Şimdi Ara

Katalitik Konvertör bozuk mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
0
Favori
9.000
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Katalitik konvertörün bozulduğu nasıl anlaşılır... Bozulursa ne olur?? Farkında olmadan bozuk kullanılırsa ne olur? :)

artıdan 2-3 hp kazanır

ara hızlanmalarda 1 sn ye yakın hızlanmalar olur

havayı daha fazla kirletir farkları bu işte

işte benim mod anlayışım

Orjinalden alıntı: dgo2133

araba daha rahat nefes alır

artıdan 2-3 hp kazanır

ara hızlanmalarda 1 sn ye yakın hızlanmalar olur

havayı daha fazla kirletir farkları bu işte

işte benim mod anlayışım

başka yorumu olan??

• Eger hatali kullanim sonucu(uzun sure mars yapmak,araci ittirerek calistirmak,kursunlu benzin kullanmak v.s.) icindeki gozenekler tikanirsa motorun cekisi cok duser hemen kendini belli eder zaten.

Normal omur olarak ta ortalama 100,000 km sonra da etkinligini kaybeder. Motor gucunde bir dusus meydana getirmese de hem ses yapar hemde emisyon azaltma acisindan eskisi gibi randimanli olmaz.

bunla bi alakası var mı acaba ustaya göstediğimde egsozda falanbişey var demişti orta susturucu mu ne dedi değiştirmene gerek yok çokmasraf açar gittiği yere kadargitsin dedi bana

Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir
    Ne mutlu Türküm Diyene

• Şimdi hocam şöyle ki Aracın çakişinde bir problem var bu sorunu uzun zamandır foruma yazıyorum ama net bi cevap çıkmadı. Bu sorunun kaynağının katalitik kon. olduğunu açıkçası düşünmedim. Benim aklımı kurcalayan acaba ÇALIŞIYORMU sorusu. Örneğin marş bastım araçla 1-2 Km yol yaptım aracı park ve stop ettim..Araçtan indiğimde araç altından yani katalitik kon. olduğunu düşünüyorum.. Hani elektrik veya tüplü sobaları kapatınca hızlı soğurya soğurkende tınk tınk diye bi ses veriri işte öyle bir ses veriyor.. ACABA sorunlumu çalışıyor diye düşündüm.. Fikriniz nedir? Aracında katalitik kon. olan arkadaşlar sizlerinde aracında aynısı oluyormu??

aynen söylediğin şeyler bendede 70bin kilometreden beri var.

alt devirlerde gaza basınca hırlıyo araba sonra üst devirlerde kesiyo.

arabam otomatik olduğundan alt devirlerde ve rampalarda viteslere geç geçiyo.

bende birkaç egsozcuya gösterdim katalitik dağılmamış dediler ama tıkanıp tıkanmadığına ilşkin bişey diyemediler.

arabamın performansı oldukça düştü ve arabadan soğudum doğrusu.

arabanın tüm bakımları yetkili serviste yapıldı ve araca iyi bakıldı.

sorun nedir acaba?

quote:

Orjinalden alıntı: Yazılımcı Online

alçak devirlerde mesela , 2000 devire yaklaşırken bende bi hırrrrr diye sesgeliyo sonra o ses kesiyo hemen yüksek devirlerde.

bunla bi alakası var mı acaba ustaya göstediğimde egsozda falanbişey var demişti orta susturucu mu ne dedi değiştirmene gerek yok çokmasraf açar gittiği yere kadargitsin dedi bana

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: odanir

Şimdi hocam şöyle ki Aracın çakişinde bir problem var bu sorunu uzun zamandır foruma yazıyorum ama net bi cevap çıkmadı. Bu sorunun kaynağının katalitik kon. olduğunu açıkçası düşünmedim. Benim aklımı kurcalayan acaba ÇALIŞIYORMU sorusu. Örneğin marş bastım araçla 1-2 Km yol yaptım aracı park ve stop ettim..Araçtan indiğimde araç altından yani katalitik kon. olduğunu düşünüyorum.. Hani elektrik veya tüplü sobaları kapatınca hızlı soğurya soğurkende tınk tınk diye bi ses veriri işte öyle bir ses veriyor.. ACABA sorunlumu çalışıyor diye düşündüm.. Fikriniz nedir? Aracında katalitik kon. olan arkadaşlar sizlerinde aracında aynısı oluyormu??

Bu sanırım yanlız bende oluyor.. Yorumu olan varmı?

• kardeşim kataletik konvaktör aracın yakamadığı yakıtın yakmasını sağlar eğer o bozulursa aracın çalışması değişir çünkü yanmıyarak çıkan yakıt onun içinde yanıyor ve öyle dışarı çıkıyor motora katkısı büyük ama öyle hemen bozulacak bir parça değil senin için rahat olsun... sana aracınla hayırlı kilometreler....

Orjinalden alıntı: tirbusonusta

kardeşim kataletik konvaktör aracın yakamadığı yakıtın yakmasını sağlar eğer o bozulursa aracın çalışması değişir çünkü yanmıyarak çıkan yakıt onun içinde yanıyor ve öyle dışarı çıkıyor motora katkısı büyük ama öyle hemen bozulacak bir parça değil senin için rahat olsun... sana aracınla hayırlı kilometreler....

doğru diyorsun arkadaş kolay bozulacak bi parça değiş ama araç 98 model ve 135.000 km de

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi odanir -- 20 Aralık 2006; 15:07:07 >
  • 135,000 km de katalitik konvertor zaten omrunun sonlarina yaklasmistir.Ayrica kontak kapatildiginda aractan ozellikle eksoz sisteminden cit cit soguma sesleri gelmesi normaldir ve de olmasi gerekir cunku cok yuksek sicakliklardan birden ortam sicakliginda sogumaya birakiliyor.

Katalitik konvertoru yerinden cikartip deneme amacli yerine duz boru konarak aracin performansinda degisim olup olmadigina bakilabilir. Eksoz emisyonlarindan da kat.oncesi ve kat. sonrasi olcum alinarak yine konvertorun gorev yapip yapmadigi anlasilabilir.
  • Herkesin anlayabileceği şekilde Katalitik konverter; yaklaşık çapı 1 mm binlerce gözenekleri olan temel malzemesi seramik (kaolen), yan malzemeler Platinyum, rodyum,aliminyum oksit kullanarak yapılmıştır. Genelde otomobilin 1. susturucusunun içerisine yerleştirilmiştir. Görevi motordan çıkan zararlı karbon monoksidin hızla, zararsız karbon diokside dönüşmesini sağlamaktır. Basit olarak bu işi kimyasal değil fiziksel olarak yapmaktadır. Yani Eti kıyma makinesinden geçirmek gibi. Takdir edersiniz ki kıyma bütün ete nazaran daha çobuk pişer. Konverter korbon monoksidi eksozdan parçalanmış olarak çıkartarak; moleküllerin hızla oksijen alıp diokside dönüşmesini saglar. Karbondioksit zararsız bir gazdır. Sanayide çokça kullanılır, özellikle gaz altı kaynak işlerinde, Kuru buz üretiminde vb. Kabonmonoksidin canlıları zehirlemesi ise, cigerlerimize çektigimiz de oksijeni; ciger hücreleri alamadan karbon molekülünün el koymasından kaynaklanmaktadır. Karbon; dioksit olunca doymuş sivri sinek gibidir artık zarar vermez Katalitik kanverterin yapı malzemesindeki diğer maddeler ise kimyasal olarak etki eder ki bu özelliğinden dolayı sistem KATALİZÖR olarakta anılmaktadır. Ancak bunların etkisi oldukça az olup bence sisteme karizma kazandırmak için konulmuştur. Zira son yıllarda çelik gözeneklileri yapılmaktadır. Seramik olanlar sarsıntı ve darbelerden ovalanıp delikleri tıkamaktadır. Aynı zamanda kötü yakıt, kötü yanma neticesi kurumlanarak da tıkanma gerçekleşir. Sökülüp yerine normal susturucu takılmasında bir sakınca yoktur. Ancak bazı model otomobillerde Motor eksoz çıkışı ile konverter arasındaki bölge basıncını algılayan sensör bulunmaktadır. Düz susturucu takıldığında buradaki basınç düşeceğinden araç bilgisayarı olumsuz ikazlar verebilir. Böyle durumlarda sensörün kör edilmesi lazım.

• Katalizörü söktürüp tıkanıp tıkanmadığına bakın. Giriş ve çıkış boruları aynı eksende ise söktürdükten sonra güneşe, ışık kaynağına tutun ışığı görebiliyorsanız sorun yok ama ışık çok az geçiyor onda da delikler geometrik olarak aynı değil kirden dolayı rastgele ise temizletip geri taktırın. Motora tek faydası düşük devirlerdeki sağladığı geri basıncının motorun düşük devirlerde güç verebilmesini sağlamak ama yüksek hızlarda da performansı düşürür (egzost gazları yeterince rahat atamadığından).
    Araçlarınız lpgli ise zaten tıkanması söz konusu olmaz. Tıkanma ise motor arızası sonucu yağ yaktıysanız kalın partiküller sonucu ortaya çıkar.
  • Arkadaşlar bu konuda bende mağdur oldum, aracım çok ciddi derecede duman atma ve performans düşüklüğü sorunu yaşattı. arabayı kaldırtmak gittiğim 4.servisin aklına geldi, kaldırdığında motordan katalitik konvertöre girmesi gereken borunun yarık olduğu, mevcut katalitik konvertörün bitik olduğu ve son egsoz bağlantı noktasının kaynağının yarıldığı görüldü, şahit de oldum çok şaşırdım. velhasıl çıkma temiz uygun katalitik konvertör ve alt egsoz takımına gereken müdahale yapıldı.
    ilk hafta tertemiz dumansız ve full performans bindim. ancak şehir içi kısa mesafe 100.km.de memnun kalmışken, 150 km.lik ş.dışı yoluna gidip gelince araçta 2.vites 20devirde bir duman atma oluyor. ve aynı şekilde 2.vites rampada performans düşüklüğü var, 10gün içinde bunlar oldu. sebep nedir bilemiyorum.
    bu arada katalitik konvertör için 550tl ödedim. avcılar-firuzköy tarafında sanayide.
    hiç ucuz parça değil, umarım aynı sorunu tekrar yaşamıyorumdur.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.