5 bin tl den şuan 4 adet kirada dairem var. Ben 10 bin tl istedim. Çevre kiralar 15 ile 18 arası. Kabul etmezler ise 10 bin tl yi kira uyarlama davası açsam 10 bin tl yi kazanma şansım varmı? < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Kira zam oranı hakkında yardım

-
-
Mevcut kira bedelinizin 5.000 TL olduğu, kiradaki daire sayısının 4 olduğu ve çevredeki emsal kira bedellerinin 15.000–18.000 TL aralığında olduğu dikkate alındığında, kira tespit davası (veya kira uyarlama davası) açmanız mümkün ancak mahkeme, özellikle sözleşmenin beş yıldan uzun süredir devam edip etmediğine, TÜFE artış oranlarına, emsal kiralara ve taşınmazın niteliğine göre karar verecektir. Eğer kira sözleşmesi 5 yılı aşmışsa rayiç bedel esas alınarak kira yeniden belirlenebilir ve 10.000 TL talebiniz mahkemece makul görülebilir ancak sözleşme 5 yıldan kısa ise yalnızca TÜFE artışı dikkate alınır ve 10.000 TL'ye çıkış zorlaşır. Emsal kiraların 3 katı kadar yüksek olduğu bu durumda, özellikle 5 yıl şartı sağlanıyorsa, 10.000 TL’ye uyarlanma ihtimali güçlü yine de her somut olayda hakimin takdir yetkisi ve bilirkişi raporunun içeriği belirleyici olacaktır.
-
İnsanlara hukuki akıl vermeniz çok güzel bir davranış Fatih bey, teşekkürler.
Ben hukuk bilgim olmasa da Chat GPT'ye sordum ekstra şeyler koymak istiyorum buraya.
Eksik veya Geliştirilebilecek Noktalar:
- Kira tespit davası ve uyarlama davası farkı net değil: Bunlar bazen karıştırılır. Eğer sözleşme 5 yılı geçtiyse kira tespit davası, olağanüstü durumlarda (örneğin ekonomik kriz, enflasyon patlaması vs.) ise kira uyarlama davası açılır. Burada aslında kira tespit davası daha uygun gibi.
- Davanın açılabileceği zaman: Dava açıldıktan sonra karar verilene kadar eski kira geçerli olur. Ancak, karar geriye dönük uygulanabilir mi konusu da önemlidir ve bu da eklenebilir.
- 4 dairenin olması davaya etkili değil: Soru 4 daireden bahsediyor ama davaya konu daire bazında olur. Daire başı tek tek dava açılır, bu da belirtilmeli.
- Emsal kira analizine vurgu: Mahkemeler bilirkişi aracılığıyla çevre emsallerine göre rayiç bedeli belirler, bu süreç de kısaca özetlenebilir.
Revize Edilmiş ve Geliştirilmiş Cevap Örneği:
Mevcut kira bedelinizin 5.000 TL olduğu, kiradaki daire sayısının 4 olduğu ve çevredeki emsal kiraların 15.000–18.000 TL bandında seyrettiği dikkate alındığında, kira tespit davası açmanız mümkündür. Ancak, bu tür davalarda aşağıdaki kriterler esas alınır:
- Kira sözleşmesinin süresi: Eğer sözleşme 5 yılı aşmışsa, Borçlar Kanunu’nun 344. maddesi gereği kira bedeli rayiç (emsal) kira değerine göre yeniden belirlenebilir. Bu durumda 10.000 TL talebiniz, özellikle çevredeki kira seviyeleri dikkate alındığında mahkemece makul bulunabilir.
- Sözleşme 5 yıldan kısa ise: Bu durumda yalnızca TÜFE (12 aylık ortalama) oranı ile sınırlı bir artış yapılabilir. 5.000 TL’den 10.000 TL’ye çıkış bu durumda pek mümkün olmaz.
- Daire sayısı: Her daire için dava ayrı ayrı açılır. Yani 4 daireniz varsa her biri için ayrı değerlendirme yapılır.
- Emsal kira bedelleri: Mahkeme genellikle bilirkişi atayarak çevredeki benzer nitelikteki taşınmazların kira bedellerini karşılaştırır. Sizin belirttiğiniz gibi çevre kiraları 15.000–18.000 TL aralığında ise, 10.000 TL talebiniz yüksek ihtimalle makul bulunacaktır.
- Geriye dönük uygulanabilirlik: Dava tarihinden itibaren hüküm doğurur, yani karar çıktıktan sonra o tarihe kadar geçen süredeki farklar da talep edilebilir.
Sonuç olarak, kira sözleşmeniz 5 yılı geçtiyse ve çevredeki emsaller belirttiğiniz gibiyse, 10.000 TL’ye çıkmanız oldukça olasıdır. Ancak nihai karar hâkimin takdirinde olup bilirkişi raporu belirleyici olacaktır.
İstersen bunu daha resmi veya daha sade hale de getirebilirim. Yardımcı olayım mı?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rindaman -- 18 Nisan 2025; 1:18:21 >
-
Tam görükle fiyatları , ordamı evler
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Konunun yeri ülke gündemi değil ve ayrıca insaf biraz. Kirayı enflasyondan fazla bir artışla zaten isteyemezsin.
-
zam yapicaz
Hocam geçen sene 2500 liradan %100 zam ile 5000 bin lira oldu. Bu sene tekrar %100 zam yapıp 10000 lira isteme hakkım olur mu? Birde daha 4. Senesinde kiracılar.
20000 bile istersin, ev sahibi zam ister kiracı öder. Komünist ülke mi burası?
-
Hocam ama 4. Senesi daha.
Kiranız düşük kalmış olabilir yalnız tüfe üstünde zam yapamazsınız diye biliyorum.
Konut tüfe en son neydi?
% 51,26
Üstadım konut böyle bir şey, her sene tavandan yapsan bile geri kalma ihtimali var.
Beşinci senede Avukat beyin dediği gibi kira tespit davası açmanız lazım.
Bir noktada kiranın diğer boştaki dairelerden daha düşük kalması insanların
boştaki evlerine keyfe kader fiyat çekebilmesinden dolayı.
Her sene ayarında bir zam yapsaydınız dahi güncel fiyatlardan geri kalması muhtemel.
Bundan sonra kiracıya iş ilişkisi gözüyle bakmanız iyi olacaktır, aç gözlülük yapmadan ama malınızın
da fiyatını öldürmeden bir fiyat politikası gütmeniz iyi olur. Bir avukatla çalışmanız çok daha faydalı olacaktır.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rindaman -- 18 Nisan 2025; 15:36:2 > -
Kira tespit davası açarsın 5000 TL çok küçük bir rakam şu an en düşük evimden 17000 elde ediyorum.
Komünist kiracılar az kira ödemek istiyorlar ne yazık ki.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 18 Nisan 2025; 15:43:12 > -
Hacı o işler öyle olmuyor işte :)
-
Isteyenin bir yüzü, vermeyenin iki yüzü kara.
-
-
Arkadaşlar güncel efe tüfe değerlerine göre üst limit nedir?
8 bin tl kira veriyorum, haziranda güncelleme dönemimiz. Yasal olan üst sınır nedir ?
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X