bilimsel düşünce ve bilim felsefesi gibi şeyleri öğrenmen lazım..Bu her konu için geçerlidir..Bunun içinde bol bol okuman lazım amerikayı tekrar keşfetmeye gerek yok binlerce yıldır adamlar oturup bunu düşünmüş zaten..

    Bilim için örnek vericek olursak büyük patlama bir gerçektir yeni bir şey çıkana kadar en iyi teori odur.Bu bir düşünce değil gerçektir bunu okumazsan araştırmazsan asla bilemezsin..Bunun tam karşıtı görüşler de vardır bunlarada inanabilirsin ama okumazsan bilemezsin.Dinde yatalış fikrini öne sürer bunuda okumazsan bilemezsin ve neye inandığını sen bile anlamazsın kulaktan duyma bilgilerle kendi doğrunu bulursun ve hiç bir şey bilmeden bir şeylere inandıgını sanarsın buda açıkca cahilliktir.Büyük patlamayla ilgili 1-2 kitap durağan evrenle ilgili 1-2 kitap ve diğer dinlerln kitaplarını okursan başlangıç için epey bir kitap okumuş olursun ve bence bunlarla kendi düşünceni oluşturabilirsin hangisine inanıcagını?Ama okumazsan bilmezsen bilmediğin bir konu hakkında asıl düşünce geliştirebilirsin?Dersin ki dünya düz çünkü sen öyle görüyorsun bu dünyayı...Bu mu özgün düşünce?

    Siyaset için örnek vericek olursak:tarih bilmezsen savaşları sonuçlarını toplumları toplum yaşamını düzeni getirdiklerini bilmezsen şimdiki günümüz gençliği gibi eski osmalnı gelsin abi osmanlı çok iyidi yeaa diye gesersin ortalıkta buda bir düşünce dimi?Ama okumayan insan bilmez ki osmalnı zamanında halk açlıktan hastalıktan cahillikten kültürsüzlükten yoksllluktan ölüp gitmek üzereydi..Hayır o dizide seyrettiği saraylarda yaşıcagını sanakarak abi osmanlı yeaa diye dolanır ortada..Bak buda bir düşünce??

    Sen karar ver şimdi amerikayı tekrar keşfetmeye gerek varmı?
  • Katilmiyorum, insan tek bir fikri benimseyeceği için 5 farkli fikri sorgulamaya baslayacaktir. Eger tek fikri alsaydi yani az kitap okusaydi o fikri kabul edip onun uzerinden dusunecekti. Ama 5 farkli fikir karsisinda beyin dogal olarak catisma icine girecek ve analiz etmeye baslayacakti. Bu konuda ozgun dusunce hakkinda konusmamiz gerekir simdi ise , schopenhaur a gore hekesin ozgur bir dusuncesi var , benim bakis acimdaysa ozgur fikir yok

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir nebze doğru ancak çok kelimesi kişiden kişiye değişir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.