Şimdi Ara

Kaçak Akım Koruma Rölesi (Sigortası) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
8.608
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Kaçak akım kontrol rölelerinde oluşan ani arızalarda; Genellikle kullanıcının arızayı giderebilme imkanı yoktur..Ancak; bilinmesi gereken bazı detaylar var..öncelikle evlerde 30 miliamper KAKr(Kaçak Akım Kontrol rölesi) kullanılır. Önemli bir noktada KAKr üzerindeki 32 yada 40 A (amper ) olarak yazan değer normal sigorta gibi çalışan akım değeridir ve B tipi (ani atmalı) çalışır. Yani; evinizde çamaşır makinası , bulaşık makinası, buzdolabı, fırın vb. aletler çalışırken üzerine kettle açarsanız :) buda 40 amperlik degeri geçerse---((cihazların toplam çektiği akım olarak söylüyorum) yaklaşık değer olarak sanırım (yanlış hatırlamıyorsam) 220 wattlık bir cihaz 1 amper kadar akım çeker .)---KAKr atar ama kaçaktan dolayı değil çok akım çekildiğnden atmış olur.şimdi arıza varsa yapılacak bazı işlemler sıralayalım..
    -1- KAKr(Kaçak Akım Kontrol rölesi) üzerindeki test tuşuna basılarak (hatta üç ayda bir bu işlem yapılmalıdır) atıp atmadığı (devreyi kesip kesmediği kontrol edilmelidir. atmıyorsa (test tuşuna basıldığında) (önemli: sistemde enerji varken test tuşuna basılacak) KAKr arızalıdır.atıyorsa
    -2- tüm sigortalar kapatılıp KAKr(Kaçak Akım Kontrol rölesi) açılıp, sigortalar tek tek açılarak arızalı sigorta hattı ve ona bağlı devre(sigorta kapalı tutularak) yada devreye bağlı olan arızalı cihaz fişten çıkarılarak sistem çalıştırılır. (Burada tek tek sigortalar kaldırılırken , atan sigorta kapalı bırakılıp digerleri açık KAKr çalıştırılmasını tarif etmekteyim.( Deneme yanılma sistemi)Çözüm olmadıysa.
    -3-Tüm elektrikli aletler fişlerden çıkarılarak işlem -2- tekrar edilir.çözüm yine olmadıysa
    -4- Yeni bir Kaçak Akım Kontrol rölesi denenebilir yada elektrikçiye müracaat edilir. Seçilecek KAKr (bence ) mutlaka kaliteli bir marka olmalıdır.(yeni kullanıcı olduğum için marka yazmıyorum ,yazılıp yazılamayacağını bilmediğim için.)
    -5- 1,2 ve 3 nolu işlemler sonucunda arızalı bir hat yada cihaz dan şüphelenildiyse (Genellikle çamaşır ve bulaşık makinalarda motor sargıları arızalanmaya başladığında arıza ara ara yaparken arıza ilerledikçe sıklaşır . yine ısıtıcı resiztanslar delinir ancak kaçak temas zamanla çoğalırken arıza sıklığıda artar ve kullanılamaz hale gelince KAKr tutmaz bu durumdaki cihazlar servis işidir.
    -6- En önemli sıkıntı ise tesisatda kabloların eriyerek (genellikle ek yerleri ve klemens bağlantılarından) birbirine temas etmeleridir. Bu arızada da ilk erimelerde KAKr(Kaçak Akım Kontrol rölesi)atınca soğuyan kablolar belirli aralıklarla çalışmaya devam eder . kullanıldıkça izalasyonlar bozulduğu için KAK rölesi tutmayıncaya kadar ilerler. Genellikle arızalar banyoya giden hatlar üzerinde oluşur.(şofben sebepli:)) Bu durumlar elektrikçi çözümlü olacaktır. Elimden geldiğince birşeyler anlatmaya çalıştım inş. açıklayıcı olmuştur..




  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.