4 adet 74ls76 Flip Flop entegreleri ile bir devre tasarımı yaptım. Preset ve clear girişlerini aktifleştirmediğimde led display 0 olarak başlıyor ancak benim ihtiyacım olan 4 ile başlaması. 2. flip flopun preset girişini aktif hale getirmem gerekiyor ancak bu durumda da displayde sürekli 4 gözüküyor. Benim devremde sadece başlangıç anında aktif sonrasında pasif halde olması gerekli bunu nasıl sağlayabilirim? |
JK Flip Floplarda Başlangıç Durumunu Nasıl Ayarlarım

-
-
4'ten yukarı sayan bir devre midir ? Yani başlangıç durumunu ne belirleyecek, sisteme enerji verilmesi mi yoksa 9'dan geri dönülüp 4'e düşmesi gereken an mı ?
-
-
Enerji hattı zamanlayıcı üzerinden presete bağlanır. Zamanlayıcı kısa süre içinde preseti kesecektir. Bunun hazır componenti var Proteusta. Devre de kurulabilir turn-off tip timerla.
Dİsplayin enerji anında hemen yanması-kararsızlık ihtimali olmasa XOR kapı girişine enerji hattı ve ledlerin ortak yanan sağ alt segmenti giriş olarak kullanılarak; enerji geldiğinde XOR 1 çıkışını verir ve preset yaptırır. SOnra Display devamlı XORa 1 çıkışı vereceğinden iki adet 1 gören XOR artık hep 0 çıkışı verecektir ve tekrar enerji kesilene kadar değişmeyecektir.
Devre sadece simülasyon amaçlı mı yoksa iş lehime dökülecek mi ?
-
Yok hocam sadece simülasyon amaçlı değil. Breadboard üzerinde devreyi kuracağım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 22han -- 30 Aralık 2023; 6:23:1 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
-
Hocam bu şekilde devre sürekli 4 çıkışını veriyor. 4 ten sonra 2 5 7 ... gibi devam etmesi gerekli.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 22han -- 30 Aralık 2023; 12:39:6 > -
Kusura bakmayın şunu yazmayı unutmuşum, presetlerin ucu değillenmiş yani 0 geldiğinde aktif oluyor 1 geldiğinde pasif. Bu yüzden sürekli 4 te kalıyor
-
Kesinlikle HAYır. Zaten bunu açıkladım. 4 verdirdiği anda bu değer (çıkışıyla birleştirilmiş) OR kapısında sürekli 1 çıkışına sebep oluyor ve zaten enerji hattında da enerji olduğu müddetçe 1 olduğundan XOR kapısı artık hep 0 veriyor. XOR kapısına iki adet 1 geldiğinde çıkış 0 dır.
Hangi flip flop 4 değerini verdiriyorsa yani presetlenmesi gerekiyorsa, o flip flopun çıkışı OR kappısına girmeli.
-
evet hocam haklısınız aslında ama presetlerin ucu değillenmiş onu yazmamışım kusura bakmayın.
-
Rica ederiz.
Değil değil, XOR kapısı o. Değil olsaydı NOR kapısı olurdu.
-
hocam demek istediğim o değil presete 1 geldiğinde pasif 0 geldiğinde aktif oluyor
-
yani başlangıçta 0 gitmeli sonra hep 1 gitmeli
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 22han -- 30 Aralık 2023; 14:23:50 > -
-
cevap beklerken bu bağlantıyı denedim ancak bu şekilde 0 dan başlıyor devre herhangi bir etkisi olmuyor. Aklımı kaybedebilirim yakında
-
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X