Şimdi Ara

Kiracı - Ev sahibi cinayetlerinin artması (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
114
Cevap
2
Favori
4.173
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
13 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Devlet %70 enflasyon açıkladı neredeyse kimse maaşına böyle zam almıyor, yarısını zam yapsan %35..

Sizin %25 zam hakkınız hala var ve oturduğunuz yerden söylenip duruyorsunuz ne cevabı vericem size?

Süt üreticisi de hakkını alamıyor, tarlada ekini olan çiftçi de hakkını alamıyor, çay üreticisi de..

Bu işin nedeni bu adamları 20 yıl iktidarda tutmaya çalışan laz ve kürt müteahit, dilenci ve sadaka kültürü bağımlısı insanlar, bir de cahil cühela.

İşte sorun bu.

Bir seneliğine %50 zam çakamadın diye burada söylenip duruyorsun Kemal bey. Seneye yüzde 90 çakarsın rahat edersin.

Ben kendimden de örnek verdim param nakitte kaldı dolar çıktı yaklaşık 45k kaybettim, 350k'ya ev alamadım 700k oldu..

Ev sahibine kök söktürürdüm ama çıktım, işkence etmedim. Böyle kiracılar da var, kira ödemeyenler de var.. Dua edin kira alıyorsunuz neler var.

1 yıl sabredin artık ne diyeyim. Canınız çok sıkıldıysa dava açın devlete, fetö bir kıymettir diyen piyon ADALET BAKANI geri gelmiş, ülkemize

hayırlı uğurlu olsun.

• Q6600 Q kullanıcısına yanıt

Arkadaşım ev alırken bunları biliyordum zaten ve bu kuralları bilerek aldım ama devlet kuralları kafasına göre değiştirdi. Yani basket oyununun ortasında kurallar değişti. Oyuna başlarken kurallar bunlar dendi, sonra hop kurallar oyun başladıktan sonra değişiverdi. Devlet oyuna dışarıdan müdahale etti.

Benim karşı çıktığım ticaret yasasındaki kiracı hakları değil, son yapılan düzenlemeye karşı çıkıyorum ben. Onca yazdığım şeyden bunu anlayamadıysan diyecek bir şeyim yok.

Devlet borsaya müdahale etmiyor, devlet deprem yapmıyor, doğal sebeplerle uğranılan zararlara katlanılır. Borsanın düşmesi ayrı bir şey, devletin borsaya müdahale edip fiyatları düşürmesi ayrı bir şey. Bu ikisini karıştırıyorsun. Devlet borsaya müdahale edip fiyatları hisse senedi fiyatlarını düşürüyor mu? Ama kiralara müdahale edip düşürüyor! Devlet maaşlara müdahale edip düşürüyor mu? Ama kiralara müdahale edip düşürüyor! Devlet et, süt, sebze-meyve vb. gıda fiyatlarına müdahale edip düşürüyor mu? Ama kiralara müdahale edip düşürüyor!

Bunu anlamak çok mu zor?

Diyelim ki sen yatırım yapıp lüks bir semtte yüksek kira ödeyerek kafe açıyorsun, aradan 1-2 yıl geçiyor ve devlet gelip, hoop, kafana göre fiyat belirleyemezsin, fiyatları ben belirlerim diyor. Sence bu olabilir mi?

İşte devlet bana bunu yapıyor.

Yoksa, dövize yatırım yaparsın, döviz yerinde sayar kaybedersin, faize yatırım yaparsın, enflasyon faizden yüksek çıkar kaybedersin, altın alırsın, yerinde sayar, kaybedersin falan.. Hatta ev alırsın, aldığın semtte ev fiyatları bir türlü yükselmez. Bunlar olur, bunlar işin doğasında var. Bunlardan devleti suçlamak bazı istisnalar hariç pek mantıklı değildir. Ama bir yerde ev aldın, fiyatlar yükseliyor, sen de iyi yatırım yaptım diye sevinirken bir bakmışsın devlet gelmiş, burada fiyatlara tavan koydum demiş. Bu doğal mı? Ya da döviz almışsın, döviz yükselirken devlet müdahale etmiş ve bankalardaki mudilerin bütün dövizlerini kendi belirlediği kurdan zorla TL'yer çevirmiş. Bu normal mi?

Değilse, devletin bu yaptığı da normal değil, devlet kira belirleyemez. Hele kendi mülklerini kendi çıkardığı yasadan muaf tutamaz. Devlet fiyat belirleyemez, devlet sadece piyasaları fiyat oynaklığına karşı regüle eder, yani dolaylı yoldan fiyat hareketlerine yol açan etmenleri kontrol eder.

Devletin politikaları yüzünden bugün ev fiyatları ve kiralar anormal yükseliyor. Ev sahipleri aç gözlü olduğundan değil. Devlet kiralara müdahale edeceğine kendi politikalarını gözden geçirsin, o zaman fiyatlar stabil hale gelir zaten.

Deprem olunca devlet bana ev yapsın diyenlerden değilim, evin zaten DASK'ı mecburen var. Devlet zorla DASK yaptırıyor. DASK'ın yetmediği yerde kalanı özel deprem sigortası ile tamamlarsın, sıkıntı yok. DASK+özel afet sigortası. Yani trafik sigortası+kasko gibi düşün.

• EKMEĞE ZAM - 1 yılda %150 artış!

İstanbul’da ekmek 5 TL oluyor - Son dakika ekonomi haberleri – Sözcü (sozcu.com.tr)

Ekmek en temel gıda ülkemizde ve güya üzerinde narh var. Narh olmasa acaba % kaç zam gelecekti?

Tabii ev sahipleri yüzünden oluyor bu zamlar. Ev sahipleri kiralarına zam yapmasa ekmek hala 2 liradan satılıyor olacaktı.

Onun için ev sahiplerinin kiraya zam yapmasını önleyeceksin. Hükümet bu zamların kaynağını büyük bir isabetle tespit etti ve ev sahiplerine gereken dersi verdi.

Ezan susmaz, bayrak inmez, kiraya zam yapılmaz!

• gıda ürünlerine % 100 lük zam, elektrik-doğalgaza % 100 lük zam, her şeye % 100 lük zam, vatandaşın maaşına % 25-30 zam.

kiralara % 300 zam.

insafınız kurusun. bu kadar bencillikle , bu ülke zaten bundan sonra bir şey başaramaz. birlikmiş, bereketmiş...... fakir kandırma sanatları ...

cevap yazacak olan, "omo ev sahiplerü de..." falan diye lütfen zırvalamasın, kalbinizi kırarım. sizin eviniz var diye sizin hayatınız çok değerli, evi olmayanlar üçüncü sınıf insan. adeta parya hepsi.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu olay sadece büyük şehirlerde oluyor sanırım. Bizim burada (Osmaniye) Suriyelilere sudan ucuz veriyolar evleri

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt

Hocam size haksızsınız diyen yok, İnsanlar biraz eliniz vicdanına koysun modunda bu hükümet. Hükümetinin her şeye müdahale etme hakkı vardır. Düşürme hakkı vardır. Sosyal devlet nedir.Onu araştırın. ekonomik ve toplumsal yönden

yurttaşlarının tümüyle ilgilenen, onların yaşam düzeyi, sosyal güvenliği vb. konularında gereken önlemi alan devlet.

• 1234Rambo kullanıcısına yanıt

Siz dunyanin en onemli sorunu olan barinma ihtiyaciniza en ufak bir kalici cozum bulmaya calisma. Gidip baskasinin malina mulkune cokmeye calis. Dunyanin tek uyanigi sizssiniz zaten. Biz maldik bir yerimizi yirtip 26 27 Yasinda ev kredisi oderken.

Kalp kirarmis. Kendi beceriksizliginizin ceremesini baskasina yikmaya calis. Hadi gidin baska kapida aglayin.

Annemn kiracisida senin gibi bos bos konusuyodu. Annemin adina cik ben yasayacagim ihtarnamesini yiyince simdi salya sumuk agliyo yapma diye.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • tla776 t kullanıcısına yanıt
    çok şey yazarım , yazmıyorum. ama ihtarname çektiyseniz, 3 yıl boyunca o dairede ikamet edeceksiniz. aksi bir durumda eski kiracınız çok şey alır sizden.

Çok özür dilerimde bir şey alamaz. 1 senelik kira bedelini alır en fazla son ödediği , o da şu enflasyon ortamında hele eski kiracı ise hiçbir şey.

Kiracı ve ev sahibinin birbirine düşmesi çok enteresan. Burada tek suçlu AKP hükumeti siz birbirinizi yiyorsunuz. Yüzde 25 oranı saçmalık. Ve bu iş barınma krizine gider zira 100 metre2 ev maliyeti olmuş 1.600.000 TL özelliksiz. Sadece yapı maliyeti metre2 için 8 9 bin TL.

Yani kiralar ya artar ya kimse ev falan yapmaz. Dolayısı ile bu adaletsizlik bana yaradi süper mantığını acilen terketmek gerek.

Çok daha uygun halledilirdi bu. Zam enflasyonun 3'de 2'si kadar olurdu devlette vergiden vazgeçerdi kimse şikayetçi olmazdı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi amadeus99 -- 21 Haziran 2022; 12:54:51 >
  • Q6600 Q kullanıcısına yanıt

Bu yapılanın sosyal devlet ilkesiyle alakası yok. Bu yapılan zorbalıktır. Sosyal devlet ilkesi, ihtiyacı olan sosyal gruplara/tabakalara devlet aygıtı eliyle yardım etme ilkesidir. Bunu da topladığı veya toplamadığı vergilerle yapar. Sosyal devlet ilkesi demek, bir sosyal grubu zor kullanarak bir başka sosyal grubu finanse ettirmek değildir. Devlet sosyal politikaları çeşitli enstrumanlarla uygular. Örneğin tek evi olan emekliden emlak vergisi almamak gibi uygulamalar sosyal devlet ilkesinin gereğidir. Ancak, devlet herhangi bir sosyal politika uygularken bir başka sosyal gruba zarar vermemeyi gözetmek zorundadır. Aksi halde sosyal devlet ilkesinin bir anlamı kalmaz. Sosyal devlet ilkesi sadece kiracılar için değildir, toplumun tüm kesimleri içindir. Bir sosyal grup desteklenirken bir başka sosyal gruba zarar veriliyorsa, orada sosyal devlet ilkesi ihlal ediliyor demektir.

Devlet, sosyal devlet ilkesi gereği kiracılara yardım etmek isteyebilir ama bunu ev sahipleri pahasına yapamaz. Bir sosyal grubu gözetirken bir başka sosyal gruba zarar veremez. Eğer kiracılara yardım edilecekse, eşitlik ilkesi gereği külfetine toplumun tüm kesimleri katlanmalıdır, sadece ev sahipleri değil. Bunun yolu da kiracılara destek için vergileri kullanmaktan geçer çünkü vergi havuzu toplumun tüm kesimlerinin gelirinden yapılan kesintilerle oluşur, böylece kiracılara toplumun tüm kesimleri destek olmuş olur, külfet sadece ev sahiplerine yüklenmez.

Fahiş kira artışları söz konusuysa, devlet fahiş fiyatlara piyasa enstrumanlarını kullanarak müdahale edebilir. Devlet zaten sosyal devlet olma hasebiyle kiracıları gözetiyor, ev sahiplerinin manevra alanını daraltan düzenlemeler Ticaret Kanununda yıllardır var.

Ama bu yapılan düzenleme fahiş fiyatlarla evlerin kiraya verilmesiyle ilgili değil, zaten kirada olan ve zaten yasa tarafından düzenlenmiş bulunan kira artış oranlarına müdahaledir bu düzenleme.

Bu düzenleme benim boş evimi istediğim fiyattan kiralamama engel oluyor mu? Hayır. Ben mesela evim boş olsa, ayda 100 bin lira kira ile kiralığa çıkarsam, devlet buna engel oluyor mu? Hayır, bunu piyasaya bırakıyor, 100 bin liraya kimsenin o evi kiralamayacağını bildiği veya kiralayacak varsa da hukukta sözleşme serbestisi olduğu için piyasanın arz-talep mekanizmasına bırakıyor ama mesela evde bir kiracı varsa, yıllık kira artış oranını ev sahibinin keyfine bırakmıyor ve artışı enflasyon ile sınırlıyor, böylece ne ev sahibi ne de kiracı zarar görmüş oluyordu. Yani devlet her iki tarafın da çıkarlarını gözetiyordu. Kiracıyı enflasyonun üzerinde bir artıştan koruyor, ev sahibinin de gelirini enflasyon karşısında ezdirmiyordu. Ta ki bu düzenlemeye kadar. Bu düzenleme açıkça ev sahibinin haklarını ihlal ediyor, onun gelirini enflasyon karşısında ezdiriyor, toplumda bir sosyal grup olan kiracılara destek olma külfetini hakkaniyetle toplumun geneline yaymayıp sadece ev sahiplerinin sırtına yüklüyor. Bu yapılan sosyal devlet ilkesine aykırıdır.

Üzgünüm ama sosyal devlet ilkesini çok yanlış anlamışsın. Üstelik AKP'nin sosyal devlet kavramıyla uzaktan yakından bir alakası yok. Sosyal devlet kavramı, sosyal demokrasinin bir sonucudur, sağ-muhafazakar-dinci partilerin ne işi olur sosyal demokrasiyle!

Bu hükümeti savunmana üzüldüm. Bu hükümetin savunulacak pek bir yanı yok. Doğru yaptığı bir iş varsa yanlış yaptığı 100 iş olan bir iktidarı savunman, hele bir gençsen gerçekten üzücü.

• amadeus99 a kullanıcısına yanıt
    son kiranın 12 aylık karşılığını alır. davanın masraflarını, avukat ücretleri vb. alır.

E bende onu diyorum. Adam 2000 TL kira veriyor. Ev boşaldığında 6000 tl'ye verilecek ve yüzde 25 saçmalığına girilmeyecek.

Ev sahibi direkt çıkarır. Düz matematik bu. Davaya bile gerek yok uzlaştırmacıya gider o da 10 ay falan bedel biçer. Ya da direkt öder zaten.

Artı bu yasa kısa süreliğine zaten evde olan kiracıya yarar e sonra ya da ilk kiralayan ne yapacak? Yeni ev maliyetleri belli, fiyatlar düşemez.

Enflasyona göre zam kuralı makul bir kuraldı. Bunu asla bozmamak gerekiyordu. Devlet vergiden vazgeçip rahatlıkla kiracıya yardımcı olabilirdi. Umarım Anayasa mahkemesinden döner. Zira bu iş barınma krizine gider.

• Kiraci ev sahibi sorununun tek cozumu ev yapip bunlari evi olmayanlara peyder pey satmaktir.ozellikle 2+1

Şu ana kadar yazdığınız tüm mesajlara imzamı atarım çok açık ve net bir şekilde anlatmışsınız.

Bizim halkımız da anca soğan patates fiyatı yükselince stokçulara, yumurta tavuk yükselince ihracatçılara, ekmek yükselince fırınlara, benzin artınca dış güçlere… uzar gider.
    Hedef göster bombalasınlar inanan kardır modunda.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Demogojiyi sen yapıyorsun.

Manav mı üretiyor tezgahında sattığı meyveyi?

Çiftçi mi mazotu 30 lira, gübreyi 1000 lira tarım ilacını 800 lira yapıyor?

Minibüsçü memnun mu geçen sene 1500 liraya doldurduğu depoyu şimdi 5000 liraya doldursun?

Marketçi mi üretiyor sattığı çikolatanın içindeki fındığı?

Asgari ücretli çok mu rahat geçen sene 1.500 liraya oturduğu ev sahibi gelip 5-6k kira isteyince?

Sensin tabi zamanında 400-500k ya aldığın parasını çoktan çıkardığın evdeki kiracından 1.5k lira alan şimdi kiracıyı zorlayıp yüzsüz gibi 7-8k isteyen çıkmaya zorlayan çıktığı anda 10k ya başkasına yapıştıran. Kirayı ekmek parası yapmışsınız alıştınız tabi beleşçiliğe gidip çalış asgari ücrete yiyorsa.

• İbrahim Kaypakkaya kullanıcısına yanıt

Mesele tam o. Tüm o artışların yanında ev üretim maliyeti de arttı.

Bundan sonra böyle olacak. Ev sahiplerine değil hükümete isyan edin. Ücretler çok ciddi artmalı ve enflasyon acilen kontrol altına alınmalı.

Zira sizin sandığınızın tam aksine kiralar artmazsa ev arzı tamamen biter. Barınma krizine gideriz.

"Ücretler çok ciddi artmalı ve enflasyon acilen kontrol altına alınmalı."

bunlar yapılmadan, mevcut kirayı 3-4 kat arttırmak ne oluyor? fırsatçılık değil mi? enflasyon ise enag'a göre 160. ama 2000 lik kirayı 6000-8000 yapma düşüncesi fırsatçılığın tanımıdır. ne akla ne vicdana sığar. sanki hükümet ev sahibine düşman, kiracıya dostmuş gibi bir algı yanlış. her şeyleri yanlış zaten. dikkat ederseniz kasım 2021 de patladı her şey. daha 6 ay yeni oldu. ev sahipleri mart ayındaki kedi gibi maşallah.

• İbrahim Kaypakkaya kullanıcısına yanıt

Ben senin gibisine cevap bile vermem bloklar geçerim.

Blok.

Kiralar geçen senenin ortalamasına göre arttırılır.
    Yani 2020'de 2000 TL'lik kiranın zaten son iki senede olması gereken değer 4500 civarında.

Oysa hükümet in bu son kararı ile 3000 civarında olacak. Normal ev sahibi zaten 4500 olsa dert etmez.

Boş ev sahibi olanlar kararı görünce zaten zarar edeceğim diye ilk başta yüksek fiyat koyuyor. Elbette fırsatçısı da bol. Zira arz talep dengesi bozuldu.

Ama sıkıntı hükümette asıl. Enerjinizi çok yanlış yere yönlendiriyorsunuz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi amadeus99 -- 21 Haziran 2022; 18:11:7 >

Ev sahiplerine bir şey dediğim yok arkadaş hükümet harici herkese sallamış ben de ona salladım  

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.