Şimdi Ara

Kağıda devre kurma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
452
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Yıllar önce ortaokuldayken kurşun kalemin yazısının iletken olduğunu fark etmemle aklıma gelmiş olmalıydı. Sıraya kurşun kalem ile çizgi çizip hoparlör çalıştırmayı bile düşünmüştüm. Kimse fark etmeden konuşma için.

    Breadboardu herkes bilir. Devre elemanlarını lehimlemeden devreyi denemeyi sağlar. Simülasyon programları da el değmeden deneme imkanı sunar ama bazen uyumsuzluk çıkarırlar gerçeklerle. Hem de bilgisayar ayrı bir sistem demek ve de elde bişiler yapmak öğrenmek daha başka.


    Acaba kurşun kalem ile kağıda devre çizip çalıştırabilir miyiz? İletkenlik sorun değil. Kurşun kalemin yapısı değiştirilerek daha da iletken de yapılabilir. Peki kondansatör bobin transistör elemanlarını nasıl taklit ederiz? Farklı kalemler farklı özellik demek olabilir mi? Mesela kurşun kalem iletken tel için, başka bi kalem de kondansatör için. Hani kondansatör iki iletken levha arasında elektrik depolayan bir malzemeden ibaret. O zaman depo maddesi de bir kaleme eklenirse kondansatör kağıda çizilerek gerçekte çalıştırılabilir mi? Bobin biraz karışık. Hani kağıda spiral çizmeyle olur gibi değil. Çünkü arada bir nüve lazım. Nüve maddesi kolaylıkla kaleme ya da mürekkebe ihtiva ettirilebilir. Zaten manyetik spreyler var. Ama bobini öyle bir çizmek laım ki,nüve hep spirlerin ortasında kalsın. Spirleri çizip üstüne nüve çizgisi çeksek nüve dışta kalır. Ama her spirde nüve çizgisini kısım kısım çizersek iş bitebilir.

    Transistör için de yarıiletken kalem lazım. Enteresan!!! Hani silisli ya da germanyumlu kalemle bu da aşılabilir. Hatta transistörün içeriğini de istediğimiz gibi değiştirerek değişik denemeler yapabiliriz.

    Komple kağıttan devre.... öyle ki kağıda bir beyin yani çip bile tasarlayabiliriz. Yine enteresan ki bazı yöntemlerle bu devre kaplanır ve ya sağlamlaştırılır ve de birçok cihazın kapağının kenarına bantlanabilir... DÜşünsenize upsin beyni yan kapağında bir sayfa. Hem değiştirmesi kolay hem de çok ince olduğundan yer kaplamıyor.

    İşin endüstriyel boyutundan çok oyun kısmı eğlenceli. Kağıt üstüne kalemle yapılmış bir ledin flip flop olarak yanıp sönmesi ne demek olur?







  • Hocam çok güzel yazmışsınız içim kıpır kıpır oldu elinize sağlık. Ben de biraz uğraşmıştım kağıda kurşun kalemle devre yapmaya. Basit bir led yaktım sadece ama olsun güzel bir deneyimdi. İki tane çok yakın çizgi çeksek yanyana kondansatör görevi görebilir mi sizce aradaki yalıtkan hava olacak?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu konu daha önce açıldı sanki

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam konuyu okuyunca bidaha deneyim dedim. Ama ne kadar kalın çizersem çiziyim yüksek bir direnç oluşuyor. Kaleme değişiklik gerekiyor. Gerçi özel kalemler var ama pahalı onlar iletken mürekkepli kalemler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dfk24

    Bu konu daha önce açıldı sanki

    Ben de cevap yazmistim onceki konuya sanki.

    Simdi tekrar okudum, kelimrsi kelimesine ayni!

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kurşun kalem yerine başka bişi bulunabilir. Ama devre minimum enerji ile de çalıştırılabilirse direnç yüksek olsa bile sonuç alınabilir.

    Tabii kurşun kalemden kurşun kaleme de değişiklik vardır. Ama kurşun kalemlerin üretilme amacı iletkenlik olmadığından projemiz için zaten bi modifiye gerekecek. Bu arada başka kitapta var bu tip bişi.

    Kondansatör için sığa oluşturacak ayrı özellikte kalem lazım. Bobin için de ferrit olacak bi kalem. Led için böyle elektrikle ışıldayacak, ya da fosforunu parlatacak bişiler lazım. Led çok aktif olmak zorunda değil, çalışsa yeter.

    Bu kafayla pili de kağıda yapar mıyız aceba???
  • Hocam o devre elemanlarının verdikleri tepkiler yani matematiksel modellenmiş olan özellikleri yaratılıştan geliyor. Yani o özelliği taşıyan malzemeler kullanıldığında aynı tepkiler doğar.

    Kondansatörde kullanılan sığa transistörün p-n junctionları taklit edilebilir. Kondansatörün yüzey genişliğine ihtiyacı varsa, kasğıda uzun bir çizgi çizilebilir. Ve ya daha özel malzemeler ya da kalemler kullanılarak düşük yüzey alanında daha yüksek kapasite depolanabilir. Hani li-ion pil ile ni-cd pil arasındaki fark gibi.

    Diğer taraftan eğer aynı özellikleri sağlamak pahalıya kaçarsa ve basit de olsa bişiler yapılması gerekirse; beklenen özellikleri kısmi olarak sağlayan malzemeler, daha profesyonel devreler ile kullanılır. Belki elemanları ile basitçe kurulabilen bir devre kağıt üzerindeki çizgilerle çalışmayacak kadar arızalı olabilir ama uygun filtreler, düzenleyiciler ile yine bir sonuç aranabilir.

    Demek istediğim kağıda kalemle kurulan devre gürültü, yetersiz sabitlik tipi sebeplerle sekteye uğrarsa, o derece hata ayıklayan bir devre ile sonuca gidilebilir.

    Bu arada "kolay" demedik. Kolay olsaydı herkes yapardı...




  • şuan için yapabileceklerin kısıtlıdır. ayrıca kağıdın türüne göre, dayanıklı bir devre yapman zor. en fazla elektronik org gibi ilk okul deneyleri için, değişken direnç yapabilirsin. m.i.t. yarı iletken mürekkep üzerinde çalışmalar yapıyor. belki ona yetişebilirsin.
  • eski klavyelerde fr4 pcb kullanılırdı ve göreceli olarak pahalıydı. şimdi ise içinde iletken yollar bulunan asetat kağıdına benzer malzeme kullanılıyor.

    kondansatör kağıda yapılabilir mi? kesinlikle.. zaten yan yana giden yollar kondansatör etkisi yaratıyor benzer şekilde yollar fazla uzatılıp yuvarlatılınca bobin karakteristiği gösteriyor.. sorun bunların mili mili henry ve piko Farad seviyesinde kalması. farklı iletkenlik ve yalıtkanlıktaki malzemeler kağıda çizilirse ne olur denemek lazım..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.