Şimdi Ara

Kiracı - Ev sahibi cinayetlerinin artması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
114
Cevap
2
Favori
4.171
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
13 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Düşünün bunlar sadece gazetelere yansıyanlar.

Bunun dışında yaşanan onbinlerce ev sahibi -kiracı arasındaki fiziksel kavgalar, tacizler vs medyaya yansımıyor bile.

Devlet %25 yaptı, bıraktı gitti ama olay bitmedi ki.

Ülkede ev sahipleri ortalama %250 zam istiyor.

10 katı.

Dolayısıyla bu tarz olayların olması kaçınılmazdı.

En iyisi, barınma hizmetlerinin komple devletleştirilmesi.

Herkesin bir lojmanda kalması, kimsenin ev sahibi olmaması.

Devlerin kimseyi evsiz de bırakmaması.

Zaten kiracıyız bu dünyada,

adına ev denilen, 6 tarafı betonla çevrili hava boşluğuna sahip olsan ne olacak, göçüp gideceksin..

Hatta sadece barınma değil; eğitim, gıda ve sağlık alanları da asla özel sektöre bırakılmamalı.

• Kiraya verdiğim bir evim var. 2020 Temmuzda 1500 TL kira ile kiraladım. 2021 temmuzda TUIK %19,7 enflasyon açıkladı ama devlet ev sahibine son açıklanan enflasyona göre değil, son 12 ayın açıklanan enflasyon ortalamasına göre zam yapacaksın dediği için %15 zam yaptım. 1725 oldu. Şimdi 2022 Temmuz geliyor

TUIK Mayıs eflasyonu %74,5 açıkladı. Enag %160 Açıkladı. Gerçek enflasyon hadi bunun ortası olsun %117. Devlet şu son yasayı çıkarmasaydı temmuzda kiraya yapabileceğim zam %40 civarında olacaktı çünkü önceki yasa gereği son 12 ayın enflasyon ortalamasına göre zam yapabiliyorum.

Dikkat edin, TUIK: %74,5 enflasyon, Enag: %160 enflasyon. Son yasa öncesinde devlet bana en çok %40 zam yapma hakkı tanıdığı halde, sayın hükümetimiz bana bunu bile çok gördü ve %40 değil, %25 zam yapacaksın dedi. Yani kira 2150 TL olacak.

Peki 2020 temmuzundan 2022 temmuzuna bazı fiyatlara ne olmuş bakalım:

Dolar: 6,85'den 17,30'a gelmiş. Artış: %250

Benzin: 7,15 liradan 29 liraya geldi. Artış: %400

Elektrik: 58 kuruştan 2,06 kuruşa gelmiş. Artış: %355

Ekmek: 10TL/kilodan 21-22 TL/kiloya çıkmış. Artış: %120

Diğer kalemleri saymıyorum bile. Hepiniz fiyatlardaki korkunç artışlardan haberdarsınız.

Peki ben ne zam yapabilmişim:

Temmuz 2020: 1500 Temmuz 2022: 2150. Artış: %43,3.

Bir de devlet 5 yıldan önce kirayı benim belirlediğim orandan fazla artıramazsın, 10 yıldan önce de kiracıyı evden çıkaramazsın diyor. Yani 5 yıl enflasyon %100 seyretse bile ben kirayı hep son 12 ayın ortalama enflasyonuna göre artıracağım. 5 yıl boyunca hep eksiye yazacak.

Şimdi soruyorum: Devlet bu evi benimle ortak mı aldı? Paranın yarısını devlet mi ödedi?

O halde benim zam oranıma ne hakla karışıyor? Benim kazancıma ne hakla göz dikiyor?

Benim zararımı kim karşılayacak?

Bu evin şu anki değeri 1,5 milyon lira. 1,500.000/2150=58 yıl. Evet bu ev şu anki kira getirisi ile 58 yılda kendini amorti ediyor. Oysa uzun yıllar bu oran 15-20 yıl arasıydı. Kim parasını 58 yılda kendini amorti edecek bir yatrıma bağlar?

1,5 milyon lira ile ev alacağıma döviz alıp bir kenara atsam 58 yıl sonra trilyoner olurum.

İşte devlet burnunu kira meselesine böyle haksızca soktuğu için kiralar aşırı şişiyor çünkü zarar eden ev sahipleri zararını yeni kiracıdan çıkarmak zorunda kalıyor.

Ben de mecburen aynısını yapacağım. Kiracım çıkarsa seneye evi 7-8 binden kiraya vereceğim çünkü şu an ceberrut devlet yüzünden zarar ediyorum ve bu zararı mecburen yeni kiracıdan çıkaracağım. Oysa hükümet karışmasa ben enflasyon kadar zam yapabilsem kiracı çıksa bile evi daha makul bir fiyattan kiraya verebilirdim. Şimdi hükümet yüzünden olası zararımı fiyata ekleyip öyle kira belirlemek zorunda kalıyorum ve kira fiyatları haliyle şişiyor.

Bu hükümet TC cumhuriyetinin gördüğü en beceriksiz, en kifayetsiz, en bilgisiz ve en ADALETSİZ hükümettir.

Sevgili forumdaşım;

Bunları market sahibine söylüyor musun?

Bunları pazarcıya söylüyor musun?

Bunları dolmuş şöförüne söylüyor musun?

Bunları beyaz eşyacıya söylüyor musun?

Bunları telefon satıcısına söylüyor musun?

Bunları sucuya söylüyor musun?

Bunları belediyeye söylüyor musun?

Bunları elektrik dağıtıcısına söylüyor musun?

Bunları hırdavatçıya söylüyor musun?

Bunları konfeksiyoncuya söylüyor musun?

Bunları ayakkabıca söylüyor musun?

Onlara söylemiyorsan eğer, bana niye söylüyorsun?

Onlara söyle, "enflasyon kadar kazanamıyorum, zam yapmayın" de. "Siz de bir seferlik kazanmayıverin" de.

Onların zammını kabulleniyorsun, benimki gözüne batıyor.

Benim evimle ortak mısın?

İstersen gel bedava otur evimde. Öyle ya herkes fedakarlık yapıyor, bir ev sahipleri bundan kaçınıyor, değil mi!

Benim evin fiyatı dolar bazında hemen hemen aynı. Ayrıca evin fiyatının 2-3 kat artmasının hiç bir önemi yok çünkü yenisini almaya kalksam yine 2-3 kat fazla ödeyeceğim. Evi satıp araba alsam 3-4 kat fazla ödeyeceğim. Evin fiyatının 2-3 kat artmasının hiç bir değeri yok çünkü zaten herşey 2-3 kat hatta daha fazla arttı. Her şey sabit kalıp evin değeri 3-4 kat artsaydı söylediğinin bir anlamı olurdu. Şimdi boş laftan başka bir şey değil. 2020 eylülünde 3,5 liraya aldığım tam buğday ekmeğini dün 16 lira yaptıkları için alamadım. Ekmeği satana dolar 5'e düşerse ekmeği 3 TL yapacak mısın diye soruyor musun?

Bütün fiyatlar düşsün, ben de düşürmezsem namerdim.

Ben hakkım olanın peşindeyim, fazlasının değil. Devlet %74 enflasyon açıklamış, Yalan olduğunu bildiğim halde, ben devletin rakamına razıyım, ben de devletin açıkladığı enflasyon kadar zam yapayım, fazla değil. Öyle yapsam bile zarar edeceğim ama açgözlü değilim.

Benim kiracım karı-koca emekli ve ayrıca işyerleri var. Emeklilere enflasyon kadar zam yapılıyor zaten. İşyerinden kazandığı da yanına kar kalıyor. Şimdi ben bu adama ne diye gelir transferi yapıyorum? Ne diye benim gelirimin bir kısmı bu adama devlet eliyle transfer ediliyor? İhtiyacı mı var? Varsa eğer, vergi veriyorum, ordan karşılansın.

Enflasyon kadar zam almayanlar gözetilecekse neden sadece ev sahipleri gözetecek? Devlet ne için var? Vergi neden toplanıyor?

Devlet benden vergi alıyor zaten. Ayrıca benim kira gelirime neden göz dikiyor? Benden alıp, gerçekte hak edip etmediğini bilmeden neden kiracıya aktarıyor?

Bunun mantığı nedir? Her kiracı kötü durumda mıdır?

Arkadaşım var, yıllardır kirada oturur ve ben ev alacak kadar aptal değilim der. Yılda 40-50 bin euro kazanıyor, Bahçeşehirde 4+1 evde oturuyor, kızını Almanya'da okutuyor. Şimdi bu arkadaşıma onun ev sahibi niye gelir transferi yapıyor? O ev sahibine bu haksızlık devlet eliyle neden yapılıyor? Bana neden yapılıyor?

Her kiracı kötü durumda mı?

Her ev sahibi iyi durumda mı?

Devlet ticarete karışmazken, yine bir ticaret olan ev kiralamaya neden karışıyor?

Bunun mantığı nedir?

Ben kural olmasın demiyorum. Avrupada kira artışlarını enflasyonla sınırlamışlar. Burda da zaten kiracı lehine son 12 ayın enflasyon ortalamasıyla sınırlıydı, istesem de daha fazlasını hukuken yapamıyorken şimdi bu %25 zorbalığı niye?

Ben bu evden aldığım kiranın vergisini ödüyorum. Devlet benim kirama %25 sınır koyuyor ama bu kiradan aldığı vergiye %25 sınır koymuyor, onu %80 artırıyor. Ya buna ne diyorsun?

Kiracının oturduğu süre boyunca eve verdiği zararın amortismanından söz etmedim bile daha. Oralara girersek hiç çıkamayız.

"Sen de ev alıp kiraya vermeseydin" diyebilirsin, diyorsun da zaten. Ben de o zaman sana "sen de gelirini enflasyon kadar artırsaydın, tasası bana mı düştü" derim.

Sen beni düşünmüyorsan, ben seni niye düşüneyim?

Onda bunu anlayacak kapasite var mı sence?

Ev fiyatları hükümet yüzünden 3-4 kat arttı çünkü sıfır ev fiyatları 3-4 kat arttı. Sıfır ev fiyatlarının 3-4 kat artmasının tek sebebi bu beceriksiz ve kötü niyetli hükümet. Sıfır ev fiyatları peşinden ikinci el ev fiyatlarını da sürükledi, aynı otomobilde olduğu gibi. Kimse sıfırı 3 milyon olan evin ikinci elini 500 bine satmaz.

Evet açgözlü ev sahipleri de var, evet fırsatçı ev sahipleri de var ama asıl suçluyu gözden kaçırmak için bahane olamaz bu. Asıl suçlu, dövizi ve faizi yatırım aracı olmaktan çıkararak ve enflasyon %50 iken kamu bankaları eliyle %25 ev kredisi dağıtarak konuta olan talebi patlatan, yetmezmiş gibi 7 milyon göçmeni ülkeye doldurup konut sıkıntısına yol açan, konut alana vatandaşlık veren, dövizi ve enflasyonu patlatıp konut üretim maliyetlerini uçuran bu beş para etmez hükümeti görmeyip ev sahiplerini suçlamak ancak sığlıkla mümkün olabilecek bir şey.

Şimdi ev alan biri en az 1,5-2 milyon lirayı gözden çıkarmak zorunda. Peki 1,5-2 milyon lirayı eve bağlayan adam aylık 1000 liraya kiraya mı verecek? Var mı böyle bir dünya?

Ben 2019 yılında evimi 285 bine sattım. İçinde 1200 liraya kiracı oturuyordu. 285000/1200=19,4 yıl yapar. Zaten bu işin tüm dünyada karşılığı da aşağı yukarı budur. Return of Investment - yatırımın geri dönüşü gayrimenkulde 15-20 yıldır tüm dünyada. Şimdi o evin değeri 2,5 milyon oldu. 19 yılda geri dönebilmesi için kiranın da artık 1200 değil, 10-11 bin TL civarında olması gerekiyor ama küçük kafaları buna basmıyor ne yazık ki. Sanıyorlar ki ev sahipleri açgözlülüğünden kiraları yükseltiyor. Hayır yahu, adam yatırımını korumaya çalışıyor. İnşaat malzemelerinin fiyatının %400 arttığı bir ülkede kiraların aynı kalmasını beklemek cehaletle bile açıklanamaz.

Bu itiraz edenlerin eline 2 milyon versen, git ev al ve kiraya ver, sana kıyağımız olsun desen, kendileri 7-8 bin liradan aşağıya kiraya vermezler ama burada höykürüyorlar ikiyüzlülüğün daniskasıdır bu.

Bu millet çok ikiyüzlü, kendi yapacağı şeyi başkası yapınca hemen cephe alıyorlar, güya mazlumdan yana görünüyorlar. Hakkın, haksızlığın ne olduğunu bile bilmiyorlar. Suflör gibiler, ezberledikleri bir metni tekrar edip duruyorlar.

Kafalar komünist ama ölümüne kapitalizmi savunurlar. Hadi komünizme geçelim herşey devletin olsun desen, ona da yanaşmazlar.

Kapitalizmden vazgeçmeyen ama kapitalizmi anlamamış komünist kafalar bunlar. Komünist olmak suç değil ama komünist adam kapitalizmi savunmaz, ilkelidir.

Ben bunlara yönü, doğrultusu olmayan zavallılar gözüyle bakıyorum.

• Enflasyon %150 oluyor, kirayı %100 arttırmanın ne gibi sorunu var ki? Ev sahibininde giderleri artıyor nihayetinde.

• Fallen Angel by A.C kullanıcısına yanıt

Kiracının maaşı %20 artıyorsa?

• Gıda benzin mazot vergiler elektrik gaz yüzde 100 ün üzerinde zamlanmasın zamlar geri alınsın %25 i geçmesin,dolarda tabi faiz nas denmeyip herşeyin artmasına sebep olmasın o zaman zaten %25 bile iyi olur,ama hükümet herşeyi 1 yılda 3-4-5 katına çıkarırsa o iş olmaz 40 lira yağ 160,2 liralık domat 15-20 lira 4 liralık süt 20 tl olursa o zaman olmaz o iş ev sahipleri haklıdır bu durumda.

• Hükümet bunu inanılmaz rahat halledebilirdi.

Zam oranı bir sene enflasyonun 3'de 2'si olacak bir sene vergi almayacağız demesi yeterliydi.

Yüzde 25 saçmalık, umarım anayasa mahkemesi daha makul bir yere çeker yoksa böyle şeyler duyar dururuz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi amadeus99 -- 15 Haziran 2022; 21:28:29 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Doory kullanıcısına yanıt

E ne yapsın ev sahibi? Nüfusuna mi alsın kiracıyı?

• MMistanbul kullanıcısına yanıt

Ne alaka?

• Kiracı maaşına gerçek enflasyon kadar zam almadı, ev sahibi de kafaya göre baskılanan kira zamlarının altında eziliyor. Burada tek suçlu var ama millet yine de birbirini öldürüyor. Bknz. Karınca teorisi

• Halimize şükredelim,almanya bizden kötü.

• Oldu adam sanki bedava aldi evini

• AMC A kullanıcısına yanıt

Bedava aldı tabi o zaman ki enflasyona göre. O zaman ki kredi koşullarına göre. Hele ki bu toki emlak konut felan hak sahipleri var ya hani zamanında fakir edebiyatı yapan insanlara verilen evler şimdi milyoner oldular. tokiye emlak

konuta ödemeleri 1500-2000 tl ama kiraya verdimi 5-10 bin tl arası Başakşehir tarafı hep toki konutları var. Ev sahipleri Araplara vermek için yarışıyorlar. Geçen gün arkadaşıma 1+1 bakıyoruz 4000tl - 5000tl kiralar emlakçı diyor bu

ev sahibi memur istiyor diyor. 12 tane evi varmış aynı binada hacı diyor. Şimdi bu adam daire başı. 4000 tl ortalama kira alsa 48 bin tl eder. bu adam eflasyonun üzerinde zam yapsa veya yapmasa birşey dokunmaz ama kiracıya her

türlü dokunuyor işte. 48 bin tl zaten geçinir adam.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Q6600 -- 16 Haziran 2022; 9:51:30 >
  • AMC A kullanıcısına yanıt

4-5 yıl önce aldıysa bedava almış gibi bir şey oldu. Şu an ki alım gücüyle o an ki alım gücü arasında uçurum var. Üstüne gerçek enflasyon %100'ü aşmışken kiracı maaşına %40-%50 zam alıyorsa itiraz etmekte haklı.

• Yapcak bir sey yok alaydin ozaman

• Q6600 Q kullanıcısına yanıt

Ev alacak ozaman

• Yapacak bir şey var. Devletin çıkardığı yasaya göre zam yapacak yoksa mahkemelerle uğraşacak.

• Hepsinden kötüsü milleti bu hale getirenler seçimi kaybetseler bile elini kolunu sallayarak gezebilecekler. Ersan Şen çok doğru söyledi. Klüp başkanları için yapılan kanun tüm kamu kurumlarını kapsamalı. Kimsenin yaptığı yanına kar kalmamalı.

• İstanbul merkezde 3+1 metro istasyonuna 5 dakika mesafede evde 1.350 TL' ye oturan 6 yıllık kiracı kirayı 1.800 TL' den fazla arttırmam diye diretince anam eline ekmek bıçağını alıp mekan bastı.

Güç bela 2.500 TL' ye imza attırdık...

• Cem_Alim C kullanıcısına yanıt

İstanbul merkez diye Bağcılar'a mı diyorsun Esenler'e mi Küçükçemece'ye mi

• Doory kullanıcısına yanıt

O zaman kiraci çıkacak daha ucuz bir ev tutacak kendine.

• Asıl sorun yine yönetimde. Tüike göre zam alınca, tüike göre artmasını istiyor kiracı.

Ev sahibi de gerçek enflasyon oranında artsın istiyor.

Buraya kadarkiler zaten sıkıntı oluyordu. Ama üzerine birde %25 sınırı getirdi ki bu artık olmaz. Bu artık alenen ev sahibinin hakkını gasp etmektir. Kendine gelince benzine eletriğe gaza günü gününe zam yapıyor, ama fedakarlığı milletten bekliyor.

Ev sorunu var gerçekten. Çözümü de bence ilk aşamada 2 önlemle biraz rahatlar.

1) Sığınmacıları postalamak.
    2) 2-3 evden fazla evi olandan çok yüksek vergi almak. Birilerinin 50 tane 100 tane evi olduğu sürece diğerleri ev mev alamaz.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.