Şimdi Ara

İşyeri Faaliyet Durdurdurup Herkesi Kovdu,Ödeme Yok

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
344
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese merhaba


    Hikaye biraz uzun.Uzman arkadaşlar daha detaylı anlaması için elimden geldiğince atlamadan yazmaya çalışacağım.Özet isteynler için;


    Firma faaliyet durdurdu.Ofisi hiçbir çalışana bilgi vermeden tamamen boşalttı ve ardından patronlar kayboldu.İflasını vermediler ama faaliyet yok.Tüm çalışanları işten çıkarttılar ve kimseye 1 kuruş dahil ödeme yapılmadı.İş mahkemesi öncesi arabuluculukta şirket avukatına herkes taleplerini iletti ancak maaş dahil ödeme yapmadı.Sebebinde ise her şeyimi kaybettim param yok oldu.Görüştüğümüz 1-2 avukat dava açsanız kazanırsınız ama para alamazsınız eğer şirketin bir şeyi yoksa dedi.Patronların ise mal varlığı olsa dahil müdahele edilemediği söylendi.Doğru mu bu?


    Hikaye;

    Geçtiğimiz ay 4 yıldır(6 ay askerlik harici) çalıştığım firma bayram tatili sırasında 50 küsür çekin karşılıksız çıkmasından sonra evrakları ve bilgisayarlarını toplayıp evden çalışmaları söylenen muhasebe ekibi dışında hiçbir çalışana bilgi vermeden süreci yönetmesi için bir avukat görevlendirdiler ve ofiste para edecek ne varsa toplayıp sırra kadem bastılar.Bizlere de şirketin whatsapp grubunda 8 Mayıs pazartesi günü bayram tatili bittiği halde hafta yine faaliyet olmadığını söyleyip oyaladılar.Ancak ofis plazada bulunduğundan ben dahil bir kaç arkadaşa "taşınıyor musunuz" diye telefon gelince ve bayram bitti niye işe dönmüyoruz diye düşündüğümüzden gidip kontrol ettiğimizde ofisin neredeyse tamamen boşaltıldığını kapıya "cenaze dolayısıyla kapalıyız" yazısı asıldığını gördük. Sesimizi biraz duyurunca aynı gün patronumuz A.Z "çok zor bir durumda kaldık tüm eşyalarımıza X firması gasp etti her şeyimizi kaybettik vs" hikayesi yazdı.


    Bizlerde ticaret bu olur bu tür şeyler ama habersiz yapılması rahatsız etmişti. Haklarımızı sorduğumuzda bir ödeme yapamayacağını söyledi.Ardından iş mahkemesine başvurduk ve bizleri arabuluculuk sistemine iletti. Arabuluculuğa gelen şirket avukatına herkes tek tek alacağını ve ne kadar ücrete razı olacağımızı sordu.Ben maaş+ihbar alacağımdan sadece bir aylık hak ettiğim maaşımı istedim.Görüşmenin sonunda avukat kimseye ödeme yapılmayacağını belirtip ayrıldı.


    Bu olaydan sonra arkadaşlar 1-2 avukata danışıp fikir almış.Hepsi %100 davayı kazanırsınız ama 1.5-2 senenin sonunda şirketin malı veya geliri olmadığı için avukat masrafıyla kalırsınız demiş.Patronların şahsi malları varsa onlara da müdahale edemiyormuş hukuk.Yani yıllarca yanında personel çalıştırıp sonra bir anda hepsini kovup peşine param yok kapattık kardeşim(iflas vermedi henüz) tek kuruş vermemenin kanun önünde hiçbir hükümlülüğü yokmuş. Atölyesinden kumaş tedarikçisine, yemekçisinden nakliyecisine kadar milyonlarca liralık ödeme yapmadığı firmaları saymıyorum bile.


    Konuya hakim arkadaşlar acaba aydınlatabilir mi? Bu olay bu kadar basit mi yoksa işi bilen bir avukat bulup üzerine gitmeli miyiz?








  • Güzel türkiyemin ticaret hukuku anlayışı

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Maalesef zor. Muhtelemen patronlarınızın üzerinde mal varlığı kalmamıştır ya da bugün yarın devrederler. Siz davayı kazansanız da haciz edilecek bir şey olmayacak.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Konunun bu kadar ucuza kapatılacak olmasını bilmek beni deli ediyor. Çalışanlar arasında en az alacaklı olduğum halde üzerine gidip araştırıyorum ama yazık insanlara. Yıllarca çalıştığı için ortalama 30 binden 80 bin liraya kadar alacağı olanlar var. Resmen sistem insanları dolandırıcılığa itekliyor o zaman.Çalıştır milleti sonra param yok görüşürüz kardeş

  • İşvereniniz şirket ise şirketin ortağının/ortaklarının malvarlığından karşılamak kural olarak mümkün değil. Ancak bazı istisnai hallerde (tüzel kişilik perdesinin kaldırılması) şirketin borcu için şirket ortağının/ortaklarının malvarlığına gidebilirsiniz.


    Dava açılmasıyla beraber ihtiyati haciz de talep edilebilir. Eğer şu aşamada şirketin malvarlığı varsa derhal haciz konularak malların kaçırılması önlenebilir.


    Şirketin yetkilileri hakkında hem icra ceza açısından hem de Türk Ceza Kanunu açısından suç duyurusunda bulunulabilir.


    Ayrıca sizin kıdeminiz de söz konusu olabilir.


    Hakkınızı aramanızı tavsiye ederim.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.