Şimdi Ara

İstinye Üniversitesi’nde 'beyin-bilgisayar arayüzü' konuşuldu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
278
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İstinye Üniversitesi’nde 'beyin-bilgisayar arayüzü' konuşuldu
    İstinye Üniversitesi, önemli bir konferansa daha ev sahipliği yaptı. “Beyin-Bilgisayar Arayüzü” başlıklı konferansa dünyaca tanınmış İtalyan bilim insanı Prof. Dr. Fabio Babiloni konuşmacı olarak katıldı. İtalya Roma La Sapienza Üniversitesi’nin Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi misafir öğretim üyesi olan Prof. Dr. Fabio Babiloni; “beyin-bilgisayar arayüzleri” geliştirme, online dikkat ve zihinsel performans ölçümleri gibi nörofizyoloji ve nöroestetik konularında, araştırmaları ve gelinen noktayı ve yakın gelecekte beklenen gelişmelerle ilgili görüşlerini katılımcılarla paylaştı.
     

    Cihazlar ve insanlar nasıl anlaşacak?

    Konferans, “Beyin - Bilgisayar Arayüzü”, “Nöro-marketing”, “Zihinsel iş yükünün beyinsel algılanışı”, “Nöro-estetik” gibi 4 ana başlık çerçevesinde gerçekleşti. Özellikle “EEG aktivitelerindeki bilgilerin kullanımıyla, normal kişiler harici cihazları nasıl kontrol edecek?”, “Güzelliği nasıl algılıyoruz?”, “Reklamların algılanması ve beğenilip-beğenilmemesine yönelik nörolojik göstergeler neler?” ve “Zihinsel iş yükünün beyin aktivitelerine etkisi nasıl oluyor? Özellikle pilotlar ve araba sürücülerinde incelenmesi sonucu, nasıl pratik faydalar söz konusu?” gibi sorulara aranan yanıtlar dikkat çekti.
     

    Beyin-bilgisayar arabirimleri (BCI) teknolojisinin farklı uygulamaları sunuldu

    EEG aktivitesinin gönüllü modülasyonu kullanılarak, normal kişilerin ekran imleci, mobil robot ve tekerlekli sandalye gibi cihazları nasıl kontrol edebileceğinin anlatıldığı bölümde Babiloni, BCI teknolojisinin özellikle beyin felci hastalarının rehabilitasyonuna uygulanabileceği gibi hayati bir bilgiyi paylaştı. Robotik kollar, robotik ayaklar, tekerlekli sandalyelerin beynimizle kontrolü, tıp alanındaki somut örnekler olarak sunuldu. Bu teknolojinin sadece tıp alanında değil; hayatın her alanında kullanılacağını vurgulayan Babiloni, yakın gelecekte tüm cihazların, bizim isteklerimizi anlayacaklarını ve bizim düşüncelerimiz doğrultusunda çalışacaklarını söyledi.
     
    İstinye Üniversitesi’nde 'beyin-bilgisayar arayüzü' konuşuldu

    Beynimiz hangi reklamları beğeniyor; hangilerini beğenmiyor?

    Prof. Dr. Fabio Babiloni konferansın nöro-marketing bölümünde ise, pazarlama uyaranlarının değerlendirilmesi sürecine sinirbilimin uygulanmasına dikkat çekti. TV reklamlarının, pazarlama aktivitelerinin, beynimiz tarafından gerçekten beğenilip, beğenilmediğinin tespit edilebileceğini vurgulayarak; Roma La Sapienza Üniversitesi olarak, yakın zaman önce, “sigara kullanımı karşıtı” reklamlar üzerine yaptıkları araştırmadan örnekler verdi. Bu araştırmadan tüketicilerin hangi reklama olumlu yanıt verdiklerini, hangilerine vermediklerini tespit ettiklerini ifade etti. Üniversite olarak, kurdukları bir firma üzerinden, bu konuda bankalara ve reklam şirketlerine profesyonel hizmet verdiklerinin altını çizdi.
     

    Bindiğiniz uçağın pilotunun ne kadar sağlıklı olduğunu bilmek istemez misiniz?

    Konferansın, zihinsel iş yükünün çevrimiçi algılanışı bölümünde ise, özellikle uçaklarla ilgili çalışma bağlamında beyin faaliyetlerinin toplanmasının farklı uygulamaları gösterildi. Pilotluk ve araç sürücülüğü gibi zorlu ve hayati sektörlerde çalışan insanların zihinsel iş yükünün beyin üzerinde yarattığı etkilerin tespit edilmesinin mümkün olduğu ve yakın zamanda bu sorunun çözümüyle ilgili önemli adımlar atılacağı vurgulandı. Bir uçak yolcusunun, pilotun sağlıklı olup olmadığından emin olmak istemesinin anlamlı olduğunu vurgulayan Babiloni, “Şu anda mümkün olmasa da, yakın bir gelecekte, özellikle hayati sektörlerde insan hatalarının sıfıra doğru çekilmesi, yaptığımız çalışmalarla mümkün olacak.” dedi.
     

    Hangi sanat eserine, beynimiz nasıl tepki veriyor?

    Konferansın nöro-estetik kısmında ise, “Güzelliği nasıl algılıyoruz?” sorusunun yanıtı arandı. Prof. Dr. Fabio Babiloni, sanat severlerin Tiziano Vecellio ve Jan Vermeer'in resimleri karşısında ve galeri ziyaretlerinde uyanan duyguların beyinlerinde yarattığı EEG etkinliğinin izlenmesiyle elde edilen sonuçlardan örnekler verdi. Babiloni, artık beyinlerimizin hangi sanat ürününe ne tür tepki verdiğini ölçebildiğimizi söyledi.
     
    İtalya Roma La Sapienza Üniversitesi’nin Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fabio Babiloni, konferansının sonunda, nörobilimin geleceğimizi şekillendireceğinin ve tüm cihazların düşüncelerimizi anlayacağının altını çizdi.







  • Türkiye ile ilgili iyi bir haber olunca milletin eli ayağına dolanmış.

  • Alfa sürüm olayları haber yapmayın.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: sniper23

    Türkiye ile ilgili iyi bir haber olunca milletin eli ayağına dolanmış.

    Ozellikle yurt disinda buyuk bir etki yaratti bu haber. Su an Amerika'da bulundugum sehirde hayat durma noktasina geldi ( kucuk bir yer oldugu icin de olabilir ). Istinye universitesinde yapilan bu calismanin bilime olan katkisi goz onune alindiginda dalga dalga yayilan kiskancligi sezinleyebiliyorum ortamda.

    Elbete bu konusmayi yapan profesorun Italyan, beynin nörolojik tepkilerini ölçen ekipmanların Alman, olculen tepkileri analiz edecek bilgisayar islemcilerinin de Amerikan AR-GE'sinin bir sonucu oluyor olmasi; Istinye Universitesinin tam olarak fonksiyonunu dusundurtse de buradaki yerel halka, sonucta kiskanmadan edemiyorlar.

    Eskiden Turk'um dedigimde "ooo kebab kebab" diyen dostlarim bana saygiyla yaklasmaya basladi bile bu buyuk nöro konferans sonrasında.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.