Şimdi Ara

Kapital'i okuyan var mı? (Karl Marx)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
6.139
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Gerçekten merak ediyorum. Sormaya korkuyorum ama kişiler bir takım ideolojiler konusunda bilgi sahibi olmadan fikir sahibi oluyorlar. Ciddi anlamda Das Kapital'i okuyan varmı içinizde?

• Bildiğim kadarı ile das kapital en çok satılan ama en az okunan kitaplar kategorsine giren bi eser. Sebebi dilinin ağır ve sürükleyici bir usupla yazılmamış olması diyebilirim.
    Ağır derken aklınıza anlam dolu cümleler gelmesin, gereksiz fazla terimler gelsin.

(*) Kitapçılarda gördüğümüz aslında eserin kendisi değil. Bir nevi özetidir. Eserin kendisi 11 cilt diye aklımda kalmış. (12 de olabilir)
  • Karl Marx...
    O kitabı okumak,etkilenmek açısından (ideolojik açıdan)tehlikelidir herhalde?
    Hep merak etmişimdir eserlerini bir türlü okuyamadım.Özetini okurum yakında.Kaç sayfa?
  • Okumak insanın kafasını çalıştırır. özellikle DAS KAPITAL.

Tavisye ederim En azından sana farklı bir bakış açısı kazandırır.

http://zibidi.com/tr/sozluk.asp?x=das+kapital

http://www.felsefeekibi.com/site/default.asp?PG=1597

Yukarıda beyin damarlarını aşındıracak bi kaç link var. Sabırla okumanı tavsiye ederim.

Not: Okumak insanı hiç bir tehlikeye sokmaz. Tehlike korkudan kaynaklanır. Korktukça tehlike seni kovalar.

Oku ki zihnin açılsın. okuyan insan, öğrenir, öğrenen insan korkularını yener.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi specimen -- 8 Nisan 2007; 23:36:59 >

• evet bende okumak isterdim bu arda karl max kominizminmiydi yaw bişeyin ababsıydı
  • Karl Marx,Friedrich Engels ile ''Komünist Manifesto'''yu 1848'de yayımlamışlardı.
    Öyle denilebilir...

Manifesto burada:

http://www.marxists.org/turkce/m-e/1848/manifest/kpm.htm

Yukarıdada verilmiş yav.Neyse
    Dur bende bir okuyayım...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ABSOLUT -- 8 Nisan 2007; 23:24:28 >
  • okunmadan ekonominin ve siyasetin anlaşılması mümkün olmayan kitap. eşi benzeri yoktur. her ne kadar böle olsa da ibn-i haldun dan aşırılma bol bol yargısı vardır. özellikle üretim araçları konusunda yazdıkları mukaddime de yazanla birebirdir.

http://www.uludagsozluk.com/goster.php?id=186561
  • das kapital okuması ve kavranması çok zor bir kitaptır. bilgi birikimi olmadankavranamaz. ben açıkçası pek kavrayamamıştım tekrar tekrar okudukça anlam kazanıyor. das kapital ekonomik sistematiğinin ve toplumun ekonomideki yerini irdeleyerak açıklayan 2 ciltlik ağır bir kitaptır. okumadan önce diyalektik ve materyazilim hakkında bilgi sahibi olmanız gereklidir. eğer karl marksı ve materyalist felsefeyi merak ediyorsan önce georges politzerin ve alfred kosing felefeye giriş kitapları okuyarak başlayabilirsin.
  • 1. kapital, ekonominin yapı taşlarını ve süreç içerisinde geçirdiği temel aşamaları konu edinen büyük bir çalışmadır.
    2. ekonominin yanı sıra felsefe, tarih konularında da dönüm noktalarından biridir.
    3. türkçe de 2 ayrı çevirisi yapılmıştır. 1. say yayınlarından 12 cilt, 2. sol yayınlarından 3 cilt olarak. kapsamı 2500 (üşenmedim topladım, 2441 sayfa) sayfayı bulur.
    4. orijinali marx tarafından 20 cilt olarak tasarlanmış, ancak 3 cildini tamamlamaya ömrü yetmiştir. kapitalin ön çalışması "grundrisse" ismiye (el yazısı notları) yayınlanmıştır. türkçede de vardır.
    5. kapital in dili ağır değildir ancak mantık yürütmeleri, olayları karşılaştırma açısından kullanılan örgü, iyi bir tarih, felsefe ve ekonomi bilgisi gerektirir. (tam anlayabilmek açısından)
    6. kominizim siyasi bir termolojidir. kapital ise bilimsel verileri içerir. kapital den yola çıkılarak, siyasi yönelime gidilirse komunizme varılabilir, ancak bu kapitalin günümüz dünyasında anahtar oluşunu engellemez.

yaşadığı çağı, toplumu, üretim ve insan ilişkilerini, bu ilişkilerin birbirleyirye uyumunu ya da uyumsuzluğunu "farketmek isteyen" herkesin okuması gereken en temel çalışmadır. hele ki günümüzde...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi narada -- 9 Nisan 2007; 1:24:03 >

• Herşeyden önce Das Kapital 3 ciltlik ve büyük bir birikim gerektiren, okunulduğunda gerçekten birşeylerin bizlere dayatıldığı gibi olmadığını ve ütopik bulduğumuz kavramların pekala gerçekleştirilebilir olduklarını anlamamızı sağlayan mükemmel bir eser.
    Sanıldığının aksine asla ve asla korkulacak bir kitap olmadığı çok açık. Zaten korkulacak kitap diye birşeyin olması gerçekten mantıksız bir görüş.

Das Kapitali siyasal zeminde sadece komunizmin alt yapısı olarak görmek yetersiz olacaktır. Toplum - felsefe - ekonomi üçlemesine getirdiği farklı paradigmalarla günümüz kapitalizmini de fazlasıyla etkilemiştir.

Şahsi fikrime göre, BİLİNÇ sahibi olunması için okunması gereken "İLK" kitaptır..
    saygılar.
  • bende babamdan kalma 2 cilt toplam 1800 sayfadan oluşan 1964 sol yayınları basımı var. orijinali de bildiğim kadarıyla 3 cilt ama türkiyede 2 cilt olarak yayınlanmışı çok.

ayrıca arkadaşım sana ve okumak isteyenler bi kıyak . arşivimden

georges politzer - felsefenin temel ilkeleri

karl marks - kapital

• quote:

Orjinalden alıntı: ReBeR

das kapital okuması ve kavranması çok zor bir kitaptır. bilgi birikimi olmadankavranamaz. ben açıkçası pek kavrayamamıştım tekrar tekrar okudukça anlam kazanıyor. das kapital ekonomik sistematiğinin ve toplumun ekonomideki yerini irdeleyerak açıklayan 2 ciltlik ağır bir kitaptır. o

quote:

Orjinalden alıntı: FraGiLe ShoT

Herşeyden önce Das Kapital 3 ciltlik ve büyük bir birikim gerektiren, okunulduğunda gerçekten birşeylerin bizlere dayatıldığı gibi olmadığını ve ütopik bulduğumuz kavramların pekala gerçekleştirilebilir olduklarını anlamamızı sağlayan mükemmel bir eser.

• piyasada 2 cilt olarak ve tek cilt olarak gördüm. bendeki 3 bölüm 2 cilt ,birazcık eski bir baskı 41 senelik (hatta yayın hakları direkt marks dan bile alınmış olabilir )

DİPNOT: pdf lere bakınca oda üç ciltmiş bilgisayardan kitap okurken bir halt anlamadığımdan bakmamıştım. sadece site için tutuyorum

edit: yazım hatası (laptopu alalı 2 yıl oldu. artık eskidi ama klavyeye hala alışamadım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ReBeR -- 9 Nisan 2007; 0:59:57 >

• quote:

Orjinalden alıntı: antiochos

quote:

das kapital okuması ve kavranması çok zor bir kitaptır. bilgi birikimi olmadankavranamaz. ben açıkçası pek kavrayamamıştım tekrar tekrar okudukça anlam kazanıyor. das kapital ekonomik sistematiğinin ve toplumun ekonomideki yerini irdeleyerak açıklayan 2 ciltlik ağır bir kitaptır. o

quote:

Orjinalden alıntı: FraGiLe ShoT

Herşeyden önce Das Kapital 3 ciltlik ve büyük bir birikim gerektiren, okunulduğunda gerçekten birşeylerin bizlere dayatıldığı gibi olmadığını ve ütopik bulduğumuz kavramların pekala gerçekleştirilebilir olduklarını anlamamızı sağlayan mükemmel bir eser.

Evet gercekten komik olmus. Ama yalan degil. Sebebini aciklayalim..

Simdi ilk olarak kitabin orjinali normalde 11 cilt. Türkiyede cevirisini yapan yayincilar bunu gorunce, gerek 11 cildin yaratacagi satis oranlari,(kimse dogru duzgun bilmedigi bir kitabin 11 serilik setini almak istemez.) gerekse kitabın tugla gibi agir olup kimsenin okuyamayacagi dusuncesi kitabin ozetinin piyasaya surulmesi gerekliligi fikrini vermis..

Tabi durum hal boyle olunca turlu yayinevlerinin turlu editorleri kollari sivamislar,ise de koyulmuslar. Kimi editor onemli yerleri alip derlemis toplamda 2 cild cikmis, kimisi de digerinin önemsiz gordugunu onemli gormus ve cild sayisini 3'e cikarmis. İste sözkonusu celiski bundan ibaret sevgili arkadaslar.

• bendekiler neredeyse bir tuğla kadar. insanı korkutan cinsten yalnız kıyamıyorum onu okumaya. çünkü 12 eylülde kıyıma uğratılan kütüphanesinden kalan 2 kitaptan biri (diğeri engel ailenin özel mülkiyetin... temeli
  • Kapital, kapitalizmin tahlilini yaparak, kaptalizme ekonomik ve politik bir alternatif üretmenin rehberidir. Bu insanca bir hayatın ve paylaşmanın hakim olduğu dünya özlemine sahip her insanın okuması lazım gelen bir kitaptır. Ama Kapital'den önce hazırlık mahiyetinde İktisat Tarihi ve İlkel Köleci Feodal Toplumdan 20. Yüzyıla (Leo Hubermann) kitaplarını okumak gereklidir. Yoksa kavranması zor ve okunması sıkıntı yaratan bir konuma gelinir.
    Ayrıca okuma çalışması yaparken yardımcı kitap olarak Ekonomi Sözlüğü ve Politik Literatür (Politika Sözlüğü) bulundurmanız mutlaka gereklidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kafeinn -- 9 Nisan 2007; 2:38:47 >
  • quote:

bende babamdan kalma 2 cilt toplam 1800 sayfadan oluşan 1964 sol yayınları basımı var. orijinali de bildiğim kadarıyla 3 cilt ama türkiyede 2 cilt olarak yayınlanmışı çok.

ayrıca arkadaşım sana ve okumak isteyenler bi kıyak . arşivimden

georges politzer - felsefenin temel ilkeleri

karl marks - kapital

Felsefenin temel ilkelerini bugün alacaktım.. Süper oldu!
    Çok sağolasın.

• O kitaplarda anlatılanlar o dönemin kitaplarıdır..
    O dönemler için geçerli olabilir ancak..

Adam Smith'in wealth of nations kitabını okuduğumda inanın sadece zamanımın boşa geçtiğini anladım..
    Basit bir tarih kitabından farksızdı..
    Sırf masal anlatıyor...

Teknolojinin olmadığı devirlerdeki sosyo ekonomik yaşama bir nevi değişik bir yaklaşım sergilemiş.. Fakat dedim ya, sadece o döneme ait olabilir..

Ha 3. dünya savaşı çıkar, 4. dünya savaşının taş ve sopalarla gerçekleşebileceği teknolojisizlikte bulunursa dünya,

Belki o zaman bu tip kitaplar okunur...
  • Korkutmak olarak algılanmasın ama Kapital i okumak için sosyoloji,felsefe ve ekonomi konularında alt yapı gerek miyor mu.sonuçta bir roman değil.
    Yanlış öncelik kullanmayın derim ben.Forumdaki arkadaşları tenzih ederim.Adam bırakın çizgi romanı,daha gazete okumuyor,gelmiş Kapital hakkında ahkam kesiyor.öyle çok arkadaş var etrafımızda.Benim naçizane tavsiyem her işe başlarken nasıl araştırma,inceleme ve bilgi toplama yapıp işe girişiyorsak bu kitapta ondan sonra okunur.Saygılar.
  • Mit Ajanı nickinden de belli acaip birikimli biri. Baksana kapitalizmin üzerinden sıçramış gitmiş. Adam Kapitalde yazanları geçersiz kılmış. Helal sana. Artık değer teoreminin geçersizliğini ispat eder misin ajan.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.