Şimdi Ara

Kadro

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
0
Favori
7.905
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • bisikletteki kadro olayı nedir? Ne fark var aralarında ? Aynı model biri 2006 dıgerı 2008 modelmiş fıyat farkı var arasında

• ..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sahinoz31 -- 4 Mayıs 2010; 13:58:30 >
  • Kadro olayı nedir sorunuzun cevabı,''kadro bisikletin iskeletidir'' olabilir kabaca. Yani üçgen şekil...

Kadrolar Ahmet'in de dediği gibi çeşitli malzemelerden yapılıyorlar ve malzemenin cinsinden, işleniş şekline göre fiyat değişiyor. Örneğin aluminyum kadro için konuşacak olursak (ki aluminyum en yaygın kullanılan kadro materyalidir); 6 ve 7 serisi, yani genellikle 6061 ve 7005 olmak üzere kullanılan iki farklı aluminyum alaşım vardır. Alaşımın özellikleri ve işleniş biçimine göre farklı özellikleri vardır. 6 serisi aluminyum alaşımlarda silisyum ve magnezyum olur, 7 serisinde ise çinko ve magnezyum bulunur. 7 serisi biraz daha sert ve 6 serisine oranla birazcık daha ağırdır. 6 serisi, 7 serisi aluminyum alaşımlara göre biraz daha hafif ve yumuşaktır. Ancak hangisi kaliteli diye sorarsanız, ikisi de yeterli oranda dayanıklıdır, birçoğu da gerektiği kadar hafiftir. Yani ayrım yapmak, çok detaya inmedikçe, zor. Bir de bunların dipçikleme denilen olayları var. Kadronun yapılacağı boruların et kalınlıklarının ayarlanması olarak kabaca bir tanım yapabiliriz. Yani yük binecek yerler biraz daha kalın, yük binmeyecek kısımlar, yük binecek kısımlara nispeten biraz daha ince yapılırlar. Double Butted ve Triple Butted, yani iki ve üç kez dipçikleme olarak ikiye ayrılırlar. Üç kez dipçiklenenler, iki kez dipçiklere oranla biraz daha hafif olurlar.

Aluminyum alaşım dışında bisiklet sektöründe, kadro için kullanılan diğer malzemeler de var. Karbon kompozit, skandiyum, Hi-Ten (Çelik), Cromoly, Zirkonyum, Titanyum... En yaygın kullanılan şu adan aluminyum alaşımdır. Eskiden (örneğin piyasada bulunan dandik marka bisikletlerde hala Hi-Ten kullanılmakta) Hi-Ten ve Cromoly kullanılırdı, ancak aluminyum hem hafifliği, hem de işleme kolaylığından, günümüzde en çok kullanılan malzeme.

Diğerlerinin detayına girmiyorum, çünkü en yaygın aluminyum alaşımdır ve sanıyorum ki alacağınız bisikletin kadrosu da bu malzemeden olacaktır.

Aluminyum kadrolar arasında da fiyat farkları var haliyle. Bunların da sebebi en başta fabrikasyon mu, el yapımı mı olduğudur. El yapımı kadrolar arasında en bilinen Cannondale markasıdır. Onun haricinde ülkemizde el yapımı kadro çok fazla yok. Yani el yapımını geçersek, fabrikasyon kadrolar arasındaki fiyat farkının en önemli diğer sebebi ağırlıktır. İdeal bir aluminyum alaşım kadronun ağırlığı 1500-1600 gramdır. Bunun altındakiler ''şukela'' oluyor camiada. Onun dışında kadronun yarışa uygunluğu, açıları, boya vb. işçilik kalitesine göre fiyatında değişiklikler olur. Bahsettiğin 2007 ile 2008 model arasındaki fiyat farkı hangi markanın hangi modelinde var, onu da söylersen, farkın sebebini daha rahat açıklayabiliriz. Yani marka model bilmeyince, akla bir sürü sebep geliyor. Ne bileyim, 2007 model olanı ölçüler bakımında kötüdür, açıları iyi değildir, ama 2008 modelde bu problemler giderilmiştir, ağırlık daha da düşmüştür, işçilik daha da iyi olmuştur, bu nedenlerden dolayı fiyat artmış olabilir ki haklıdır da firma fiyatı artırmakta bu gibi durumlarda.

''Seçimim 6 serisi aluminyum alaşım mı olsun, 7 serisi aluminyum alaşım mı?'' diye soracak olursan (ki muhtemelen sorarsın bunu bize sormasan bile kendine ) Ben 7 serisi tavsiye ederim, bu tavsiyemdeki en önemli etken, 7 serisinin 6 serisine oranla paslanmaya karşı daha dayanıklı olmasıdır. Kendim de 7 serisi bir kadro kullanıyorum, oldukça memnunum gerek ağırlığından, gerekse esenemezliğinden ötürü.

• SERCAN_MTB detaylı açıklaman için teşekkürler... (:
  • SERCAN_MTB çok teşekkür ederim
  • valla helal olsun sercan bey'e üye girişi yapmadan okuyordum. o kadar doyurucu bilgi vermişki teşekkür etmek için giriş yapma ihtiyacı duydum. Kadro konusunda ki doyurucu bilgilendirme için teşekkür ederim. SERCAN_MTB
  • güzel açıklama
  • teşekkürler doyurucu,güzel bir açıklamaydı,
  • Ben bu konulardaki araştırmamı yeni yapıyorum ve sorularımın cevabını yine Donanım Haber' de alıyorum. Aradan yıllar geçmiş olmasına rağmen konu browser arama sonuçlarında yine en başlarda çıkıyor. Donanım Haber yıllar önceden başlamış internet kullanıcılarını doyurmaya. Haklı sanırım fenomen olmakta :)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.