Şimdi Ara

Kim demiş çok yakıyor!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
1.899
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Yakıt ekonomisi konusunda uzman ünlü sürücü çift Helen ve John Taylor, standart donanımlı turbo dizel motorlu Jeep Compass ve Jeep Patriot ile Londra’dan Berlin’e bir depodan daha az yakıt kullanarak seyahat etti

1059 km.den oluşan Londra-Berlin seyahatini ortalama 100 km. hızla normal yol koşullarında, 2 kişi ve bagajlarıyla gerçekleştiren ünlü çift, 4lt.’den biraz daha fazla bir yakıt tüketimiyle büyük bir rekor kırdılar. Seyahatin başlangıç noktasında depoları mühürlenen Jeep’lerin kat ettikleri 1124,1km. yol ise, noter tarafından da onaylandı.

Helen Taylor “Jeep Patriot ve Compass modelleri, tüm SUV'ların benzin içen araçlar olduğu efsanesine açıkça meydan okumaktadır” diye konuştu. Taylor, “Basit yakıt tasarrufu taktikleri izlenerek, bu iki SUV tarzı Jipin günlük sürüş koşullarında ne kadar yakıt verimliliği sağlayabildiğini kanıtladık.” diye ekledi.
    John Taylor “Her sürücünün tekrarlayabileceği yakıt tasarrufu sağlayan basit sürüş teknikleri kullandık,” diye konuştu. “Bu sürüşte gerçekleştirdiğimiz başarının bir sırrı yok ve herhangi bir araç kullanıcısı aynı basit işlemleri gerçekleştirerek olağanüstü yakıt verimliliği elde edebilir.” diye ekledi.
    Taylor çifti, Jeep Patriot ve Compass ile gerçekleştirdikleri bu seyahatle yüksek sürüş performansına sahip Jeep modellerinin hem çevreye duyarlı, hem de ekonomik olduğunu gösterdi.
    Helen ve John Taylor’dan ekonomik sürüş için öneriler

Sarsıntısız sürüş yapın
    Agresif sürüşte, ölçülü sürüşle karşılaştırıldığında üç kata kadar daha fazla yakıt kullanılabilir. Çok sert gaz ya da fren uygulaması yapmaktan sakınınız ve direksiyon kullanımının mümkün olduğunca akıcı olmasını sağlayınız.

Aracı Yüksek Viteslerde Kullanın
    Vites ne kadar yüksek olursa motor hızı da o kadar düşük olur. Bu yakıt verimliliğini arttırabilir, bu nedenle motoru aşırı düşük devirde (rpm değerinde) çalışmasına sebep olmadan uygun olan en yüksek vitesi kullanınız. Otomatik vitesli araçlar, araba yeterli momentumu (hızlanmayı) gerçekleştirdiği zaman sürücü gaz pedalını hafifçe bırakırsa vitesler arasında daha çabuk ve daha akıcı bir şekilde geçiş yapabilir.

Motorun Ayarını ve Bakımını Yapın
    İyi ayar yapılmış bir motor yakıt tasarrufunu yüzde dörde oranına kadar geliştirebilir. Yağı değiştiriniz ve bakım konusunda her zaman üreticinin tavsiyelerini uygulayınız.

Tekerleklerin Doğru Basınç Değerlerinde Kalmasını Sağlayın
    Doğru olarak şişirilmiş tekerlekler daha güvenlidir ve uzun ömürlüdür ve ayrıca aracın hareketini sağlamak için gereken enerji miktarını da azaltır. 69 milibar (bir psi) değerinin tam altında şişirilmiş bir tekerlek yakıt verimliliğini yüzde üçe kadar düşürebilir.

Aşırı Ağırlık Taşımamaya Çalışın
    Bir aracın içinde taşınan ekstra her 45 kilogram (100 libre) için yakıt verimliliği yüzde iki oranında düşebilir, bu nedenle bagajda ve arka koltukta araçta yalnızca ağırlık yapan gereksiz herhangi bir eşya bırakmayınız.

Portbagajı kaldırın
    Portbagaj ya da tavan çubukları kullanılmıyorsa, bunları sökünüz. Bunlar, aracın aerodinamik etkinliğini olumsuz olarak etkiler ve araçta yüzde beşe varan oranda yakıt tasarrufunu azaltan bir etki yaratır.

Uygun motor yağı kullanın
    Her zaman motor yağını tavsiye edilen derecede kullanınız. Üreticinin önerdiği yağı kullanmak, yakıt tasarrufunu yüzde bir ya da iki oranında arttırır. Ayrıca yüksek kalite motor yağları, motorunuzun daha etkili şekilde çalışmasına yardımcı olur.

Uzun süre boşta çalıştırmayın
    Boşta çalıştırma işlemi aracı hiçbir yere götürmez ancak yine de yakıt harcar. Bir kuyrukta beklerken ya da birisini beklerken aracı sürmeniz gerekene kadar motoru kapatınız.

Aşırı hız yapmayın
    Ne kadar hızlı giderseniz o kadar fazla rüzgar direnci ile karşılaşırsınız ve hızı aynı seviyede tutmak için aracınız o kadar fazla yakıt tüketir. Hız limitinden yalnızca sekiz km/saat (beş mph.) daha hızlı gitmek, yakıt tasarrufunu yüzde 23 değerine kadar etkilemektedir.

Mesafeyi koruyun
    Aracınızla öndeki araç arasında makul bir mesafe bırakmak, sürücünün engelleri önceden tahmin etmesine ve dengeli bir şekilde frene basmasına olanak verir.

Klimayı tutumlu bir şekilde kullanın
    Klima tesisatı motora ek bir yük getirir ve kullanım sırasında fazladan yakıt kullanır bu nedenle özellikle sıcak günlerde kullanımını sınırlandırır. Ilık günlerde klima yerine havalandırmayı kullanınız.

Hava filtresini kontrol edin
    Hava filtresi, yabancı maddelerin motora zarar vermesini engeller. Tıkanmış bir hava filtresinin değiştirilmesi, motorun korunmasına yardımcı olurken aynı zamanda yakıt tasarrufunu yüzde 10 değerine kadar arttırır.
    Aracınızı trafiğin yoğun olduğu saatlerde ve trafiğin sıkışık olduğu yerlerde kullanmayın
    Aracınızı en işlek saatlerin ve bilinen yoğun trafik alanlarının dışında kullanarak tıkanmış ya da çok yavaş ilerleyen trafikte daha az zaman geçirir ve böylece daha az yakıt tüketirsiniz.

Hızı dengeli tutun
    Aracı sürerken düşününüz. Örneğin; tamamen durmaktansa yanan kırmızı ışık yeşile dönene kadar daha erken yavaşlayınız ve o hızda devam ediniz. Ayrıca bir tepenin başlangıç noktasına ulaşmadan önce hızınızı biraz arttırınız ve ardından motoru daha sert çalıştırmaya gerek kalmaksızın aracın hızının aracı tepeye çıkarmasına izin veriniz.

Soğukkanlılığınızı koruyun
    Sakin olmadığı zamanlarda sürücüler verdikleri kararlarda daha fazla hata yapmaktadırlar. Yakıt tasarrufu tamamen akıcılıkla ilgilidir. Muhakeme gücü ve sakin kalmak, yakıt tasarrufunda kesinlikle çok önemlidir.

El frenlerini eğimli yerlerde kullanın
    Bazı sürücüler, eğimli yerde araçlarını durdururken el frenini kullanmazlar. Bunun yerine ya kısmen debriyajı devreden çıkartırlar (manüel vitesli araçlarda) ya da aracın geri dönüşünü engellemek için gaz pedalını kullanırlar (otomatik vitesli araçlarda). Her iki durum da gereksiz yakıt kullanımına neden olur.

Kim demiş çok yakıyor!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ünal -- 1 Nisan 2008; 19:01:56 >

• ilginç bir testmiş. saol paylaştığın için.
    Bilindik hikaye...
  • Türkiye şartlarında biraz zor gibi doğru.
  • quote:

Soğukkanlılığınızı koruyun
    Sakin olmadığı zamanlarda sürücüler verdikleri kararlarda daha fazla hata yapmaktadırlar. Yakıt tasarrufu tamamen akıcılıkla ilgilidir. Muhakeme gücü ve sakin kalmak, yakıt tasarrufunda kesinlikle çok önemlidir.

Bence istanbul trafiğindeki sürücüler bu kurala biraz daha dikkat etmeli.

1000 km yol boyunca aman az yaktı aman gaza fazla bastım aman yukum agır olmasın diyinceye kadar otobusle giderim. Bu ne pintilik...

Tamam az yakıt tuketmenın yolu bunlar olabılır ancak nekadarı uygulanabılır orası biraz şaibeli...
  • bızım yollarımızda zor . bu aracın bu sekılde yakıtı normale gore bıraz daha ekonomık yakabılmesı ıcın dur kalk yapmaması gerekır.Bildiginiz 1000 km li 4 şeritli bir otoban varsa bu test verilerini anca o sekılde alabılırsın herhalde

adamlar hayvan gibi arabalarla 4 lt. yakalamışlar helal olsun(ama adamlar profesyonel şöförler)

Yani küçücük clioyla yaptığım değer genelde 4.8-5 oluyor ki bu haliyle sıkıcı bir yolculuk oluyor
  • Londra- Berlin arası kaç tane kırmızı ışıkta durdular,kaç defa dur kalk yaptılar,vs... hikaye bunlar arabalar sadece 1000km.lik uzun mesafeler gitmek için alınmaz aksine bu tarz seyahatlar senede 1-2 defa olur.Asıl olan işe gidip gelmek ve günlük ihtiyaçlar için arabayı kullanmaktır.İstanbul,Ankara,İzmir gibi büyük şehirlerde böyle yakıt ekonomisi yapsınlarda görelim.Uzun yolculuklarda büyük ve küçük motorlar arasıdaki yakıt sarfiyatı sakin kullanımda büyük fark göstermez.Ama şehir içi kullanımında büyük motor ve ağır kasaya sahip SUV'ların ne yaktığı belli.Böyle hikaye testlerin gerçek hayatla ilişkilendirilmesi bence saçma.
  • Jeremy Clarkson 5 gramlık bir bıyığın top Gear isimli programda yılda 5 pound değerinde yakıt yakılmasına sebep olduğunu hesaplamıştı.Araçta fazla yük taşıyanlar ( örnek yazın zincir gib ) göz önüne alsınlar derim.
  • Yok amcam be
    erken ölürüm ben bunları yaparsam...
    bunları yapıp kendimi kasmaktansa 400bin yakmaya razıyım.

• Aslında herkesin bildiği ve kullandığı yöntemleri söylemiş. Haklılar ama kardeşim biz şehir dışında yaşamıyoruzki . İstanbulun göbeğindeyiz.

Gelelim bize verdikleri tüyoları bulunduğumuz yerde kullanmaya :

• Sarsıntısız Sürüş Yapın :

Bir kere sarsıntısız sürüş yapabilmek için yağ gibi yollar kaymak gibi otobanlar gerekmektedir. Önüne aniden atlayan taksici amcamı saymıyorum ." Hoop münübüs ne yapıyorsun içine ettin yakıt ekonomisinin " gibi bazı diyalogları saymıyorum bile ... Belki otobanda artık en az kullanılan şerit olan en sağ şeridi kullanarak bu uygulama hayata geçirilebilir.

• Aracı Yüksek Viteslerde Kullanın :

Sık kullandığım bir yöntemdir ama gel gelelim ani yol seviyesi değişiminde vitesle gereğinden fazla oynamak gerekmektedir özellikle sık sıkışan trafikte bunu uygulayana helal çekerim.

• Motorun Ayarını ve Bakımını Yapın :

Servis gereken ayar ve bakımı yapıyor (mu). Burası çetrefilli işte. Bunu geçtim bakımı ayarı bırak aracı senelerdir garajdan çıkartmayan vatandaş var.

• Tekerleklerin Doğru Basınç Değerlerinde Kalmasını Sağlayın :

Kaç kişi aracına binerken önce tüm tekerlekleri eli ile yoklayıp kontrol ediyor çok merak ediyorum , bunların yanında benzincilerdeki manuel , yarı manuel ve tam otomatık lastik şişirme cihazlarını kullanabilirsek belki lastiklerin havalarınıda tutturmuş oluruz. Aman ha çukurlara dikkat demin bastığın hava gidiverdi.. Yazık.

• Aşırı Ağırlık Taşımamaya Çalışın :

İşte bu bizim milletimiz için baştan sağma bir kriter. Gülmeyin hemen inceleyelim. Çoğu kişinin aracında mangal ve mangal malzemeleri vardır. Bunları geçtim müzik dinlemeyi seven arkadaşlar ( Ben dahil ) gavur kadar subwoofer ları bagajların gerçek işlevini iptal etme pahasına taşıyoruz. Aracın içinde de bilimum gereksiz alet edevat bulunduruyoruz. Alın size Aşırı Ağırlık.

• Portbagajı kaldırın :

Sebep ? Ne güzel spoiler gibi duruyor. Belki görmüşsünüzdür Touareglerdeki portbagajlar kapalı hali ile rüzgarlık gibi durur , biz millet olarak gösterişi sevdiğimizden bunu kaldırmayız hatta bazı kimseler bu olayın spoiler olduğunu bile sanıyorlar ne yazıkki. Biz gerçeği bildiğimiz halde onu ordan kaldırmadık aracımızda . ( Kaldırınca da görmüşsünüzdür çirkin bir görüntü oluşuyor)

• Uygun motor yağı kullanın :

Tamamen pazarlama stratejilerine yenik düşerek " bak bak mu motor yağı performans vaad ediyor " lafına aldanıp bilmediğimiz yağları doldurmakta üstümüze yoktur ha ben yaptımmı hayır bugune kadar servis müdahalesi dışında kendim yağ koymuşluğum dahi yoktur. Nerede kaldı uygun motor yağı kriteri ?

• Uzun süre boşta çalıştırmayın :

Uzun rampalardan , yolun ortasına , bazı virajlardan , tümseklere kadar amaçsızca boşta gitme merakımız da gördüğümüz üzere yakıt sarfiyatına nedne oluyormuş.

• Aşırı hız yapmayın :

645i BMW'si olan yukarıdaki bir abimi ele alayım. Adam zamanı ve yeri geldiğinde elbetteki tasarrufu düşünecektir fakat şehirlerarası yolda 4500cc nin verdiği haşmet ile ilerlemek yerine sağ şeritteki otobüsün arkasına takılacağını ben hiç sanmıyorum. Daha günümüz bir örneği vermek gerekirse ballandıra ballandıra tsi fsi gtı gt mt stı (vs.) araç kullanıcıları da sanırım aşırı hız kriterini görmezden geleceklerdir.

• Mesafeyi koruyun :

Hangi mesafeden bahsediyorsun arkadaşım ? Otobanda , şehir içinde yapış yapış giden araçları göz önünde bulundurursak bu bizim için son derece saçma bir kriter önümdeki araçla sadece 1 araç mesafe olmasına karşın kasımpaşa yolunda arkadaki adamın sinirli korna ve sellektörlerine maruz kalmışlığım bunun sonucunda adamın benim yanıma gelerek camı ındırıp yurusene be kardeşim diye serzlenişte bulunmuşluğu da vardır.

• Klimayı tutumlu bir şekilde kullanın :

Ne tutumu ? Yazın 40 derece sıcağında devlet dairesindeki bir işi yapmak için alel acele koştura koştura evden çıktınız. Arabanın kapıyı açtınız Hamam!. Hemen bir an önce kontağı çevirip klimanın tüm ayarlarını maksimum seviyeye getirip HADİ LAN SOĞUTSANA O KADAR PARA VERDİK BİR İŞE YARA diye hayıflanmayı da saymamak gerek herhalde ...

• Hava filtresini kontrol edin :

Bir ara ederiz. Herkesin kaputunun altında fk sk mk hk açık kapalı kutu içikutu dışı intake şeklinde spor ses veren ( Spor ses te nedir anlamak güç ) beygir vaad eden ama tek başına kullanımında hiçbir artısı olmayan ne idüğü belirsiz plastik materyaller mevcut. Bunların değişimi söz konusu olmadığından bakımını ihmal edenler de çoğunluktadır.

• Hızı dengeli tutun :

Eğer yolda gelirken sarı ışığı görürseniz asılın kornaya ki yakıt tasarrufu elden gitmesin , hoş kırımızıya yakalanırsa bir güzel öndeki sürücüye giydirin. Nerede kaldı yakıt tasarrufu.

• Soğukkanlılığınızı koruyun :

Yanlış yere park etmiş araç , önüne fırlayan yaya, yanlış yere kıran taksici , önünde bitiveren minübüs şöförü , sol şeritte önündeki otobüsü! sollayan kamyon! şöförü , sarı ışıkta duydugunuz klaksonlar ve cabası . Buyrun sizlere soğukkanlılığınızı korumaya yanrdımcı olacak etkenler. Hayırlı traşlar.

• El frenlerini eğimli yerlerde kullanın :

Drift yaparken ne kullanıcaz ?

Yukarıdaki bilgileri biraz mübala biraz da mizah katarak kendimizden yola çıkarak anlatmaya çalıştım kısacası bu büyük istanbul keşmekeşinde yaşanılmaz kaos ta yakıt tasarrufu yapmaktansa başımıza bir iş gelmeden sinirlenip bozulmadan gideceğimiz noktaya gitmeyi planlıyoruz. Bu planları kafamızda kurgularken etrafında olumsuzlukları baz alınırsa yakıt tasarrufu biraz yalan oluyor.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

• < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yusuf -- 6 Nisan 2008; 17:52:09 >

• Çok iyi yazmışsın.

Orjinalden alıntı: Ünal Korkmaz

El frenlerini eğimli yerlerde kullanın
    Bazı sürücüler, eğimli yerde araçlarını durdururken el frenini kullanmazlar. Bunun yerine ya kısmen debriyajı devreden çıkartırlar (manüel vitesli araçlarda) ya da aracın geri dönüşünü engellemek için gaz pedalını kullanırlar (otomatik vitesli araçlarda). Her iki durum da gereksiz yakıt kullanımına neden olur.

burda bi mantık hatasımı var bana mı öyle geldi, araç durdurulurken el freninin kullanıldığı nerde görülmüş? "aracın geri dönüşünü engellemek için" demesinden anladığım kadarıyla yokuş yukarı kalkıştan bahsetmeye çalışmış heralde haberi yazan?
    Efendiler, sırası gelmişken, aziz milletime şunu tavsiye ederim ki, bağrında yetiştirerek başının üstüne kadar çıkaracağı adamların kanındaki, vicdanındaki öz cevheri çok iyi tahlil etmek dikkatinden bir an geri kalmasın!
    Mustafa Kemal ATATÜRK

Bu memleket tarihte Türk'tü, o halde Türk'tür ve ebediyen Türk olarak yaşayacaktır.

• orta yaşlılare bilir.eskiden dolmuşlar 6 kişilik 3 tekerlekli pır pır diye adlandırılan araçlardı.önde bir kişilik yer olmasına rağmen sürücü poposunu kapıya sıkıştırarak 1 kişi daha alırdı.sonra hacı muratlar çıktı bunlarda muratlara tahsis oldu ama inanın o eki yan oturma alışkanlığını uzun süre atamadılar.soranlarada böle yapınca az yakar derlerdi.

Orjinalden alıntı: necmi42

orta yaşlılare bilir.eskiden dolmuşlar 6 kişilik 3 tekerlekli pır pır diye adlandırılan araçlardı.önde bir kişilik yer olmasına rağmen sürücü poposunu kapıya sıkıştırarak 1 kişi daha alırdı.sonra hacı muratlar çıktı bunlarda muratlara tahsis oldu ama inanın o eki yan oturma alışkanlığını uzun süre atamadılar.soranlarada böle yapınca az yakar derlerdi.

O espriyi çok duyuyorum az yakar mevzusu ... Yan oturunca..

İşin aslı nedir
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.