Şimdi Ara

JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
1
Favori
7.155
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • NOT: Bu inceleme 1440P çözünürlüklü bir monitörde hazırlanmıştır. İncelemenin en düzenli şekilde görüntülenebilmesi 1440P ve üzeri çözünürlük içeren monitörlerde sağlanacaktır. İncelemedeki küçük ön izleme sunan fotoğraf ve SS'lerin üzerlerine tıklayarak, upload ettiğim site üzerinden büyük boyutlu hallerini görebilirsiniz.



    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]




    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]


    Arkadaşlar öncelikle herkese merhabalar ve iyi forumlar.

    Bundan bir önceki incelememde akıllı telefon dünyasından bir modelle sizlerin karşısındaydım ve naçizane incelememi sunmuştum (bilgisi bulunmayanlar için imzamdan incelemelerimin tümüne ulaşabileceğinizin bilgisini iletmiş olalım). Şimdi ise yine yaklaşık 1.5 yıl öncesinde bu alanda inceleme yaptığım, PC dünyasında çevre birimleri kısmında yer alan ve oyuncu ekipmanları olarak tabir edebileceğimiz mekanik oyun klavyesi incelemesi ile geri dönüyorum. Akabinde bu incelemem içerisinde de; bir önceki incelemelerimde başlatmış olduğum yeni ''İnceleme Özeti'' başlığımı devam ettiriyor olacağım. Önce incelemenin özeti şeklinde bir başlığın sonrasında, detaylı şekilde ürüne bakmaya çalışacağız. Bu çalışma ile ''incelemenin detayına inmek istemeyenler ve isteyenleri'' aynı çatı altında toplamayı amaçladığımı belirteyim. Değişik ve ilgi çekici olacağını düşünüyorum. Artık birkaç inceleme sonrasında da bunun anonsunu yapmasam iyi olacak herhalde.

    Direkt olarak incelememiz hakkında ise,

    Yurt dışında bu tarz oyuncu ekipmanlarını ve genel manada elektronik ürünleri inceleyen sitelerin, kuruluşların, bireysel inceleme yazarlarının, youtuberların vb. ilgisini çeken bir markanın, yani inceleme başlığından da gördüğümüz üzere ''James Donkey'' markasının ''619-104'' kodlu mekanik oyun klavyesine yakından bakacağız. Açıkçası James Donkey yurt dışında incelemelerde denk geldiğim ve gerek fiyatlarıyla gerekse dış görünüşleriyle merak ettiğim ürünleri olan firmalardan biriydi. Lakin yurt dışından alışverişe hem garanti açısından hem de yerine ve ürününe göre ülkemiz ile aşırı fiyat farkı olmaması açısından pek yönelmeyi tercih etmiyorum. Altını çizerek tekrar edeyim ''fiyat farkının minumum'' olduğu ürünler direkt olarak etken bu konuda (yoksa değerlendirilen ürünler oluyor/olabiliyor tabii ki). Ürünün elime geçme aşaması da sevdiğim bir arkadaşımın geçen günlerde forumda inceleme başlığını açtığı başka bir James Donkey ürününü görmem ve ülkemize de artık bir distribütör tarafından getirilmesi ile beraber bir site tarafından satışa sunulması ile oldu. İncelememin sonunda her zamanki gibi ''güncel satış linki için tıklayınız'' yazısı ile birlikte link veriyor olacağım.

    James Donkey, Çin merkezli bir firma olarak karşımıza çıkıyor. Kısaca piyasada kendi isimlerinin de zikredilmesini isteyen bir grup endüstriyel tasarımcının açmış olduğu bir firma/marka olarak tabir edebiliriz. Çevre birimleri dünyasında; orta-üst seviye oyuncu ekipmanlarını her zamanki gibi ''Bir Çinli Mantığı'' ile uygun fiyata sunmayı amaç edinmişler. Tabii bu noktada çoğu yerden duyduğunuzu düşündüğüm, ''iki farklı kalite ile Çin'de üretilen ürün (kaliteli ve maliyet odaklı günü kurtaran olarak ayırabileceğimiz)'' meselesinin burada da geçerli olduğunu belirtmem gerekli. İnceleme içerisinde de iyi kalitede bir Çin üretimi ürün sunulduğunu hep beraber görüyor olacağız.

    İsterseniz öncelikle (özellikle fiyatları yüksek olan klavyelerde denk geldiğimiz) mekanik klavye söz öbeğinin bize ne anlattığı konusunda bir takım bilgiler edinerek incelememize giriş yapalım. Giriş yapmadan hemen önce, James Donkey 619-104 modelinde tam olarak ''Gateron Switch'' yani Cherry MX klonu olarak tabir edebileceğimiz anahtar tercihi olduğunu da belirtelim.

    | Mekanik Klavye Nedir ? Gerekli midir ? |

    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]


    Mekanik Klavye Nedir ? Gerekli Midir ? (Fragtist.com)

    Vermiş olduğum bu linkte gerçekten mekanik klavye konusunda detaylı bir makale yayımlanmış ve bilinmesi gereken neredeyse tüm detaylar aktarılmış. Tekrar aynı makaleyi buraya kopyalamak yerine bir takım incelememiz ile direkt alakalı bilgileri buraya alıyorum. Makaleyi okuyarak geçmişten günümüze mekanik klavye konusunda detaylı bilgi edinebilirsiniz. Kendim de harmanlayarak bu bilgileri sizlerle paylaşabilirdim. Ancak özündeki anlatım daha yararlı olacaktır. Bu noktadan sonra zaten inceleme konuğumuz ile alakadar olacağız.

    | Cherry Anahtarları |

    Mekanik klavyelerin alt yapısı Alman Cherry firması tarafından üretilmektedir. Firma kuruluş olarak (1953) Amerikan menşeili olmasına karşın 2008 yılında ZF Friedrichschafen AG tarafında satın alınmıştır fakat marka değiştirilmemiştir.

    Farklı anahtar tipleri vardır. Çok basitçe anlatmak gerekirse:

    (cN = Centi Newton, 10 cN = 10.2g demektir. Bilimsel araştırma yapmadığımıza ve sapmalar bizi dünyanın sonuna götürmeyeceğine göre 1cN=1g ağırlık gibi düşünebilirsiniz)

    | Lineer Anahtarlar |

    Siyah: Daha sert ve yüksek tuşlardır. Basılmak için daha fazla güç gerektirirler (60 cN). Bu yüzden bir tuşa yanlışlıkla basılması daha zordur ve bu yüzden özellikle RTS oyunlarında tercih edilirler. Haliyle kullanıcıyı daha çabuk yorarlar.

    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]


    Kırmızı: Daha hafif ve basılması için daha az güç gerektiren (45 cN) anahtarlardır. Özellikle oyuncular için tercih edilirler.

    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]


    | Dokunsal, Ses Çıkarmayan Anahtarlar |

    Kahverengi: Bunlar adı üzerinde, bastığınızda size daha iyi bir dokunma hissi verirler. Sessiz olduklarından yazı yazılan kalabalık ortamlar için de uygundurlar. Yani tam ortada kalan, hem oyun hem çalışma için ideal çözümü sunan anahtarlardır. Lineer kırmızı anahtar gibi 45 cN güç gerektirirler.

    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]


    | Dokunsal, Ses Çıkaran Anahtarlar |

    Mavi: Aslında kasten ses çıkartmaları istenen klavyelerdir. Özellikle işi yazı yazmak olanlara yönelik olarak tasarlanmışlardır. Basılmak için 50 cN güç gerektirirler ki bu yorucudur çünkü arka arkaya çift basışı zorlaştırır. Üstelik etraftakiler için gayet yüksek ses üretirler. Eskilerin klavyeyi dövüyorsun dediği adamlar genelde bu tip klavyeler kullanırlar.

    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]




    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]


    Detaylarda boğulmak ve tüm incelemeyi okumak istemeyenler için; hemen incelememizin başında yerine göre kısa cevaplı sorularla incelemenin özetini geçelim.

    |1| JAMES DONKEY 619-104, günümüzdeki bir oyun klavyesi/mekanik oyun klavyesi için istenilen tüm özellikleri karşılar mı ?

    Neredeyse tüm özellikleri karşılıyor diyebiliriz. Tabii ki kullanıcısına göre eksikleri olacaktır. Mekanik klavye tercih sebepleri olarak baz aldığımızda; klavyeyi kullanırken alınan tuş basış hissiyatı, duyulan ses, herhangi bir ghosting durumuna yol açmadan basışlarda direkt olarak tepki alınması vb. özellikler tam olarak veriliyor denebilir. Günümüz normal klavye özellikleri olarak incelediğimizde ise; hatırı sayılır switch ömrü (aslında mekanik kısmına da giriyor bu durum), şu an için tek renk olsa da led arka fon ışığı ve çeşitli ışıklandırma animasyonları sunulması (karanlık ortamda gayet iyi düzeyde), yazılım ve mevcut tuşlar üzerine konumlandırılabilen makro desteği ile beraber gerekli, istenilen tuş konumlandırmalarının yapılması gibi.

    |2| JAMES DONKEY 619-104'ün Gateron Switch rengi nedir, kullanıcı tercihine göre istenilen renk sunuluyor mu ?

    Şu an için ''siyah'' renk switch sunuluyor. Aslında bu da tam olarak oyunculara hitap eden switchlerden denebilir. İleride ne olacağını bilemiyorum ama belki kullanıcıların isteğine veya ürünler satılırken çeşitli switch renklerine yönelme durumu olabilir.

    |3| JAMES DONKEY 619-104'ün switch ömrü ne kadar ?

    Firma tarafından belirtildiğine göre ''5 milyondan'' fazla ibaresini görüyoruz.

    |4| JAMES DONKEY 619-104, tuşlar için nasıl bir led arka fon ışığı içeriyor ?

    Şu an için tek renk, firma tarafından belirtildiğine göre ''sarı (bakış açısına göre turuncu)'' ışık içeriyor. Tek rengi telafi etmenin yanında 8 adet ışık animasyonu da mevcut. Klavye içerisindeki çip sayesinde bu animasyonlar yazılım üzerinden kontrol edilebiliyor. Animasyonların alışılagelmedik (iyi manada) olduğunu söylemekte fayda var. Kısa bir araştırmam neticesinde de; yakın gelecekte ''RGB ışıklandırma'' içeren modellerin geleceği aşikar gibi. Yazılımın üretildiği sitede 619 modeli için olmasada, firmanın 612 modelinin RGB versiyonu da görülmekte.

    |5| JAMES DONKEY 619-104, multimedya tuşları içeriyor mu ?

    Bu sorunun cevabı kısmen evet olacaktır. Birçok klavye modelinde denk geldiğimiz, laptop platformundan alışık olduğumuz ''FN'' tuşuna basılı tutmak vasıtasıyla, ''F1-F2-F3...'' tuşlarına çeşitli kısayollar konumlandırılmış. Yazılım üzerinden istenilen başka tuşlara da yine atama yapılabildiğini belirtelim (tek tuşla kullanım için).

    |6| JAMES DONKEY 619-104, bilek dayama kısmı veya başka birtakım aksesuarlar içeriyor mu ?

    Bütünleşik olarak bilek dayama gibi bir kısma ve ekstra aksesuar olarak şu an için yer verilmemiş. Ekstra herhangi bir aksesuar da klavye ile beraber gelmiyor. Tuş değiştirme aparatını saymazsak tabii.

    |7| JAMES DONKEY 619-104, hangi renkler ile satışa sunuluyor ?

    Şu an için beyaz ve siyah diyebiliriz.

    |8| JAMES DONKEY 619-104, Türkçe Klavye (Q-F) sürümü de içeriyor mu ?

    Şu zamanlarda maalesef ki hayır (bazı kullanıcıların, incelemeyi bu noktadan sonra okumayı bıraktıklarını hisseder gibiyim). Ülkemizde de artık satıldığını hesaba katarsak ileride ne olacağı bilinmez. Lakin ''10 parmak'' olarak tabir edebileceğimiz kullanıcılardan iseniz veya en azından tuşların yerlerini neredeyse ezbere bilen bir konumdaysanız İngilizce versiyon olsa da zorlanacağınızı düşünmüyorum. Şahsen ben de ''10 parmak'' olmama rağmen, İngilizce Q versiyon ürünlere pek sıcak bakanlardan değildim. Fakat bu tarz ürünler için ve tuşlarda ezberinizde ise değiyor denebilir.

    |9| JAMES DONKEY 619-104, sıvı teması-toza dayanıklılık için bir koruma içeriyor mu ?

    Hayır. Fakat genel itibari ile belli kısımlara bir sıvı temasında akıp gideceği bir yapısı var. Tabii denenecek bir durumda olmadığını ve sorumluluk kabul etmediğimi belirteyim. Tozlanma için de; normal elektronik ürünlerdeki gibi bir durum olduğunu söyleyebiliriz.

    |10| JAMES DONKEY 619-104'de kullanılan malzeme bakımından tuşlar üzerindeki yazılarda-simgelerde silinme durumu veya led arka fon ışıkta sıkıntı olur mu ?

    Firma tarafından malzeme kalitesi için; yüzey montaj teknolojisi (ingilizce olarak SMT diye geçer) olarak FR-4 standartı kullanıldığı, kaplama da ise alüminyum ve abs materyallerin tercih edildiğinden bahsedilmiş. Bu standartlara baktığımız zaman üretim kalitesinin üst seviye olduğunu görmek mümkün. Fakat firma tarafından ''yazılar silinmez veya led arka fon ışığında sıkıntı olmaz'' gibi bir iddia yok. Bundan dolayı garanti süresi içerisinde veya sonrasında böyle bir şey kesinkes olmaz gibi bir çıkarımda bulunamam tabii ki. Ancak garanti süresi içerisinde böyle bir durum olduğunda firmanın veya en azından ülkemizdeki distribütörün gerekli hassasiyeti göstereceğini düşünüyorum. Ürünün kalitesini baz aldığımızda böyle bir durum görülmez gibi geliyor şahsen.



    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]


    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]


    Teknik özellikler kısmında bu seviyede bir üründe görmek istediğimiz çoğu şeyin var olduğunu görüyoruz. Akabinde bu model içerisinde bize Cherry MX anahtarların ''siyah (Gateron Switch)'' olanlarından sunulmuş. İncelememizin giriş kısmında Cherry MX anahtarların belli başlı renklerine değinmiştik. Siyah ise; genel manada oyunculara hitap eden bir anahtar türü. İncelememiz içerisinde bunun bize ne gibi artılar - eksiler kattığına da değineceğiz.



    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]


    | Kutu İçeriği |

    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]
    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]
    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]
    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]
    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]


    Öncelikle ürünün gelmiş olduğu kutudan bahsedersek; fotoğraflardan görüldüğü üzere bu seviyedeki ürünler için standart sayılabilecek bir kutu ile geldiğini görüyoruz. Ekstra veya başka markalarda denk geldiğimiz ilginç bir tasarım kullanılmamış. Ancak klavyeyi kutu içerisinde korumak için her türlü önlem düşünülmüş tabii ki (düşme, çizilme vs. durumlara karşı).

    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]
    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]
    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]
    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]
    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]


    Kutu içeriğinde ise kullanıcılara;

    - Tuş değiştirme aparatı
    - Hızlı başlangıç kılavuzu


    sunuluyor.

    | Yakından Bakış |

    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]
    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]
    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]
    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]
    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]


    İlk fotoğraflarımız ile beraber JD 619_104 modelimiz ile baş başa kalmaya başlıyoruz. Ön - arka - yan yüzeyleri irdelediğimizde klavyenin estetik duruşu ve kullanılan malzeme dikkat çekiçi diyebiliriz. Yanlardaki agresif tırtıklı yapı ile oyuncuların göz zevkine hitap edildiği aşikar. Kullanılan malzemeler dolayısıyla aslında 3 ana renk görüyoruz denebilir. Beyaz/Gri/Sarı olmak üzere. Ortadaki gri materyal hem premium klavye kullanış hissiyatı açısından hem de arka led fon ışığı yansımalarının sağlanması düşünülerek güzel ve akıllıca tasarlanmış.

    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]
    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]
    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]
    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]
    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]


    Klavye yüzeyi ile tuşlar ve Gateron Switch yapısının arasındaki mesafeyi ilk fotoğrafta görebiliyoruz. Bu fotoğrafta kahverengi dış kaplama sizi yanıltmasın. Kullanılan Cherry MX anahtarı inceleme içerisinde bahsettiğim ve hemen aşağıdaki bazı fotoğraflarda da görebileceğiniz üzere ''siyah'' renktir. Hemen ardından 2 fotoğrafta F1-F12 tuşları üzerine konumlandırılmış medya tuşları için ayarlamaları görebiliyoruz. Bunun yanı sıra ''yön tuşları'' üzerinde JD 619_104'ün 5 farklı ışık şiddetini yine ''FN tuşu yardımı'' ile ayarlayabileceğimiz simgeleri görmekteyiz. Keza Num-Caps-Scroll lock ışıkları da adeta bir ''oda lambası'' tasarımı düşünülerek hazırlanmış, bu da tasarım noktasındaki ince detaylardan birisi olmuş.

    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]
    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]
    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]
    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]
    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]


    Fotoğraflardan görünen ve inceleme içerisinde değindiğimiz kısımlardan olan çıkarılabilir USB kablo detayına burada yakından şahit oluyoruz. Akabinde arka yüzeyde bulunan kaymaz tabanlıklar, klavyeyi isteğe göre kullanım için konumlandırabileceğimiz ayakları da görüyoruz.

    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]
    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]
    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]
    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]
    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]


    Kutu içeriği kısmında bahsi geçen tuş değiştirme aparatını ve kullanım şeklini burada görmekteyiz. Kutu içeriğinde herhangi bir ekstra tuş sunulmuyordu kullanıcılara, dile getirmiştim. Tuş değiştirme aparatı yanında aslında böyle bir güzellik yapılsa fena olmazdı (en azından ekstra 4 kauçuk tuş gibi bir detay, WASD veya yön tuşları için). Çıkarılabilir USB kablosu, kasaya takılma kısmı üzerine işlenmiş James Donkey logosu, altın kaplama gibi detayları da görme fırsatı buluyoruz.

    | Led Arka Fon Işığı ve Işık Animasyonları |





    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]


    | Performans |

    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]
    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]
    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]
    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]


    Klavyemizin aslında en merak edilen kısmı hiç kuşkusuz ''performans'' noktası olsa gerek.

    | Tuş Hassasiyeti |

    Önemli kısımlardan birisi ile başlarsak, tabii ki bu ilk olarak ''Cherry MX (Gateron Switch)'' tuş mevzusu olacaktır. İncelememizin giriş kısmında bu konuya güzel bir makale yardımıyla değinmiştik ve teknik özellikler bölümünde de bize sunulan Gateron Switch'in ''siyah'' olduğunu belirtmiştik. Siyahın karakteristik özelliklerini tekrar hatırlayacak olursak; ''aslında bu da tam olarak oyunculara hitap eden switchlerden denebilir'' demiştik, tabii daha çok ''RTS (Real Time Strategy) oyuncularının tercih edeceği switchlerden (daha zor basılması etkeni bu konuda önemli)'' idi. Kesinlikle belirtmeliyim ki; bu karakteristik özellikleri tam olarak JAMES DONKEY 619-104'de alabiliyorsunuz. Oyun tarafında zaten başarılı olduğunu direkt olarak söylersek, yazı alanında da gayet iyi bir başarım elde ediyorsunuz. Klavye üzerindeki her bir tuşa bastığınız (hatta dokunduğunuz) zaman elinize gelen mekanik klavye kullanış hissini en iyi şekilde tarif etmek için, sizin de düşüneceğiniz gibi aslında birebir deneyimlemeniz gerekli. Kabaca tabirle mekanik olmayan bir oyuncu klavyesi veya normal bir klavye ile kullanımdan sonra bu klavyeye geçiş yaptığınız zaman farkı direkt olarak algılıyorsunuz. Tersi şekilde JAMES DONKEY 619-104'den mekanik olmayan bir klavyeye ve hatta ''Gateron Switch rengi farklı olan'' bir mekanik klavyeye bile geçtiğiniz zaman yine aynı şekilde farkı algılıyorsunuz.

    | Tuş Sesi |

    Yine incelememizin başında ''Siyah Gateron Switch'' anahtarını, ''Lineer Anahtarlar'' başlığı altında görmüştük. Eskiden mekanik klavye kullananlar bilirler ki; mekanik klavyelerin kendilerine has bir sesleri vardır. Hatta sırf bu sesi duymak için bile bu tarz klavyeleri bilinçli olarak tercih eden kullanıcılar da bir hayli fazladır. Tuş sesi noktasında ise, Siyah Cherry MX (Gateron Switch) anahtarların ne kadar ''herhangi bir ses'' başlığı altında bulunmadıklarını bilsek de yine kendilerine göre biraz sesli çalıştıklarını belirtelim. Tabii ki dediğimiz gibi mekanik klavyelerin kendilerine has sesleri vardır ama yine de bir nebze yüksek bir ses algılıyoruz.

    | Makro Tuş Konumlandırılmaları |

    Oyuncular için önemli bir noktadayız (nihayet der gibileri duyuyorum).

    Çoğu standart oyun klavyesinden farklı olarak JAMES DONKEY 619-104'te standart bir klavye tuş dizilimi görmekteyiz. Makro desteği yazılım ile beraber mevcut tuşlar üzerine konumlandırılarak verilmekte. Burada sadelikten ödün vermemek amaçlansa da; bazı oyuncu kitlelerinin bu detaydan dolayı kaybedilmesi de muhtemeldir.

    | Yazılım |

    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]
    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]
    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]
    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]
    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]

    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]
    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]
    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]
    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]
    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]


    - YAZILIMI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ -

    Yazılım kısmına giriş yapmadan hemen önce; kısaca yazılıma (yazılımın ürünümüzü görmediği durumlarda) model eklemeyi ve birtakım bilgilendirmeleri de anlatalım (üstteki SS'lerde bunları görebiliyoruz):

    1) ''+Add device'' sekmesinden kullandığımız modeli bulup, yazılıma ekliyoruz. ''Device Found'' yazısını yeşil olarak gördüğümüzde eklenmiş olduğunu anlıyoruz.

    2) ''FWlib'' sekmesinden kullandığımızın modelin güncel FW sürümünü indirip, kolaylıkla yükleyebiliyoruz.

    3) ''ConfLib'' sekmesinde ise; kullandığımız modeli kullanan dünya üzerindeki diğer kullanıcıların özel ayarlamalarını yazılım üzerine ekleyip, o ayarlamalar ile modelimizi kullanabiliyoruz. Açıkçası bu da güzel bir detay.

    __________

    Yazılım konusunda JAMES DONKEY firmasının daha gelişmeye açık olduğu ortada. Hatta yazılımlarını yeni yeni ortaya çıkardılar desek yanlış olmaz. Bundan dolayı bazı eksikleri ve sıkıntıları en başta tolere etmek gerekli.

    İnceleme konuğumuzda klasik bir klavye tasarımı olduğunu belirtmiştik. Bu nedenle ''ekstra'' makro tuş yer almadığını görüyoruz. Yazılım üzerinden mevcut tuşlar üzerine makro görevleri, fare anahtarları, kısayollar, multimedya vb. atamaları yapabiliyoruz. Tabii multimedya olayının; ''12 Adet FN tuş yardımı ile F tuşları üzerine konumlandırılmış'' olduğunu da belirtmiştik.

    Diğer önemli bir detay ise; JAMES DONKEY 619-104'de şu an için tek renk led arka fon ışığı sunulmasına rağmen, yazılım ile 8 adet ışık animasyonuna hakim olmamız. Akabinde ledlerin hız oranını, parlaklık şiddetini yine yazılım üzerinden kontrol edebiliyoruz. Bazı popüler oyunlar için sıklıkla kullanılan tuşların ledlerinin açık kalıp, diğer tuşların karanlığa gömülmesine olanak sağlayan ayar da yazılımda mevcut. Bunların detaylarını da hemen yukarıda ''Led Arka Fon Işığı ve Işık Animasyonları'' başlığımız altındaki videoda görme fırsatını yakalıyoruz.

    Bu ayarlamaların; ''yazılım kapalı olsa dahi'' faremizde bulunan bellek sayesinde kayıtlı kaldığını da belirtmeden geçmeyelim.



    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]


    JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi [inceleme] | [TR'de ilk]


    Bir incelememizin daha son noktasına ulaşmış bulunmaktayız.

    Birçok husustan incelememiz içerisinde yeterince bahsettiğimi düşünüyorum. Bu gerekçeyle; aslında sonuç kısmında ''artı ve eksi'' kısmını belirtmekten ziyade yazacak pek fazla bir şey kalmadı da diyebiliriz. Tabii ki bugüne kadar yapmış olduğum incelemelerde sonuç kısımlarını boş bırakmaktan hoşlanmadığım da anlaşılıyordur.

    JAMES DONKEY firmasının piyasamızda ve dünya piyasasında yeni bir firma olduğunu incelememiz içerisinde de birkaç kez belirttim. Buna dayanarak; 619-104 modelinin ortalama bir düzeyde hatta iyiye giden bir noktada iş çıkardığını söyleyebiliriz. Gerek tasarım çizgileriyle, gerekse malzeme kaliteliyse zamanla dahada iyi ürünler görebiliriz gibi duruyor. Bunun yanı sıra, gelişen yazılım desteği de daha iyi seviyelere gelecektir. Kim bilir belki ülkemizdeki ilginin artması dolasıyla İngilizce dil desteği sonrası bir Türkçe dil desteği de görülebilir. Sözlerimi bitirirken incelemekten ve kullanmaktan keyif aldığım bir üründü demeyi de ihmal etmeyeyim. Bir başka ürün incelememizde görüşmek üzere.


    İnceleme tarihindeki ortalama satış fiyatı: 329 TL (KDV Dahil)

    - JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi (BEYAZ) Güncel Satış Linki İçin Tıklayınız (1) -

    - JAMES DONKEY 619-104 Mekanik Oyun Klavyesi (SİYAH) Güncel Satış Linki İçin Tıklayınız (2) -



    | Bu Ürünün Artı Özellikleri |

    + Siyah Cherry MX (Gateron Switch) anahtarları
    + Yazılım desteği ile mevcut tuşlar üzerine makro tuş ayarlamaları
    + 12 Adet FN tuş yardımı ile F tuşları üzerine konumlandırılmış multimedya özellikleri
    + Tak - çalıştır donanım modu ve dahili bellek ile yazılım kapalı bile olsa ayarların klavye içerisinde saklanması
    + %100 anti-ghosting ile oyunlarda ve normal kullanımda direkt alınan basış tepkisi
    + Led arka fon ışığı, ışığın şiddetinin ayarlanması (istenirse tamamen kapatılması) ve 8 adet ışık animasyonu
    + Örgülü kablo
    + USB kablosunun taşıma, sökme-çıkarma işlemleri için takılıp-çıkarılabilir olarak sunulması
    + Kullanılan yüksek standartlara dayanan malzeme kalitesi ile premium ürün kullanış hissiyatı



    | Bu Ürünün Eksi Özellikleri |

    - Üzerinde USB ve ses portu barındırmaması
    - Sökülebilir veya fabrika çıkışlı bilek dayama kısmı ile gelmemesi
    - Şu an için en azından Türkçe Q (F kullananların sayısını az olarak düşünürsek) versiyon sunulmaması
    - Aslında eksi kısmına alıp almamakta kararsız olduğum bir durum olsa da, daha güncellemelere ihtiyacı olan yazılım desteği
    - Kısmen eksi diyebileceğim iki kısmı daha ekleyeyim. Şu an için RGB led arka fon ışığı barındırmaması ve direkt olarak konumlandırılmayan multimedya tuşları


    Teşekkürler.



    # İncelemeyi Yapan: REDSTONE



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi REDSTONE -- 12 Kasım 2020; 16:23:44 >



  • İnceleme için eline sağlık, tam bir oyuncu klavyesiymiş. Mekanik klavyeler herzaman dikkatimi çektiler ama nedense Autodesk yazılımlarını çok kullandığım için ve kendimi iyi bir oyuncu olarak görmediğim için cesaret edemedim, evdeki razer klavyem işimi görüyor tabi bu ürün ona göre epey üst sınıf kalmış oluyor. Birde dikkat ettim bu mekanik klavyeler genelde diğer klavye modelleri gibi daha büyük olmuyorlar, oyun turnuvalarında da dikkat ettiğim genelde bu şekilde.

    Yurtdışından almaktanda daha avantajlı oluyor gördüğüm kadarıyla buradan almak. 100TL fark var 40$ üzeri vergi giriyor işin için, bir de ürün garantisiz oluyor.

    Tekrar teşekkürler.
  • İnceleme için teşekkürler.
    Bence şu kısım bir eksi sayılamaz "bilek desteğinin olmaması" çünkü herkesin istediği bir şey değil bu.Klavye incelemelerinde bazen denk geldim bu eksi sayılan özelliğe.
    Türkçe tuş takımı olmaması kesinlikle eksi sayılabilir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Chris Brown

    İnceleme için eline sağlık, tam bir oyuncu klavyesiymiş. Mekanik klavyeler herzaman dikkatimi çektiler ama nedense Autodesk yazılımlarını çok kullandığım için ve kendimi iyi bir oyuncu olarak görmediğim için cesaret edemedim, evdeki razer klavyem işimi görüyor tabi bu ürün ona göre epey üst sınıf kalmış oluyor. Birde dikkat ettim bu mekanik klavyeler genelde diğer klavye modelleri gibi daha büyük olmuyorlar, oyun turnuvalarında da dikkat ettiğim genelde bu şekilde.

    Yurtdışından almaktanda daha avantajlı oluyor gördüğüm kadarıyla buradan almak. 100TL fark var 40$ üzeri vergi giriyor işin için, bir de ürün garantisiz oluyor.

    Tekrar teşekkürler.

    Öncelikle yorumun için teşekkür ederim üstat. Aslında günlük kullanım ve bilumum kullanım türleri içinde uygun bir klavye diyebiliriz. Tabii dediğin gibi bu kullanıcının tercihine göre değişen/değişkenlik gösterebilen bir durum. Mekanik klavyelerin genel manada küçük olmalarının sebebi, aslında en eski diyebileceğimiz atalarına benzemeleri/benzetilmeleri ile de alakalı bir husus. Keza oyuncuların çoğu pek büyük klavyeleri tercih etmiyorlar. Ne kadar az tuş ve alan hesabına gidiyorlar. Az tuştan kasıt; tabii ki makro vb. işlemler için yeterli tuşların yanında çok ekstra kaçan medya tuşları diyebiliriz mesela. Lakin ekstra yer kaplayacak şekilde değilde, en azından Num-Caps-Scroll lock ışıklarının olduğu taraflara basit medya fonksiyonlu tuş konumlandırmaları da bu tarz ürünlerde düşünülse fena olmaz tabii. Gerçi bu da ''tamamen mekanik tuş içeren'' bir ürün dışına çıkmak gibi dezavantajları yanında getirebilecek bir husus olarak karşımıza çıkabilir.

    Yurt dışı konusuna inceleme içerisinde de şahsen değindim. Gerekli hesaplamalar yapıldığı zaman ülkemizden garantili olarak almanın karşıtı diyebileceğimiz pek avantajı olan durumlar çıkmıyor gibi.

    Faydalı olabiliyorsam ne mutlu bana.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TigTheBand

    İnceleme için teşekkürler.
    Bence şu kısım bir eksi sayılamaz "bilek desteğinin olmaması" çünkü herkesin istediği bir şey değil bu.Klavye incelemelerinde bazen denk geldim bu eksi sayılan özelliğe.
    Türkçe tuş takımı olmaması kesinlikle eksi sayılabilir.

    Rica ederim ne demek.

    Fabrika çıkışlı birleşik şekilde gelmemesi bahsettiğiniz gibi eski olarak sayılmaz aslında. Fakat en azından bu tarz ürünlerde sökülebilir şekilde ekstra olarak sunulmasını istiyor çoğu kullanıcı (ben de dahil).

    Ülkemize yeni yeni giriş yapan bir firma. Zamanla Türkçe tuş takımı desteği sunulacağını düşünüyorum.
  • REDSTONE kullanıcısına yanıt
    İnşallah sunulur sanırım bilek desteği ekstra masraf olarak mı sayılır nedir ondan koyulmuyor sanırım bazılarına.Ekstra olarak satın alınabiliyor dışarıdan.
    Umarım Corsair gibi aylarca Türkçe tuş takımı için çalışıyor demeden pat diye getirirler :)
    Tuş ömrü mekanik klavyelere göre aşırı az değil mi ? Diğerleri çünkü 50 milyon 70 milyon vs diyorda.
    Ben de şuan mekanik klavye arayışı içersindeyim Cm MasterKeys Pro L alacağım sanırım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sipihrz -- 15 Nisan 2017; 22:50:59 >
  • Yıllardır bu piyasanın içinde olan bazı firmalar koymayınca çok abes geliyor mesela (en azından ekstra olarak). Ama James Donkey gibi yakın geçmişte pazara giren firmalar için dediğim gibi büyük bir eksi nokta olmasada, bu gibi detayların düşünülmesi firma yararına olacaktır her zaman. Mesela kullanıcı olarak yaptığım incelemesinde benden bir tane daha artı fazla almış olurlardı. Böyle de ürün güzel tabii ki fiyatına göre.

    Türkiye'de daha iyi satış rakamlarına ulaşmaları için, tuş takımı noktasında opsiyon veya direkt Türkçe tuş takımı düzenlemesi yapmalılar tabii.

    Tuş ömrü noktasında dediğiniz noktaya ben de incelemeyi yaparken takıldım. Hatta biraz araştırmasını yaptım ama çoğu yerde ve kendi sitelerinde 5 milyondan ''fazla'' ibaresi ile karşılaştım. Türkiye'de de bu ürünü ilk inceleyen ben olduğum için, başka resmi bir kaynak da yok tabii. Belki bir hata olabilir, olursa düzeltmesini sağlarız. Hata olmasını düşünmemin sebebi; siteleri aslında sadece çinceydi bir süredir. Keza sürücüleri de öyle. Yeni yeni ingilizce desteği gelen bir firma. Belki burada hata olmuştur veya da normali böyledir. Gateron Switch kullanıldığını da unutmamak gerek. Aslında çoğu firma Cherry MX kopyası anahtarlar kullanıyor baktığımızda. Lakin dediğiniz gibi 50 milyon üzeri ömürler görülüyor. Bundan bir önceki ASUS STRIX TACTIC PRO incelememde de öyleydi durum mesela. Tabii 5 milyon da olsa gayet iyi değerler bunlar. Türkiye'den alındığı zaman ürünün 2 yıl garantili olduğunu da düşündüğümüzde çok sıkıntı yaratacak bir kısım da olmayacaktır.
  • her zamanki gibi detaylı güzel bir inceleme
    incelemelerinizin devamını bekleriz
  • quote:

    Orijinalden alıntı: crysef

    her zamanki gibi detaylı güzel bir inceleme
    incelemelerinizin devamını bekleriz

    Teşekkürler. İnşallah diyelim.
  • Konumuzu, görmemiş olan arkadaşlarımız için yukarıya alıyorum.
  • Hey gidi hey eski koca klavyeleri çöpe atıp silikon tabanlı yeni klavyeye geçtiğimizde vay anasını dediydim :)
    şimdi eskiler moda oldu iyimi :)
    inceleme çok güzel olmuş eline sağlık.
  • Merhaba bende ayni klavyenin 87 tuş mavi switch versiyonunu almayı düşünüyorum. Kullanan birine şu soruları somak istiyordum sizi buldum. Klavyenin malzeme kalitesi nasildir ? Uzun ömürlü müdür ? Nisanda almişsiniz. Azda olsa fikriniz vardır. Klavyeden memnun musunuz ? Ayrıca bu klavye ile cm masterkeys lite l combo arasında kaldım. Hangisini önerisinin ? Bu klavyenin mekanik oluşu beni kendine çekiyor.
  • Ayrıca ürünü incehsap.com'dan mı aldınız ? Ve kaç günde elinize ulaştı ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: _OkNisT_

    Hey gidi hey eski koca klavyeleri çöpe atıp silikon tabanlı yeni klavyeye geçtiğimizde vay anasını dediydim :)
    şimdi eskiler moda oldu iyimi :)
    inceleme çok güzel olmuş eline sağlık.

    Teşekkürler.

    Eskilere dönüş bir süredir mevcut. Son zamanlarda da bir hayli revaçta tabii.
  • Qqbq Q kullanıcısına yanıt
    Merhaba,

    İnceleme içerisinde sorduğunuz soruların (ürün karşılaştırma hariç) hepsinin cevabını verdim. Okuduğunuz zaman detaylara ulaşacaksınız.
    __________

    Dediğiniz ürünü set olarak mı alacaksınız ? Birebir inceleme fırsatı bulduğum bir ürün değil.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi REDSTONE -- 24 Temmuz 2017; 13:35:56 >
  • Mause'da ihtiyacim oldugu icin cooler masteri sipariş geçtim. Sagolun.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Qqbq

    Mause'da ihtiyacim oldugu icin cooler masteri sipariş geçtim. Sagolun.

    Hayırlısı olsun.
  • 612 de de yazilim makro destegi var mi arkadaslar?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: canerx1234

    612 de de yazilim makro destegi var mi arkadaslar?

    Selam,

    Var tabii. Ama inceleme içerisinde de belirttiğim gibi yazılım konusunda daha gelişime açık olduklarını da unutmamak gerekli. Birtakım istenilen özellikler zamanla yazılım üzerine eklenme ihtimalini barındırmakla beraber, donanım desteğinin gerekli olduğu durumlarda hiç gündeme gelmeyebilirler de.
  • FWlib sekmesinden driveri indirmeye çalıştığımda "failed veya target device not found" yazıyor. varmıdır bunun çözümü?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.