Şimdi Ara

Kiracı - Ev sahibi cinayetlerinin artması (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
114
Cevap
2
Favori
4.174
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
13 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • burada suçlu devlet ve devleti yönetenlerdir

hem ekonomiyi batırıp hile hurdayla enflasyon rakamlarını doğru vermiyor

hem verdiği enflasyon oranı kadar çalışana zam yapılmasını sağlamıyor

hemde alım gücü karşısında yerle bir olan kiraları kafasına göre sınırlıyor.

sizde klasik tapıcı zihniyetle üç günlük dünya muhabettleri yapıyorsunuz.

devlet ekonomiyi bile yönetmekten aciz, dediklerinizi mi yapacak

bırakın bu boş beleş işleri.

• ankura kullanıcısına yanıt
    devlet yürütmesi , siyasi iktidarın elinde. sorun devlette değil yani, işletirken işini doğru ve düzgün yapmayan iktidar partisinde. çözüm basit, seçimde başka partiye oy vermek.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tuzu kuru peachler doluşmuş buraya, umarım zor durumda kalırsınız da el uzatan olmaz...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İstanbul'dan taşındım. Yıl başında iki yıllığına anlaşmıştık, 2024'de çıkacaktım. Evin bir odasını çok güzel yaptım, balkonu falan da epey güzel olmuştu.

Dört ay sonra aradı, kızı gelecekmiş nişanlısıyla kavga ediyormuş, kadın cinayeti olabilirmiş. Söylendim ama sonra kabul ettim.

Ev sahibi arıyor şimdi evin epey masrafı varmış, lan 10 yıl önce emekli ikramiyeni koyup kredi çektin, kombisi, pencereleri, parkeleri, tuvaleti, mutfağı

bunları restore etmeden kiraladın bize, çıkarken saray yavrusu mu bulmayı bekliyordun? Yeterince temiz tuttum, bakımını yaptım.

Tabi evden çıktığım için ek ücret de isteyemiyor, bir kira bir depozito bıraktım sonuçta.

Döneklik etmeseydin zaten odaların hepsini boyayıp aydınlatmaları şıkır şıkır yapacaktım öyle çıkacaktım iki senede.

Bir de sene başında Tekirdağ'dan ev alacaktım 350.000 liraya, şimdi olmuş iki kat fiyat! Senin yüzünden evi de kaçırdım dönek kadın.

• Kiraya verdiğim bir evim var. 2020 Temmuzda 1500 TL kira ile kiraladım. 2021 temmuzda TUIK %19,7 enflasyon açıkladı ama devlet ev sahibine son açıklanan enflasyona göre değil, son 12 ayın açıklanan enflasyon ortalamasına göre zam yapacaksın dediği için %15 zam yaptım. 1725 oldu. Şimdi 2022 Temmuz geliyor

TUIK Mayıs eflasyonu %74,5 açıkladı. Enag %160 Açıkladı. Gerçek enflasyon hadi bunun ortası olsun %117. Devlet şu son yasayı çıkarmasaydı temmuzda kiraya yapabileceğim zam %40 civarında olacaktı çünkü önceki yasa gereği son 12 ayın enflasyon ortalamasına göre zam yapabiliyorum.

Dikkat edin, TUIK: %74,5 enflasyon, Enag: %160 enflasyon. Son yasa öncesinde devlet bana en çok %40 zam yapma hakkı tanıdığı halde, sayın hükümetimiz bana bunu bile çok gördü ve %40 değil, %25 zam yapacaksın dedi. Yani kira 2150 TL olacak.

Peki 2020 temmuzundan 2022 temmuzuna bazı fiyatlara ne olmuş bakalım:

Dolar: 6,85'den 17,30'a gelmiş. Artış: %250

Benzin: 7,15 liradan 29 liraya geldi. Artış: %400

Elektrik: 58 kuruştan 2,06 kuruşa gelmiş. Artış: %355

Ekmek: 10TL/kilodan 21-22 TL/kiloya çıkmış. Artış: %120

Diğer kalemleri saymıyorum bile. Hepiniz fiyatlardaki korkunç artışlardan haberdarsınız.

Peki ben ne zam yapabilmişim:

Temmuz 2020: 1500 Temmuz 2022: 2150. Artış: %43,3.

Bir de devlet 5 yıldan önce kirayı benim belirlediğim orandan fazla artıramazsın, 10 yıldan önce de kiracıyı evden çıkaramazsın diyor. Yani 5 yıl enflasyon %100 seyretse bile ben kirayı hep son 12 ayın ortalama enflasyonuna göre artıracağım. 5 yıl boyunca hep eksiye yazacak.

Şimdi soruyorum: Devlet bu evi benimle ortak mı aldı? Paranın yarısını devlet mi ödedi?

O halde benim zam oranıma ne hakla karışıyor? Benim kazancıma ne hakla göz dikiyor?

Benim zararımı kim karşılayacak?

Bu evin şu anki değeri 1,5 milyon lira. 1,500.000/2150=58 yıl. Evet bu ev şu anki kira getirisi ile 58 yılda kendini amorti ediyor. Oysa uzun yıllar bu oran 15-20 yıl arasıydı. Kim parasını 58 yılda kendini amorti edecek bir yatrıma bağlar?

1,5 milyon lira ile ev alacağıma döviz alıp bir kenara atsam 58 yıl sonra trilyoner olurum.

İşte devlet burnunu kira meselesine böyle haksızca soktuğu için kiralar aşırı şişiyor çünkü zarar eden ev sahipleri zararını yeni kiracıdan çıkarmak zorunda kalıyor.

Ben de mecburen aynısını yapacağım. Kiracım çıkarsa seneye evi 7-8 binden kiraya vereceğim çünkü şu an ceberrut devlet yüzünden zarar ediyorum ve bu zararı mecburen yeni kiracıdan çıkaracağım. Oysa hükümet karışmasa ben enflasyon kadar zam yapabilsem kiracı çıksa bile evi daha makul bir fiyattan kiraya verebilirdim. Şimdi hükümet yüzünden olası zararımı fiyata ekleyip öyle kira belirlemek zorunda kalıyorum ve kira fiyatları haliyle şişiyor.

Bu hükümet TC cumhuriyetinin gördüğü en beceriksiz, en kifayetsiz, en bilgisiz ve en ADALETSİZ hükümettir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 18 Haziran 2022; 19:49:37 >

• Eğer kanunlar yetersiz veya adil olmazsa , kanundışı artar.

Daha yeni komşu dükkan mal sahibi ile tartışıyordu , yaz sonu olaylar artar.

• Torlak Kemal kullanıcısına yanıt

Ağzına sağlık bin yaşa.

• Ev sahiplerinin yazıp çizdiği bir konu olmuş.

Yallah memleketine dönsün diyen mi ararsın, arabamın deposu 1.500'e doluyor ama diye elma-armut karşılaştıranı mı ararsın, nüfusuna mı alsın diye soran bile var..

İlginç...

• AMC A kullanıcısına yanıt
    Tamam işte, o gün o almamış, siz almışsınız. Alırken de yatırım risklerini ve getirilerini kabul ederek almışsınız. Bu işin risklerinden biri de bu.

Bugün sadece ev alanlar değil, herkes yatırım olarak bir şeyler yapıyor, kimisi kendine yatırım yapıyor, kimisi arsa, tarla alıyor, kimisi iş kuruyor, ortak oluyor vs. herkes yatırımıyla geçiniyor.

Bunlardan bazısı başarılı oluyor, bazısı başarısız oluyor. Beğenmeyen işini değiştirip yoluna devam ediyor. Ev kiracılığından geçinmek de böyle bir yatırım, beğenmeyen için muhatap belli ya da farklı yatırım alternatifleri var.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

İnsanlar bu enflasyon oranlarında zam alamıyor..

Ne yaptınız da konutun değerini üçe dörde katladınız?

Değeri arttı, kirası da üç dört kat artsın?

Daha bir buçuk iki senedir bu enflasyon ve hayat pahalılığı peydah olmuş durumda.

Döviz diyelim beş liraya düştü, evin değerini düşürecek misiniz?

Kiracıya da acıyın biraz, bu kadar volatilite tabi ev sahibi kiracı kavgası çıkarır.

Siz de parayı dolara falan koysaydınız ne yapalım?

Her şeyden de maximum kar elde etmek zorunda mısınız? ortalık zaten karışık.

• Rindaman kullanıcısına yanıt

Sevgili forumdaşım;

Bunları market sahibine söylüyor musun?

Bunları pazarcıya söylüyor musun?

Bunları dolmuş şöförüne söylüyor musun?

Bunları beyaz eşyacıya söylüyor musun?

Bunları telefon satıcısına söylüyor musun?

Bunları sucuya söylüyor musun?

Bunları belediyeye söylüyor musun?

Bunları elektrik dağıtıcısına söylüyor musun?

Bunları hırdavatçıya söylüyor musun?

Bunları konfeksiyoncuya söylüyor musun?

Bunları ayakkabıca söylüyor musun?

Onlara söylemiyorsan eğer, bana niye söylüyorsun?

Onlara söyle, "enflasyon kadar kazanamıyorum, zam yapmayın" de. "Siz de bir seferlik kazanmayıverin" de.

Onların zammını kabulleniyorsun, benimki gözüne batıyor.

Benim evimle ortak mısın?

İstersen gel bedava otur evimde. Öyle ya herkes fedakarlık yapıyor, bir ev sahipleri bundan kaçınıyor, değil mi!

Benim evin fiyatı dolar bazında hemen hemen aynı. Ayrıca evin fiyatının 2-3 kat artmasının hiç bir önemi yok çünkü yenisini almaya kalksam yine 2-3 kat fazla ödeyeceğim. Evi satıp araba alsam 3-4 kat fazla ödeyeceğim. Evin fiyatının 2-3 kat artmasının hiç bir değeri yok çünkü zaten herşey 2-3 kat hatta daha fazla arttı. Her şey sabit kalıp evin değeri 3-4 kat artsaydı söylediğinin bir anlamı olurdu. Şimdi boş laftan başka bir şey değil. 2020 eylülünde 3,5 liraya aldığım tam buğday ekmeğini dün 16 lira yaptıkları için alamadım. Ekmeği satana dolar 5'e düşerse ekmeği 3 TL yapacak mısın diye soruyor musun?

Bütün fiyatlar düşsün, ben de düşürmezsem namerdim.

Ben hakkım olanın peşindeyim, fazlasının değil. Devlet %74 enflasyon açıklamış, Yalan olduğunu bildiğim halde, ben devletin rakamına razıyım, ben de devletin açıkladığı enflasyon kadar zam yapayım, fazla değil. Öyle yapsam bile zarar edeceğim ama açgözlü değilim.

Benim kiracım karı-koca emekli ve ayrıca işyerleri var. Emeklilere enflasyon kadar zam yapılıyor zaten. İşyerinden kazandığı da yanına kar kalıyor. Şimdi ben bu adama ne diye gelir transferi yapıyorum? Ne diye benim gelirimin bir kısmı bu adama devlet eliyle transfer ediliyor? İhtiyacı mı var? Varsa eğer, vergi veriyorum, ordan karşılansın.

Enflasyon kadar zam almayanlar gözetilecekse neden sadece ev sahipleri gözetecek? Devlet ne için var? Vergi neden toplanıyor?

Devlet benden vergi alıyor zaten. Ayrıca benim kira gelirime neden göz dikiyor? Benden alıp, gerçekte hak edip etmediğini bilmeden neden kiracıya aktarıyor?

Bunun mantığı nedir? Her kiracı kötü durumda mıdır?

Arkadaşım var, yıllardır kirada oturur ve ben ev alacak kadar aptal değilim der. Yılda 40-50 bin euro kazanıyor, Bahçeşehirde 4+1 evde oturuyor, kızını Almanya'da okutuyor. Şimdi bu arkadaşıma onun ev sahibi niye gelir transferi yapıyor? O ev sahibine bu haksızlık devlet eliyle neden yapılıyor? Bana neden yapılıyor?

Her kiracı kötü durumda mı?

Her ev sahibi iyi durumda mı?

Devlet ticarete karışmazken, yine bir ticaret olan ev kiralamaya neden karışıyor?

Bunun mantığı nedir?

Ben kural olmasın demiyorum. Avrupada kira artışlarını enflasyonla sınırlamışlar. Burda da zaten kiracı lehine son 12 ayın enflasyon ortalamasıyla sınırlıydı, istesem de daha fazlasını hukuken yapamıyorken şimdi bu %25 zorbalığı niye?

Ben bu evden aldığım kiranın vergisini ödüyorum. Devlet benim kirama %25 sınır koyuyor ama bu kiradan aldığı vergiye %25 sınır koymuyor, onu %80 artırıyor. Ya buna ne diyorsun?

Kiracının oturduğu süre boyunca eve verdiği zararın amortismanından söz etmedim bile daha. Oralara girersek hiç çıkamayız.

"Sen de ev alıp kiraya vermeseydin" diyebilirsin, diyorsun da zaten. Ben de o zaman sana "sen de gelirini enflasyon kadar artırsaydın, tasası bana mı düştü" derim.

Sen beni düşünmüyorsan, ben seni niye düşüneyim?

Acil durum var, iki aylığına kiralara tepe zam oranı koymuşlar amma söyleniyorsunuz ya?

Top yekün hayat pahalılığına karşı insanın yapabileceği bir şey var o da almamak ve tüketmemek!

En ucuz telefon tarifesi kullanıyorum, marketten pazardan alışverişi azalttım.

Nispeten daha ucuz olan beyaz eşya'ya yöneldim vs vs.. İnsanlarla konuşan biriyim elbet soruyorum niye böyle diye. Ülke enerji ihtiyacını dışarıdan karşılıyor, kur paritesi

yüzünden her şey sallantıda.

Bir sen değil esnaf da zammı yansıtamıyor, zam fazla olursa zaten ticaret hacmi düşüyor. Burada lütfen her şeyin en doğrusunu biliyormuş gibi serzenişte bulunmayın..

Barınma temel ihtiyaç! Bazı şeylerden kısarsın ama evi karşılayamayınca başka eve geçemiyorsan sıkıntı büyük! eşyasıyla, ailesiyle nereye geçecek insanlar?

Kiralık evlere bak İstanbul'da kiralık 19.500 tane daire kalmış! Yarısı çöp gibi yarısı fahiş pahalı.

İşler düzelmiyor AKP'yi göndermek istiyoruz ama gösteri yapınca çocuğu koyuyorlar ok? belki bunlara oyu siz attınız şimdi de önünü alamıyoruz.

Devlet insanların ev sahipliğini azaltsın hepimiz kurtulalım. 30 -50 - 100 - 300 - 500 konutu olan insanlar var böyle iş olur mu?

Nasıl 2 aylığına?

1 yıl boyunca %25 geçerli ve 1 yıl sonra uzatmayacaklarının da garantisi yok.

Enflasyon %7,5 iken ev sahipleri %2,5 zam yapsın diyor muydun ki şimdi bunu diyebiliyorsun?

Ne oluyor yani, enflasyon 10 çarpanıyla büyüdü diye bütün fatura ev sahiplerine mi çıkarılsın?

Enflasyon %750 olursa da ev sahipleri evlerinin tapularını kiracılarının üzerine geçirsin. nasıl, sana uyar değil mi?

Ev sahibi kiraya enflasyon kadar zam yapabilsin mi yapamasın mı?

Yoksa enflasyon %10'un altındayken enflasyon kadar yapabilsin, üstüne çıkarsa yapamasın mı?

Peki neden?

Sorduklarımın hiç birine cevap vermeyip işi demagojiye dökmüşsün. Esnaf zam yapamıyorsa kim yapıyor bu zamları?

Esnaf zam yapamıyorsa, enflasyon nasıl %160 çıkıyor?

Esnaf bal gibi zam yapıyor, çatır çatır zam yapıyor, yahu örnek bile verdim, 3,5 liraya aldığım ekmek 16 lira oldu dedim, aldığım damacana su 1 yılda 9 liradan 22 liraya çıktı, zam yapamayan esnaf bu mu? Senin fiyatlardan haberin var mı? Bu ülkede yaşadığına emin misin?

Madem acil durum var, niye sadece ev sahipleri fedakarlık yapıyor?

Niye toplumun tüm kesimleri fedakarlık yapmıyor?

Barınma zorunlu ihtiyaç da gıda, ulaşım, sağlık, eğitim zorunlu ihtiyaç değil mi? Onlardan niye aynı fedakarlığı beklemiyorsun?

Peki ya sen ne fedakarlık yapacaksın?

Sanki bu garabetin sorumlusu ev sahipleri de faturayı bir onlara çıkarıyorsun.

500 tane evi olan kaç tane ev sahibi var?

3'ten fazla evi olandan, 3'ten fazla taksisi, dolmuşu vb. olandan devlet ilave vergi alsın zaten ama konumuz bu değil.

Sanki her ev sahibinin 10-20 tane evi var. Öyleleri de vardır elbette ama onlar çan eğrisinin ucu, ortası değil. Her 100 ev sahibinden ancak 1-2'sinin böyle çok evi vardır. Ezici çoğunluğun ise 2 tane evi var hatta bazılarının sadece 1 tane var, kendileri kirada oturup, evini kiraya veriyor.

3-5 tane çok sayıda evi olan ev sahibine bakıp ahkam kesmeye demagoji denir. kira geliriyle ayakta kalmaya çalışan yüzbinlerce ev sahibini ne yapacağız?

Ev sahipleri dışında bedel ödetilen toplumun başka bir kesimi var mı?

Sorduğum sorulara cevap vermeyip, işi demagojiye dökmüşsün. Ben somut sorular soruyorum, somut cevaplar bekliyorum.

Sorunun kaynağı ev sahipleri değil, AKP. AKP'nin saçma sapan faiz politikası evlere olan talebi patlattı. Alıntıladığın mesajımda mevcut iktidara giydirmişim zaten, okumamışsın bile ki, beni AKP'li ilan etmişsin. Problemin gerçek sahibine kızacağına, ev sahiplerini itham edip duruyorsun. Demagojinin yanında ucuz popülizm de var.

Sorularımın özeti şu: Niye sadece benden (hem de 2 kat) fedakarlık isteniyor?

Ev sahibiyiz diye toplumun günah keçisi mi olalım?

Niye sadece ben devletin sopasıyla fedakarlık yapmaya zorlanıyorum?

Var mı bir cevabın? Varsa yaz., yoksa demagojiye de, ucuz popülizme de gerek yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 20 Haziran 2022; 10:43:51 >

• Ben 2 aylığına sandım 1 Temmuz 2023'e kadar zam üst limiti varmış o konuda kusura bakma.

Barınma ihtiyacı tüm Türkiye'yi ilgilendiren kritik bir konu, milyonlarca insan işe gidip geliyor, kiracı evden çıkarsa başka ev bulamıyor,

işine ortalama gidiş geliş mesafesinde evi nasıl bulacak, ideal fiyatlı evi nasıl bulacak, ortada bir bunalım var.

Sana sadece İstanbul'da 19.000 tane kiralık daire var dedim, yılda kaybın kaç para 12.000 lira mı?

Bir yıl sabredeceksin. Benim ev sahibim iki yıllığına anlaşma yapmamıza rağmen mıy mıy ağlanıp durdu, ev alma turuna çıktım

paramı bankada tl'ye koydum dolar, altın arttı, Nereden baksan 35k dolardan 8k altın'dan zarara girdim ama senin gibi ağlanmıyorum.

Bir de Tekirdağ'dan saray yavrusu gibi evi 350k'ya alacaktım, anlaşmamıza rağmen 4 ay sonra çık diyeceğini bilsem hemen alıp taşınırdım.

Şimdi 700.000 TL yazmışlar. Düşün oradan da 300-350k zarara girdim evi de kaçırdım.

Git doğru düzgün para kazan, kiracının sırtından geçinip ağlanma o zaman, hayatta hiçbir şeyin garantisi yok.

Her şeyi tek tek cevaplayacak halim yok, zaten satır aralarında gerekeni yazdım demagoji'nin alasını sen yapıyorsun.

Enag da devletin resmi enflasyon hesaplayıcısı değil.

Biraz metin olun ya, ev sahipleri ne ağlandınız yeter. Burada bile 150k 200k'ya mal ettikleri evleri şimdi 700k'lara satıyorlar

3000-3500'e kiraya veriyorlar sanki taş attınız da kolunuz yoruldu.

100 yıllık ömrü olan taşınmaz için bir yıl %25 üstü zam alamadığı için ağlanıyor beyefendi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rindaman -- 20 Haziran 2022; 12:15:9 >

evi kiraya vermek kar elde etmek midir?

kiracı çıkınca mutfak dolapları kapılar bunları yaptırmak için fiyat alın bakalım. 1 yıl boyunca aldığın kira bedeli bunları karşılıyor mu? bir tane evye bataryası alıyorsun minimum 500TL. aldığım kira 1200 tl :)

Ben depozito bile almadım. 1200tl kiraya verdim şuan alt kat 2100TL den kiraya verdi dairesini.

herkesin cebi yangın yeri.. ev sahiplerine öyle yükleniyorsunuz ki. sanki bizim ceplere para sığmıyor.

Hala ağdalı demagojiye devam.

Hala soruma cevap yok.

Niye sadece benden fedakarlık bekleniyor?

Niye manavdan fedakarlık beklenmiyor?

Niye dolmuş sahibinden fedakarlık beklenmiyor?

Niye market sahibinden fedakarlık beklenmiyor ama benden bekleniyor?

Bu alemin şamaroğlanı ben miyim?

Ben o parayla geçiniyorum. 12000 lira dediğin benim ekmek param.

Yok kiracının sırtından geçinmeyeymişim

Ama kiracı benim sırtımdan geçinsin.

Kafaya bak.

Demagojinin, sığ popülizmin dibine vurmuşsun.

Kapitalist ekonomide bir malın ya da hizmetin fiyatı arz-talep dengesine göre belirlenir. Talep artarsa fiyat artar, bu kadar basit. İktidarın görevi konut üzerindeki talep artışını arzı artırarak kontrol etmektir ve arzı daha da artırarak kiraların ve ev fiyatlarının aşırı yükselmesinin önüne geçmektir. İktidarın görevi ev alan yabancıya vatandaşlık verip ev fiyatlarının suni yükselişine katkıda bulunmak değildir. Ülkeye 7 milyon yabancı doldurup ev talebini patlatmak değildir.

TOKİ bunun için var, Kiptaş bunun için var. Etkin çalışmıyorlarsa bu onları yönetip kontrol edenlerin ayıbıdır, ev sahiplerinin değil.

Ortada yasa var. Hiç bir ev sahibi kafasına göre kiraya zam yapamaz. Hiç bir ev sahibi kafasına göre kiracısını evden çıkaramaz. Aksini iddia ucuz demagojidir.

Ben kafama göre zaten kira artışı yapamıyorum. Hiç bir ev sahibi de kafasına göre kira artışı yapamıyor, yapanlar varsa bu o evlerde oturan kiracıların iş bilmezliğindendir, cehaletindendir.

Yasa açık ve net.

Son 12 ayın aylık enflasyon ortalaması kadar zam yapacaksın diyor.

5 yıldan önce kira düzeltmesi yapamazsın diyor, onu da kafana göre yapamazsın kiracı itiraz ederse kira artışını mahkeme belirler diyor.

10 yıldan önce de kendin ya da çocukların oturmayacaksa kiracıyı çıkaramazsın diyor.

Yasa bu kadar açık bir şekilde kiracıyı koruyorken, enflasyonun altında kira zammı belirliyorken, bir de üstüne %25 sınırı getirildi.

Ev sahibinin tek şansı kiracı çıktıktan sonra istediği fiyattan tekrar kiraya vermek. Zaten bu yasa yüzünden kiralar şişiyor. Kiracı çıkar çıkmaz, yeni kiracı şok bir fiyatla karşılaşıyor. Çünkü ev sahibi geçmiş 10 yılın zararını yeni kira fiyatına yüklüyor.

Anlamadığım şey malımla ortak mısın? Utanmasan kiracılar bedava otursun diyeceksin neredeyse.

Ülke İstanbul'dan mı ibaret? Ben İstanbul'da yaşamıyorum, bana ne İstanbul'dan.

İstanbul'da ev yoksa taşın o zaman İstanbul'dan, sen ev bulamıyorsan bundan bana ne! Bunun sorumlusu ben miyim?

Benim derdimle ilgileniyor musun ki ben senin derdinle ilgileneyim.

Bulunduğum yerde bol miktarda kiralık ve satılık ev var. Benim kiracımın Denizlide kendi evi var. Kızı burda okuyor diye kızlarının yanına gelmişler, o yüzden kiradalar. Kirada oturmak zorunda değiller, kızları yurtta kalabilir isterlerse. Bu kiracının zor durumda olduğu falan yok ama devlet bu kiracıya da kıyak geçiyor.

Site aidatı geçen hafta 200 TL'den 450 TL'ye çıkarıldı genel kurulda. %125 artış sadece mevcut işleri yürütebilmek için, ilave yatırım için falan değil. Ülkedeki gerçek enflasyon bu. Bana da %25 ile yetin deniyor ama başka kimseye denmiyor bu.

Ülkede enflasyon %125 ama ev sahibine %25. Diğer herkes ise istediği kadar zam yapabilir sunduğu mal ve hizmetlere. Bir ekmeğe narh konuyor. O da beyaz ekmeğe, tahıllı ekmeğe değil, bir de taksi-dolmuş ücretlerine. Onlar da enflasyon kadar değil, undaki ve mazottaki artış kadar artıyor zaten.

Soruma cevap vermeyeceksen bir daha cevaplama.

Sorum şu:Niye sadece ev sahiplerinden fedakarlık bekleniyor?

Niye peynir zammına %25 narh konmuyor, niye ete %25 narh konmuyor? Niye dolmuşa, otobüse %25 narh konmuyor? Niye ekmeğe %25 narh konmuyor? Niye ilaca, elektriğe, suya %25 narh konmuyor da ev kirasına %25 narh konuyor?

Adalet bunun neresinde?

Ben aldığım kira ile geçiniyorum, aldığım kira cep harçlığım değil, bir nevi maaşım. Bir de utanmadan 12000 lirayı küçümsemiş. 12000 lirayı küçümsiüyorsan niye ağlıyorsun o zaman?

Soruma cevap verecek misin?

Niye sadece ev sahipleri?

Cevap vermeyeceksen bir daha yazma bloklar geçerim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 20 Haziran 2022; 13:40:30 >

Dostum sen bu ülkenin tam merkezinde yer alıyorsun o yüzden.

Dünyanın enlem boylam, meridyeni falan senin evin tam altında..

Adama bak ya, bir de bloklayacakmış, bütün ev sahiplerini ilgilendiren bir konu bu.

Kiracı senin sırtından geçinmiyor ben de geçen hafta İstanbul'dan taşındım zaten.

Sana diyorum ki dönek ev sahibi anlaşmamıza rağmen 4 ay sonra çık dedi ben de

Başka şehire geçtim. Ev kaçırdım şimdi 300k-350k artmış. Parayı bankaya koydum ben de ağlamıyorum.

Ev de bir yatırım aracı zarar etmek de var.

Narsist misin nesin? Ev sahipleri bir yıl istediğiniz zammı yapamadığınız için çok ağlamayın, 100 yıllık ömrü var evin.

abi bu saydığın maddeler yeni değil sen bunları göze alıp eve yatırım yapmısın risk almısın buna katlanacaksın. Borsaya, dolara giren vatandaşta itirazda bulunsun bak borsa 2 yıldır aynı yerde enflasyon oranında artmadı hisseler. Yatırım

aracına girerken her şey olabilir. Eviniz depremde yıkıldı o zaman devlete bağırsın evimizi yapın diye. Dask olayına girme evin 3/2 parasını bile vermiyor.

Beklediğim gibi cevap veremedin işi sarkazma vurdun. Çünkü bu sorunun cevabı yok. Hala "fedakarlık yapıver ne olacak" havasındasın, hala ortada bir haksızlık olduğunu idrak etmekten uzaksın ya da haksızlık olduğunun farkındasın ama kişisel çıkarların aksini savunmayı gerektirdiği için bir türlü haksızlık olduğunu kabullenmiyorsun.

Ben fedakarlık ederim sorun değil ama niye sadece ben fedakarlık ediyorum, fedakarlık niye sadece ev sahiplerinden bekleniyor anlamış değilim. Bunu soruyorum ve bir türlü cevap alamıyorum.

Fedakarlık yapacaksak hep birlikte yapalım aksi halde ben keriz yerine konuluyorum ve bunu hazmetmek zorunda değilim.

Anladığım kadarıyla şöyle bir inanış var sende ve çoğu kişide: Ev sahiplerinin tuzu kuru, zam yapmasalar onlara bir şey olmaz. Oysa anlamadığınız şey şu: Servet başka, gelir başka şey. Bir insanın serveti olabilir ama geliri olmayabilir. Seni otomobil forumundan tanıyorum, genellikle mesajlarını okumaktan keyif aldığım, makul mantıklı şeyler yazan bir üyesin ama burada tam tersi bir tutum içindesin ve üstelik arada haddini aşan şeyler yazıyorsun ben de o yüzden bloklar geçerim dedim. Sana otomobille ilgili bir örnek vereyim. Diyelim ki benim 100 tane farklı marka modelde otomobilim var. Ortalama fiyatı 1 milyondan 100 milyon eder. Demek ki 100 milyonluk servetim var. Peki gelirim ne kadar? 100 otomobilin bana bir gelir getirisi var mı? Hayır yok, aksine MTV, yıllık bakım, kasko, sigorta derken götürüsü var. Ben bu otomobilleri kiralamaya başlarsam o zaman bir gelirden söz edebilirim. Aksi halde servetimin olması bana gelir getirmiyor otomatikman.

Ve insanı yaşatan şey serveti değil, geliridir. Servet karın doyurmaz, gelir doyurur. Benim 2 tane evim var. Birinde ben oturuyorum, servetim 2 ev. Peki gelirim? Ya da diyelim bir evim var ve içinde ben yaşıyorum. Bu ev bana karnımı doyuracak bir gelir yaratıyor mu? Hayır, servetim var ama gelirim yok. O zaman servetimin olması bir şey ifade etmiyor, yaşamam için düzenli gelirimin olması lazım.

O zaman, ev sahipleri servet sahibidir ama kira hariç gelir sahibi midir bilmeden onlara bir şey dememek lazım çünkü servet gelir getirmiyorsa bir hiçtir.

Sadece kira geliriyle geçinen tonla insan var. Ben de üniversitede kira geliriyle okudum. Annemin babamdan kalma bağkur maaşı anca kendine yetiyordu, kira gelirimiz olmasa üniversitede okuyamazdım.

Onun için "aman canım, 1 yıl idare ediversinler" demek aymazlıktır, duyarsızlıktır, hatta vicdansızlıktır. Evet 10 tane 20 tane hatta 50 tane evi, dükkanı olan insanlar var ama onlar bir elin parmaklarını geçmez. Ev sahibi insanların ezici çoğunluğunun sadece bir evi var kirada ve o kira ile ya geçiniyorlar ya da gelirlerine katkı yapıyor.

Evet, kiraya zam yapmasa etkilenmeyecek ev sahipleri de var ama ben onlardan değilim, ben etkileniyorum ve benim gibi etkilenen pek çok insan tanıyorum. En basitinden büyük abim emekli. 3500 TL falan emekli maaşı alıyor. Bir de 1+1 dairesi var, ondan da 1100 tl kira alıyor. Şimdi bu adama kiraya %25 zam yapacaksın demek hangi vicdana sığar?

Sen kendi pencereden bakıp, beni kendi penceremden bakmakla suçluyorsun. Ya kimin penceresinden bakacaktım?

Kendi pencerenden baktığın için hep kendinden örnek veriyorsun. Ev sahibi anlaşmaya uymadı diyorsun. Çıkma o zaman. Yasal haklarının farkında değilsin anlaşılan ya da farkındasın ama bizim farkında olmadığımızı sanıyorsun. Sen kira kontratını yaptıysan, kiranı düzenli ödüyorsan ev sahibi seni bir milim bile yerinden oynatamaz, buna yasal olarak hakkı yok, kanun ve devlet senin yanında zaten. Buna rağmen çıktıysan enayilik etmişsin derim.

Ya da olay başka türlü gelişti detaylarını vermiyorsun. Bilemem...

Kişisel anekdotlarla birbirimizi ikna edemeyeceğimiz belli. Benim canım yanmış, beni kendini dünyanın merkezinde sanmakla itham ediyorsun,

Öyle ya ben aslında oturduğum yerde para basıyorum ama sırf gıcıklık olsun diye bunları yazıyorum. Tuzum kuru ama bencil ve empati yoksunu olduğum için sadece kendi bencil çıkarlarımı önceliyorum, ortada bir haksızlık falan yok, kimseye haksızlık edilmiyor, hele ev sahiplerine asla.

Oysa ben fedakarlık etmeye hazırım ama sağımda solumda fedakarlık edecek başkalarını göremiyorum.

Benden fedakarlık bekliyorsun ama başkalarından beklemiyorsun ve bir türlü de bunu açıklayamayacaksın.

Neden sadece ev sahipleri kısıtlanıyor verecek bir cevabının olmadığı çok belli. O nedenle uzatmayacağım, senden makul bir cevap beklemenin beyhude olduğunu anladım.

Son bir şey söyleyip kapatayım: Devlet piyasaları regüle etme hakkına sahiptir ama müdahale etme hakkına sahip değildir. Devlet fiyat belirleme hakkına sahip değildir. İktidarın bu yaptığı regülasyon değil müdahaledir.

Bana bir daha yazmazsan sevinirim, ne ben seni ikna edebilirim ne de sen beni onun için boşuna yorma kendini.

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.