Şimdi Ara

....

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
1.272
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • .......




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yurtsever1453 -- 11 Mayıs 2022; 17:18:17 >



  • 5.maddenin çalışıp çalışmaması koşullara bağlı. Kolay kolay çalışmaz ama çalıştığı durumda korkunç bir caydırıcı etkisi var. Türkiye ile Rusya o sebeple asla bir savaş durumuna geçmez. Yaptığınız yorum bu sebeple çok yanlış. Ayrıca Türkiye-Rusya arasındaki ekonomik ilişkileri ve çıkarları da görmezden geliyor.


    Hem NATO hem de Rusya aslında birbirinden çok çekiniyor. Rusya zaten Ukrayna'nın bu sebeple NATO'ya üye olmasını istemiyor ve NATO'nun açık kapı politikasına aykırı şekilde üye yapılmamasının resmi bir garantisini istiyor zira Ukrayna NATO'ya üye olursa Rusya'nın komşusu konusunda eli kolu bağlanır. Hiçbir şekilde müdahale edemez. Üstüne üstlük dünyanın en güçlü askeri ittifakı da telkinsiz şekilde hemen sınır kapısında olur. Kriz zaten burada yatıyor, yani Rusya'nın Ukrayna NATO'ya üye olmadan bunu engellemek için komşusunu işgal edip etmeyeceği. Üye olduğu anda Rusya'nın inanılmaz başı ağrır.


    Bize faydası oldu mu peki NATO'nun? Hem de çok. Demokratik ülkelerin kolektif savunma veya güvenlik paktı olduğu için bir kere demokrasimizin sürdürülebilirliğine katkı sağladı. Türkiye'de demokrasiyi tamamen lağvetmek isteyen herhangi bir güç NATO'dan düşmeyi göze almak zorunda. İkincisi Türk Ordusu NATO sayesinde oldukça modern ve disiplinli bir ordu oldu ve Ortadoğu'daki muadillerinden çok daha üstün ve profesyonel bir organizasyona dönüştü. Bir yandan hatırı sayılır miktarda gelişmiş silah sistemlerinden istifade ettik. NATO ilaveten devletler arası çatışma ihtimaline karşı bizi çok bağışıklı kıldı. Saddam, İran vb hiçbir aktör birbirleriyle savaşmalarına rağmen Türkiye'yle devletler arası bir savaş çıkartmaya cesaret edemedi. Bir yandan NATO ironik şekilde Batılı devletlere ve bilhassa Amerikan devine karşı bir güvence işlevi gördü. Aynı ittifakta olduğumuz için Amerika bizi işgal eder mi gibi opsiyonları eledik. Sovyetlere karşı kalkan oluşu zaten NATO'nun klasik ve en bilinen fonksiyonu. Bunu yazmaya dahi gerek yok. Türkiye üstünde gelişen Sovyet baskısına da bir cevap oldu. Peki NATO'nun olumsuz etkileri oldu mu özellikle Türk Amerikan İlişkileri çerçevesinde? Şüphesiz. Ancak olumlu etkileri olumsuz etkilerine ağır basıyor yukarıdaki arkadaşların da değindiği gibi. @Long Nightt @Periah

    NATO (daha doğrusu ABD) Türkiye için savaşa girmez, zaten "Türkiye NATO'dan atılmalıdır" diye çığırıp duruyorlar son 10 senedir. Türkiye Rusya'yla savaşırsa kimse 5. maddenin işletilmesini beklemesin, herkes "şiddetli kınar" sonra oturur seyreder; büyük ihtimalle Ukrayna'da da bu olacak. Onun için NATO üyesiyiz diye boş bir özgüvenle "aslanız kaplanız yeneriz bitiririz" diye başka ülkelere karşı boş yapmanın anlamı yok.

  • suriyelileri nato batı al sana besle parasını vericem dedi + olduğu kadar - leride çok.

    darbelerinin mimarı bile nato abd secilen kişiler bile natonun süzgecinden geçer biraz bir nevi kölesi oluyon.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 27 Ocak 2022; 17:53:0 >
  • NATO iki ucu keskin bir bıçak ama olmazsa olmaz bir ittifaklık.


    Neden peki?


    NATO Türkiye'yi hem Rusya'ya hem de çevre ülkelerin olası saldırısına karşı koruyan bir askeri ittifaklık.


    NATO aynı zamanda Türkiye'yi Amerika'ya ve Batıya karşıda koruyan bir askeri ittifaklık.


    Mesela 1974 Kıbrıs Barış Harekatını eğer biz NATO'da olmasaydık NATO'ya üye olmuş Yunanistana rağmen yapamazdık.Zira karşımıza NATO dikilirdi.


    Ancak biz de NATO'ya üye olduğumuz için NATO'nun eli kolu bağlı kaldı ve böylece Türkiye Yunanistanla baş başa kaldı.


    Yunanlılar ise NATO'nun bu tarafsızlığını protesto etmek için 1974 Kıbrıs harekatından sonra NATO'dan ayrıldı.Ancak daha sonra 1980'lerde Türkiye'nin de desteğiyle tekrar NATO'ya dahil oldular.


    NATO'nun eksileri yok mu?Elbette var...Öncelikle dış politika konusunda tam bağımsız hareket edemiyorsun.Mesela Rusyayla,Çinle veya başka Batıya rakip olan ülkelerle ilişkileri bir yere kadar geliştirebiliyorsun ancak daha ileri gidemiyorsun.Zira NATO bu sefer devreye giriyor.


    Kısacası NATO şuan ki Dünya siyasetinde Türkiye için olmazsa olmaz bir ittifaklık.


    Türkiye NATO'dan ayrıldığı an hem Amerika hem Avrupa hem Rusya hem de bölge ülkeler karşısında çıplak bir vaziyette kalır.


    Aynı şekilde Türkiye'de NATO'dan ayrılırsa Amerika'nın ve Avrupa'nın hem Ortadoğu hem de Kafkaslar üzerindeki nüfuzu darbe alır.


    Kısacası bu ittifaklık her iki taraf içinde mecburi bir ittifaklık.


    Bu ittifaklıktan daha iyi bir ittifaklıkta şuan yok.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Long Nightt -- 27 Ocak 2022; 22:10:0 >




  • Long Nightt kullanıcısına yanıt

    NATO (daha doğrusu ABD) Türkiye için savaşa girmez, zaten "Türkiye NATO'dan atılmalıdır" diye çığırıp duruyorlar son 10 senedir. Türkiye Rusya'yla savaşırsa kimse 5. maddenin işletilmesini beklemesin, herkes "şiddetli kınar" sonra oturur seyreder; büyük ihtimalle Ukrayna'da da bu olacak. Onun için NATO üyesiyiz diye boş bir özgüvenle "aslanız kaplanız yeneriz bitiririz" diye başka ülkelere karşı boş yapmanın anlamı yok.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hitokiri_johndoesai -- 27 Ocak 2022; 22:39:32 >
  • Batı olmasa doğu öper, doğu olmasa batı öper.


    Doğu da Batı da Allah'ındır.

  • iyide nato üyesi olmak iran ın doğal gazı kesmesine engel olmadı


    sadece olay iran daki kış şartlarının ağır olması ve gazı kendi ülke içinde kullanımı değil ki..

    rusya iran üzerinden gayri resmi zaten baskı yapıyor


    azerbeycan üzerinden 2. ve 3. doğal gaz hattı çekerek ülke ihtiyaçları ve avrupa satışları sağlanabilir. rusya nın avrupa üzerindeki baskısı azaltılarak baskın taraf olabiliriz. eğer söylenen doğru ve ege-akdenizde doğal gaz yatakları işlenmesi halinde israil in baskısı da azalır ve borç ödemeleri için kullanılan dolar ın önemi de azalır


    bu sadece ne kadar satıp ne kadar aldığınızın oranı ile değişken..


    ülke her konuda bağımlı olduğu sürece enflasyon da olur.. siyasi hükümetlerin değişmesi ile ülke siyaseti değişmesi yerine MİLLİ SİYASET ve MİLLİ ülke projesi yapmak ile ilgili



    yollar .. hatta en basit olan kaldırım inşaatı 6 aylık yerine 10-20 yıllık dayanım şeklinde bir plan uygulacak olsa 5 sene bile bitmeden tüm belediyelerin kasaları dolu hale gelir.. göstermelik şatafatlar yerine sayısız ünv açmak yerine sayısız ve 24 saat hizmet veren kütüphaneler ve güncel kitaplar alınıp... tüm ünv lerde zorunlu hazırlık uygulaması ile modern kitaplara tüm ünv öğrencilerinin okuyup anlaması sağlanır


    buna öğretmenler de dahil. inşaat - ziraat mühendisi de dahil.. ayrıca tüm hazırlık sınıfları ing olmak zorunda da değil. dünyada branşına göre hazırlık sınıfı yabancı dil zorunluluğu farklı da uygulanabilir


    senede 10bin tane öğretmen mezun etmek yerine bin adet branş öğretmeni.. "enaz 3 çocuk istiyorum" naralarına kulak asmayı 1 adet çocuk yapıp onun eğitimi için gerekli tüm altyapı hazırlığı sağlanması halinde bak gör ülkede ne işsizlik kalır nede cahil kesim


    NATO üyesi olmak... yani .... güçsüz durumda iken faydalı olabilir. ama hedefimiz ne ise.. ona göre...


    nato üyesi olan ülkeler birbirine ambargo uygulamıyor mu ?

    misal sadece korkmamız gereken rusya mı ?


    uçak - tank motoro aldığımız almanya .. sen o motorları satmak için kullanamazsın demesi ? bizim nato ülkesi olmamız ?


    hikaye nato üyesi olmak


    amerika-fransa-ing-almanya-rusya pkk ya dünyanın silah ve techizatını verirken nato üyesi olmak ne fayda verdi ?





  • Rusya ile Türkiye savaşmaz.
    Rusya çok çok güçlü olsada, Türkiye'nin coğrafi yapısı sebebiyle çok kayıp verir.
    Biz daha çok kayıp veririz belki, kazananı olmayan bir savaş olur.

    Türk ordusu savunmaya yönelik bir ordudur.
    Rusya ile Türkiye arasında uçak operasyonları için ciddi bir mesafe var.
    Karadan yani doğudan girmek ise cesaret ister. Dağlık alan zırhlı araçları sıkıntıya sokar. Düzenli orduya gerek yok, gerilla savaşı ile büyük kayıplar verdirilir.

    Denizden çıkarma yapmak zor, Türk ordusu ve rezervleri çok fazla.

    Rusya'nın kazanmasının ancak çok uzun vadede olur, o da güçlü endüstrisi ile olur.


    Yarın amerika ile bir sorun yaşasak, arkamızda Rusya'yı görürüz. Ne ruslar Anadolu'da amerika görmek ister ne Amerika Rusları.
    Zamanında Rusya'dan doğal gaz almıştık, çok pahalıya aldık diye eleştirilmişti. Aslında o pahalı doğalgaz anlaşması o dönem ekonomik kriz yaşayan Rusya'ya destek içindi. Çam sakızı çoban armağanı.
    Ülkelerin hafızaları bunları genelde unutmaz.

    Gerçi Kıbrıs Barış harekatı sırasında bize yardım eden Kaddafi'ye karşı kimi destekledik biz ya? Hatırlayamadım...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • İşte bunun için Türkiye nükleer santral yapmalıydı şimdiye değin çoktan. Enerji ihtiyacımızın ciddi bir bölümü Rusya ve İran kaynaklı, Orta Asya dost ülkelerden alınan enerjiyi de bu iki potansiyel düşman kesebilir. O yüzden çiçek böcek saçmalığına öte bu ülkeyi bağımsız yapmak için nükleer enerji şart.


    Öte yandan Eğer NATO olmasaydı Türk Ordusu dediğimiz şey yozlaşmış, çürük tipik bir Ortadoğu ordusundan öte birşey olmazdı. Bunu unutmayalım.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kerimcem K kullanıcısına yanıt
    Gladyo her ülkede var İtalya olayına bknz

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • ne kıbrısta ne pkk ypg kürdistan olan mücadelende nato yanında değil tam aksine karşında düşman safhında,sana bir ülke girse özellikle müslüman olduğun için umurlarında bile olmazsın Türkiye kaşındı hataları var derler oralı bile olmazlar.

    bizim giriş şeklimiz sadece batı refahını yatırımlarını ve parasını çekebilmek.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 28 Ocak 2022; 12:33:11 >
  • NATO ismen var pratikte çöp.

    Her ülke kendinin Natosu .

    O yüzden savunma sanayinde coşmaya devam..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nato Amerikanın Kocalığını yaptığı ve gerisinin komple metres olduğu dandik bir topluluk.

  • Rusya bize baskı mı yapacakmış zuhahahhaa

    İha siha nas varken rusyanın aklını alırız aklını

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hitokiri_johndoesai H kullanıcısına yanıt

    ABD'nin her hangi bir ülke için savaşa girmesine gerek yok manevi ve maddi çıkarlar, matematiksel gerçekler Abd siyasetinde kamuoyu algısı ile birleşebildiğinde ABD'nin koruyamayacağı bir ülke yok normalde Abd meclisi sivillere aldıkları her hangi bir ürünün casusluğa imkan vermesi gibi şeylere karşı yasaklama getiremiyor fakat Huawei'ye öyle bir ceza verdiler ki ister Abd'li ister Avrupalı kimse Huawei almak istemiyor. Politik ve askeri Sorun yaşayan Ukrayna, Ermenistan gibi ülkeler hem ticari, hem sosyolojik olarak daha dengeli, ideal bir seviyede kendileri içinde başkaları içinde daha yapıcı, global etki ve davranışlar sergileseler emin olun Abd bir mermi bile atmadan korur.


    İngiltere'nin Batı ve Avrupa konusundaki fikirleri ve önerileri ile Abd birlikte çalışmasaydı emin olun Avrupa Birliğinde Yunanistan'ında yeri yok. Yine aynı şekilde Abd diretmeseydi Avrupa üyesi ülkeler NATO'da Yunanistan ve Türkiye'nin ne işi var düşüncelerini emin olun hiçbir zaman gözardı etmezlerdi. Halen de öyle Bulgaristan, Yunanistan, Polonya anlamsız aşırılıkları ve global ekonomik sisteme adapte olamayışları ile yer alabilmesi de Elit Avrupa Birliği felsefesine aykırı.


    Abd - Rusya - Çin arasındaki çekişmeler yıllar öncesinin müttefikliğinin ardından yaşanan fikir ayrılıklarından oluşan süreçler fakat bu 3 devin son 100 yıldaki 2 önemli dünya savaşında da karşı karşıya gelmedikleri gerçeğini unutmamalıyız. Abd ile ilgili bir çok konuda da Abd'nin ne toplum ne de federal politik, askeri, ekonomik anlamından çöküşünün aynı şekilde Rusya ve Çin'e verebileceği zararları da unutmamalıyız. Abd, yaptırımlarına rağmen dolaylı yollardan Rusya'dan en fazla silah alımı yapan ülkelerden biri.


    Çin'de, son 20 yıllık altın gelişimi çağını yıllardır Abd ve onun müttefiği Avrupa ülkelerinin şirketlerinin fasonculuğu ile gerçekleştirdiği alışverişte bu kazanımları elde etti.


    Biz Abd'yi sürekli farklı bir millet olarak görüyoruz fakat zaman zaman kendini bir şey sanan solcu veya sağcı Abd yerlilerine ait değil sadece Abd'nin başarısı. Garibanı da, zengini de hayatını değiştirmek istediğinde veya ileriye taşımak istediğinde, sosyolojik - dini meseleleri geri de bırakıp yeni bir sayfa açmak istediğinde Abd'de yeniden kendine bir hayat kurabiliyor. Aynısını Rusya'da yapamıyor çünkü illa yasal olarak gerekmese de ben Rus'um diye düşünmek zorunda kalacak yada dese bile bu anlamsız olacak veya Çin'e gittiğinde bende iyi, akıllı bir Çinliyim demek zorunda kalacak ( yine yasal olarak değil sosyolojik olarak ).


    Etnik, dini kavramlarla bu aidiyeti hissedebilmek imkansızlaşıyor çünkü doğduğun köken ve ailenin dini değiştirebileceğin, kötüleyebileceğin veya yüceltebileceğin bir şey değil. Abd'de bende bir Amerikalıyım dediğinde etnik değil amaç, motivasyon babında bir aidiyet oluşturabiliyorsun.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bilgisayar Bağımlısı -- 28 Ocak 2022; 12:48:42 >




  • Periah kullanıcısına yanıt

    Keşke dostum da nükleer yakıt rezervinde yok, bu alanda birikmiş tecrüben yok, bu alanda toplumsal bilinç yok ve toplumda bu konuda gerçekçilikte yok.


    Kaldı ki bu alanda her şeyi temin etsen bile gerekli politik dengeleri sağlayamazsan İran gibi yine de yapamama durumun var.

  • natoda olmasak belki de rusya-çin bloğuna dahil olurduk, neler olacağını kimse bilemez

  • Yahu adamlardan aldığımız elektriğin yüzdesi kaç?

    Evlere elektrik vermezsin sanayi yine işler.

    Doğalgaz olmayınca devlet yıkılmaz.

    Amerika'dan gemilerle getirtirsin yine gelir.


    Abartmayın.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Neymiş o stratejik noktalar?

    Abartmayı geçtin saçmalıyorsun.


    Biz bu kadar boşuna silahlanmışız demek.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.